Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Gunnar Weber.

Jag är född i Räppe i Småland på 1950-talet, men bor idag i Halmstad. Räppe var vid den tiden en liten by med lanthandel, stärkelsefabrik, lådfabrik och byskola. Dessutom fanns det en ångbåt som gick i trafik längs Räppe kanal. Lådfabriken med ångmaskin och kanalångaren var spännande för en liten grabb, så där var jag ofta. Det fanns inga lekkamrater i min ålder i närheten och förskola var inte uppfunnet. Därför fick jag tidigt lära mig att skapa en värld med egna lekar och låtsaskompisar, vilket säkert har hjälpt mig till att bli kreativ, fabulera och fantisera.

I grundskolan var det matematik, slöjd, teckning, svenska och musik som jag gillade bäst. Redan som 13-åring startade jag mitt första popband och är fortfarande ute och turnerar. Efter lumpen och skogsarbete ett år valde jag att läsa till civilingenjör i Linköping. Efter examen blev det jobb i industrin några år, innan jag fick jobb som lektor på Högskolan i Halmstad.

Mitt intresse för akvarellmålning tog jag upp på allvar under pandemin. Jag bestämde mig för att måla julklappar till barnbarnen. Det var så roligt, så det blev julklappar till barn och släktingar också. Sedan har det bara rullat på. 

På senare tid har det blivit många barnmotiv med små ekollongubbar, vilket har resulterat i en första bilderbok ”Ett litet ekollons äventyr”. Både saga och illustrationer är skapade av mig. Den utkom under våren 2024.

Ett litet ekollons äventyr

Ett litet ekollons äventyr

Det här är berättelsen om ekollonet Lill-Ollon Ek, som en dag bestämmer sig för att lämna Den magiska ekskogen. Han ger sig ut i den stora världen för att leta efter sin bortrövade pappa.

En spännande resa genom drömska landskap, med märkliga varelser och många oväntade äventyr väntar. Läs mer »

Brita och Henrik Sylvén. Fotograf: Anna Taflin

Vi tycker själva att det är ett mindre underverk att vi fått till denna bok – lite i stil med våra fem barn. Det har varit en lång process som pågått parallellt med arbeten och livets alla utmaningar i övrigt. Inte minst livet i en stor familj – många viljor och mycket känslor.

Henrik är regissör, producent och manusförfattare aktuell med humorserien Från Trakten på SVT och Brita jobbar idag som kommunikatör i Svenska kyrkan Danderyds församling. 

Boken var ursprungligen ett långfilmsprojekt men där finansieringen gick i stå. För några år sedan bestämde Brita att idén förtjänade ett bättre öde än att ligga i byrålådan och påbörjade bokprojektet Välgörande våld. 

Upprinnelsen till boken var hur en ung kvinna avvisades från psykakuten med förklaringen att så länge hon inte har ett dokumenterat självmordsförsök kunde de inte ta emot henne. Nästan som en uppmaning att gå hem och försöka ta sitt liv för att kunna få hjälp.

Här föddes idén hos Henrik – vad händer om en ung läkare bestämmer sig för att försöka lösa vårdens moment 22 på egen hand? 

Välgörande våld släpps i butik och på streamingtjänsterna onsdag 27 MARS. 

Välgörande våld

Välgörande våld

Kreativitet är en bra egenskap för en läkare ... eller?

Nyexaminerade läkaren Hannah börjar hitta på och skräddarsy skador på sina patienter för att de ska passa in i systemet och få ordentlig hjälp. Det är hennes kreativa lösning när sjukvårdens byråkrati och politik ständigt hindrar patienterna från att få rätt vård. Läs mer »

Mia Helge.

Jag är en seniorsocionom till yrket som skrivit mycket i jobbet under alla år. Det lustfyllda skrivandet har vilat tills jag för några år sedan fann mina genomlevare i en trolsk miljö i södra Dalarna. Att få skriva för egen skull är befriande kul, det blev en hel roman, den första av tre i en serie om Wänbo herrgård. Flera egna resor är gjorda de senaste åren, det kanske kan bli så när livet tar oss fram årsring för årsring.

Att debutera som författare är för mig modigt, att våga ge mig utanför det vanliga. Skrivande läker, jag har sett hur berättelser runnit ut ur pennan och påbörjat resan med att hela själen. Alla dessa människor som funnits före oss, banat väg och rest sig inspirerar mig. Vår historia bär vi i vårt mänskliga psyke. Så i min väsenöverskridande berättelse finns det mörka personligheter men jag hoppas att jag beskriver dem med förståelse och omtanke i Genomlevare. Det är härligt att få leka med tiden, det ger perspektiv inför framtid.

