Var går gränsen mellan privatbibliotek och piratbibliotek?

Man kan ju inte annat än älska ett sött litet bokskåp, ett miniatyrbibliotek utplacerad som här vid strandkanten. Detta lilla utbud konkurrerar knappast med stora bibliotek eller bokhandel. Men hur ska vi egentligen se på privatbibliotek - när blir de piratbibliotek? Foto: Boktugg.

Debatten handlar mest om skolbibliotek. Men det finns också en växande mängd privatbibliotek som med författares glasögon skulle kunna kallas piratbibliotek. De omfattas nämligen inte av någon biblioteksersättning och bygger ofta på donerade böcker.

Kapprumsbibliotek, företagsbibliotek och givetvis söta små bokskåp. Det finns många initativ runtom i Sverige för att dela med sig och låna ut böcker. Det är förstås utmärkt för läsfrämjandet och för läsare som kan få tillgång till böcker på fler sätt. Låna en bok i kapprumsbiblioteket på förskolan, låna en bok i fikarummet på jobbet eller låna en bok i ett bokskåp längs vägkanten eller på semesterorten. Men det ger inte förlagen och författarna några omedelbara intäkter.

Redan betalande prenumerant? Logga in för att läsa

Annars köp en prenumeration idag – du kan prova en månad för 69 kr.

Varför betalvägg? Knappt 1 % av artiklarna här på Boktugg går att läsa enbart som betalande prenumerant. Det är material som vi vet har ett stort värde för den som jobbar i bokbranschen på ett eller annat sätt. Som prenumerant får du nya utgåvor av Analysbrevet direkt i din inbox och dessutom tillgång till ett växande arkiv.

Inloggad men kan fortfarande inte läsa artikeln? Då har du sannolikt ingen aktiv prenumeration. Kanske har den gått ut för att betalningen fallerat, vilket kan hända när kreditkortet inte längre är giltigt. Kolla dina prenumerationer här.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL