Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Anneli Särnblad Pederson. Foto: Robert Pederson

Mitt namn är Anneli Särnblad Pederson och jag är uppväxt i Orsa i Dalarna. Under mitt yrkesliv har jag jobbat inom sjukvården och det var där intresset för politik startade. Jag har varit kommun- och landstingspolitiker, och mellan åren 2002 och 2010 var jag riksdagsledamot för Dalarnas län. Jag bor numera i Västra Götaland. När jag tog itu med mitt beroende lovade jag många kvinnor att en vacker dag berätta om våra livsresor. Jag är tacksam att jag nu vågat blotta mig och jag hoppas det ska göra skillnad. Att våga ta nya steg i livet för att så småningom kunna börja skönja ljuset.

”Rädslan för ljuset kan ibland vara större än rädslan för mörkret. Det kan därför vara lättare att stanna kvar i mörkret. För i mörkret behöver man inte ta itu med svårigheterna. I mörkret slipper man även rädslan för att förlora.”

Räven : i rusets skugga

Räven : i rusets skugga

Hon faller från hög höjd. Och hårt. Molly kapitulerar inför sitt alkohol- och tablettmissbruk. Hon har nått den avgrundsdjupa botten och ber till slut om hjälp. Trots att många i familjen och vänskapskretsen anser att hon är kunnig och har lyckats i väldigt mycket, känner hon sig fullständigt misslyckad. Alkoholen och tabletterna blev lösningen. Trodde hon. Läs mer »
Johan Stiernstedt. Foto: Privat

Som ung psykiater ville jag göra skillnad för de patienter jag mötte, men insåg snart att det varken fanns tid eller resurser att möta mina patienters behov av fördjupande samtal. Snart hade jag fastnat i ett ekorrhjul där många av patientmötena nästan uteslutande kom att handla om medicinering, sjukskrivningar och eventuella läkemedelsbiverkningar. I bästa fall fick patienterna gå i samtal hos någon från en annan yrkesgrupp på mottagningen, i värsta fall fick de inga samtal alls.

Förskrivningen av psykofarmaka har sedan 1990-talet ökat på ett lavinartat sätt, speciellt bland barn och unga. Samtidigt har det också skett en kraftig ökning av antalet sjukskrivningar för psykiatriska diagnoser, alltmedan självmorden bland unga vuxna också stiger sedan många år. I min bok ifrågasätts det rimliga i denna utveckling.

Så småningom vidareutbildade jag mig till psykoterapeut. De senaste tio åren har jag arbetat heltid som privatpraktiserande psykoterapeut. Till slut fick jag samtala med mina patienter.

Den galna psykiatrin : om bristen på andlighet, samtal och psykoterapi

Den galna psykiatrin : om bristen på andlighet, samtal och psykoterapi

En debattbok om psykiatrins brister och möjligheter, personligt, mångsidigt och tankeväckande. Björn Wrangsjö, Docent i barn- och ungdomspsykiatri. För alla de människor som söker sig till psykiatrin borde det vara en rättighet att få samtala om sitt inre när själen lider. Det är alltför lätt att få ett recept, men svårare att få samtalsstöd eller psykoterapi. Läs mer »
Tove Meyer. Foto: Ernst Henry Photography

Jag skriver hela tiden. I mobiltelefonen, i huvudet, på mina barns teckningar. När jag inte skriver känns det som om jag inte riktigt lever fullt ut. Skrivandet har funnit med sedan barnsben och mycket av uppväxten i Vällingby utanför Stockholm på 90-talet präglar mig fortfarande i mina texter. Det är relationer mellan mödrar och döttrar, bästa vänner, svek och kärlek. 

Med serien ”Ha ett underbart år” är det första gången jag skriver i det längre formatet då jag tidigare skrivit en del poesi. Nu är det direkt för ljud och så man måste man skriva mycket rappare och med mindre tjafs. Det ska vara rakt på annars scrollar lyssnaren vidare. 

Jag har under många år arbetat som journalist på bland annat Sveriges Radio och Sveriges Television men fick 2018 möjlighet att flytta till Strömstad för att bli kulturchef. Västkusten lockade, och drömmen om ett skrivliv blev tydligare. Jag har tidigare varit med och skrivit biografin om vår kung ”Carl XVI – Den motvillige monarken.” (Lind&CO 2010). 

