Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Gunnel Carlsson. Foto: Privat

Jag är en naturmänniska och tycker mycket om att vandra. Sommaren 2019 vandrade jag pilgrimsleden El Camino de Santiago de Compostela i norra Spanien. Det var en fantastisk vandring på drygt 900 kilometer.

Inför min vandring förberedde jag mig genom att läsa om leden och vandringar som olika pilgrimer hade gjort. Många beskrev sin vandring på ett intressant sätt, men jag saknade pilgrimsmotivet i de flesta skildringar. Jag tänkte då att jag får väl skriva en bok själv med det temat.

När jag väl vandrade tänkte jag inte på någon bok. När jag kom hem tänkte jag att jag har inget att skriva om, jag har ju bara gått. Men efter ett halvår satte jag mig ner och började skriva. Ju mer jag skrev, desto mer fanns det att skriva om. Det blev den här boken, El Camino – en modern pilgrims berättelse.

El Camino : en modern pilgrims berättelse

El Camino : en modern pilgrims berättelse

  • Förlag: Tell it
  • Utgiven: 2020-12-15
Jag älskar att vandra, jag går både till vardags, på helgen och på semestern. Att gå en pilgrimsvandring tillför en extra dimension som man kanske inte riktigt fattar förrän man går där på leden. Jag vandrade pilgrimsleden El Camino i Spanien sommaren 2019, och den här boken handlar om den vandringen. Det är en modern pilgrims berättelse. Läs mer »
Margareta Elding-Pontén debuterar med barnbok. Foto: Privat

Jag är kemist och arbetar sedan 2002 med patent- och vetenskapsinformation, först för AstraZeneca, men numera i mitt företag Akiri. Jag är också aktiv inom celiakiområdet, där jag håller föreläsningar, skriver artiklar och är medförfattare till dokumentet Riktlinjer för nutritionsbehandling vid celiaki (bilaga till Nationellt vårdprogram för celiaki). 2014 gav jag ut fackboken Glutenfritt – gott och enkelt med glutenfria recept och fakta om sjukdomen celiaki.

Mitt skönlitterära skrivande präglas av korta texter som noveller och prosadikter. Jag inspireras av vardagen runt omkring mig. Naturen, skogen och framför allt mötet mellan land och vatten är återkommande teman. Novelltävlingar har resulterat i en novell i antologin En bekantskap som berör och en annan på tidningen Skrivas hemsida.

Även sagoformen tilltalar mig. I min barnboksdebut Lotta och Tarm-Ludde har jag valt just den för att lekfullt och pedagogiskt förklara sjukdomen celiaki för barn genom en spännande och rolig saga.

Lotta och Tarm-Ludde

Lotta och Tarm-Ludde

I Lotta och Tarm-Ludde får vi följa Lotta som har celiaki och samtidigt lära känna Tarm-Ludde och hans stora familj som bor i tunntarmen.

Boken är en fackbok i sagoform som på ett lekfullt och lättbegripligt sätt ger en förståelse för sjukdomen celiaki och hur den diagnostiseras och behandlas. Läs mer »

Andrea Rabus. Foto: Leopard Förlag/Hossein Salmanzadeh

”Är du rolig i verkligheten också?” Jag satt i ett möte med en förläggare på ett större förlag och skulle diskutera mitt manus som de var intresserade av. Det blev inte något den gången, men mitt manus hittade en fin hemvist ändå. För det är ju så med text, det tar tid och saker och ting behöver skrivas om. En naturlig del av processen. För mig har den varat i sex år. Det var då jag började skriva och sedan dess har jag aldrig riktigt slutat. 

Så vem är jag? Jag heter Andrea Rabus. Är 37. Kanske germanofil. Jag har inte alltid drömt om att bli författare, men jag har alltid älskat att berätta historier. 

Och humorn då. Är jag så jävla rolig? Jag vet faktiskt inte. Det enda jag kan säga är att jag skriver berättelser som jag själv vill läsa. Och jag är svag för välskrivna romaner med mycket humor.  

Jag vill fortsätta!

Lyssna på ljudboken Tio burkar surkål hos Storytel.

Anna Widerberg. Foto: Privat

Katastrofen slog ner som en bomb i mitt liv. En människa jag älskade djupt tog sitt liv. Efter en tid förstod jag att jag hade fått ett uppdrag att berätta om döden.

