Denna artikel sponsras av författare/förlag

Florence Wetzels deckare är en hyllning till Sverige

Florence Wetzel. Foto: Helena Berzelius (Leafoto.se)

The Grand Man är en utpräglad ”nordic noir”. Florence Wetzel från USA blev förälskad i svenska deckare efter att ha läst Stieg Larsson, och bestämde sig för att skriva en egen.

År 2010 gjorde Florence Wetzel en upptäckt. Stieg Larssons Millennium-trilogi tog henne med storm och hon fick upp ögonen för nordisk kultur och litteratur.

– Jag blev besatt av Stieg Larssons böcker, säger hon. Sedan läste jag mycket nordic noir och tittade på många serier, inklusive Bron, Brottet och Wallander-filmerna. Jag bodde i Denver i Colorado då, och Norden kändes så exotiskt.

Stämningen i Millennium-trilogin fascinerade henne och hon blev som uppslukad av denna värld av hemligheter och skurkar och hjältar.

– Böckerna innehåller många saker som är helt normala i Sverige, men tycks exotiska för amerikaner. Till exempel den engelska översättningen av mackor, ”open-faced sandwiches”. Min bonusdotter Maggie och jag pratade om det där: ”Vad sjutton är en open-faced sandwich?” Vi undrade också om det var möjligt att svenskarna drack så mycket kaffe som de gör i trilogin, säger Florence och fortsätter:

– Själva språket var också främmande, alla långa namn med omljud. Jag blev nyfiken på alla dessa mystiska platser.

Florence har skrivit hela livet och gett ut flera böcker. Så hon bestämde sig för att skriva en egen svensk deckare, och detta förde henne till Sverige.

– Jag åkte dit första gången 2013 och sedan dess har det blivit flera gånger om året. Förhoppningsvis kan jag flytta till Sverige en dag. Det finns ju inget land som är perfekt, men det händer ibland att man känner sig bekvämare i ett annat land, och så har det varit för mig i Sverige, särskilt i Stockholm.

The Grand Man – A Scandinavian Thriller är en deckare som utspelas framförallt i Gamla stan och är lite som ett kärleksbrev till Stockholm och Sverige.

– Boken är mer eller mindre en hyllning till Stieg Larsson, berättar Florence. Min huvudkaraktär Juliet är en amerikansk jazzjournalist som själv är besatt av Millennium-böckerna, och hennes kärlek för trilogin genomsyrar The Grand Man. Hon har också Lisbeth Salander som en sorts låtsaskompis som ger henne råd. En annan huvudkaraktär, Magnus, är en svensk journalist som var nära vän till Larsson och har kunskap om vad som hände med Larssons försvunna fjärde manus.

The Grand man : a Scandinavian thriller

The Grand man : a Scandinavian thriller

  • Förlag: BoD
  • Format: Häftad
  • Språk: Engelska
  • Utgiven: 2019-05-15
  • ISBN: 9789177859734

Handlingen i The Grand Man är påhittad men författaren har samtidigt plockat flera korn ur verkligheten. Även Palmemordet har en central plats i boken.

– Både Olof Palme och Stieg Larsson är fascinerande på sitt sätt. Och det är alltid kul att försöka väva in verkliga händelser och personer. Det ger mig en grund att jobba med, men det finns intressanta luckor där min historia kan utspelas, säger Florence och berättar att hon har fått hjälp av många tillmötesgående svenskar och är imponerad av hur generösa folk har varit med sin tid och kunskap.

Inte nog med att Florence Wetzel har kryddat sin bok med mord, slingrande kullerstensgator i Gamla stan och ett par ursvenska mysterier, The Grand Man handlar dessutom om Stockholms jazzscen – och om själva staden Stockholm.

– I början av min efterforskning följde jag Stieg Larssons fotspår och utredde Palmemordet. Men så småningom samlade jag på mig egna upplevelser och upptäckte andra saker som jag använder i min bok, som prinsesstårta, Vete-Katten och Monica Zetterlunds park. Det var härligt att hitta mitt eget Stockholm och skriva om det.

The Grand Man är skriven på engelska och Florence drömmer att få den översatt till svenska.

– Jag håller på att lära mig svenska nu och övar på att skriva skräcknoveller, men att översätta är en konst och inte något jag kan göra själv. Så vi får se hur det blir, säger hon.

Om författaren:
Florence Wetzel har skrivit flera böcker, bland annat är hon medförfattare till jazzbiografin Perry Robinson: The Traveler. The Grand Man som släpps i juni 2019 är hennes första ”nordic noir”. Hon bor omväxlande i Stockholm och i USA.

The Grand man : a Scandinavian thriller

The Grand man : a Scandinavian thriller
Författare
Förlag BoD
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkEngelska
Antal sidor424
Vikt670 gr
Utgiven2019-05-15
SABHe
ISBN 9789177859734
A fast-paced detective novel about an American jazz-journalist in Stockholm who gets drawn into two unsolved Swedish mysteries: the 1986 murder of prime minister Olof Palme, and Stieg Larsson's missing fourth book.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se