Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Anna Sivenius Rattigan

Jag föddes i Malmö 1975 och bodde där under mina första levnadsår. Efter en del flyttande, bland annat till Irland, bor jag numera med min make och tvillingpojkar på landet utanför Löberöd mitt i Skåne. Landsbygd, skog och vidder ger mig ro. Drömmen om att skriva böcker började redan i sexårsåldern, då jag och en vän skrev spännande berättelser tillsammans. Ytterligare ett frö såddes när jag vann högstadieskolans uppsatstävling. Jag läste Stephen King som tonåring och på senare år har John Ajvide Lindqvists skräckböcker fångat mitt intresse. När jag skulle fylla 45 kändes det som att tiden var mogen att göra något med skrivardrömmen. Jag ville förstå hur etablerade författare gör, tänker och funkar och anslöt mig till Författarakademin, en onlinekurs som drivs av två framstående deckarförfattare. Under sommaren 2020 sa jag upp mig från en fast anställning och startade eget som psykologkonsult med syfte att skapa tid för mitt skrivande. Nu är jag snart i hamn, debuten står för dörren.

Odödlig jord

Odödlig jord

Spänningsroman

Undangömt i skogarna på Österlen ligger det nedlagda alunbruket Charlottenro, där Sveriges mäktigaste adelskvinna genom tiderna efterlämnat sig ett giftigt arv. En alunmästare som flytt från ett härjat Irland på 1700-talet har genom ödets nycker lyckats överleva i 300 år tillsammans med en liten skara människor som kallar sig det hemliga folket. Läs mer »

Sherine Calloway.

Jag föddes på Sri Lanka och flyttade till Helsingborg 1988. Till vardags jobbar jag som senior kvalitetschef för ett internationellt företag och tog steget in i skrivlivet med mål om att skapa en bok som ger unga läsare igenkänning, inspiration och mod till att börja prata om viktiga ämnen som många gånger kan kännas svåra att prata om. Efter avslutad skrivkurs via EasyWrite 2021 och efter ett och ett halvt års skrivande, debuterar jag med ungdomsromanen Sättet du älskar som släpptes i Sverige den 19:e maj 2023 via Visto förlag. Som en kvinna med utländsk bakgrund, vill jag bidra till ökad representation av kvinnor med utländsk bakgrund inom ungdomslitteraturen. Vem kunde tro att detta skulle bli början på en spännande skrivresa och en ny passion i livet.

“Med den målmedvetna huvudkaraktären Laura Green, kan vi äntligen få leda storyn.”

Jag har även startat företaget Brave Write AB och är otroligt stolt över att sitta i styrelsen för det moderna litteratursällskapet Förord. I detta ordnade kaos som också är min hektiska vardag, återkommer jag till mitt skrivande. Platsen för kreativitet och inspiration. Resten av min tid spenderar jag med min underbara familj, vännerna och mina busiga hundar. Det blir ofta en härlig mix av galenskaper och mysstunder som ger mig massor av ny energi.

Då lanseringsperioden nu börjar lägga sig kan jag äntligen återuppta skrivandet igen och jobbar för tillfället på uppföljaren till Sättet du älskar. Titeln har jag inte bestämt mig för ännu men ser fram emot att fortsätta ge liv och skapa nya äventyr för den modiga huvudkaraktären Laura Green.

Sättet du älskar

Sättet du älskar

Laura är en smart och självständig tjej med skinn på näsan och hon vet precis vad hon vill. Hon ska bli konstnär och p­lanerar ett fantastiskt liv i Chicago med sin atletiske pojkvä­n Chris. En dag, utan förvarning, sätts hennes värld i gungning. Läs mer »

Liv Lindman, Åse Larsson, Lena Rhodin Larsson

Att växa upp som barn till Brazil Jack var inte alltid så lätt. Min pappa hade en uppväxt som både kan uppfattas som spännande och äventyrlig, men också sorglig.

När Xavier i en ålder av 94 år somnade in, lämnade han efter sig sina memoarer. Många av hans historier har både jag och mina döttrar, Åse Larsson och Liv Lindman, lyssnat till under åren, men här framkom även baksidan av att växa upp i en cirkusfamilj.

Arbetet med Cirkusungen har varit ett familjeprojekt där vi tillsammans arbetat med att skriva. Xaviers memoarer har varit en skattkista. Vi har inte bara djupdykt i cirkushistoria utan även i norsk sjöfartshistoria. Det har varit många skratt men även tårar.

Att jag tillsammans med mina döttrar har slutfört Xaviers verk och fått hans bok utgiven känns fantastiskt stort.  Att boken ges ut den 17 maj är en hyllning till Gjövik och alla de personer som betytt mycket för vår familj.

Cirkusungen

Cirkusungen

Tidigt en morgon smög sig Xavier ut genom dörren. Fast beslutsam om att aldrig mer återvända hem. Hans far, den kända cirkusdirektören Brazil Jack, hade då redan övergivit sin familj. Läs mer »

Jag växte upp i Uddevalla, i hjärtat av Bohuslän, vid utkanten av stan. Nära naturen och vid Herrestadsfjället, där Bohusleden slingrar sig igenom. Ut på fjället gick jag ofta för att samla kraft och ta del av lugnet. Jag återvände ofta, och gör det än idag. Både dit och till andra fjäll.

