Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Mia Jansson. Foto: Maria Lindberg

Från en barndom med stor passion för böcker och skrivande, där författare nog var drömyrket redan innan jag kunde läsa själv, hamnade jag i yrket djurvårdare. Djur och natur är en annan fascination. Under många år vidareutbildade jag mig på universitetet inom djur, etologi, djurskydd och yrkeslärare. Jag har jobbat med olika djur som hästar, får, kor, höns och exotiska djur som ormar och papegojor. Sedan många år jobbar jag som yrkeslärare på ett naturbruksgymnasium.

För några år sedan hittade jag tillbaka till skrivandet igen och bestämde mig för att läsa kreativt skrivande på Linnéuniversitetet, där jag nu tagit konstnärlig magisterexamen i ämnet. Jag fascineras och inspireras något otroligt av berättelser av alla de slag, som böcker, filmer och musik. I mitt skrivande vill jag ge läsarna möjlighet att kliva in i det där trollbindande äventyret och hylla fantasin. I min debutbok Djupbäckens Hildur vill jag också hylla naturens magi, samt försöka bevara en del av vår gamla folktro.

Djupbäckens Hildur

Djupbäckens Hildur

I skogen lever trollen och där hittar man också Hildur. Hildur tycker bäst om att vara ensam. Eller rättare sagt tillsammans med Ursi. Ursi är en bäckahäst, en varelse som är känd för att vara ondsint och farlig. Ursi är också just detta, men mellan Hildur och Ursi har det utvecklats en ytterst osannolik vänskap. Läs mer »

Debutanten Hans-Christian Höie. Foto: Privat

Som barn slukade jag allt jag kom över av spännande böcker. I vuxen ålder har jag läst litteraturvetenskap och gått skrivkurser. Jag har även en master inom Estetiska vetenskaper med inriktning musikvetenskap och har studerat psykologi och pedagogik med nya medier. Under många år var jag aktiv som vissångare och singer/songwriter med egenkomponerade sånger, men på senare år har jag övergått till att skriva längre, skönlitterära texter. Jag har bakgrund som psykiatriskötare och brinner för att öka samhällets förståelse för, och integrering av, människor som lider av psykisk ohälsa eller känner sig annorlunda.

2018 deltog jag i skrivutmaningen ”Nanowrimo” (50 000 ord under november månad). Jag påbörjade då en novell som var tänkt att ingå i en samling av mystiska, spännande berättelser. Den fick ett eget liv och snart stod det klart att den skulle bli en hel roman med feelgoodkänsla: Relatörerna.

Relatörerna

Relatörerna

Per Mattias, Jonas, Christian och Harald är på väg mot medelåldern. Ingen av dem har haft någon långvarig relation. Med åren har de var för sig fördjupat sig allt mer i datorernas och nätets spännande och komfortabla värld. Samtidigt har de blivit socialt isolerade. En februarikväll inleder de fyra en filosofisk diskussion online som leder till att de börjar träffas IRL. Läs mer »
Ida Sundén. Foto: Privat

För tre år sedan gick en nära anhörig till mig bort till följd av drogmissbruk. Redan som liten använde jag skrivande som ett sätt att bättre förstå mig själv och världen runt omkring, och för att hantera saker som hände i mitt liv. Så också nu. Resultatet blev den skönlitterära boken Tillsammans är vi två som kom ut på Vintergård förlag 25 oktober 2021.

Boken skrevs i ett tillstånd av sorg, ilska och frustration. Men också med ett stort behov av att skriva en historia som innehöll en gnutta hopp. I Tillsammans är vi två följer läsaren fem olika personer i en berättelse om missbruk och medberoende, men också kärlek och vänskap.

Jag bor i Åtvidaberg och utbildad journalist och socionom. Under 2022 ges min andra roman Det är vackrast när det skymmer ut.

Tillsammans är vi två

Tillsammans är vi två

”Kan du inte bara dö? Eller nej. Dö inte.”

Fem personer, fem olika liv. Rädslan för att allting plötsligt ska vara för sent har på olika sätt kopplat dem i ett fast grepp. Ante jagar efter sina droger. Inez och dottern Saga längtar efter honom. John borde ägna tankarna åt skola, träning och tjejer. Läs mer »

Terese och Chloe Ädling debuterar som författare. Foto: Tapio Ädling

Chloe Ädling:

Det jag älskar med en bra bok är att man sugs in i berättelsen, man lever bland karaktärerna och att man förstår och relaterar till dem som om det vore riktiga personer.   

