Ada Fredelius debuterar med Två systrar

Ada Fredelius.

Bifogat finns också foto.I Farsta centrums slitna 60-talsbyggnader fanns en portal till en annan värld: ett bibliotek med nedsuttna soffor. I mitt barndomsland av MTV, videovåldsdebatt och en skola som först kommunaliserades för att sedan säljas ut, berättade böckerna om hur det hade varit förut, hur det skulle kunna bli i framtiden och hur världen skulle ha kunnat vara istället. Jag kunde lämna heltäckningsmattan i radhuset för en oändligt mycket större värld. 

I den riktiga världen, den som pågick utanför böckerna, blev jag vuxen samtidigt som milleniet skiftade. Jag läste kinesiska, hamnade i Beijing och Shanghai som språkstudent och upptäckte något om hur det är att leva på en plats där man alltid avviker. 

Min dåvarande sambo berättade om sitt extraknäck som guide. När familjer som adopterat barn från Kina kom tillbaka för att besöka sina barns barnhem brukade de besöka adressen där barnet hade hittats. De fick kliva ur bussen, ta några foton och åka vidare. Tanken på att det enda svaret vissa barn får på sina funderingar om sitt ursprung var en gatuadress blev ett frö till den ena huvudpersonen, storasystern, i berättelsen som mer än 10 år senare skulle bli en bok.

Den andra huvudpersonen, lillasystern, dök upp när jag på en av mina gamla arbetsplatser läste rapporter om grooming. Jag mindes förslagen som dök upp när jag själv hängde på Skunk och Aftonbladets chatt. Jag skrattade åt dem, men rapporten fick mig att förstå att det räckte med att vara lite mer ensam, lite mer osäker eller lite mer lättlurad för att kunna gå med på förslagen. 

Bokens två systrar fick bo i en annan av mina gamla hemstäder: Östersund, en plats i perfekt storlek för dramatik: tillräckligt stor för att vara en stad, tillräckligt liten för att nästan alla ska känna någon du också känner. 

I flera år levde jag med historien som skulle bli en bok, skrev på kvällar, på lediga halvtimmar. När jag till sist skickade manuset till förlag kunde jag den nästan utantill. Och så, till sist, svarade ett av förlagen ja. Historien får bli en del av böckernas värld: den som gör vår egen större. 

Två systrar

Två systrar

"Äntligen en klassisk ungdomsbok som på ett enkelt sätt hanterar tonårens och livets svåra frågor... en ungdomsbok som vänder sig direkt till sin egen målgrupp. Utan omvägar. Ada Fredelius lyckas på ett enkelt sätt skriva ommånga svåra ämnen, samtidigt, utan att det känns krystat eller orealistiskt. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,