Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Camilla Francke. Foto: Johan Isaksson

Jag arbetar som lärare, uppvuxen i Västmanland med en mamma, pappa och två äldre bröder. Bor numera i Närke. Jag har alltid älskat barn- och bilderböcker. Som barn lyssnade jag på alla möjliga slags sagor, böcker och berättelser. Allt som oftast satt jag med ett ritblock. Jag tecknade bara för mig själv och fantiserade samtidigt. Jag tyckte även om att lära mig nya namn på djur och växter. Det gör jag faktiskt fortfarande och märker ofta i mitt jobb att barn gillar att prata om djurs egenheter och utseenden. Samtal kan ofta handla om hur katten gör när den vill ha uppmärksamhet eller frågor om varför en hackspett gör si eller så. Att få stanna upp i en bok, titta på bilderna och prata om det man läser eller ser, är kul och inspirerande.

Att skriva och illustrera själv har varit en hemlig men bortskuffad dröm. Den har legat lite undangömd. Jag har inte varit tillräckligt modig. Inte riktigt vågat. Bilder har alltid hamnat i en låda och inte fått ta plats. En dag så skrev jag ner en berättelse, kort därefter kom bilderna fram.

Blåmesen Uffe

Blåmesen Uffe

Alla sparvar och mesar tjattrar, knuffas och puttas för att få sig en matbit. Ibland kommer det större fåglar utan Uffes invit. De tränger sig förbi Uffe. "Vansinnigt!" ryter han då och hoppas att de ska försvinna, bara gå!

Det här är berättelsen om den hungrige blåmesen Uffe. Häng med i fåglarnas värld där vi följer Uffes jakt efter mat och viljan att våga vara med. Läs mer »

Erica Eklund. Foto: Lumeah Photography

Redan som tioåring drömde jag om att bli författare. Jag skrev många berättelser på min skrivmaskin, slukade böcker, både från min egen och mammas bokhylla, och älskade när min lärare i skolan läste högt ur en skönlitterär bok.

Idag arbetar jag som lektör och författarcoach och ägnar dagarna åt min passion, en kombination av andra författares manus och mitt eget skrivande. Jag lämnade mitt lärarjobb efter tolv år som gymnasielärare för att starta eget och parallellt satsa på mitt författarskap. Det manus som jag nu debuterar med började som ett mer terapeutiskt skrivande. Min berättelse behövde komma ut, jag skrev utan att tänka på någon egentlig mottagare. Men ju mer jag skrev, desto tydligare blev det för mig att jag ville dela berättelsen om min pappa och vad hans alkoholmissbruk har inneburit för både honom och mig. Sedan några år har mitt fokus varit att få den utgiven och det är en stor dröm att det nu sker.  

Jorden skälver marken gungar

Jorden skälver marken gungar

Det är just när livet ser ut att vända till det bättre som min pappa dör. Jag är 18, han ska snart fylla 45, precis som jag när den här boken kommer ut. Det här är berättelsen om mig och min pappa Uffe. En berättelse om hur vi älskar varandra men där pappas alkoholmissbruk skapar stora konflikter.

Jorden skälver, marken gungar handlar om människan bakom missbruket. Läs mer »

Michelle Uhlin Lilja. Foto: Kerstin Lilja

Skrivandet har alltid varit en stor passion för mig. Redan när jag gick i lågstadiet och precis hade lärt mig skriva hittade jag på berättelser och udda karaktärer. Jag skrev fantasy under högstadiet och gymnasiet för att träna mig själv. Under en sommar i högstadiet fick jag åka på ett författarläger i Danmark där jag träffade andra ungdomar med samma intresse för att skriva och tillsammans publicerade vi en novellsamling, Koffeinprosa.

Min första bok, Det utdöda folkets väktare, utspelar sig i en värld som jag har arbetat på i över tolv år. Idén till huvudkaraktären Aira och hennes historia kom ifrån vår egen värld, där så många människor förtrycks på grund av vilka de är, vare sig det gäller kön, etnicitet, sexuell läggning eller politiska åsikter. Jag ville också skapa en bok där unga människor kan identifiera sig med huvudkaraktären, hennes osäkerhet och dåliga självförtroende. Men inte bara det, utan också hennes intressen, det hon är bra på, starka vilja och sinne för rättvisa.

Jag vill inspirera unga till att skriva sina egna berättelser, alla har en berättelse inom sig. Fantasy är en bra genre där man kan skriva i metafor och symbolik. Det är viktigt att visa unga, speciellt tjejer, att det är roligt att både läsa och skriva fantasy.

Det utdöda folkets väktare

Det utdöda folkets väktare

DET UTDÖDA FOLKETS VÄKTARE En dimma hade rest sig ur jorden och omgav både dem och tornet. Det enda Aira hörde var ekot av skriket och sina egna hjärtslag. Blicken fastnade på en rad duliska skrifttecken inristade vid tornets fot. De vackra färgerna från solnedgången blev mer och mer grå ju närmare tornet de kom. Läs mer »
Rose Wilkinson. Foto: Mikael Strand

I hela mitt liv har jag älskat att vara ute i naturen och fascinerats av allt nyttigt naturen så givmilt odlar åt oss till mat, medicin och mycket annat. I min familj ansågs prydnadsväxter helt onödiga så i trädgården odlades bara ätbart. I naturen plockade vi skogens läckra bär, svamp och även örter i medicinskt syfte.

Min karriär har inneburit att jag arbetat i USA och Tyskland, men huvudsakligen som projektledare inom medicinsk utbildning i Storbritannien. Under tiden utbildade jag mig också till diplomerad örtterapeut och örtpedagog och de senaste åren har jag helt fokuserat på detta där jag numera bor, i skärgården utanför Söderköping.

I många år har jag drömt om att skriva en bok som är lätthanterlig och inspirerande så att alla kan ta del av min kunskap och enkelt börja skörda från naturen. Genom Söderköpings Bokförlag har min dröm blivit verklighet med min första bok Lättplockat.

Välkommen in i min bok och ut i naturen!

Lättplockat : hur du använder vanliga vilda växter, bär och ogräs till mat och hälsa

Lättplockat : hur du använder vanliga vilda växter, bär och ogräs till mat och hälsa

Lätt att plocka - enkelt att använda. Boken ger dig kunskapen som behövs för att plocka och använda ett lätthanterligt antal vilda växter, bär och ogräs. Växterna är utvalda för att de kan användas till vardags både i matlagning och som läkeväxter för vanliga besvär. Läs mer »
Debuterande författaren Angela Rizzo. Foto: Helena Bengtsson.

Jag arbetar som läkare, uppvuxen i Stockholm med en syster och en ensamstående mamma. Som barn tillbringade jag mycket tid i Värmland hos min mormor och morfar. Mormor brukade berätta sagor och under påtvingade sovstunder på dagis började jag skapa egna berättelser i mitt huvud. När jag med min morfars hjälp knäckte alfabetskoden började jag skriva ner mina tankar och fantasier. Det har hjälpt mig genom svåra stunder men också fördjupat och förstärkt lyckliga upplevelser. Länge var skrivandet bara ämnat för mig men med tiden växte tanken att skriva en hel bok till en pockande längtan. När min partner erbjöds jobb i New York följde jag med honom för att skriva på heltid. Jag valde att följa leklust och glädje och lät mina karaktärer växa fram och visa vägen. Under det fyra år långa arbetet med Hjärtat talar grekiska har min nyfikenhet och kunskapstörst varit viktiga egenskaper. Tillit har varit det viktigaste ledordet.

Hjärtat talar grekiska

Hjärtat talar grekiska

Den trettioåriga läkaren Maria sitter i ett flygplan, på väg tillbaka till barndomens ö i Grekland där moderns sida av släkten bor. Hon vet inte varför hon har kallats dit, eller vad hon kan förvänta sig. Hon har aldrig förstått varför kontakten med familjen bröts när hon var tio år och har svårt att förlåta att de övergav henne. Läs mer »

Johan Seltborg. Foto: Oskar Omne

Jag är i grund och botten en komiker som ständigt törstar efter uppmärksamhet och vars största drivkraft är att underhålla. Det finns inget som ger mig större kickar än när andra skrattar åt mina skämt.

Jag är också en karriärist med lång utbildning, som i många år jagat allt viktigare jobb och finare titlar. Under många år lät jag min humor och min kreativitet stå tillbaka eftersom jag inte trodde att flams var förenligt med att göra karriär. Kan man både ha roligt och vara seriös samtidigt? Kan man verkligen förena höger och vänster hjärnhalva? Den högra vill att folk skrattar åt mina skämt, den vänstra att alla ska tycka att jag är smart.

Jag har länge närt en dröm att förena mina två motsägelsefulla sidor och de senaste åren har jag upptäckt att det faktiskt funkar. Jag har med den här boken velat skapa underhållande facklitteratur, du ska få dig ett och annat garv samtidigt som du lär dig något viktigt och intressant.

Ledarskap på besök : 15 framgångsfaktorer för att lyckas som interimschef

Ledarskap på besök : 15 framgångsfaktorer för att lyckas som interimschef

När Johan Seltborg började arbeta som interimschef hittade han nästan ingenting att läsa om rollen. Nu har han samlat handfasta tips och rekommendationer i en lättsam och underhållande guide om allt du kan tänkas vilja veta om interim management – både för dig som jobbar som interimschef eller funderar på att göra det, och för dig som är uppdragsgivare eller förmedlare. Läs mer »