Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Shama Persson skriver om hur man kan vända depression till livsglädje. Foto: Johan Ander

Mitt under pågående pandemi bestämde jag mig för att skriva boken jag själv behövde läsa, den som berättar hur man vänder en depression till livsglädje. Vad ligger egentligen bakom en depression, och varför drabbar den alla så olika? Vad är en depression och vad kan jag själv göra för att snabbare må bra igen? Hur ska jag leva och vad kan jag själv göra för att förhindra att det drabbar mig igen?

Jag förstod att strategin att försöka undvika livet och leva ett försiktigt liv inte är vägen till lycka. Livet kommer att fortsätta att hända oss, och det är förmågan att hantera det som sker på hållbart sätt som är vägen. Hur bygger man emotionella muskler, hur klarar man av kris och sorg, och vad gör man åt en kanske redan från födseln ökad sårbarhet? Boken är en konkret handlingsplan i att vända depression till livsglädje, mycket fakta generöst kryddat med mina egna upplevelser.

Syftet och målet med boken är att rädda liv genom att minska antalet självmord och på djupet stötta människor som drabbas av depression. Den är även ett bra verktyg för anhöriga, för att öka förståelsen för hur det är att leva med depression. 

Kantstött & väldigt värdefull

Kantstött & väldigt värdefull

Efter att ha försökt ta sitt liv flera gånger bestämde sig Shama  Persson för att ta reda på varför, vad var det som låg bakom hennes  dåliga mående? Varför var hon en person som valde att ta sitt liv när en kris uppstod, och hur skulle hon kunna förändra sitt liv positivt så att hon  inte hamnade där igen? Fanns det kanske ett budskap i depressionen om  att hon inte levde sitt liv så som det var tänkt att levas?

Kantstött och väldigt värdefull är en självbiografisk berättelse med hög igen-känningsfaktor, full av personliga upplevelser och konkreta råd för ett hållbart tillfrisknande. Läs mer »

Alexander Jönsson. Foto: Eve Fotografi

Jag har alltid älskat att utforska nya världar och min fantasi har varit ett underbart verktyg för det. Det är väl också därför jag älskar att konsumera berättelser oavsett vilket format de berättas i. Böcker, tv-serier, dataspel, anime, så länge det är en bra berättelse så kan jag lätt bli beroende av frågan ”vad händer härnäst”. Och utspelar sig berättelsen i en annan värld är chansen ganska stor att jag fastnar för den ännu mer. Att tänka och filosofera om kontrasterna mellan vår värld och den världen jag besöker gör så att jag sällan har en tyst minut inne i mitt huvud vilket ibland får mig att somna sent vilket resulterar i att jag försover mig och kommer sent till jobbet. Som tur är har jag ett väldigt flexibelt jobb som inte påverkas om jag kommer en halvtimme sent. 

Männen med de röda kåporna

Männen med de röda kåporna

Charlie gör allt han kan för att vara osynlig för gänget som mobbar honom. Han kommer aldrig att bli en hjälte, som i fantasyböckerna han läser. De enda vännerna han har är fosterpappan Haemon och granntanten Esta.
På Charlies födelsedag bryter sig en man med röd kåpa in i hans hem. Charlie gömmer sig. Läs mer »
Gabriel Francke Rodau. Foto: John Guthed Photography

Jag har arbetat med det skrivna ordet i hela mitt vuxna liv. Som konsult i näringslivet och som kommunikationschef på en av Sveriges största banker. Jag är tredje generationens överlevande från förintelsen och uppvuxen i det judiska Stockholm. En stad i staden. Berättelsen om Leon har funnits med mig i många år, men barn och karriär kom emellan. Efter en vändning i mitt yrkesliv fick jag tid att slutföra det som blev en kärlekshistoria. Med förintelsen som fond och den svenskjudiska identiteten som grund har jag tecknat ett levnadsöde som handlar om livets val, identitet och kärlek.

När jag inte skriver arbetar jag som kommunikationsrådgivare. Att skriva fiktion är en stark kontrast till min roll som rådgivare. Men det är delvis den kontrasten jag tycker är spännande. Och jag ser Leons bok som början på mitt författarskap. Det finns fler berättelser som vill ut.

