Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Björn Nilsson. Foto: Privat

Varje sommar sedan jag föddes så har vi varit i min pappas hemtrakter i Hälsingland. Här träffades släkt och vänner varje sommar. På kvällarna så träffades man över en kopp kaffe och berättade historier från trakten. Ibland så slank det med en spökhistoria. Då gömde jag mig under täcket och hade svårt att somna.

Jag har skrivit berättelser under några år och har gått en kurs i skrivande på Birka Folkhögskola utanför Östersund. Det var fantastiskt roligt och inspirerande att få framföra sina texter och även höra på andras berättelser! Detta har hjälpt mig att få självförtroende att gå vidare.

Jag har funderat under några år på att ge ut en bok om min släkt. Min pappa efterlämnade berättelser från sin uppväxt och det han hade hört från tidigare generationer. Jag har släktforskat under lång tid och har samlat på mig mycket material. Det känns som slöseri om dessa historier bara skulle försvinna ut i tomma intet. Våra förfäder förtjänar denna uppmärksamhet!

Jag är numera pensionär och har jobbat inom telekom- och databranschen i hela mitt liv. Jag har skrivit många tekniska texter, manualer och studiehandledningar.

Jag hoppas att min debutbok om Mansjön kan intressera både släktingar och andra att läsa om vad som hände under dessa århundraden!

Mansjön : en berättelse och släktkrönika från Los i Hälsingland från 1600-talet till nutid

Mansjön : en berättelse och släktkrönika från Los i Hälsingland från 1600-talet till nutid

Mansjön är en sjö och gård i norra Hälsinglands skogar i trakterna kring Los, Voxna och Ovanåker. Gården ligger mycket vackert vid sjön med samma namn. Det har funnits människor här sedan stenåldern. Svedjefinnar kom hit på 1600-talet och nybyggare flyttade in på 1800-talet. Skogsbolagen köpte upp gårdarna och människorna blev arrendatorer. Läs mer »

Åsa Grogarn Sol, sångerska och journalist, debuterar som författare. Foto: Malin Arnesson

”Du är en boll. En bra och fin boll, men samhället har inte längre någon plats för det som är runt. Det finns bara fyrkanter, och tyvärr passar en del inte in där. Du är nog en sådan människa.”

Så sa Försäkringskassans handläggare till mig. Jag var sjukskriven sedan länge för värk och ångest, och jag befann mig i fritt fall mellan myndigheterna.

Tack vare det hon sa insåg jag att så länge jag försökte passa in skulle jag bara fortsätta falla. 

Jag förstod att jag måste använda den lilla ork jag hade till att skriva om det som var viktigt, inte till att utkämpa meningslösa strider om en sjukpenning som jag ändå inte fick.

Boken tog flera år att få klar, och handlar om högkänslighet, stickning, naturen, välfärden och kalla bad – bland annat. För en människa är så mycket större än vad som ryms i de fyrkantiga hål där samhället kräver att hon ska passa in.

Och hur mödosamt det än var, så fick jag kraft av att skriva, förstod mig själv bättre och återfann balansen i mitt liv.

Den gåshudade vinterbadaren : en dokumentär med fotnoter

Den gåshudade vinterbadaren : en dokumentär med fotnoter

Att bada ute är NU. Hudens omedelbara kontakt med det friska, kyliga, blänkande flödet. Kroppens närvaro i vattnet. Omslutenheten, friheten, skönheten. Läs mer »
Frida Nilsson. Foto: Studio 11

Mitt namn är Frida J Nilsson, jag är 28 år och kommer från Kristianstad. På fritiden håller jag på med hästar och fick ett föl i maj. Jag har debuterat med min första bok på eget förlag. Det har tagit mig två år att skriva denna bok. Det är inte så lätt att skriva som alla tror, men för mig har det varit en fantastisk resa på vägen av alla som hjälpt mig från ett manus till färdig bok. När jag dejtade tredje killen i boken bestämde jag mig för att skriva en bok om våld i nära relationer. För mig har det varit en vardag sen jag var 16 år. Försvann en så kom en likadan tillbaka. Det var inte bara mina partner som utförde våld mot mig, även mina vänner gjorde det. Det var så jag ville skriva en bok om vad våld är. För våld är inte bara fysiskt. Genom alla åren har jag fått höra om våld i nära relationer till sin partner, förälder, barn, vänner eller arbetskollegor som utfört våld men som ingen pratar om. Jag älskar att skriva, det får mig att må bra. Så jag har redan planerat nästa bok och det ska bli en deckare.

Kära hjärtat, varför han?

Kära hjärtat, varför han?

