Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Hanna Ylöstalo. Foto: Niklas Sandström

”I min barndom bodde jag på en bondgård. När jag flyttade hemifrån tänkte jag att jag på nåt obemärkt vis skulle glida in i den nya miljön utan problem. Men istället blev upplevelsen omvälvande. Öppenheten och osäkerheten kändes viktig, jag ville skriva om den känslan, som jag kände att fanns inte bara i mig utan också i mina vänner och runtomkring. Huvudpersonen Silver befinner sig i en liknande situation som jag gjorde då jag var nitton år gammal. Hon har också flyttat till en stad för att studera och hon undrar också vem hon håller på att bli.”

Hanna Ylöstalo, född 1992, är litteraturvetare, redaktör och skribent, hemma från Sibbo och bosatt i Helsingfors. Ylöstalo har skrivit skönlitterärt för Tidskriften Kontur, Posterstories och antologierna Hästar och Människohundarna. Hon engagerar sig i frågor om frilanskritik och gör litteraturpodcasten Samtal med vänner. Silver är hennes debutroman.

Silver

Silver

Dagen då Silver bestämde sig för att flytta var en söndag. Antagningsbrevet till universitetet hade kommit för ett par dagar sen. Hon tog med sig sitt te och pocketboken ut på altanen som vette mot söder. Några hundra meter bort låg träsket, vattnet blinkade disigt och stilla mellan trädstammarna. Läs mer »

Lisa Christensen. Foto: Privat

Att bli författare, bo utomlands och få fyra barn var min dröm när jag var liten. Jag har alltid tyckt om att läsa, varit nyfiken på andra länder och kulturer och det fick mig att ge mig ut i världen. Parallellt med mitt resande skrev jag för att fånga intrycken. Efter nedslag i Frankrike, England och på Seychellerna kom jag tillbaka till mitt hemland Sverige och istället för att tillbringa tid i olika länder tillbringar jag nu tid i olika skrivande världar. Att skriva är att resa, man upptäcker nya människor och platser. Vägen till författarskap har gått via små hemgjorda böcker som barn, dagboksskriverier, litteraturvetenskapliga studier på universitetet och tusentals skrivna ord på datorn. Och nu ska jag äntligen debutera med romanen Spela roll!

Jag arbetar med marknadsföring och bor i Stockholm tillsammans med min man, våra tre barn och en hund.

Spela roll

Spela roll

Ett feladresserat kärleksbrev från väst hamnar hos den trettonårige Nikolaj i kalla krigets Riga. Nyfiken antar han rollen som den försvunne älskaren och svarar. När han inser att historien håller på att gå honom ur händerna bestämmer han sig för att försöka hitta brevens rätte mottagare.    

Invandrare, utvandrare, svensk, utlandssvensk... Läs mer »

Lina Bonde. Foto: Niklas Sandström

”Om lyrik för mig är ett uppbrott, ett lämnade av orter och stagnerade normer, så är den också en önskan om en ankomst, en blick från en främling som känner igen dig. Detta relationella – mångtydigheten i händelser, svåra och lustfyllda skiftningar i personer och känslor, utforskar jag i min debutsamling tecknar snö. Det är mitt sätt att fråga chans på alla som jag aldrig vågade fråga chans på. Det är det lesbiska, det queeraste – ett ambivalent kärleksbrev till en hembygd skriven från andra orter. Lyriken rann ur fingrarna. Tecknar snö är en långsam uppgörelse med andras blickar och mina egna, ett vacklande feministiskt uppror och en ostämd serenad till de som tagit sig hit.”

Lina Bonde, född 1990, är genusvetare, ursprungligen från Nykarleby, numera bosatt i Berlin där hon jobbar i ett forskningsprojekt med fokus på HIV/AIDS, aktivism, hälsa och medborgarskap i Europa. Hon har även forskat om transmän och diskriminering i deras tillgång till hälsovård.

Tecknar snö

Tecknar snö

Salivspår och snö tynger sidorna. Poeten Lina Bonde tecknar och frågetecknar i snön som fortsätter att falla över stillastående normer, minkburar och tågräls.

