Förlagsanställd gripen av FBI för att ha lurat till sig outgivna manus

Amerikanska FBI har gripit en medarbetare på förlaget Simon & Schuster. Han anklagas för att ha lurat till sig opublicerade manus. Foto: iStock.

En anställd på förlaget Simon & Schuster har gripits av FBI misstänkt för bedrägeri och identitetsstöld. Han har under flera års tid lurat till sig hundratals outgivna manus av författare genom att utge sig för att vara olika agenter och redaktörer.

Det är The Bookseller som rapporterar om vad som skulle kunna vara hämtat ur en kriminalroman. En 29-årig italiensk medborgare som jobbar för Simon & Schuster UK i London greps av FBI på JFK-flygplatsen i New York.

Under flera års tid har mannen försökt (och i över hundra fall lyckats) lura till sig outgivna manus från olika författare genom att mejla dem från falska epostadresser.

Det är en omfattande härva som nystats upp av FBI. Bland annat har mannen, som jobbade som rättighetskoordinator på S&S UK, registrerat över 160 domännamn. Dessa har framför allt utgjorts av snarlika varianter på etablerade förlags domännamn. Genom att exempelvis byta ut bokstaven ”m” mot bokstäverna ”r” och ”n” som tillsammans blir förvillade likt (”rn”) i domännamnet så har mottagarna av mejlen lurats att tro att de kom från äkta redaktörer eller agenter.

Bland de lurade författarna finns en Pulitzer Prize-vinnare som skickat ett ännu opublicerat manus till bedragaren.

– Vi anklagar mannen för att ha använt sin insiderkunskap om branschen för att få författaren att skicka outgivna böcker och texter genom att utge sig för att vara agenter, förlag och litterära scouter. Mannen misstänks för att ha försökt stjäla andra personers litterära idéer men i slutändan var han inte tillräckligt kreativ för att komma undan med det, säger Michael J Driscoll, biträdande chef för FBI:s kontor i New York till The Bookseller.

Enligt åtalet (mannen ska ställas inför en federal domare idag) så har han även skapat en webbplats som utgav sig för att tillhöra en New York-baserad litterär scout. Bedrägerierna inleddes redan i augusti 2016.

Förlaget Simon & Schuster misstänks inte för något brott.

– Vi är chockerade och förskräckta. Vi är tacksamma för att FBI utreder dessa incidenter och väcker åtal mot den misstänkta förövaren, säger en talesperson på Simon & Schuster, enligt The Bookseller.

Även svenska förlag och författare har vittnat om försök att lura till sig outgivna manus. Det är oklart om den man som FBI nu gripit ligger bakom några av dessa bedrägeriförsök.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.