Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Marléne Tamlin. Foto: Privat

Drömmar är det vackraste jag vet – både att drömma sig bort och att drömma sig fram. Jag älskar också det skrivna ordet i alla former – allt från byråkratiska beslutsunderlag, via visionära samhällsengagerade texter till spännande sagor för stora och små. 

Det är som författare och illustratör av det sistnämnda – sagor för små – som jag debuterat under året. Först med en liten bok om Covve (Covid) och tvålen, tätt följd av syskonboken Sagan om bebissagan.

Mina barnböcker skriver jag med inspiration av min snart fyraåriga dotter, och hennes fantastiska fantasi, nyfikna frågor, ärliga kritik och inte minst hårda krav på snabb leverans. Tillsammans låter vi sagorna växa fram, och illustrationerna görs delvis enligt hennes instruktioner. Vi blandar fantasi med allvar och klassiska sagogrepp med nutida historier och kompletterar med enkla och färgglada illustrationer. Nu när jag börjat kan jag inte sluta, så fler böcker är på väg!

Covve och tvålen

Covve och tvålen

Covve är ett litet monster som gör folk sjuka. Men om vi hjälps åt kan vi stoppa Covve. Bland annat är Covve rädd för tvål. En barnbok om Covid-19 och andra virus, som förklarar vikten av handtvätt och distans för de yngsta. Läs mer »
Sara Engström. Foto: Helena Berzelius

Jag tycker om att blanda. Det vardagliga med det mystiska, och det goda med det onda. De människor jag skriver om får gärna vara fulla av både brister och ideal.

Min debutbok Falsksken utspelar sig i ett framtida Sverige där troll och huldror existerar, men den handlar framförallt om människor – vad de är beredda att offra av sig själva och andra för att nå sina mål.

För människor fascinerar mig. Vad som driver dem. Hur de rättfärdigar sina handlingar, även när de skadar varandra. Vad de älskar och varför. Det är det som gör att jag vill skriva och berätta.

Även om min berättelse utspelar sig i en värld som inte är riktigt som vår egen är människorna alltid likadana. De vill väl, men det blir ofta fel.

Falsksken

Falsksken

Låt dem inte blända dig.

Vi stannar inne i staden, innanför gränsen som håller oss trygga. Allt annat har de tagit från oss. Landet. Framtiden. Alla sagor säger samma sak – de är ute efter vårt blod.

Kriget har lämnat det moderna samhället i spillror. Kontakten mellan olika städer är nästan helt bruten. Läs mer »
Lina Areklew. Foto: Stefan Tell

Jag vet inte varför, men jag har alltid varit intresserad av den mörkare sidan av människors liv. Allt jag skrivit sedan min första novell har handlat om människors inre resor och de mest svåråtkomliga skrymslena i folks själar. Utöver det är jag löjligt förtjust i mordhistorier. Som barn spenderade jag flera somrar på Ulvön utanför Örnsköldsvik och denna idylliska plats blev en självklar motpol till den historia om ond bråd död som jag ville berätta.

I dag bor jag med mina tre barn utanför Stockholm. Utöver författandet frilansar jag som lektör och jobbar som projektledare inom digital bokutgivning. Fritid har jag ingen, men hade jag haft det hade jag gärna ägnat den åt dykning och mer ridning. En vacker dag kanske. Men det finns inget jag ångrar eller skulle vilja ha annorlunda. Jag är lyckligt lottad att ha tre barn och tre jobb som jag älskar.

Ur askan

Ur askan

Fredrik Fröding överlever en av Europas värsta färjekatastofer. Ned i djupet med Estonia följer båda hans föräldrar. Hans bror Niklas spolas av en av flottarna i väntan på räddning. Kroppen hittas aldrig och Fredrik vägrar ge upp hoppet om att han överlevt.

Tjugofem år senare ser Fredrik sin bror utanför ett hotell i Stockholm tillsammans med ägaren Adam Ceder. Läs mer »

Henrik Bergendahl. Foto: Patrik Cederman

Mitt yrkesliv kom att bli en klassresa genom svensk sjukvård. Från att som artonåring torka blodiga avföringar och spyor på Mariapoliklinikerna till att bli narkos- och smärtläkare och så småningom verksamhetschef.

