Det lagerlösa förlaget – utopi eller snart verklighet?

Hur mycket böcker kommer det att finnas på lager i framtiden? Kommer vissa förlag att bli helt lagerlösa? Foto: iStock. Animation: Boktugg.

Hur många exemplar ska vi trycka? En fråga som bokförlag brottats med i alla tider. En fråga som de inte längre behöver ställa. Tiden har kommit att fasa ut böcker på lager. Eller är det en utopi? Följ med när vi tittar på lagerlöst.

Att göra prognoser för hur många exemplar man ska trycka av en bok har varit en kompetens som för bokförlag kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. Trycker man för lite tar boken slut och i värsta fall går förlaget miste om försäljning. Dessutom är det billigare att trycka 4 000 exemplar än att trycka två gånger 2 000 exemplar. Men om man trycker för stor upplaga så kan det istället sluta med att förlaget efter ett par år tvingas makulera tusentals osålda böcker.

Redan betalande prenumerant? Logga in för att läsa

Annars köp en prenumeration idag – du kan prova en månad för 39 kr.

Varför betalvägg? Knappt 1 % av artiklarna här på Boktugg går att läsa enbart som betalande prenumerant. Det är material som vi vet har ett stort värde för den som jobbar i bokbranschen på ett eller annat sätt. Som prenumerant får du nya utgåvor av Analysbrevet direkt i din inbox och dessutom tillgång till ett växande arkiv.

Inloggad men kan fortfarande inte läsa artikeln? Då har du sannolikt ingen aktiv prenumeration. Kanske har den gått ut för att betalningen fallerat, vilket kan hända när kreditkortet inte längre är giltigt. Kolla dina prenumerationer här.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.