Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Maria Jacobson. Foto: Privat

För mig är läsandet och skrivandet den av mina fritidssysselsättningar som ger mig allra mest.

Jag har alltid tyckt om att skriva berättelser i form av noveller som blivit liggande hemma i byrålådan och jag har säkert ett hundratal noveller och ett tjugotal novellsamlingar som ligger på hög och samlar damm.

För ett par år sedan bestämde jag mig för att skriva en bok, vilket resulterade i den psykologiska thrillerromanen Vad ingen vill. Att få utveckla och leva sig in i bokens karaktärer har varit en spännande och lärorik resa, som jag gärna gör om.

Mina utbildningar består av två kandidatexamina inom olika områden, en i pedagogik och en i litteraturvetenskap. I dag arbetar jag inom skribentbranschen där jag arbetar med helt andra sorters texter.

Vad ingen vill

Vad ingen vill

Anders och Petra lever ett lyckligt familjeliv tillsammans med dottern Josefin, men allt förändras när Anders drabbas av psykisk sjukdom och bryter samman. För att hantera de utmaningar familjen ställs inför får Anders kontakt med psykologen Seidy, som till en början framstår som hjälpsam, men snart visar sig bära på mörka hemligheter. Läs mer »
Debutanten Magnus Ottosson. Foto: Isa Espling

”Jag skriver för de som inte gillar att läsa.” Så brukar jag beskriva min författarstil. Det kan låta lite märkligt och tvetydigt men för mig betyder det att jag vill att mina böcker ska vara lättlästa, inte alltför långa och locka till en skön stund i soffan eller hängmattan.

Jag inspireras av människor, deras livsberättelser, känslor och beteenden. Jag vill kunna leva mig in i deras huvuden när jag skriver. Jag vill följa med i deras vardag, deras känsloyttringar och händelser i deras liv, veta mer om deras bakgrund och hur det har påverkat dem. Jag vill att de ska representera vanliga människor med beteenden och känslor som läsaren kan känna igen sig i.

I mitt snart 43-åriga liv har jag under många år ägnat mig åt musik, spelat och skrivit. När jag för några år sedan kände att alla texter och berättelser och tankar kring musiken borde kunna få ett annat uttryck började jag skriva på allvar. Det har varit en kul process och jag älskar själva skapandet, att hitta på idéer och karaktärer.  

Frank

Frank

För musikern och skaparen Magnus Ottosson var steget till att skriva böcker inte särskilt långt. Magnus debuterar nu med Frank, den första boken i en kommande serie om Smålandsjournalisten Frank. En serie som ska locka till en skön stund i hängmattan eller i soffan en söndagseftermiddag. Läs mer »

Debutanten Maria Arell. Foto: Johanna Hägerstrand Lindvall

Jag älskar att läsa om lyckliga slut, så att jag skriver romance är nog inte så förvånande. Det är sådana berättelser jag dragits till sedan jag var liten. 

Sedan jag och familjen flyttade från Stockholm till Hälsingland känner jag att det är här jag hör hemma. I skogen, bland bergen och nära havet. Här finns allt jag behöver för att skapa mina karaktärer. Det känns självklart att låta de flesta av mina berättelser utspela sig i detta underbara landskap.

Av det jag gett ut tidigare är majoriteten inom fantastikgenren, men alla novellerna är romance. Just nu är det samtida romance jag brinner för och jag satsar på Hälsingeromance som utspelar sig i mindre städer och med allt vad det kan medföra. Jag skriver om det jag själv saknade inom genren när jag var yngre: starka, intelligenta kvinnor och en intressantare mansroll. Smarta tjejer som inte är rädda för att ta i då det behövs, om det så må vara att laga en punka eller rädda någon från en skock höns.

Äktenskapspakten

Äktenskapspakten

"Sexig, romantisk och alldeles, alldeles underbar! Om du vill läsa en romance med realistiska problem, härliga kompisrelationer och en charmig kärlekshistoria - då ska du läsa Äktenskapspakten." - Katrin, @devouringstories

Evelina trivs med sitt liv i lilla Bergsforsa. Läs mer »
Carin Hammarberg, debutant. Foto: Thomas Nilsson

Jag har ett starkt intresse för 1700-talet. Det föddes för några år sedan när jag började jobba på Christinehof slott utanför Brösarp på det fagra Österlen. När jag klev in i detta århundrade var jag fast. Läste allt jag kom över och sög i mig information från läromästarna Mia Gröndahl och Gert Lagerstedt.

