Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Anna Hentilä Wretling

När jag var 46 år blev jag änka. Livet blev något helt annat än vad jag tänkt mig och jag kastades ner i ett djupt svart hål fyllt av sorg, smärta och kaos, allt var över och förbi. Det var i alla fall vad jag trodde. Men Universum ville annorlunda och visade mig på det mest fantastiska sätt hur jag skulle ta mig vidare. 

Att skriva den här boken under de första två åren av sorg har varit terapi för mig. Jag har alltid gillat att skriva och förmedla saker, men den här gången gick det djupare än så. Jag skrev för att överleva. Att få sätta ord på allt det jag har fått uppleva, både från det allra mörkaste mörka till att bli andligt och spirituellt upplyst, har varit mitt sätt att ta mig framåt. Jag har insett att jag kan släppa all rädsla jag har inför framtiden. Allt kommer bli bra, så länge jag låter min intuition visa vägen från och med nu.

På min högra sida

På min högra sida

Den 7 oktober 2020, tog han sista andetaget. Medan jag satt och höll om honom och med hans panna mot min, försvann hans själ från hans kropp. Läs mer »

Olivia Reimhagen

Mitt namn är Olivia Reimhagen. Född och uppvuxen i Malmö, där jag fortfarande bor kvar. 

Att min debut skulle bli en romantisk feelgood är inte särskilt konstigt egentligen, eftersom det även är vad jag älskar att läsa. Det finns, enligt mig, en trygghet i att få läsa om livsöden kantade av diverse sorgligheter med vetskapen om att boken kommer ha ett lyckligt slut. Och att karaktärerna förhoppningsvis hittar kärlek på vägen.   

Även om jag länge fantiserat om att kunna kalla mig författare vet jag inte om jag någonsin trodde på att det kunde bli verklighet, då det kändes som en sådan där ouppnåelig dröm. Vet fortfarande inte om jag vågar tro det är på riktigt, men ändå är den på något vis här nu, min bok. Om att inte vilja fira jul, att sörja en förälder och excentriska grannar. Och kärlek förstås.  

Julstämning uthyres

Julstämning uthyres

William tar gärna jobbet i Malmö över jul då han efter sin mammas död hellre låtsas som om högtiden inte finns. Dessutom är han i desperat behov av de extra pengarna. Det enda han behöver är en plats att bo på i två veckor. Enkelt. Läs mer »
Jörgen Hassler. Foto: Fredrika Mair Hassler

Första rapporten inifrån långCovid

En konstig liten bok om Covid19′ är en historia som funnit mig snarare än en historia jag ville berätta. Inte för att det var en slump att jag blev smittad, den slumpen drabbade hundratals miljoner, eller för att jag inte blev frisk igen – ett öde jag delar med tusentals andra bara i Sverige – utan därför att jag inte planerade skrivandet, bara följde historien dit den förde mig.

Resultatet: en text som söker sig in mot händelsernas kärna, som förmedlar upplevelsen snarare än staplar fakta; inte en redovisning – tvärt om någonting romanaktigt, aningen prosapoetiskt.

Jag tryckte en upplaga på 100 exemplar och sålde till folk i min omgivning för att se om texten intresserade någon annan än mig själv. Böckerna är nästan slut och reaktionerna har varit väldigt varierade: texten är rolig, eller hemsk, eller spännande, eller till och med andlig.

Gemensamt är att läsarna tycker att boken är engagerande och välskriven. Därför gör jag den nu tillgänglig för alla.

