Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Jag önskar att ge en mysig och rolig läsning. Tänk en humoristisk Morden i Midsomer för barn med tre hundar som detektiver. En kapitelbok med många härliga färgillustrationer och där franska ord finurligt smygs in i texten. Att jag fick med konstnären Sara N Bergman att illustrera känns som en guldvinst! 

Jag har hela mitt yrkesverksamma liv arbetat som frilans inom scenkonst, som skådespelare, manusförfattare och producent. När det för några år sedan mest blev administrativt arbete, började jag längta efter det egna skapandet och sökte in till Linnéuniversitetets konstnärliga utbildning Att skriva barnlitteratur. 

Min stora hobby är hundar, så att baka in hundarna i skrivandet kändes givet. Jag är sedan 2007 uppfödare av chihuahua och en mycket aktiv hundutställare. Jag har själv fött upp och vunnit med hundar som blivit världsvinnare, europavinnare och multichampions. 

Min man, som är kompositör, en drös med chihuahuor och jag, bor i ett gammalt rött hus i Steninge, en by utefter Hallands kust.

Hunddetektiverna Shakespeares Vänner : äventyr i Paris

Hunddetektiverna Shakespeares Vänner : äventyr i Paris

HUNDAR STULNA I FRANKRIKE. TJUVAR PÅ FRI FOT, läser Pembroke. 
Paris ligger väl i Frankrike? Det är väl dit vi ska Miranda?
Lady Macduff trycker nyfiket ut nosen genom gallret.
Frankrike är ett stort land, vi kommer säkert inte stöta på några hundtjuvar, lugnar Miranda.
Vad synd! Det hade ju varit galet spännande, säger Lady Macduff. Läs mer »

Jag heter Pernilla Lövgren och är en gift fyrbarnmamma ifrån Värmland.

Jag jobbar vanligtvis i vården och är utbildad undersköterska.

Böcker har alltid varit en del av mitt liv så långt tillbaka som jag kan minnas. Att skriva en bok är något som jag funderat på att göra i många år , men livet behövde upplevas och jag behövde mogna innan jag var redo för detta stora äventyr. Som en fyrbarnsmor som lägger stor fokus på familjen har denna boken tagit tid att göra, men tiden har gett distans till boken vilket har skapat möjlighet till perspektiv från nya vinklar och därför har jag kunnat ändra boken till det bättre under resans gång.

Boken är en fantasy, men om jag fick bestämma så skulle denna boken vara tagen ur verkligheten. Detta är den första boken i en planerad trilogi.

Sammankopplade själar

Sammankopplade själar

Anton hade inte gillat att polisen inte kopplades in och utan Åsas vetskap gav han Carl en tidsfrist att hitta Lillian.  Inte en minut längre, hotade han, för då kopplar jag in polisen direkt och då hjälper det inte med några som helst bortförklaringar! Carl hoppades verkligen att han kunde hålla sitt löfte till Lillians föräldrar, både för deras skull och för sin egen. Läs mer »

Delphine Solange Thörnblad. Foto: Lars Mogensen.

Delphine Solange Thörnblad heter jag. Fick en stroke 2011 och är allt jag någonsin ha varit, fast på ett nytt förfrämligat sätt: en franskfödd  ljusblålila själ, filolog i romanska språk och språkvetare, autodidakt silversmed och konstnär, Reikimästare & lärare, Aura Soma-terapeut, medium, blom-o trädtokig trädgårdsmästare, grundskolelärare i Franska, Bild och estetiska uttrycksformer, enveten stickerska och tossig klädskapare. Gick dessutom en utbildning i andlig ekologi 1997 och i Feng shui för Jordläkning 2007. Har även magisterexamen i litterär gestaltning från Lunds universitet 2021.

I stunden, är skrivandet mitt universums svarta hål kring vilket allt i livet roterar. Detta skrivande som får ”det oskrivna att växa”(Inger Christensen), öppningen mot det ännu okända som då skapas är det jag utforskar i Dikt an mitt oskrivna liv, min första diktsamling eftersom skrivhungern vaknade ett halvår efter den kardiovaskulära olyckan.

Dikt an mitt oskrivna liv

Dikt an mitt oskrivna liv

Och till slut, förblev ingenting som vi trodde men blev som det skulle vara. Vi fick lämna paradiset, den inhägnade trädgården som skapats genom våra eldiga hjärtan och villiga händer. Anförtrodde höga ekar, bäck- o fågelkvitter, botaniska skönheter och pilska paddor till tre generationer kvinnor att förvalta. Strax kommer de fem magnoliorna att brista i blom. Läs mer »

Jag heter Madeleine Finlöf och är 53 år. Jag jobbar som IT-konsult och har utbildat mig till dataingenjör på Chalmers. Som ung slukade jag böcker mestadels deckare och thrillers.

Debutromanen bygger på berättelsen som min mamma har berättat för mig och mina fyra bröder sen vi var små. Jag och mor hade planer att skriva debutromanen tillsammans men hon gick bort för tolv år sen i cancer. Jag bestämde mig för att skriva boken och det känns viktigt att få ut hennes berättelse.  Del två i bokserien är tänkt att handla om flytten till Sverige och Göteborg på 70 talet.

