Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

David Waskuri, psykolog och debuterande författare. Foto: Brand New Content

Jag har skrivit den här boken eftersom jag vet att det går att göra mycket för att förebygga psykisk ohälsa i allmänhet och utmattning i synnerhet. Jag ser ett stort behov av bättre psykologisk kunskap i samhället. Psykisk ohälsa, speciellt bland unga, ökar hela tiden, men samhället hänger inte riktigt med, eller prioriterar fel. Man riktar sina insatser mot de som redan mår dåligt, eller skickar dem till vårdcentralen eller HR när problemet redan är ett faktum – trots att man hade kunnat hjälpa dessa personer mer om man istället jobbat förebyggande. Genom att agera före hade man kunnat ge dem verktyg för att tänka på och hantera sin återhämtning, sina tankar, känslor, beteenden och relationer på daglig basis, och på det viset avsevärt minska riskerna för att de senare ska hamna i problem.

De verktyg som presenteras i denna bok fungerar både för den som vill förebygga en utmattning och för den som redan har drabbats av utmattning. Har du stora problem och känner att boken inte räcker för dig kan du söka professionell hjälp.

Min dröm är att skapa en värld där alla människor har grundläggande kunskap om psykologi eftersom jag tror att världen hade mått mycket bättre då. Det finns så mycket evidensbaserad psykologisk kunskap som verkligen kan hjälpa personer som riskerar att bli utmattade, deprimerade eller att drabbas av ångest, eller som har problem med sin självkänsla och sina relationer.

Nära gränsen : så använder du psykologens verktyg för att inte bli utmattad

Nära gränsen : så använder du psykologens verktyg för att inte bli utmattad

Upplever du att du är på väg att bli utmattad? Eller har du redan gått in i väggen och är på väg tillbaka? Det här är självhjälpsboken som lär dig att se och motverka syndromet innan det är för sent, särskilt om du inte har möjlighet att gå till en psykolog för att reda ut problemen. Läs mer »

Debutanten Stephan Mangold. Foto: Marie de Verdier

Hur hänger allt ihop? Under hela mitt liv har jag drivits av en nyfikenhet på naturvetenskapens olika modeller för att förklara världen.

Mina föräldrar flyttade till Sverige som arbetskraftsinvandrare från det krigsskadade Europa. Min nyfikenhet togs på allvar och stimulerades av både mor och far. Idag är jag mycket tacksam för fars tekniska uppmuntran och mors humanistiska grundsyn.

Jag utbildade mig på Chalmers och är docent i Innovationsteknik. 1993 grundade jag Experimentum, ett vetenskapscenter. Den här boken är en sorts förlängning och fördjupning av de experiment som utgjorde kärnan i vetenskapscentret. Jag har alltid varit intresserad av kaosteori, relativitetsteori och kvantteori, och det har blivit drivkraften att skiva den här boken om hur allt kan hänga ihop i det holistiska paradigmet som vi nu befinner oss i.

2005 tilldelades jag Gustaf Dalén-medaljen för min verksamhet med Experimentum, den finaste utmärkelse en chalmerist kan få av Chalmersska Ingenjörsföreningen.

Vad väger en tanke? : det holistiska paradigmet

Vad väger en tanke? : det holistiska paradigmet

Nyfikenheten driver oss framåt – till nya frågor, till nya överraskande svar. Stephan Mangold, fysiker och uppfinnare, skriver om de stora naturvetenskapliga frågeställningarna på ett lättbegripligt sätt i sin tankeväckande populärfackliga bok Vad väger en tanke? Det holistiska paradigmet. Läs mer »

Frida Herrgård. Foto: Margareta Andersson

Jag har alltid skrivit. Skrev min första dikt när jag var åtta år gammal efter att mamma hade förklarat för mig vad en dikt är. Jag älskar dig, du älskar mig, vi älskar varandra. Om nån gång vi skiljes åt, är vi tillsammans även då, även då.

När jag inte skriver läser jag. Att läsa är att resa, sägs det. Men även att skriva är att resa, tycker jag. Det är spännande att se vart orden tar mig. Jag vet aldrig på förhand hur det ska sluta. Jag kan ha en idé om vad jag vill förmedla, men sällan mer än så. Det skulle vara för tråkigt. Inte alls som att resa. 

Längden av ett ögonblick skrev jag på svala caféer den heta sommaren 2018. Jag ville förmedla en lärdom som år av sjukdom givit mig. Något om vad livet innebär. Vad som betyder något – alltså verkligen betyder något. Något om vad som finns kvar när allt det där yttre har skalats bort.

