Egen distribution bokförlag
Förläggare på lagret? Ibland måste även förlagsfolket hugga i och bära kartonger. Foto: iStock.

Distributions-dilemmat – det här handlar Adlibris-bråket om i grunden

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

INSIDER: Adlibriskrisen sommaren 2021 satte fingret på en av de centrala utmaningarna i bokbranschen: effektiv distribution av fysiska böcker. I detta analysbrev studerar vi dilemmat ur flera perspektiv och reder ut en del missförstånd.

De senaste veckorna har konflikten mellan Adlibris och de små förlagen med egen distribution blivit publik. När NOFF fick in en debattartikel i Expressen hängde SVT och andra medier på. Inte minst tog det skruv när biblioteken ifrågasatte om Adlibris kunde fullfölja sitt uppdrag om de stängde ut förlag bara för att de inte anlitade någon av de stora distributörerna.

I det här analysbrevet tänkte jag gå på djupet, bortom det enkla narrativet om den stora stygga nätbokhandeln som hotar de små förlagen. Vad är egentligen orsaken – och hur ska förlag och återförsäljare lösa distributionsdilemmat som knappast kommer att bli mindre i framtiden utan snarare tvärtom.

Distribution är inte sexigt. De flesta tycker tvärtom att det är det tråkigaste med att ge ut böcker eftersom det handlar om administration och kontakter med företag som inte alls har samma passion för litteratur som förlagsfolket själva. Logistikföretag inom frakt och lager.

LÄS HELA ARTIKELN PÅ BOKTUGG INSIDER >>

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL