Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Lars Wallin. Foto: Hampus Forssander

Jag har alltid känt mig annorlunda. Alltid sökt mig till det vackra i livet. Alltid varit fascinerad av glitter, lyx och glamour. Alltid haft en gammal själ och samtidigt varit ett sårbart barn. Och jag har alltid, alltid skapat. Men aldrig på det här sättet.

Jag har medvetet varit restriktiv med att berätta om mig själv. Klänningarna har fått föra min talan. Mina egna tankar, minnen och lärdomar har jag hållit för mig själv.

Mitt 15-årsjubileum som designer uppmärksammade jag med en visning i Stadshuset. 20- och 25-årsfirandet skedde i form av utställningen Fashion Stories. Nu är tiden inne för en ny jubileumshändelse – en bok. Och plötsligt märker jag hur mycket jag vill berätta! Om min uppväxt, min kreativitet och mina drivkrafter. Om mina styrkor och svagheter, tvivel och drömmar. Och om hur man skapar en Lars Wallin-klänning. Trots att jag själv fortfarande inte riktigt fattar hur det går till.

Ja, skynket har dragits åt sidan – och nu kan jag knappt bärga mig!

Avklädd

Avklädd

Få personer är förknippade med glamourösa och exklusiva kreationer som Lars Wallin. Med sitt utsökta sinne för design har han i 30 års tid trollbundit en stor publik med festklänningar, scenkläder och brudklänningar. Läs mer »

Håkan Ågren. Foto: Privat

Jag har arbetat som journalist i nästan hela mitt yrkesliv. Vid sidan om mitt vanliga journalistjobb har jag skrivit frilansartiklar om kultur, reportage, noveller, dikter och kåserier. Två gånger har jag vunnit första pris i novelltävlingar, på 70-talet med ”Tranorna flyger mot norr” i tidningen Land och på 80-talet med ”Att leva sitt puzzel” i en tävling anordnad av bland andra Stockholms Stadsmuseum.

Och så har jag fiskat, mest med flugspö, och nu skrivit en bok om alla dessa timmar, dagar och veckor vid livets vatten.

I efterhand ångrar jag att jag inte tackat Gunnar Johnson, författaren, konstnären och tidigare redaktören för tidskriften Flugfiske i Norden, för alla trevliga telefonsamtal i samband att mina artiklar publicerades, och för att jag fick ta del av några av hans minnen.  

Mitt barnbarn Maltes kamp med en öring eller regnbåge på säkert tre-fyra kilo i Sandsjön nära Mattsmyra i Hälsingland kunde jag också gott ha nämnt.

Pulshöjare och stulna harrar

Pulshöjare och stulna harrar

  Jag har skrivit om fiske, och då framför allt flugfiske, i snart 30 år. Skrivandet, litteraturen och fisket har varit tre viktiga hörnstenar i mitt liv. Jag har gillat att berätta om fisketurerna och de stora och små äventyr som dessa ofta innehåller. Det här är ett urval av dessa artiklar, de flesta publicerade i tidskriften Flugfiske i Norden (FiN). Läs mer »

Jörgen P Karlsson. Foto: Privat

Verksam som konstnär och skribent med basen i Karlstad. Text har alltid varit viktigt under mitt liv och redan under skoltiden föredrogs under alla år uppsatsskrivning, där man gavs makten att utforma världar, händelser och historier som man själv ville ha dem. Det var redan där jag insåg styrkan i en väl formulerad text. Lyrik kom något senare, men med den upptäcktes ett kraftfullt instrument för att skriva mellan raderna, att kunna vara subtil och tolkningsbar. Lyrikformen har funnits med på olika sätt i livet, bland annat som musiktexter till olika egna rockband under yngre år.

Jag har fått publicerat ett antal debattartiklar och andra inlägg om konst och samhälle i varierande medier som exempelvis Dagens Arbete, Nya Wermlandstidningen och webbaserade Kulturdelen. Jag fick även äran att delta i en diktantologi utgiven av Heidruns Förlag under tidigare 2000-tal.

Text är numera en väl integrerad del av mitt konstnärskap.