Längden av ett ögonblick

Längden av ett ögonblick

En morgon när J vaknar hemma i radhuset känner hon att något är fel. Hon lämnar sin dotter i sängen och går ut i hallen där hon finner en främmande man med kniv. Vem är han och vad vill han? Mannen tvingar ut henne i köket och kräver att hon slår sig ner vid köksbordet, om hon inte gör som han säger hotar han att skada hennes dotter. Motvilligt lyder J. Läs mer »

Daniel Andersson. Foto: Privat

Skrivandet har funnits med mig så länge jag kan minnas, även om det i många år bara var en periodvis hobby utan riktigt mål och med skrivbordslådan som enda läsare. I början blev det flera berättelser om svärdssvingande krigare, superhjältar och sjörövare, och senare övergick det till rena deckare och spioner.

Jag har alltid försökt skriva berättelser som jag själv uppskattar att läsa, och redan från början har jag haft en dragning åt spänning, äventyr och action. Genremässigt hamnar det jag skriver oftast någonstans inom fantastiken och jag kan tycka att de övernaturliga elementen förhöjer en berättelse.

2013 började jag skriva på en berättelse utan att egentligen veta mer om den än att jag ville skriva någonting serietidningsinspirerat i en mörkare svensk miljö. Sakta men säkert växte handlingen fram i omgångar under flera års tid, och så småningom mynnade det ut i min debutroman En natt i Logtown City.

En natt i Logtown City

En natt i Logtown City

Samtidigt som polisen gör sitt största gripande någonsin, när de tar en ökänd försvarsadvokat, drar ett brutalt råskinn fram genom staden som en enmansarmé. Ingen vet vem han är eller vad han har för mål, bara att han måste stoppas innan han gör allt för stor skada. Läs mer »

Elin Holmberg debuterar som författare. Foto: Carola Harnesk

En hel del skilsmässor är långt ifrån happy happy.  Jag ville berätta om en ung tjej som drabbas när de separerade föräldrarna inte klarar av att se utanför sig själva. Den frånvarande mamman som ständigt sätter sig själv i första rummet var ett annat tema som lockade mig. Högst upp på listan handlar också om innebandy, om härliga kompisar, jobbiga icke-kompisar och – kärlek!

Jag bor och verkar i Höga Kusten och kombinerar anställning som kommunikatör med jobb som skribent och copywriter i mitt eget företag High Coast Publishing. Jag är utbildad journalist med 15 år inom dagspress och ingår i redaktionen för det prisbelönta destinationsmagasinet Magasin Höga Kusten. Jag är fru, fyrbarnsmamma och idrottsförälder men har aldrig hållit på med idrott själv. 

Det har blivit en del noveller genom åren, två av dem prisbelönta. Högst upp på listan är min debutbok.

Högst upp på listan

Högst upp på listan

Varje söndag packar Rut väskan för att flytta mellan sina föräldrar. Hon har blivit van, men det som rör till det för henne är att mamma och pappa aldrig träffas och aldrig pratar. Men hon har ju innebandyn, som hon älskar, även om dryga Phebe också spelar i laget. Läs mer »

Nina Pascoal. Foto: Emil Malmborg

För några år sen var jag på all inclusive-charter med min familj. Vi kom fram, checkade in, sen gick jag och bröderna direkt ner till poolen för att leta efter baren, bartendern. Vi hittade inget av det, istället fanns ett slags partytält. Där fanns öl, läsk, sjuka mängder snacks, pizza, korv, allt sånt. Och så var det drinkarna. De kom ur en liten, sliten plastig maskin. Här kunde man trycka fram en Love on the beach (censurerad pga barnfamiljerna), Tequila Sunrise och massa fler. Drinkarna sprutades fram ur en liten, vitgul spene i gummi. Vi skrattade, vi tyckte att den här maskinen var helt jävla otrolig. Vi skålade och drinkarna hade giftiga neonfärger: blå, lila, rosa. Vi sa: De smakar helt okej! Vi ljög.

Det är något med charter. Att köpa sig en skärva lyx, att åka till ett ställe som är byggt för att skapa fina minnen. Förväntningarna är höga, det toppas med sprit, kärlek, familj. Jag ville skriva något om den platsen. Semesterön som är så laddad, samtidigt så kulissartad. Och besökarna, vi vacklar ofta på gränsen mellan njutning och besvikelse. Lite som med drinkarna. De smakade skit, men vi låtsades inte om det. För dag ett på semestern, innan skimret avtar, då är det något magnifikt med att dricka en drink vid en pool. Allt det där handlar om min bok om. Och om tre systrar och en mamma som försvinner.

Vi röstar om vi saknar mamma

Vi röstar om vi saknar mamma

Tre systrar, en fladdrig mamma, en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex - och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna. Läs mer »