Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Orvar Bergvall. Foto: Privat

Mitt egentliga arbetsliv började som forskningsassistent på dåvarande Atomenergi AB och följdes av studier på Karolinska Institutets tandläkarutbildning. Närmare trettioårsåldern belönades mitt flygintresse med ett certifikat på Bromma vilket följdes upp med utbildning i avancerad flygning. Min geografiska utbredning som tandläkare utgick från Barkarby och via Skälby till Enköping och slutade i Vansbro, Dalarna. Motsvarande geografiska spridning när det gäller Aerobatic som är det vedertagna namnet på konstflygning sträckte sig över hela Sverige och delar av Norge och Västtyskland och även ner till Frankrike och Italien. England och USA gästades men ”Over there” flögs det med lånade flygplan. Min ledstjärna har varit en devis både när det gäller tandläkeri och flygning som lyder: Jag har överlevt båda yrkena tack vare min insikt om nödvändigheten att ta lärdom av mina misstag. För närvarande styrs mitt liv av att minnas de gångna åren med glädje och saknad.

Varför blir man konstflygare? Varför inte.....

Varför blir man konstflygare? Varför inte.....

Tandläkaren och konstflygaren Orvar Bergvall  har skrivit sina memoarer och i denna bok får vi ta del av hans innehållsrika liv i lycka och i sorg. Att han har uppnått den aktningsvärda åldern av 80 är måste ses som ett under med tanke på vilka halsbrytande eskapader han har upplevt. Läs mer »

Agnete Kinman. Foto: Privat

För att debutera med en diktsamling ska man vara riktigt ung. Det är inte jag. Visserligen skrev jag två av de fyra sonettkransarna för mer än 20 år sedan. Under flera decennier som läkare och senare också som präst möter jag människor som längtar efter försoning, mitt i livet eller i livets slutskede. Jag skulle vilja ge människor möjlighet till eftertanke och visa vägar till befrielse från inre bagage som tynger unga lika väl som äldre eller – när det gäller – att försonas med att döden är nära förestående. Så är min strävan med bokens sonettkransar. Människor har lärt mig mycket om det verkligt viktiga i livet: Att ta vara på livet, måna om sina relationer, söka källor till glädje, livsmod och hopp och också att ge till andra. Nu för jag vidare till läsaren och kanske – läsaren till mig …

Det som vi aldrig anat : om försoning med livet och döden - sonettkransar.

Det som vi aldrig anat : om försoning med livet och döden - sonettkransar.

Att förnimma och ana något utan att veta kräver av oss att våga lyssna djupt på vårt inre växande jag och försonas med våra egna misstag, likväl som stundom våra närmastes otillräcklighet i mötet med oss. När vi vågar visa vår svaghet är vi kanske som starkast, men den styrkan kan skrämma. Läs mer »
Anneli Särnblad Pederson. Foto: Robert Pederson

Mitt namn är Anneli Särnblad Pederson och jag är uppväxt i Orsa i Dalarna. Under mitt yrkesliv har jag jobbat inom sjukvården och det var där intresset för politik startade. Jag har varit kommun- och landstingspolitiker, och mellan åren 2002 och 2010 var jag riksdagsledamot för Dalarnas län. Jag bor numera i Västra Götaland. När jag tog itu med mitt beroende lovade jag många kvinnor att en vacker dag berätta om våra livsresor. Jag är tacksam att jag nu vågat blotta mig och jag hoppas det ska göra skillnad. Att våga ta nya steg i livet för att så småningom kunna börja skönja ljuset.

”Rädslan för ljuset kan ibland vara större än rädslan för mörkret. Det kan därför vara lättare att stanna kvar i mörkret. För i mörkret behöver man inte ta itu med svårigheterna. I mörkret slipper man även rädslan för att förlora.”

Räven : i rusets skugga

Räven : i rusets skugga

Hon faller från hög höjd. Och hårt. Molly kapitulerar inför sitt alkohol- och tablettmissbruk. Hon har nått den avgrundsdjupa botten och ber till slut om hjälp. Trots att många i familjen och vänskapskretsen anser att hon är kunnig och har lyckats i väldigt mycket, känner hon sig fullständigt misslyckad. Alkoholen och tabletterna blev lösningen. Trodde hon. Läs mer »
Johan Stiernstedt. Foto: Privat

Som ung psykiater ville jag göra skillnad för de patienter jag mötte, men insåg snart att det varken fanns tid eller resurser att möta mina patienters behov av fördjupande samtal. Snart hade jag fastnat i ett ekorrhjul där många av patientmötena nästan uteslutande kom att handla om medicinering, sjukskrivningar och eventuella läkemedelsbiverkningar. I bästa fall fick patienterna gå i samtal hos någon från en annan yrkesgrupp på mottagningen, i värsta fall fick de inga samtal alls.