Genom min debutroman vill jag förmedla vilka konsekvenser ett krig kan innebära för ett land. Jag har fokuserat på starka kvinnor i min släkt. Jag ser dem som riktiga ”krigare”. Jag vill gärna få ut berättelsen till så många som möjligt. Det får inte glömmas bort. Trauman som krig innebär förs tyvärr vidare i flera generationer med sår som tar lång till att läka. Det kan vara hat och sorg. Sen vill jag även förmedla lite hopp om att godhet finns. Trots allt elände så har vi människor en inneboende styrka att hålla ihop när det gäller.

Aina : en berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen

Aina : en berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2023-04-29
En historisk roman, som är verklighetsbaserad, som utspelar sig från första världskriget till sjuttiotalet i Kuusamo, en stad vid gränsen till Ryssland. Aina kämpar med att driva en gård och samtidigt ta hand om sin invalidiserade man och sex barn. Mandi lämnas med femton syskon när hennes föräldrar dör i tidiga ålder. Läs mer »
Johan Skoglund. Fotograf: Sannah Kvist.

Tänk att det ska ta nästan ett helt liv innan man kommer underfund med vad man vill göra som vuxen! Någonstans i bakhuvudet hade jag väl alltid haft tanken på att det var kul att skriva. I början var det uppsatserna i skolan, sedan följde affärs-PM i olika yrkesroller och hur kul är egentligen det på en skala?

Sedan var det historien som började gro någon gång för länge sedan. Jag har ingen exakt tidpunkt för när det fröet började gro, men jag vet ursprunget till berättelsen. När mina barn föddes. Det ögonblick då man upphör att bara bära ansvaret för sig själv till att helt plötsligt ha ett litet nyfött liv att glädjas åt – och att oroa sig över. Tanken på hur man skulle påverkas om något hände detta lilla barn. 

Det var den tanken, eller kanske snarare känslan som jag hade med mig under mitt yrkesverksamma liv inom bank och finans, en miljö som inte främst förknippas med kulturella kvaliteter. Sedan kom då dagen P. Den dag för drygt två år sedan då jag tyckte att jag hade arbetat nog och bestämde mig för att det var dags att pensionera sig för att göra något annat. Att fästa den där berättelsen på pränt. Att utforska den känslan mer på djupet. Så kom det sig att jag dagen efter att jag hade pensionerat mig slog mig ner i en skön fåtölj med min laptop och började skriva.

Nu snart två och ett halvt år senare har jag debuterat som författare med min första bok Gudomlig hämnd. Som kanske framgår av titeln har min berättelse fått kostymen av en deckare med den dramaturgi som sådana böcker brukar förknippas med. Några mord, ett par utredande poliser och en fond i form av dagens Sverige, närmare bestämt Stockholm. 

Förhoppningsvis har jag även lyckats förmedla det som en gång i tiden fick mig att slå mig ner med min laptop. Berättelsen om ansvar, sorg och utkrävande av rättvisa. Om vad som händer när polisarbete inte räcker till och samhället sviker.

Så tillbaka till min inledning. Att skriva böcker är helt enkelt det roligaste jag har gjort, naturligtvis med undantag för alla underbara stunder med min fantastiska familj. Jag får väl också inse att jag nog inte pensionerat mig på riktigt utan bara bytt yrkesbana och blivit författare. Laptoppen finns fortfarande ständigt vid min sida och lagom till att Gudomlig hämnd publicerades skrev jag även avtal med mitt förlag om uppföljaren: Den andra döden

Mer om detta vid något annat tillfälle.

Gudomlig hämnd

Gudomlig hämnd

Polisutredarna Patrik Nyberg och Sandra Åström kallas till en lägenhet där en ung man hittats brutalt knivmördad. De utreder mordet och letar i mannens historia för att hitta vem som kan ha velat döda honom. Att han nyligen släppts ur fängelse för en uppmärksammad våldtäkt på en minderårig flicka ser till förstone ut att vara nyckeln till att hitta mördaren. Läs mer »

Ulrica Olsson

Mitt namn är Ulrica Olsson. Jag bor på Alnö, strax utanför Sundsvall med min sambo och två barn. Jag jobbar som lärare och jag undervisar elever på mellanstadiet. Jag är extra intresserad av att skapa läslust bland mina elever och därför lägger jag ned mycket tid på att skapa undervisningsmaterial som ökar dopaminflödet. På så vis upplever eleven lektionen som rolig. Jag skapar det mesta i min undervisning själv, för att få en så varierad, effektiv och lustfylld inlärning som möjligt. 

Jag började att skriva på ett läsförståelsematerial i januari 2022. När alla delar av utbildningsmaterialet var klart så insåg jag att det faktiskt blev en bok. Jag hoppas och tror att min debuterande bok Ett brev av guld kan få barn att hitta läslust. 

Jag har hittat ett arbetssätt som eleverna både uppskattade och som förbättrade deras resultat, så därför bestämde jag mig för att dela med mig av mitt material. Jag startade en hemsida (pleasureablelearning.se) där jag lägger upp mina planeringar, så vem som helst kan ladda ned och använda. Materialet går alltid att anpassa till sina egna elever. Vad som kommer läggas upp på hemsidan går att hitta på mitt Instagramkonto med samma namn. 

Ett brev av guld

Ett brev av guld

En dag hittar kompisarna Agnes och Leffe ett brev, ett guldbrev. Meddelandet är skrivet av en hemlig Mr. X. Men det är bara en av många konstigheter Guldbrevet leder dem ut på äventyr och en mycket märklig skattjakt.

För att nå skatten måste Agnes och Leffe lösa flera kluriga gåtor. Frågorna är nu många. Vem är egentligen Mr. Läs mer »