Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Linda Lagerstrand. Foto: Pressbild

Kärlek, mat och slowcooking! Det beskriver allt jag gör – jag älskar mat och speciellt matlagning med slowcooker.

Från 10 års ålder har intresset för mat och matlagning funnits som en röd tråd genom livet. För 8 år sedan fick jag min första slowcooker och i samma veva fick jag mitt första barn och jag upptäckte att slowcookern var min bästa vän i köket. Med möjligheten att förbereda maten så den är klar när man kommer hem från jobbet med hungriga barn är ovärderligt.

Med tydliga beskrivningar hur man gör och med enkla recept som alla kan laga vill jag inspirera alla att utforska och få in denna typ av matlagning i vardagen. Det blir inte bara fantastiskt gott utan möjliggör en enklare matlogistik.

Blogg: lindasmathörna.se
Instagram: Instagram.com/lindasmathorna
Facebook: facebook.se/lindasmathorna

Slowcooking - Introduktion och 80 recept som alla kan laga

Slowcooking - Introduktion och 80 recept som alla kan laga

Säg hej till din bästa vän i köket! Att laga mat i din slowcooker kommer hjälpa dig att laga mat på ett enkelt sätt samtidigt som det du lagar smakar vansinnigt gott. Läs mer »
Peter Ericsson och Jenny Grand. Foto: Privat

Våra vägar korsades 2017 då vi blev kollegor på ett industriföretag i Kungälv. Vi fann att vi hade mycket gemensamt, framförallt våra liknande uppväxter i Dalsland, Jenny är uppväxt i Brålanda och Peter i Färgelanda. Två mindre orter på den dalsländska landsbygden, med allt vad det innebär.

Jenny har tidigare fått texter utgivna, och medverkar i novellsamlingen ”Skräcken på Färgargården”, utgiven av Kim M Kimselius.

Peter har alltid drömt om att sitta framför brasan i en vindpinad fyr och skriva en bästsäljare

Idén till boken om den gamla gruvan, som finns på riktigt, bygger till stor del på Peters erfarenheter av att, i unga år, försöka tömma den på vatten med hjälp av vattenslangar. Efter att oavsiktligt ha svalt en hel del gammalt gruvvatten lyckades han sänka vattennivån någon meter.

Vi hoppas att med vår bok kunna inspirera barn och ungdomar till att lyfta blicken från skärmar och spel, och istället finna äventyret utanför dörren.

Vattenfyllda gruvans hemlighet

Vattenfyllda gruvans hemlighet

Hugo och hans familj ska flytta till Smålanda. Hugo är inte alls nöjd med det beslutet. Smålanda verkar vara värsta ökenstället. Men i kryp­grunden under det nya huset hittar Hugo en kvarglömd låda full med gamla foton och tidningsartiklar. Hugo fastnar särskilt för artikeln om en gammal nedlagd silvergruva strax utanför samhället. Läs mer »

Ola Rapace. Foto: Maria Östlin

Maj 2011 lämnade jag Sverige för att skapa mig en ny verklighet i Paris. Efter skilsmässan från Noomi kändes Stockholm som en begravningsplats och jag var tvungen att fly. De senaste åren hade jag gjort allt för att bränna mina broar och i stort sett lyckats göra mig omöjlig i branschen. Då kände jag mig orättvist behandlad. Nu i efterhand förstår jag att jag gjorde det mot mig själv. Jag ville förstöra och försvinna. I Frankrike lyckades jag begrava det gamla, bygga nya broar, återuppfinna mig själv. Jag fick ta i ganska hårt och idag är jag glad att jag överlevde, det brydde jag mig inte om då.

Den här berättelsen handlar om roller. De vi får av vår omgivning och de vi själva väljer att spela. Jag förstod inte från början att priset var så högt. Jag har valt bort så mycket genom åren, lämnat så mycket värme, trygghet och kärlek bakom mig. Jag kan inte tänka så längre, jag har inte råd. Nu vill jag äga min egen berättelse. Inte för att försvara eller förklara, utan för att förstå.

Romeo : (min flykt i fem akter)

Romeo : (min flykt i fem akter)

Beundrad och respekterad men också omgärdad av skvaller och löpsedlar. Från scenen och vita duken tror vi oss veta vem Ola Rapace är, men vem är han egentligen den sårbara mannen bakom den tuffa ytan? 

