Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Kaj Hagstedt. Foto: Peter Andersson Shanygin

Alla barn har rätt till sina känslor och åsikter, sin röst och sin talan. Som författare kan vi inspirera och entusiasmera barn att vidga sina perspektiv och att utforska de kreativa möjligheterna inom fantasin. Vi kan med våra ord ge barnen vidare referensramar och ett mångfacetterat språk.

Jag har under större delen av mitt liv jobbat som regissör inom tv och film, med fokus på barn och ungdom. Jag har också jobbat med språkutveckling och är utbildad lärare för årskurs 4–6. Med min debutroman tar jag stolta men ödmjuka kliv in i den litterära världen och ser hela processen som steg i min personliga utveckling.

Jag önskar att boken blir ett aktivt inlägg i den pågående debatten om barns och ungdomars läsintresse, och hoppas att lärarhandledningen skapar spännande och kreativa samtal i klassrum. Jag vill med boken kommunicera och entusiasmera, glädja och inspirera, roa och förvåna.

Framtidskameran

Framtidskameran

Farfar har dött och 12-åriga Emma faller ner i ett svart hål av sorg. Inte blir det bättre av att pappa är arg och vill göra sig av med farfars gamla fotobutik så snabbt det bara går.

Farfar har lämnat en magisk gåva åt Emma. Hon ärver en ombyggd kamera som leder henne ut på spännande äventyr. Läs mer »

Jon Henrik Fjällgren. Foto: Maria Östlin

”Varför skriver du en självbiografi? Du är ju så ung!” frågade någon.

”För att jag varit med om mer än en människa ska behöva uppleva under en livstid”, svarade jag.

Mitt liv har inte bara bestått av Talang och Let’s Dance och av magiska stunder på fjället. Jag har också upplevt djup sorg, mobbning, trauman och svek. Jag har varit på botten.

Först valde jag den lätta vägen ut ur ångesten. Med självdestruktiviteten dövade jag känslorna, men det var varken hållbart eller långsiktigt. Allt blev egentligen bara värre. Musiken och jojken – mitt musikaliska modersmål – blev min väg tillbaka.

Jag får ibland höra att jag har en gammal själ. Det kan säkert stämma. Jag tror att den vandrat genom många liv och byggt upp en styrka som gjort att jag klarat av allt jag utsatts för. Genom att dela min historia hoppas jag kunna hjälpa andra att hitta sin inre styrka. Det är en berättelse om rasism, våld och droger. Men lika mycket en berättelse om tröst och hopp. Och om Moder Jord. Om fjället.

Månbarn : min berättelse

Månbarn : min berättelse

Kan man flytta en människas själ? En bok om den bortadopterade pojken som blev renskötare och folkkär artist.

Endast ett år gammal adopterades Jon Henrik Fjällgren från en bergsby i Colombia till en sameby i Sverige. Läs mer »

Yildiz Ilgar. Foto: Privat

Jag har länge funderat på vad som är viktigt i livet. Mina svar har varierat och jag har under olika perioder pendlat mellan att vara helt säker till att inte veta alls. Min bakgrund som lärare gav mig många svar, men inte de svar som önskades. Jag följde mitt litteraturintresse och fick jobb på ett bibliotek. Samtidigt som jag lärde mig mer, skrev jag också mer.

Jag såg naturligtvis en mening med att göra en personlig resa, men insåg också att vilja inte har varit tillräckligt för mig, jag fick helt enkelt finna mig i det. Jag behövde skapa något, behövde forma det jag hade tänkt på så länge.

Min förhoppning är att boken ska tilltala såväl barn som vuxna, att läsupplevelsen kommer fylla både hjärtat och sinnet.

Känslan av att ha debuterat ska jag bära med mig och vara tacksam för att jag vågade ta steget.

Igelkatten

Igelkatten

En gripande historia om en liten föräldralös igelkottsunge som får en oväntad vänskap med några mystiska katter. Han blir snabbt en i familjen och får namnet Igelkatten. Medan han försöker anpassa sig till sin nya miljö möter Igelkatten vänskap och tillgivenhet men också tvivel och olika viljor.

