Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Ingrid Thörnqvist. Foto: Ronja Wigertz

Det kalla kriget, järnridån, Berlin. Det var i den tiden jag växte upp. Jag blev nyhetsjournalist och reste runt i det delade Europa under hela 1980-talet. På första parkett upplevde jag kommunismens och Berlinmurens fall. Som utrikeskorrespondent för SVT Nyheter i Berlin hörde jag många rykten om Carl-Gustaf Svingel, som med hemliga räddningsaktioner hjälpte människor att fly från Östtyskland. Att skriva en bok om vad han gjort blev en utmaning som jag inte kunde motstå. Jag hittade människor som berättade dramatiska flykthistorier, och min research ledde ända fram till drottning Silvias östtyska familj. Efter många försök öppnades till slut den tunga slottsporten. Drottningen berättade i timslånga samtal för första gången offentligt om villkoren för hennes släktingar på andra sidan järnridån. Vilken känsla det var att hålla sin första bok i handen.

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

I det kalla krigets Västberlin går ryktet att svensken Carl-Gustaf Svingel kan sammanföra människor som splittrats av muren. Han förhandlar ut politiska fångar ur DDR:s fängelser, och blir genom sin humanitära kurirverksamhet bekant med familjen Sommerlath. Läs mer »

Hélène Gullberg, historiker och författare. Foto: Hans Jonsson

Jag har alltid haft lyckan att få arbeta på platser sprängfyllda med berättelser. På det kungliga slottet sitter historien i väggarna och i traditionerna. Som specialist på auktionshus är föremålen som böcker att läsa och värdera. Och jag har alltid fått berätta, om det så är muntligt i Historieätarna på TV eller i faktaböcker om slotten.

Men när jag stod på Bukowskis framför möblerna och analyserade träslag, mästare och stilar växte sig en allt starkare frustration över att bara veta och inte känna historien. För det krävs något annat.

Till slut blev den där frustrationen bränslet till romanskrivande och Den konserverade änkan kom till, baserad på verkliga personer, platser och händelser. Historien och karaktärerna började leva och lusten att skriva tog mig med storm. Ord, rytm, handling och språk fyller alla mina dygn. Skriva, oavsett genre, har blivit mitt liv på ett sätt jag aldrig trodde var möjligt.

Den konserverade änkan

Den konserverade änkan

»Spännande om krävande kvinnoliv under gustaviansk tid, möbelkonst och kärlek!« Femina

»De gustavianska Stockholmsmiljöerna skildras trovärdigt med färgstarka karaktärer och ett språk som känns både tidsenligt och lättläst. En varm, mustig och spännande historia för vuxna om kvinnors livsvillkor under gustaviansk tid. Läs mer »

Lars Wallin. Foto: Hampus Forssander

Jag har alltid känt mig annorlunda. Alltid sökt mig till det vackra i livet. Alltid varit fascinerad av glitter, lyx och glamour. Alltid haft en gammal själ och samtidigt varit ett sårbart barn. Och jag har alltid, alltid skapat. Men aldrig på det här sättet.

Jag har medvetet varit restriktiv med att berätta om mig själv. Klänningarna har fått föra min talan. Mina egna tankar, minnen och lärdomar har jag hållit för mig själv.

Mitt 15-årsjubileum som designer uppmärksammade jag med en visning i Stadshuset. 20- och 25-årsfirandet skedde i form av utställningen Fashion Stories. Nu är tiden inne för en ny jubileumshändelse – en bok. Och plötsligt märker jag hur mycket jag vill berätta! Om min uppväxt, min kreativitet och mina drivkrafter. Om mina styrkor och svagheter, tvivel och drömmar. Och om hur man skapar en Lars Wallin-klänning. Trots att jag själv fortfarande inte riktigt fattar hur det går till.

Ja, skynket har dragits åt sidan – och nu kan jag knappt bärga mig!

