Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Carl Karlström. Foto: Roger Hulling

Jag är född i Östersund men uppväxt i Sundsvall, där jag fortfarande bor med min sambo.

Jag är 32 år och utbildad lärare, men jobbar idag på en fritidsanläggning med simhall, sporthallar och gym.

Fjanten och snillena är karaktärer som jag använde mycket i mina berättelser under skoltiden. Jag skrev mycket när jag var yngre och mina berättelser lästes ofta upp för klassen. Att skriva var ett sätt att få utlopp för mina fantasier och berättelserna utgick ofta från skolmiljön. Skolan är förstås en stor del av livet som barn, men jag tyckte också väldigt mycket om skolan. Dessutom fanns det ju en del mysterier. Vad pågick egentligen inne i personalrummet, och var lärarna verkligen så smarta som de verkade?

En dag upptäckte jag en kartong där jag hittade en av mina gamla berättelser. Jag bestämde mig för att ge nytt liv åt mina karaktärer och återupptäckte ett gammalt intresse – att skriva.

Resultatet blev “Fjanten och snillena – Den magiska geniknölen”.

Den magiska geniknölen

Den magiska geniknölen

Äntligen är sommarlovet över! Snillena har längtat tillbaka till Geniskolan hela sommaren. Synd bara att den stora odågan Fjanten ska börja i samma klass. Men han visar sig inte vara det enda problemet. Lärarna på Geniskolan kan nämligen ingenting. Läs mer »

Richard Wieland. Foto: Annsofie Wieland

Skapandet har alltid funnits där i ord, toner och bilder. Mest har det blivit sånger. Det har legat nära till hands eftersom jag varit musiker och musiklärare. Fast även i sångerna så har texten kommit först. Jag vill berätta en historia, dela en insikt eller kommentera det som händer i vår omvärld. 

När barnen var små skrev jag små berättelser till dem. Ibland illustrerade jag dem och tyckte jag att resultatet blev bra så kunde det hända att jag skickade in manuset till ett förlag. Svaret var alltid detsamma, ett tack, men nej tack. 

Efter en sjukskrivningsperiod bestämde jag mig för att bli kyrkomusiker. Att lära sig spela orgel när man närmar sig 50 är tufft. Efter ett misslyckat orgelprov satt jag på ett fik i Oskarshamn och deppade. Jag klottrade lite i ett block jag hade med mig. En figur med ett öga i pannan och näsan på sidan tog form och snart kom det också en berättelse och jag förstod att det här kan bli något som är värt att dela med många. 

Resan till Vlotbynsk

Resan till Vlotbynsk

 

Långt ute i rymden ligger planeten Blytvonsk. Här fanns det en gång klart vatten, frisk luft och fullt av växter och djur, men det var länge sedan. Nu är planeten så förstörd att de som bor där har bestämt sig för att resa till planeten Vlotbynsk istället. Kvar blir bara Katinka och hennes bin.

Resan till Vlotbynsk är Richard Wielands debutbok. Läs mer »

Gunilla Vigert.

Jag heter Gunilla Vigert och debuterar som indieförfattare med De ville mig väl, min första skönlitterära bok på Storify Publishing. Romanen handlar om en döv flicka som växer upp under 60- och 70-talet när teckenspråk ansågs förstöra möjligheterna att utveckla ett talat språk. Jag har skrivit romanen i näras samarbete med min döva vän Åsa Gustavsson. Jag är själv hörande men teckenspråk är mitt andraspråk. Ett språk jag kommunicerat med både i mitt arbete och med mina döva vänner i över fyrtio år. Ett språk som öppnat dörren till en ny dimension. Jag har arbetat i den teckenspråkiga världen den största delen av mitt yrkesliv i många olika roller, som dövlärare, teckenspråkstolk, skolledare, lärarutbildare, utvecklingsstrateg, översättare och läromedelsproducent. Jag har under min yrkesverksamma tid givit ut en lång rad tvåspråkiga läromedel samt skrivit manus till tolv språkutvecklande barnprogram för döva barn för Utbildningsradion. 

I många år har jag haft skrivande som hobby och njutit av att få skapa texter tillsammans med andra på otaliga skrivarkurser och i andra liknande sammanhang. Genom att ingå i Kreationslotsens skrivarfamilj insåg jag till sist att det faktiskt är möjligt att ge ut något av det jag skriver. Med skräckblandad förtjusning släpper jag nu iväg texter, i tre olika genrer, att leva sina egna liv utan min inblandning. Jag hoppas att de ska mötas av välvilliga nyfikna läsare och att de ska väcka känslor och nya tankar hos sina mottagare.

Jag har alltid brunnit för det jag arbetat med och inte haft så mycket tid över för annat. Nu ska jag sluta yrkesarbeta och få tid att skriva av lust och passion, utan krav på att prestera. Utöver De ville mig väl debuterar jag 2022 med en barnbok, Fladdermuspojken, på Idus förlag samt med en novell som kommer att ingå i en novellantologi, även den kommer att ges ut av Sorify Publishing i höst.

