Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

När mina döttrar på 10 och 13 år förlorade en djupt älskad katt och en avgudad farfar slog sorgen till för första gången. Hur ger man tröst och förklarar något man själv inte förstår? Jag valde att förpacka det i ett stort magiskt äventyr …

Försvinner verkligen den vi älskat för alltid? Huvudkaraktären i Drömmakaren, Amira Jones, leder oss genom ett förbluffande äventyr där just den frågan ställs på sin spets.

”Allt du ser omkring dig är energi och allt är sammankopplat.
När något levande lämnar den här jorden och den fysiska kroppen gett upp,
är den energin fortsatt ständigt närvarande.”
Isaac William Tapper – Ledsagaren

Jag heter Mattias och som musiker och låtskrivare har jag skrivit texter sedan barnsben men även haft en förkärlek till att skapa korta fiktiva berättelser. Manuset ligger mig varmt om hjärtat då både miljö, karaktärer och flera händelseförlopp är plockade från verkligheten. Jag bor på den idylliska skärgårdsön där första boken utspelas och bodde ett par år i Los Angeles där stora delar av andra delen utspelas. Idén inspirerades av min dotter, hennes bakgrund och nära relation till en väldigt speciell katt.

Drömmakaren : Världarnas sten

Drömmakaren : Världarnas sten

Föreställ dig en dröm verkligare än någon vetenskap eller logik kan förklara. En hel värld där endast fantasin sätter gränserna. En värld där din historia, minnen och omgivning format allt. Där ljus inte existerar utan mörker. Kan du se det framför dig? Multiplicera det tusenfalt och krydda varje cell med elektricitet. Välkommen till Roya - Drömvärldarnas Universum. Läs mer »

Maria Balthammar. Fotograf: Emma Roos Frändås

Jag heter Maria Balthammar är utbildad inom konst och design. Jag jobbar sedan 2022 som illustratör och formgivare inom mitt eget företag Balthammar Design AB. Jag är uppväxt i Stockholm och bor nu i Göteborg med min man och mina två söner, Jakob och Isak. Jag har arbetat i flera år som produktdesigner men alltid känt en längtan efter historier och berättelser i bild och textform. Jag har fascinerats av att skapa bilder och berättelser på ett nytt sätt och detta är min önskan med denna barnbok. 

Den bok jag skrivit och illustrerat handlar om Nilja och riktar sig till läsare i åldern 3-6 år: Då jag älskar att kunna inspirera barn till att våga prova, drömma och hitta mod att utforska den fantastiska och ibland tuffa värld vi lever i.

Jag drömmer om att denna bok skall inspirera mor- och farföräldrar att berätta sina egna små historier till sina barnbarn. Att barnen skall få ta del av den magi som finns i deras egen släkthistoria, en skatt som blir deras egen.

Nilja : mormor och skatten i skåpet

Nilja : mormor och skatten i skåpet

Vad är det som gömmer sig i skåpet hos mormor, undrar Nilja. Jo, det är en guldgruva med saker som ingen längre minns. Bortglömda historier och till och med magi, säger mormor. Mamma vill sortera och slänga. Men varför vill mormor inte kasta sin matta?

Följ med Nilja på äventyr med mormor.

Läs mer »
Carolina Hedin Foto: Karin Tholarp

Skrivandet är för mig en plats där allt är möjligt, en bakdörr ut, en
gränslös frihet, en gränd bortanför Storgatan och gråkalla november där
jag kan skapa det jag vill, vem jag vill, skriva om och redigera, rätta
till och forma. Jag kan läsa mina egna ord och byta ut dem eller gå in i
berättelsen och stanna så länge jag har lust eller behöver.
Jag var fyra månader när jag adopterades från Chile 1974. Jag växte upp
på den skånska landsbygden och bodde under studietiden i Malmö. Idag bor
jag i Halmstad och arbetar som utvecklare vid Regionbibliotek Halland.
Den jag aldrig blev är en fiktiv roman, men jag har utgått ifrån mina
upplevelser av att vara adopterad. Jag ville skriva om hur man som vuxen
bär med sig barnets sårbarhet in i relationer och om hur svårt det kan
vara att veta vem man är eller vill vara, med vem och var någonstans.

Den jag aldrig blev

Den jag aldrig blev

Det är sent 90-tal och Li läser Praktisk filosofi i Lund. Där träffar hon John och de skapar sin relation bortom samhällets normer och förväntningar, efter egna överenskommelser och med stor respekt för friheten.

Men att välja frihet, att inte bli behövande och krävande, är inte så lätt när hon bär med sig en känsla av att en gång ha blivit bortvald. Läs mer »

Ingrid Juliusson.