Ingen berättelse om döden är den andra lik. Men jag har förstått att det finns landskap, upplevelser och hållplatser i sorgen som är gemensamma för de allra flesta sörjande. Vissa delar av sorgen behöver man samtala om, gå till botten med och förstå. Andra saker sker alldeles av sig själva. Och av allt det som sorgen har lärt mig så är detta det viktigaste: Man blir inte lämnad kvar. Det finns någonting inbyggt i oss, som vi inte förstår men som hjälper oss vidare, om vi bara gör det vi ska; går upp, kokar kaffe, sätter den ena foten framför den andra, andas och klarar av en dag i taget.

Min berättelse handlar om just detta och om min väg fram till insikten att ingen dag får slarvas bort. Varenda dag måste levas.

Tiden är människornas ängel

Tiden är människornas ängel

Jag kan föreställa mig din måndag, den där sista dagen i augusti. Jag kan se dig när du förbereder dig hemma i lägenheten, när du tar din svarta ryggsäck, låser dörren och ger dig iväg. Jag undrar om du stannar till en stund i trappen. Om du tänker att du står där för sista gången. Jag undrar om du är tung och ledsen. Eller om du känner dig befriad. Läs mer »

Birgitta Stiefler debuterar med boken Flickan med grå klänning. Foto: Privat

Vad hade livet varit utan ord? Alfabetets snirkliga former bildar tjugoåtta vackra bokstäver som i sin snirklighet bildar oändliga ord som i sin tur bildar än fler oändliga meningar. Ett hav av aldrig sinande möjligheter. Jag sätter mig till rätta i min röda skrivarsoffa och gonar in mig som Sir Väs i sin gungsäng i Robin Hood. Ögonen smalnar av, leendet tittar fram i det blicken blir fjärran och jag börjar på ännu en möjlighet i oändligheten. Nyfikenheten och fascinationen över att försöka förmedla en tanke, känsla eller situation är min drivkraft och glädje när jag under årens lopp förmedlat reflektioner som krönikör för Dagens Medicin, skrivit om livet och ett otal dikter. Nu har jag gett ut en bok som handlar om hur det är att vara vuxen efter att ha varit med om en traumatisk och otrygg barndom. En bok jag hoppas kan förmedla värme på trots av mörker.

Flickan med grå klänning : anknytning och trauma

Flickan med grå klänning : anknytning och trauma

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2020-12-04
Jag har äntligen kommit fram till målet av min långa bilresa genom Sverige och havet, skogarna och det lilla trähuset välkomnar mig.Nu ska jag skriva boken om mina erfarenheter, den jag sett fram emot att skriva så länge. Läs mer »
Anna Barnett debuterar med romanen Sorgmantlar och festklänningar. Foto: Privat

”De här kvinnorna som står med i gravbrevet, vilka är de? De måste vara släktingar, men jag har aldrig hört talas om dem!”

Frågan om att försöka lista ut vilka dessa kvinnor var fick jag för tre år sedan, av en vän som visste att jag släktforskade. När jag antog utmaningen kastades jag in i ett äventyr som jag aldrig hade kunnat ana. Fakta kring kvinnorna visade sig vara svårt att gräva fram, trots många timmar framför datorn med de digitala arkiven men också besök på stadsarkivet i Stockholm.

Min debutroman skildrar en ofta bortglömd del av historien, nämligen kvinnors. Det var en skam att föda barn som ogift, och barnen skrevs in i födelseböckerna som ”oäkta” till okända föräldrar. Många fattiga barn hamnade i fosterhem i 1800-talets Stockholm.

Min berättelse erbjuder en inblick i hur livet kunde ha tett sig för ensamstående arbetarklasskvinnor, både i glädje och sorg.

Sorgmantlar och Festklänningar

Sorgmantlar och Festklänningar

Unga sömmerskan Gerda, och hennes manliga sällskap, hade sett fram emot Christina Nilsson-konserten vid Stockholms Grand Hôtel. Föga anade hon konsekvenserna som kvällen skulle ha för hennes liv. Berättelsen som följer är en medryckande inblick i 1800-talets Stockholm med dess klasskillnader och kvinnosyn. Läs mer »