Ha ett underbart år är en Storytel Original. Finns att lyssna på hos Storytel. Missa inte Boktuggs stora test av ljudbokstjänster!

Hanna Nordlander. Foto: Privat

Min bok och jag hänger ihop. Den handlar om min pappa och hans beroende. Alkohol, skam, besvikelser. Men också något som kunde kallas kärlek – om vi haft orden för det.

Jag är uppvuxen i ett litet samhälle utanför Borås. Alkoholister fanns där visst, men det var alltid några andra, några man kunde peka på och mena de där. Jag gjorde det till min uppgift att dölja att min pappa var en av dem. 

Jag tror att vi behöver prata mer om alkoholism och medberoende, det som fortfarande är så skambelagt, så svårt att ändra attityderna till. Kanske kan mina dikter bli åtminstone ett litet bidrag.

När jag inte skriver undervisar jag på en gymnasieskola i Borås. Oftast studerar jag vid sidan av, just nu ett magisterprogram i litteraturpedagogik. 

Mina tidigare alster har publicerats i novellantologier och hos Tidningen Skriva. Mina krönikor har synts i bl.a. Borås Tidning. Jag är också ordförande i Boråsbygds-Lyriker, en poesiförening med litteraturen och skrivandet i centrum.

Stillna

Stillna

Hon ser solljuset, rött genom mönstret i rullgardinen.
Kan säga vad det ska bli för dag,
fint eller mulet,
precis som med vecken
i hans panna.


Det här är berättelsen om en pappa och en dotter och sjukdomen som tränger sig emellan och förgiftar allt. Om den ständiga beredskap som beroendet kräver. Om löften, besvikelse och skam. Läs mer »

Marléne Tamlin. Foto: Privat

Drömmar är det vackraste jag vet – både att drömma sig bort och att drömma sig fram. Jag älskar också det skrivna ordet i alla former – allt från byråkratiska beslutsunderlag, via visionära samhällsengagerade texter till spännande sagor för stora och små. 

Det är som författare och illustratör av det sistnämnda – sagor för små – som jag debuterat under året. Först med en liten bok om Covve (Covid) och tvålen, tätt följd av syskonboken Sagan om bebissagan.

Mina barnböcker skriver jag med inspiration av min snart fyraåriga dotter, och hennes fantastiska fantasi, nyfikna frågor, ärliga kritik och inte minst hårda krav på snabb leverans. Tillsammans låter vi sagorna växa fram, och illustrationerna görs delvis enligt hennes instruktioner. Vi blandar fantasi med allvar och klassiska sagogrepp med nutida historier och kompletterar med enkla och färgglada illustrationer. Nu när jag börjat kan jag inte sluta, så fler böcker är på väg!

Covve och tvålen

Covve och tvålen

Covve är ett litet monster som gör folk sjuka. Men om vi hjälps åt kan vi stoppa Covve. Bland annat är Covve rädd för tvål. En barnbok om Covid-19 och andra virus, som förklarar vikten av handtvätt och distans för de yngsta. Läs mer »
Sara Engström. Foto: Helena Berzelius

Jag tycker om att blanda. Det vardagliga med det mystiska, och det goda med det onda. De människor jag skriver om får gärna vara fulla av både brister och ideal.

Min debutbok Falsksken utspelar sig i ett framtida Sverige där troll och huldror existerar, men den handlar framförallt om människor – vad de är beredda att offra av sig själva och andra för att nå sina mål.

För människor fascinerar mig. Vad som driver dem. Hur de rättfärdigar sina handlingar, även när de skadar varandra. Vad de älskar och varför. Det är det som gör att jag vill skriva och berätta.

Även om min berättelse utspelar sig i en värld som inte är riktigt som vår egen är människorna alltid likadana. De vill väl, men det blir ofta fel.

Falsksken

Falsksken

Låt dem inte blända dig.

Vi stannar inne i staden, innanför gränsen som håller oss trygga. Allt annat har de tagit från oss. Landet. Framtiden. Alla sagor säger samma sak – de är ute efter vårt blod.

Kriget har lämnat det moderna samhället i spillror. Kontakten mellan olika städer är nästan helt bruten. Läs mer »