Leons bok : en kärlekshistoria

Leons bok : en kärlekshistoria

Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons liv som den stora kärleken. Och också öppnat dörren till det svenska samhället. Läs mer »

Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer. Foto: Pressbild/Opal förlag

Vi heter Maja och Jonas, är arkitekter och bor i Bagarmossen, vid Stockholms kant mot skogen och sjöarna. Om kvällarna ritar någon, skriver någon. Att vi skulle skapa en bok tillsammans var inte alls självklart. Om vi någon gång försökt rita ett hus ihop har det inte varit lätt. Men i takt med att vi fick dela våra barns utforskande av bokstavsvärlden växte ändå en gemensam idé till en bilderbok fram. Vi ville vända på idén om vad både en bokstav och ett hus kan vara. Kan man bo i ett H? När blir väggen ett golv? Vår bokidé Bokstavshusen levde med oss i 6 år innan vi bestämde oss för att skicka in den till ett förlag.

Eftersom vår bok började som ett sidoprojekt har vi behövt vara kreativa med vår tid, inte allt för sällan har vi jobbat mitt i vardagskaoset. Därför har barnen kunnat följa hur skisser blivit bok. När vi själva nyper oss i armen för att äntligen få debutera, är de snarare otåliga och redo att prata om något annat. Vi är därför glada att få dela den med en större publik.

Bokstavshusen

Bokstavshusen

  • Förlag: Opal
  • Utgiven: 2021-08-24

En unik ABC-bok som aldrig tar slut. Ett myller av händelser och karaktärer gör att man gärna bläddrar tillbaka när man nått bokens slut. I och runt bokstavsformade hus och byggnader får vi följa tjuvar på flykt, boklånande barn, bönder som söker fruar och djur som rymt från zoo. Flera historier löper parallellt medan bokstavshusen presenteras med varsin humoristisk vers. Läs mer »

Författaren E-L Neander
Författaren E-L Neander. Foto: Kerstin Björnström.

Det är jag som är E-L Neander. Född och uppvuxen i Kungshamn, där (eller däromkring) mina släktingar på båda sidor har bott sedan flinta för att göra upp eld var det nya heta. Som barn älskade jag att läsa sagor som bottnade i folktro, befolkade med massor av olika väsen. Jag blev också tidigt indoktrinerad i deckarformatet på TV, och med hjälp av Kitty, Fem-böckerna och Agatha Christie.

Senare bodde jag i Paris där jag bland annat pluggade International CommunicationEuropean Politics och Europe Through Its Culture – och fick grotta ner mig i europeisk mytologi. Internationella relationer när jag var tillbaka i Sverige. Och slutligen Global Political Economy på School of Global Studies på Göteborgs universitet. Särling och Gränsland-serien är ett sätt att utforska alla dessa element och samtidigt få skriva ”hittepå”  – det bästa som finns! 

Jag träffade aldrig någon fransman – som var planen – utan en värmlänning, vi hamnade på västkusten och inte på kontinenten, och har två döttrar. Vi älskar alla att vara ute i naturen, antingen på någon vandringsled eller vid/på havet. 

Precis som karaktärerna i Gränsland-serien.

Särling

Särling

Författaren och läkaren Mikael Andersson. Foto: Lena Lee

Jag heter Mikael Andersson och bor tillsammans med min fru och våra två barn i Umeå. Jag jobbar som överläkare på ögonkliniken på Norrlands universitetssjukhus, med inriktning på näthinnekirurgi.

Samhällsvetenskaplig linje på Dragonskolan (den skola där skolskjutningen i min debutbok Den som illa gör utspelar sig). Efter studenten jobbade jag ett år på kibbutz Glil Yam. För den som inte är bekant med volontärkulturen (som numera i stort sett upphört) så var den för unga vuxna på sjuttio- och åttiotalet en möjlighet att utan större ekonomisk uppoffring ”se världen”.

Under läkarutbildningen tillbringade jag ett halvår som auskultant på ett sjukhus i Vietnam, en erfarenhet som lärde mig hur livet och villkoren ser ut i ett land präglat av knappa ekonomiska ramar men också hög arbetsmoral (det här var 1991).

Jag har jägarexamen, men har aldrig jagat. Jag flög sjöflyg i början av tjugohundratalet, men slutade när vi fick vår första son 2004. Jag har åkt tretton Vasalopp och jag är vår familjs sämste förlorare.

Den som illa gör

Den som illa gör

Efter en skolskjutning i Umeå hittas en tonåring död med ett automatvapen i händerna. Men brottet visar sig vara mer invecklat än det först framstår. Kommissarie Roland Fransson leds in på en snårig väg där spåren leder till försvunna miljoner ur regionens kassor, en desperat läkare med spelskulder och en galenskap som driver människor att göra oförlåtliga handlingar. Läs mer »