Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Författaren Maria Frid Selin släpper boken Gläntan i skogen, med bilder målade av Jennie Forster. Foto: Linda Larsson

Maria Frid Selin heter jag och har precis kommit ut med min första barnbok.

Boken skrev jag redan 2001 men den har legat och väntat på rätt tillfälle, vilket är nu! Redan på mellanstadiet drömde jag om att bli författare och på ett sätt har jag alltid skrivit. Det mesta har dock hamnat i byrålådan men några bloggar, några inlägg i medlemstidningar och som gästskribent har det blivit genom åren. Nu är det ny början med fler barnböcker som är nedskrivna och bara väntar på att publiceras.

Jag har provat på många yrken i livet och är en kreativ person med växlande intressen. Hemma är där jag och maken är och det varierar också då vi flyttat en hel del, men mestadels runt i Västergötland, Värmland och Skåne. Några år bodde vi ute i husbil på heltid då vi sålde huset och magasinerade möbler vi ville behålla. Just nu bor vi i en liten röd stuga med vita knutar mitt i en glänta i skogen där ekorrar och fåglar har blivit våra vänner.

Gläntan i skogen

Gläntan i skogen

I en glänta i skogen finns älvan dig trogen,
vill leka och skoja på nytt.
Hon vill visa sin värld,
ta dig med på en färd bland älvor och troll och bland knytt.

En magisk saga på rim av Maria Frid Selin med illustrationer av Jennie Forster.

Läs mer »
Sofia Nyström.

Jag har arbetat med barn i över 20 år, men de största lärdomarna fick jag inte i mina utbildningar och i mitt arbete utan i mitt föräldraskap. 
Möjligheten att så nära följa mina barn och att vi fick vara en del av varandras liv, formade mig som människa på djupet. Jag började ifrågasätta mina övertygelser kring hur jag borde agera som vuxen och hittade hem i ett nära föräldraskap. Barns reaktioner på världen runt omkring är ärliga och viktiga och jag ser idag det kompetenta barnet ur en helt annan vinkel än innan jag blev förälder.

Love och bilderna tog form när mitt äldsta barn var runt 4 år. Tankarna och responsen som barnet gav mig, behövde jag skriva ner för att komma ihåg och lära mig av. Jag tror att tankarna kan översättas till flera barns upplevelser av hur vuxna agerar i mötet med dem och jag hoppas boken kan bidra till betydelsefulla tankar och insikter.

Love och bilderna : en bok om offentlig delning av privata bilder på barn - utifrån ett barns perspektiv

Love och bilderna : en bok om offentlig delning av privata bilder på barn - utifrån ett barns perspektiv

Upptäck den viktiga berättelsen om LOVE OCH BILDERNA, en bok som belyser det känsliga mötet mellan vuxna och barn genom barnets ögon.

Följ Love som navigerar genom den komplexa världen av delade bilder och privatlivets integritet. Genom en resa av ömsesidig förståelse och respekt lär sig både Love och mamma vikten av samtycke och gränssättning. Läs mer »

Anette Althén och Reza Mousavi. Fotograf: Sugar Crisp Pictures

Jag heter Anette Althén och debuterar tillsammans med Reza Mousavi med ”Flyg fjäril, flyg” den 28 maj 2024. 

Jag bor i Linköping och arbetar som lärare på Språkintroduktion på en gymnasieskola. Sedan 2001 har jag även skrivit flera läromedel i sfi och svenska som andraspråk. 

2015-16 arbetade jag i en mottagningsklass och mötte många ensamkommande tonåringar. En av dem var Reza, en afghansk pojke uppvuxen i Iran. När studietiden i min klass var slut, fortsatte vi att hålla kontakten. På något sätt kände vi att vi hade en hel del att prata om, trots att vi till synes var väldigt olika. Jag, en medelålders kvinna uppvuxen i en frikyrklig miljö med stränga regler och han, en pojke uppvuxen i en muslimsk familj i en flyktingförläggning i ett land som inte var hans eget, upptäckte att vi hade liknande upplevelser från barndomen. Vi kanske ska skriva en bok, skojade vi till en början. Och till slut gjorde vi det. Och nu flyger boken ut. 

