Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Elisabet Hammaburg. Foto: Karin Nilsson

Tänk om det fanns en inre cykelhjälm som skyddar hjärnan när livet går för fort? Jag hade ingen sådan. När min kropp levt med för höga kortisolnivåer under för lång tid gick min hjärna sönder. Jag blev utmattad.

Utmattningssyndrom ger ofta en identitetskris. Det som gjort att jag varit jag fungerar inte som det brukar. Det som gett mig värde och en mening i samhället finns inte. Vem är jag då? Vägen genom utmattningen går inåt och neråt i en själv. Lager på lager av erfarenheter, känslor och beteenden måste ifrågasättas och förstås. Det kräver mod att vandra denna väg.

Min väg gick genom att förstå och att skriva. Att skriva för mig själv öppnade upp något. Får jag verkligen lov att skriva vad jag vill, hur jag vill? Jag visste att jag hade något att berätta. Det var ett behov, som att äta eller dricka, att få ner min historia på ett papper, som bokstäver sammansatta till ord. Nu finns min bok Förstå din utmattning för att hjälpa dig eller din anhörig att läka och hitta hem igen.

Förstå din utmattning

Förstå din utmattning

Förstå din utmattning

-Om att läka och hitta hem igen

 

Plötsligt står den där. Väggen. Stor, mörk och ogenomtränglig. Vad är det egentligen som har hänt? Och hur kommer du härifrån?

För att kunna läka en utmattning behöver du förstå den, både logiskt och känslomässigt. Läs mer »

Sandra Furulund. Foto: Duo Studio

Jag har alltid älskat att läsa och jag var en bokslukare redan som barn. Tittar du i mina bokhyllor hittar du allt från historiska böcker och deckare till feelgood och fackböcker. När jag var sjuk i utmattningssyndrom hade jag svårt att ta till mig texter och saknade läsningen. Därför valde jag att ha målbilden av mig själv som plöjer en bok från pärm till pärm som motivation på min resa mot att bli bra.

Känslan av att jag ska skriva en bok har funnits länge, men jag har tidigare aldrig vetat om vad. Under pandemin bestämde jag mig för att skriva en bok inom det fält jag arbetar: prestation och hälsa. När förlaget People & Stories hörde av sig och ville ge ut min bok kändes det rätt i hela kroppen och jag sade ja direkt. Ju mer mod jag har plockat fram i skrivprocessen, desto bättre har den blivit. Prestera hållbart är min första bok och den är för ambitiösa som vill prestera högt med kraft och energi. Jag gillar skrivprocessen och längtar redan efter att sätta tänderna i nästa.

Prestera hållbart : hur du presterar högt med kraft och energi

Prestera hållbart : hur du presterar högt med kraft och energi

Är du ambitiös och alltid vill göra ditt bästa? Vill du ha ut mer av livet både i karriären och det privata? Har du fått höra att du ska "nöja dig" och "sänka dina ambitioner" för att inte bränna ut dig, eftersom livet går lite väl fort ibland? Då är det här boken för dig. 

För vi som är ambitiösa ska inte sluta vara det. Vi ska inte vara mindre av oss själva. Läs mer »

Per E Åsberg. Foto: Kurt Rebry

En del brukar säga att de har skrivit ända sedan de kunde hålla i en penna. Att författarskapet varit den livslånga drömmen. Så var det inte för mig. Skrivandet har hela mitt liv varit ett verktyg, en nyttosak för att få saker gjorda i skolan och på jobbet. Det blev mest akademiska artiklar. Torra och täta.

Det förändrades när jag upptäckte kreativt skrivande. Det var en förlösande känsla att själv få sätta premisserna, att låta orden flöda. Skrivandet började ge istället för att ta energi och ungefär där föddes drömmen om en bok som var bra nog att ge ut. Som andra skulle få lika mycket nöje av att läsa som jag hade haft med att skriva den.

Inspirationen till ”Fångarna” var lätt att hitta eftersom jag själv bott i Husby några år, och med mina minnen av området lät jag påhittigheten löpa amok. Karaktärerna dök upp och tog plats. Plotten sprang ur frågan om vad jag själv skulle göra om jag fastnade i en gängkonflikt.

Det tog sju-åtta år och otaliga refuseringar innan jag fick mitt ja, men resan dit var det som bar mig i min vardag. Och slutresultatet blev rätt bra ändå. Jag tror nog att jag fortsätter skriva lite till.

