Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Pernilla Elmquist. Foto: Peter Erlandsson

Jag heter Pernilla Elmquist, 60 år och har haft ett spännande liv som fotomodell, journalist med uppdrag för vecko-och-dagspress. Utbildade mig till manusförfattare på Hollywood Script Writing Institut och regisserade kortfilmen Ester. Jag är mamma till två metalmusiker, kom 6: a i Mästerkocken 2011, vann SM-guld i food trucks med min food truck Nordic Street Food 2016 och har gett ut kokboken The Nordic Street food story och kokbok som vann Selmapriset 2022.

Jag bor med min man och min katt i en stuga i mittskåne vid en sjö och gillar utmaningar. 2010 gick min mamma bort i cancer och 2015 drabbades jag av bröstcancer. Då började skriva. Jag fick snälla läsare som tyckte om det jag skrivit, men insåg att det inte var en bok. När jag fick ett stipendium att skriva i Ingmar Bergmans hus vågade jag gå in i texten. Reste till Nice och skrev. Gick två skrivarkurser och när jag under tiden gick i terapi föll allt på plats. 

Hel och ren

Hel och ren

Ellis uppväxt under 60-och 70-talet är perfekt. Prydliga kläder, vackra frisyrer, trendiga möbler och fantastiska maträtter. Men under den polerade ytan befinner hon sig i ett känslomässigt kaos. Otrygghet, försummelse och psykisk stress förvandlar henne till en karaktär i föräldrarnas skådespel och hon tvingas hantera sina traumatiska upplevelser själv. Läs mer »
Josephine Lindqvist

Jag heter Josephine Lindqvist och är född 1989. Jag bor i Stockholm och arbetar till vardags inom säkerhetsbranschen. Drömmen om att bli författare har varit där sedan barnsben. Efter en separation bestämde jag mig för att ägna mig helhjärtat åt skrivandet, vilket resulterade i min debutroman ”Trollbruden”. En bok som är lika personlig som påhittad.  

Folktro och vikingatid har länge varit ett stort intresse vilket avspeglar sig i mitt skrivande. På sociala medier går jag under namnet @thelightelf. 

Trollbruden

Trollbruden

Lilith blir lämnad innan sitt bröllop. För att hantera krisen åker hon till sin farmor i Dalarna. Där visar det sig att märkliga och oförklarliga försvinnanden sker ute i skogarna. En dag träffar hon trollet Ivar och blir bergtagen. Hon hamnar i en ny verklighet där hon får möta olika slags väsen. Läs mer »

Ulrika Frisk.

Mitt namn är Ulrika Frisk, f.d. förskollärare och jag bor i det vackra Hälsingland.  Jag är en vanlig person,  en fembarnsmamma som hamnat i en ovanlig situation i livet som själv cancerdrabbad och anhörig när min man drabbades av cancer.  Detta fick vi reda på tre timmar innan min sista behandling.

Jag skriver om vår resa, hur vi kämpar för att hålla oss kvar genom att ta andra vägar och hur vi fortsätter att leva och resa trots kaoset vi befinner oss i. I boken har jag delat med mig av mina erfarenheter, vad som var bra och fungerande för oss. Jag ger både ris och ros till hur samhället och vården fungerar när man hamnar där vi gjorde. 

Syftet med boken är att försöka hjälpa de som varit eller är i mina skor som drabbad eller anhörig, för att de ska känna igen sig och få hjälp av boken.  Jag hoppas också att den skapar debatt inom och utanför sjukvården. Det som är bra lyfts fram, men ger kängor till det som inte fungerar riktat till ansvariga ända uppe på regeringskansliet. Jag tror att tillsammans kan vi förändra så det inte ska vara plånboken som styr vilken vård man får eller hur driven man är. 

Boken handlar också om hur man kan hitta livsglädje och hur viktigt det är att ha hopp som hjälper en framåt hur litet halmstrået än är. Att aldrig sluta leva, hitta skrattet och glädjen. 

