Fråga Boktugg: Jag har skrivit en bok – hur gör jag för att trycka och ge ut den?

Att skriva en bok, även inklusive research, är fortfarande bara toppen av ett isberg på det äventyr som en bokutgivning i egen regi innebär. Illustration: iStock/Boktugg.

Vi får ofta frågor från författare som skrivit en bok och undrar vad de ska göra härnäst. Det här är ett försök att besvara den frågan kort och generellt i en Fråga Boktugg-special.

Det började med ett av många läsarmejl. En nybliven författare som skrivit klart sin första bok och nu undrar hur hen ska bära sig åt för att trycka den och ge ut den. Det här blir en snabbkurs för förstagångsförfattare som ännu inte debuterat.

Skillnaden mellan ett manus och en bok

En ny författare, ännu inte utgiven, säger ofta att denne skrivit en bok. Samtidigt läser hen om begreppet manus och undrar vad skillnaden är. Det har vi besvarat i Fråga Boktugg – varför kallas min bok för manus. Läs gärna den, men den korta förklaringen är att manus är den moderna kortformen för manuskript, det vill säga förlagan till ett tryckt/inläst/på andra sätt publicerat verk.

Du har alltså skrivit ett manus och vill nu förvandla det till en bok. En väg är förstås att skicka in det till ett förlag och hoppas att de vill ge ut det. Då kan du läsa den här artikeln med en del råd om vad förlag letar efter.

Du behöver (oftast) mer än en korrekturläsare och en tryckare

Många som hör av sig berättar att de hittat en korrekturläsare i form av en bekant som bättre behärskar det svenska språket än dem själva. Ibland är det en svensklärare eller en språkpolis. I vissa fall söker man upp en korrekturläsare på nätet och det är då språkförbistringen uppstår.

Som nybörjare inser man nämligen inte skillnaden mellan de olika begreppen i bokbranschen: lektör, manusutvecklare, redaktör, korrekturläsare.

Nu ska vi inte gå för djupt, men lektören läser ett manus och ger omdömen som antingen ger författaren stöd för att utveckla manus eller råd till förlagen gällande utgivningsbeslut. En manusutvecklare kan vara en skrivcoach eller en förläggare som hjälper författaren med råd om hur man ska utveckla (förbättra) manus på olika sätt. Därefter tar en redaktör över och jobbar ännu mer på djupet med manus både språkligt och framför allt berättartekniskt. Skillnaden mellan manusutvecklare och redaktör kan ofta vara flytande.

En korrekturläsare däremot kommer in på slutet när redaktören och författaren gjort sitt jobb och har en färdig berättelse, hen ska ”bara” leta fel som kan vara både stavfel och andra språkliga fel samt faktamissar. Och i vissa fall hittar faktiskt korrekturläsaren saker som redaktören inte sett.

Trycka och ge ut sin bok

Många tänker instinktivt att nästa steg efter att manus är färdigt är att trycka boken. Men då har man återigen hoppat över ett viktigt led. Det är nu du ska förvandla ditt färdigbearbetade manus till en tryckbar pdf. Eller om vi ska vara noga, två pdf-filer: en för omslaget (fackspråk för framsidan, ryggen och baksidan på en bok) och en för inlagan (fackspråk för alla sidor inuti boken, de som ligger inne i omslaget).

För att göra omslag och inlaga behövs två saker: rätt programvara och rätt kunskaper. De allra flesta professionella formgivare använder ett program som heter Indesign för att formge (även kallat layouta) omslaget och layouta (eller mer gammaldags sätta) texten till inlagan. Dessutom använder de Photoshop för att fixa till bilder och göra fotomontage.

Det finns även en del verktyg online där man kan skapa sina egna omslag med hjälp av olika mallar (exempelvis Canva) och även formge sin inlaga (exempelvis Reedsy). På senare år har dessa verktyg blivit allt bättre, även om de inte kan mäta sig med vad en duktig yrkesman kan åstadkomma i Indesign (eller andra motsvarande program).

Så här uppstår valet: göra det själv eller anlita ett proffs?

Det är nämligen först när du har tryckfärdiga pdf:er som du kan gå vidare till nästa steg och trycka din bok. Om du inte väljer någon egenutgivartjänst som Vulkan eller Type & Tell som har egna onlineverktyg för att formge din bok.

Vad vill du uppnå med boken och till vilken budget?

Vilken väg man väljer avgörs till stor del av en annan viktig fråga: vad vill jag uppnå med utgivningen av min bok och hur mycket får det kosta?

