Fråga Boktugg: Mitt barn har skrivit en bok – hur publicerar jag den?

Fråga: Min son har skrivit sin första bok på engelska, den är tio kapitel lång. Om vi vill publicera den både som ebok och tryckt bok, hur gör jag det lättast?

Svar: En enkel fråga där svaret beror helt på vad det är man vill åstadkomma. Bokutgivning är en skala som börjar med att bara tillgängligöra en bok i fysisk och/eller digital form för en begränsad krets av läsare, vanligtvis släkt och vänner. I andra änden av skalan finns en rakt igenom kommersiellt och professionellt utgiven bok som ingen läsare eller återförsäljare kan skilja från böcker utgivna på stora förlag.

De allra flesta siktar någonstans mittemellan och det är givetvis en ekonomisk fråga. Att bara publicera en bok är inte särskilt dyrt. Det finns flera olika tjänster som erbjuder publicering och distribution där priserna börjar på några hundralappar.

För en mer djupgående jämförelse av hur man kan sätta sin ambitionsnivå läs gärna vår artikel om egenutgivningens fyra nivåer.

Det finns egenutgivartjänster som Vulkan, Recito, BoD och Solentro som erbjuder olika varianter på utgivning av böcker i både fysisk och digital form. Dessa vänder sig i första hand till just nybörjare som inte vill behöva sätta sig in i vad ISBN är eller hur Bokinfo fungerar. Men de kan även användas av mer erfarna egenutgivare även efter att man börjat anlita redaktörer, korrekturläsare och formgivare för att höja kvaliteten på sin bok.

Har man ännu högre ambitioner kan man titta på hybridförlag eller kanske helt enkelt starta ett mikroförlag för sina egna böcker. Då finns det plattformar som Publit (där du måste ha företag) men även möjlighet att anlita distributörer som Stjärndistribution eller Förlagssystem via kommissionsavtal. Men det kräver ett helt annat engagemang och att man tänker sig att fortsätta ge ut fler böcker i många år.

Om man enbart vill sälja boken själv till bekanta eller lokalt via någon butik eller annat sammanhang och inte bryr sig om nätbokhandel för den fysiska utgåvan kan man alltid trycka en mindre upplaga på 50-100 exemplar med hjälp av en ren trycktjänst. Gott råd: lockas inte att trycka 1000+ exemplar för att få ett lågt styckpris. Det verkliga styckpriset = total tryckkostnad / antal sålda exemplar. Om du bara säljer 150 exemplar spelar det ingen roll att du genom att trycka 1000 ex fick ner styckpriset till 25 kr. De böcker du sålt kostar i praktiken 167 kr/st. Även om du då har 850 böcker med noll tryckkostnad kvar …

Den andra delen av din fråga handlar om att boken är på engelska. Det går alldeles utmärkt att ge ut böcker på engelska via olika svenska tjänster men i de flesta fall är distributionen till andra länder inte helt given. För detaljer – kolla respektive tjänst. Adlibris och Bokus leverar exempelvis inte till alla länder och de flesta av de nämnda tjänsterna säljer inte till Amazon.

Jag vet inte heller hur gammal din son är och hur bra boken är. Men för att nå en global publik med en bok på engelska bör man titta på någon av de engelska tjänster som erbjuder bokutgivning och distribution för hela världen. Det finns Amazons Kindle Direct Publishing men även andra som Lulu.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Många egenutgivartjänster är användarvänliga men det är svårt att tjäna pengar på att sälja böcker via dem. Styckpriset vid produktionen blir helt enkelt så högt att marginalen, om inte boken för slutkund ska bli alldeles för dyr, blir minimal.

Och så har vi förstås den digitala aspekten. Det är både enklare och svårare att publicera en bok som ebok. Enkelt såtillvida att det finns en rad aktörer som erbjuder publicering och distribution och i flera fall även konvertering till ebok. Men svårare så tillvida att det är inte alla som kan erbjuda distribuion till de platser där flest svenskar just nu läser böcker: prenumerationstjänster (Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus Play) och bibliotek.

En av de enklare tjänsterna är Digibook. De tar visserligen en hög andel av försäljningen, men i gengäld slipper du månadskostnader och publiceringskostnaden är relativt låg. Vill man nå en global publik finns det tjänster som StreetLib och Draft2Digital samt givetvis Amazon KDP.

Slutligen. När man talar om att publicera ett barns bok enligt konstens alla regler med ISBN-nummer och pliktexemplar så kommer den att förevigas. Ett exemplar hamnar hos Kungliga biblioteket och den registreras. Många glömmer att en bok inte kan avpubliceras. Det finns de som menar att man ”slösar bort sin debut” om man ger ut en bok för tidigt. De bygger de på att debutanter får mer uppmärksamhet än en ny bok av en redan utgiven författare. Därför ska man spara debuten tills man verkligen presterat något riktigt bra.

Med det resonemanget ska man spara sina böcker i byrålådan och bara skriva nya. Andra menar att det är bättre att skriva, redigera och ge ut för att därefter ge sig i kast med nästa. Att det ändå är bättre att låta folk läsa och dessutom få uppleva tillfredsställelsen av att ha gett ut en bok – något som faktiskt inte alla människor klarar av.

Lycka till!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.