Förskrivningen av psykofarmaka har sedan 1990-talet ökat på ett lavinartat sätt, speciellt bland barn och unga. Samtidigt har det också skett en kraftig ökning av antalet sjukskrivningar för psykiatriska diagnoser, alltmedan självmorden bland unga vuxna också stiger sedan många år. I min bok ifrågasätts det rimliga i denna utveckling.

Så småningom vidareutbildade jag mig till psykoterapeut. De senaste tio åren har jag arbetat heltid som privatpraktiserande psykoterapeut. Till slut fick jag samtala med mina patienter.

Den galna psykiatrin : om bristen på andlighet, samtal och psykoterapi

Den galna psykiatrin : om bristen på andlighet, samtal och psykoterapi

En debattbok om psykiatrins brister och möjligheter, personligt, mångsidigt och tankeväckande. Björn Wrangsjö, Docent i barn- och ungdomspsykiatri. För alla de människor som söker sig till psykiatrin borde det vara en rättighet att få samtala om sitt inre när själen lider. Det är alltför lätt att få ett recept, men svårare att få samtalsstöd eller psykoterapi. Läs mer »
Tove Meyer. Foto: Ernst Henry Photography

Jag skriver hela tiden. I mobiltelefonen, i huvudet, på mina barns teckningar. När jag inte skriver känns det som om jag inte riktigt lever fullt ut. Skrivandet har funnit med sedan barnsben och mycket av uppväxten i Vällingby utanför Stockholm på 90-talet präglar mig fortfarande i mina texter. Det är relationer mellan mödrar och döttrar, bästa vänner, svek och kärlek. 

Med serien ”Ha ett underbart år” är det första gången jag skriver i det längre formatet då jag tidigare skrivit en del poesi. Nu är det direkt för ljud och så man måste man skriva mycket rappare och med mindre tjafs. Det ska vara rakt på annars scrollar lyssnaren vidare. 

Jag har under många år arbetat som journalist på bland annat Sveriges Radio och Sveriges Television men fick 2018 möjlighet att flytta till Strömstad för att bli kulturchef. Västkusten lockade, och drömmen om ett skrivliv blev tydligare. Jag har tidigare varit med och skrivit biografin om vår kung ”Carl XVI – Den motvillige monarken.” (Lind&CO 2010). 

Ha ett underbart år är en Storytel Original. Finns att lyssna på hos Storytel. Missa inte Boktuggs stora test av ljudbokstjänster!

Hanna Nordlander. Foto: Privat

Min bok och jag hänger ihop. Den handlar om min pappa och hans beroende. Alkohol, skam, besvikelser. Men också något som kunde kallas kärlek – om vi haft orden för det.

Jag är uppvuxen i ett litet samhälle utanför Borås. Alkoholister fanns där visst, men det var alltid några andra, några man kunde peka på och mena de där. Jag gjorde det till min uppgift att dölja att min pappa var en av dem. 

Jag tror att vi behöver prata mer om alkoholism och medberoende, det som fortfarande är så skambelagt, så svårt att ändra attityderna till. Kanske kan mina dikter bli åtminstone ett litet bidrag.

När jag inte skriver undervisar jag på en gymnasieskola i Borås. Oftast studerar jag vid sidan av, just nu ett magisterprogram i litteraturpedagogik. 

Mina tidigare alster har publicerats i novellantologier och hos Tidningen Skriva. Mina krönikor har synts i bl.a. Borås Tidning. Jag är också ordförande i Boråsbygds-Lyriker, en poesiförening med litteraturen och skrivandet i centrum.

Stillna

Stillna

Hon ser solljuset, rött genom mönstret i rullgardinen.
Kan säga vad det ska bli för dag,
fint eller mulet,
precis som med vecken
i hans panna.


Det här är berättelsen om en pappa och en dotter och sjukdomen som tränger sig emellan och förgiftar allt. Om den ständiga beredskap som beroendet kräver. Om löften, besvikelse och skam. Läs mer »