Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Den ofrivillige debutanten Henrik Larsson. Foto: Privat

Man skulle kunna säga att jag blev författare mot min vilja. Jag jobbade som musiker men fick problem med hörseln och kunde inte fortsätta spela. Då blev jag tvungen att hitta ett annat sätt att få utlopp för min kreativitet, så jag började skriva istället. Att det skulle bli en feelgood-roman bestämde jag tidigt.

Det händer så mycket i livet som går att vinkla från det tragiska till det dråpliga eller tragikomiska, och jag har alltid varit bra på att berätta historier och få människor att skratta. Men samtidigt blir det inte roligt om man inte behåller allvaret i det. Jag vill att läsarna ska bli underhållna men även få med sig något tänkvärt. Det finns stora likheter i skapandeprocessen mellan att skriva en roman och att spela in en poplåt eller skriva en symfoni. Den stora skillnaden är att det tar betydligt längre tid att skriva en roman.

Det var rätt roligt att skriva boken, även om jag egentligen inte ville göra det.

Majas müsli: Jobbet, bagaren och producenten

Majas müsli: Jobbet, bagaren och producenten

Majas müsli är en feelgood-roman som handlar om valet mellan att gå sin egen väg eller att följa den som andra stakat ut. Den belyser på ett dråpligt sätt hur slumpen påverkar livet trots våra ansträngningar, val och mål. Det är en underhållande bok med vilsna karaktärer som på ett varmt och förlåtande sätt belyser det svåra i det lilla. Läs mer »

Boken säljs även signerad av författaren via Facebook eller via mejl på henrik.larsson.forfattare@gmail.com.

Debutanten Kristoffer Eriksson. Foto: Privat

Mitt namn är Kristoffer Eriksson och jag är född 1996, uppvuxen i Lessebo och bor numera i Växjö. Efter gymnasiet var jag minst sagt osäker på vad jag ville göra med mitt liv, och av en slump hamnade jag på en lokal högstadieskola. Redan efter några dagar insåg jag att jag hamnat precis rätt. Läraryrket är mitt kall, och jag tar examen från ämneslärarprogrammet sommaren 2022. Genom en kombination av författarskapet och lärarprofessionen önskar jag göra allt i min makt för att stärka ungdomars läslust och litteracitet i en tid där det sistnämnda är viktigare än någonsin. I det skrivna ordet finns oändligt mycket att uppleva, men mitt bidrag till mina läsare är inte enbart att bjuda med dem på en spännande och fartfylld resa, utan även att rikta blickar mot de samhällsfrågor som vi inte bör vända blicken från. Vi är här och nu, men vilka blir kvar? Min debutroman De som blev kvar ger ett dystopiskt svar på den frågan.

De som blev kvar

De som blev kvar

Ana bor i en by i skogen, långt bort från De oförändrades ljusväggar, teknologi och hänsynslöshet. När Anas farmor förlorar sin långa kamp mot cancern, en kamp alla överlevare förr eller senare måste utkämpa, finns det inte längre någon anledning för Ana att stanna kvar i byn där hon aldrig passat in. Läs mer »

Debutanten Mia Jansson. Foto: Maria Lindberg

Från en barndom med stor passion för böcker och skrivande, där författare nog var drömyrket redan innan jag kunde läsa själv, hamnade jag i yrket djurvårdare. Djur och natur är en annan fascination. Under många år vidareutbildade jag mig på universitetet inom djur, etologi, djurskydd och yrkeslärare. Jag har jobbat med olika djur som hästar, får, kor, höns och exotiska djur som ormar och papegojor. Sedan många år jobbar jag som yrkeslärare på ett naturbruksgymnasium.

För några år sedan hittade jag tillbaka till skrivandet igen och bestämde mig för att läsa kreativt skrivande på Linnéuniversitetet, där jag nu tagit konstnärlig magisterexamen i ämnet. Jag fascineras och inspireras något otroligt av berättelser av alla de slag, som böcker, filmer och musik. I mitt skrivande vill jag ge läsarna möjlighet att kliva in i det där trollbindande äventyret och hylla fantasin. I min debutbok Djupbäckens Hildur vill jag också hylla naturens magi, samt försöka bevara en del av vår gamla folktro.