I fem akter med nio kapitel väver Ola samman sitt liv utifrån den roll som haft störst inverkan på hans yrkes- och privatliv. Läs mer »

Debutanten Håkan Gulliksson. Foto: Privat

Jag har nu arbetat ett år som författare på heltid efter att ha sagt upp mig som lärare i teknik och hållbarhet på Umeå universitet. Med mitt skrivande vill jag utforska vägar till ett hållbart samhälle som vi alla skulle vilja bo i. Människan är i fokus för mitt skrivande men vi utvecklas långsamt. Tekniken utvecklas mycket snabbare och är enligt mig vårt viktigaste hjälpmedel för att nå hållbarhet. Följaktligen är samspelet mellan människan (naturen) och tekniken det övergripande temat i mina romaner. Speciellt intresserar jag mig för hur människan och artificiell intelligens kan samexistera på bästa sätt. Romanen Spelvärlden är den första i en serie på fem romaner. 

Spelvärlden

Spelvärlden

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2020-11-03
Folket är lyckligt. Alla spelar meningsfulla spel som håller igång samhället och som ger starka upplevelser. Livet är ett äventyr i en värld av spelande. Robert Sonning af Ingenjör skickas av Nordiska rådet för att undersöka vad som stör spelvärlden i Umeå. Huvudmisstänkta är naturterroristerna som inte vill att naturen ska mättas med teknik. Läs mer »
Jasmine Berge. Foto: Kajsa Göransson

Jag har alltid haft en dragning till berättelser och det var det som fick mig att söka till Serieskolan efter gymnasiet. Att berätta i både ord och bild passar mig bra, jag gillar att försöka få texten och bilden att komplettera varandra. En annan anledning till att jag tycker om bilderböcker är att det finns en performativ dimension i dem, med tanke på att de ofta blir höglästa. Att en bok på så sätt ger upphov till många olika läsningar, och blir i förlängningen olika böcker.

När jag var liten hade min familj en sommarstuga i Tiveden och stämningen i de stora skogarna där har varit en inspiration för stämningen i boken. Även ett minne av hur jag en sen kväll fick ögonkontakt med en grävling som visade sig bo under vårt hus.

Jag vågar visst

Jag vågar visst

En tidig höstkväll smyger Otis och hans storasyskon ut i skogen. De tror inte att han som är yngst kommer att våga, men det gör han visst! Vinden gör att gräset ser ut som ett kusligt böljande hav och de hemtama träden får läskiga skuggor, allt känns spöklikt. Syskonen bestämmer sig ändå för att trotsa rädslan och gå hela vägen till ödehuset på andra sidan skogen. Läs mer »
Henrik Wolgast. Foto: Nora Tysklind

Fyrtio plus och åren går. De säger att man inte ångrar det man gjort, bara det man inte gjort. Skitsnack naturligtvis, men det fick mig att tänka.

Skriva. Om jag aldrig skulle ge mig själv chansen att skriva.

Bara sätt igång manar kung Stephen, ta en idé, en början på en historia och låt den bli skriven, låt den skrivas som när arkeologen avtäcker ett fossil i jorden! Lite flummigt, men jag provar. Letar efter idéer, efter berättelser, efter någonstans att börja gräva. Vill hitta något angeläget utan att bli övertydlig, något viktigt utan att bli för pretentiös. Och jag vill att det ska vara spännande.

Idén kommer som en käftsmäll, ett pirr i bröstet efteråt. Jag skriver när Metoo-uppropen sprids som en löpeld över världen, skriver när #intedinhora ger en välriktad pungspark på sexindustrins lobbykampanjer. Jag skriver och märker att det gör mig lycklig. Jag hoppas att berättelsen blir läst, jag tycker den förtjänar det, att Viorica och Katja förtjänar det. Men det blir som det blir. Jag skriver. Äntligen.

Bita den hand som slår

Bita den hand som slår

Instängd i en fashionabel våning i Sveriges huvudstad väntar rumänskan Viorica på ännu en kund, ännu en man. Inom sig vårdar hon sina minnen. Väntar på en tid som måste komma. Men där finns också något mer. Något som hon själv inte vet vad det är. En släkthemlighet. En blodets förbannelse från hennes ursprung. Läs mer »