Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Jennifer Berglund. Foto: Privat

När jag läste att en bloggerska som jag följt i många år hade skrivit ett bokmanus som blivit antaget av ett förlag var det något som klickade till inom mig. Helt plötsligt insåg jag att alla de där författarna som skriver böcker har varit helt vanliga personer från början. På något vis har jag alltså hela mitt liv gjort tankevurpan att man måste vara författare innan man kan skriva en bok.

När jag väl insett mitt misstag började jag genast googla på hur man skriver ett bokmanus och ungefär tre månader senare stod jag där med ett färdigt manus. Förlagen var tyvärr inte lika exalterade som jag var och refuseringarna regnade in.

Men skam den som ger sig. Nu, ett halvår senare, har jag både ett till bokmanus och ett ja från ett förlag som vill ge ut min feelgood-roman, som handlar om konsten att bli både klimatsmart och kär.

Läs eller lyssna på boken hos valfri ljudbokstjänst.

Frida Sandberg ska bli klimatsmart på riktigt – och hon tänker börja med en hemester! Men vart åker man egentligen då? Efter en stunds googlande dyker plötsligt ett riktigt lovande resmål upp. I den lilla byn Vendel bor en äldre dam med ett ledigt gästrum, och hon vill gärna ha en kvinnlig hyresgäst som gillar att laga mat. Kan det bli mer perfekt?

Samtidigt som Fridas nya miljötänk försätter henne i dråpliga situationer blir hon snabbt god vän med sin huskamrat Margareta. Däremot har hon inte samma tur med Margaretas stilige son Jack, som till en början verkar allt annat än imponerad av sin mors sommargäst. Snart börjar hon ändå känna sig riktigt hemma bland invånarna i Vendel, men allt som oftast gör sig en mörk hemlighet påmind. Och när heta känslor uppstår mellan henne och Jack, ja, då glömmer hon nästan bort att hon faktiskt redan har en pojkvän…

Debutanten Tommy Gustafsson. Foto: Privat

Mina första försök till att skriva ett manus inleddes 2004 ungefär. Det har tagit lång tid för mig att bli hyfsad på hantverket därför har debuten fått lov att vänta. Målet har varit ända sedan dess att ge ut en bok. Nu, ungefär sexton år senare kommer det att ske.

Att debutera som författare känns overkligt och att skriva ett manus, från början till slut, har varit bland det roligaste jag har gjort. Jag har länge sysslat med musik, så kreativt skapande har varit en del av mig ända sedan jag fyllde tretton.

För mig handlar författarskapet om ett ständigt lärande och som person ger jag mig inte förrän jag låser upp alla de mysterier som skrivandet presenterar. Jag skriver sådant jag själv tycker om att läsa och bryr mig sällan om trender. Om jag är hundra procent nöjd med vad jag har skapat så räcker det gott.

Resenären & Banemannen

Resenären & Banemannen

Livet i den alltför gemytliga staden Bolgat går gamle Graldek på nerverna. Allting förändras när han hittar en nedkyld och medvetslös ung man i ett buskage. Läs mer »
Debutanten Anders Blentare. Foto: Zofia Åsenlöf

Berättelsen om Sanja kom liksom till mig en dag. Pockade på min uppmärksamhet, med en början, en mitt och ett slut. Min uppgift nu var att sätta mig ner och få den på pränt. Och så blev det.

Vanligtvis jobbar jag som skådespelare, och även där är kärleken till texten en stor del av det som driver mig. Att få levandegöra text. Och jag tänker att det är samma sak jag gör när jag skriver – levandegör text.

Skrivandet och kärleken till ordet har alltid funnits där för mig. Från tidiga tonåren då jag och min vän Kristian satt och smygskrev poesi i räknehäftena på mattelektionerna och skickade mellan oss, till ett ständigt slags dagboksantecknande upp i vuxen ålder för att hålla skrivandet vid liv.

De första två böckerna om Sanja, som kommer nu i vår, handlar mycket om attityd och om vilja. Att vilja vara bäst. Vilja vara någon annan än den man är. Vilja få respekt.

Jag tror att många kommer att känna igen sig i Sanja och vad hon går igenom.

Tuff nog?!

Tuff nog?!

