Fråga Boktugg: Vad betyder preempt?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag läser om en bok som har sålts genom ”preempt” till andra länder. Vad innebär det och hur skiljer det sig från vanlig utlandsförsäljning?

Svar: När rättigheter till böcker säljs till andra länder och/eller språkområden sker det ofta genom auktioner där förlag lägger bud, tills budgivningen avstannar och manuset säljs till det förlag som lagt det högsta budet eller som av andra anledningar passar bäst.

Preempt (ibland även pre-empt) är agentspråk för ett förhandsbud. När ett förlag lägger ett sådant bud är det för att säkra rättigheterna och ta bort manuset från marknaden (för det aktuella språkområdet) – och för att slippa budgivningen. För att en bok ska säljas genom preempt krävs att budet är tillräckligt högt för att författaren och dennes agent ska känna sig nöjda även utan att det blir någon budgivning som trissar upp försäljningen.

Det kan jämföras med när en bostad säljs före den officiella visningen genom ett dolt bud som andra spekulanter inte får se.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.