Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Maths Hedberg.

Ibland så förundras jag över att jag faktiskt gav mig på att skriva en barnbok – och dessutom måla alla illustrationer med akvarell. För egentligen känner jag mig som mest hemma inom kommunikation och grafisk design gömd bakom min dator, där allt jag ritar går att redigera hur många gånger som helst. Så förutom att debutera som författare så var det första gången jag målade med akvarell. Men det är alltid roligt med nya utmaningar!

Själva idén till min debutbok ”Var sover älgarna?” fick jag under en älgsafari som jag och min då 2-åriga dotter Majken var ute på. Hon ställde miljoner frågor som alla 2-åringar gör. Var sover älgarna, var bor dem, vad käkar dem, ja ni fattar…

Och nu 2 år senare, kan jag äntligen visa och förklara var älgarna (och många andra svenska djur) håller hus och vad dem pysslar med om dagarna och nätterna. Så spana in boken vetja, även vuxna kommer lära sig massor. Det gjorde jag när jag kollade upp fakta…

Var sover älgarna?

Var sover älgarna?

Har du någonsin funderat på var älgarna sover? Eller vill du kanske veta vad björnarna äter, hur ormarna sover och vad myrorna jobbar med? Var sover älgarna? är en färgglad och lärorik bok om hur djuren lever sina liv. Kanske är du själv inte helt olik en räv eller ett bi?

Gillar ditt barn fakta och djur? Om ja, då är detta boken för hen. Läs mer »
Michaela von Kügelgen Fotograf: Jennifer Sandström

När jag var fem år bestämde jag mig för att jag skulle bli författare. Då dikterade jag min första berättelse för min dagisfröken, men det dröjde till att jag fyllde 26 innan jag verkligen började jobba för min författardröm.

Nu tio år senare har jag skrivit två publicerade romaner (och fyra halvfärdiga manus), jag har både deltagit och hållit i ett flertal skrivarkurser. 

För varje ord jag skrivit, för varje refusering jag fått och för varje kursdeltagare jag sett lyckas har jag lärt mig mer om mitt eget skrivande. Och om andras. 

Ibland är det lätt, ibland är det svårt och ibland ligger jag i ett avgrundsdjupt hål och tänker att jag ska ge upp. Aldrig skriva mer.

Men jag ger inte upp. Jag fortsätter skriva, fortsätter förundras, fortsätter lära mig mer om hantverket och om mig själv.

De lärdomar och insikter jag fått vill jag nu sprida vidare. Jag vill hjälpa andra att förverkliga sin skrivdröm och hitta sin rutin. Om så bara för en kort stund.

För vilka är vi om vi inte skriver?

Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin

Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin

Det sägs att var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Är det dags för dig att förverkliga din skrivdröm?  

Du vill skriva en bok, men livet och vardagen kommer i vägen och skrivandet halkar längst ner på att göra-listan. Eller så har du börjat skriva, men kommer aldrig längre än några sidor in i projektet. Läs mer »

Oscar Lind Alexandersson

När jag skrev Urskog hände det att jag tog promenader i skogen, mitt i natten, med obehagligt piano spelande i hörlurarna. Jag älskade kicken som infann sig. Och det är väl just det fina som skräck har att erbjuda? Kickar. Ju mer rått och skruvat, desto bättre, så länge det finns ett känslomässigt djup som stomme att balansera det på.

Jag är en 33 år gammal småbarnspappa, bosatt i Åkersberga, där min debutroman utspelar sig. När jag inte är med familjen eller skriver så ägnar jag mig åt musik, klättring, löpturer eller åt att försöka dra ett nytt personbästa i marklyft. Såväl kreativt skapande som träning är att betrakta som lyckopiller.

Kärleken till skrivandet kom samtidigt som jag fann kärleken till musiken. Sedan tonåren har jag skrivit lyrik till egenkomponerad musik. Det var först i vuxen ålder som jag bestämde mig för att skriva en bok. När jag väl hade bestämt mig blev jag besatt. Och ut kom en bok. Nu är planen att fortsätta skriva, både på bokmanus och noveller.

Urskog

Urskog

Hösten, år 1931. Den ekonomiska krisen som råder i landet har drivit föräldrarna Knut och Elise till ruinens brant. Snart står de hemlösa och till råga på allt har de precis fått sitt andra barn. Med stort vemod ser Knut inget annat alternativ än att ta med sig familjen till sitt barndomshem i Åkersberga: platsen han svurit på att aldrig återvända till. Läs mer »

Anna Malm - fotograf Tim Kristensson

När min inre resa började efter att ha trillat rätt in i den berömda väggen vaknade jag upp som en ny sannare Anna. Jag började leva från en annan plats. Från mitt hjärta. 

