Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Marianne Petrén. Fotograf: Mikael Eriksson

Jag har alltid haft böcker och barn omkring mig – både privat och i mitt yrkesliv som lågstadielärare, specialpedagog, läromedelsutvecklare, lektör, läromedelsförfattare och korrekturläsare. I dag har jag fem barnbarn mellan 6 år och 13 år som deltagit under skrivprocessen och kommit med synpunkter och inte minst stärkt mig i min förvissning att det är en berättelse som fängslar barn i den åldern.

Intresset för både historia och för den lilla människan har alltid funnits med mig. Jag vill att läsarna ska få möjlighet att ta del av en annan tid i den här äventyrsberättelsen och kanske hitta något som de har gemensamt med huvudpersonerna eller situationer de känner igen sig i. 

Förutom att boken både genom text och bild ger en uppfattning av hur barn i läsarnas ålder levde för ungefär 70 år sedan, så vill jag visa att alla kan försöka hjälpa till och göra skillnad.

Smugglare i hamnen

Smugglare i hamnen

Vad händer egentligen i hamnen? Vilka är främlingarna och vad bär de på?

Från sitt gömställe bakom en godsvagn ser Eva och Lars hur främlingarna byter varor och pengar. Snart är vännerna mitt uppe i en spännande och farlig jakt på smugglarna.

Följ med på en tidsresa till 1950-talet där Eva och Lars är huvudpersoner. Läs mer »

Sune Ågren. Fotograf Cecilia Hedström

Jag heter Sune Ågren, bor i Göteborg och är uppvuxen på ett litet jordbruk i Norrland. På latingymnasiet i lärdomsstaden Härnösand läste jag bl.a. filosofi vilket senare i livet ledde till intresse för vetenskapsmän och filosofer inom kvantfysik. Efter gymnasiet studerade jag ryska på Försvarets Tolkskola och ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm samt vid INSEAD i Fontainbleau utanför Paris. Jag har arbetat som anställd företagsledare inom olika industrier som Nylands Mattfabrik AB, Holmsund Golv och Götaverken Modul AB. För att jobba åt mig själv blev jag serieentreprenör med köp, utveckling och försäljning av egna företag med ett internationellt arbetsfält. Mitt sista företag i kedjan, Vadsbo LightTech AB, avyttrades och såldes in på börsen år 2016 där det fortfarande lever och frodas. Den grekiske filosofen Herakleitos beskrev redan för ca 2 500 år sedan tillvaron som stadd i ständig förändring med uttrycket Panta rhei. Under min livsresa har hans livssyn väglett mig.  

En tankelek : om personlig utveckling utifrån kvantfysiken

En tankelek : om personlig utveckling utifrån kvantfysiken

Alla har vi hört talas om hur arv och miljö formar oss människor. Läs mer »

Emma Ribbing.

​I grunden är jag professionell dansare men ser mig själv som hantverkare. Mitt material och stoff är rörelse, kropp, ord och närvaro. I över 25 år har jag arbetat som en ardennerhäst med scenkonst och media. Efter 14 år av internationellt turnéliv är jag nu bosatt i men hemstad Malmö. Som fri konstnär har jag oavbrutet skrivit; verksamhetsberättelser, estradpoesi kulturbidragsansökningar, teater manus. Ändå är steget att kalla sig författare stort för mig. Men nu är jag där och jag längtar efter möten med läsare, grubblare och lekfulla som kan tänkas gilla mina dansande texter och bilder.

Jag har tre egna barn och driver en studio för ljud, media och film i en nedlagd tågindustri i Malmö. Estetiken i min arbetsmiljö och utvecklingen av Malmös förstäder har inspirerat mig till Alla vill va Rymdraketen som är min första fiktiva bok för barn.

Alla vill va rymdraketen

Alla vill va rymdraketen

Liten vill ha utsikt, utsikt som en vuxen, som från en skyskrapa och allra helst från en raket som kan färdas ut i rymden.

Alla vill va rymdraketen är en dans i bokform, en läsupplevelse som inspirerar både barn och vuxna till gemensamma lekflöden och att tänka stort och hållbart. Läs mer »

Stefan Lindgren. Foto Tobias Fischer

​Sedan drygt 30 år har jag delat mitt liv mellan Stockholm, en modern och vacker huvudstad med med honörsord som effektivitet, ordning och rättvisa. Samt Lecce, en antik barockstad med långa heta sandstränder, turkosblått hav, liv och högljudda invånare med anor från tiden före Kristus där passion och kreativitet är viktigare. En fantastisk blandning.

