Denna artikel sponsras av författare/förlag

Florence Wetzel hämtar stoff från verkligheten i sina skräcknoveller

Författaren Florence Wetzel släpper sin första bok på svenska. Foto: Helena Berzelius (Leafoto.se)

I novellsamlingen Annikas förråd har Florence Wetzel samlat 13 berättelser som kittlar fantasin och får det att krypa under skinnet.

Som ett sätt att träna svenska började Florence Wetzel från USA att skriva noveller. Hon har tidigare skrivit flera romaner, bland annat The grand man och The woman who went overboard som båda är inspirerade av hennes kärlek till Sverige och Norden. Florence tillbringar sedan flera år mycket av sin tid i Stockholm.

Annikas förråd – en onskefull novellsamling är den första bok som Florence har skrivit och gett ut på svenska – en dröm hon har haft ända sedan hon började plugga språket i januari 2014 vid Folkuniversitet i Stockholm.

– Det är spännande och skrämmande! Spännande eftersom jag älskar svenska, det är ett vackert språk som berikat livet på många plan. Men naturligtvis är det också skrämmande. Trots att jag gått igenom novellerna dussintals gånger och trots att många korrekturläst dem – både proffs och duktiga vänner – är jag medveten om att jag inte har samma kunskap i svenska som i engelska. Men om man väntar tills svenskan är felfri kommer man att behöva vänta jättelänge. Det är bara att göra allt man kan för att få återkoppling, att inte vara slarvig, och sedan köra på. Det gör jag nu, säger Florence.

Men novellformen är inte ny för Florence, redan på 1980-talet när hon läste kreativt skrivande på universitetet i USA skrev hon många noveller och insåg att hon tyckte om det korta formatet. Man kan prova nya idéer utan att behöva lägga ner lika mycket tid som krävs när man skriver en roman.

– Efter att ha läst svenska i fem år bestämde jag mig för att det äntligen var dags att försöka skriva skönlitteratur på svenska. Men det kändes för överväldigande att skriva en roman. Då tänkte jag, varför inte skriva noveller?

Utmanande att skriva på svenska

Hon berättar att hon skriver på svenska nästan på samma sätt som hon skriver på engelska. Det första utkastet skriver hon utan att tänka på grammatik eller stavning. Sedan jobbar hon med handlingen, karaktärerna och gestaltningen. Till sist är det dags att finslipa språket. Skillnaden är att hon behöver gå igenom de svenska texterna många fler gånger.

– En del av processen är att ställa frågor under mina svenskalektioner online. Jag har arbetat med tre olika svensklärare genom åren, och alla har visat mycket tålamod med mina oändliga frågor!

Annikas förråd : en ondskefull novellsamling

Annikas förråd : en ondskefull novellsamling

  • Förlag: BoD
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-01-26
  • ISBN: 9789180075763

Särskilt knepigt har det varit att komma runt det som brukar kallas för ”svengelska”, när man uttrycker något på svenska med engelsk grammatik.

– Ibland har folk läst något jag skrivit och sagt ”Den här meningen är inte fel, men det låter konstigt”. En annan subtil grej är att jag missar de fel som jag inte vet är fel! Om jag använder fel preposition eller gör ett stavfel brukar jag inse det förr eller senare. Men det är en annan sak att inte kunna något, till exempel att ingen använde ett visst uttryck under 90-talet. Sådana döda vinklar är oundvikliga, och det är ytterligare en anledning till att man måste ta hjälp från andra.

Skräck en befriande genre

Som de största förebilderna inom skräckgenren lyfter Florence fram Stephen King och John Ajvide Lindqvist. En annan källa till inspiration är hennes favoritpodd Creepypodden, som hon beskriver som ”en djupgående kurs i att skriva skräck”.

– Själv hade jag aldrig skrivit skräck tidigare. Det kändes befriande att byta genre inför mitt första försök att skriva skönlitteratur på svenska. Jag var rädd för att härma mig själv, nämligen att försöka skriva på svenska precis som jag skriver på engelska. Men med skräck var allt nytt! Det var befriande och ett riktigt äventyr.

För några år sedan gick hon på en författarkväll med John Ajvide Lindqvist och hans fru Mia i Stockholm. Under kvällen pratade John om ”tänk-om metoden”, till exempel att man tittar på Allsång på Skansen och plötsligt undrar ”Tänk om alla i publiken var zombier?”

– Den metoden är underbar, man kan nämligen leka med alla möjliga konstigheter! Det är som att tänja på verkligheten, att inkludera saker och handlingar som inte tillhör vår vanliga värld, säger Florence.

Översatte boken själv till engelska

Alla novellerna i boken har minst en fot i verkligheten. Till exempel är novellen som samlingen är döpt efter, Annikas förråd, inspirerad av Florence vän Annikas förra förråd, en väldigt läskig plats. En novell inspirerades av någon annans post som Florence hittade i sin brevlåda, en annan av en märklig upplevelse under Bokmässan och en tredje av en väns gamla siameskatt som hade ett speciellt fysiskt attribut …

Vad tycker du behövs i en riktigt bra skräcknovell?
– Överraskning. Något eller någon som inte beter sig som förväntat.

Som om det inte vore nog att ge ut sin första bok på svenska bestämde sig Florence även för att själv översätta novellsamlingen till engelska och ge ut den samtidigt med titeln Annika’s Storage Space: Thirteen Sinister Stories.

– Det som är bra med att översätta sin egen text innan boken ges ut är att man får möjligheten att ändra saker i båda versionerna. Men samtidigt blir det oerhört tidskrävande. Varje gång jag hittade något som jag ville ändra i antingen den svenska eller den engelska versionen, var jag tvungen att fråga ”Behöver jag också ändra det här i den andra versionen?”. Det blev ofta ett dubbelarbete och det tog mycket tid och tålamod. Det var dock ett bra sätt att finslipa och förbättra båda versionerna, och förhoppningsvis är de starkare nu!

Om författaren

Florence Wetzel har skrivit flera böcker, bland annat två nordic noir, The woman who went overboard (2020) och The grand man (2019). Florence bor omväxlande i Stockholm och i London.

Annikas förråd : en ondskefull novellsamling

Annikas förråd : en ondskefull novellsamling
Författare
Förlag BoD
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor252
Vikt410 gr
Utgiven2022-01-26
SABHc.016
ISBN 9789180075763
En siameskatt med skrämmande krafter. En författare som är livrädd för sin litterära agent. En vind i Gamla stan med ett mystiskt skåp. En dalahästfabrik med en dunkel hemlighet. Dessa läskigheter och mer hittar man i denna novellsamling som utspelar sig i Sverige. Det är bara att öppna dörren och kliva in i Annikas förråd ... om du vågar.
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se