Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Christian Svensson. Foto: Viktoria Löwenthal

Debuterar med romanen Sea of Sin. När jag skapar vill jag beröra. Att det finns en tonalitet, ett filter som säger mer än berättelsen i sig. Jag blundar gärna för redan angivna ramar så gott jag kan.

Det har länge funnits en tanke om att skriva en roman eller manus. Nyligen kom jag till en punkt där jag inte fick ut vad jag ville av att skapa i form av måleri, vilket jag ägnat mig åt under många år. Då tog jag beslutet att börja skriva. Att gestalta litterärt i form av en roman var en spännande utmaning. Alldeles för intressant för att låta bli. 

Har en vilja av att se världen och tar chansen till det så fort jag kan. Har en fascination för andra kulturer och platser vilket jag tog fasta på när jag skapade min första roman, där scenen är Manhattan, New York. Som jag givetvis passade på att besöka för att göra research. 

Att jag inspirerar mig själv när jag skriver är nog det bästa som jag tar med mig av att skapa litteratur. Påbörjat min nästkommande roman.

Sea of Sin

Sea of Sin

Alex lever ett privilegierat liv och det finns utrymme för honom att söka efter något mer, en strävan att hitta något genuint i livet. Han närs av bekräftelse i olika former. Från vänner, kvinnor eller okända människor i diverse kontexter, alla former är bra. Han bedriver en konstverksamhet som fungerar för honom, och några av karaktärerna agerar inom konstvärlden. Läs mer »
Debutanten Martina Domonkos med sin dotter. Foto: Alesia Klimenka

Boken Tinis Konstiga Sagor är ett beställningsverk av min tioåriga dotter Tini. Konst är vår grej. Vi har tittat på konst tillsammans från dagen då hon började hänga i en Babybjörn på min mage. Våra favoriter är konstiga konstverk och innan läggdags brukar vi försvinna in i den värld där allt är möjligt: den konceptuella konstens värld.

Jag som har skrivit Tinis Konstiga Sagor är ett författarbarn som växte upp i ett konstnärligt hem omringad av litteratur, musik och konst. Jag har bott och verkat i Paris, London, Budapest och Stockholm, talar sex språk och har en bakgrund som pianist, gallerist och curator. Jag startade Dorothea Art Initiatives – en plattform som lyfter unga talanger inom kulturvärlden.

Som passionerad konstälskare och praktisk mor strävar jag efter att ta ner konsten från de höga piedestalerna och placera den på marken bland blommor och grus för det är där dom finns, dom fördomsfria och nyfikna barn som boken vänder sig till.

Tinis konst-iga sagor

Tinis konst-iga sagor

Tolv sagor om konst eller tolv konst-iga sagor?
I den här ovanliga sagosamlingen berättar Martina Domonkos om konstverk som inte går att rama in och hänga på väggen. Vi möter den rebelliske John Latham, som äter upp en hel bok bara för att han hatar författaren. Läs mer »
Johanna Sernelin. Foto: Veronica Eng

Jag började skriva 2015. Efter många refuserade manus, och med nära en miljon ord i fingrarna (ja, jag har räknat) hade jag äntligen hittat rätt ton och story. Nu, 2022, ska jag debutera.

Till vardags arbetar jag som socionom. Författaren inom mig delar socionomens intresse för människor. Jag är intresserad av samspelet mellan oss, eller bristen på samspel. Trygga relationer är grundläggande för vår mänsklighet och något vi behöver för att må bra.

Min debut utspelar sig i Jönköping, en stad jag känner väl. Men jag delar även andra erfarenheter med karaktärerna, som när en relation egentligen ska bestå av två, inte tre. Så kanske är det ur den erfarenheten min fascination för triangeldrama kommer. Även om det för mina påhittade karaktärer sker i en tillskruvad form. Men det finns något i den dynamiken som skaver och som är intressant att berätta om. För vad händer när tvåsamheten invaderas av en tredje? Alla påverkas. Och åtminstone en blir olycklig. Ibland kanske alla tre.

78 slag i minuten

78 slag i minuten

För att inte riskera att möta sitt förflutna vägrar Julia lämna hemmet. Men när hon motvilligt finner sig i Högskolans föreläsningssal och träffar kärleken, eller i alla fall vad hon tror är kärleken, i den gifta universitetsläraren Jesper blir det skenbart enklare att leva igen. Läs mer »

Debutanten Sophia Larsson. Foto: Privat

Jag har alltid älskat böcker. Älskat den värld som ryms innanför pärmarna, känt mig nära de karaktärer jag läst om för att sedan sakna dem när boken tagit slut. Under mina första trettio år fanns inte behovet att skriva. Om jag ska vara ärlig så trodde jag inte att jag kunde. Men efter de första trevande raderna har skrivandet blivit min röst, där jag får prata fritt utan att bli avbruten.