Djupbäckens Hildur

Djupbäckens Hildur

I skogen lever trollen och där hittar man också Hildur. Hildur tycker bäst om att vara ensam. Eller rättare sagt tillsammans med Ursi. Ursi är en bäckahäst, en varelse som är känd för att vara ondsint och farlig. Ursi är också just detta, men mellan Hildur och Ursi har det utvecklats en ytterst osannolik vänskap. Läs mer »

Debutanten Hans-Christian Höie. Foto: Privat

Som barn slukade jag allt jag kom över av spännande böcker. I vuxen ålder har jag läst litteraturvetenskap och gått skrivkurser. Jag har även en master inom Estetiska vetenskaper med inriktning musikvetenskap och har studerat psykologi och pedagogik med nya medier. Under många år var jag aktiv som vissångare och singer/songwriter med egenkomponerade sånger, men på senare år har jag övergått till att skriva längre, skönlitterära texter. Jag har bakgrund som psykiatriskötare och brinner för att öka samhällets förståelse för, och integrering av, människor som lider av psykisk ohälsa eller känner sig annorlunda.

2018 deltog jag i skrivutmaningen ”Nanowrimo” (50 000 ord under november månad). Jag påbörjade då en novell som var tänkt att ingå i en samling av mystiska, spännande berättelser. Den fick ett eget liv och snart stod det klart att den skulle bli en hel roman med feelgoodkänsla: Relatörerna.

Relatörerna

Relatörerna

Per Mattias, Jonas, Christian och Harald är på väg mot medelåldern. Ingen av dem har haft någon långvarig relation. Med åren har de var för sig fördjupat sig allt mer i datorernas och nätets spännande och komfortabla värld. Samtidigt har de blivit socialt isolerade. En februarikväll inleder de fyra en filosofisk diskussion online som leder till att de börjar träffas IRL. Läs mer »
Ida Sundén. Foto: Privat

För tre år sedan gick en nära anhörig till mig bort till följd av drogmissbruk. Redan som liten använde jag skrivande som ett sätt att bättre förstå mig själv och världen runt omkring, och för att hantera saker som hände i mitt liv. Så också nu. Resultatet blev den skönlitterära boken Tillsammans är vi två som kom ut på Vintergård förlag 25 oktober 2021.

Boken skrevs i ett tillstånd av sorg, ilska och frustration. Men också med ett stort behov av att skriva en historia som innehöll en gnutta hopp. I Tillsammans är vi två följer läsaren fem olika personer i en berättelse om missbruk och medberoende, men också kärlek och vänskap.

Jag bor i Åtvidaberg och utbildad journalist och socionom. Under 2022 ges min andra roman Det är vackrast när det skymmer ut.

Tillsammans är vi två

Tillsammans är vi två

”Kan du inte bara dö? Eller nej. Dö inte.”

Fem personer, fem olika liv. Rädslan för att allting plötsligt ska vara för sent har på olika sätt kopplat dem i ett fast grepp. Ante jagar efter sina droger. Inez och dottern Saga längtar efter honom. John borde ägna tankarna åt skola, träning och tjejer. Läs mer »

Terese och Chloe Ädling debuterar som författare. Foto: Tapio Ädling

Chloe Ädling:

Det jag älskar med en bra bok är att man sugs in i berättelsen, man lever bland karaktärerna och att man förstår och relaterar till dem som om det vore riktiga personer.   

Det tog mig några år att fastna för böcker, men när jag väl fick upp ögonen för läsning fanns det inget bättre. Jag blev inspirerad och ville dela med mig av mitt skrivande och få andra att känna sig som jag känner mig när jag läser. 

2019 opererade jag min rygg på grund av skolios. Det blev ett bra tillfälle att utifrån mina egna erfarenheter skriva om att ha skolios och debutera som en skönlitterär författare. 

Terese Ädling:

Redan innan jag knäckte läskoden älskade jag att lyssna på berättelser. När jag själv sedan lärde mig läsa blev jag en riktig bokslukare. Som ni förstår har en stor del av uppväxttiden tillbringats på bibliotek eller med ivriga försök att skapa egna berättelser. Det resulterade i ett stort antal noveller där de flesta hamnade i byrålådan.

Sedan 2017 har jag arbetat extra med skrivande och bland annat skrivit ett antal artiklar och aktiviteter för det digitala läromedlet Clio online. 2018 deltog jag i region Uppsalas mentorskapsprogram för författare där jag hade författaren Danny Wattin som mentor.

2021 debuterar jag med barn- och ungdomsboken ”Kämpa Jessica!” som jag skrivit tillsammans med min dotter Chloe Ädling. 

Kämpa Jessica!

Kämpa Jessica!

När Jessica och Michelle inte vinner årets Unga koreografe­r säger Michelle att det är för att Jess är känslig och inte vågar testa mer komplicerade steg. Istället vinner två andra koreografe­r som gestaltat flykten från sitt hemland. Läs mer »