Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Christoffer Pencak.

Mitt läkeväxtintresse började i början på 90-talet när jag gick i gymnasiet. På en rast läste jag en skoltidning där det hade skrivits kortfattat om olika läkeväxter som skulle förbättra skolstudierna, som att få bättre syn, minne, vakenhet och att prestera bättre i idrott. Jag hade visserligen redan ett intresse för hur människokroppen fungerade, läste Läkar-FASS som godnattsaga och ville bli farmaceut, men fascinationen för just läkande växter väcktes där och då.

Därefter ville jag lära mig så mycket som möjligt om växter som man kunde äta eller använda som medicin, gick på föredrag, kurser, hängde på universitetsbibliotek och gjorde botaniska exkursioner på egen hand och med botanister. Arbetade i kinesisk örtbutik och hälsokostbutik. Hade växtguidningar.

Genom åren har jag fått privilegiet att träffa många människor med växterfarenheter, men ju mer jag har lärt mig, desto mer har jag insett att växtkunskap är ett område som bara blir större och större.

Fickhandbok för naturbörjare

Fickhandbok för naturbörjare

Fickhandbok för naturbörjare är något så enkelt som titeln säger – en handbok för dig som är nybörjare i naturlivet. Du får lära dig om vilka regler som gäller i olika områden, hur du gör upp och hanterar eld, samt vilka växter och svampar du enkelt kan slänga i stekpannan – men också vilka du bör undvika. Läs mer »
Sara Kalmlin

Jag är en kreativ och påhittig tvåbarnsmamma som gärna varje kväll väljer en bok och kastar mig ut på äventyr tillsammans med barnen. Det är det som är det fina med böcker. Att det alltid finns nya äventyr att uppleva. Till vardags arbetar jag på ett patientboende- Ronald McDonald Hus. Där bor barn med sina familjer under tiden barnet får specialistvård på Universitetssjukhuset i Linköping. Vid sidan av mitt heltidsarbete skriver jag även ibland noveller för Aller Media och nu debuterar jag som författare på Idus förlag. 

Det är en fin kontrast i vardagen att arbeta både med livets allvar men också ibland får kasta sig in i fiktionens värld. Att blanda upp det ibland tunga och svåra med magi och äventyr. Jag har alltid älskat böcker och texter, både att läsa och skriva. Böcker ger varje barn möjlighet att få upptäcka nya världar, träffa på olika karaktärer och höra spännande historier. Det spelar ingen roll vilket land man bor i, vad man har för erfarenheter, om man är bortrest eller hemma eller som för barnen på mitt arbete, ligger inlagd på sjukhus. Böcker kan man ta med sig och bara man öppnar de två hårda bokpärmarna så gömmer sig där en skatt, en sagoskatt. 

Jag köper både nya böcker och ibland böcker på loppis. Vill man veta att det är en riktigt bra bok man valt ska man på loppis ta den bok med mest tumavtryck längst upp i högra hörnet på varje sida och en bok där en del sidor fått klistrats ihop med tejp för att det bläddrats så mycket i boken. Då vet man att det är en bok som lästs om och om och om igen och som älskats av så många barn. 

Det känns fantastiskt att veta att någon troligen kommer hålla i min bok en kväll när det är dags att gå och lägga sig. Att någon kommer krypa ner under täcket, slå på nattlampan och lyssna till de ord som jag skrivit ner från min fantasi. Det känns stort! 

Måste hitta Sickan!

Måste hitta Sickan!

Om det ska flytta hem en hundvalp till Elva kommer inte Alvar våga gå dit mer. Elva kommer säkert tycka Alvar är fånig och feg som är rädd för en liten söt hundvalp och säkert skaffa en ny bästa kompis, en sån som tycker om hundar. Men Alvar vill inte, vill inte, vill inte träffa någon valp som bits och busar. Läs mer »

Redan som liten hade jag stor fantasi och älskade att skriva. Under mina skolår var även musiken ett stort intresse och jag tog både sånglektioner och pianolektioner. Musiken och skrivandet kunde få mig att drömma mig bort till en värld där allt var möjligt. Min dröm var att få arbeta med mina kreativa sidor, genom att bli artist eller författare.

Efter att ha studerat musik på gymnasiet valde jag att utbilda mig till lärare, ett givande och viktigt yrke där jag har möjlighet att inspirera elever till att upptäcka skrivglädje. Under de första åren som lärare föddes inspirationen till min debutroman, I månskenets famn. Driven av en önskan att skapa en spännande bok, spelade musiken en avgörande roll för att åstadkomma den rätta känslan och atmosfären under skrivprocessen.

Genom att förena mina intressen har romanen formats till berättelsen den är idag, samtidigt som jag har funnit en passion och riktning som författare.

