Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Stefan Haglund. Foto: Mats på Rappsfoto.se

Mitt förhållande till böcker har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag brukar säga att jag i princip läser all text jag kommer över, och ur denna så får man alltid till sig någon kunskap i vad mån det än må gälla. Men jag har en stark förkärlek för historisk litteratur och då gärna fackböcker. Intresset för detta bygger delvis på att försöka förstå sig på människans beteende och utveckling över tid. Vilket har lett till att det har under lång tid funnits en tanke på att själv skriva någon skönlitterär roman, och då med historiskt tema med i viss mån faktabakgrund, vilket nu då har blivit av, men dock inte ur perspektivet självutvecklande.

En resa mot kärleken

En resa mot kärleken

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2022-11-30
En roman om knekten Olovs öden och äventyr under stormaktstiden. Olov upplever en personlig tragedi, och besöker sina bröder som har olika karriärer, och sin mor under konvalescensen, där han dras in i olika händelser, tragiska som äventyrliga, både på land som till havs. Han plågas av traumatiska återblickar på händelser han har upplevt under kriget. Läs mer »
Kim Vizins Kjellberg. Fotograf: Joakim Kjellberg

Jag har ända sedan jag var liten haft en stor passion för böcker. Jag lärde mig tidigt att både läsa själv men också skriva egna sagor. Jag minns med glädje hur jag brukade åka till biblioteket med mamma i början av somrarna och samla på mig stora travar med böcker att läsa under lovet. I skolan var det bästa jag visste när man fick skriva egna berättelser helt fritt.

Sedan jag fick egna barn har jag återupptäckt bilderböcker och vi läser mycket tillsammans. Jag har också genom mina barn fått inspiration till att återvända till den barnsliga fantasin. Därför känns det fantastiskt roligt att få debutera med just en bilderbok. Jag hoppas att den ska kunna ge glädje och mysiga lässtunder till många barn tillsammans med deras vuxna.

Rote går vilse

Rote går vilse

Rote bor hos farfar nu, men han har inga saker där. Bara sånt som han hittat hos farfar, som det där trähornet till exempel. Det som ligger i fickan.
Det är en av Rotes första dagar i nya huset och han står ute vid klipporna och leker. Plötsligt blir det mörkt och Rote ska börja vandra tillbaka. Läs mer »
Felix Rehnberg.Fotograf Linda Svensson.

Du måste springa. Du måste meditera. Du måste skriva.
Ibland är det bäst när någon annan berättar vad som är bra för en. Dessa tre måsten konstaterades rätt nyligen för mig.
Enkelt, när jag tänker efter. Det visste jag väl…
Men ibland tappar jag ändå bort mig och det verkar omöjligt att veta vad jag vill. Det enda jag vet då är att jag måste skapa något, berätta något, det är det allt går ut på. Rita, måla, fota, göra musik, filma.
Det slutar ändå med att jag återkommer till just de tre kärnorna i mig. Skriva, meditera, springa. Gör jag dem regelbundet och kontinuerligt trasslar inte skallen ihop sig. Då svävar livet. Då kan det bli så bra att jag skriver klart en bok och får den publicerad genom ett finfint förlag.

AAA Spåraren

AAA Spåraren

En spännande kapitelbok om katter, magkänsla, vikten av att stå upp för en vän och drömmar.

Mamma och pappa hade redan bestämt innan jag föddes att jag skulle heta Alex oavsett om jag var en pojke eller en flicka. Så jag heter Alex Augusta (från min mormor) Ansel. AAA, som ett batteri. Fast jag kallas för Sassa. Det har jag själv kommit på. Läs mer »

Mathias Gustafsson

Den här boken kokar ihop det mesta av vad jag som barn velat läsa. Åtminstone tror jag det, även om jag inte läste mycket böcker som barn, tråkigt nog.

Det var först i tjugoårsåldern som jag började läsa på riktigt. Men bara de bästa böckerna och författarna. Så den kräsna jag letade klassiker att låna eller köpa. Det är starka minnen och upplevelser i den åldern. Jack London hade ju alla i bokhyllan mer eller mindre, och minns att det fanns en så härlig berättarglädje i de gamla böckerna.

Snart provade jag att skriva själv också. Hade alltid tecknat och insåg att skrivandet var en ny form av kreativitet som var oerhört rik och svår. Nu har det gått flera år, men i huvudet känns det som jag lärt mig något. En spännande resa tar fart och ”Isla” får bli min budbärare denna gång.

Isla : hem till Molnbergen

Isla : hem till Molnbergen

När Isla bevittnar något hemskt i grannbyn ställs hennes hopp om livet på ända. Det sägs att en grym erövrare, mister Stéke, söker efter drottningen för att bli kung och dödar alla som står i vägen. Isla tvingas fly med föräldrarna samma dag hennes bror återvänder, en bror Isla aldrig vetat om. Läs mer »

Ditti Arvidsson. Fotograf: Jan Arvidsson

Jag heter Ditti Arvidsson och debuterade som författare 2021 med spänningsromanen Ryska dockor & kalejdoskop. Då hade jag hunnit gå i pension och fyllt 66 år, alltså en sen författardebut. Året efter gav jag ut romanen Majken – Ett dolt livsöde.

Först gav jag ut bäggeböckerna i egen regi men nu har jag turen att få ge ut Majken via Visto förlag, vilket är jättespännande. Ska bli så intressant att se vad det kan leda till.

Jag är född i Göteborg men har bott en stor del av mitt liv i norra Halland. Sedan ett 20-tal år är jag tillbaka i Göteborg. Min inspiration hämtar jag i vardagen och sitter gärna och skriver på vårt torp som har anor från mitten av 1800-talet.

Förutom att skriva ägnar jag mig gärna åt familjen, man, barn och barnbarn. Middagar och fester är också ett stort intresse.

Jag har arbetat många år i reception, både inom tand- och sjukvård, hoppar fortfarande in och vikarierar en del. Tycker om att träffa och arbeta med människor.

Majken : ett dolt livsöde

Majken : ett dolt livsöde

Det som hände för längesedan tystades ner. Ingen anade då att historien skulle väckas till liv många, många år senare.

Majken är en roman som utspelar sig från ca 1920-talet och närmare 100 år framåt i tiden.

Romanen innehåller förbjuden kärlek, våld i nära relation men även ny vänskap.

Läs mer »
Viktor Bergendal. Foto: Jonas Bergendal

Jag heter Viktor Bergendal, är 35 år gammal och bor i Helsingborg. För något år sedan hade jag några månaders tjänstledigt mellan två olika jobb. Jag hade då arbetat många år inom primärvården och tyckte att debatten i media ofta var negativ mot primärvården. För att råda bot på det och istället lyfta det fantastiska arbete som bedrivs där varje dag beslöt jag att skriva ”Jo, doktorn, det var en sak till …”.

Boken skildrar det vardagliga arbetet med patienter på vårdcentral och har en stor portion av folkbildning i sig. Man följer doktor Henrik under en veckas tid med alla patientbesök, medicinska funderingar och problem han stöter på.

Jag arbetar deltid som läkare på Helsingborgs lasarett och sysselsätter mig med författande och musicerande på fritiden.

Jo, doktorn, det var en sak till ...

Jo, doktorn, det var en sak till ...

"Mamma sa att man får en spruta i armen om man inte är snäll mot doktorn", säger lilla Astrid blygt.

Mamma Sofia tittar lite skamset på mig och jag kan inte låta bli att skratta till.

"Du verkar vara snäll, Astrid, så du behöver inte vara orolig för att få någon spruta", svarar jag med ett leende. Läs mer »