Igelkattens resa för att hitta sig själv är fylld med glädje och humor. Läs mer »

Oskar Brandt. Foto: Matts Falck

Jag heter Oskar Brandt och föddes 1975. Uppväxten var i villaområdet Askim i Göteborg. Grannarna var mest höger, men jag ärvde en vänsterakademisk identitet av mina föräldrar. Dessa skiljde sig och flyttade till hyreshus i en dalsänka under en mängd radhus i Askim. De rika barnen i privata hus kunde titta ned på oss hyreshusbarn också geografiskt. 

Jag blev till slut journalist och fil. mag. i historia och latin. Jag har arbetat med allt från restaurang, butiker på färjor, brödfabrik och tidningsförsäljning. Efter min universitetsexamen arbetade jag som journalist, gymnasielärare, informatör och copywriter men fick en kraftig stressreaktion. Det var en kamp att ta sig tillbaka till arbetslivet. Jag har sett hur kraven på människorna hårdnat alltmera och skriver om detta i min debutbok.

Överlevnad : för samhället och människorna

Överlevnad : för samhället och människorna

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2020-10-01
Sedan oljekrisen på 1970-talet hade pressen på de anställdas löner och arbetsvillkor i Sverige ständigt ökat. Detta var makthavarnas nya, mer borgerliga strategi för att få Sverige på fötter igen. Denna bok vill visa hur olika drömmar borgarna respektive de rödgröna har för samhället och människorna i det. Läs mer »
Ingrid Thörnqvist. Foto: Ronja Wigertz

Det kalla kriget, järnridån, Berlin. Det var i den tiden jag växte upp. Jag blev nyhetsjournalist och reste runt i det delade Europa under hela 1980-talet. På första parkett upplevde jag kommunismens och Berlinmurens fall. Som utrikeskorrespondent för SVT Nyheter i Berlin hörde jag många rykten om Carl-Gustaf Svingel, som med hemliga räddningsaktioner hjälpte människor att fly från Östtyskland. Att skriva en bok om vad han gjort blev en utmaning som jag inte kunde motstå. Jag hittade människor som berättade dramatiska flykthistorier, och min research ledde ända fram till drottning Silvias östtyska familj. Efter många försök öppnades till slut den tunga slottsporten. Drottningen berättade i timslånga samtal för första gången offentligt om villkoren för hennes släktingar på andra sidan järnridån. Vilken känsla det var att hålla sin första bok i handen.

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

I det kalla krigets Västberlin går ryktet att svensken Carl-Gustaf Svingel kan sammanföra människor som splittrats av muren. Han förhandlar ut politiska fångar ur DDR:s fängelser, och blir genom sin humanitära kurirverksamhet bekant med familjen Sommerlath. Läs mer »

Lars Wallin. Foto: Hampus Forssander

Jag har alltid känt mig annorlunda. Alltid sökt mig till det vackra i livet. Alltid varit fascinerad av glitter, lyx och glamour. Alltid haft en gammal själ och samtidigt varit ett sårbart barn. Och jag har alltid, alltid skapat. Men aldrig på det här sättet.

Jag har medvetet varit restriktiv med att berätta om mig själv. Klänningarna har fått föra min talan. Mina egna tankar, minnen och lärdomar har jag hållit för mig själv.

Mitt 15-årsjubileum som designer uppmärksammade jag med en visning i Stadshuset. 20- och 25-årsfirandet skedde i form av utställningen Fashion Stories. Nu är tiden inne för en ny jubileumshändelse – en bok. Och plötsligt märker jag hur mycket jag vill berätta! Om min uppväxt, min kreativitet och mina drivkrafter. Om mina styrkor och svagheter, tvivel och drömmar. Och om hur man skapar en Lars Wallin-klänning. Trots att jag själv fortfarande inte riktigt fattar hur det går till.

Ja, skynket har dragits åt sidan – och nu kan jag knappt bärga mig!

Avklädd

Avklädd

Få personer är förknippade med glamourösa och exklusiva kreationer som Lars Wallin. Med sitt utsökta sinne för design har han i 30 års tid trollbundit en stor publik med festklänningar, scenkläder och brudklänningar. Läs mer »