Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Anette Kihlén-Antonsen. Foto: Privat

Anette Kihlén-Antonsen är född 1952 i Göteborg, men har sedan tidig tonår bott i Lidköping vid Vänern. Sedan åtta år bor hon med sin man Leif och deras två hundar i Malaga, Spanien. Den här boken är hennes första av planerade tio stycken.

– Det är dags för oss att vakna upp och se oss omkring och skaffa oss en egen bild av vad som händer på vår planet. Vi behöver lyssna och läsa och komma ihåg att ta in information från båda sidor – från dem som är för en fråga och från dem som är mot densamma. Det är först under de tre sista åren som jag själv har insett vidden av hur maktstrukturerna fungerar och hur otroligt negativt de påverkar oss och våra liv, vilket jag skriver om i min bok, berättar Anette.

Övertagandet

Övertagandet

Övertagandet av Anette Kihlén-Antonsen

Övertagandet - en berättelse om kärlekens nödvändighet 

En grupp forskare vill vända utvecklingen på den fiktiva planeten Utusil, vars befolkning plågas av ett alltmer ökande maktmissbruk från de styrandes sida. Läs mer »

Elin Hägg. Foto: Privat

Som en röd tråd i det jag gör går intresset för vad vi människor berättar om. Vems berättelse som får höras och inte. Varför har vissa saker hamnat i historiens slagskugga medan andra historier berättas om och om igen? Med ilska över samhällets orättvisor som drivkraft vill jag berätta om det som inte alltid syns. Om kvinnors historia, klasskamp, vanliga människors vardagsliv eller sakers inneboende komplexitet. Mitt stora intresse är historia ur ett etnologiskt och kulturhistoriskt perspektiv, något som bland annat märks i min debutbok Dömda kvinnor. Förbryterskor i Sveriges historia.

När jag får möjlighet ritar jag bilder till mina texter. Genom bilderna kan berättelsen expandera, ta nya vägar och få fler bottnar. Bilderna ger mig dessutom en chans att nörda in mig på saker som kanske inte alltid går att motivera i text, såsom svetslågors längd, medeltida murband eller hattars form genom historien.

Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia

Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia

  • Förlag: Opal
  • Utgiven: 2020-02-26

Elin Hägg är etnolog och har både skrivit och illustrerat Dömda kvinnor - Förbryterskor i Sveriges historia som är hennes debut. I boken får vi möta kvinnor som det inte alltid gick så bra för. Som trots att de slet hårt och kämpade, inte blev framgångsrika och lyckade. Deras historia är också viktig. Deras historia är också vår historia. Läs mer »

Milja Sarkola. Foto: Jarkko Mikkonen

”Jag har en släkting som alltid när han har otur eller upplever en motgång frågar sig varför just jag. Jag frågar mig ofta när jag upplever mig tursam eller privilegierad varför just jag. Jag tror att min roman bland annat handlar om det, om känslan av att få mer än man förtjänar, av att ta för sig mer än man blivit given, om en ständig känsla av skuld. Och om att försöka få bukt på en obestämd upplevelse av att tillvaron inte är trygg.”

Milja Sarkola, född 1975, är en tvåspråkig teaterregissör och dramatiker, bosatt i Helsingfors. Hon är bland annat känd för pjäser som Harriet, I Would Prefer Not To, Allt som sägs och Perheenjäsen. 2017 tilldelades hon det Boismanska dramatikerpriset och 2019 utsågs hon till årets konstnär i Helsingfors.

Mitt kapital

Mitt kapital

Allt börjar med att berättarjaget, tillsammans med sin förmögna far, tar ett bostadslån för att köpa en lägenhet på 84 kvadratmeter nära Helsingfors centrum. Efter det kan hon inte sluta tänka på lånet, på ekonomin, på pengarna och nyttan.   

Kvinnan är teaterregissör, mamma och hustru men snart äter sig räknandet in på alla områden av hennes liv. Läs mer »

Gud Hedlund. Foto: Privat

I pilgrimsvandringens tystnad kan Manuel inte fly. Ett sextio år gammalt fotoalbum får Ester att berätta sanningen. Mellan gamle Gustav och unge Shemal växer de delade minnenas vänskap fram. Illa sköljd potatis sätter stopp för Malins kvävande seglats. Istället en road trip mot friheten.

