Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Tomas Akenine-Möller & André Möller. Foto: Privat

Vi är två bröder som debuterar som romanförfattare. Tidigare har vi publicerat akademiska verk, då den ena av oss är professor i datavetenskap och den andra doktor i religionshistoria. Vi har alltid tyckt om att skriva och har oberoende av varandra påbörjat flera skönlitterära texter, men våra försök att nå i mål har alltid runnit ut i sanden eller inte blivit bra nog. Det var först när vi slog ihop våra krafter som vi lyckades ro iland ett manus som vi var riktigt nöjda med. Att skriva tillsammans gav oss förstärkt kreativitet och dubbel glädje. 

Gamla Kirurgen är en klurig spänningsroman förankrad i den akademiska världen i Lund. Titeln anspelar på en majestätisk byggnad som tidigare tjänstgjort som kirurgisk klinik. Genom att flirta med pusseldeckargenren vill vi ta med läsaren på en fartfylld resa där varje kapitel pekar framåt och uppmanar läsaren att vända blad. Vår förhoppning är att boken ska ge oss möjlighet att få ge ut även uppföljaren, och uppföljaren till den.

Gamla kirurgen

Gamla kirurgen

Lundaprofessorn Luka Zlatar ska precis bli invald i ett hemligt sällskap när initieringen avbryts av ett dödsfall. Han finner sig abrupt inkastad i en virvel av mord, svarta affärer och familjehemligheter. Frågan ekar inom honom: Varför var just hon tvungen att dö? 

Det har gått tjugotre år sedan han sist träffade sin gamla studiekamrat och exflickvän Jessica. Läs mer »

Tobias Lindahl. Foto: Privat

När jag gick i lågstadiet frågade min lärare mig vad jag ville bli när jag blev stor. ”Serietecknare, men troligen blir jag bara arbetslös” var mitt svar den dagen. Livet förde mig dock i en annan riktning. Jag blev varken serietecknare eller arbetslös, men att jag nu gett ut en illustrerad barnbok känns som en liten upprättelse för den lille killens önskan.

Min debutbok är en illustrerad äventyrshistoria skriven till mina brorsdöttrar. Den har tillkommit som hobbyprojekt under tre års tid och är illustrerad med tuschpennor. Jag ville skapa ett fantasiäventyr att läsa som en spännande och inspirerande godnattsaga. Huvudpersonen blev en klipsk och påhittig tjej med hjärtat på rätt ställe, som tillsammans med sin vän ger sig ut på äventyr.

Jag tycker det känns spännande att min bok äntligen är utgiven och hoppas kunna skriva fler historier om Iza i framtiden!

Iza i Kaktusskogen

Iza i Kaktusskogen

Iza är en vanlig liten tjej som om nätterna besöks av sin vän Fjärilskatten och tillsammans ger de sig ut på magiska äventyr.

I den här berättelsen flyger de till Kaktusskogen för att besöka Kaktuskatten. Men det är något som inte stämmer. Vad ska de göra nu?

Läs mer »
Malin Tuvesson. Foto: Privat

Mitt namn är Malin Tuvesson och jag är författare. Jag har alltid haft livlig fantasi och har skrivit sedan jag lärde mig läsa och skriva. Tidigare har jag haft noveller med i antologier, nu senast i Mordiska väsen från Darkness publishing men jag är även en av författarna till antologin När mammor dör – kvinnor om att mista sin mor. Nu när jag äntligen debuterar med en egen roman kan jag med rent samvete kalla mig författare.

Till vardags arbetar jag som teknikinformatör och skriver tekniska specifikationer men på fritiden skriver jag skönlitterärt. Just nu håller jag på att skriva på två nya romanmanus. I min dator finns det dock ett otal påbörjade manus och idéer och förhoppningsvis kommer några av dem att bli till verklighet.

Jag är dessutom en av skribenterna i bloggkollektivet barnboksprat.se. Där vi läser och recenserar barn- och ungdomsböcker för att främja läslust.

I mitt privata bor jag och min familj på en gård på Hallandsåsen som vi driver som månskensbönder med köttdjur.

