ANNONS

Fråga Boktugg: Vad är skillnaden på upplaga och utgåva?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: ”Ny utgåva” står det ibland om böcker som ges ut på nytt. Men det kan också stå ”tredje upplagan” eller liknande. Jag blir inte klok på vad skillnaden är, kan ni förklara det för mig?

Svar: En upplaga är det antal exemplar som en bok trycks i vid samma tillfälle. ”Vi trycker en första upplaga på 2 000 ex”, kan förläggaren säga. Första upplagan innebär med andra ord den första tryckningen, andra upplagan den andra tryckningen och så vidare. Många böcker trycks bara i en enda upplaga, medan vissa trycks om flera gånger (för att efterfrågan är stor och de säljer slut). När man pratar om att göra ett nytryck eller ett tilltryck, innebär det alltså att trycka en ny upplaga.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

En utgåva innefattar alla upplagor av ett verk med oförändrat innehåll. Flera tryckningar av samma innehåll ingår i en enda utgåva. För att en bok ska ges ut i så kallad ny utgåva ska det ha skett märkbara förändringar, till exempel en omarbetning eller ett nytt omslag. Enbart mindre justeringar av korrekturfel räcker inte för att verket ska räknas som en ny utgåva. Varje ny utgåva behöver ett nytt ISBN.

Det kan också vara formen som förändras och som gör verket till en ny utgåva. Till exempel kan samma innehåll ges ut som inbunden bok, pocketbok, ljudbok och ebok. Alla dessa är olika utgåvor.

När man talar om digitala böcker finns inte upplagor på samma sätt, eftersom boken produceras en enda gång och därefter finns tillgänglig ”för alltid”. Print on demand är också ett specialfall, eftersom böckerna trycks i ett fåtal exemplar åt gången blir det svårt att avgöra var gränsen går för en upplaga.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se