Mickel Grönroos debuterar med Echte Liebe

Mickel Grönroos.

När jag var yngre ville jag bli författare – eller programmerare. Det fanns bara två problem. För att bli författare måste man ha något att berätta och vem har det när man knappt har odlat klart sin mustasch? Och att bli programmerare, annat än i smyg, gick inte i Helsingfors (där jag är född och uppvuxen) runt 1990. Det var helt enkelt för töntigt då. 

Så det blev en tur via journalistutbildningen, men nyhetsjournalistiken var verkligen inget för mig. Jag ville inte ställa frågor till andra, utan hellre svara på deras. Så jag sadlade om och började med lingvistik i stället och den vägen hittade jag vidare till språkteknologin och det som idag är så hett, artificiell intelligens. Med tiden var det inte töntigt alls längre att jobba med programvaruutveckling så det blev en karriär inom IT i alla fall. Att skriva historier fick bytas ut till att skriva teknisk dokumentation.

Men något gnagde. 

Jag har alltid sett embryon till berättelser överallt. Gubben med rollatorn i skogen, vad gjorde han i sjuttio år innan han hamnade just där? Eller tanten med galoscherna på badstranden, hur kom hon dit? Och de där tre pojkarna med sina cyklar som sladdade förbi precis på grusvägen, varför hade de så förbaskat bråttom?

Eftersom jag har haft förmånen att tillbringa somrarna på Öland i snart ett kvarts sekel slog det mig att det finns minst en berättelse som just jag kan berätta om Öland, som en dubbel utböling (jag är trots allt finlandssvensk) men med tillräcklig insikt. Så det blev en roman i alla fall. Om tjockholmare och lantisar, arbetare och tjänstemän, unga och gamla, kvinnor och män, ölänningar och fastlänningar, svenskar och utbölingar. Om vad som händer om man låter sig svepas med och inte tror man har allt klart för sig. Det blev boken Echte Liebe.

Jag hoppas att  just du gillar den. För vem vet, om ni är några stycken som ger tummen upp så kanske, men bara kanske, att jag inte kan låta bli att skriva en bok till. 

Echte Liebe

Echte Liebe

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2024-02-05
Det är sent i augusti 2022. Niklas har stannat kvar på norra Öland tillsammans med sin hund Våfflan för att ställa i ordning fritidshuset inför hösten. Det finns bara ett problem: Det är dötrist.

Men Öland har mer att erbjuda än Niklas först tror. Efter sommargästernas avfärd vaknar byn till liv på ett sätt han inte hade kunnat föreställa sig. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL