Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Camilla Sundqvist. Foto: Privat

Att skriva är som att löpträna eller gå på gymmet. Det är min sysselsättning som jag övar på flera gånger i veckan. Och när andra blir starkare eller sänker sitt personliga rekord på milen så lyckas jag hitta den där formuleringen som berättar precis just det jag vill. 

Jag heter Camilla och tror på att träna. För att det är kul, ger nya möjligheter och förhoppningsvis också framgång. 

Just nu tränar jag på nästa bok, den som kommer efter min debutbok Astrid, Ingrid och Wararat. Den som bara heter Astrid. Jag tränar också bort all byråkratisk text som jag är en fena på efter att ha tagit fram mängder av beslutsunderlag och rapporter inom mitt andra jobb. 

Jag tror också på mig själv, på mina nära vänner och på människor i den yttre periferin. De flesta från norr till söder tror jag har det Astrid, Ingrid och Wararat har. Både en styrka och en sårbarhet. Lite som att man kan lyfta tunga hantlar men inte gå i tåspetsskor på slak lina. Precis så känner jag mig som debuterande författare. 

Astrid, Ingrid & Wararat

Astrid, Ingrid & Wararat

Jag sätter på mig mina strumpor, skor, tar min jacka och går ut via terrassen. Den dörren jämrar sig ingenting, det  vet jag sedan innan. Blomsterarrangemang i svarta krukor  står strategiskt utplacerade på den halvcirkelformade terrassen. Det luktar friskt såsom en augustikväll ofta gör, om dagen har varit ljummen med klarblå himmel. Läs mer »

Oliver Elm. Foto: Privat

Född och uppväxt i Lund, men nu göteborgare sedan 2014. Jag har länge arbetat inom dataspelsindustrin där jag skapar bild och berättelser för alla möjliga spännande världar. Jag tycker mycket om mitt jobb, men i skrivande och illustrerande för böcker får jag utlopp för ett mer personligt och konstnärligt uttryck. Där kan jag berätta om sånt jag verkligen brinner för, resonera och fundera runt olika känslor och upplevelser jag haft, eller varför inte göra ett helt projekt bara för att jag tycker om att rita små figurer. Älskar friheten i att skapa vad sjutton jag känner för, och tycker det är fantastiskt roligt att andra är intresserade av att läsa det som växer fram.

Vredesbubblan

Vredesbubblan

Detta är en konstig dag. När Erik blir arg på sin bästa vän Noah på förskolan växer en vredesbubbla upp ur hans huvud. Ju mer han tänker på hur arg han är, desto större blir den. Överallt och hela dagen är bubblan i vägen. Läs mer »

Claus Persson. Foto: Anna Arvidsson

Mitt ämnesval för boken är grundat på en förundran inför tillvaron. En förundran jag burit med mig sedan tidig barndom. Medvetandets beskaffenhet och gåtfullhet belyses utifrån olika forskningsparadigm, problematiska konstateranden och perspektiv. Exposén över medvetandet innefattar även dess roll och funktion i ett större sammanhang av med-medvetande. Boken innehåller därför också reflektioner och kopplingar till systemteori, sociologi och samhällsvetenskap.  

Min plats på jorden kännetecknas av vidsträckta slätter, skogs- och parkmiljöer samt närhet till hav och vita stränder. Platsen är Österlen, närmare bestämt den lilla byn Borrby. Öppna vyer över land och vatten har sannolikt präglat mig. Boken är ett resultat av mångårigt sökande efter upplysning på stora livsfrågor. Ordet och språket kan i bästa fall formas till berörande budskap, som orienterar oss att handla värdigt och ansvarsfullt för livet i alla dess yttringar. Mitt författarskap hoppas bidra till det.

Medvetandet, universum och existensen

Medvetandet, universum och existensen

Den här boken tar upp det undflyende och svårartikulerade fenomenet medvetande och det relaterade fenomenet med-medvetande. Medvetandets beskaffenhet och gåtfullhet belyses utifrån olika forskningsparadigm, problematiska konstateranden och perspektiv. Läs mer »
Helene Malmlöf. Foto: Privat

När klockan ringer halv fem på morgonen för att hinna skriva några rader på en bok innan det ”riktiga” jobbet börjar så undrar man om det är värt det. Ändå var det något som drev mig att varje vardagsmorgon åka till jobbet, koka en stor kopp te och under två timmar skriva något som kanske ingen skulle gilla att läsa. Det var stapplande steg till en början men jag gav mig inte, karaktärerna fick eget liv och det blev spännande även om jag själv skrev boken. En planerad händelse fick skrivas om när personen agerade på ett helt annat sätt än jag tänkt.