Flyg fjäril, flyg

Flyg fjäril, flyg

Vad kan en femtioårig svensk kvinna och en ensamkommande afghansk pojke över huvud taget ha gemensamt?
Mycket mer än de själva anar när de av en slump möts en februaridag 2016.
Hon är uppvuxen i en frikyrklig familj i ett litet småländskt samhälle, han i en flyktingförläggning i Iran. Läs mer »

Cecilia Moldén. Fotograf Susanne Kronholm

Cecilia Moldén heter jag (f 1957 i Eskilstuna) och är civilekonom, rektor, egen företagare och efter den 24 maj 2024 även författare. Jag har bland annat arbetat i IT- branschen som säljare, marknadsförare och VD. Under fem år var jag hemma med barnen och fick då upp ögonen för skolans värld. Under många år arbetade jag som rektor och var aktiv kommunpolitiker inom utbildning och kultur. De senaste fem åren har jag drivit eget företag med uppdrag som interim chef. Spänningsromanen Ms Nobody är min debut som författare.

Berättande, litteratur och musik går som en röd tråd genom mitt liv liksom engagemanget för barn och unga. Jag bor idag med sin man växelvis i Vaxholm, Stockholms skärgård och Sao Rafael vid Algarvekusten, Portugal. Jag har tre egna barn och två bonusbarn. 2021 gick jag på Jakobsbergs författarskola och gör nu allvar av min dröm att skriva på heltid. Två barnböcker, varav en med musik, ligger för bearbetning liksom en andra skönlitterär bok för vuxna; en thriller i skolmiljö.

Ms. Nobody

Ms. Nobody

Susse måste välja mellan att lämna sitt hem eller dö. Hon vet bara inte om det ännu.
Hon är en trettioårig, välutbildad kvinna mitt i karriären men lever med en man som
debuterar i en psykisk sjukdom. De har en tvåårig son tillsammans.

Hon låser länge in sin ångest och håller i det längsta fast drömmen om en väl
fungerande tresamhet. Läs mer »

Sofie Löfberg. Fotograf bild: Nils Schmidt

Min barndoms sommarlov spenderade jag på en gård i Dalarna. Medan min farmor, en enastående varm och humoristisk kvinna, stod vid spisen och stekte plättar cyklade jag runt bland öppna landskap och fantiserade ihop historier. Men kreativitet var sällan något som uppmuntrades i en Stockholmsförort på 1990-talet och med stämpeln som duktig flicka vilandes på mina axlar satsade jag på en karriär inom finansbranschen. Men något skavde och jag började längta bort från karriären och storstaden. Ibland krävs det en smula tur, i det här fallet i form av en dalkarl, för att våga flytta och ändra bana i livet.

Draggängarna tog form när vårt andra barn kom till världen och de första delarna är skrivna i ett badrum. Till ljudet av en torktumlare och med en bebis som inte ville sova någon annanstans än i bärsele, började jag skriva. Många månader senare hade jag ett färdigt manus. Och två små barn som flyttat in till sina sängar.

Draggängarna

Draggängarna

Som karriärist på en av landets största banker kämpar Sanna Olars med att finna mening med tillvaron. Bland självupptagna män i skräddarsydda kostymer gror självföraktet.

I ett försök att hitta tillbaka till sig själv återvänder hon till den idylliska barndomsbyn i hjärtat av Dalarna. Läs mer »

Ieva Kisieliute. Fotograf: Anders Johansson

Byråkrat by day, rockjournalist by night, svarar jag när någon undrar vad jag sysslar med. Men nu backar vi bandet, närmare bestämt till augusti 2005. Jag är 16 år och har som utbytesstudent kommit till ett främmande land där jag kan två ord: köttbulle och kanelbulle. En sak är säker: jag kommer inte att gå hungrig. Eller?

Jo, kanske. Siktet är nämligen inställt på att bli författare, men är man som jag född i skuggan av järnridån får man under hela sin uppväxt höra att man måste skaffa sig ett riktigt jobb först. Därför kommer det att krävas en omväg via juristprogrammet och en statlig tjänst innan jag vågar börja på mitt stora romanprojekt.

Ironiskt nog är tålamod inte min bästa gren, varför jag inte tvekade när möjligheten att börja skriva för musiktidningen GAFFA dök upp. De snabba kickarna av att bli läst har varit guld värda att ha vid sidan av arbetet med romanen. Dessutom är musiken min främsta inspirationskälla. Med facit i hand tror jag resultatet har blivit ännu bättre och jag är glad att få debutera först nu.

Det ingen får veta

Det ingen får veta

Hösten 2006. Alexander har precis kommit till Karlskrona med sin gitarr för att plugga. Kvar i Malmö finns både familjelögnen och den perfekta flickvännen som Alexander känner att det är ganska lätt att lämna utan att förstå varför.

På universitetet blir han snabbt vän med Linda som bor i ett kollektiv och är olyckligt kär i en kompis där. Läs mer »