Christer Perslöv, vd för Bokinfo.

Bokinfo erbjuder bildbank och jobbar vidare på digital distribution

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokinfo ska förenkla för mindre förlag genom att erbjuda en bildbank för deras omslag. Samtidigt jobbar företaget vidare med digital distribution.

– Tanken är att vi ska få alla småförlag att använda den här tjänsten som blir mycket enklare än att länka till en omslagsbild på webben. De stora förlagen har redan egna bildbanker liksom de som går via distributörer, säger Christer Perslöv på Bokinfo.


ANNONS


Det här är ett exempel på ett problem som ligger dolt i bakgrunden men som ändå kan ställa till stora problem för återförsäljare och andra som hämtar metadata om böcker. Exempelvis Boktugg som hämtar omslagsbilder till vår databas där du kan söka böcker.

Idag fungerar det så att förlaget anger en url (länkadress) till den server där de laddat upp sitt omslag. Det rekommenderade är en mapp på din webbplats men det är mycket vanligt att mikroförlag och egenutgivare istället laddar upp omslaget på Facebook eller någon annan plattform och länkar till denna. Det som sedan händer är att den länkadressen slutar gälla efter en viss tid och när någon försöker ladda ner omslagsbilden – så existerar den inte. Ett annat problem är att sökvägarna blir extremt långa.

Nu kommer det istället att bli möjligt att ladda upp omslaget direkt på Bokinfos servrar och lagra det där. Problemet löst. Man kan tycka att det här är något som borde gjorts redan från början när Bokinfos databaser byggdes, men det var ingen som förutsåg utvecklingen.

Minimikravet hos Bokinfo för omslagsbilder är en upplösning på 600 pixlar (på den kortaste sidan).

ANNONS

– Amazon som är en av våra kunder har exempelvis som krav att bilden är minst 600 pixlar.

Boktugg har tidigare berättat om den digitala distributionslösning som Bokinfo tagit fram. Både Bonnierförlagen och Norstedts förlagsgrupp har skrivit avtal och det finns 40 förlag på väntelistan som har visat intresse. Men systemet är inte riktigt igång.

– Vi jobbar nu med ett verktyg för engångsinläsning av backlist som ska underlätta för förlag som vill flytta sina filer till oss. Men annars är allting klart sedan tidigare med Storytel och snart är även Bookbeat och Nextory klara med sina kopplingar. Så nu väntar vi egentligen bara på att börja med de första förlagen, säger Christer Perslöv.

Ett syfte med tjänsten är naturligtvis att få fler förlag att lägga upp sina digitala titlar (eböcker och ljudböcker) i databasen. Som Boktugg avslöjade för ett par år sedan saknas tusentals titlar därför att förlagen inte tyckte det var värt kostnaden på 350 kr per format (unikt ISBN).

Men när de nu kan ladda upp filerna och slippa avgift vid distribution till streamingtjänsterna så finns det en ekonomisk nytta med det.

– Vi hoppas ju att det blir effekten. Men vi har en allt större del av nya digitala titlar. När vi tittade på försäljningsstatistiken för 2020 så utgjordes 85 procent av den digitala försäljningen av titlar som finns i Bokinfos databas, säger Christer.

Men det här gäller enbart streaming och det finns ännu ingen koppling till återförsäljare vid styckförsäljning?
– Nej, men vi tittar på lösningar för att erbjuda även download. Troligen kommer vi att anställa en person som ska hålla i digital distribution och utveckla vårt erbjudande inom det området, säger Christer.


ANNONS


Redan distribution av digitala filer till Storytel, Bookbeat, Nextory, Apple, Google och Overdrive innebär att Bokinfo konkurrerar med Publit och Axiell Media.

Det skulle gälla i ännu högre grad om ni ger er in även på styckförsäljning åt svenska återförsäljare?
– Ja, samtidigt är vi öppna för olika typer av samarbeten. Axiell och Publit erbjuder också en del andra tjänster än vad vi gör.

Och hur är det med biblioteksutlåning?
– Overdrive är kopplade till Bokinfo och kommer att kunna nå innehåll som finns hos oss. Sedan är det ju inte alla bibliotek som använder dem.

Fakta om Bokinfo

Bokinfo är bokbranschens gemensamma databas för metadata. Där finns metadata om böcker från alla svenska bokförlag, läromedelsproducenter och svenska importörer av utländsk litteratur. Databasen innehåller cirka 700 000 titlar.

  • Antal anslutna förlag: ca 6000. Bland dessa finns svenska bokförlag, egenutgivare och läromedelsproducenter samt svenska importörer av utländsk litteratur.
  • Anslutna återförsäljare: ca 400. Bland dessa finns Akademibokhandelsgruppen, Ugglans butiker, Adlibris, Bokus, BTJ, Ginza, Campusbokhandeln, Bookbeat, Storytel med flera.
  • Anslutna distributörer: Förlagssystem, Norstedts Förlagsgrupp, Speed, Publit, Stjärndistribution, FS ProfLog, med flera.
  • Bokinfo startade 2004 under namnet Bokrondellen.
  • Ägare är Bonnierförlagen, Förlagssystem, Natur och Kultur och Norstedts Förlagsgrupp.
  • Bokinfo har fem anställda och kontor i Stockholm.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.