Min aptit på livet blev större med en nyfikenhet att resa inåt och bryta gamla mönster och tankesätt. Är det så här jag kan må och känna? Uttrycka mina känslor. Underbart. Jag lever. Med en trygg verktygslåda som byggdes på mer och mer dansade jag vidare i livets dans. 

När jag några år senare fick både mastoidit, ansiktsförlamning och bröstcancer väcktes jag upp återigen. Jag kunde nu förstå hur fort livet kan vända, och min cancerresa öppnade upp mitt skrivande. Jag ville dela med mig av mina upptäckter och känslor och av mitt tankesätt att se ljus mer än mörker i motgångar. Vilka gåvor jag fick med mig av dessa resor. Hur kunde jag till exempel känna mig kvinnligare med ett bröst? 

Jag sprider också ljus och glädje genom dans och musik. Jag vill få andra att känna livet. Livet händer nu och det väntar inte. 

Vackra mig : ett bröst men lever mitt drömliv

Vackra mig : ett bröst men lever mitt drömliv

Anna har haft tre livsomvälvande sjukdomar på tre år. Nu dansar hon sprudlande genom livet med ett bröst. Mer levande än någonsin. Häng med på en spännande livsresa där sjukdomar,

kostförändring, kärleksturer och inre resor med ett positivt mindset har

huvudrollen. Från att vara passagerare till att själv styra mot en förtrollande värld. Läs mer »

Tina Harnesk. Foto Sandra Hallnor.

Att hindra Máriddja var som att försöka hålla tillbaka krystvärkar med hjälp av böner och plåster. Genom småbarnsår, depression, pandemi och ett försök till arbetsliv stångade hennes historia sig fram som ett björnspjut genom mjukdelar och päls.

Så ut kom hon, rätt i knäet på mig, en boktravande höns- och kattmånskensbonde i Norrbottens inland som varken hade tid eller ork för någon annans dramatik. Det var bara att försöka hänga med.

Men under den turbulenta resan med henne insåg jag att berättelsen inte bara var ett nödvändigt ont för mig själv, utan att Máriddja hade något viktigt att säga världen. Hon talade om värden i livet som faller i glömska, om stöttålig kärlek i en fragil värld och om krafter i en kultur som är främmande för de flesta. Och bland det folk som både jag och Máriddja tillhör, är äldres ord och lärdomar viktiga och dyrbara.

Så jag lyssnade, skrev och lät en vidlyftig gammal samisk kvinna ur min fantasi berätta sin historia.

Nu vill jag dela den med er.

Folk som sår i snö

Folk som sår i snö

NOMINERAD TILL ADLIBRISPRISET ÅRETS DEBUT

Ingen ska komma och berätta för Máriddja när hon ska dö och ingen kan dra ur 85-åringen sanningen om cancerdiagnosen hon fått. 

Särskilt maken Biera måste hållas ovetande. Den enda hon kan anförtro sig åt är Siri, en växeltelefonist i den nya telefonapparatmaskinen som gubben skaffat bakom hennes rygg. Läs mer »

När problem blir oförutsägbara, såsom de blev under pandemin, hur ska vi då göra för att ta kontroll? Och är kontroll verkligen alltid lösningen på problemet?

Dessa frågor ställde jag mig när jag jobbade med krishanteringen under covid-19-pandemin. Anteckningar, spretiga tankar och insikter från kaotiska, komplexa problem bearbetades och under två års tid blev de sedan denna debutantbok.

Mitt namn är Nicholas Fernholm och jag har alltid ifrågasatt perspektiv, tankar och idéer. Det ligger i mitt DNA att gå på djupet i frågor och se dess del i en större helhet. Denna drivkraft har tagit mig från att vara chef för robotar på sjukhus, bli nominerad till årets talare 2022, till att hantera pandemier och nu nyligen till Polen för att hjälpa flyktingar från Ukraina. I alla dessa föränderliga, komplexa och utmanande situationer så har jag brunnit för att försöka förstå hur och varför vi lyckas, och misslyckas med förändring och komplexitet.

Jag bor på Lidingö i Stockholm, har en underbar sambo och hund. Jag älskar att utmanas och att ha livliga konversationer som löser alla världens utmaningar under en middag med ett vinglas i handen.

Handbok för oförutsägbarhet : hur du kan bemöta en komplex och kaotisk värld

Handbok för oförutsägbarhet : hur du kan bemöta en komplex och kaotisk värld

När kritiken mot robotarna på Nya Karolinska Sjukhuset blev för stark var det ett luciatåg som ändrade allt. Och när coronapandemin härjade som värst var det tack vare en VVS-tekniker som vårdpersonalen i Region Stockholm slapp stå utan andningsskydd. För när allt ser hopplöst ut kan de mest oväntade lösningar visa sig. Läs mer »