När violerna blommar : om att leva när det inte går att andas

När violerna blommar : om att leva när det inte går att andas

Ulrika Frisks bok Där violerna blommar är en stark berättelse om livet med sjukdomen cancer. Hennes sätt att pratskriva ger ett högt tempo och beskriver naket och sanningsenligt varje känsla som dyker upp under resans gång. Resan vars mål är att bli frisk. Beslutsam­heten, kampen och relationerna till nära och kära finns relaterade i och mellan varje rad. Läs mer »

Ulf Stjernefeldt.

Jag följer nu upp min författardebut, sakprosan ”Smärta i allmänhet – Diskbråck i synnerhet” med en roman i finansmiljö: Vargarna på Kungsträdgårdsgatan.

Jag är född 1952 och uppväxt i Jämtland, men flyttade i början på 1990-talet till Stockholm och Uppsala för arbete inom finansbranschen. Arbetet innebar mycket resande och många kontakter med människor, kontakter som gett inspiration till skrivandet.

Vargarna på Kungsträdgårdsgatan

Vargarna på Kungsträdgårdsgatan

1990-talets Sverige. Trots en galopperande finanskris flödar pengarna in på börsen och börsmäklarna skär guld med täljkniv. Nya placeringsinstrument och en snabb teknisk utvecklingen försvårar övervakningen och oseriösa aktörer ser möjligheter att göra snabba klipp. Mitt i detta kaos försöker två män få ordning på sina liv. Läs mer »
Matilda Waldner.

Har du någonsin undrat över vad som sker bakom stängda dörrar i svenskt näringsliv? Vad unga kvinnor med diplom från elitskolor diskuterar över en flaska vin efter en händelserik vecka? Jag vet, och jag kan berätta det för dig.

Efter avslutad examen vid Handelshögskolan i Stockholm, chefsjobb och ett antal år inom startupvärlden bestämde jag mig för att skriva ner det jag upplevt, hört och sett. Historierna blev helt enkelt för många och för intressanta för att samla damm i minnet. Resultatet blev en debutroman som jag hoppas ska väcka tankar, skratt och slukas i ett nafs! 

Mamma betalar

Mamma betalar

Barndomsvännerna Niki, Amalia, Melinda och Helen är alla i startgroparna för sina karriärer. Utrustade med tunga diplom från juristprogrammet och Handelshögskolan tar deras nya liv fart och fylls snabbt med äventyr som sträcker sig från Stockholm till London och Dubai, i en värld där alla lever efter principen work hard, play hard. Läs mer »

Marie Metso. Foto: Philip Olofsson.

Mitt namn är Marie Metso. Jag är författare och poet med en dragning till fantastiken. Till allt det där som gömmer sig på andra sidan garderoben eller i mörkret under sängen.

När jag skriver tycker jag om att variera mig, att prova på olika genrer och stilar – att hitta rätt röst för varje ny historia är det som väcker min skrivlust. För mig är skrivandet också ett sätt att skapa förståelse och identifikation. Min övertygelse är att berättelser i både text och bild föder vår empati. De får oss att upptäcka och se varandra.

Att alla ska få vara sig själva borde vara en självklarhet idag. Det är det tyvärr inte. Inte än. Men med hjälp av fiktionen kan vi ge alla som saknat en spegelbild den åter. Bokstav för bokstav, sångrad för sångrad eller en illustration i taget.

I grund och botten handlar det om rätten att få bryta de normer du vill bryta. Om friheten att kunna berätta – och läsa – om det du brinner för.

Och det är detta som jag strävar efter i mitt skrivande.

Medförfattare: Anna-Karin Tellgren

Gynnaren

Gynnaren

Elsa hittar till allt inom cykelavstånd i Malmö med förbundna ögon. Men hon hatar sitt jobb. Som matbud på Feedonista är hon den som alla kunder tar ut sina frustrationer på. Ibland får hon lust att kasta budväskan i marken och bara gå. Men hon behöver pengarna. Den enda ljuspunkten i tillvaron är hennes lillasyster. Hilma tycker synd om sin storasyster och vill hjälpa henne. Läs mer »