Analysbrevet

- ett kunskapsbrev om bokförsäljning

Analysbrevet (fd Säljtugg) går på djupet i ett ämne varje gång (ungefär varannan vecka). Fokus ligger på bokförsäljning och då främst ur förlagens och författarnas perspektiv – hur säljer du fler exemplar av dina böcker. Alternativt hur tjänar du pengar på dina böcker på helt andra sätt. Vi utforskar affärsmodeller, trender, metoder, knep, tips och trick.

Ett abonnemang på Analysbrevet eller det vi kallar för Boktugg Insider kostar från 83 kr (inkl moms) per månad vid helårsprenumeration.

Prova första månaden för 39 kr.

Dilemmat: egen distribution eller distributör?

Adlibriskrisen sommaren 2021 satte fingret på en av de centrala utmaningarna i bokbranschen: effektiv distribution av fysiska böcker. I detta analysbrev studerar vi dilemmat ur flera perspektiv och reder ut en del missförstånd.

De senaste veckorna har konflikten mellan Adlibris och de små förlagen med egen distribution blivit publik.

Läs hela »

Alla författare är lokala

All business is local. Alltså är alla författare lokala. Men lokal behöver inte vara enbart en geografisk plats, det kan också vara en helt annan typ av community som till och med är global. Följ med på en tankeresa.

Boken 

Läs hela »

Backlist – bokbranschens nygamla guldgruva

Backlist. Ett låneord som betyder äldre titlar. Det som står för uppåt 70 procent av intäkterna i bokbranschen. Både förlag och författare har nu insett värdet, och framtidens avtal kommer därför att präglas av villkor för backlist – både avtalslängd och ersättning för en bok som inte är ny.

Läs hela »

Vilka mellanled i bokbranschen finns kvar i framtiden?

I bokbranschen är två led nödvändiga: författare och läsare/lyssnare. Allt annat är mellanled. Hur många av dessa överlever teknikskiftet – eller kan rentav första ledet elimineras?

Vi varnar redan nu känsliga läsare för att det här kan bli flummigt och kanske filosofiskt.

Läs hela »

Nifties – digitala böcker blir samlarobjekt som NFT

En av de hetaste trenderna just nu är ”Nifties” eller NFT (non-fungible token) som innebär att man med blockkedje-teknik skapar unika digitala exemplar av en fil som kan säljas och säljas vidare. Alltså kan man skapa eböcker eller MP3-böcker som nifties och börja samla på digitala böcker.

Läs hela »

Förköp – idag och i framtiden

Förköp är ryggraden i biljettförsäljningen för exempelvis konserter. Det har blivit en allt viktigare del av bokförsäljningen och en del av lanseringskampanjen. Idag tittar vi på några olika case.

Attraktiva varor säljs via förköp eller tvingar kunderna att ställa sig i kö för att vara säkra på att komma över produkten.

Läs hela »

Alla böcker i alla format samtidigt – rätt eller fel strategi?

Ur kundens perspektiv är det självklart – en bok ska finnas i alla format på utgivningsdagen. Ska förlagen uppfylla denna önskan eller hålla på vissa för att maximera intäkterna? Ny teknik ger dessutom ännu fler format.

För tio år sedan började vissa förlag tala om tripple-play (som varit ett modeord för att paketera kabeltv,

Läs hela »

Att jobba med pseudonymer och anonyma författare

När en författare vill vara anonym och skriva under pseudonym innebär det utmaningar för förlaget. I det här Analysbrevet tittar vi på för- och nackdelar. Och ett case med en fiktiv författare.

Litteraturhistorien är fylld av författare som skrivit under pseudonym.

Läs hela »

Hållbarhet, returer och begagnade böcker

Hållbarhet är en fråga för alla företag. Hur ska fysiska böcker hanteras ur det perspektivet? Är det dags att flytta returrätten från bokhandlar till läsare och skapa ett kretslopp?

En av de mest obegripliga sederna inom bokbranschen för alla som är nya,

Läs hela »

Affärsplan för en författare

Har du en affärsplan? Det är en av de första frågorna folk ställer till den som vill starta företag. Men vem ställer frågan till en författare som skrivit sin första bok? Vi måste börja göra det.

Låt mig börja med att säga att jag inte gillar affärsplaner i bemärkelsen sådana som är flera sidor långa och omfattar mängder av kalkyler.

Läs hela »

Bokhandlare är vi allihopa

Det fanns en tid när en bokhandel var en butik med böcker. Men idag finns det flera sorters bokhandlar och ännu fler metoder och kanaler för att sälja böcker. Idag är vi alla bokhandlare.

Den senaste tiden har vi sett två stora lanseringar av nätbokhandlare.

Läs hela »

Prenumerera på digitala böcker – olika modeller

Prenumerationer eller abonnemang är två ord för samma sak. Men det finns mängder av modeller bakom. För förlag och författare handlar det om att förstå eller försvinna.

Vi kan börja med vilket ord som egentligen ska användas för att beskriva det nya sättet att konsumera böcker: prenumerationstjänster eller abonnemangstjänster?

Läs hela »

När digitala event blir det nya normala

Eventbranschen befinner sig där musikbranschen gjorde efter att Napster dök upp. De närmsta åren försvinner miljarder ut ur evenemang världen över när branschen digitaliseras. Digitala event blir det nya normala för bokförlag, författare och arrangörer.

I ett Analysbrev i april skrev vi om hur bokförlag och författare snabbt ställde om till digitala releaser och författarsamtal på grund av pandemin.

Läs hela »