Så kom tanken på att dela med mig. 1700-talet är populärt bland författare både för vuxna och barn/unga. Men jag hittade ingen roman om en ung adlig flickas liv.

Sagt och gjort, jag började fundera på vem som kunde agera huvudperson. Fann en liten grevinna som det inte var skrivet särskilt mycket om och som det inte finns så mycket fakta om. Hon blev mystisk för mig och efter ett tag så förstod jag att hon var den perfekta gestalten i en roman. Flickan hette Ulrika Fredrika Piper (1732 och 1791). Jag kunde använda min fantasi och den kunskap jag hade om 1700-talet för att skapa en karaktär som speglade livet för en liten grevinna på 1700-talet. Grevinnan Ulla, 12 år snart 13, var född.

I min systers skugga

I min systers skugga

Tjänstefolket neg, bugade och försökte bli osynliga så snart farmor visade sig. Mamma blev alltid orolig i farmors sällskap och pappa sa ja till allt som farmor föreslog. Det var bara Stina och madam Fridh som inte var rädda för henne. Ibland när Stina gjorde upptåg och alla vände sina roade blickar mot henne kunde farmor söka Ullas blick. Läs mer »

Debutanten Dana Sederowsky. Foto: Dana Sederowsky

Jag är bildkonstnär, verksam i Malmö. Debuterade som konstnär i mitten av nittiotalet. Arbetar med videokonst, textinstallationer och fotografi. Text och språk har alltid varit den mest betydelsebärande delen i mitt konstnärsskap.

Att gå från att skriva videomonologer till nu min skönlitterära debut, som i sig nästan är i form av en lång inre monolog, var ett naturligt steg för mig. Tillvägagångssättet att arbeta skiljde sig inte nämnvärt hur jag annars arbetar.

Repetition, monotoni, ensamhetens ritualer och tidens gång är element i Separat som också är återkommande i mitt övriga konstnärsskap. Och icke att förglömma en absurd humor.

Separat skrevs innan pandemin, vilket gjort den delvis profetisk, då berättarrösten har en fixering vid såväl smittor som en annalkande undergång.

Jag har också utmanat mig själv i att ta bort hänvisningar till tid och plats i berättelsen. Även namn, ålder och kön hos huvudpersonen saknas.

Separat är samtidigt översatt till engelska, med titeln: Solo.

Separat

Separat

I Separat har Dana Sederowsky skapat en karaktär som aktivt väljer bort samhället. En karaktär som vägrar behöva någon annan än sig själv. I en blandning av korta, lösryckta meningar, listor, protokoll, långa stycken och tomma sidutrymmen beskrivs här ett liv i total social isolering. Andra människor betraktas på avstånd. Deras beteende dissekeras, analyseras och föraktas. Läs mer »
Helena Persson. Foto: Privat

Jag har skrivit i olika former mer eller mindre sedan jag lärde mig att skriva som barn. Det har varit dikter, kortare berättelser, och dagbok. Som vuxen kom skrivandet i gång mer, och då också längtan efter att skriva en längre text.

Någonstans runt 2012 påbörjades det arbete som kom att bli debutromanen Sofias val som kom i januari 2022. Att det blev en historisk roman förvånar mig inte, då historia alltid har varit ett stort intresse.

Till vardags arbetar jag som bibliotekarie, men tar också uppdrag som skrivpedagog genom Helenas skrivarverkstad®. Det kan handla om skrivarkurser eller viss lektörsläsning av text.

Jag bloggar också om mitt skrivande på Livet med orden.

Sofias val

Sofias val

Året är 1790 och greve Fabian Falkenhöök har allt utom en hustru. Hans farmors ständiga krav på att han ska stadga sig tär på honom, samtidigt är hon aldrig nöjd med någon av de kvinnor han presenterar för henne. Så när Fabian vinner en gård i en spelomgång öppnar sig också möjligheten att få en hustru på köpet. Läs mer »