Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Therese Lerman. Foto: Privat

Jag är skrivandet. Skrivandet är jag. Mitt sätt att existera.

Jag lärde mig att läsa tidigt. När skolan började flyttade jag mer eller mindre in på skolbiblioteket. Eftersom jag då kunde få en paus från min väldigt jobbiga verklighet.

Jag har alltid ställt mycket frågor. Har pingviner knän? Hur många nackkotor har en giraff? Frågan var böckerna på biblioteket kommer ifrån dök upp ganska snabbt. Så jag ställde den till Karin, bibliotekarien och hon gav ett svar. Hon berättade om hur en författare får en idé. Hur den sen skriver en bok baserat på den idén. Hur förlaget ger ut den. 

Det blev uppenbart för mig vad jag måste göra. Vad mitt liv går ut på. Jag måste helt enkelt skriva böcker som det sen går att låna på biblioteket. Det visste jag då och det vet jag nu.

Jag är skrivandet. Skrivandet är jag.

Allahjärtansdagskortet

Allahjärtansdagskortet

Jag heter Simon och jag är kär i min bäste vän Martin. Pappa kommer att hata mig för det. Kommer Martin också att hata mig? Om jag vågar ge honom allahjärtansdagkortet alltså. Precis samma kort som pappa aldrig får se. Men pappa hittar kortet och katastrofen är ett faktum...

Recension: Lotta Nanfeldt: Boken handlar om en pojkes förbjudna kärlek. Läs mer »

Debutanten Pernilla Soland. Foto: Privat

Jag var sexton år när jag i tonårens storhetsvansinne sände in min första diktsamling till Bonniers. Sedan blev jag ung vuxen och la poetdrömmarna på hyllan. Jag kammade ut håret, blev socionom och ville ändra världen. När inte heller det visade sig vara genomförbart skrev jag en roman baserad på mina erfarenheter av att vara mamma till en svårt sjuk dotter. I ett försök att göra något konstruktivt av vanmakten och för att stå ut plitade jag ner korta anteckningar under de första åren av hennes sjukdom. Noteringarna arbetade jag om till en roman. Längtan efter skrivande och förändring sammanföll slutligen till en bok.

Jag kommer från Stockholm, född 1973, och verkar på Gotland. Den verklighetsbaserade romanen Blunda och räkna till hundra är min prosadebut. Jag har läst skrivarlinje vid Fridhems folkhögskola, manusutveckling vid Luleås tekniska universitet och kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet. Jag är också autodidakt konstnär.

Blunda och räkna till hundra

Blunda och räkna till hundra

”Blunda och räkna till hundra” är en verklighetsbaserad roman ur en mammas perspektiv. Berättelsen tar sin start i den pandemi som nu rasar kring oss. Flera år tidigare drabbades dottern Linnea av ett virus som inte släppte sitt grepp. Snart fick hon nya märkliga symtom. Läs mer »
Debutanten Jennifer Berglund. Foto: Privat

När jag läste att en bloggerska som jag följt i många år hade skrivit ett bokmanus som blivit antaget av ett förlag var det något som klickade till inom mig. Helt plötsligt insåg jag att alla de där författarna som skriver böcker har varit helt vanliga personer från början. På något vis har jag alltså hela mitt liv gjort tankevurpan att man måste vara författare innan man kan skriva en bok.

När jag väl insett mitt misstag började jag genast googla på hur man skriver ett bokmanus och ungefär tre månader senare stod jag där med ett färdigt manus. Förlagen var tyvärr inte lika exalterade som jag var och refuseringarna regnade in.

Men skam den som ger sig. Nu, ett halvår senare, har jag både ett till bokmanus och ett ja från ett förlag som vill ge ut min feelgood-roman, som handlar om konsten att bli både klimatsmart och kär.

Läs eller lyssna på boken hos valfri ljudbokstjänst.

Frida Sandberg ska bli klimatsmart på riktigt – och hon tänker börja med en hemester! Men vart åker man egentligen då? Efter en stunds googlande dyker plötsligt ett riktigt lovande resmål upp. I den lilla byn Vendel bor en äldre dam med ett ledigt gästrum, och hon vill gärna ha en kvinnlig hyresgäst som gillar att laga mat. Kan det bli mer perfekt?

Samtidigt som Fridas nya miljötänk försätter henne i dråpliga situationer blir hon snabbt god vän med sin huskamrat Margareta. Däremot har hon inte samma tur med Margaretas stilige son Jack, som till en början verkar allt annat än imponerad av sin mors sommargäst. Snart börjar hon ändå känna sig riktigt hemma bland invånarna i Vendel, men allt som oftast gör sig en mörk hemlighet påmind. Och när heta känslor uppstår mellan henne och Jack, ja, då glömmer hon nästan bort att hon faktiskt redan har en pojkvän…

Debutanten Tommy Gustafsson. Foto: Privat

Mina första försök till att skriva ett manus inleddes 2004 ungefär. Det har tagit lång tid för mig att bli hyfsad på hantverket därför har debuten fått lov att vänta. Målet har varit ända sedan dess att ge ut en bok. Nu, ungefär sexton år senare kommer det att ske.

Att debutera som författare känns overkligt och att skriva ett manus, från början till slut, har varit bland det roligaste jag har gjort. Jag har länge sysslat med musik, så kreativt skapande har varit en del av mig ända sedan jag fyllde tretton.

För mig handlar författarskapet om ett ständigt lärande och som person ger jag mig inte förrän jag låser upp alla de mysterier som skrivandet presenterar. Jag skriver sådant jag själv tycker om att läsa och bryr mig sällan om trender. Om jag är hundra procent nöjd med vad jag har skapat så räcker det gott.

Resenären & Banemannen

Resenären & Banemannen

Livet i den alltför gemytliga staden Bolgat går gamle Graldek på nerverna. Allting förändras när han hittar en nedkyld och medvetslös ung man i ett buskage. Läs mer »
Debutanten Anders Blentare. Foto: Zofia Åsenlöf

Berättelsen om Sanja kom liksom till mig en dag. Pockade på min uppmärksamhet, med en början, en mitt och ett slut. Min uppgift nu var att sätta mig ner och få den på pränt. Och så blev det.

Vanligtvis jobbar jag som skådespelare, och även där är kärleken till texten en stor del av det som driver mig. Att få levandegöra text. Och jag tänker att det är samma sak jag gör när jag skriver – levandegör text.

Skrivandet och kärleken till ordet har alltid funnits där för mig. Från tidiga tonåren då jag och min vän Kristian satt och smygskrev poesi i räknehäftena på mattelektionerna och skickade mellan oss, till ett ständigt slags dagboksantecknande upp i vuxen ålder för att hålla skrivandet vid liv.

De första två böckerna om Sanja, som kommer nu i vår, handlar mycket om attityd och om vilja. Att vilja vara bäst. Vilja vara någon annan än den man är. Vilja få respekt.

Jag tror att många kommer att känna igen sig i Sanja och vad hon går igenom.

Tuff nog?!

Tuff nog?!

I serien Sanja ryms både svettiga, snabba fotbollsmatcher, tjafs på skolgården och rivalitet. Det är sena träningar, bitska kommentarer i omklädningsrummet och oförätter som följer med in i klassrummet. Sanja är en serie om att hitta sig själv och sin väg lika mycket som en serie om hattricks, hörnor och avgörande straffar. Läs mer »
Debutanten Gunnel Hillås. Foto: Privat

Jag heter Gunnel Hillås och är konstnär och präst, med studier i teologi, filosofi, psykologi och på målarskolor, skrivarskola och filmmanuslinje. 1994 hade jag min debututställning på Galleri Dialog i Stockholm. Chadô och ikonskrivande är konstnärliga praktiker jag ägnar mig åt.

Jag arbetar i ett växelbruk mellan konstformerna. Måleri och att skriva berättelser integreras ofta. Jag ”skriver bilden” och en ny berättelse är som en resa mot ett okänt mål, där berättelsens karaktärer blir alltmer tydliga. Jag skriver det mesta för hand, kropp och ord hör tätt samman. Har gjort en kortfilm; Cora, och ett par filmprojekt som för närvarande befinner sig i vilostadium.

De konstnärliga praktikerna Chadô och ikonografi vilar i djupa traditioner och är en givande kontrast till mitt ”eget” skapande, liksom att skriva predikan som präst.

Se på månen, se på mig

Se på månen, se på mig

Böneutropen från minareten i ett av Istanbuls kvarter väcker henne i gryningen. Hon vänder sig försiktigt om och ser på honom. Han sover djupt. Rädslan hugger tag i henne. Hon ser på den trasiga, ituskurna målarduken som ligger slängd i ett hörn på golvet. Hur kunde det bli så här? Hans förändring skrämmer henne. Läs mer »