Fångarna

Fångarna

Det är en tidig sommardag i juni. Johan och Fredrik är på väg från Stockholm till lantstället tillsammans med barndomsvännen Nono, som plötsligt hört av sig efter tjugo år. De stannar för en matpaus, men utsätts för ett rånförsök och förföljs upp i Husby, rätt in i armarna på ett av ortens kriminella gäng. Läs mer »
Anna Burston. Foto: Privat

Jag skriver för att fånga vardagliga betraktelser av det som händer inom och mellan människor. Länge trodde jag att mitt skrivande endast syftade till att bearbeta egna inre processer men med åren har jag förstått att det bara är en annan del av revolutionen. Den om att världen ska vara full av respekt och kärlek oavsett vem man är, oavsett vem man vill bli och hur man vill uttrycka sig. Jag är en hopplös världsförbättrare och detta påverkar både mina livsval, mitt skrivande, mitt yrke och jag har slutat förvånas över att jag helt plötsligt sitter i ännu en styrelse där grundidén handlar om att skapa ett bra samhälle för alla, på ett eller annat sätt.

Jag skriver för att bredda normen så att fler perspektiv ska få plats. Jag skriver i en övertygelse om att om kärlekens alla facetter fick lov att existera lite mer oladdat i det mellanmänskliga utan alla lager, definitioner, föreställningar och rädslor tror jag att världen skulle bli en lite bättre plats att leva på, vi skulle vara lite mindre ensamma och lite mer lyckliga. Ja, jag skriver ofta om kärlek och oftast om den som inte får plats i normen. Den där normen som styr vilka val vi tror det är klokast att göra, vilka känslor vi får känna och vilka dörrar vi öppnar ödet för.

Kvinnorna i finrummet

Kvinnorna i finrummet

Det här  är en bok om kärlek. Om kärleksbegreppet och dess inbillade begränsningar. Om kärlek som skär rakt igenom ytligheter, så som ålder och kön. Om dess lager, definitioner, föreställningar och rädslor. Om dess allmänna allmängiltighet. Om att bli berörd och glittra till, så där rakt över rummet plötsligt in i en annan själ. Läs mer »
Mats Andrés Björkman. Foto: Richard Björkman

Spanien har alltid varit min stora passion och större delen av mitt liv har jag ägnat mig åt att förmedla landets fantastiska kultur och aktualitet för skandinaver. Det har jag kunnat göra tack vare att jag är född och uppväxt i Spanien.

Sedan nära 30 år arbetar jag som journalist och driver från Marbella den ledande svenska tidningen i Spanien, Sydkusten. Jag följer allt som händer i landet i realtid.

Beslutet att ge ut en historisk roman baserad på verkliga händelser var på inget sätt planerat, utan kom över mig genom en rad osannolika tillfälligheter som passade mig som handen i handsken. Jag blev nämligen själv indragen i förvecklingarna som beskrivs i boken, som berör två svenska konstnärer som anlände till Granada för exakt hundra år sedan, våren 1922.

Min förhoppning är att romanen inte bara ska fängsla läsaren och förmedla intressanta kunskaper om Spanien, utan även locka till att resa och uppleva mer av detta fängslande land. Med andra ord, vad jag alltid har jobbat på.

Fem veckor i Granada

Fem veckor i Granada

I början på 1900-talet skakas Spanien av krig och nationell depression, men landet genomgår också en unik kulturell blomstring. Då anländer det nyförlovade konstnärsparet Sigge Jernmark och Ninni Billing till den legendomspunna staden Granada. Där njuter de av tiden tillsammans och av kärleken. Läs mer »

Tomas Akenine-Möller & André Möller. Foto: Privat

Vi är två bröder som debuterar som romanförfattare. Tidigare har vi publicerat akademiska verk, då den ena av oss är professor i datavetenskap och den andra doktor i religionshistoria. Vi har alltid tyckt om att skriva och har oberoende av varandra påbörjat flera skönlitterära texter, men våra försök att nå i mål har alltid runnit ut i sanden eller inte blivit bra nog. Det var först när vi slog ihop våra krafter som vi lyckades ro iland ett manus som vi var riktigt nöjda med. Att skriva tillsammans gav oss förstärkt kreativitet och dubbel glädje. 

Gamla Kirurgen är en klurig spänningsroman förankrad i den akademiska världen i Lund. Titeln anspelar på en majestätisk byggnad som tidigare tjänstgjort som kirurgisk klinik. Genom att flirta med pusseldeckargenren vill vi ta med läsaren på en fartfylld resa där varje kapitel pekar framåt och uppmanar läsaren att vända blad. Vår förhoppning är att boken ska ge oss möjlighet att få ge ut även uppföljaren, och uppföljaren till den.

Gamla kirurgen

Gamla kirurgen

Lundaprofessorn Luka Zlatar ska precis bli invald i ett hemligt sällskap när initieringen avbryts av ett dödsfall. Han finner sig abrupt inkastad i en virvel av mord, svarta affärer och familjehemligheter. Frågan ekar inom honom: Varför var just hon tvungen att dö? 

Det har gått tjugotre år sedan han sist träffade sin gamla studiekamrat och exflickvän Jessica. Läs mer »