Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Daniel Andersson. Foto: Privat

Skrivandet har funnits med mig så länge jag kan minnas, även om det i många år bara var en periodvis hobby utan riktigt mål och med skrivbordslådan som enda läsare. I början blev det flera berättelser om svärdssvingande krigare, superhjältar och sjörövare, och senare övergick det till rena deckare och spioner.

Jag har alltid försökt skriva berättelser som jag själv uppskattar att läsa, och redan från början har jag haft en dragning åt spänning, äventyr och action. Genremässigt hamnar det jag skriver oftast någonstans inom fantastiken och jag kan tycka att de övernaturliga elementen förhöjer en berättelse.

2013 började jag skriva på en berättelse utan att egentligen veta mer om den än att jag ville skriva någonting serietidningsinspirerat i en mörkare svensk miljö. Sakta men säkert växte handlingen fram i omgångar under flera års tid, och så småningom mynnade det ut i min debutroman En natt i Logtown City.

En natt i Logtown City

En natt i Logtown City

Samtidigt som polisen gör sitt största gripande någonsin, när de tar en ökänd försvarsadvokat, drar ett brutalt råskinn fram genom staden som en enmansarmé. Ingen vet vem han är eller vad han har för mål, bara att han måste stoppas innan han gör allt för stor skada. Läs mer »

Elin Holmberg debuterar som författare. Foto: Carola Harnesk

En hel del skilsmässor är långt ifrån happy happy.  Jag ville berätta om en ung tjej som drabbas när de separerade föräldrarna inte klarar av att se utanför sig själva. Den frånvarande mamman som ständigt sätter sig själv i första rummet var ett annat tema som lockade mig. Högst upp på listan handlar också om innebandy, om härliga kompisar, jobbiga icke-kompisar och – kärlek!

Jag bor och verkar i Höga Kusten och kombinerar anställning som kommunikatör med jobb som skribent och copywriter i mitt eget företag High Coast Publishing. Jag är utbildad journalist med 15 år inom dagspress och ingår i redaktionen för det prisbelönta destinationsmagasinet Magasin Höga Kusten. Jag är fru, fyrbarnsmamma och idrottsförälder men har aldrig hållit på med idrott själv. 

Det har blivit en del noveller genom åren, två av dem prisbelönta. Högst upp på listan är min debutbok.

Högst upp på listan

Högst upp på listan

Varje söndag packar Rut väskan för att flytta mellan sina föräldrar. Hon har blivit van, men det som rör till det för henne är att mamma och pappa aldrig träffas och aldrig pratar. Men hon har ju innebandyn, som hon älskar, även om dryga Phebe också spelar i laget. Läs mer »

Nina Pascoal. Foto: Emil Malmborg

För några år sen var jag på all inclusive-charter med min familj. Vi kom fram, checkade in, sen gick jag och bröderna direkt ner till poolen för att leta efter baren, bartendern. Vi hittade inget av det, istället fanns ett slags partytält. Där fanns öl, läsk, sjuka mängder snacks, pizza, korv, allt sånt. Och så var det drinkarna. De kom ur en liten, sliten plastig maskin. Här kunde man trycka fram en Love on the beach (censurerad pga barnfamiljerna), Tequila Sunrise och massa fler. Drinkarna sprutades fram ur en liten, vitgul spene i gummi. Vi skrattade, vi tyckte att den här maskinen var helt jävla otrolig. Vi skålade och drinkarna hade giftiga neonfärger: blå, lila, rosa. Vi sa: De smakar helt okej! Vi ljög.

Det är något med charter. Att köpa sig en skärva lyx, att åka till ett ställe som är byggt för att skapa fina minnen. Förväntningarna är höga, det toppas med sprit, kärlek, familj. Jag ville skriva något om den platsen. Semesterön som är så laddad, samtidigt så kulissartad. Och besökarna, vi vacklar ofta på gränsen mellan njutning och besvikelse. Lite som med drinkarna. De smakade skit, men vi låtsades inte om det. För dag ett på semestern, innan skimret avtar, då är det något magnifikt med att dricka en drink vid en pool. Allt det där handlar om min bok om. Och om tre systrar och en mamma som försvinner.

