Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Sanna Nässén. Bild: Sebastian Nässén.

Det bästa skrivrådet jag har fått är att om man vill vara författare så ska man skriva. Det kan låta banalt, men för mig har det varit en ögonöppnare. Det kan vara så lätt att man bara är författare i sitt eget huvud, man fastnar i idén om att skriva och ger inte skrivandet plats i livet på riktigt.  

Kraschen med stort K i mitt liv kom 2016 då jag fick cancer. Det ledde till att jag äntligen började skriva, som jag länge hade velat. Jag skrev om mina upplevelser, alla mina andra idéer fick vänta, för nu hade jag en massa saker som jag ville säga. 

Jag ville ändå inte att det skulle vara en dagbok, så jag valde formen av autofiktiv roman, för att kunna få frihet att göra historien mer stringent och mer tillgänglig för fler. Det är utmanande att hitta tillräcklig distans för att kunna göra det. Därför tog det några år för boken att hitta den form den har nu. 

Min bok handlar om att ställas ansikte mot ansikte med döden. Men också om att känna livet i sig på ett helt nytt sätt. 

Jag dör hela tiden

Jag dör hela tiden

Jag tror jag tänkte att om jag gjorde allt rätt så skulle jag bli belönad. Den där känslan av att ständigt vara jagad skulle försvinna där uppe på platån dit jag alltid var på väg, klättrande upp, uppför bergväggen, i regn och lera och med blodiga knän.

Hon har allt en människa skulle kunna begära. Hon borde vara nöjd, men allt känns fel. Läs mer »

Elin Karlsson. Foto: Ninja-Li Einarsson Stahre

Under åren som socionom har jag lärt mig mycket. Det allra viktigaste är kanske insikten om att det alltid blir fel när jag inbillar mig att jag vet. När jag tror att jag på förhand vet hur någon är eller vad som har hänt. Med åren har jag förstått att varje situation måste mötas med ett öppet sinne. En annan viktig lärdom är att ingenting är på bara ett sätt. Även den värsta våldsutövaren har positiva sidor och även barn som är rädda för sina föräldrar älskar dem. Ingen är bara elak, och ingen är bara snäll. Dessa insikter dyker gång på gång upp i mitt skrivande. Inte minst i min debutbok Lennon och jag. Det är en spänningsbok om relationer för åldern 9 – 12 år. Boken ställer bland annat frågan: Vad vet man egentligen om andra människor? 

Till vardags arbetar jag med socialt arbete i en akutverksamhet. Jag bor i småländska orten Nybro tillsammans med min familj. De senaste tre åren har jag studerat kreativt skrivande på Linnéuniversitetet och har en konstnärlig kandidatexamen i ämnet. 

Lennon och jag

Lennon och jag

Jag kommer inte göra det.

Som i slowmotion såg jag hur Rasmus höjde knytnäven och måttade ett slag rakt mot Lennons ansikte. 

Sonny har precis flyttat till Broboda tillsammans med sin mamma. Han saknar sin bästa vän Linn, och för att inte tala om katten Maja. Läs mer »

Lotta Sjunnesson. Foto: Hanna Toresson

En hemlighet kommer avslöjas. Skrivövningen ska ta tre minuter. Under denna tid vaknar den blyga, mobbade Ellen till liv. Hon kommer så småningom bli huvudperson i Hitta tavlan! som jag nu debuterar med. 

Men riktigt så började det inte. Några månader före skrivövningen sitter jag vid datorn och bläddrar bland mina dokument under mappen skriveri. Här har mina ofärdiga alster lämnats. Viljan att färdigställa dem finns, men inte tiden. Jag har haft mappen öppen förut, men alltid stängt den igen. Denna gång gör jag inte det. Där och då fattas ett beslut. Jag tar tjänstledigt och skriver in mig på en skrivarkurs. Nu ska de halvfärdiga alstren bli färdiga manus.

Det visar sig att det är roligare att skriva nytt än att avsluta det gamla. De ofärdiga skriverierna har blivit fler under min tjänstledighet. Det gör inget. Jag är igång med skrivandet igen och det är det viktiga.

Till vardags arbetar jag som läkare i Lund. Mina intressen utöver att vara med min familj och vänner, är golf och odling.

Hitta tavlan!

Hitta tavlan!

Jag har inte råd att betala. Det kan bli så att vi måste flytta härifrån och att huset behöver säljas.

Mammas ord gör Ellen arg och ledsen. Hur blev det egentligen så här? Hon har bott i huset på skärgårdsön hela livet. Och hennes pappa som är död, växte upp här.

Livet för Ellen är allt annat än enkelt. Hennes mamma är konstnär, men säljer inga tavlor. Läs mer »

Konrad Åmark.

Vad är hälsa egentligen och vad är det som får oss att må bra? Dessa frågor blev avgörande i riktningen av mitt liv och därav också utformandet av denna bok.

Mitt namn är Konrad Åmark, en 23-åring från Skåne som har utbildat sig till hälsoutvecklare, massageterapeut och personlig tränare. Det betyder inte att jag sitter på alla svar om hälsa.   Vad jag däremot sitter på är frågor. Jag älskar att ställa frågor och har alltid gjort så länge jag kan minnas. 

Jag utvecklade i tonåren en passion för ord och diktskrivande vilket också blev ett sätt för mig att analysera och bearbeta insikter, idéer och koncept. När diktskrivandet kombinerades med mitt intresse för hälsa var grunden till Hälsohuset satt. 

Hälsohuset är en bok full med frågor men också med ramverk och perspektiv som kan inspirera till reflektion och större självkännedom. Min filosofi bygger på att “ju bättre du dig själv kan förstå, desto bättre kan du också må”. 

Hälsohuset

Hälsohuset

Detta är en diktbok som uppmuntrar till reflektion

innehållandes praktiska ramverk och inspiration

som kan leda dig bort från stress och distraktion

och närmare din egna hälsovision. 

Läs mer »
Emelie Hajas.

Jag heter Emelie Hajas, är 35 år gammal och bor i idylliska Trosa, strax söder om Stockholm. Jag har älskat att läsa så länge jag kan minnas och bestämde mig tidigt för att jobba med skrivandet. Det gjorde jag i många år i jobbet som redaktör inom både webb och print på olika tidningar, men de senaste åren har jag gått över till att jobba med digital utveckling och jobbar numera som digital specialist. 

Kanske är det just därför jag började skriva igen – för att få utlopp för min kreativitet. Några nyfikna frågor från mina barn, kring djur och insekter och var de egentligen tar vägen på vintern, resulterade i barnboksmanuset “Vintervila – vad gör djuren på vintern?” som kommer ut i höst. Kort därpå skrev jag även en saga om ett borttappat gosedjur, vilket blev boken “Var är Herr Kanin?” som kommer ut i juli 2023. 

Den senare är en bok för barn 3-6 år, och vinterboken riktar sig till barn 6-9 år. Illustrationerna står två fantastiskt duktiga illustratörer för (Aina von Segebaden och Sara Nilsson), för som min dotter brukar säga “mamma är bra på att skriva, men inte på att rita tyvärr”. Så jag koncentrerar mig på skrivandet istället och ser fram emot att debutera med mina två första böcker i år!

Läs mer: Var är Herr Kanin? – Idus förlag (idusforlag.se)

Om Emelie: Emelie Hajas – Idus förlag (idusforlag.se)

Hemsida: Författare Emelie Hajas – Aktuella barnböcker

Var är Herr Kanin?

Var är Herr Kanin?

Herr Kanin följer alltid med Lo överallt. Till förskolan, på bussen, till mormor, och allra mest gillar han lekparken. Men en dag är Herr Kanin bara borta. Han finns ingenstans. Vart kan han ha tagit vägen? Bara inte geggamojamonstret har fått tag på honom ...

Var är Herr Kanin? är en spännande saga om det som inte får hända att ett älskat gosedjur försvinner. Läs mer »

Robert Christensen. Foton: Linus Sundahl-Djerf

47 årig gymnasielärare, som växte upp i mälaridyllen Mariefred, och genomlevde en grundskoletid fylld av mobbning. Sedan 4 år tillbaka kämpar jag med en palliativ cancerdiagnos. Livet vände och mörka perioder följde, samtidigt som jag blev biten av att måla tavlor med akrylfärg. I tider med oro för överlevnad m.m., så har jag även börjat skriva mer.

Det bästa med att vara lärare är att få elever att se bortom sin egen bild av sig själva. Att sätta igång skapandeprocesser och från sidan vara med i resan av deras utveckling.

Min utställning ”Dröm bortom utanförskap” turnerar på bibliotek runt Mälardalen och snart bortom det! Jag har alltid haft ett driv i att delta och förändra i samhället. Politiskt, fackligt och i föreningsliv.

I styrelsen för Strängnäs filmstudio ser jag det som min roll att vidga publikens vyer och se de fantastiska greppen i filmer med zombies, sci-fi eller fantasy.

Favorit regissörer: Terry Gilliam, John Carpenter, Tim Burton och Guillermo del Toro.
Gymnasielärare; Filmnörd; Konstnär; Poet; Ordvitsare.

Dröm bortom utanförskap

Dröm bortom utanförskap

 

Vad är orsaken till mobbning? Finns det någon?

Under min skolgång blev jag mobbad. Framför allt var jag utsatt för glåpord, retningar, knuffar och våld. Det ledde till att jag än idag ifrågasätter min egen person i många lägen. Jag vill berätta vad som hände mig.

Jag berättar här om mina erfarenheter som elev och som lärare. Läs mer »