När jag fyllt 66 år hamnade jag själv under kniven. En svår kirurgisk komplikation kunde ha avslutat mitt liv, men jag räddades troligen av något så ovanligt som en extra leverartär. Under månaders sjukhusvistelse och ett stort antal operationer fick jag från insidan se svensk sjukvårds yppersta toppklass, men också dess gradvisa förfall.

Men allt börjar i Stockholm med 50- och 60-talets alla frestelser och idylliska sommarlov på en sörmländsk bondgård, som senare övergår i ett familjehaveri. Mitt brinnande intresse för popmusik illustreras med en gedigen låtlista och berättelsen kulminerar i min dotters framgångsrika musikkarriär. Är du intresserad av sjukvård, popmusik, det svenska folkhemmets uppgång och fall liksom en pojke och en mans utlämnande innersta tankar, kan den här boken vara något speciellt för dig.

Inför Gud och kniven är vi alla lika

Inför Gud och kniven är vi alla lika

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2020-05-22
Lukten av desinfektionsmedel hänger tung i luften. Tystnaden är total, nästan hörbar. Spända koncentrerade blickar möter varandra över munskydden. Tiden står stilla. - Patienten sover nu, varsågoda, säger narkosläkaren. Det kalla ljuset från operationslamporna glimmar till i skalpellens stål när den i ett långt drag skär igenom bukväggen. Läs mer »
Maria Grundvall. Foto: Cata Portin

En solig dag i mars blev det bestämt. Vi skulle inte flytta tillbaka hem till småstaden. I stället skulle vi stanna kvar i metropolen, köpa en lägenhet till överpris och låta barnen utveckla en dialekt med knarrande vokalljud.

Något lätt beslut var det inte. I åratal hade jag fantiserat om att flytta till min barndoms stad. Nu beslöt jag mig för att skriva om det i stället, det liv som jag valt bort till förmån för något annat. Därför handlar min debutroman om en återvändare: hennes drömmar, vänner och kärlekar

Det är förstås inte så att jag började skriva där och då. I likhet med alla andra debutanter har jag ”alltid skrivit”. Mitt första romanförsök började jag på i lågstadieåldern, ett högstämt emigrantepos i Mobergs anda. Texten kom aldrig längre än till kapitel två och det ska vi alla vara glada och tacksamma för.

Till vardags jobbar jag som bibliotekarie med inriktning på kommunikation och marknadsföring. Vid sidan av det skriver jag kulturkolumner och jobbar på nästa roman. 

Sommardrömmen

Sommardrömmen

Äntligen ska Annas dröm bli verklighet. Den slitna trävillan i Kaskö ska renoveras och återuppstå som småstadens klarast lysande pärla: Bed & breakfast Sommardrömmen. Det finns förstås små problem som måste lösas, som att tiden är knapp och budgeten ännu knappare. Läs mer »

Rebecka Raffaele. Foto: Salvatore Raffaele

Jag har alltid velat arbeta med människor och därför blev valet att utbilda mig till sjuksköterska lätt. Men, redan i barndom och tidig ungdom skrev jag mycket. I vuxna år stretade jag sedan envist på i sjukvården, för att en dag komma till vägs ände. Efter arton år som sjuksköterska och med en specialistutbildning i bagaget, satte jag mig ner och började skriva om en sjuksköterska – om hennes liv, hennes familj och hennes arbete. Mitt mål med debutromanen är att belysa vårdpersonal och sjuksköterskors viktiga arbetsinsatser, men också att beskriva den vardag och de livsvillkor som vi alla lever och arbetar i. Att skapa tankar, funderingar och debatt kring vad som är viktigt i livet. Vi lever just nu i en omtumlande tid som ställer stora krav både på individen och på samhället i stort och det vill jag belysa i min debutbok ”Där allt börjar”.

Där allt börjar

Där allt börjar

Att arbeta som sjuksköterska innebär blod, svett och tårar. Det här är något som sjuksköterskan Jenny bittert får erfara efter en tid av stor oro och turbulens på den alltmer pressade vårdcentralen Hälsocentralen i Halmstad . Läs mer »