De ville mig väl

De ville mig väl

Gunilla Vigert debuterar skönlitterärt med De ville mig väl som är en stark berättelse om Stina, en döv kvinna som gör upp med relationen till sin mamma och sin barndom som hon blir berövad på då hon inte får lära sig teckenspråk. Läs mer »
Annika Tibblin. Foto Gwendoline Nalvarte

Som psykolog ser jag tillvaron i ett helhetsperspektiv och beskriver händelser och människor ur en psykologisk synvinkel.

I berörande samtal med människor har jag mött många som kämpat med upplevelser av övergrepp, förluster, förtryck och trauman men också hört om skaparkraft och livsmod. Berättelser som dolts i decennier på grund av skam, rädsla och ensamhet. Oerhörda levnadshistorier som jag ofta är den första att höra. Så ofta har jag bevittnat att de mest omvälvande historierna finns mitt ibland oss, alldeles nära.

I mina böcker hoppas jag att livshistorier kan utryckas, igenkännas och beröra – inspirera till förståelse, läkning, livsmod och handlingskraft.

Jag önskar guida läsaren till platser, händelser och människor som hen kanske aldrig besökt tidigare. Mening för mening förs läsaren in i en ny tillvaro, en annorlunda värld som kan berika världsbilden.

”Baserad på en sann historia” är en mening med oerhörd kraft. Fiktionen överträffar sällan verkligheten, ty människors tillvaro är ofta skoningslös och komplex, svår att begripa och ta till sig. Romaner blir därför en möjlig väg in i livsavgörande mänsklig problematik.

Mina berättelser är sprungna ur verkligheten men omskapade till romaner för att dessa historier inte ska glömmas bort utan höras och ses – för vi är alla människor och på många sätt lika varandra.

Förutom psykolog är jag symbolterapeut och föreläsare, har en mastersutbildning i miljö- och hållbarhetsvetenskap. Jag har skapat teorin ”hållbarhetspsykologi” och skriver nu en bok i ämnet. Jag har tidigare utgivit poesiboken ”Naken mellan himmel och jord”.

Skambäraren

Skambäraren

När hon tittar i backspegeln ser jag hennes ögon, de liknar ögonen hos en schäferhund som blivit piskad hårt till lydnad. Blicken ser nedbruten ut men samtidigt rasande. Jag iakttar mammas galna ögon i backspegeln, håller koll på dem. Erik sover nere på det kalla smutsiga bilgolvet, rör sig oroligt i sömnen. Jag viskar Så ja, så ja. Läs mer »

Jag lägger ännu en granruska på elden. Den börjar spraka och flammorna flämtar till. Jag drar av mig vanten och trär fast en bit bacon på min egentäljda grillpinne. Sträcker in den i elden, tar ut den igen när den börjar bli svart. Sjunker ner på mitt sittunderlag, snön formar sig till en formgjuten stol. Jag äter bränt bacon med flottiga fingrar och ser ut över grantopparna från min utkikspunkt. 

Jag är fem år, och bränt bacon har aldrig smakat så gott. 

Tänker jag tillbaka på min barndom är det scener som dessa jag minns. Äventyr i djupa skogar och öppna beteshagar, inte sällan med en pinne i handen föreställandes ett svärd. Naturen var alltid lugnande, enkel, till skillnad mot livets stora frågor som jag ofta funderade på. 

Idag kan jag fortfarande sakna min barndoms skogar och beteshagar. Nu har skrivandet blivit en motsvarande tillflykt som naturen var för mig då. Jag bor inte längre på landet, men genom mina berättelser får jag uppleva allt det magiska igen. Slipper för en stund fundera på livets stora frågor, även om stunden bara är en fantasi. 

Skogshjärta

Skogshjärta

Alvar har vuxit upp kring Bokbys uråldriga skogar och drömmer om storslagna sagor, att få rida ut över vidderna och utforska vad som finns bortom Västmarkernas gränser. Så länge han kan minnas har hans by levt i fred, med åren har jordhackorna blivit fler än svärden. Men när en ondska som länge slumrat i skogens djup vaknar till liv, lämnar freden Bokby. Läs mer »

Jag hade ingen författardröm. Jag trodde att jag ville ha ett högavlönat jobb, ha mitt på det torra liksom. Tänkte att jag hade hamnat helt rätt när jag fick det där ekonomijobbet efter universitetsstudierna. Bara fem år senare står jag här med ett helt annat liv.

Man skulle kunna säga att jag snabbt hamnade i livskris och att krisen så småningom blev min framgång. Ur min värsta förtvivlan över livet i ekorrhjulet så föddes skrivlusten, som ledde till mitt första bokmanus, som sedan ledde till min stundande debut. Min väg hit har varit ganska spikrak från att jag började skriva på allvar, relativt fri från hinder på vägen, självtvivel och krossade förhoppningar. Det var innan som det var krokigt, då när jag slets mellan tron på vad livet skulle gå ut på och känslan av att det måste finnas något bättre.

Nu när jag har hittat min mening, ser jag oändligt mycket framemot att låta mitt författarliv börja på riktigt!

Vargdräparen

Vargdräparen

I Junseletrakten är de allra flesta hjärtligt trötta på den sedan en tid tillbaka riksbekanta vargen som i media till och med fått namnet Junselevargen. Men när Einar Grundström hittas skjuten i huvudet blir vargfrågan återigen en krutdurk i bygden. Läs mer »