Så får du ditt manus att överleva förlagets första granskning

Southside Stories får in flera hundra manus per år. Nu har förlaget satt samman en Överlevnadsguide för att öka författares chanser att skicka in bra manus på rätt sätt.

– Vi får in mellan 400 och 500 manus per år, det mesta skönlitterärt. Manusen har blivit allt bättre med åren, berättar Hans-Olov Öberg, förlagschef på Southside Stories (fd Kalla Kulor).

Som många andra förlag numera tar Southside Stories endast emot manus i digital form. Och numera kommer det inte ens några pappersmanus från författare som tror att det ska öka chanserna.

– Mejlpresentationen har ersatt följebreven, och det förvånar hur ofta mejlen är ogenomtänkta och illa skrivna, säger Hans-Olov Öberg.

Så hur många manus blir då utgivna? Ett på hundra eller ännu sämre odds?

– Vi ger ut väldigt få spontanmanus. I år är det ett. Något år var det fyra. Men samtidigt så är flera av våra största succéer började som spontanmanus: Skäggboken, Get digital och 14 år till Salu, säger Hans-Olov.

Southside Stories ger ut skönlitteratur (deckare och thrillers), popkultur (biografier och humorböcker) och samhällsdebatt. Av de manus som kommer in är det lite mer än en handfull som förlaget väljer att gå vidare med och ta en diskussion om utgivning med författaren.

Så vad är det som gör att ni går vidare med ett manus?

– Att det är välskrivet och har tydlig idé som framgår i mailet. Men även en författare som verkar trovärdig och trevlig!

Och omvänt – vad är som avskräcker förlagen?

– Ett dåligt följemejl som tyder på dålig attityd eller en oseriös framtoning. Det är trots allt författaren som vi ska jobba med så det är en viktig del.

Numera skickar de flesta författare också sina manus till flera förlag och därför händer det att flera förlag visar intresse.

– Ja, de bästa uppmärksammas av flera förlag, där får man ibland fajtas litet, säger Hans-Olov.

4 tips till författare om att skicka in manus till förlag

1. Vi börjar med följebrevet (idag mejlet). Glöm inte att språkgranska det!

2. Vi börjar läsa från början av manuset. Se till att de första tio sidorna är det bästa du kan få ur dig.

3. Låt en språkkonsult granska ditt manus. Det är VÄL investerade pengar. En duktig sådan röjer upp i ditt manus, ser till så att karaktärerna är minnesvärda, att dialogen speglar karaktärerna, att gestaltningen i vare scen är genomtänkt, att så få klyschor som möjligt rinner igenom, att intrigen fungerar för den genre du valt, och mycket annat.

4. Slarva inte. Skicka inte in ”för att få igång processen” innan du är klar utan slipa ditt manus tills det blänker. Tålamod är en bra grej
att ha som författare.

Källa: Southside Stories.

Läs hela Överlevnadsguiden hos Southside Stories

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL