Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Anna-Karin Karlsson. Fotograf Ida Karlsson

Jag är en kvinna på snart 53 år som debuterade 16 december 2022. Jag har drömt om att bli författare, journalist och sagoläsare i tv sedan jag var barn. Jag växte upp i Uppland men bor numera i Ydre i södra Östergötland, är gift med en mjölkbonde och vi har en dotter på tio år. Som 15åring gick jag en journalistkurs och skrev mina första artiklar för UNT när jag var 16 år. Efter flytten till Ydre 2007, började jag skriva för Smålands Tidningen. Efter nio år tog jag paus men behovet av att skriva drog mig snart in i tidningsvärlden igen. Så för fem år sedan började jag frilansa för Östgöta Correspondenten och bevakar Ydre där än. Jag är även utbildad reparationsskomakare med eget skomakeri, men gjorde om företaget i höstas och startade eget förlag för att ge ut min bok. Jag har levt ett spännande liv med många olika yrken och har mycket erfarenhet av livet att använda mig av i mitt skrivande. När jag nu skrivit min bok som jag också läst in som ljudbok känns mina drömmar uppfyllda.

Dacke lever. Del 1

Dacke lever. Del 1

Dacke lever är den första delen i en romansvit om upprorsledaren Nils Dacke där författaren levandegör mannen bakom det stora bondeupproret 1542-1543. Läsaren får följa med till Stockholmen på farligt uppdrag, och vidare på hästryggen genom Sverige, ner till Ydre där slaget i Sund äger rum. Kärlek, passion, svek och ond bråd död utlovas i debutromanen Dacke lever. Läs mer »
Petra Mårtensson

Jag minns när jag var liten och tillbringade somrarna och vintrarna med tjocka släkten i vår skånelänga på Österlen, ofta gjorde vi saker tillsammans barn och vuxna såsom att åka längdskidor när permafrosten lagt sig i de snö och istappsklädda trollskogarna. Andra gånger plockade vi mumsiga blåbär, gula kantareller eller lekte med kottar när höstens palett målat den vackra skogen. Det fanns också tillfällen när någon vuxen samlade oss barn och bjöd på varm choklad och läste högt ur böcker av Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf eller berättade någon historia. Ibland bäddade vår älskade mormor ner oss i sängarna och läste godnattsagor med HC Andersen vilket gav mig en känsla av skräckblandad förtjusning. Det var nog här mitt intresse för storytelling väcktes för jag har alltid känt beundran för personer med fängslande berättelser.

På senare år har jag själv fått frågan om att skriva en självbiografi. Jag har levt ett spännande liv med resor runt halva jordklotet, jobbat utomlands och träffat många intressanta  människor som har väckt mitt intresse men någon självbiografi har det inte blivit än. Däremot så debuterar jag med barnboken Hemligheten den 16 december.

Många stunder med högläsning, biblioteksbesök och temarbete kring fantastiska böcker har det blivit i mitt tidigare jobb som förskollärare. Att få se barnens stjärnögon tindra var det bästa som fanns. Att barn får lyssna på ett varierat utbud av litteratur är betydelsefullt. Ett relativt outforskat område upptäckte jag var böcker för barn som upplever en separation mellan föräldrarna berättat ur ett barnsperspektiv, vilket kan bidra till hög igenkänningsfaktor hos barn. Ett annat område som det inte skrivits och pratats så mycket om var det moderna föräldraskapet som något positivt, då barn med separerade föräldrar fortfarande  har kvar både sin mamma och pappa som visserligen inte bor ihop längre, men som fortsatt älskar barnen väldigt mycket och sätter dom i fokus. När jag själv separerade så skrev jag denna boken som stöd till min son, för att tala om att det är ok att ha upp och ner känslor, det är inte ditt fel att vi separerar (för barn bär ibland på skuldkänslor) och vi kommer som föräldrar fortsatt att vara kvar i ditt liv båda två.

Vem är då jag som har skrivit denna boken?

Jag är en ensamstående arbetsförmedlande, förskollärare, statsvetare, mamma som lever med min fantastiska karateälskande son, vår katt Sickan och den japanska kampfisken Bob Marley Mini.

Mitt motto är; Livet ska levas varje dag

Hemligheten

Hemligheten

Vem är egentligen den skrynkliga sjökaptenen med många hjärnor? Jo vet ni vad, det är Ottos vän som får veta nästan alla hans hemlisar. Otto är fem år. Nu bär han på en ny hemlighet. En han absolut inte vill berätta för någon. Läs mer »
Hanna Wesslén. Fotograf: Mats Wesslén.

Böcker har alltid varit en viktig del av mitt liv och jag drömde tidigt om att bli författare. I början av 2020 tog jag tag i skrivdrömmen och påbörjade manuset till Sprickan i fasaden

Jag skriver helst på morgonen, när allt är tyst och lugnt. Idéer dyker upp när jag har tid att reflektera, på promenader eller när jag ska sova. Det gäller att snabbt skriva ner dem, innan de försvinner. 

Böcker är ett sätt att resa och uppleva nya miljöer. Att få chansen att se världen ur någon annans perspektiv. Det är avkoppling och spänning på samma gång. 