Ambitionsnivån är nämligen helt avgörande. Vill du skapa en rakt igenom professionell bok som inte går att skilja från dem som är utgivna på traditionella förlag? Då behöver du förmodligen anlita samma proffs som dessa förlag gör och då talar vi om tiotusentals kronor i budget sammantaget för redaktör, korrekturläsare och formgivare. Redan innan du tryckt en enda bok (och för att komplicera det ytterligare – fått boken inläst som ljudbok) eller publicerad som ebok.

Eller så kanske du vill skapa något som är good enough? Du vet att du inte har råd att anlita den allra bästa formgivaren och redaktören utan hittar några som är lite billigare, kanske anlitar vänner som i alla fall kan hjälpa dig att förbättra ditt manus och paketera det så att det blir tillräckligt bra. Men det gäller då att förstå att det blir svårt att få in boken i en bokhandel (något som är svårt även om man anlitat proffs, konkurrensen är stenhård och strikt kommersiella bedömningar gäller) och att en och annan kommer att döma ut den direkt som amatörmässig.

Men det är inget fel med det. Ditt mål kanske bara är att få se din bok i tryck, dela ut den till familjen och sälja några exemplar till vänner och bekanta där du bor. Eller att sälja till en smal krets som delar ditt intresse och som tycker det är kul att se dig lyckas.

Om du vill ge ut en bok som kan sälja och därefter faktiskt lyckas med att sälja den, då ger du dig in på en helt ny resa som egenutgivare eller mikroförläggare. Du måste nu bemästra alla led i en bokutgivning och alla led därefter i form av sälj och marknadsföring. Du måste vara lika mycket entreprenör och säljare som författare. Det är ett äventyr, en utmaning som kan vara både kul och tufft.

För många egenutgivare är det svårt att se det här vägvalet och det är inte alltid helt självklart. Går du runt i din lokala bokhandel träffar du säkert på en och annan bok, inte sällan mer litterära titlar, som för ett otränat öga kan se ut att vara formgivna i Word men definitivt inte är det. Man bör även vara medveten om att en okänd författare på ett okänt förlag har mer att bevisa än en etablerad författare (med en upparbetad läsekrets) på ett etablerat förlag (med upparbetat förtroende hos bokhandlar och journalister).

Att skriva färdigt manus är bara toppen på isberget

När man genomfört det jättelika projekt som det innebär att bara skriva en bok (med research kan det ju ibland handla om flera års arbete) så kan det kännas tufft att inse att det återstår ännu mer jobb innan boken är utgiven och oändligt mycket mer jobb ifall boken också ska nå ut till många läsare. Att skriva manus är bara toppen på det isberg som vi kallar att ge ut en bok.

Förutom vägvalet med ambitionsnivå gällande bokens kvalitet finns även vägvalet mellan att starta mikroförlag på riktigt eller att anlita en egenutgivartjänst. Det förstnämnda är att starta det företag som ett förlag är, det sistnämnda är mer som att köpa ett nyckelfärdigt hus.

Som debutant kan det kännas som att det är ditt livs största beslut, debutboken. Att du måste göra allt perfekt. Men om du verkligen vill bli författare så kommer det bara att vara den första i en rad där varje ny bok i bästa fall blir bättre än den föregående. Om du däremot inte har fler böcker i dig, om detta blir din enda bok, så kanske det inte heller är ditt livs största beslut. Det är visserligen ett hjärteprojekt och en stor händelse, men det är inte heller något livsavgörande.

Där avslutar vi denna snabbkurs i hur man förvandlar sitt manus till en utgivningsbar bok. Under vår vinjett Fråga Boktugg kan du varje vecka lära dig nya begrepp inom bokbranschen som du har nytta av när du ska förverkliga drömmen om att få din bok utgiven eller att ge ut din egen bok.

Fotnot: Det finns även mellanalternativet hybridförlag som befinner sig på en skala mellan egenutgivning och traditionella förlag. Den bygger på att hybridförlaget bidrar med kvalitetssäkring och produktion, författaren betalar för utgivningen och får i gengäld högre royalty än på ett traditionellt förlag. Det finns dock lika många modeller och avtal som det finns hybridförlag så det är en god idé att läsa på ordentligt om deras villkor och priser, samt ta flera referenser från författare som gett ut på hybridförlaget tidigare.

Transparens: Artikelförfattaren är en av grundarna till hybridförlaget Hoi och fortfarande (passiv) delägare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL