Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Helén Bartoft. Foto: Privat

Böcker har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Den stora drömmen jag burit med mig i många år är att få skapa ett eget verk. Att någon en dag ska kunna hålla min bok i handen och få svepas med i en berättelse som jag har komponerat. När jag började skriva hade jag ingen idé men när fingrarna mötte tangenterna blev det så självklart, berättelsen fanns där inom mig och bara ville ut och få bli berättad.

Jag är fascinerad av relationer och det är därför relationerna står i fokus i min feelgoodroman Liten resa för stora beslut. Kanske har min huvudkaraktär lånat en rädsla som finns hos mig som hos så många andra. Hur hanterar man att relationerna går utför när allt man vill är att relationerna ska fortsätta utvecklas framåt? Den här boken är skriven under många skrivkvällar hos min syster och tidiga morgnar före familjen vaknat till liv. Tänk att det till slut blev ett helt manus som nu blir en bok. Det är helt fantastiskt vad lite envishet kan göra.

Läs eller lyssna på boken på till exempel Nextory, Storytel eller Bookbeat.

IBLAND MÅSTE VI RESA BORT FÖR ATT HITTA HEM

Isabelle lever drömlivet med maken Alexander och deras tre tonårsbarn. I alla fall brukade hon göra det. Efter en sommarsemester där hon skulle rädda både relationen till sin dotter och hitta tillbaka till kärleken, har allting bara blivit ännu värre. Dessutom har hon fått reda på att hennes man döljer något för henne. Kan hon verkligen älska någon hon inte litar på?

När hon på inrådan från sin gravida bästa kompis åker till Gotland för att reda ut sina tankar och lämnar hela familjen hemma, kraschar hon ordentligt och blir sjukskriven. Mitt i livskrisen dyker det upp en snygg man i stugan bredvid och Isabelle får svårt att inte lockas av hans avslappnade stil och gröna ögon. Skilsmässa känns alltmer som det enda vettiga alternativet. Men kanske går det fortfarande att rädda den sömniga relationen?

HELÉN BARTOFT, född 1985, är en svensk författare från Vallentuna. Hon är gift och har två barn som är på väg att bli tonåringar. ’Liten resa för stora beslut’ är hennes debutroman och utkom år 2022.

Böcker och skrivandet har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag har alltid läst och skrivit väldigt mycket. Jag minns den där lilla förhårdnaden jag fick på långfingret, efter att pennan legat tryckt mot den i timmar i sträck. Nu för tiden blir det färre förhårdnader och mer nackspärr framför datorn. Det är något alldeles särskilt med att skapa berättelser och liv med ordens kraft! När jag skriver försvinner världen runt mig och orden forsar ut. Det ger en alldeles särskild känsla att stå framför mina bokhyllor och förnimma allt som ryms innanför pärmarna i var och en av böckerna som jag köpt genom åren.

När jag var 34 år och mitt i vardagskaos med hämtning på förskolan, vabb och överkokt pasta kom cancern på oönskat besök. Marken försvann under mina fötter och det enda jag kunde tänka på var att jag inte kunde dö från mina barn. Hur skulle de klara sig utan sin mamma? Jag bestämde mig för att göra något bra av det hela, vilket resulterade i att jag gjorde allvar av mina drömmar om att skriva en bok. Min första bok växte fram med hjälp av kunskapen som utbildad lärare och socionom, den egna erfarenheten av cancer och inte minst genom alla de samtal jag haft med mina barn under resans gång.

En dum knöl i mammas bröst

En dum knöl i mammas bröst

Först var det en helt vanlig dag. Pappa kom och hämtade på eftermiddagen. Men något var annorlunda. Mamma brukade alltid hämta dem annars. Var är mamma? ropade Henric. När pappa inte svarade blev Ella orolig. Det blev som en svart, hård sten i magen.

Det visar sig att Ella och Henrics mamma har en knöl i bröstet som heter cancer. Läs mer »

Christina Bengtsdotter. Foto: Carina Vallin

Jag, Christina Bengtsdotter, (f. 1973) är jurist och civilekonom. Uppdraget Särskild företrädare för barn är ett uppdrag som jurister kan åta sig. Det innebär att jag som jurist tar till vara barns intresse i en rättsprocess, där vanligtvis en nära anhörig är misstänkt för brott mot barnet. Barnet får i dessa uppdrag åka med mig, eller någon annan, till ett ställe där polisen vill hålla förhör med dem. Barnets vårdnadshavare vet inget om att barnet hämtas till förhör. De får ett samtal från polisen efter förhöret hållits om att barnet varit på förhör.

Vid dessa uppdrag kände jag att barn i många fall inte fick stöd efter förhöret. I vissa fall fick barnet krisstöd, då kom Socialtjänsten hem till familjen på eftermiddagen efter förhöret och hjälpte barnet att berätta vad de varit med om. Men i vissa fall erbjöds inte det stödet, det finns inte heller på alla håll i landet.

Syftet med denna bok var därför att skapa en berättelse på ett enkelt språk som barn kan få efter ett förhör och med hjälp av boken kunna berätta hemma vad de varit med om. Genom att läsa och beskriva hur det varit för dem hoppas jag att de känner att berättandet för föräldrarna när de kom hem inte blir fullt lika jobbigt som när de inte har något stöd alls.

Den annorlunda dagen

Den annorlunda dagen

Det här är en berättelse om ett polisförhör. Barn blir ibland hämtade till polisförhör för att något har hänt i deras familj. Om någon inte varit snäll mot barnet vill polisen ställa frågor för att se till att barnet har det bra.

Du som håller i den här boken har varit på ett polisförhör. Läs mer »

Debutanten Lisa Brand. Foto: Privat

När jag var åtta år och vuxna frågade vad jag ville bli när jag blev stor svarade jag: författare och bonde. Nu har båda sakerna uppfyllts. Jag bor på Österlen och försöker vara lite självhushållande, samtidigt som jag skriver. Odla och skriva. Två saker jag älskar. Yoga är en annan stor passion i livet.

Serien om Gro börjar i Skåne. Gro bor i en buss tillsammans med mamma Anna och pappa Otto, undulaterna Gullebullen och Gulleplutten samt hunden Zlatan. De reser runt i de svenska landskapen och upplever många spännande äventyr.

I den andra boken om Gro är familjen i Blekinge. Så fortsätter hon tills hon har varit i alla de svenska landskapen. En roadtrip à la Nils Holgersson.

Jag har själv levt ett brokigt liv. Jag har till exempel jobbat som busschaufför och rest runt i en ombyggd stadsbuss. Mest har jag jobbat med teater. Nu arbetar jag på en Komvuxskola.

Det är en ynnest att få skriva för barn och jag längtar till varje stund jag är tillsammans med Gro och hennes familj och får följa med på hennes underbara resa genom Sverige.

Gro i Skåne

Gro i Skåne

Gro bor i en buss tillsammans med mamma Anna och pappa Otto, undulaterna Gullebullen och Gulleplutten samt hunden Zlatan. Den brokiga familjen reser runt med bussen i de svenska landskapen och upplever många spännande äventyr. Gro är en liten tjej med stora känslor. Hon är full av frågor och hennes funderingar är både roliga och allvarliga. Läs mer »
Gro i Blekinge

Gro i Blekinge

Gro bor i en buss tillsammans med mamma Anna och pappa Otto, undulaterna Gullebullen och Gulleplutten samt hunden Zlatan. Den brokiga familjen reser runt med bussen i de svenska landskapen och upplever många spännande äventyr. Gro är en liten tjej med stora känslor. Hon är full av frågor och hennes funderingar är både roliga och allvarliga. Läs mer »
Maja Bergman Lindberg. Foto: Privat

Jag är en skåning som bor i Borås. Jag är utbildad förskollärare men arbetar som skribent. Det här är lite mitt liv i ett nötskal – många i min närhet kan förundras över hur orädd jag är för att ”throw all my cards in the air”. Jag gör helt enkelt det jag mår bra av, även om det innebär stora förändringar.

Genom åren har jag intresserat mig för allt från fotografering till olika sporter och i flera år drivit en Youtube-kanal som faktiskt varit hyfsat populär. Flera intressen har svalnat eller prioriterats bort med åren, men aldrig skrivandet. Det är liksom en del av mig. En del som vuxit fram genom mitt behov av att få reflektera. Ska allt man känner och upplever bara gå upp i rök? Det är så det känns om jag inte får skriva på några dagar. Genom skrivandet får mina tankar, reflektioner, upplevelser och känslor ett syfte.

Klarar allt

Klarar allt

Efter det värsta tänkbara sveket på sin studentnatt tvingas Klara flytta ut från pojkvännens lägenhet och hem till föräldrarna igen. Det dröjer inte länge innan höstens studieplaner också går i kras. Läs mer »

Jenny Almquist. Foto: Privat

För mig har det inte alltid varit självklart att skriva just böcker. Dels för att jag alltid har trott att det skulle vara svårt och dels för att jag inte var den bästa på grammatik och stavning. Men jag tyckte alltid att det var roligt när det var dags att skriva uppsatser i skolan, eftersom fantasi hade jag gott om. Men det hade nog inte min lärare i mellanstadiet, då hon tydligt förklarade för mig ”Men Jenny, människor och djur kan inte prata med varandra, du borde skriva lite mer verkligt”. 

Nu i vuxen ålder när jag tänker på det, så var det ju ganska märkligt sagt av läraren. Detta gav mig mer tvivel på mitt skrivande, istället för mersmak, då det är i fantasin jag trivs bäst när jag skriver! 

Men i vilket fall som helst så gick jag från uppsatsskrivningar till pjäsmanus. Men jag insåg snart att efter en pjäs är skriven och spelad, så blir manuset gärna liggande i en låda som glöms bort. Detta kändes ganska tråkigt. Så då bestämde jag mig för att skriva en bok. Så för att göra en lång historia kort skrev jag till slut ”Mila & Mörkret”, en barnbok med fantasi och ett budskap om att du måste hitta din egen styrka.

Mila & mörkret

Mila & mörkret

"Briljant!" tycker BTJ och ger boken högsta betyg!
"Mila & mörkret är en underbar bok om att lära sig hantera sin mörkrädsla. [...] Berättelsen är fint illustrerad med svartvita tuschteckningar av Mymoa Wängdahl. [...] Jenny Almquist har skrivit en fin bok som är både lättläst och fantasifull och stimulerar läsintresset. Läs mer »