Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Skådespelaren Happy Jankell släpper sin första bok. Foto: Paulina Torbjörnsen

Jag ska röntga lungorna i eftermiddag. Men först ska jag skriva färdigt den här texten, eftersom jag har en deadline. Deadline, varför heter det egentligen så? Linjen mellan liv och död. Och det gäller att hålla sig på rätt sida av den där jäkla gränsen. Jag är livrädd inför röntgen. Men – jag måste få det svart på vitt. En röntgenbild utan avvikelser – det är mitt enda bevis på att jag inte är på väg att falla över kanten. Över min deadline.

Ja, jag är hypokondriker. Och 2018 var ett särskilt tufft år. Ställde in det mesta. Åkte fram och tillbaka till akuten. Man skulle kunna säga att skrivandet blev min livlina då. Och i sinom tid tog ett manus form. Livlina är en fiktiv berättelse med självbiografiska inslag. Den handlar om Liv, som liksom jag försöker springa utan att falla.

Livlina

Livlina

Happy Jankells debutroman är en berättelse om skuld, familjeband och gråzoner. Ett stilsäkert och rappt skrivet porträtt av livet som ung kvinna i dagens Stockholm.

Liv är hypokondriker och stamkund hos nätdoktorn Care Call. Hon kämpar mot sin ångest med hjälp av mediciner, kroppsbesiktningar och ett och annat destruktivt Tinder-ragg. Läs mer »

Hedvig Söderlund, professor i psykologi. Foto: Caroline Andersson

För fyra år sedan gick jag på stan och pratade i telefon. Hon jag pratade med frågade hur det var det mig, varpå jag helt oväntat började storgråta. Så pass att en förbipasserande person frågade hur det var med mig. 

Jag hade under en längre tid haft ett pressat schema, både som professor i psykologi och i mitt privatliv. Nu hade jag nått bristningsgränsen, och sjukskrevs för utmattningssyndrom. Under behandlingen undrade jag varför det främst verkar vara kvinnor som drabbas. Eftersom jag forskar om minne och hjärnan undrade jag också hur min egen hjärna hade påverkats. I de böcker jag hittade om utmattningssyndrom fanns inte de här aspekterna med – jo, det pratades om ”prestationsprinsessor” som kör slut på sig själva, men inte så mycket om hur kvinnors villkor i samhället troligen bidrar till högre sjukskrivningstal. 

Så jag gav mig ut på en forskningsresa och sökte svar på mina frågor. Jag berättar även min egen historia, från nyfiket barn till professor i psykologi.

Den utbrända hjärnforskaren : personliga erfarenheter, fakta och vägen till läkning

Den utbrända hjärnforskaren : personliga erfarenheter, fakta och vägen till läkning

När Hedvig Söderlund blev befordrad till professor i psykologi var hon sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Hon hade, på både nationell och internationell nivå, framgångsrikt forskat på hur minnet är organiserat i hjärnan. Just minnet påverkas i hög grad vid utmattning, och nu undrade hon hur det såg ut i hennes egen hjärna. Läs mer »

Marie Lindström. Foto: Claudia Mårtensson, Den lilla Fotobyrån

Jag heter Marie Lindström. Jag är en passionsdriven affärskvinna som mars 2020, svårslagen timing, klev av en framgångsrik karriär inom finansbranschen för att bli entreprenör och författare. Eller rättare sagt, skrivande författare har jag verkat som hela mitt liv men det är först nu jag kan titulera mig utgiven författare.

Min första bok Nummer 204 får resa hem är non-fiction. Baserad på en verklig händelse som förändrat om inte allt, så enormt mycket. Som gett insikter jag vill dela med mig av då jag själv sökte efter igenkänning och läkande ord men inte fann någon sådan bok. Mitt mål som författare är att komma in under skinnet. Att skriva det som känns, kanske till och med bränns. Det som gör skillnad, som ger nya insikter och tankar.

I det skrivna ordet finns så oändligt mycket att utforska, mitt bidrag till mina läsare är att bjuda med dem på en resa.

Nummer 204 får resa hem

Nummer 204 får resa hem

Bland spillrorna efter tsunamin i det som nyss var ett paradis, trotsar hon sin sönderslagna kropp i kampen för sina barn och sin man. Hon tvingas finna oanade styrkor inom sig själv och fastän rädslan för en nästa våg ständigt är närvarande, låter hon inte någon, eller något stå i hennes väg. Han skriker. Läs mer »
Chaly Danckwardt. Foto: Privat

Hela mitt liv har handlat om träning och idrott, både fritid och jobb, tills detta ögonblick. Den 11/3 2017 åkte min man och jag för att springa en löptävling. Det skulle vara en kul grej, mer en upplevelse än något annat. När han drabbas av ett plötsligt hjärtstopp urartade den roliga upplevelsen till en resa på liv och död.