En konstig liten bok om COVID-19 : att drabbas av en mild infektion och sedan inte bli frisk igen

En konstig liten bok om COVID-19 : att drabbas av en mild infektion och sedan inte bli frisk igen

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2022-11-01
Plötsligt var virus. Virus hoppade från värddjur till värddjur tills det fann människan; fann värddjuret värdigt och beslöt sig för slå sig ner hos det mer permanent. Läs mer »
Anna Samuelsson. Fotograf: Bengt-Olof Johansson

Mina första skrivminnen skapades hos farfar. Tillsammans skrev vi dagbok, jag med spretiga versaler och farfar med skrivstil. Sedan övergick skrivandet till korta noveller i skolan. Tidigt ville jag bli bibliotekarie, för jag älskade att läsa. Barnböcker av olika slag övergick till spänningslitteratur och deckare. Det blev inte något av den yrkesbanan, men nu är det i stället dags för mig att romandebutera. Idéerna kommer oftast när jag är ensam och funderar; på bussen, på väg från jobbet eller i bilen. Om jag inte får ur mig allt skulle jag explodera av lösryckta ord och tankar. Idén till min debutroman Statisterna växte fram under flera år och det har varit väldigt roligt att klura på bokens olika spår och väva ihop dem i slutet. Jag gillar spänningsromaner där även karaktärerna och deras liv i övrigt är betydelsefullt, inte bara brottet. Jag vill att man ska känna med karaktärerna som man läser om.

Statisterna

Statisterna

I Västerås planerar två bröder för hur de ska leva sina liv i lyx, sedan de båda förlorat sina jobb. I Sala blir Steffo, Noor och Marcus inblandade i en grov stöld i samband med en filminspelning. Läs mer »

Tamara Casini. Foto: Emil Tomassen

Första gång jag hörde dem i mitt inre sa de:
Här – i de Högre Sfärerna- finns inte domen, här finns enbart nåden”.

Min själ fylldes av vetskapen att en högre sanning flödade genom mig. Det var en sanning som fanns inom mig men som jag dittills inte varit redo att motta.

Jag skrev aldrig ned det första meddelandet där och då, men jag skrev ned de som följde. Meddelandena, som visade sig vara dikter, resulterade i Ljusen som tänder Ljuset, en bok till de ljusbärare som befinner sig mitt i sitt spirituella uppvaknande.

Att dela med mig av meddelandena är ett sätt att vara till tjänst till det högre, till Allt Som Är. Min förhoppning är att meddelandena ska hjälpa läsaren att på sin egen resa nå sin inre sanning.

Ljusen som tänder Ljuset

Ljusen som tänder Ljuset

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2022-10-28

”De nya tiderna föder nya ledare,
ledare som leder med hjärtat.

Det spelar ingen roll att det finns en uppsjö av information där ute.
Det handlar inte om informationen, det handlar om
närvaron,
ljuset,
hjärtat.

Närvaron som känns, som gör skillnad,
som tänder lågan i den andra. Läs mer »

Att skriva en bok har jag funderat länge på men det har inte blivit av förrän nu. Att läsa har varit en stor del av mitt liv och mycket av inspirationen mitt eget skrivande kommer från de berättelser som jag läst tidigare. I mitt eget skrivande blandar jag verkliga fakta och händelser med påhittade delar. I debutromanen är det hämnd som är i fokus, tillsammans med astronomi. Berättelsen är en resa genom solsystemet – på jorden, i världens största modell av solsystemet: Sweden Solar System.

Ursprungligen kommer jag ifrån Delsbo i Hälsingland, men bor för närvarande i Vällingby. I grunden har jag en magisterexamen i Informatik och har bland annat studerat Romanskrivarlinjen vid Färnebo folkhögskola. Nuvarande jobb är Senior Marketing Automation Specialist. Nemesis är min debutroman och förhoppnings kommer fler spänningsromaner i framtiden. Uppföljaren går just nu under arbetsnamnet Ares och kommer förhoppningsvis vara färdigskriven under nästa år.

 Nemesis

Nemesis

Under Svenska kyrkans Skärtorsdagsevenemang vid Tele2 Arena, bränns en man på bål i något som misstänks vara en islamistisk terrorattack. På den runda byggnaden bredvid projiceras ett budskap: KUFR.

Erik Johansson har allt han önskat sig. Men efter ett avgörande beslut kommer sammanbrottet och Erik sjunker ned i en depression. Läs mer »