Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Robert Söderström.

Jag har underbara minnen från min barndom när mamma eller pappa läste böcker för mig och min syster. Min syster var mest intresserad av handlingen, medan jag var mer intresserad av bilderna. Detta ledde till att de till slut fick läsa för oss var för sig, eftersom min syster inte orkade vänta på att jag skulle se klart bilderna.

Konstigt nog är det fortfarande så. Jag är en person som uppslukas mer av bilder än text. När jag skrev min bok baserade jag texten på de bilder som jag målade upp i mitt huvud.

Nu när jag skrivit och publicerat min första bok känns det som att en ny dörr har öppnat sig, och nya idéer och texter flyger fram både kopplat till ”Tjuv och Polis”, men också helt andra historier som jag har arbetat med.

Min förhoppning är att väcka leklust och glädje hos barnen. Jag hoppas att min bok kan locka fram deras fantasi, så de kan ta karaktärerna ur boken och applicera dem i sina egna lekar, så att Bell, Ringo och Boy kan fortsätta fånga tjuvar utanför bokens pärmar.

Tjuv och polis : jakten på munktjuvarna

Tjuv och polis : jakten på munktjuvarna

Morgonens stillhet vilar över Gröneborg. Det enda man hör är tystnaden. Natten har haft ett otäckt besök av busiga busar, men det vet ingen ännu. Inte förrän staden vaknar av den gamla konditorns höga skrik. Hans munkar har blivit stulna!

Nu är det upp till polisstationens bästa tjuvjägare att lösa fallet och hitta munktjuvarna. Läs mer »

Per Rune Nilsson

Per Rune Nilsson heter jag och är född och uppvuxen i Arvidsjaur, Norrbotten. Efter värnplikt vid Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg och ett par år i restaurangbranschen så sökte jag mig till slut till polisen. Under drygt 20 år verkade jag sedan som polis i olika delar av landet och i olika funktioner. Tio av dessa år tillbringades vid Säkerhetspolisen, SÄPO, där jag arbetade inom myndighetens operativa enheter.

De senaste åren har jag varit verksam inom den privata säkerhetsbranschen, där uppdragen spänt över ett brett register såväl i Sverige som utomlands. Idag bor jag i Göteborg där jag jobbar jag på ett stort svenskt företag i egenskap av koncernsäkerhetschef. 

Läsa och till slut skriva har alltid varit en närvarande faktor under min livsresa. Jag tror på berättelsen och har i min debut velat skapa en trovärdig historia om en komplicerad relation mellan en far och dotter, organiserad brottslighet i Europa och säkerhets- och underrättelsetjänsters verksamhet i en allt mer komplex omvärld.

Syndaren

Syndaren

I centrala Göteborg skjuts den unga åklagaren Ulrika Ericsson ner efter en avslutad gängrättegång. Medan läkarna kämpar för hennes liv inleds det som ska bli en av Sveriges mest uppmärksammade brottsutredningar. Läs mer »

Jan-Olof Durhoff. Foto: G. Durhoff.

Jag har utövat mitt yrkesverksamma liv i skolans värld, som lärare i svenska/engelska på högstadiet, gymnasiet, Komvux och på språkkurser i GB.

Mitt litterära intresse har gått som en röd tråd genom åren; jag har skrivit och läst mycket, främst anglosaxiska författare.

Jag mötte min fru i Västafrika, där vi båda undervisade på en internationell skola. Tillsammans har vi rest över stora delar av världen. När barnen var små tillbringade vi alla loven i min frus hemland (Wales) och jag blev fascinerad av den walesiska kulturen, landskapet och språket och det keltiska arvet.

Ganska tidigt upptäckte jag att många svenskar upplevde Wales som något exotiskt, en del av UK som de hade en diffus bild av och lite kunskap om.

Tanken växte att skriva en reseskildring (alternativt guidebok) om Wales och ladda den med natursköna bilder som jag själv fotat.

Under senare år ändrade jag inriktning och beslöt att skriva en kärleksroman.

Arbetet mynnade ut i Megans story och en handling som till 75 procent utspelar sig i Wales och får anknytning till Sverige genom att den manlige huvudpersonen kommer från Göteborg. Denna fick också bli min debutbok.

Jag bor och skriver i Trollhättan och låter både Bob Dylan och Rolling Stones lätta upp den dagliga tillvaron. Favoritförfattare? John Fowles (avliden) och Ian McEwan (nu levande).

Megans story

Megans story

Megans story är en kärleksroman som tilldrar sig kring millennieskiftet, mest i Wales men också delvis i London och i Västafrika.