HLR sattes in nästan omedelbart och två timmar senare ligger han på operationsbordet på Danderyds sjukhus. De fann att hjärtstoppet berodde på en akut hjärtinfarkt. Han återfår inte medvetandet spontant och det är 5% chans till överlevnad; och de som överlever brukar ha svåra men. 

Jag släppte allt. Min man (då 39år) hade inte tecknat någon livförsäkring och mina studier gav ingen inkomst. Jag skulle inte orka flytta. Hur kan jag försörja mig och barnen nu? Så jag skrev. Mitt i allt det hemska, mitt i alla känslor. Jag lade ut stycken på min blogg allt eftersom. Bloggen exploderade och jag debuterar nu med denna berättelse som ljudbok.

Ljudboken När ditt hjärta slutade slå finns på Storytel.

Den 11 mars 2017 ska Chaly och hennes man Patrick springa ett lopp utanför Stockholm. Men när Patrick drabbas av ett plötsligt hjärtstopp urartar den roliga upplevelsen till en resa på liv och död. HLR sätts in nästan omedelbart och två timmar senare ligger Patrick på operationsbordet på Danderyds sjukhus. Trots det finns det bara fem procent chans för överlevnad. 
Chaly är vid denna tidpunkt 40 år och bor på landet med Patrick, 39 år, och deras tre barn och en hund. Patrick har ingen livförsäkring och Chalys studier ger ingen inkomst. Mitt i allt kaos startar Chaly en blogg, som över en natt går från 100 till 15 000 visningar. 
Det här är Chalys berättelse.

Micha Foss-Ghazarian. Foto: Privat

Mitt namn är Micha Foss-Ghazarian, en 34-årig teolog boendes i Göteborg som i mars 2021 gör min författardebut med kriminalromanen De som inte syns vilken är tänkt att bli den första delen i en serie av böcker. Jag brinner för etiska och moraliska reflektioner och diskussioner kring vårt samhälle vilka jag till en del försöker belysa i boken. Vi behöver i vårt samhälle bli mycket bättre på att tala om, och agera kring, frågor om beroende och utanförskap. Frågor som finns kring oss alla på olika sätt och i olika skepnader och som vi inte bör vända bort vår blick ifrån.

När jag inte ägnar mig åt mitt skrivande ägnar jag min tid åt bildning, långa promenader och religionsfilosofiska funderingar över livets alla aspekter. Även om jag bor på Hisingen är det Blåvitt som finns närmast mitt hjärta, till mina föräldrars stora förtret. 

De som inte syns

De som inte syns

Författaren Micha Foss Ghazarian släpper till våren sin debutroman De som inte syns, en kriminalroman där läsaren får färdas tillbaka i historien till Millennieskiftets Göteborg. En stad som i maj månad drabbas av chock då fyra människor med beroendet som gemensam nämnare hittats avlidna av en student i Vasaparken bakom Göteborgs Universitet. Läs mer »

Debutanten Lars Landgren. Foto: Sofia Runarsdotter

Jag växte upp drömlös, författardröm inkluderat. Ändå började det skapligt med små impressionistiska porträtt, strax efter förvärvad skrivkunnighet, av den omedelbara omgivningen – verklighet och gåtfullhet i Ljusnans dalgång nu gulnade i någon skrivbordslåda. Därpå en kvalitetsmässig utförsbacke, i kronologisk ordning: tvärt avhuggna dagboksinlägg, usla låttexter, styltig poesi, adjektivstinna essäer, ryckig brevväxling, halvhjärtade jobbansökningar.

Sen stannade jag mitt i steget en dag, helt slut på dåliga idéer. Gick tillbaka till början, till berättelserna, skrev utan adress och tog en skrivkurs, skyddsvallar när orden rann undan. Sluta nu, bad någon, sluta låtsas att du inte är författare, så jag sattes på självpåtaget undantagstillstånd, sex månader med sex timmars nattsömn, skrev vid köksbordet, i sandlådan och på jobbmöten tills orden rann över kanten och ned i ett manus, in på ett förlag och rakt ned i älven.

Ljusnan du mörka

Ljusnan du mörka

Två personer färdas på Ljusnan, den älv som löper genom Hälsingland. Och medan deras eka sakta rör sig genom landskapet berättar den äldre för den yngre.

Ljusnan du mörka följer Ljusnans egensinniga, svällande vattenströmmar, och älven blir till den åder som berättelserna stiger ur, eller använder som fond. Läs mer »