En sång om en ung nigeriansk kvinna som utnyttjades för prostitution längs de italienska landsvägarna och blev fri först genom sin död, gjorde starkt intryck och en följande skrivarkurs i New York, fick mig att börja skissa på en berättelse om maffia, utnyttjande, konflikter och starka känslor, där döden kan bli den yttersta konsekvensen.

I berättelsen får vi träffa sicilianaren Filippo och en lokal syditaliensk maffiafamilj. Vi följer Sophie, en svensk kvinnlig hovrättsfiskal och Daniele, en italiensk åklagare till Stockholm och Oxelösund samt två nyfödda tvillingar som rymmer med sin mor till London.  

Filippo, sicilianaren : en maffiaberättelse

Filippo, sicilianaren : en maffiaberättelse

Året är 1985. På den italienska sydostkusten pågår ett krig mellan flera maffiafamiljer och dödstalen stiger. Filippo, medlem i Cosa Nostra, gör sin första runda i fängelset. Där träffar han Michele, närmaste man till en av de lokala familjernas boss. Den starka Filippo, som har en förmåga att koppla bort sina känslor, blir snart en garanti för Micheles överlevnad i fängelset. Läs mer »

Nevenka Kronberg. Foto: Anders Kronberg

Jag heter Nevenka Kronberg. Som mitt namn antyder har jag rötter i två länder. Jag har vuxit upp i Malmö och bor med min man strax utanför stan. Bakom mig har jag en lång yrkeskarriär, senast som HR-chef för de nordiska enheterna, i ett multinationellt företag.

Idén om att skriva en självbiografi väcktes för många år sedan. När jag slutade arbeta började den tanken framstå som möjlig. Jag kände att det var angeläget att berätta min familjs historia, hur livet blev i landet i norr. Det var tidigt sextiotal när vi kom till Sverige. Industrin gick på högvarv, och anpassningen till det svenska samhället gick framåt. Framtiden såg ljus ut. Men en dag tog vårt liv en ofattbar vändning, som kom att prägla oss för all framtid.

En skrivarkurs på Folkuniversitet blev startskottet till bokens tillblivelse. För att få ytterligare inspiration till mitt skrivande tog jag en diktkurs på distans. Det öppnade ett fönster till lyrikens värld. Kan hända att min nästa bok blir en poesibok.

Trots allt som hänt

Trots allt som hänt

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2023-10-20

Nevenka Kronbergs självbiografiska bok tar sin början på 60-talet då familjen flyr sitt hemland. Porten till Sverige är välkomnande och arbetsgivarnas dörrar står på vid gavel. Anpassningen till det nya landet genom arbete och skola går framåt. Men en dag förändras livet för alltid. Nevenka är tio år när hon och familjen drabbas av det ofattbara. Läs mer »

Monica Jonsson. Foto Patricia Thern

Min barndom präglades av en känsla av att ha blivit separerad från en tvillingsjäl i livet innan, så min storasyster fick mig att börja läsa Francine Pascals bokserie när jag var nio. Vi plöjde och växlade ungdomsromaner och min fascination för mysterier fick mig snart att gå över till de hundratals Kitty-böcker skrivna under pseudonym. Bokrecensioner var högstadiets höjdpunkter och på litteraturlektionerna i gymnasiet imiterade vi de största författarna, som Kafka och Shakespeare. Läraren undrade hur jag lärt mig stavning, grammatik och interpunktion men för mig var det inga konstigheter – sådant sätter sig i ryggmärgen om man läser mycket, precis som när en förälder introducerar en sport eller ett instrument tidigt. Men allt började långt innan; favoritsysselsättningen var högläsning i kuddrummet på dagis och därefter i klassrummet, medan jag fortfarande berättade historier via teckningar. Jag var förtrollad av Astrid Lindgren, och har nog alltid vetat att jag skulle bli författare en dag.

Ödesbestämda

Ödesbestämda

MADISON är en före detta barnskådespelare som vuxit upp under skakiga omständigheter. Hon har gått vilse i livet och uppsöker mediumet Jenny i hopp om vägledning. Jenny förbereder henne på stora förändringar; kort därefter är ingenting längre som vanligt. Madison flyter fram, tycks få svar på sina existentiella frågor och det känns som att hon drömmer i vaket tillstånd. Läs mer »