Elefanthud

Elefanthud

En samling lyriktexter om att ta steg framåt. Poesi i samtiden, som även mellan raderna lyfter hopp om styrka och beslutsamhet. Läs mer »
Författaren Suad Ali. Foto: Kajsa Göransson.

Jag heter Suad Ali och har skrivit romanen Dina händer var fulla av liv som kommer ut på Norstedts den 14 september. Jag föddes oktober 1990 i Mogadishu Somalia, ett par månader senare bröt inbördeskriget ut.

Jag är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor de senaste åtta åren på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. När jag skriver klart manuset gör jag det från Jordanien där jag har bott sedan förra året. Jordanien är ett land som hyser många flyktingar.

Jag tänker på kvinnorna som är på flykt här och så tänker jag på min huvudkaraktär Nora, och vilken otrolig omställning det skulle vara för henne att vara på flykt i Jordanien. Och så tänker jag på att jag har levt med Dina händer var fulla av liv i fem år och slås av hur läskig tanken av att släppa ut något jag har skapat är. 

Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Läs mer »

Emma Rävås. Foto: Nille Leander

Mitt namn är Emma Rävås och jag tror faktiskt inte att jag kan sluta skriva. Ibland har jag försökt och då drömmer jag om att skriva böcker eller musik på nätterna. Så jag har fortsatt att skriva och när folk säger ”när ska du skaffa ett riktigt jobb?” har jag bara skrattat. För det enda jag kan och vill göra är att skriva.

Istället för att skaffa det där riktiga jobbet gick jag på Lunds universitets författarskola. Där fick jag tillfälle att umgås med andra skrivande människor och få personlig handledning. Det var där boken om Andrea växte fram.

När jag inte skriver böcker skriver jag som sagt musik och jag har släppt två skivor under namnet Emma Carolina. Annars tillbringar jag tiden med att umgås med mina vänner, lära mig allt om popmusik och skapa onödigt specifika spotify-spellistor. Fast just nu går mycket tid åt till att hoppas att folk kommer gilla min bok, om jag ska vara helt ärlig.

Jag händer jämt

Jag händer jämt

"Andrea? Har något hänt?"

Nej, fina syster, inget har hänt. Jag har hänt. Jag händer jämt och det kan du inte förstå. Förlåt, fina syster. Jag går ut. Går, springer, cyklar. Fort. Maklig takt är för folk som kan andas.

När sextonåriga Andrea träffar den tre år äldre Hedvig slår förälskelsen till bortom all kontroll. Läs mer »

Moa de Bruin. Foto: Henrietta Bruto

Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att skriva om olika familjekonstellationer. I en berättelse jag skrev när jag var liten hade familjen 24 barn. Lite många karaktärer att hålla koll på kanske så när jag nu i vuxen ålder har skrivit min första kapitelbok består familjen av mamma, pappa, tre barn och en moster. Svanson är efternamnet, och i centrum står Vera 11 år.

Jag har, precis som de flesta skrivande människor, alltid skrivit på olika sätt. Allt från skoltidning, krönikor, copytexter och sedan 2008 en blogg. Till skillnad från bloggandet, eller i mitt jobb som kommunikatör, kan jag i det skönlitterära skrivandet fabricera loss precis som jag vill. Får jag ens hitta på så här? Jo det får jag! Kan det vara så här skruvat? Ja det kan det! Befriande!

Jag älskar att försätta mina karaktärer i olika situationer för att se hur de ska ta sig ur det. Knasiga situationer har det visat sig att familjen Svanson är experter på och jag har haft väldigt roligt när jag skrivit om Vera och hennes familj!

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Möt Vera Linnea Svanson: teaterapa, chokladmilkshake-älskare och dagboksskrivare.
Vera går i femman och ÄNTLIGEN ska hon få vara med och spela Det lilla monsterbarnet, den klassiska pjäs som skolans teatergrupp framför på halloween. Tänk om hon till och med skulle få en huvudroll, det vore drömmen!!!

Samtidigt når galenskapen nya nivåer hemma hos familjen Svanson. Läs mer »