Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Susanne Burelo. Foto: Lars Hallström

Som liten drömde jag om ett eget piano. Att få sätta fingrarna på de glänsande tangenterna och skapa musik som flödade från hjärtat ut ur händerna.

Det blev aldrig något piano.

Istället fann jag farfars gamla skrivmaskin på vinden. Den var oemotståndlig. Så fort jag satte fingrarna på de runda tangenterna var det som om jag inte kunde sluta skriva. Skrivmaskinen blev mitt piano. Jag visste med ens att jag skulle bli journalist eller sekreterare som farmor. Det måste vara fantastiskt att alltid ha någonting att skriva på den där magiska maskinen. Men riktigt så blev det inte.

Jag valde universitetet och den gamla skrivmaskinen återvände till vinden medan jag blev revisor på en stor konsultfirma. Men någonting skavde. Jag hade tappat musiken i livet.

Så tog livet en plötslig vändning och det enda som kunde hjälpa mig ur krisen var tangenterna. Det blev till min debutroman Det mest naturliga och för mig är skrivandet just det. Det mest naturliga och min musik i livet.

Det mest naturliga : om längtan efter barn - och om att välja bort

Det mest naturliga : om längtan efter barn - och om att välja bort

Det mest naturliga är en berättelse om det mest naturliga i livet, att skaffa barn. Om barnlängtan och kampen att bli gravid genom ivf när biologin inte är där.En resa genom spruckna drömmar, sargade kroppar, hopp och förtvivlan. Om det som oftast tas för givet.Från renaste lycka till mörkaste avgrund då det förödande beskedet kommer, att barnet vi väntar har Downs syndrom. Läs mer »
Eva Whitebrook. Foto: Kajsa Göransson

Livet och dikten behöver sina förlossare. Det märkvärdiga är att barn kan förlösa sina föräldrar. När min son fyllde fem bad han mig att skriva en bok åt honom. Jag fick glänta på dörren till mitt innersta skrivarjag och se om där fanns några bokstäver som vågade leka. Det fanns det! Sonen fick en alldeles egen samling ABC-dikter, och kort därefter var vi med på en skrivarstund för barn med Martin Widmark. Barnen skulle rita och skriva om monster, och jag började själv fundera på vilka utmaningar ett litet monsterbarn kan möta i livet. Så skrev jag Vi är monsterbarn, en poetisk bilderbok på rim, illustrerad av Lotta Geffenblad. Det blev en bok om starka känslor, längtan efter gemenskap och rätten att vara sig själv. En sån som jag själv hade tyckt om när jag var liten.

Vi är monsterbarn

Vi är monsterbarn

Här är ett litet monster som har sitt eget sätt.
Hon gör inte som de andra men för henne är det rätt.
Är det dags att kliva in är det hon som kilar ut.
Hon vill gå sin egen väg, för den tar aldrig slut.

Här möter vi sex små monster som är precis som vilka barn som helst (fast monstrigare förstås). Läs mer »

Anette Junie Holmström. Foto: Privat

När jag var liten älskade jag att plåga min omgivning med högläsning och sög glatt i mig berömmet när en släkting förkunnade att jag ”läste som en präst”. Och när jag som sjuåring sedan fick min första dagbok gick startskottet till en spretig individs strävan efter att skriva. Och skriva gjorde jag. Allt från skolpjäser till dikter och noveller. Sedan dess har skrivandet följt mig genom livet och resulterat i cirka 50 dagböcker och lika många byrålådemanus varav ett nu resulterat i äventyrsbokserien om Tidssvävarna.

Anette Junie Holmström (född 1968) kommer från Åland, är bosatt i Solna och är utbildad hudterapeut.

Tidssvävarna

Tidssvävarna

Vännerna Pål, Rox, Musse och Molly tvivlar på kompisen NB som påstår att han har uppfunnit en tidsmaskin. Men när NB under ett tidsexperiment börjar få syner av ett tonårsgäng som försvann i Slovenien för 20 år sedan vaknar kompisarnas intresse. Läs mer »

Linda-Maria Grönkvist. Foto: Pressbild

Under hela mitt liv har jag tränat för en sak. Mamma satte böcker i mina händer och min frånvarande far bidrog genetiskt med det konstnärliga anlaget. De var unga när jag blev till och deras val gav mig skrivandet, tvångsstyrka och stoff.

