Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Johanna Lundeberg. Foto: Privat

Hur levde människor förr i tiden? Vad tänkte de och vad drömde de om? Det funderar jag över varje gång jag kommer till en plats som bär spår av äldre tider. Jag undrar hur livet formade sig för tidigare generationer och hur nya innovationer förändrade deras liv.

Det är genom människor och deras historier som jag vill beskriva samhällets utveckling, men också skildra livet utanför storstaden. Som stockholmare är jag van vid att ha allt jag behöver i min närhet, men hur hade jag klarat att ha tre mil till närmsta väg? Hade jag haft kvar min framtidstro om allt fler flyttade från min ort och butikerna stängde?

Jag är frilansjournalist och älskar långa reportage där människor får bära berättelsen. Genom att samla flera berättelser i en bok fick jag möjlighet att binda ihop dem till en helhet. Jag tänker ofta på mina möten med olika människor jag mött, allt som de har upplevt i takt med att samhället förändrats. De är en del av vår historia, och det finns så många historier att berätta.

Förändring : berättelser om livet i Norrbotten förr och nu

Förändring : berättelser om livet i Norrbotten förr och nu

"Styrkan i Lundebergs bok är närheten till människor i skildringen. Det är människornas känslor kring utvecklingen som dominerar och inte statistik och uttalanden av maktens företrädare. Det som återkommer i människornas sorg är förlusten av barndomens bygd. [...] Johanna Lundeberg låter människorna berätta och det gör hon rätt i. Det blir en historiebok som kommer nära. Läs mer »
Jenny Wuori. Foto: Privat

Jag var den hästtokiga tjejen som hade det svårt med läsningen som liten. Men så en dag fick jag boken om Svarta Hingsten och då började jag läsa av egen fri vilja. Som mamma till tre måttligt läsintresserade döttrar har jag jagat enklare böcker för att väcka deras läslust och det har gått ”sisådär”. Då föddes idén att skriva ner mina ungars favorithistorier om Izza, vildhästen med superkrafter, som jag berättade för dem när de var mindre.

I hela mitt liv har jag jobbat med försäljning, marknadsföring, ledarskap och entreprenörskap som inneburit att jag försökt förstå vad kunderna vill ha och paketerat ett erbjudande som de efterfrågar. Därför tog jag fram en nervkittlande historia fylld med spänning, magi och paketerade den tillsammans med riktigt fina illustrationer. För mig är det också viktigt att barn ser möjligheter istället för problem, att inte ge upp utan känna kraften och försöka en gång till.

Den första berättelsen om vildhästen Izza

Den första berättelsen om vildhästen Izza

Nervkittlande läsning fylld av spänning och magi. Fölet Kurro har försvunnit. Tillsammans med sina vänner ger sig vildhästen Izza iväg för att leta efter honom. Av en olyckshändelse får Izza en magisk kristall i hoven. Kristallen ger henne superkrafter och förändrar både hennes utseende och personlighet. Läs mer »
Rolf Jönsson. Foto: Privat

Jag har skrivit en biografi över min farbror Joel, folkskolläraren som blev skolchef samtidigt som han var den ledande politikern i Eslöv under drygt 40 år, för att inte nämna alla andra intressen och uppdrag som han så framgångsrikt hanterade. Jag fick idén efter att jag blivit engagerad i en arbetsgrupp som skulle sammanställa en jubileumsskrift till Enköpings arbetarekommuns 115-årsjubileum. Då väcktes tanken att lyfta fram Joels gärning, och dessutom bidra till att aktivt bevara minnet av en gigant inom många områden, inte bara politiken. Att jag själv har varit aktiv politiker underlättade. Arbetet blev enormt givande, med många kontakter med gamla vänner från Eslöv.

Jag har hållit på med skrivande ända sedan ungdomen – ett tag var journalist mitt drömyrke. Jag var redaktör för skoltidningen och skrev notiser till lokaltidningen. I min yrkesverksamhet märkte jag att det skrivna ordet ofta gav en stabilitet åt diskussioner och målsökande resonemang.