Inspirationen till boken fick jag från händelser i mitt eget liv. Jag bestämde mig för hur livet skulle se ut. Den så kallade slumpen blev pusselbitar i en plan och inte något som bara dök upp av sig själv. Oddsen att allt som hände när jag träffade min man var tillfälligheter är ungefär som att vinna högsta vinsten i Eurojackpot, två gånger. Jag hoppas att mina böcker inspirerar andra att öppna sig för det fantastiska magiska livet.

Bryggan : kärlek är starkare än vatten

Bryggan : kärlek är starkare än vatten

I Stockholmsvimlet finns den unge Lukas, det talangfulla nya stjärnskottet inom svensk filmindustri med strålande framtidsutsikter även på den internationella scenen. I skogen utanför Oskarshamn finns Sofia, den vackra men mystiska kvinnan som tror på änglar och skriver sagor. Läs mer »

Jenny Green. Foto: Johan Sandin

Jag heter Jenny Green och jag kommer från en liten håla i Västsverige som heter Hällingsjö. Naturen som jag vuxit upp med har i mångt och mycket inspirerat till miljöerna i novellsamlingen jag nu debuterar med: Färdvägar – tio magiska noveller.

Som liten var det självklart att mina berättelser skulle innehålla övernaturliga inslag, men som vuxen fick jag för mig att man inte kunde skriva sådant hittepå. Efter några år hittade ändå magin tillbaka in i mina texter och sedan dess har skrivandet varit mycket roligare!

Genom åren har jag gått flera utbildningar, både i att skriva själv och i att undervisa andra i skönlitterärt skrivande. Jag har hållit flera kurser för skrivare i alla åldrar och gör det fortfarande emellanåt.

Efter att ha flyttat runt en del i landet är jag tillbaka på västkusten och bor nu med sambo och katt i Mölndal. Jag arbetar som högstadielärare och på min lediga tid filar jag på nya texter som förhoppningsvis hittar fram till läsare en vacker dag.

Färdvägar finns som ebok på ljudbokstjänster och nätbokhandlar.

Hur mycket är vi villiga att offra för de som står oss närmast?

Novellsamlingen Färdvägar består av 10 noveller i gränslandet mellan fantasy och skröna, mellan det kända och det okända. Genom samlingen pulserar naturens närvaro i takt med frågan vad vi är villiga att offra för dem som står oss närmast.

Där finns en vattenvarelse på botten av en sjö djupt in i skogen, en farmor med en orubblig styrka och en familj som flyr undan krig och förföljelse. I en novell möter vi fjällkvinnan som tvingas lämna bort sin nyfödda och i en annan träffar vi barnets far som slits mellan sin gamla övertygelse och sin nya.

Färdvägar är en samling berättelser om människor som antingen tvingas tänka om eller som vägrar tänka om. Det är lågmäld fantasy om magi och trolldom, men framför allt är det berättelser om att vara människa.

Karin Modéen. Foto: Göran Ekeberg

I samband med att min första roman släpptes nu i maj intervjuades jag av UNT. Journalisten inledde reportaget med: ”Hennes cv är brokig som en sommaräng”, vilket stämmer rätt väl.

Jag har arbetat med en mängd saker hittills i mitt yrkesliv, däribland vice vd, CFO, pilot, flygvärdinna, egenföretagare, föreläsare och lärare på flyggymnasium. Då och då har jag återvänt till vad min svensklärare på högstadiet sade: att jag borde skriva böcker. Idag råkar han själv vara en mycket etablerad författare och jag vände mig till honom för råd. ”Självklart ska du skriva!” blev hans omedelbara svar.

Jag skrev mitt första bokmanus, Luftvärdighet, och lät det utspela sig i flygbranschen där jag själv tillbringat mycket tid. Platser jag känner mig hemma med är Stockholm, Uppsala och Hälsingland, som utgör plattformen för berättelsen. Nu är boken utgiven på Lava Förlag och jag är djupt inne i nästa manus. Skrivandet skiljer sig från allt annat jag gjort och jag vill oerhört gärna ägna mer tid åt det.

Luftvärdighet

Luftvärdighet

Under ett års tid har Vera vägrat att se sig i spegeln. Hur skulle hon kunna möta sin egen blick efter det som hänt? Hon har isolerat sig i sin och Axels lägenhet, där hon tillbringar dagarna med att stirra i väggen och låta tiden gå. Kanske hade det fortsatt så om inte det där knöliga kuvertet ramlat in genom brevinkastet. Läs mer »