Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Johan Gyllenswärd. Foto: Privat

Att läsa historiska romaner är som att färdas i tiden. Jag har alltid haft en passion för att resa, drivet av en längtan till nya platser, nya upplevelser och att möta människor med andra vinklar på livet. Det var den drivkraften som väckte min nyfikenhet när jag ”snubblade” över Johan Hands dagbok. Han tog mig med på en spännande, ja nästan dråplig, upptäcktsfärd tillsammans med Gustav II Adolf i stormaktstidens Tyskland. Den gav mig samma kittlande känsla som när jag för första gången satt i planet och såg ut över de strålkastarbelysta pyramiderna i Kairo och insåg att här ska jag bo. Och över Mexico City, London och Amsterdam. Ja, mitt jobb har tagit mig till många fascinerande platser. Nyfikenheten är också motorn till långseglingen som nästa år ska föra mig över Atlanten. På samma sätt som läsningen alltid för mig till nya platser i andra tider.

Kungens hemliga resa

Kungens hemliga resa

Kungens hemliga resa är en historisk roman i stormaktstidens Europa. Den spännande och sanna berättelsen om Gustav II Adolfs färd till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Baserad på en autentisk dagbok.
Under täckmanteln Gustav Carlsson reser Sveriges majestät inkognito med endast en handfull följeslagare. Läs mer »
Madeleine Ericson, singer-songwriter & producent, debuterar som författare. Foto: Privat

Livet har många skiftningar och kan fort ändra färg. Det här är en bok i livets motvind och medvind att bära med sig på vägen. 

Plötsligt fick jag idén om att låta låttexterna tala genom bilder istället för musik. Resultatet blev boken ”Texter & bilder för livets alla stunder”, en bok för hjärtat och eftertanke. Den röda tråden är livet, hopp och ljus. En bok som jag känner behövs just nu i en tuff tid.

Bokreleasen följs av en ”konsert-turné för hjärtat” framåt våren genom Sverige till Nordnorge. Konserterna blir lite som ”att gå in i boken”, bilderna från boken från bl.a. mäktiga fjälltoppar är en del av scenbilden. En del av låtarna spelas bara upp i samband med konserterna.

Jag gillar att fotografera och är lite utav en flyttfågel. Nyfikenheten har fört mig till flera fantastiska platser från norr till söder. Det är min livsresa genom bl.a. Visby, Tromsö i Nordnorge, Göteborg och Stockholms Skärgård som jag fångat på bild. Platserna och mötena med människorna längs vägen har gett perspektiv, intryck och inspiration, likaså livets tuffa dalar och toppar.

Texter och bilder för livets alla stunder

Texter och bilder för livets alla stunder

Livet har många skiftningar och kan fort ändra färg. Här målas Madeleine Ericsons låttexter fram med hjälp av bilder istället för musik.  

Livet, hopp, ljus och kärlek är den röda tråden. Texter för hjärtat och eftertanke.


Madeleine Ericson, singer-songwriter och producent. Flera av hennes låtar har hörts i radio, varav en i USA. Läs mer »

Per-Anders Grösfjeld. Foto: Johan Palmborg

För ett antal år sedan väcktes mitt intresse för vad det är som gör att vissa personer blir högpresterande. Jag började läsa forskning men ju mer jag läste, desto mer frustrerad blev jag över den talangdyrkan som finns. Jag började reflektera över hur många människor, däribland jag själv, som ofta inte tar chansen att förverkliga de drömmar vi har bara för att vi tror att det måste till en viss talang för att lyckas. För att bidra till att spräcka myten om underbarnen, talangerna och alla andra ursäkter vi har för att inte lära oss det vi vill började jag skriva.

När jag skriver är det i första hand för mina två söner jag skriver. För att de inte ska gå miste om möjligheter och chanser i livet som jag själv känner att jag bättre borde tagit vara på.

Jag är göteborgare, civilingenjör, föreläsare och arbetar på Volvo Lastvagnar.

Talangjakten : så spräcker forskningen myten om underbarnen

Talangjakten : så spräcker forskningen myten om underbarnen

Varför blir vissa människor riktigt bra på någonting och andra inte? Vad utmärker dem som blir framgångsrika inom exempelvis affärs­livet, vetenskapen, musiken eller idrotten?