Joel Sallius : samhällsbyggaren

Joel Sallius : samhällsbyggaren

Ingen annan politiker har haft ett så stort inflytande på utvecklingen av staden Eslöv som Joel Sallius. Under dryga 35 år dominerade han det politiska livet i staden, i många år som ordförande i stadsfullmäktige och drätselkammaren, men också som ledamot och ordförande i olika styrelser, nämnder och kommittéer. Läs mer »
Marie Helmer. Foto: Privat

Jag växte upp i Ydre, en liten kommun i södra Östergötland. Där lever det vilda och vackra i skog och mark. Sjön har i hundratals år varit den viktigaste förbindelsen mellan byarna. Som liten kunde jag trollbindas av gamla sägner och den mystiska stämningen i naturen och jag tillbringade mycket tid i skogen och vid sjön. Under åren har jag flyttat runt och letat efter min plats på jorden. Jag har arbetat med reklam och marknadsföring, både som anställd och frilans. Så småningom hamnade jag i Helsingborg och här trivs jag mycket bra, inte minst för att jag nu har ett fantastiskt jobb som lärarassistent för ungdomar som behöver extra stöd. Historien till Bergtagen har i många år legat och grott och när jag nu lyckades få till mitt liv så att jag kunde få tid över att skriva, så skrev den nästan sig själv.

Bergtagen

Bergtagen

Var det en ond dröm eller var det verklighet det som Jenny upplevde när hon låg i koma? Vad det än var så får det stora konsekvenser både för henne själv och för hennes familj. Läs mer »
Renée Ripman. Foto: Angelica klang

Vårt hem är mer besökt än centralstationen i Stockholm, känns det som i alla fall. Med man och sju barn, två barnbarn, är det en konstant rörelse. Kanske är det därför katten Lennart tycks självmordsbenägen emellanåt, där han sitter mitt på vägen och agerar vägbula. Med flera tonåringar kvar under samma tak (samt alla deras vänner) har jag självutnämnt mig till expert på hur ungdomar tänker och agerar. Jag kan faktiskt inte minnas en enda tråkig dag här hemma. 

Sen jobbar jag ju som chaufför också. Obetald givetvis. De små ska än hit än dit. Det är inte lätt att hitta ”egen tid” när man är förälder. Min man har fått smak för meditation och verkar uppnå bästa effekt genom att bli magiskt onåbar. Det gör mig lite avundsjuk emellanåt. Jag valde att börja skriva, och försvinner då in i en annan värld där tankar, bilder och fantasi smälter samman. Med byrålådan full av manus som endast var tänkta för mig själv, lät jag till slut min syster Lorrain få ta del av historien om Rebecca och djävulens söner. Hon övertalade mig att jobba vidare för att få den publicerad. Tjat, pepp och hejarop under några år … och nu har den blivit publicerad som min första roman på den svenska marknaden.

Om det är något jag vill förmedla till mina barn är det att ”Våga drömma stort, gör slag i saken och lägg upp en plan vad ni vill ha ut av livet. Våga utsätta er för det okända, så är allt möjligt”. Barnen har tackat oss upprepade gånger för att vi finns där för dem. Som familj har vi ett eget motto vi lever under. ”I en riktig familj hjälps man åt.”

Rebecca och Djävulens söner

Rebecca och Djävulens söner

Starka färger virvlar runt omkring Rebecca och hon är tillbaka i drömmen igen, den där drömmen som återkommit de senaste månaderna. Den som aldrig vill släppa taget om henne.

Rebecca drömmer, färgstarkt och intensivt. En främmande varelse med gröna ögon besöker hennes flickrum om natten, men när hon vaknar bär hennes kropp på fysiska tecken från nattens erotik. Läs mer »

Författaren Per Hallén debuterar med den politiska thrillern Utan samvete.

Jag började skriva på Utan samvete för ett par år sedan för att utmana mig själv. Det är en politisk thriller som utspelar sig i nutid och är den första bok jag skrivit. Jag håller just nu på med del två i serien Utan Samvete, den har fått namnet Guldrånet

Jag är nog vad man skulle kunna kalla en mångsysslare. Jag har startat och gett ut tidningarna Vi Båtägare och Segling, har även gett ut Båtvärlden för alla båtintresserade under många år. Startat och drivit företaget Familjebåtar som tillverkade Omega segelbåtar, tillsammans med Rolf Gyhlenius, en gammal kompis. Jag har också arbetat som marknadschef på ett mässföretag i Stockholm och sysslat med affärsutveckling på Skandinaviens största mässbolag. Jag har arbetat en hel del med marknadsföring och reklam och är inte helt obekant med copywriting.

Jag ger ut boken Utan samvete på eget förlag eftersom det är trångt i portgången till de stora etablerade förlagen. Boken finns som ljudbok där böcker säljs på nätet. Kommer även som e-bok inom kort.

Utan samvete

Utan samvete

Åsa blir utsatt för sexuella övergrepp i tonåren och har nu i vuxen ålder bestämt sig för att söka rätt på gärningsmannen och hämnas. Kort därpå omkommer hon i vad som ser ut som en olycka. Hennes vänner anar att allt inte står rätt till och börjar snoka. Läs mer »