Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Håkan Norebäck debuterar med romanen En sista vinter på Bokförlaget Forum. Foto: Gabriel Liljevall

Efter en lång rad varierande jobb genom åren, och efter en masterexamen i fri konst från Konstfack kom jag fram till att skrivandet är det enda som erbjuder tillräckligt många omöjliga utmaningar för att räcka livet ut. Det är det enda som aldrig tar slut, det enda som aldrig blir ointressant. Det är fruktansvärt svårt, stundtals vidrigt, men om de stängda dörrarna öppnas är smaken av frihet ljuvligare än någonsin.

Under arbetet med min debutroman En sista vinter blev jag fängslad av Jonny Bergmans livsöde och kände mig tvungen att låta honom berätta sin historia. Antagligen måste det vara så för att jag ska vara tillräckligt motiverad och lyckas behålla koncentrationen. En berättelse måste gripa tag i mig, den måste överraska, chocka och beröra. Den måste vara mer än jag förväntat mig. Om jag inte ägnade mig åt det här skulle jag förmodligen spela tv-spel, ta varma bad och mata änderna i parken tillsammans med ungarna.

En sista vinter

En sista vinter

”En sista vinter” är en stark debutroman om skuld och försoning. Om en pojke som dog, och om att vända hem till något som kanske inte längre finns. Det är blyertsgrå december och Jonny är på väg till den döende hemorten för första gången på länge. Hans pappa är sjuk och mamman vill att hela familjen ska samlas och fira jul. Nu ska allt bli bra. Läs mer »

Veine Edman. Foto: Bo Bäckman

Efter pensioneringen, för tio år sedan, skulle mitt historieintresse äntligen få blomma. Jag satte tänderna i ett ämne jag länge hade sneglat på. Det tog sin tid, men det blev till sist en bok om professorn och bondeförbundspolitikern Karl Gustaf Westman. Två av KGs bröder får också utrymme, liksom den förmögne vännen Henric Westman i barndomsstaden Linköping. Han blev de begåvade ynglingarnas stöd när deras sjuklige och skuldsatte far avlidit. 

Bokens titel syftar på att KG Westman var statsråd under båda världskrigen. Om han är ihågkommen idag är det nog som justitieminister under senaste kriget. Han svarade för de årens ingrepp i pressfriheten, som ett led i regeringens strävan att hålla Sverige utanför kriget. Därför är KG Westman, tillsammans med statsminister Hansson och utrikesminister Günther, en av de politiker som särskilt förknippas med den omstridda s k eftergiftspolitiken.

I min bok visas att KG Westman gjorde avtryck även på flera andra områden, inom och utom politiken.

Liksom Westmännen är jag östgöte, bosatt i Brokind söder om Linköping. I mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat som folkhögskollärare, journalist och politisk sekreterare.

Statsråd i krigstider : KG Westman - bröderna, vännen och välgöraren

Statsråd i krigstider : KG Westman - bröderna, vännen och välgöraren

  • Förlag: Atremi
  • Utgiven: 2020-03-18
KARL GUSTAF (KG) och KARL ALLAN WESTMAN var riksdagsmän för Bondeförbundet under två, tre decennier. Den ene var historieprofessor i Uppsala, den andre bonde på östgötaslätten. KARL IVAN WESTMAN var diplomat och avslutade karriären som ambassadör i Paris. Dessa tre, och ytterligare två bröder, var söner till en postmästare i Linkö­p­ing – eller en f d postmästare. Läs mer »
Anna Fridh. Foto: Mikael Lindau

Jag skriver det mitt hjärta brinner för. Det blev en historisk spänningsroman om att växa upp från flicka till kvinna i en tid i Sverige då kvinnor ännu kämpade för rätten att råda över sina egna liv, strax efter förra sekelskiftet. Som författare vill jag skriva böcker som engagerar. Jag beskriver sanningar som är eviga från tid till tid, med dramatiska händelseförlopp och starka karaktärer.

Så länge jag minns har jag skrivit. Hela uppväxten, och nu, som vuxen, varje ledig stund under nära tio år med att färdigställa min debutroman. Jag är 48 år och bosatt med man och tre barn i Ås, Jämtland.