Jag vill skildra möten som rymmer en förändring av tillvaron. Där individernas öden ingår en kollektiv berättelse om förmågan att hantera sorg och glädje. Främst vill jag skapa nedslag i livet som följer vägar till livsglädje och frihet. Att mina berättelser ska gå under ytan och beröra.

Efter trettio års akademiskt skrivande växte min längtan efter ett annat slags skrivande fram. Genom folkhögskolekurser i kreativt skrivande, så kvalificerade, upptäckte jag en dold folkrörelse, alla skrivande personer som trotsar föreställningen om geniet i storstaden. Där fann jag min berättarröst.


Möten : pilgrimsvandringen och andra berättelser

Möten : pilgrimsvandringen och andra berättelser

Som en klo hugger den välbekanta plågan tag i bröstkorgen, vaktposten är borta, i tystnaden rämnar det skydd han mödosamt byggt upp. Märkligt nog blir han inte rädd. I pilgrimsvandringens tystnad kan Manuel inte fly sin sorg. Han skyddar en kvinna från hennes våldsbenägna man och vinner en syster. Läs mer »

Erik Bovin. Foto: Jimmy Francis

Jag har sedan barnsben haft ett behov av att uttrycka mig konstnärligt. Detta har tagit sig olika uttryck genom åren. Under en period var jag verksam som skådespelare, skrev låttexter och musik. Jag är född och uppvuxen i Lycksele och numera bosatt i Stockholm där jag studerar teatervetenskap.

Musiken, litteraturen och teatern har således en stor plats i mitt liv. Det var genom musiken jag hittade till poesin. Texter av Leonard Cohen, Patti Smith och Lars Winnerbäck är för mig lyrik.

När jag började skriva på Mahogny mood hängav jag mig åt en viss kompromisslöshet. Jag skrev det jag själv skulle vilja läsa, med målet att vända och vrida på språket, utmana gränser och invanda föreställningar. Detta har resulterat i en diktsamling som sannolikt blir en vattendelare för läsarna. Som med all litteratur läses den på egen risk.

Mahogny mood

Mahogny mood

Grenar i det förflutna har brustit, en förlorad kärlek, riktning, identitet. I nattens slummer, från avgrundens uppehållsort betraktar berättarjaget omvärlden, tiden, och sin egen tynande tillvaro. Erik Bovins första diktsamling "Mahogny Mood" är en gränsöverskridande, existentiell och hudlös bok. Läs mer »
Ingrid Tosteberg. Foto: Privat

”You are never too old to set another goal or to dream a new dream.” Jag har precis släppt min debutbok och jag är 57 år fast ibland känner jag mig fortfarande som ett barn. Jag skriver för barn för att jag vill att alla barn ska få lära känna fantasins värld. För att barn ska vilja läsa behövs det fantasifulla barnböcker som lockar in barnen i läsandets magiska värld.

Jag skrivit och läst så länge jag minns. Min mormor var föreståndare på ett bibliotek och vi bar hem kassar med böcker därifrån. I skolan var uppsatsskrivning mitt favoritämne och min fröken läste ofta mina uppsatser högt i klassen. Jag började skriva på allvar när jag fick mina barn för cirka 20 år sedan. Jag gick kurser i kreativt skrivande och barnbokslitteratur och jag läste kurslitteraturen för mina barn. Astrid Lindgrens böcker var en del av min uppväxt och jag har påverkats mycket av hennes texter. Fantasyns värld öppnade sig för mig med C.S. Lewis värld i Narnia. Mina två andra stora inspirationskällor är Tolkiens Sagan om ringen och såklart J.K Rowlings och Harry Potters värld. Jag skriver fantasy eftersom jag älskar magin i dessa fantastiska världar och med mitt skrivande vill jag få fler barn att upptäcka fantasins värld.

Stendrottningens hemlighet

Stendrottningens hemlighet

Magi, äventyr, vänskap, spänning och en kamp mellan det onda och det goda – följ med till Evlonia!Plötsligt händer det märkliga ting på farmors och farfars vind! Lådor flyttas omkring, som om någon är rädd att Oliver ska avslöja en hemlighet som göms där uppe. Föräldralöse Oliver bor hos sina farföräldrar. Läs mer »