Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Delphine Solange Thörnblad. Foto: Lars Mogensen.

Delphine Solange Thörnblad heter jag. Fick en stroke 2011 och är allt jag någonsin ha varit, fast på ett nytt förfrämligat sätt: en franskfödd  ljusblålila själ, filolog i romanska språk och språkvetare, autodidakt silversmed och konstnär, Reikimästare & lärare, Aura Soma-terapeut, medium, blom-o trädtokig trädgårdsmästare, grundskolelärare i Franska, Bild och estetiska uttrycksformer, enveten stickerska och tossig klädskapare. Gick dessutom en utbildning i andlig ekologi 1997 och i Feng shui för Jordläkning 2007. Har även magisterexamen i litterär gestaltning från Lunds universitet 2021.

I stunden, är skrivandet mitt universums svarta hål kring vilket allt i livet roterar. Detta skrivande som får ”det oskrivna att växa”(Inger Christensen), öppningen mot det ännu okända som då skapas är det jag utforskar i Dikt an mitt oskrivna liv, min första diktsamling eftersom skrivhungern vaknade ett halvår efter den kardiovaskulära olyckan.

Dikt an mitt oskrivna liv

Dikt an mitt oskrivna liv

Och till slut, förblev ingenting som vi trodde men blev som det skulle vara. Vi fick lämna paradiset, den inhägnade trädgården som skapats genom våra eldiga hjärtan och villiga händer. Anförtrodde höga ekar, bäck- o fågelkvitter, botaniska skönheter och pilska paddor till tre generationer kvinnor att förvalta. Strax kommer de fem magnoliorna att brista i blom. Läs mer »

Jag heter Madeleine Finlöf och är 53 år. Jag jobbar som IT-konsult och har utbildat mig till dataingenjör på Chalmers. Som ung slukade jag böcker mestadels deckare och thrillers.

Debutromanen bygger på berättelsen som min mamma har berättat för mig och mina fyra bröder sen vi var små. Jag och mor hade planer att skriva debutromanen tillsammans men hon gick bort för tolv år sen i cancer. Jag bestämde mig för att skriva boken och det känns viktigt att få ut hennes berättelse.  Del två i bokserien är tänkt att handla om flytten till Sverige och Göteborg på 70 talet.

Genom min debutroman vill jag förmedla vilka konsekvenser ett krig kan innebära för ett land. Jag har fokuserat på starka kvinnor i min släkt. Jag ser dem som riktiga ”krigare”. Jag vill gärna få ut berättelsen till så många som möjligt. Det får inte glömmas bort. Trauman som krig innebär förs tyvärr vidare i flera generationer med sår som tar lång till att läka. Det kan vara hat och sorg. Sen vill jag även förmedla lite hopp om att godhet finns. Trots allt elände så har vi människor en inneboende styrka att hålla ihop när det gäller.

Aina : en berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen

Aina : en berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2023-04-29
En historisk roman, som är verklighetsbaserad, som utspelar sig från första världskriget till sjuttiotalet i Kuusamo, en stad vid gränsen till Ryssland. Aina kämpar med att driva en gård och samtidigt ta hand om sin invalidiserade man och sex barn. Mandi lämnas med femton syskon när hennes föräldrar dör i tidiga ålder. Läs mer »
Johan Skoglund. Fotograf: Sannah Kvist.

Tänk att det ska ta nästan ett helt liv innan man kommer underfund med vad man vill göra som vuxen! Någonstans i bakhuvudet hade jag väl alltid haft tanken på att det var kul att skriva. I början var det uppsatserna i skolan, sedan följde affärs-PM i olika yrkesroller och hur kul är egentligen det på en skala?

Sedan var det historien som började gro någon gång för länge sedan. Jag har ingen exakt tidpunkt för när det fröet började gro, men jag vet ursprunget till berättelsen. När mina barn föddes. Det ögonblick då man upphör att bara bära ansvaret för sig själv till att helt plötsligt ha ett litet nyfött liv att glädjas åt – och att oroa sig över. Tanken på hur man skulle påverkas om något hände detta lilla barn. 