En pil i mitt hjärta

En pil i mitt hjärta

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2020-03-06
Året är 1910 när föräldralösa Klara Holmlund lämnar hemstaden Stockholm för att söka arbete på en avlägsen herrgård i Norrland. På herrgården bor Vera och Edvard Jensen med sexåriga dottern Emelie, samt fru Jensens gamla mor. Femtonåriga Klara får arbete som barnpiga åt Emelie som lever ett sorglöst liv på herrgården. Läs mer »
Anette Kihlén-Antonsen. Foto: Privat

Anette Kihlén-Antonsen är född 1952 i Göteborg, men har sedan tidig tonår bott i Lidköping vid Vänern. Sedan åtta år bor hon med sin man Leif och deras två hundar i Malaga, Spanien. Den här boken är hennes första av planerade tio stycken.

– Det är dags för oss att vakna upp och se oss omkring och skaffa oss en egen bild av vad som händer på vår planet. Vi behöver lyssna och läsa och komma ihåg att ta in information från båda sidor – från dem som är för en fråga och från dem som är mot densamma. Det är först under de tre sista åren som jag själv har insett vidden av hur maktstrukturerna fungerar och hur otroligt negativt de påverkar oss och våra liv, vilket jag skriver om i min bok, berättar Anette.

Övertagandet

Övertagandet

Övertagandet av Anette Kihlén-Antonsen

Övertagandet - en berättelse om kärlekens nödvändighet 

En grupp forskare vill vända utvecklingen på den fiktiva planeten Utusil, vars befolkning plågas av ett alltmer ökande maktmissbruk från de styrandes sida. Läs mer »

Elin Hägg. Foto: Privat

Som en röd tråd i det jag gör går intresset för vad vi människor berättar om. Vems berättelse som får höras och inte. Varför har vissa saker hamnat i historiens slagskugga medan andra historier berättas om och om igen? Med ilska över samhällets orättvisor som drivkraft vill jag berätta om det som inte alltid syns. Om kvinnors historia, klasskamp, vanliga människors vardagsliv eller sakers inneboende komplexitet. Mitt stora intresse är historia ur ett etnologiskt och kulturhistoriskt perspektiv, något som bland annat märks i min debutbok Dömda kvinnor. Förbryterskor i Sveriges historia.

När jag får möjlighet ritar jag bilder till mina texter. Genom bilderna kan berättelsen expandera, ta nya vägar och få fler bottnar. Bilderna ger mig dessutom en chans att nörda in mig på saker som kanske inte alltid går att motivera i text, såsom svetslågors längd, medeltida murband eller hattars form genom historien.

Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia

Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia

  • Förlag: Opal
  • Utgiven: 2020-02-26

Elin Hägg är etnolog och har både skrivit och illustrerat Dömda kvinnor - Förbryterskor i Sveriges historia som är hennes debut. I boken får vi möta kvinnor som det inte alltid gick så bra för. Som trots att de slet hårt och kämpade, inte blev framgångsrika och lyckade. Deras historia är också viktig. Deras historia är också vår historia. Läs mer »

Milja Sarkola. Foto: Jarkko Mikkonen

”Jag har en släkting som alltid när han har otur eller upplever en motgång frågar sig varför just jag. Jag frågar mig ofta när jag upplever mig tursam eller privilegierad varför just jag. Jag tror att min roman bland annat handlar om det, om känslan av att få mer än man förtjänar, av att ta för sig mer än man blivit given, om en ständig känsla av skuld. Och om att försöka få bukt på en obestämd upplevelse av att tillvaron inte är trygg.”

Milja Sarkola, född 1975, är en tvåspråkig teaterregissör och dramatiker, bosatt i Helsingfors. Hon är bland annat känd för pjäser som Harriet, I Would Prefer Not To, Allt som sägs och Perheenjäsen. 2017 tilldelades hon det Boismanska dramatikerpriset och 2019 utsågs hon till årets konstnär i Helsingfors.

Mitt kapital

Mitt kapital

Allt börjar med att berättarjaget, tillsammans med sin förmögna far, tar ett bostadslån för att köpa en lägenhet på 84 kvadratmeter nära Helsingfors centrum. Efter det kan hon inte sluta tänka på lånet, på ekonomin, på pengarna och nyttan.   

Kvinnan är teaterregissör, mamma och hustru men snart äter sig räknandet in på alla områden av hennes liv. Läs mer »