Allt startade med att jag ville leva villkorslöst. I utmarken – marken och platsen utanför samhället – där trivs jag som bäst. Utmarken är den plats som ligger utanför gården, den plats som man förr i tiden kunde arrendera. Där är jag långt ifrån vägens brus och stadens larm, där äter jag av det som naturen ger, håller kaffeprovningar och lagar mat över öppen eld. Jag guidar dessutom vandringar till toppen av Kebnekaise.

I utmarken kan jag lära mig av naturen, och av andra människor i den. Allt för att kunna klara mig på egen hand och för att vara mer i balans med mig själv. Genom mitt skrivande vill jag inspirera andra att söka sig till naturen och uppmana till ett hållbart och respektfullt liv i den.

Fickhandbok för naturbörjare

Fickhandbok för naturbörjare

Fickhandbok för naturbörjare är något så enkelt som titeln säger – en handbok för dig som är nybörjare i naturlivet. Du får lära dig om vilka regler som gäller i olika områden, hur du gör upp och hanterar eld, samt vilka växter och svampar du enkelt kan slänga i stekpannan – men också vilka du bör undvika. Läs mer »
Christoffer Pencak.

Mitt läkeväxtintresse började i början på 90-talet när jag gick i gymnasiet. På en rast läste jag en skoltidning där det hade skrivits kortfattat om olika läkeväxter som skulle förbättra skolstudierna, som att få bättre syn, minne, vakenhet och att prestera bättre i idrott. Jag hade visserligen redan ett intresse för hur människokroppen fungerade, läste Läkar-FASS som godnattsaga och ville bli farmaceut, men fascinationen för just läkande växter väcktes där och då.

Därefter ville jag lära mig så mycket som möjligt om växter som man kunde äta eller använda som medicin, gick på föredrag, kurser, hängde på universitetsbibliotek och gjorde botaniska exkursioner på egen hand och med botanister. Arbetade i kinesisk örtbutik och hälsokostbutik. Hade växtguidningar.

Genom åren har jag fått privilegiet att träffa många människor med växterfarenheter, men ju mer jag har lärt mig, desto mer har jag insett att växtkunskap är ett område som bara blir större och större.

Fickhandbok för naturbörjare

Fickhandbok för naturbörjare

Fickhandbok för naturbörjare är något så enkelt som titeln säger – en handbok för dig som är nybörjare i naturlivet. Du får lära dig om vilka regler som gäller i olika områden, hur du gör upp och hanterar eld, samt vilka växter och svampar du enkelt kan slänga i stekpannan – men också vilka du bör undvika. Läs mer »
Sara Kalmlin

Jag är en kreativ och påhittig tvåbarnsmamma som gärna varje kväll väljer en bok och kastar mig ut på äventyr tillsammans med barnen. Det är det som är det fina med böcker. Att det alltid finns nya äventyr att uppleva. Till vardags arbetar jag på ett patientboende- Ronald McDonald Hus. Där bor barn med sina familjer under tiden barnet får specialistvård på Universitetssjukhuset i Linköping. Vid sidan av mitt heltidsarbete skriver jag även ibland noveller för Aller Media och nu debuterar jag som författare på Idus förlag. 

Det är en fin kontrast i vardagen att arbeta både med livets allvar men också ibland får kasta sig in i fiktionens värld. Att blanda upp det ibland tunga och svåra med magi och äventyr. Jag har alltid älskat böcker och texter, både att läsa och skriva. Böcker ger varje barn möjlighet att få upptäcka nya världar, träffa på olika karaktärer och höra spännande historier. Det spelar ingen roll vilket land man bor i, vad man har för erfarenheter, om man är bortrest eller hemma eller som för barnen på mitt arbete, ligger inlagd på sjukhus. Böcker kan man ta med sig och bara man öppnar de två hårda bokpärmarna så gömmer sig där en skatt, en sagoskatt. 

Jag köper både nya böcker och ibland böcker på loppis. Vill man veta att det är en riktigt bra bok man valt ska man på loppis ta den bok med mest tumavtryck längst upp i högra hörnet på varje sida och en bok där en del sidor fått klistrats ihop med tejp för att det bläddrats så mycket i boken. Då vet man att det är en bok som lästs om och om och om igen och som älskats av så många barn. 

Det känns fantastiskt att veta att någon troligen kommer hålla i min bok en kväll när det är dags att gå och lägga sig. Att någon kommer krypa ner under täcket, slå på nattlampan och lyssna till de ord som jag skrivit ner från min fantasi. Det känns stort! 

Måste hitta Sickan!

Måste hitta Sickan!

Om det ska flytta hem en hundvalp till Elva kommer inte Alvar våga gå dit mer. Elva kommer säkert tycka Alvar är fånig och feg som är rädd för en liten söt hundvalp och säkert skaffa en ny bästa kompis, en sån som tycker om hundar. Men Alvar vill inte, vill inte, vill inte träffa någon valp som bits och busar. Läs mer »