Genomlevare

Genomlevare

<em>”Theo hade i några dagars tid haft en krypande oro i kroppen. Hon ogillade att hon blivit så lättskrämd under veckan på Wänbo. Men det var något som var annorlunda än det vanliga som hon känt som liten på godset. Hon var inte ensam när hon var ensam. Läs mer »

Sara Lundin. Fotograf: Hampus Arvidsson

Mitt namn är Sara Lundin och jag är författare och illustratör till Ilse och istiden. Jag föddes i Småland och växte upp i de småländska skogarna men är idag bosatt längs den sörmländska kusten.

Redan som liten började mitt intresse för litteratur, språk och illustration att växa och det ledde i sin tur till att jag valde att bli lärare i bland annat svenska, engelska och bild. Att läsa, skriva och illustrera är något av det roligaste jag vet och jag älskar att inspirera mina elever till att utforska språkets värld. Under mina år som lärare har jag främst arbetat på mångkulturella skolor och har där träffat elever med olika förutsättningar och bakgrunder. Många av dessa barn älskar historia men tycker också att det kan vara lite svårt att förstå ibland. Det är för alla dessa barn som jag skriver.

Ilse och istiden : forntidens fantastiska fakta

Ilse och istiden : forntidens fantastiska fakta

Det är en helt vanlig söndag och Ilse har tråkigt. I alla fall tills hon hittar en bok om istiden i garaget!

Ilses pappa är arkeolog, och när hon frågar honom vad en istid egentligen är för något har han många spännande saker att dela med sig av. Pappa berättar om ulliga elefanter, jättegrytor och stora stenar som flyttar på sig. Läs mer »

Susanne Kleman. Fotograf-Lumeah Photography / Janine-Laag

Jag började skriva i slutet av juristutbildningen, när jag bodde i Uppsala. Livet i en studentstad och hur det kan vara något av en subkultur, där saker som inte accepteras i det vanliga, vuxna samhället ändå kan passera, var något jag tänkte en del på. Också på makt och hemliga relationer och historia. Jag är svårt förtjust i deckare och ville pröva att skriva en själv. Det gjorde jag också och det är den som nu kommer ut!

Men vilken tid det tog. Under många år låg manuset ofärdigt och orört i en fil på datorn. Nu har jag dock fått upp farten och ser fram emot att skriva, och ge ut, fler böcker.

Till vardags jobbar jag som jurist. Numera bor jag utanför Stockholm, är gift och har barn. Studentlivet är sedan länge ett avslutat kapitel men det har varit så roligt att dyka ner i min fiktiva Uppsala-värld med märkliga lärare, ung ångest, kluriga motiv och alla dess platser: Fyrisån, Carolina Rediviva, Ekomomikum, Juridiska biblioteket … och förstås, att få bo in sig i karaktärernas komplicerade liv.

Mörker över Uppsala

Mörker över Uppsala

Efter en sen utekväll försvinner en student från Uppsala universitet. Civilutredaren Amanda Dupont, som själv övergett drömmen om en akademisk karriär och precis gått igenom en uppslitande skilsmässa, kastas in i en värld av prestation och hemliga relationer när fallet hamnar hos henne. Läs mer »

Sophia Larsson

Min kärlek för att skriva kom när jag var 13 år, och fick för mig att jag ville skriva en bok. Boken jag skrev var minst sagt dålig, men drömmen om att fylla mitt liv med berättelser har aldrig slocknat.

När jag var 18 så bestämde jag mig för att söka till filmskola. Jag hade en föreställning att mina berättelser hörde hemma på vita duken istället för på papper och att det skulle vara enklare.

Under min tid i filmskola så började jag skriva igen. Mina berättelser lyckades dra till sig en rätt så stor läsarskara online. Med över 1 miljon visningar och över 25 tusen positiva kommentarer så växte självförtroendet för att göra något större, och drömmen om en egen bok flammade upp på nytt.

Våren 2023 påbörjade jag min debutbok som skrev mer eller mindre sig själv på ett par månader. Jag skickade iväg bokmanuset och påbörjade ett samarbete med ett hybridförlag.

Jag är idag 27 år gammal och kan stolt säga att jag uppfyllt min barndomsdröm och blivit publicerad författare.

Vad framtiden kommer att erbjuda är en berättelse som ännu väntar på att skrivas.

Väsenjägarna

Väsenjägarna

Väsenjägarna tar läsaren in en värld där väsen är mer än bara sagor man berättade om förr i tiden. En värld där väsens existens hålls hemlig för majoriteten av världen förutom människor med speciella förmågor som kallas för väsenjägare. Läs mer »