Huvudpersonerna är Axel Danielsson, 26 år och jurist från Handelshögskolan i Göteborg, och Megan Jones, sjuksköterska vid Glangwili Hospital, Wales. Läs mer »

Isaac Fryxelius. Fotograf: Lovisa Fryxelius

Jag heter Isaac Fryxelius och är född och uppvuxen i en stor och kreativ familj i Karlstad. Tillsammans med mina bröder utvecklar jag sällskapsspel och vi gjorde en storsuccé med Terraforming Mars 2016. Jag gillar att ha många projekt i luften – inte för att stressa, och jag är inte så snabb av mig, utan för att ha många intressanta tankar att komma tillbaka till och fila på. Min barnboksdebut är precis ett sådant projekt som jag skissat på och fantiserat om sedan 2008, och nu är jag framme! Fler barnböcker finns i tankarna, men annars ägnar jag mig gärna åt brädspelsskapandet, måleri och att bygga liggcyklar … och mycket annat!

Draken som fångade en prinsessa

Draken som fångade en prinsessa

Draken bestämmer sig för att fånga en prinsessa. Han vet inte riktigt varför, men han har läst i sina böcker att drakar gör sånt.
Han packar sin håv och en matsäck och ger sig ut på jakt. Men inte hade han räknat med att prinsessor skulle vara så svåra att fånga. Läs mer »
Vedran Maras. Foto: Ludvig Swärd

Stephen King sa en gång: ”Böcker är en unikt portabel magi.” Jag upplevde denna magi tidigt i mitt liv. Först genom muntliga berättelser från min farfar, sedan via R.L Stines klassiska skräckböcker för barn och ungdomar. Det var inte desto mindre Dean Koontz med boken Väktare och Richard Matheson med boken Legend somväckte min egen skrivarlust. Än idag kan jag komma på mig själv med att gå tillbaka och läsa just de böckerna för att få inspiration och drivkraft.

Och riktig drivkraft fick jag en sen höstkväll för knappt två år sen. Jag satt lutad över mitt skrivbord med ansiktet i händerna och tänkte: ”Vad skrämmer mig mest?”

Svaret på den frågan presenterade sig nästan genast, och sedan började romanen ta form. Jag kastade pinne efter pinne på brasan som till en början brann långsamt men som snart flammade upp. Karaktärer framträdde ur mörkret: en hämndlysten far, titelkaraktären själv. Därpå kom inspektör Vide Eldh, den outtröttliga. Sedan dök hon upp – Hedda Schwarz, journalisten som vill något mer än att bara skriva för lokaltidningen. De ställde sig runt den metaforiska brasan och värmde händerna. Och jag såg dem, och de såg mig. Efter att ha utforskat deras mörka sidor (Hämnaren är en mörk roman) är jag redo att släppa taget.

Jag är legitimerad lärare i engelska och svenska för gymnasiet och högstadiet. Jag har växt upp i en liten stad mitt i Södermanland. Flen, Sörmlands hjärta. Violen från Flen. Det är härifrån jag i min debut försökt få människor att känna den magi King talade om. Har jag lyckats? Det får tiden utvisa. Min kompis – den så kallade debuten – går sina första stapplande steg där ute nu. Lever sitt eget liv. Ensam. Det finns inget mer jag kan göra. Hoppas att du klarar dig, kompis. Och jag hoppas att du ger samma underhållning till andra som du givit mig.

Hämnaren

Hämnaren

Mario Lekos liv är ingen framgångssaga. Hans sexåriga dotter är allvarligt hjärtsjuk och förhållandet med frun spänt. Liksom många andra gör han sitt bästa för att få allting att fungera men när hans fru och dotter en dag spårlöst försvinner förvandlas hans liv snabbt till en mardröm. Läs mer »
Jessica Nihlén Fahlquist. Foto: Marcus Holmqvist

Jag heter Jessica Nihlén Fahlquist och bor med min man och mina tre barn i Täby utanför Stockholm. Jag är docent i praktisk filosofi och arbetar på Uppsala universitet, men har även arbetat på olika ställen i världen. Min forskning och undervisning handlar om etik inom hälsa och teknikutveckling. Både i forskningen och under hela livet har jag tänkt mycket på vad det betyder att vi som människor är ansvariga för oss själva och varandra. Som förälder ställs man också inför frågor som har att göra med vad som är rätt och fel. 

Jag älskar att skriva, men den största delen av mitt skrivande har jag gjort i mitt jobb. 2018 publicerades min bok ”Moral Responsibility and Risk in Society: Emerging Technologies, Public Health and Environment”. Nu kommer min första roman, ”Välja fritt”, som släpps i juni 2023. Boken handlar om huvudpersonens känslor och tankar kring hur fria eller förutbestämda vi är, och hur vi hela tiden påverkar varandra som människor.

Välja fritt

Välja fritt

Emelie går igenom tre svåra händelser i olika faser av livet. Som tonåring på 1990-
talet upplever hon ett abrupt avslut på en relation med en pojkvän och samtidigt
vänder sig hennes bästa vänner emot henne. Det börjar också gå rykten om henne
och hon anklagar sig själv för det som händer.


När hon precis tagit studenten skiljer sig hennes föräldrar. Läs mer »