Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Lisa Ring. Foto: Privat

Mitt namn är Lisa, egentligen en helt vanlig tjej född år 1993 i Linköping.
Precis som varje bok har sitt tema och speciella berättelse, har ett människoliv också det.

Mitt tema har blivit Lisaleendet och min speciella berättelse består till stor del av idrott och långdistanslöpning, men jag har också en mängd olika utbildningar med mig, bland annat är jag lärare i Idrott och biologi men arbetar just nu som egen företagare.

Att min leende väg framåt på Östgötaleden nu har mynnat ut i en bokdebut, känns overkligt. Men i sammanhanget är det inte så märkligt för det är ett bevis på den leende Lisa jag är. Rörelse i naturen tillsammans med skrift och ord i tystnad och ro!

Jag hoppas boken ger inspiration till att vara vild, modig och lycklig. Att idrott tillsammans med ord i böcker, är fantastiskt för personlig utveckling och att det är en kombination som gör dig stark nog att göra alla drömmar till sanning.

Lisas leende äventyr på Östgötaleden

Lisas leende äventyr på Östgötaleden

Så länge Lisa andas är hon vid liv. Så länge Lisa andas Östgötaleden är hon frisk av skogsmedicin.

Östgötaleden sträcker sig 150 varierade mil genom Östergötlands tretton kommuner. Äventyren på leden har varit otroligt viktiga för mig, både fysiskt och mentalt. Läs mer »

Debutanten Maria af Sandeberg. Foto: Elisabeth Ohlson

För tio år sedan började jag skriva Berättelsen från våning 4,5. Jag drömde om att använda min erfarenhet av att som envist och vilt barn tvingas bära glasögon, med livets andra bitvis tuffa skeden, och skriva någonting jag själv nog hade behövt som liten. Snart kommer kapitelboken för 9–12-åringar och jag längtar så.

Jag heter Maria af Sandeberg och när jag inte skriver privat eller dagdrömmer om hur det ska gå med boken, jobbar jag som reporter i Jämtland. Hit flyttade jag i somras som nyexaminerad journalist från hemstaden Stockholm. Fångad i coronatrenden, och med en längtan tillbaka till barndomsminnen från Handöl med omnejd, berodde flytten till stor del på att komma närmare naturen och kunna åka mer skidor. Såhär några månader in har jag skavsår på händerna efter all klättring jag bara kunnat drömma om att jag skulle börja med och med ögonen i kors, mer än vanligt, efter en lång skrivdag.

Snart släcks strålkastarljusen på kvällsskidåkarna i backen utanför och den varma chokladen tog precis slut. Nu drömmer jag om att få prata med någon där ute som läst min bok för det hade varit en ynnest.

Berättelsen från våning 4,5

Berättelsen från våning 4,5

När 11-åriga Alva får glasögon vänds hennes liv upp och ner. Men inte på det sättet som hon först tror.

Vad är det som händer egentligen? Ett mystiskt sken blir början på ett äventyr som Alva aldrig kunde förutspå skulle hända. Åtminstone inte för en tjej som hon.

En flytt med familjen till ett nytt land, en resa till ett annat. Läs mer »

Debutanten Hanna Simmons. Foto: Privat

Att skriva är att låta hjärnan roa sig själv. När mina fingrar nuddar tangentbordet och berättelsen växer fram är det ren underhållning. Förhoppningsvis kommer läsarna att dras in i min historia lika mycket som jag har gjort. 

Jag har alltid skrivit. Noveller och poesi i grundskolan, reportage och artiklar på journalisthögskolan, brev och e-mail under de tiotal år som jag reste runt och arbetade i olika delar av världen och nu min första roman. 

Under åren utomlands drevs jag av utmaningen i att placera mig själv i en ny miljö, där ingenting var lätt, eftersom språket, kulturen och de små vardagliga självklarheterna var mysterium för mig. När jag skrev på min debutroman utsatte jag huvudpersonerna för liknande svårigheter, genom att placera dem i en helt ny situation, som de inte kunde ta sig ur utan att lära sig mer om sig själva och sina nära.