Jag vill skriva sådant som jag tycker om att läsa. Spänningsromaner med parallella handlingar som vävs samman genom intrigen tilltalar mig, både som läsare och författare. Research är en rolig och viktig del i skrivprocessen. Det återspeglas i boken genom att välbekanta miljöer runt Stockholm varvas med Katmandus bergssluttningar. 

Förutom skrivandet är skidåkning och vandring stora intressen. Jag är uppvuxen på Lidingö och bor med familjen i Täby.

Sprickan i fasaden

Sprickan i fasaden

Mörka vindar sveper över Nepal 2002 där ett inbördeskrig sliter sönder landet. Tidigare kampsportmästaren Emelie Ekberg befinner sig sen länge i Katmandu. Hon arbetar för en anonym hjälporganisation med kontroversiella metoder.

När ett uppdrag att stoppa en illegal vapenleverans går snett blir Emelie oskyldigt misstänkt för mord. Spåren pekar mot hennes hemland Sverige. Läs mer »

Mitt namn är Björn olsson, jag är debutantförfattare och har gett ut boken Vinthundens natt.

Jag är född och uppväxt i Göteborg men har senaste åren bott i Stockholm. När jag var 10 år vann jag en uppsatstävling. Texten handlade om min hund August. Jag tror att just den texten sporrade mig till att skriva senare i livet. I gymnasiet tyckte jag det var roligt att skriva uppsatser som handlade om övernaturliga saker. Jag utbildade mig sedan till kemist. Sedan höll jag på en del med musik som hobby, se till exempel Fotbollsnörden eller Little August på Spotify. Efter att ha tröttnat lite på musiken satte jag i gång att skriva. Jag skrev ett 10 tal sagor, några noveller som jag skickade in till tävlingar utan framgång. 2020 bestämde jag mig för att skriva en roman. Det fick bli en deckare eftersom jag nästan bara läser spänningsliteratur. Jag skrev 700 ord varje helg och till slut blev det en bok!

Vinthundens natt

Vinthundens natt

Nätstrippan Ken hittas halvnaken och död vid Stadshusbron i Stockholm. Kommissarie Jörgen Bergh och hans utredningsgrupp tar sig an fallet. Genom många och långa förhör och undersökning av den tekniska bevisningen hittar de en misstänkt. Samtidigt utreder advokat Astrid Olofsson på tingsrätten korruption i rättsväsendet. Läs mer »

Sofie M.Eira. Fotograf: Alexander Forslund

”Storm över Ealdgyd” är första delen i en high-quest fantasyserie för tonåringar och unga vuxna. På klassiskt fantasymanér berör den frågor om ondska, godhet och moraliska dilemman. Samtidigt skiljer den sig från andra böcker i genren genom att lägga lite mer fokus på känslor och relationer.

Jag påbörjade arbetet med boken för ungefär elva år sedan som en slags verklighetsflykt, en fristad. Min första riktiga berättelse skrev jag som fyraåring. Jag har genom åren insett att jag har lätt för att bygga upp berättelser, fantasivärldar, varelser, karaktärer och spännande äventyr. Nu kan jag inte föreställa mig ett liv utan det.
Om jag själv får bestämma är detta bara början på min författarkarriär. Idéerna till nya berättelser är oändliga och jag har redan skrivit halva nästa bok i serien.
Förutom att skriva arbetar jag som arbetsterapeut och frilansande litterär konsult i Uppsala, där jag bor med min sambo och våra två döttrar.

Storm över Ealdgyd

Storm över Ealdgyd

Zapalis är en magisk flöjt som kan bringa förödelse om den hamnar i fel händer. Nu är den försvunnen och för de flesta bara en myt, men mäktiga magiker är övertygade om flöjtens existens. De gör vad som helst för att komma åt dess magiska kraft. När magikerna i gruppen Nekromantica dyker upp i staden Korporus för att söka efter Zapalis sprider de skräck bland invånarna. Läs mer »
Ylva Kaiser. Fotograf: Sten Kaiser

Jag när en livslång kärlek till böcker och språkets magi, och har skrivit ända sedan jag lärde mig sätta ord på pränt. Outforskade idéer har avlöst varandra men författardrömmen har bestått, och det känns smått surrealistiskt att nu se den bli verklighet.

Jag är född och uppvuxen i Stockholm, utbildad biomedicinare och disputerad inom medicinsk vetenskap. Idag arbetar jag som medicinsk rådgivare inom läkemedelsindustrin. 

I ett tidigare liv tävlade jag i tennis på nationell elitnivå, och har utöver vetenskapliga artiklar skrivit krönikor för en av Sveriges största tennisbloggar och agerat sportkommentator. Utanför idrotten har jag ett gediget intresse för mat och vin.

Jag utforskar ständigt nya genrer, och skriver hellre vitt skilda berättelser än uppföljare. Inspirationen infinner sig ofta på resor, i möten med nya kulturer, miljöer och människor, och med förankring i verkliga platser hoppas jag att läsaren mellan bokens sidor ska drömma sig bort till ett annat land eller en annan värld.

Tango in Italian

Tango in Italian

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2022-11-17
After moving from Northern England for her university studies, Sienna Archer is now making a name for herself in Londons business district, seemingly far away from where she started. Läs mer »