Du kan aldrig gissa vem jag är. Jag har levt fler liv än de flesta. I högklackade skor och konsertklänning lämnade jag barockariorna bakom mig och travade in på reklamkontoren på Stureplan. Numera går jag helst barfota på en surfstrand eller bär egenstickade raggsockor.

Jag sade upp min lägenhet, köpte en buss och körde till Frankrike. När jag kom hem var det femtioelfte utkastet av min debutroman färdigt och jag visste två saker. Ett, jag omfamnar skit, inget är längre av ondo för två, jag är författare och är beroende av saker att skriva om.

Fadertabberaset

Fadertabberaset

Han kallar sig M-Man. På den första bilden står han på knä och kysser en medalj som skymmer nästan hela ansiktet. Nina klickar upp nästa. De bruna ögonen tittar rakt på henne. Hon stirrar tillbaka. Lockigt hår, den lilla men förhållandevis fylliga munnen och den svaga buktningen på näsan. Allt stämmer, även om han är äldre. Läs mer »
Camilla Ihse. Foto: Jessica Rankell

Från början var den här boken ett sätt för mig att skriva om mina tankar och känslor när mitt liv tog en tvär vändning hösten 2017. Då blev jag sjukskriven för utmattningssyndrom. Jag upptäckte att det som hade lett mig dit framförallt var en omedvetenhet om stress och hur den påverkade mig.

Efterhand växte det fram en stark längtan att på ett övergripande, enkelt och sammanfattande sätt visa hur individen tillsammans med organisationen kan arbeta mot hållbarhet både i arbetslivet och livet i övrigt genom att öka kompetensen och optimera det som redan finns.

Camilla Ihse är stress- och avspänningspedagog med inriktning på KBT, mindfulnessinstruktör och personlig mental tränare. Camilla har lång erfarenhet inom HR och av att arbeta med människor i olika organisationer. Idag driver hon Ihsero AB och håller bland annat i föreläsningar, workshops och kurser. Läs mer på www.ihsero.se

Optimera mera! : börja samarbeta med hjärnan - om att optimera hållbarhet hos dig själv och i organisationen

Optimera mera! : börja samarbeta med hjärnan - om att optimera hållbarhet hos dig själv och i organisationen

Många lider av stress och är du stressad under längre perioder påverkar du inte bara dig själv negativt utan även alla andra i din omgivning. Det gäller såväl hemma som på din arbetsplats. Läs mer »
Hanna Ylöstalo. Foto: Niklas Sandström

”I min barndom bodde jag på en bondgård. När jag flyttade hemifrån tänkte jag att jag på nåt obemärkt vis skulle glida in i den nya miljön utan problem. Men istället blev upplevelsen omvälvande. Öppenheten och osäkerheten kändes viktig, jag ville skriva om den känslan, som jag kände att fanns inte bara i mig utan också i mina vänner och runtomkring. Huvudpersonen Silver befinner sig i en liknande situation som jag gjorde då jag var nitton år gammal. Hon har också flyttat till en stad för att studera och hon undrar också vem hon håller på att bli.”

Hanna Ylöstalo, född 1992, är litteraturvetare, redaktör och skribent, hemma från Sibbo och bosatt i Helsingfors. Ylöstalo har skrivit skönlitterärt för Tidskriften Kontur, Posterstories och antologierna Hästar och Människohundarna. Hon engagerar sig i frågor om frilanskritik och gör litteraturpodcasten Samtal med vänner. Silver är hennes debutroman.

Silver

Silver

Dagen då Silver bestämde sig för att flytta var en söndag. Antagningsbrevet till universitetet hade kommit för ett par dagar sen. Hon tog med sig sitt te och pocketboken ut på altanen som vette mot söder. Några hundra meter bort låg träsket, vattnet blinkade disigt och stilla mellan trädstammarna. Läs mer »