Min debutroman handlar om barnen. Och om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det finns många böcker idag som belyser barns npf-diagnoser, men jag har inte hittat någon bok där man ur barnets perspektiv skildrar hur det kan vara att leva med en förälder som har npf–diagnos. Så den boken skrev jag. Om jag får önska fritt, hoppas jag att barn i samma situation kommer känna stöd, att det finns möjligheter och att de inte är ensamma.

Jag hoppas att jag snart får möjligheten att skriva om Siri och Adam igen. Jag saknar redan att vara en del av deras värld.

Allt handlar om mamma

Allt handlar om mamma

När de lagt på lägger de sig skavfötters i sängen.

Siri, vad tror du egentligen har hänt med din mamma?

Jag vet inte. Men jag önskar att jag hade haft en normal familj. Med mamma, pappa, barn. Nu är det barn utan pappa och sjuk mamma.

 

Allting börjar med att Siris klass ska åka på klassresa. Läs mer »

Orest Lastow, debutant. Foto: Annika Persson

Jag började skriva sent. Det var först efter att ha fyllt femtio som jag började skriva på allvar. Det var då idén kom. Jag ville skriva en annorlunda spänningsroman med inslag av science fiction. Den skulle bygga på riktig fysik och ha forskare i huvudrollerna. Romanen blev en trilogi och jag började leta efter ett förlag.

Jag är fysiker men har ägnat större delen av mitt liv åt forskning och utveckling av inhalerade läkemedel. Jag har alltid haft många idéer till nya produkter. Efter femton år på AstraZeneca tog jag steget och blev entreprenör. 2013 grundade jag Iconovo som utvecklar läkemedelsprodukter baserade på mina uppfinningar. Efter att ha vuxit till 25 anställda och en framgångsrik börsintroduktion bestämde jag mig för att lämna VD-rollen och bli forskningschef.

Sedan ett år delar jag tiden mellan att uppfinna nya produkter och skriva. Förra året blev det fyra nya patentansökningar och manus till en ny fristående roman. Nu håller jag på att skriva andra delen i en ny trilogi.

Vårt liv är inte vårt

Vårt liv är inte vårt

När Lundastudenten Ulla rensar efter sin morfar, som hittats mördad i sin lägenhet, finner hon kvarlämnade anteckningar som totalt förändrar bilden av honom. Den till synes anonyme taxiföraren från Iran visar sig överraskande nog ha bedrivit avancerad forskning tidigare i livet. Läs mer »

Carin Adlén och Magnus Svensson. Foto: Magnus Svensson

Vi har båda alltid älskat att skriva. Under ett år med hjärtesorg fyllde jag, Carin, nio tjocka handskrivna dagböcker. Sedan reste jag mig igen och gick vidare. Att skriva är som gratis terapi. Mina anteckningar i mobilen är fyllda med ständiga textidéer och nya uppslag.

Min och Magnus första bekantskap började med en dejt. Under en period bodde jag i Palma på Mallorca och bloggade. Då dök det upp en kul och smart läsare hemifrån Sverige som jag började ha ”dygnetruntkonversationer” med på sms. Det var Magnus som skrev så roliga och härliga meddelanden så jag kiknade av skratt. Ja, vi skrev så mycket och långt båda två, så bara det hade kunnat bli en spännande roman.

Vi avvecklade dejtandet och blev istället bästa vänner och kollegor, som grafisk formgivare och fotograf. Vi har länge haft en dröm om att få skriva en annorlunda bok tillsammans med egna ord, våra fotografier och egen formgivning. Den drömmen har gått i uppfyllelse nu. Och vi är väldigt glada och lyckliga över det.

Mat, sex & kärlek : en annorlunda kokbok för en lyckad dejt

Mat, sex & kärlek : en annorlunda kokbok för en lyckad dejt

Det här är ingen vanlig kokbok. Den är för dig som är trött på att vara singel. Och för dig som redan har hittat din drömpartner men vill krydda till relationen. I den här dejtingbibeln får du massor med tips på lättlagade bjudrätter, fullproppade med afrodisiaka som sätter fart på kärleksglöden. Läs mer »