I serien Sanja ryms både svettiga, snabba fotbollsmatcher, tjafs på skolgården och rivalitet. Det är sena träningar, bitska kommentarer i omklädningsrummet och oförätter som följer med in i klassrummet. Sanja är en serie om att hitta sig själv och sin väg lika mycket som en serie om hattricks, hörnor och avgörande straffar. Läs mer »
Debutanten Gunnel Hillås. Foto: Privat

Jag heter Gunnel Hillås och är konstnär och präst, med studier i teologi, filosofi, psykologi och på målarskolor, skrivarskola och filmmanuslinje. 1994 hade jag min debututställning på Galleri Dialog i Stockholm. Chadô och ikonskrivande är konstnärliga praktiker jag ägnar mig åt.

Jag arbetar i ett växelbruk mellan konstformerna. Måleri och att skriva berättelser integreras ofta. Jag ”skriver bilden” och en ny berättelse är som en resa mot ett okänt mål, där berättelsens karaktärer blir alltmer tydliga. Jag skriver det mesta för hand, kropp och ord hör tätt samman. Har gjort en kortfilm; Cora, och ett par filmprojekt som för närvarande befinner sig i vilostadium.

De konstnärliga praktikerna Chadô och ikonografi vilar i djupa traditioner och är en givande kontrast till mitt ”eget” skapande, liksom att skriva predikan som präst.

Se på månen, se på mig

Se på månen, se på mig

Böneutropen från minareten i ett av Istanbuls kvarter väcker henne i gryningen. Hon vänder sig försiktigt om och ser på honom. Han sover djupt. Rädslan hugger tag i henne. Hon ser på den trasiga, ituskurna målarduken som ligger slängd i ett hörn på golvet. Hur kunde det bli så här? Hans förändring skrämmer henne. Läs mer »
Eva Martinsson debuterar i januari 2021. Foto: Privat

Glädje och skyldighet, är orden som bäst betecknar varför jag skriver. Glädjen i att få lyssna till människors berättelser om sig själva och sina liv,
har alltid funnits hos mig. Och genom att ta del av innehåll i olika gamla arkiv, som jag blev tipsad om för några år sedan, såg jag historier växa fram.

Fantasin blev mitt trollspö i skapandet och levandegörandet av personer och händelser, som successivt skulle komma att bli min bok. Detta gav mig en känsla av djup tillfredsställelse.

Tidigt i min skrivprocess kände jag också en skyldighet att, särskilt gentemot kvinnor som kämpat mot fattigdom, fördomar och förtryck, synliggöra dem i vår tid. De levde och drömde, precis som vi – i vårt land, i en tid, inte alls långt borta.

Min drivkraft och glädje, var också att dessa kvinnor skulle bli sedda och lyssnade till av nutida människor, läsarna.

Alma : en kvinnohistoria

Alma : en kvinnohistoria

ALMA – en kvinnohistoria är en historisk roman som spänner över de första sju decennierna på 1900-talet. Berättelsen börjar i ett fattigsverige med avgrundsdjupa skillnader mellan fattig och rik, och skildrar, genom några kvinnoöden, det långsamt framväxande välståndet.
I centrum står Alma, som föds i ett fattigt hem i Dalsland. Läs mer »
Annica Jäverby. Foto: Privat

Jag är född 1974 och har över tjugo års erfarenhet som grundskolelärare med en magister- och masterexamen inom specialpedagogik. Nu arbetar jag som specialpedagog på halvtid inom grundskolans senare del. Utöver det doktorerar jag på halvtid och forskar på ämnet hemmasittande elever.

Utbildning och lärande är en stor passion i mitt liv och jag har deltagit i konferenser runtom i världen för att samtala om och diskutera lärande. För två år sedan väcktes tanken om att skriva skönlitterärt.

Debutromanen Brustna relationer växte fram under en period av intensivt skrivande, och skildrar mina egna upplevelser av kärlek och svek, skriven i romanens berättande form.

Brustna relationer

Brustna relationer

Maries hemliga förälskelse sedan tonåren blir äntligen besvarad och allt tycks gå som på räls för henne. Men kärleken kantas av svårigheter och innan hon vet ordet av står hon inför en sorglig separation. När Marie äntligen vågar älska igen dras hon in i en familjs intriger och hennes liv fylls av händelser så märkliga att de tycks vara tagna ur en saga. Läs mer »