Förlorad igen

Förlorad igen

Peter lever ett idylliskt familjeliv med sin fru Anna och  barnen. När han stöter på sin ungdomskärlek tvingas han inse att han kanske har mer mörker kvar i sig än han trodde.

Annas liv vänds upp och ner när Peter plötsligt försvinner. Läs mer »

Debutanten Karolina Hellman. Foto: Lena Evertsson

Karolina Hellman – Partyprinsessa från Las Palmas som vindsurfade mig genom ungdomsårens glitter och drog tillbaka till Sverige i 20-årsåldern för att läsa journalistik. Jag har alltid älskat det svenska språket och grottar gärna ner mig i svenska poeters lyrik, men har också en pinsam förkärlek till kärleksromaner från 1800-talets England. Försörjde mig genom prästutbildningen som bartender på världens coolaste öl- och whiskeypub i Malmö och älskar gamla 50- och 60-talsfilmer som är färglagda i efterhand. I hemlighet när jag en önskan om att en dag köpa en gård på Österlen och plötsligt, likt en Mandelmann, bli superduktig på att odla mitt eget och leva i naturen allt vad jag kan.

Nattböner i karantän

Nattböner i karantän

I mitten av mars 2020 hamnade hela ön i medelhavet där vi bor i total lock down. Från en natt till en annan blev vår lilla familj instängd i en lägenhet utan balkong på elfte våningen i Palma de Mallorca. Läs mer »

Debutanten Isabelle Anger. Foto: Privat

Jag är Isabelle Anger, flyttade till Sverige på 80-talet och har sedan dess bott i Uppsala.

Jag är numera mormor till två barnbarn som bor i Stockholm. Jag sysselsätter mig med att spela folkmusik, skriva och gå på gymmet. Jag jobbar som tolk i franska.

Men framför allt är jag aktivist och kämpar för klimatet i rörelsen Extinction Rebellion och Climate Friday.

Med boken Vilken del av Nödläge är det du inte fattar hoppas jag nå flera människor som kan bli engagerad i klimatfrågan.

Vilken del av Nödläge är det du inte fattar?

Vilken del av Nödläge är det du inte fattar?

När Isabelle tittar in hos sin pappa, som bor på landet i Frankrike, ligger han på golvet och har svårt att prata. Men när ambulanspersonalen dyker upp kastar han ut dom med besked. Han har planerat sin död enligt right to dies anda, och tänker inte dö som ett paket.

Det brinner i källaren och huset måste evakueras. Läs mer »

Tove Selvåg Drott. Foto: Privat

Vilken resa jag gjort från den lilla orten Ljusfallshammar i Östergötland till att ge ut min bok ”Jag tror det bröts, du försvann”. För mig var det ett stort steg – för att inte säga ett jättekliv – att lämna den lilla platsen där jag föddes och växte upp för att åka till storstaden Stockholm och utbilda mig till lärare. Då fanns det inte på kartan att jag en dag skulle ge ut en bok om stamning, en talstörning som jag brottats med sedan jag var liten. 

Som stammande person har jag mött fördomar som många gånger gjort mig ledsen och arg. Det var först 2020 som jag fick idén att skriva en bok, ett mer fruktbart sätt att kanalisera mina känslor på, även om jag också riskerar att blotta mig. Det är viktigt för mig att hjälpa och inspirera andra som själva stammar eller möter någon som gör det. Jag hoppas min bok får fler människor att känna sig stärkta och bekräftade i sin talstörning.

Jag tror det bröts, du försvann!

Jag tror det bröts, du försvann!

Jag funderar ofta på varför människor inte är mer medvetna om stamning. En gång sade en vuxen person helt utan anledning: 'Du, jag har tänkt på en sak när du pratar, du låter så ... har du något problem med svalget?' Jag blev alldeles ställd och visste inte vad jag skulle svara. Och självklart blev jag ledsen. Jag insåg hur lite många människor vet om stamning. Läs mer »