Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Tobias Widberg. Bild: Thess Krönell

Jag är utbildad fritidsledare och har i över tio år jobbat i gymnasiet och grundskolan. Där insåg jag att det som en gång i tiden hänt mig i skolan sker än idag.

Herregud, jag minns så väl hur det var att läsa alla dammiga böcker som mina lärare prackade på mig. Lärare, som verkade tycka att Strindberg och Kafka var rätt väg att gå för att locka en fjortonåring till läsning. Böckerna såg ut att vara skrivna innan färgen ens var påtänkt och första hundrafemtio sidorna handlade om vilka blommor som blommade på huvudrollsinnehavarens väg till jobbet.

Jag vet inte vad skolan ville att dessa läsupplevelser skulle ge mig men jag antar att det var någonting annat än insikten att oavsett hur många gånger jag kollar på klockan så går den inte snabbare för det.

När jag även som pedagog såg detta hända så bestämde jag mig för att ta saken i egna händer och själv skriva en bok. Och inte vilken bok som helst, utan den bok jag själv hade velat ha som ung.

Brev från en vampyr

Brev från en vampyr

Vad skulle du göra om du delade stad med en vampyr? Den frågan har sextonåriga William inte funderat speciellt mycket på. Kanske är det som de flesta i det lilla fiskesamhället tror, att greve Lazbor är en vänlig vampyr som får sin föda levererad till sig från stadens sjukhus. Även om Williams mardrömmar säger honom något annat. Läs mer »

Margaretha Wilson. Foto: C Stahl

Margaretha Wilson heter jag men kallas ofta för Maggie.
Min bok heter ”Bada i vasken och andra lärdomar”. Ett passande namn kanske, eftersom jag som barn blev badad i kökets vask.
Det blev sen ytterligare lärdomar och lärandet pågår ju som vi vet, alltid!
På tal om lärande, så utbildade jag mig i ungdomen till lågstadielärare. Kunskapstörsten var dock stor och det blev även en fil.kand i media, filosofi och konstvetenskap. Ja, och så en gymnasielärarexamen i media.

Mitt yrkesliv har växlat mellan journalistik och undervisning och jag har också under många år, varit engagerad i vår lokala tevekanal i Helsingborg, Sundskanalen.

Jag skriver för att det är så kul, för att jag inte kan låta bli och för att jag tror att jag har något att berätta. För att ”göra glad”, för att dela tankar om livet och tillvaron.

Så här säger förlaget: ”Boken är en humoristisk berättelse om en uppväxt på 50- och 60-talet, varvad med nuet. Men det finns även allvarliga tankar om ensamhet, stress, mödrar/döttrar och att åldras”. 

De skriver också:. 

”Jag vill bidra till att sprida lite värme, kärlek och humor. Vår samtid har många utmaningar och vi behöver ibland stanna upp och reflektera över vilka vi är och vart vi är på väg. Minnas tokigheter vi upplevt, lärdomar vi fått. Se samband mellan dåtid och nutid, kanske fälla en tår. Och skratta.”

Kunde inte sagt det bättre själv.

Eller, javisst ja … det var ju jag som sa det!

Kram från mig!

Bada i vasken och andra lärdomar

Bada i vasken och andra lärdomar

En mamma som älskar vackra klänningar och har talets gåva, en spjuveraktig pappa som spelar dragspel, och en mycket skånsk mormor som har kommentarer till det mesta.

Längre fram i tiden kommer utmaningar uppstå i relationen med en yngre man, även humoristiska sådana. Han vill kanske ha barn men hon har redan barnbarn och börjar skymta konturerna av nästa fas i livet. Läs mer »

Sandra Axelsson.

Jag har alltid drömt om att skriva en bok och att bli författare, men jag har alltid tänkt att jag ska skriva en skönlitterär bok. En gång när min äldsta dotter var ledsen och jag skulle distrahera henne med en saga växte idéen att skriva en barnbok fram. Jag gillar dessutom att rita, måla och teckna vilket gjorde att en illustratör föddes samtidigt som författaren. Mina illustrationer till debutboken har tagit mycket tid, men samtidigt har det varit otroligt roligt och rogivande. Jag blir uppslukad av illustrationerna, och kan koppla bort allt under tiden som jag målar. Det har varit härliga, om än sena kvällar för att skapa bilderna till Alice och Liten.

Jag har alltid gillat att läsa och jag tycker att det är viktigt att läsa för sina barn. Jag och min man började tidigt att läsa böcker för våra döttrar. Vi gjorde det egentligen inte för att vi tror att de förstod utan för att mysa och skapa en rutin. Det har lett till att vår äldsta dotter aldrig vill gå och lägga sig utan att få lyssna på en bok. Som belöning är hon väldigt duktig på att prata och har ett brett ordförråd. Jag hoppas att jag kan skapa läslust bland andra barn med min bok. 