Jag har levt i våld i alla mina relationer. Där han psykiskt och fysiskt misshandlat mig, kontrollerat mig, straffat mig, manipulerat mig, kränkt och trakasserat mig. Han med ett stort bekräftelsebehov som ständigt är otrogen mot mig. Vem ska jag våga berätta det för. Vad min partner gör mot mig bakom stängda dörrar, när ingen annan ser på. Läs mer »
Mirjam Lindahl. Foto: Privat

Att skapa har alltid varit en självklar del av livet. Och efter en kurs i kreativt skrivande på Österlens Folkhögskola och ett par vunna novelltävlingar fick jag blodad tand och fortsatte skriva. Noveller framför allt, men även artiklar och copy som frilansskribent. Nu, efter att ha fått ett 20-tal noveller publicerade i antologier och veckotidningar kommer debut-novellsamlingen Det var ju synd… Sju berättelser med utgångspunkt i de klassiska dödssynderna flyttade till modern vardagsmiljö.

Jag skriver berättelser om det vanliga livet – där allt kanske ändå inte är som det verkar. Om komplexiteten i att vara människa. Om att ständigt vända sig om men ändå ha ändan därbak …

Jag vill slå ett, eller faktiskt helst flera, slag för novellen: en fantastisk berättarform som får för lite utrymme. För de kortare berättelserna som för den skull inte är platta. Och för konsten att få rum med en lockande början, en fängslande handling och ett slut – helst med en tankeväckande knorr på några få sidor.

Det var ju synd...

Det var ju synd...

De sju dödssynderna är synder så svåra att de medför den eviga dödens straff om syndaren inte ångrar sig och gör bättring. I den här novellsamlilngen möter vi sju helt olika människor. De bor i samma trappuppgång och är ganska vanliga, ungefär som du och jag. Men det bor en liten syndare i var och en av dem. Även om de kanske inte vet om det själva... Läs mer »
Anders Fagerlund. Foto: Privat

Visst, jag skrev mycket under mitt yrkesliv, om alla de hjälpbehövande som jag mötte. I journaler på ett formellt språk och på papper som ingen obehörig ska läsa. Barn, ungdomar och vuxna. Tusentals ord för att dokumentera allt, bedömningar, behandlingar.

Efter pensionen fanns lusten att skriva kvar – och vanan att skriva om människor, nu om fiktiva sådana utan krav på sekretess. Min håg står till att beskriva människor som de är i vårt samhälle, att beskriva deras belägenhet och utsatthet, lyfta fram deras historier, bidra till förståelse för livsvillkor som inte alltid är de bästa.

En debattartikel är en sak, men på senare tid väljer jag ofta hellre att skriva i annan form. Novell eller roman. Om påhittade människor.

Min nya bok heter Gunnar, psykologen. En fortsättning är på gång.

Gunnar psykologen

Gunnar psykologen

Gunnar, psykologen, trasslar till det. Med sin käresta, polisen Eva. Med psykvården vars metoder han ogillar. Med sin antagonist psykiatern Crüller, han som använder patienter för egna behov. Och så de instängda flickorna som Gunnar försöker hjälpa. Han vill så väl, men det går inte alltid som han tänkt sig. Ett 60-talsdokument. Läs mer »
Marianne Wanneby. Foto: Mia Lewell

Min 4-åriga son Axel är ett riktigt energiknippe. Våra dagar tillsammans är fulla av bus och lek och det är tidvis svårt att hänga med i hans tempo. Som heltidsarbetande tvåbarnsmamma har jag inte alltid möjlighet eller tålamod att ge honom fullt fokus och därför är nattningsproceduren extra viktig. Det är vår mysstund då vi kommer ner i varv, kryper ihop tätt, pratar om dagen och läser en godnattsaga. Där och då är både Axel och jag 100 procent närvarande i nuet. Jag älskar det – och att sedan lyssna till ljudet av hans små snusningar. 

Min förhoppning är att den här boken ska väcka Axels och andra barns nyfikenhet och intresse för bokstäver, skapa läslust och trigga deras fantasi. Själv skriver jag mycket i jobbet och skrivandet har legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag lärde mig alfabetet. Därför känns det helt naturligt att huvudrollen i den här boken faktiskt innehas av en bokstav.

Till vardags jobbar jag med digital marknadsföring i resebranschen och jag är utbildad till både civilekonom och copywriter.

Klaras första maskerad

Klaras första maskerad

Detta är en barnbok som tidigt väcker barns intresse kring ord och bokstäver. Vi får följa huvudpersonen Klara med familj och i den första boken är bokstaven R invävd i handlingen på ett fyndigt och lekfullt sätt. Klara ska gå på maskerad och får klä ut sig till vad som helst så länge det börjar på R. Läs mer »