I månskenets famn

I månskenets famn

Nytt år, nya möjligheter, tänker Loreena när hon går genom den pampiga skolporten för sista året på gymnasiet. Hennes hjärta slår hårt i bröstet när hon får reda på att Louis, hennes hemliga förälskelse, ska gå i hennes klass. Hon är ännu ovetande om att en ny kille ska börja i klassen samma dag, Angelo, som snart kommer att förändra hennes liv. Läs mer »

Maria Holfve

Det var inte självklart att jag någonsin skulle få bli någons mamma. Resan dit var lång, snårig och på många sätt smärtsam, men tack vare IVF är jag idag mamma till tre små barn. Det visade sig att resan inte bara skulle bli min väg till föräldraskap, utan också min väg till att ge ut min allra första bok.

Att få klä sina upplevelser i ord och att väva fram en saga tillsammans med min konstnärsvän Thais, som även hon genomgick IVF, har på många sätt varit läkande. 

Till vardags jobbar jag som managementkonsult med strategier och komplexa problem i näringslivet. Som en extra guldkant i livet är jag doula och stöttar andra inför, under och efter födslar. Som doula har jag också fått förmånen att ge stöd åt dem som går igenom ofrivillig barnlöshet. Att få hålla någon annan i handen under en viktig stund i livet är bland det finaste jag vet. Förhoppningsvis kan boken bli en förlängning av detta och ge liv åt någon annans unika väg till att bli förälder. Det skulle göra mig riktigt lycklig.

Under fåglarnas vingslag

Under fåglarnas vingslag

Långt innan du föddes fanns du i mina drömmar.

I denna finstämda bok får stor som liten följa med på den vindlande resa som barnlängtan kan vara när vägen till föräldraskap visat sig bli lång.

Från den första önskan om ett barn, genom förväntan och ljus, snåriga skogar, mörker och hopplöshet, till att barn och förälder äntligen får mötas. Läs mer »

Beatrice Samuelsson. Foto Anna-Lena Ahlström.

Så länge jag kan minnas har jag älskat att få skapa och fantisera, och så länge jag kunnat skriva att uttrycka mig i skrift. Mamma tyckte att jag skulle bli journalist, men jag trodde inte att jag skulle ha tillräckligt vassa armbågar, så jag blev förskollärare.        

I fyrtioårsåldern fick jag syn på en barnbokstävling som jag inbillade mig att jag kunde vinna. Det var som om det äntligen gick upp för mig att det var skriva jag ville göra. Nu vann jag inget pris, men jag hittade en illustratör och fick en vän för livet. 

Sedan dök det upp en ny tävling. 

I jakten på uppslag gick jag ut på promenad, blev stående utanför ett äldreboende. 

Tänk om det fanns en gammal bagare därinne, som hade råkat ut för något dramatiskt i sin ungdom. Det var som om han klev ut till mig på trottoaren och berättade vad han varit med om. 

Doften av kardemumma. 

Det var ingen barnbok – men det dröjde innan jag vågade lita på att jag skulle kunna skriva en vuxenroman. 

Det kunde jag. 

Doften av kardemumma

Doften av kardemumma

Camilla har alltid tyckt om berättelsen om hur hon som nyfödd hittades i en Beirutväska på tågperrongen. Men vid sin adoptivmors dödsbädd får hon veta att det låg något mer i väskan: ett foto av två tonårstjejer sittande på en stenmur framför en kyrka. Läs mer »

Sommaren 2009 får jag veta att vår då tvååriga dotter Nova ska dö. Det blir starten på det liv som alla föräldrar fruktar allra mest. Livet i dödens väntrum. Ett liv i limbo med 0% chans till överlevnad, men ett diminuendo som ska pågå i åratal. År som ska komma att ta mig med på den mest vansinniga mentala resa. En resa som går från nattsvart ångest och dödslängtan till ren och skär libido. Resan går genom trånga normer, mörka återvändsgränder och svåra relationer. Den möter döden flera gånger, men också livet. Det som pågår nu och framför allt inuti. För trots att livet inte blev så som jag trott eller önskat så lyckades vi ändå med den omöjliga uppgiften, att skapa vitalitet i dödens väntrum. 

Min bok ”Prinsessan av September” är en berättelse som syftar till att visa mina läsare att det går att greppa tag i det som är mörkt och med sin egen inre kraft hitta förmågan att vara bräcklig som det sprödaste av kex och samtidigt stark som en valkyria på samma gång.

Prinsessa av september : en ängels vackra visdom

Prinsessa av september : en ängels vackra visdom

 

Nova kommer att dö.

Det fasansfulla beskedet når Sanna och hennes sambo Niklas en varm julidag, ett par månader innan deras lilla dotter ska fylla två år.

Det visar sig att Nova lider av en ovanlig och obotlig neurologisk sjukdom som sakta ska bryta ner hennes kropp och ta hennes liv, troligen innan hon ens fyllt 10 år. Läs mer »