I denna bultande debut möter läsaren ett jag som berörs av uppväxtens österbottniska landsbygd, det snötäckta landskapet, men också av Berlin som erbjuder flera sätt att finnas till på. Läs mer »

Axel Åhman. Foto: Erik Åhman

Jag har en bakgrund inom humor, så det komiska ligger alltid nära, men i mina noveller får det roliga dela spaltutrymme med det sorgliga. Tragikomiska berättelser har alltid lockat mig och novellen visade sig vara ett ypperligt format för det.

Mina noveller handlar om män som försöker göra rätt och vara på rätt sätt. En ung man får chansen att skjuta sin första älg, ett byaoriginal drömmer om att kunna fatta egna beslut och en kille köper en gravsten för semesterkassan. En ensam pojke vill bara ha en vän och en pappa kan inte tala med sin släkting.

Novellsamlingen Klein handlar om att vara man, om att växa upp och möta krav. Egnas och andras. Äkta och inbillade. Berättelserna skildrar ögonblick som formar människor, situationer då vi inte förstår vår egen dumhet eller balanserar på misslyckandets brant. 

Klein

Klein

Den här komber do att behöv, sa pappa och räckte över en silverfärgad verktygsback.  Hans ögon sa inget om hur väl han trodde att jag skulle använda den, eller till vad. Men värmen i blicken sa att han litade på att jag skulle lista ut det när jag var tvungen.

Det är svårt att växa upp. Läs mer »

Författarduon Mohlin & Nyström. Foto: Magnus Liam Karlsson

Vi skrev vår första deckare tillsammans i årskurs 4 på Södra skolan i Åmål. När berättelsen var klar var det med en blandning av stolthet och nervositet vi läste upp den för klassen. 30 år senare är det med samma känslor vi ser fram emot publiceringen av vår debutroman Det sista livet – och vi har jublat över varje land som köpt rättigheterna (lagom till Sverigelanseringen är vi uppe i elva språk). Boken är möjligen en aning mer avancerad än förstlingsverket. Men den springer från samma skaparglädje som alltid uppstår när vi träffas. Vissa vänner dricker öl eller golfar för att hålla relationen vid liv. Vi skriver böcker.

Mohlin har en bakgrund som journalist och Nyström jobbar som manusförfattare och regissör. Dessa erfarenheter tar vi med oss i jakten på den perfekta kriminalhistorien. Kommer vi någonsin att skriva den? Givetvis inte, den är en utopi. Men vi har väldigt roligt längs vägen.

Det sista livet

Det sista livet

<p dir="ltr">Vinnare av Crimetime Award Årets deckardebut 2020!

"Peter Mohlin och Peter Nyström är en författarduo med en berättarförmåga bortom det vanliga." Lotta Olsson, DN

Dottern till VD:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hon tros vara mördad, men ingen kropp hittas. Läs mer »
Jenny Runesson. Foto: Jan Weissenberg

Tolken utspelar sig i Luxemburg, Europas gröna hjärta och mitt hemland sedan över tjugo år tillbaka. 

Som titeln avslöjar arbetar bokens huvudkaraktär som tolk. Det var spännande att skriva berättelsen ur en tolks perspektiv, eftersom de har en ovanlig insyn i polisutredningar och brottsfall. En tolk måste vara oberoende och opartisk, men det kan vara svårt att kombinera med viljan att vara medmänniska och samtidigt göra det rätta.

Boken är framför allt en spänningsroman men handlar också om livet som utlandssvensk, i ett ganska unikt land där runt hälften av invånarna är från andra länder och luxemburgarna är i minoritet i sin egen huvudstad. 

Jag är civilekonom och arbetar på EU-kommissionen i Luxemburg. Jag har alltid närt en dröm om att skriva böcker och älskar spänning i bokform, film och podcasts. Just nu skriver jag på en uppföljare till Tolken.

Tolken

Tolken

En natt blir tolken Elsa inkallad för att hjälpa polisen att förhöra en ung svenska som hittat sin pojkvän död i en fåtölj. Vid obduktionen upptäcks ett nålstick i mannens högra hand och Elsa är snart indragen i en omskakande mordutredning. Spåren leder polisen till en av Luxemburgs smutsigaste bordeller där mannen spenderat en stor summa pengar kvällen innan. Läs mer »