Berätta en detalj

Berätta en detalj

Romanceförfattaren Julia lämnar ett förhållande på sparlåga hemma i Sverige och drar till London för att göra PR och skriva manus när en av hennes böcker ska filmatiseras. Beskedet om att Paul Thompson, en av de mest eftertraktade filmstjärnorna för tillfället, tackat ja till rollen som Antonio gör alla överlyckliga. Alla utom Julia. Läs mer »

Marianne Engman. Foto: Privat

Jag har samhällsvetarbakgrund och ett stort samhällsintresse. Jag är även nyfiken på den moderna tekniken. Det kombinerade intresset för samhälle och teknik har öppnat mina ögon för vissa nutida utmaningar. Covid-19-pandemin visade tydligt hur viktigt det är att hänga med i teknikens utveckling och hur otroligt snabbt den går framåt. Jag är intresserad av digitalisering men också medveten om en del problem den innebär för de som inte kan eller vill ta del av den.

Mina vanliga fritidsintressen som att sy, baka bröd och odla grönsaker har den senaste tiden fått kliva lite åt sidan och ge plats åt boken som nu blivit verklighet. Med min bok vill jag dra mitt strå till stacken för att minska digitalt utanförskap i samhället.

Marie Holtmar. Foto: Privat

Mitt namn är Marie Holtmar. Jag är skolledare, egen företagare och kan nu även titulera mig som författare. Vägen dit har inte varit spikrak. Författare beskriver ofta skrivandet som en dröm som alltid funnits där. För mig har det snarare varit drömmen som jag inte visste om att jag hade. Det var först när jag vågade stanna upp som jag lyckades fånga in drömmen.

Berättelserna, kreativiteten och idéerna har alltid funnits inne i mig. Människor och naturen har gett mig inspiration. Naturen för att den skapar ett flöde som jag älskar att vara i, människor för att de bär på en historia som jag vill lyssna på och allt som oftast fascineras och inspireras av.

I mitt arbete med barn och unga har jag mött mycket glädje men också många som har det svårt. Det sistnämnda gör att jag vill skriva böcker som bidrar till att öka läsarens tilltro till den egna förmågan, styrka och kraft att våga gå sin egen väg och inte minst mod att våga ge sig ut på äventyr. Livet måste få svänga och ta oväntade vägar.

Tvillingöarna

Tvillingöarna

Som Moa har längtat efter lägret på Tvillingöarna. Aisha, Erik och några andra från klassen ska också följa med. Allt hade känts magiskt om det inte vore för att alla blivit så förändrade, tänker Moa. Hon packar ner täljkniven, kompassen och digitalkameran. Hon tänker inte bry sig om att Aisha verkar tycka att friluftsliv och äventyr i skogen är töntigt. Läs mer »

Debutanten Jakob Marklund. Foto: Privat

För den som kände mig som ung ter sig min debut som författare fullständigt osannolik. Jag spelade datorspel och kodade, läste så gott som aldrig böcker. Men något hände under gymnasiet då jag började skriva texter till metal-bandet jag sjöng i. Började läsa Shakespeare och gjorde tappra försök med rim och versmått. Sedan började jag att läsa alltmer skönlitteratur och fascinerades framför allt av fyndiga och vackra formuleringar. I mitt arbete som spelutvecklare på Coldwood har det krävts både kreativitet och förmåga att uttrycka sig väl i text. När jag märkte att jag tillbringade orimligt mycket tid med formuleringar så slog det mig att jag kanske skulle våga mig på att skriva skönlitteratur – det var ju ändå där jag fann min inspiration och skrivlust. Så där är jag nu – jag vågade! Mitt författarskap drivs av viljan att skriva underfundigt, med kärleksfulla personbeskrivningar, men samtidigt spännande, underhållande och med ett uns av samhällskritik.

Skuggan av ett hårstrå

Skuggan av ett hårstrå

Allt som politikerna ogillade men själva saknade kompetens eller driv att ta tag i hamnade här. Normala människor hade avskytt att jobba med denna avskrädeshög av uppgifter som passerat genom kommunens matsmältningssystem utan att brytas ner nämnvärt. Men de närvarande kvalade inte in i den breda kategorin normala människor. Läs mer »