Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga Boktugg: Hur kan jag sälja min bok i bokhandel och nätbokhandel?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fråga: Hur gör jag för att min bok ska gå att beställa hos Adlibris och Bokus och hur får jag ut den i vanliga bokhandlar? Behöver man distributör och lager?

Svar: Den svenska bokbranschen är till stora delar uppbyggd kring en gemensam databas som heter Bokinfo (hade tidigare namnet Bokrondellen). Där samlas all information om en bok: ISBN, antal sidor, format, förlag, författare, f-pris, beskrivning och massor av andra uppgifter.


ANNONS


Från Bokinfo hämtar nätbokhandlarna sedan beskrivning, omslagsbild och allt annat de behöver för att visa upp boken i sina webbshopar.

Även fysiska bokhandlar använder Bokinfo för att hitta information om böcker. Exempelvis om en kund kommer in i sin lokala bokhandel och frågar efter en bok som inte finns i hyllorna. Då söker bokhandlaren i Bokinfo och kan svara på vad boken kostar och hur lång tid det tar att beställa hem den. Sedan läggs beställningen i Bokinfo och skickas till angiven distributör.

ANNONS

Det finns tre stora distributörer i Sverige: Förlagssystem, Stjärndistribution och Speed (tidigare Samdistribution). Om du som nystartat förlag vill kunna distribuera dina böcker bör du använda något av dessa tre företag som man kan kalla tredjepartslogistikföretag. De har böckerna på lager, sköter leverans till återförsäljare och även fakturering av sålda böcker.

Ett annat alternativ är att jobba med print-on-demand via exempelvis Publit. Då trycks ingen upplaga inför utgivningen. Istället trycks böcker efterhand som de beställs. Kommer det in en order på två exemplar trycks det två exemplar. Det eliminerar behovet av lager, men gör också att tryckpriset per bok blir högre – och därmed även priset för konsumenten. Alternativt tjänar du som förlag/författare mindre per sålt exemplar.

Det finns även förlag som är lite större som sköter distributionen själva. De har alltså egna lager med egen lagerpersonal. Det kan kännas lockande som nystartat förlag att tänka att man ska sköta distributionen själv, men det är ofta dyrare och mer tidskrävande än man först tror. Dels kräver och förväntar sig återförsäljare att få en beställning levererad nästa dag, dels har du som ensam liten aktör svårt att få lika bra fraktavtal.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Om du kontaktar din lokala bokhandel och har en bra kontakt med dem kan du ibland få sälja dina böcker där med kommissionsavtal. Det innebär att du lånar ut ett antal exemplar till dem och de betalar för sålda böcker i efterhand. Tips: se till att ha skriftliga kommissionsavtal med varje bokhandel så att ni båda har koll på hur många böcker som lämnats ut. Och vänta inte för länge med avstämningen.


ANNONS


Ovanstående gäller fysiska böcker. När det gäller eböcker och digitala ljudböcker kan man använda distributörerna Axiell Media (tidigare Elib) eller Publit för att ladda upp sina epub- eller MP3-filer och lägga upp beskrivningar. Det innebär inte per automatik att informationen hamnar i Bokinfo, ett problem vi belyst tidigare och som inte är löst än. I dagsläget syns endast böcker som ligger i Bokinfo här på Boktugg exempelvis.

Dessutom: för att dina digitala böcker ska finnas hos prenumerationstjänsterna (Storytel, Bookbeat, Nextory, Bokus Play) så krävs oftast individuella avtal med dessa. Eller att du använder en distributör utomlands, som Findaway Voices.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL