Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

David Axelsson

Min fascination för berättande är till stor del fascinationen av att skapa en egen värld. I verkligheten kan vi (som bäst) styra över vårt eget agerande, medan vi i sagan tar oss makten att bestämma även omvärldens reaktioner. Att skriva är att vara maktfullkomlig, varför folk som ägnar sig åt sådant borde ses med stor skepsis.

Jag har alltid dragits till verk som utforskar just makten i det kreativa skapandet. Böcker som Stephen Kings Misery och filmer som The Truman Show knuffar sina respektive skaparfigurer ut från bakom skynket och tvingar dem att interagera med det de skapat. De religiösa liknelserna skriver sig själva.

Till vardags skriver vi alla historier om oss själva; historien om Självbilden är så viktig att vi gärna offrar tid, pengar och frihet för att hålla handlingen spännande och stringent. I min debutroman Ett skrivet blad möter vi en huvudkaraktär vars historia har tappat gnistan. En mystisk dramatiker erbjuder sig att åtgärda detta. Frågan är bara till vilket pris.”

Ett skrivet blad

Ett skrivet blad

Nyexade journalisten Lina har världen framför sina fötter. Hon lyckades snärja jobbet på den stora tidningen och har ett stabilt och tryggt förhållande med ingenjören Johan. Hon borde vara lycklig, men tillvaron känns snarare tråkig och kvav.

Hon beklagar sig för en främling som visar sig vara en märklig dramatiker med sargat rykte. Läs mer »

Jag heter Ted Stridh, bor i Gävle och debuterar i januari 2023 med barnboken En hissnande resa. Jag har, i likhet med många andra författare, alltid gillat att skriva. Redan som barn ville jag bli journalist och som vuxen har jag arbetat med journalistik och kommunikation i olika former. Jag gillar att vara på plats där saker händer, utan att för den sakens skull själv befinna mig i blickfånget. Oftast med ett block eller en kamera nära till hands.

För ett par år sedan hittade jag en kurs i att skriva barn- och ungdomslitteratur på Linnéuniversitetet. Jag vet inte riktigt varför, men jag tyckte kursen verkade spännande. Jag såg det också som en utmaning, då jag inte har skrivit för barn eller unga läsare tidigare. Jag tog mig därför an sommarkursen ganska förutsättningslöst, men när kursen var slut insåg jag att jag gillade genren och bestämde mig för att fortsätta skriva och ganska snart hade jag slutfört min första berättelse.

Jag tycker om att gestalta möten mellan människor och vill gärna uppmuntra till nyfikenhet och dialog. Jag tror detta är särskilt viktigt för barn, att de får chansen att upptäcka hur befriande det kan vara att dela med sig av sina tankar, speciellt om tankarna är jobbiga. Varför inte göra det i en hiss?

En hissnande resa

En hissnande resa

Linnéa ska till mammas nya lägenhet, dit mamma flyttat med sin nya kille. Det är en lägenhet långt bort med väldigt många trappor. Hon bestämmer sig för att ta hissen. Hon ska precis trycka på 4:an när en kille i hennes ålder rusar in, han ska till 3:an. De börjar åka, men plötsligt rasslar hissen till och stannar. Det blir alldeles mörkt. Läs mer »

Elin Benthin. Fotogaf: Jakob Benthin

Jag har egentligen aldrig haft en dröm om att bli författare, däremot konstnär. Och när jag en gång i mörkaste januari satt och utforskade en ny sida av mitt måleri insåg jag att jag kanske skulle kunna nå ut med denna nya typ av illustrationer genom en barnbok. Fokuset för mitt måleri ligger i att väcka inspiration, nyfikenhet och wow-känsla hos betraktaren. Det finns något rent och genuint i enkla illustrationer av naturen som tilltalar mig. Det kan aldrig bli gammalt och gjort. Jag tror det ligger djupt inbäddat i vår instinkt att vilja bekanta oss med naturen; att vilja avbilda den. Lära oss något om den tidigt i livet. Vi är beroende av den och det är av största vikt att vi gör vårt bästa för att ta hand om den.

Akvarellens transparens och ändlösa värld av kombinationer av kulörer ger ett så generöst verktyg jag gärna använder för att kunna illustrera vår älskade natur. Förhoppningsvis föds ett litet intresse, ett litet frö av tillgivenhet till naturen, inombords en liten person som kan få gro och växa sig till ett stort vackert träd med tiden. Att kanske få vara en liten del av den processen är för mig en ynnest och det som inspirerar mig till att fortsätta utforska det oupptäckta.

Skogens vackra värld

Skogens vackra värld

Följ med på upptäcktsfärd in i skogens vackra värld! Både liten och stor kan njuta av de sagolika illustrationerna i akvarell. Låt er tillsammans förundras av allt det vackra från skogens alla hörn, om och om igen. Läs mer »

Jag började utveckla datorspel tidigt i mitt liv. Spelutveckling sammanför det konstnärliga med det systematiska, och nu utvecklar jag hela spel helt själv. Jag är enstörig men inte misantropisk.

Jag släppte Yono and the Celestial Elephants 2017, och nu i år, 2023, är det dags för mitt nästa stora spelsläpp: Molly Medusa.

Men datorspel har också en del begränsningar. Komplexiteten… den är hög, men den ligger på andra områden. Ett spel måste först och främst fungera tekniskt – tematiken blir alltid sekundär.  Romanformatet tillåter tempot att vara långsammare; tankarna får tid att jäsa, nyanser får utrymme att framträda. Redan lilla tonårs-Niklas insåg att han skulle behöva vänta tills han blev ”vuxen” innan han kunde skriva moget nog för en roman. Efter Yono tittade jag på mitt liv och frågade mig själv: Är jag kanske lite vuxen nu? Är det kanske dags?

Väntan var väl värd. Jag har studerat konst och filosofi under tiden. Jag har lärt mig om språk och poesi. Min debutroman är frukten.

Nattglim

Nattglim

- Jag kan inte lämna ditt slott, sa Astrid ursäktande.

- Jag vet.

- Hon hörde hur gångjärnen till dörren började gnissla, och hur monstrets beniga fötter släpades över golvet där ute. När hon ännu en gång tittade upp från sitt gömställe var dörren stängd. Läs mer »

Det började med en pinne med en ekollonhatt. Han fick namnet Putte Persson. Jag gick i första klass och vår lärarinna gav oss uppgiften att skriva berättelser om Putte. Jag har alltid tyckt om det kreativa, men det var här som jag föll för skrivandet. Först förstod jag inte att jag kunde bli författare. Jag var tvungen att ta en omväg först …

I gymnasiet gick jag textil/design. Det ledde mig vidare till New York. Där studerade jag Business med sikte på modeindustrin. Det var först efter flytten tillbaka till Sverige, som jag insåg att alla självvalda kurser i NYC, varit skrivkurser. Det blev så självklart för mig då. Jag skulle skriva en bok och förhoppningsvis fler. Nu är min första bok publicerad och jag skriver på två nya manus.

Att min första bok blev en historisk Romance, föll sig naturligt. Jag har alltid varit en romantiker och älskar att läsa om kärlek och titta på kostymdraman.

Idag bor jag med min familj i Malmö. Till vardags arbetar jag som lektör och korrekturläsare.

Om boken

Charlottendahl slott 1905. Pigan Maria har efter en misslyckad trolovning gett upp allt hopp om kärlek och giftermål. För att slippa dramatiken som män för med sig väljer hon i sin hjärtesorg att dedikera livet åt arbetet hos grevefamiljen Adelstedt, men ett oväntat möte förändrar allt …

Prins Edward är sommargäst på slottet och får genast upp ögonen för Maria. Prinsen kommer dock med ett rykte och verkar inte heller vara den gentleman han bör vara. Om något ställer han mest till det för Maria som inget hellre vill än att han ska ge sig av. Men när det uppstår känslor som Maria inte kan blunda för ställs hon inför ett mödosamt val – är det värt att riskera det trygga livet på Charlottendahl för en förbjuden kärlek med en prins?

Angelica Jackson-Skarenstedt, född 1990, arbetar som manusförfattare, lektör och skrivcoach. Efter att ha tagit sin kandidat i Business Administration vid Berkeley College i New York flyttade hon till Malmö där hon nu driver sitt egna företag Lektörshörnan. Livet vi skapade är hennes debutroman. 

När jag var liten ville jag bli lärare, veterinär eller författare. Författare kändes ju ganska enkelt, tyckte jag, eftersom jag kunde börja direkt utan att behöva gå färdigt skolan först. När jag köpte en skrivmaskin som nioåring satte jag planerna i verket, men det visade sig sedermera vara allt annat än lätt, eftersom jag fick börja om varenda gång jag skrev fel (vilket var hela tiden). Så jag pausade författardrömmen och fokuserade på mina andra drömmar. Ja, någon veterinär blev jag inte, men lärare däremot, det blev jag faktiskt. I mitt yrke är min kärlek till litteratur, läsning och berättande en stor del och det finns inget som gör mig lyckligare än när ett barn upptäcker glädjen i att kunna fly in i sagans värld eller att själv ge liv åt en fantasi genom sitt skrivande. 

Mina författardrömmar levde vidare, men hur mycket jag än skrev så blev det aldrig något färdigt utav det, förrän plötsligt en höst för ungefär fyra år sedan när jag som ganska nybliven tvåbarnsmamma upplevde ett stort behov av att behöva förstå och bearbeta det som skedde i vår familj.  Då var det en berättelse som tog form i mitt huvud och som vägrade att inte skrivas. Det var som om den bara behövde komma ut, det fanns inget stopp. 

Berättelsen blev färdig och det blev en bok utav det. Så häftigt! 

Kattpojken och tidstjuven

Kattpojken och tidstjuven

Elving lever ett ganska så härligt liv, tycker han själv. Men en dag förändras allt. En bebis kommer ut från mammas mage och gör att mamma blir trött och annorlunda. Nu har hon inte tid för Elving längre. Det är då Elving blir Kattpojken.

I den djupa, läskiga skogen får Kattpojken ett viktigt uppdrag. Läs mer »