Min andra önskan är att barn som läser boken om Alice och Liten ska reagera på ungefär samma sätt som min dotter gör när jag läser den för henne. Hon sätter händerna för ögonen, drar upp benen och sparkar med fötterna. Som att hon vill hjälpa den busiga Liten att inte bli upptäckt på alla sina upptåg. Fast egentligen vet hon att det är bra att vara som Liten. För barn ska väl vara nyfikna, vetgiriga och lite busiga?

Alice och Liten

Alice och Liten

Alice har en hemlighet! Det bor en märklig blå filur med antenner och svans i hennes garderob. ­Alice kallar ­honom Liten och de leker hela dagarna. Men det är inte lätt för Alice att se till att ingen ­upptäcker hennes hemliga kompis, för Liten är nämligen både busig och nyfiken Läs mer »
Jessica Zandén. Fotograf Johan Sjödelius

Jag har arbetat som skådespelare sen 1981, jag är även grundutbildad kognitiv terapeut och sen 11 år vd för textilföretaget Joy Zandén AB. Jag har tidigare skrivit artiklar, en prisbelönt pjäs om min mormor Gladys och jag ingår med ett kapitel i antologin Jude i Sverige, utgiven 2021. Detta är min debutbok.

Så länge vi minns : om kvinnor som inte står ut, älskar och förlåter

Så länge vi minns : om kvinnor som inte står ut, älskar och förlåter

Så länge vi minns är en fängslande berättelse om platsen Särö och fyra familjer från senare delen av 1800-talet fram till idag. Med utgångpunkt i författarens mormor Gladys Heyman och hennes familjs liv får vi möta en ganska typisk Säröfamilj från förr. En av de många burgna familjer som hyr och köper fastigheter på Särö för att njuta somrarna i havets närhet. Läs mer »

Anette Casselstål. Foto: Tim Casselstål.

Jag har nästan alltid ritat och skapat på olika sätt, jag gillar hantverket i det hela. Jag får visuella idéer likt bildspel i samband med saker jag upplever och anekdoter som människor runt om mig delger: knasiga, roliga, skrämmande och spännande berättelser.

Tycker också om att se andras skapande, hur folk “nördar” in sig i sin kreativitet..Jag blir inspirerad:).  

Efter många år som auktoriserad teckenspråks- och dövblindtolk, vilket jag fortfarande jobbar med, har jag nu vågat mig in i “illustrationsvärlden” på ett mer konkret sätt.

Via en illustration- och storytellingkurs på Skeppsholmen i Stockholm till Kalix folkhögskolas kurs: “Resan mot bilderboken” så har jag även fått upp ögonen för bilderböcker. En rolig kombination av skrivande och bildskapande. 

Till hösten börjar jag en kurs i kreativt skrivande och jag ser fram emot att få mer kött på benen när det kommer till utformandet av en bra bok. 

Övrigt då? Jag kommer ursprungligen från norra Dalarna, men bor numera i södra Stockholm med min man och våra två fina ungdomar. Jag har ett instagramkonto som heter Tulltovat och en 16-årig (!) fisk som heter Sally.

Och jag har precis här i dagarna fått besked att min interaktiva debutbok Blåsboken har kommit in till förlaget och kan snart upplevas som en fysisk bok i verkligheten! 

Blåsboken

Blåsboken

Löven dansar och såpbubblorna yr. Kan du blåsa riktigt hårt?

Blåsboken är en interaktiv berättelse där vi blåser på bilderna och ser vad som händer på nästa sida.

Läs mer »
Sofia Nyström.

Jag har arbetat med barn i över 20 år, men de största lärdomarna fick jag inte i mina utbildningar och i mitt arbete utan i mitt föräldraskap. 
Möjligheten att så nära följa mina barn och att vi fick vara en del av varandras liv, formade mig som människa på djupet. Jag började ifrågasätta mina övertygelser kring hur jag borde agera som vuxen och hittade hem i ett nära föräldraskap. Barns reaktioner på världen runt omkring är ärliga och viktiga och jag ser idag det kompetenta barnet ur en helt annan vinkel än innan jag blev förälder.

Love och bilderna tog form när mitt äldsta barn var runt 4 år. Tankarna och responsen som barnet gav mig, behövde jag skriva ner för att komma ihåg och lära mig av. Jag tror att tankarna kan översättas till flera barns upplevelser av hur vuxna agerar i mötet med dem och jag hoppas boken kan bidra till betydelsefulla tankar och insikter.

Love och bilderna

Love och bilderna

Upptäck den viktiga berättelsen om LOVE OCH BILDERNA, en bok som belyser det känsliga mötet mellan vuxna och barn genom barnets ögon.

Följ Love som navigerar genom den komplexa världen av delade bilder och privatlivets integritet. Genom en resa av ömsesidig förståelse och respekt lär sig både Love och mamma vikten av samtycke och gränssättning. Läs mer »