Det tog mig några år att fastna för böcker, men när jag väl fick upp ögonen för läsning fanns det inget bättre. Jag blev inspirerad och ville dela med mig av mitt skrivande och få andra att känna sig som jag känner mig när jag läser. 

2019 opererade jag min rygg på grund av skolios. Det blev ett bra tillfälle att utifrån mina egna erfarenheter skriva om att ha skolios och debutera som en skönlitterär författare. 

Terese Ädling:

Redan innan jag knäckte läskoden älskade jag att lyssna på berättelser. När jag själv sedan lärde mig läsa blev jag en riktig bokslukare. Som ni förstår har en stor del av uppväxttiden tillbringats på bibliotek eller med ivriga försök att skapa egna berättelser. Det resulterade i ett stort antal noveller där de flesta hamnade i byrålådan.

Sedan 2017 har jag arbetat extra med skrivande och bland annat skrivit ett antal artiklar och aktiviteter för det digitala läromedlet Clio online. 2018 deltog jag i region Uppsalas mentorskapsprogram för författare där jag hade författaren Danny Wattin som mentor.

2021 debuterar jag med barn- och ungdomsboken ”Kämpa Jessica!” som jag skrivit tillsammans med min dotter Chloe Ädling. 

Kämpa Jessica!

Kämpa Jessica!

När Jessica och Michelle inte vinner årets Unga koreografe­r säger Michelle att det är för att Jess är känslig och inte vågar testa mer komplicerade steg. Istället vinner två andra koreografe­r som gestaltat flykten från sitt hemland. Läs mer »

Sophie G Hallgren. Foto: Privat

Jag vill läsa och skriva om det som känns och bränns, relationer och svåra ämnen, gärna snårigt och lite skav, men ändå spännande och roligt. Mest skriver jag för barn och ungdomar.

När jag var liten älskade jag att läsa. Jämt gick, satt, låg och åt jag med näsan i en bok, skrattade, ryste och grät. Försökte också själv skriva en och annan rad. Drömjobbet blev förstås bibliotekarie, men skrivandet tappade jag bort på vägen. Tror det hamnade någonstans mellan jobbet, familjen, mataffären och tvättmaskinen. På en skrivworkshop återfann jag skrivglädjen och snart hittade jag berättelserna. Nu utbildar jag mig till skrivpedagog samtidigt som jag går skrivarkurs efter skrivarkurs, för det är så himla roligt. Drömmen är att kunna väcka samma känslor i det jag skriver som jag själv upplevt som läsare.

Min debutbok Flickan från andra sidan havet skrev jag för att jag som adoptivförälder vill göra allt jag kan för mitt barn, även när det ibland är omöjligt. Hoppas den kan hjälpa andra också.

Flickan från andra sidan havet

Flickan från andra sidan havet

Vem kan vara ledsen efter ett kalas? Jo, Maya. Hon fyller sex år idag, men är ändå inte glad. Hon saknade sin biologiska mamma på kalaset. För att trösta Maya berättar hennes adoptivmamma sagan om flickan från andra sidan havet.

I sagan räddar Elena sin älskade dotter från hunger och nöd genom att hitta en ny familj åt henne. Läs mer »

Humor och skrivande har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag började skriva serier när jag gick i lågstadiet och noveller i högstadiet. Mitt skrivande är främst inspirerat av den klassiska brittiska humorn. Jag hade inga idrottsstjärnor eller popstjärnor som idoler när jag växte upp utan min idoldyrkan handlade istället om humorgruppen Monty Python.

Eftersom mitt andra stora intresse var djur och natur fanns det egentligen bara två yrkesval: författare eller biolog. Min träffsäkerhet när det gäller felaktiga val ledde såklart till att jag istället valde teknik och pluggade till civilingenjör. Att ingenjörer, som per definition är tråkiga, skulle syssla med humor kändes såklart som en paradox varför skrivandet lades på is under flera år.

Under dessa år hämtade jag inspiration till framtida skrivande genom alla resor. Besökte alla sju kontinenter och runt femtio länder. Inget var dock mer magiskt än kryssningen till Antarktis. Finns nog nåt i allt jag skriver som är inspirerat därifrån.

Och så var de bara två

Och så var de bara två

Efter en händelserik kryssning på Nilen uppstod en oväntad romans mellan Asta och Evert, utan hänsyn till deras höga ålder. Trots att Astas väninna ansåg att till och med trädgårdstomten Rasmus var ett bättre val av make stundar nu bröllopet ute på en enslig ö i Östersjön. Läs mer »