Länge var det dominerande svaret att man måste vara född med en talang som sedan, i viss mån, kan förädlas genom erfarenhet. Läs mer »

Nikki Amini. Foto: Mikael Lundblad

Sedan jag blev en av jurymedlemmarna i teveprogrammet Idol har jag i tidningsartikel efter tidningsartikel beskrivits på samma sätt: ”Den tuffa, den orädda, hon som vågar säga vad hon tycker och tänker.” Det säger säkert en del om mig, men kanske ännu mer om den svenska mentaliteten. Varför anses det så unikt att stå för sina åsikter?

Att flera av mina personlighetsdrag avvek från den rådande normen märkte jag tidigt. Det blev ännu tydligare när jag debuterade på arbetsmarknaden. Genom åren har mina egenskaper och mitt sätt att gripa mig an arbetsuppgifter ibland legat mig i fatet. Men betydligt oftare har de gynnat mig och haft en avgörande betydelse för att hjälpa mig nå mina mål. Trots att mer än halva mitt yrkesliv troligen ligger framför mig, har min karriär redan bjudit på så många framgångar, motgångar, överraskningar och lärdomar att de skulle räcka för att fylla en bok. 

Och nu har jag skrivit en.

I can make you a star : inspiration, handfasta råd och kreativa övningar

I can make you a star : inspiration, handfasta råd och kreativa övningar

Hon har arbetat med flera av de allra största popstjärnorna och ännu fler nervösa nybörjare med artistdrömmar. Men Nikki Aminis debutbok handlar inte om hur du når framgång på musikscenen. Den ger dig handfasta tips oavsett vilken bransch du jobbar i eller drömmer om att erövra. Läs mer »

Debutanten Frida Mellström. Foto: Marie de Verdier

För snart åtta år sedan bestämde jag mig för att skriva en bok. Eller, tio böcker. Därför att först om alla tio blev pannkaka, gav jag mig rätten att ge upp.

Jag hade skrivit för teater, radio och musikal, men var trött på min röst. Jag ville veta hur den lät utan repliker och scenanvisningar. Så jag skrev och klippte isär, slängde bort, fogade samman. Gjorde spellistor med Max Richter, Nils Frahm och Lana del Rey, använde som soundtrack när jag skrev. Läste in texter och lyssnade av dem när jag promenerade. Stämde rytmen i de skrivna orden med den i min kropp?

I mina texter berättar jag om skörheten hos oss människor. Om ensligheten, men också gemenskapen i den. Min debut prosalyriska Sedan kommer orden är inget undantag. För jag skrev en bok och ingen pannkaka. I november 2020 debuterade jag med den.

Sedan kommer orden

Sedan kommer orden

Det handlar om Lenore. Hennes man Hannes är död och hon känner att hennes ord är kantiga och skär sig mot sonen Axels mjuka. Scenerna växlar mellan ett nu och ett då när hon gör upp med det förflutna i längtan efter att komma sin son närmare. Läs mer »
Debutanten Ulrika Ingemarsdotter. Foto: Privat

Att jag skulle ge ut en bok hade jag ingen aning om för ett år sedan. Som barn petade jag ner sida efter sida i skrivmaskinen och knackade högljutt på tangenterna. Dessa ofta dramatiska berättelser och skrivandet lämnade jag med barndomen och har som vuxen gjort annat i stället. Som till exempel att jobba, utbilda mig och föda några barn. Bland annat.

Så för ett år sedan när jag erkände för en vän att det kan vara så att jag har fullt med karaktärer och historier i mitt huvud, sa hon ”men varför skriver du inte ner det?”. Tja, tänkte jag, varför gör jag inte det? Så det gjorde jag. Lösryckta scener skrev jag ner, och påbörjade min väv och fick till slut ihop ett färdigt manus. Som nu har blivit boken Kupade händer.

Kupade händer

Kupade händer

Den nittonårige Fredric står på perrongen och väntar på tåget som ska ta honom till Paris. Hans enda sällskap är en ryggsäck. Han hade kunnat bära femtio kilo på ryggen, ingenting skulle kunna få honom att känna tyngd eller ta ifrån honom känslan av frihet. Resan blir början på en historia om en familj med starka band som får uppleva livets oförutsägbara vändningar. Läs mer »