Vi röstar om vi saknar mamma

Vi röstar om vi saknar mamma

Tre systrar, en fladdrig mamma, en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex - och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna. Läs mer »

Skådespelaren Happy Jankell släpper sin första bok. Foto: Paulina Torbjörnsen

Jag ska röntga lungorna i eftermiddag. Men först ska jag skriva färdigt den här texten, eftersom jag har en deadline. Deadline, varför heter det egentligen så? Linjen mellan liv och död. Och det gäller att hålla sig på rätt sida av den där jäkla gränsen. Jag är livrädd inför röntgen. Men – jag måste få det svart på vitt. En röntgenbild utan avvikelser – det är mitt enda bevis på att jag inte är på väg att falla över kanten. Över min deadline.

Ja, jag är hypokondriker. Och 2018 var ett särskilt tufft år. Ställde in det mesta. Åkte fram och tillbaka till akuten. Man skulle kunna säga att skrivandet blev min livlina då. Och i sinom tid tog ett manus form. Livlina är en fiktiv berättelse med självbiografiska inslag. Den handlar om Liv, som liksom jag försöker springa utan att falla.

Livlina

Livlina

Happy Jankells debutroman är en berättelse om skuld, familjeband och gråzoner. Ett stilsäkert och rappt skrivet porträtt av livet som ung kvinna i dagens Stockholm.

Liv är hypokondriker och stamkund hos nätdoktorn Care Call. Hon kämpar mot sin ångest med hjälp av mediciner, kroppsbesiktningar och ett och annat destruktivt Tinder-ragg. Läs mer »

Hedvig Söderlund, professor i psykologi. Foto: Caroline Andersson

För fyra år sedan gick jag på stan och pratade i telefon. Hon jag pratade med frågade hur det var det mig, varpå jag helt oväntat började storgråta. Så pass att en förbipasserande person frågade hur det var med mig. 

Jag hade under en längre tid haft ett pressat schema, både som professor i psykologi och i mitt privatliv. Nu hade jag nått bristningsgränsen, och sjukskrevs för utmattningssyndrom. Under behandlingen undrade jag varför det främst verkar vara kvinnor som drabbas. Eftersom jag forskar om minne och hjärnan undrade jag också hur min egen hjärna hade påverkats. I de böcker jag hittade om utmattningssyndrom fanns inte de här aspekterna med – jo, det pratades om ”prestationsprinsessor” som kör slut på sig själva, men inte så mycket om hur kvinnors villkor i samhället troligen bidrar till högre sjukskrivningstal. 

Så jag gav mig ut på en forskningsresa och sökte svar på mina frågor. Jag berättar även min egen historia, från nyfiket barn till professor i psykologi.

Den utbrända hjärnforskaren : personliga erfarenheter, fakta och vägen till läkning

Den utbrända hjärnforskaren : personliga erfarenheter, fakta och vägen till läkning

När Hedvig Söderlund blev befordrad till professor i psykologi var hon sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Hon hade, på både nationell och internationell nivå, framgångsrikt forskat på hur minnet är organiserat i hjärnan. Just minnet påverkas i hög grad vid utmattning, och nu undrade hon hur det såg ut i hennes egen hjärna. Läs mer »

Marie Lindström. Foto: Claudia Mårtensson, Den lilla Fotobyrån

Jag heter Marie Lindström. Jag är en passionsdriven affärskvinna som mars 2020, svårslagen timing, klev av en framgångsrik karriär inom finansbranschen för att bli entreprenör och författare. Eller rättare sagt, skrivande författare har jag verkat som hela mitt liv men det är först nu jag kan titulera mig utgiven författare.

Min första bok Nummer 204 får resa hem är non-fiction. Baserad på en verklig händelse som förändrat om inte allt, så enormt mycket. Som gett insikter jag vill dela med mig av då jag själv sökte efter igenkänning och läkande ord men inte fann någon sådan bok. Mitt mål som författare är att komma in under skinnet. Att skriva det som känns, kanske till och med bränns. Det som gör skillnad, som ger nya insikter och tankar.

I det skrivna ordet finns så oändligt mycket att utforska, mitt bidrag till mina läsare är att bjuda med dem på en resa.

Nummer 204 får resa hem

Nummer 204 får resa hem

Bland spillrorna efter tsunamin i det som nyss var ett paradis, trotsar hon sin sönderslagna kropp i kampen för sina barn och sin man. Hon tvingas finna oanade styrkor inom sig själv och fastän rädslan för en nästa våg ständigt är närvarande, låter hon inte någon, eller något stå i hennes väg. Han skriker. Läs mer »