Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Marléne Tamlin. Foto: Erik Tamlin

Jag var 25 år när jag blev Sveriges näst yngsta kommunalråd, bara ett år efter att jag tagit min examen i hållbar utveckling. Första gången jag var på ett nämndmöte satt jag ordförande. Nervös och ödmjuk inför ansvaret sökte jag någon bok som kunde ge mig enkla och handfasta tips och instruktioner kring hur det hela skulle gå till, men jag fann bara teoretiska tegelstenar. 

Elva år senare har jag nu varit ordförande på mer eller mindre heltid i över ett decennium. Jag har planerat och lett möten med allt från tre till hundratals deltagare och med allt från ideella ungdomar till garvade ministrar runt bordet. Jag har också suttit på väldigt många möten ledda av andra och fått både förebilder och skräckexempel. Sammantaget har jag skaffat den erfarenhet och insikt jag behövde för att skriva den bok jag sökte som 25-åring, en bok som jag hoppas ska bidra till tryggare mötesledare och mer meningsfulla möten – möten värda sin tid.

Meningsfulla möten : En handbok i mötesledarskap

Meningsfulla möten : En handbok i mötesledarskap

Vad ska du tänka på när du planerar ett möte? Hur lägger man upp en kreativ och givande workshop? Vad är en kontrapropositionsvotering och hur fungerar en andratalarlista? När du kallar till ett möte ber du om människors tid. Tid är som bekant pengar, men än viktigare: det är tid. Den dyrbaraste och mest begränsade resurs vi har. Läs mer »
Kia Hedman. Foto: Privat

När nyhetsreportage rapporterade om föräldrar som dödat sina barn väcktes en tanke. Tänk om man skulle bli anklagad för något man inte gjort. Tanken lade grunden till att slå ihop mina intressen, skriva och psykologi, vilket resulterade i debutromanen Patient 43. En spänningsroman om att bli beskylld för att ha dödat sitt barn och tvångsomhändertagen på en psykiatrisk avdelning.  

Jag är uppväxt i Borlänge, utbildad civilekonom och inledde min ekonomkarriär i London. Som nybliven förälder i Knivsta blev Uppsalapendeln min nya skrivarlya. Den tråkiga transportsträckan omvandlades till en lustfylld oas.  

Intresset för att skriva tillkom i högstadiet när min lärare trodde på mig och mitt skrivande. Styrkor vi får med oss som barn väcker idéer som följer oss genom livet. I mitt fall väcktes drömmen om att skriva en bok. Målsättningen med mitt skrivande är att lämna läsaren berörd och väcka tankar som dröjer kvar långt efteråt.

Patient 43

Patient 43

Hon hade inte trott det om Edvin. Att han efter dåden på sönerna även skulle röja henne ur vägen. Anklaga henne för att under psykos ha dödat deras barn. Se till att hon blev felaktigt inspärrad för tvångsvård på en psykiatrisk inrättning där hennes ord betvivlades mer än hans. Samtidigt förstod hon. Är man tillräckligt trängd har man inget att förlora. Läs mer »
Joakim Muschött, debutant. Foto: Privat

Jag var en liten pojke ifrån Sala som växte upp med en alkoholiserad advokat och en sträng sjuksköterska. Min första förlagskontakt hade jag som tonåring, där förlagen ansåg att jag behövde distans till mina egna upplevelser för att kunna bli författare. Jag försökte, men gick tyvärr vilse i mitt författarskap. Blev i stället volontär på Mansjouren i Stockholms län och jobbade med utsatta män. Försörjde mig genom att vara målare, restaurangchef och översättare och så småningom teaterproducent och ekonom på byggföretag.

År 2000 övergav jag tanken på att skriva. Jag somnade bara framför datorn. I stället blev jag ledarskapskonsult. Och hjälpte andra människor att bli framgångsrika.

Många år senare lärde jag mig motvilligt att skrivande både handlar om kreativitet och hantverk. Detta hade jag varit blind för. Tack för den upptäckten!

Jag är intresserad av jämställdhetsfrågor. Jag är nyfiken på vad som egentligen utmärker en stark man. Och vad det innebär att vara en bra människa.

Turisterna

Turisterna

”Om man är hanne, tjänar bra och vet vad man vill, förklarade turisten, så får man hög status i flocken. Då får man också honor, eftersom statusen skapar trygghet så att honorna vill föda sina barn hos en.”