Avklädd

Avklädd

Få personer är förknippade med glamourösa och exklusiva kreationer som Lars Wallin. Med sitt utsökta sinne för design har han i 30 års tid trollbundit en stor publik med festklänningar, scenkläder och brudklänningar. Läs mer »

Håkan Ågren. Foto: Privat

Jag har arbetat som journalist i nästan hela mitt yrkesliv. Vid sidan om mitt vanliga journalistjobb har jag skrivit frilansartiklar om kultur, reportage, noveller, dikter och kåserier. Två gånger har jag vunnit första pris i novelltävlingar, på 70-talet med ”Tranorna flyger mot norr” i tidningen Land och på 80-talet med ”Att leva sitt puzzel” i en tävling anordnad av bland andra Stockholms Stadsmuseum.

Och så har jag fiskat, mest med flugspö, och nu skrivit en bok om alla dessa timmar, dagar och veckor vid livets vatten.

I efterhand ångrar jag att jag inte tackat Gunnar Johnson, författaren, konstnären och tidigare redaktören för tidskriften Flugfiske i Norden, för alla trevliga telefonsamtal i samband att mina artiklar publicerades, och för att jag fick ta del av några av hans minnen.  

Mitt barnbarn Maltes kamp med en öring eller regnbåge på säkert tre-fyra kilo i Sandsjön nära Mattsmyra i Hälsingland kunde jag också gott ha nämnt.

Pulshöjare och stulna harrar

Pulshöjare och stulna harrar

  Jag har skrivit om fiske, och då framför allt flugfiske, i snart 30 år. Skrivandet, litteraturen och fisket har varit tre viktiga hörnstenar i mitt liv. Jag har gillat att berätta om fisketurerna och de stora och små äventyr som dessa ofta innehåller. Det här är ett urval av dessa artiklar, de flesta publicerade i tidskriften Flugfiske i Norden (FiN). Läs mer »

Jörgen P Karlsson. Foto: Privat

Verksam som konstnär och skribent med basen i Karlstad. Text har alltid varit viktigt under mitt liv och redan under skoltiden föredrogs under alla år uppsatsskrivning, där man gavs makten att utforma världar, händelser och historier som man själv ville ha dem. Det var redan där jag insåg styrkan i en väl formulerad text. Lyrik kom något senare, men med den upptäcktes ett kraftfullt instrument för att skriva mellan raderna, att kunna vara subtil och tolkningsbar. Lyrikformen har funnits med på olika sätt i livet, bland annat som musiktexter till olika egna rockband under yngre år.

Jag har fått publicerat ett antal debattartiklar och andra inlägg om konst och samhälle i varierande medier som exempelvis Dagens Arbete, Nya Wermlandstidningen och webbaserade Kulturdelen. Jag fick även äran att delta i en diktantologi utgiven av Heidruns Förlag under tidigare 2000-tal.

Text är numera en väl integrerad del av mitt konstnärskap.

Elefanthud

Elefanthud

En samling lyriktexter om att ta steg framåt. Poesi i samtiden, som även mellan raderna lyfter hopp om styrka och beslutsamhet. Läs mer »
Författaren Suad Ali. Foto: Kajsa Göransson.

Jag heter Suad Ali och har skrivit romanen Dina händer var fulla av liv som kommer ut på Norstedts den 14 september. Jag föddes oktober 1990 i Mogadishu Somalia, ett par månader senare bröt inbördeskriget ut.

Jag är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor de senaste åtta åren på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. När jag skriver klart manuset gör jag det från Jordanien där jag har bott sedan förra året. Jordanien är ett land som hyser många flyktingar.

Jag tänker på kvinnorna som är på flykt här och så tänker jag på min huvudkaraktär Nora, och vilken otrolig omställning det skulle vara för henne att vara på flykt i Jordanien. Och så tänker jag på att jag har levt med Dina händer var fulla av liv i fem år och slås av hur läskig tanken av att släppa ut något jag har skapat är. 

Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Läs mer »