Allomfattande visdom direkt från skaparkraften, häri ryms ett helt liv

Jag är här för att så frö till nya infallsvinklar, så att en djup förståelse för universums eget inre bibliotek kommer i dagen, den urkälla som är alltets upphov och det är vi tillsammans som byggt dessa förutsättningar som nu råder. Är du nöjd, jag då har du gjort livet enkelt att leva. Är du mindre nöjd, ja då behöver du förändra och förenkla ditt levnadsätt så att du får pusselbitarna att passa in i det levnadspussel du håller på att skapa. Tarotkometen är en bok som tagit flera år att skriva. Att skriva ord som hela tiden hämtats direkt från källan kräver fokus på ett alldeles speciellt sätt. Att fånga magin i varje ord och sedan foga dem samman till visdom, har varit ett sökande och en utmaning och att hela tiden befinna sig i samklang med allt som är och därifrån hämta upp det som så småningom blev denna skrift. Ja, det har varit ett spännande äventyr.

Tarotkometen

Tarotkometen

Ingrid Juliusson är här för att så frö till nya infallsvinklar genom boken "Tarotkometen – Hur du kan tolka Tarotkort", så att en djup förståelse för universums eget inre bibliotek kommer i dagen, den urkälla som är alltets upphov, och det är vi tillsammans som byggt dessa förutsättningar som nu råder. Är du nöjd, jag då har du gjort livet enkelt att leva. Läs mer »
Ulf Jansson. Foto Birger Blomståhl

Jag har gått från 50-talist till 60-talist, och har alltså fyllt 20 tre gånger. Har hunnit med några karriärer på vägen. Yrkesverksam i olika branscher, förälder, musiker. Att leva i en relation pågår fortfarande.

Mitt namn är Ulf Jansson och jag har som synes levt länge och därmed upplevt min del av verkligheten. Bakgrunden har jag i pedagogisk verksamhet så språket har varit ett arbetsverktyg i hela mitt liv. Skriften också. Formellt är jag fil.kand i medie- och kommunikation.

Det var en lycka att äntligen gå i mål med att skriva en bok. En livslång dröm gick i uppfyllelse.

Den viktigaste upptäckten var att en bok skriver sig inte från sidan först till sidan sist. Det en boken vill berätta skriver sig i den ordning tankarna kommer till mig.

Min bok Anna och Mej är inspirerad av låten med samma namn, en släktkrönika från 2008 tillbaka till 1920-talet med en doft av feelgood om hur två arbetarungdomar hanterar kärleken.

Till varandra. Till musiken. Till livet.

Nästa bok är på väg.

Anna och Mej

Anna och Mej

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2022-11-30

Sången Anna och Mej av Lalla Hansson har fängslat publiken sedan 1970-talet, men vilka var personerna låten handlar om? Egentligen?

Det visar sig vara en familjekrönika från 1920-talet fram till en Bruce Springsteen- konsert på Ullevi 2008.

Pojke möter flicka och deras öden och äventyr utspelar sig jorden runt, men också på hemmaplan. Läs mer »

Karolina Mutiso Lundberg.

Det är speciellt vackert i Lidköping där jag kommer ifrån. Där finns slott, mjuka stränder, varma doftande rapsfält och det finns skugga i bokskogen och klippor mot den kalla sjön. Jaktslottet på stadens torg sprider en doft av historia och kaffe och en viss sorts stolthet. Allt detta har skapat en miljö för sagor att växa inom mig. 

Idag är Surte mitt hem. Här fortsätter närmiljön inspirera med Vättlefjälls trollskogar och det kvarvarande ljudet av svingande svärd från Bohus Fästning 

I mitt författarskap leds jag av en stark vilja att visa oss människor det som vi har men inte alltid ser och lyfta frågan om vad som egentligen har ett värde eller på vilket sätt ett värde skapas.

Det är särskilt viktigt att barn omfamnas av livet. Barn ska få veta att det finns en oändlig värld av fantasi och kunskap på andra sidan av nyfikenhetens bro. Alla är inbjudna och en värme skapar trygghet och modet och viljan att försöka och försöka igen på vägen mot stolthet.

Fumla rycker ut på något riktigt akut

Fumla rycker ut på något riktigt akut

Fumla är en charmig och hjälpsam humla. En dag ser Fumla något som verkar akut. När Fumla kommer fram möter hon en ledsen fågelunge som inte kan flyga. Fumla tar tag i saken och uppmuntrar och hjälper Fjunis att våga fortsätta försöka och tro på sig själv och sin förmåga att lära. Läs mer »