 

Den villkorligt dömde turisten är i Härjedalen för att lära sig flugfiske. Läs mer »

Debutanten Mattias Peterberg. Foto: Melina Gabriella Reid

När mina föräldrar läste Bilbo för mig öppnade sig en ny värld med spännande platser fulla av äventyr. Så fort jag kunde läsa själv började jag sluka den ena boken efter den andra. Samtidigt skrev jag berättelser, tecknade och skapade serietidningar som jag delade ut till familjen. Förutom bild blev svenska mitt favoritämne då jag fick skriva uppsatser som alltid uppskattades av mina lärare.

Numera är jag utbildad lärare, har gått flera konstutbildningar, studerat filmvetenskap och är illustratör. På sidan om har jag alltid fortsatt att skriva. Inspirationen kommer från alla slags genrer. Det viktigaste är en intressant och gripande historia med spännande karaktärer. Jag skriver om komplexa personer, levnadsöden, relationer, svåra val och orättvisor i världar där inget är svart eller vitt. Mina karaktärer måste kämpa och övervinna sina svagheter. Jag tycker om att göra research som levandegör den vikingatida världen, mytologin, maten och floran och faunan i det nordiska landskapet.

mattiaspeterberg.com

De fallna

De fallna

En gång i tiden brann Manheim, människornas värld, av förödande krig. De fallna, utkastade från himmeln för ett brott de begått, ville som hämnd lägga gudarnas älskade skapelse under sig. Efter stora förluster på båda sidor bestämde sig de fallnas härskare för att ingå en fred med människornas kungar. Läs mer »
Debutanten Majvi Holm. Foto: Jonas Holm

Mitt liv började i ett barnrikehus i södra Helsingborg, i ett boende subventionerat av staten. Jag är yngst av sex syskon i en arbetarfamilj där vår far prioriterade bort allt som hade med bildning att göra. I vårt hem fanns varken böcker eller musik, däremot fanns där alltid någon att leka med ute på gården. Vi syskon fick tidigt lära oss vikten av att arbeta och betala hemma, ändå kämpade jag för att få läsa vidare. När jag kom in på flickläroverket möttes jag av kunskapstörstiga jämnåriga från välbärgade hem och fick på så sätt inblick i en annan värld. Efter studentexamen blev jag antagen till en yrkesinriktad datautbildning i Malmö som sedan följdes av en anställning som programmerare, i en bransch jag blev trogen i fyrtio år. När jag fick mitt första barnbarn började jag tänka tillbaka på min egen barndom och blev varse hur annorlunda den varit jämfört med hur barn växer upp idag. Jag insåg att jag hade mycket att berätta. Detta blev början på en spännande resa långt bak i tiden.

Skiner solen alltid hos mormor? : en släktmemoar

Skiner solen alltid hos mormor? : en släktmemoar

Utsatthet och klasstillhörighet präglar livet för de starka karaktärer som bär denna berättelse genom samhällsutvecklingen i det svenska 1900-talet. År 1935 beslutar Sveriges riksdag att satsa på särskilda "barnrikehus" för att minska trångboddheten i de hastigt växande städerna. Läs mer »
Debutanten Ulrika Hembjer. Foto: Jaime Barrios

I Västerås där jag växte upp drömde jag under gymnasietiden om att resa till Latinamerika, en kontinent som då var på modet. Nyss tjugo fyllda fick jag så 1976 möjlighet att studera på konstskola i Mexiko och blev helt fascinerad av landets spännande kultur. Jag kunde inte ana då att resan skulle prägla hela mitt liv.  

Nyförälskad flyttade jag till min pojkvän och hans syskon i ett slumområde i utkanten av den gigantiska huvudstaden Mexico City, en av världens största städer. Snart började jag med kamerans hjälp dokumentera vårt liv där och lovade mig själv att visa omvärlden hur folk hade det.  

Efter några år återvände jag till Sverige, studerade på Konstfack och fick ett yrkesliv inom tidningsvärlden och som konstnär. De senaste tjugo åren har jag kontinuerligt åkt tillbaka för att uppfylla mitt tidigare löfte: Att berätta historien om hur slumområdet förvandlats till en fungerande stad, om megastaden Mexico Citys utveckling och om dess uppfinningsrika och kämpande invånare. 

Prärievargen i Mexico City

Prärievargen i Mexico City

Prärievargen i Mexico City är ett personligt reportage om stadsom­vandling i världsmetropolen Mexico City, grundad av aztekerna 1325 och en av vår tids största städer. Läs mer »