Det var den tanken, eller kanske snarare känslan som jag hade med mig under mitt yrkesverksamma liv inom bank och finans, en miljö som inte främst förknippas med kulturella kvaliteter. Sedan kom då dagen P. Den dag för drygt två år sedan då jag tyckte att jag hade arbetat nog och bestämde mig för att det var dags att pensionera sig för att göra något annat. Att fästa den där berättelsen på pränt. Att utforska den känslan mer på djupet. Så kom det sig att jag dagen efter att jag hade pensionerat mig slog mig ner i en skön fåtölj med min laptop och började skriva.

Nu snart två och ett halvt år senare har jag debuterat som författare med min första bok Gudomlig hämnd. Som kanske framgår av titeln har min berättelse fått kostymen av en deckare med den dramaturgi som sådana böcker brukar förknippas med. Några mord, ett par utredande poliser och en fond i form av dagens Sverige, närmare bestämt Stockholm. 

Förhoppningsvis har jag även lyckats förmedla det som en gång i tiden fick mig att slå mig ner med min laptop. Berättelsen om ansvar, sorg och utkrävande av rättvisa. Om vad som händer när polisarbete inte räcker till och samhället sviker.

Så tillbaka till min inledning. Att skriva böcker är helt enkelt det roligaste jag har gjort, naturligtvis med undantag för alla underbara stunder med min fantastiska familj. Jag får väl också inse att jag nog inte pensionerat mig på riktigt utan bara bytt yrkesbana och blivit författare. Laptoppen finns fortfarande ständigt vid min sida och lagom till att Gudomlig hämnd publicerades skrev jag även avtal med mitt förlag om uppföljaren: Den andra döden

Mer om detta vid något annat tillfälle.

Gudomlig hämnd

Gudomlig hämnd

Polisutredarna Patrik Nyberg och Sandra Åström kallas till en lägenhet där en ung man hittats brutalt knivmördad. De utreder mordet och letar i mannens historia för att hitta vem som kan ha velat döda honom. Att han nyligen släppts ur fängelse för en uppmärksammad våldtäkt på en minderårig flicka ser till förstone ut att vara nyckeln till att hitta mördaren. Läs mer »

Ulrica Olsson

Mitt namn är Ulrica Olsson. Jag bor på Alnö, strax utanför Sundsvall med min sambo och två barn. Jag jobbar som lärare och jag undervisar elever på mellanstadiet. Jag är extra intresserad av att skapa läslust bland mina elever och därför lägger jag ned mycket tid på att skapa undervisningsmaterial som ökar dopaminflödet. På så vis upplever eleven lektionen som rolig. Jag skapar det mesta i min undervisning själv, för att få en så varierad, effektiv och lustfylld inlärning som möjligt. 

Jag började att skriva på ett läsförståelsematerial i januari 2022. När alla delar av utbildningsmaterialet var klart så insåg jag att det faktiskt blev en bok. Jag hoppas och tror att min debuterande bok Ett brev av guld kan få barn att hitta läslust. 

Jag har hittat ett arbetssätt som eleverna både uppskattade och som förbättrade deras resultat, så därför bestämde jag mig för att dela med mig av mitt material. Jag startade en hemsida (pleasureablelearning.se) där jag lägger upp mina planeringar, så vem som helst kan ladda ned och använda. Materialet går alltid att anpassa till sina egna elever. Vad som kommer läggas upp på hemsidan går att hitta på mitt Instagramkonto med samma namn. 

Ett brev av guld

Ett brev av guld

En dag hittar kompisarna Agnes och Leffe ett brev, ett guldbrev. Meddelandet är skrivet av en hemlig Mr. X. Men det är bara en av många konstigheter Guldbrevet leder dem ut på äventyr och en mycket märklig skattjakt.

För att nå skatten måste Agnes och Leffe lösa flera kluriga gåtor. Frågorna är nu många. Vem är egentligen Mr. Läs mer »


Som naturvetare vid Falköpings Högre Allmänna Läroverk på 60-talet var jag inställd på att studera medicin, men det fanns andra lockelser, t.ex. arkitektur. En bildlärare gav en grundlig kurs i Konst- och Musikhistoria och samlade elever till ’Frivillig teckning’ på torsdagskvällarna. En svensklärare lät oss starta en filmstudio. Dessutom bussades vi till Göteborg för att uppleva drama vid Stadsteatern på fredagar.

Men fascinationen över biologi kryddades med spännande sommarjobb som vårdbiträde inom äldrevårdspsykiatri och kirurgi. Det avgjorde yrkesvalet till läkare.

Under kirurgiterminen tilltog nyfikenheten på de infektioner som uppstod efter avancerad tarmkirurgi. Min doktorsavhandling visade att man med en enkel odlingsmetod kunde förutse vilka patienter som behövde och drog nytta av tilläggsbehandling med antibiotika.

Intresset för sepsis och det mikrobiella genomets komplexitet har följt mig under hela min yrkeskarriär.
Nu är det dags att återvända till en annan ’kultur’.

David Larsson  : Göteborgskolorist från Slussen Orust

David Larsson : Göteborgskolorist från Slussen Orust

  • Förlag: B4PRESS
  • Utgiven: 2023-05-01
David Larssons elevtid på Valand (1916 -1920) överbryggar Simonsson – Ryd – Bjurström perioderna. Han kom så att räknas till den lilla grupp målare som med sina verk föregrep men blev en del av begreppet ’Göteborgskolorister’. Läs mer »
Jenny Gemsiö Molstre.


Mitt namn är Jenny Gemsiö Molstre.

Jag är doktor i psykologi och har jobbat med barn med autism och andra neurologiska sjukdomar och funktionsvarianter iöver tio år.

(Jag blev erbjuden att publicera min avhandling om autism och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hos barn somjag skrev år 2013).

Jag har fyra barn och bor i soliga Kalifornien med min familj! Jag har bott här sedan jag studerade psykologi vidUniversitetet i San Diego. Jag träffade min man i samma veva som jag tog min doktors examen i klinisk psykologi medinriktning på familj- och barn terapi.

Jag har alltid älskat att läsa blandad litteratur och att skriva allt från poesi till noveller.

Jag åker hem till Sverige med familjen minst två gånger per år. Vi tillbringar mycket tid med mina föräldrar utanförNorrköping och i Stockholm med min bror och hans familj.

När min yngsta, nu 4 åriga son var 2 år, fick han ett epilepsianfall som orsakade en hjärnskada. Hjärnskadan harframförallt påverkat hans talförmåga. Han har nu en grav neurologisk funktionsnedsättning.

Det var en fruktansvärd chock för hela familjen och riktigt svårt att förstå för våra tre äldre barn.

Jag började nyligen skriva på en bok om allt som hänt och det var då jag kom på tanken att skriva den här otroligt viktigabarnboken. En bilderbok för lite yngre barn för att hjälpa dem att förstå att vi alla är olika.

Mina äldre barn, William, Madeleine och Filip bad om att få ha med sina teckningar i boken om sin lillebror.

Lillebror heter Maximilian (Maxie) men vi har valt att kalla bokens huvudperson ”Leo”.

Boken är väldigt viktig för oss alla och ligger oss mycket varmt om hjärtat!

Jag hoppas att vår lilla bok kan beröra och hjälpa andra att förstå dem som är annorlunda, fira och värdesätta olikheter.

Det är viktigt för oss alla att få bli omtyckta och älskade för precis dem vi är.

Leo är annorlunda

Leo är annorlunda

Leo går på föris med alla andra barn. Men han är inte riktigt som dem. 

Leo är annorlunda.

Följ med och se vad som gör Leo unik. Läs mer »