Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Lina Areklew. Foto: Stefan Tell

Jag vet inte varför, men jag har alltid varit intresserad av den mörkare sidan av människors liv. Allt jag skrivit sedan min första novell har handlat om människors inre resor och de mest svåråtkomliga skrymslena i folks själar. Utöver det är jag löjligt förtjust i mordhistorier. Som barn spenderade jag flera somrar på Ulvön utanför Örnsköldsvik och denna idylliska plats blev en självklar motpol till den historia om ond bråd död som jag ville berätta.

I dag bor jag med mina tre barn utanför Stockholm. Utöver författandet frilansar jag som lektör och jobbar som projektledare inom digital bokutgivning. Fritid har jag ingen, men hade jag haft det hade jag gärna ägnat den åt dykning och mer ridning. En vacker dag kanske. Men det finns inget jag ångrar eller skulle vilja ha annorlunda. Jag är lyckligt lottad att ha tre barn och tre jobb som jag älskar.

Ur askan

Ur askan

Ur askan är första delen i Ulvöserien – en spännande och drabbande kriminalroman som tar avstamp i den tragiska förlisningen av Estonia 1994.

Fredrik Fröding är en avhoppad polisaspirant som förlorade hela sin familj i Estoniakatastrofen.

Sofia Hjortén är utredaren som återvänt till Örnsköldsvikspolisen efter en framgångsrik karriär i Stockholm. Läs mer »

Henrik Bergendahl. Foto: Patrik Cederman

Mitt yrkesliv kom att bli en klassresa genom svensk sjukvård. Från att som artonåring torka blodiga avföringar och spyor på Mariapoliklinikerna till att bli narkos- och smärtläkare och så småningom verksamhetschef.

När jag fyllt 66 år hamnade jag själv under kniven. En svår kirurgisk komplikation kunde ha avslutat mitt liv, men jag räddades troligen av något så ovanligt som en extra leverartär. Under månaders sjukhusvistelse och ett stort antal operationer fick jag från insidan se svensk sjukvårds yppersta toppklass, men också dess gradvisa förfall.

Men allt börjar i Stockholm med 50- och 60-talets alla frestelser och idylliska sommarlov på en sörmländsk bondgård, som senare övergår i ett familjehaveri. Mitt brinnande intresse för popmusik illustreras med en gedigen låtlista och berättelsen kulminerar i min dotters framgångsrika musikkarriär. Är du intresserad av sjukvård, popmusik, det svenska folkhemmets uppgång och fall liksom en pojke och en mans utlämnande innersta tankar, kan den här boken vara något speciellt för dig.

Inför Gud och kniven är vi alla lika

Inför Gud och kniven är vi alla lika

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2020-05-22
Lukten av desinfektionsmedel hänger tung i luften. Tystnaden är total, nästan hörbar. Spända koncentrerade blickar möter varandra över munskydden. Tiden står stilla. - Patienten sover nu, varsågoda, säger narkosläkaren. Det kalla ljuset från operationslamporna glimmar till i skalpellens stål när den i ett långt drag skär igenom bukväggen. Läs mer »
Maria Grundvall. Foto: Cata Portin

En solig dag i mars blev det bestämt. Vi skulle inte flytta tillbaka hem till småstaden. I stället skulle vi stanna kvar i metropolen, köpa en lägenhet till överpris och låta barnen utveckla en dialekt med knarrande vokalljud.

Något lätt beslut var det inte. I åratal hade jag fantiserat om att flytta till min barndoms stad. Nu beslöt jag mig för att skriva om det i stället, det liv som jag valt bort till förmån för något annat. Därför handlar min debutroman om en återvändare: hennes drömmar, vänner och kärlekar

Det är förstås inte så att jag började skriva där och då. I likhet med alla andra debutanter har jag ”alltid skrivit”. Mitt första romanförsök började jag på i lågstadieåldern, ett högstämt emigrantepos i Mobergs anda. Texten kom aldrig längre än till kapitel två och det ska vi alla vara glada och tacksamma för.

Till vardags jobbar jag som bibliotekarie med inriktning på kommunikation och marknadsföring. Vid sidan av det skriver jag kulturkolumner och jobbar på nästa roman. 

Sommardrömmen

Sommardrömmen

Äntligen ska Annas dröm bli verklighet. Den slitna trävillan i Kaskö ska renoveras och återuppstå som småstadens klarast lysande pärla: Bed & breakfast Sommardrömmen. Det finns förstås små problem som måste lösas, som att tiden är knapp och budgeten ännu knappare. Läs mer »

Anneli Olsson. Foto: Privat

Strax efter trettioårsdagen dammade jag av barndomens författarambition. Vid den tiden drömde jag mig dessutom tillbaka till långresor som jag och mannen hade gjort några år tidigare. Längtan och ambition gifte sig och resultatet kom tio år senare i form av min debut Fritt fall. Jag gav ut den på eget förlag efter att ha blivit refuserad av samtliga stora förlag.

Ett förlag som sedan faktiskt trodde på boken är Word Audio Publishing. De ger ut den som ljud- och e-bok 7/10, något som känns stort!

Under skrivandets gång har jag jobbat som arbetsterapeut, administrativt på statliga myndigheter och varit konditorlärling. Lite rastlöst. Sedan hösten 2019 driver jag eget företag som virtuell assistent med fokus på textkommunikation och har hittat rätt. 

Jag lyckas ständigt försätta mig i utmanande situationer, men trots obehaget i stunden gör det verkligen bra saker med en. Det fascinerar mig och det är även temat i Fritt fall. Vad händer när vi tvingar oss att möta rädslor? Det inbäddat i härliga miljöer, eskapism och humor.

Fritt fall

Fritt fall

Att sätta förståndet och kanske livet på spel? Eller riskera att få leva med stämpeln feg lögnare i pannan?

När resesäljaren Alva Bergman utsätts för en riktigt grisig dumpning av pojkvännen kör hennes vinglande självkänsla rakt ner i diket. Läs mer »

Lina Hansson. Foto: Karitas Bergsdóttir

Det finns drömmar så stora att man inte vågar tro att de någonsin ska bli verklighet. Man håller dem inom sig och vårdar dem ömt. 

Jag har drömt om att bli författare sedan jag var 9 år och vi skrev brev till Astrid Lindgren i skolan. En ny värld öppnade sig. Jag blev en ”bokslukare” och upptäckte glädjen i att berätta, att måla med ord och att med mina texter få beröra andra.

Förmågan att skriva och sätta ord på saker har för mig även blivit ett sätt att bearbeta det jag bär på insidan. Jag har erfarenhet av att få ett svårt sjukt barn, att bli utmattad och komma på fötter igen.

Mina texter är enkla och vardagsnära, fyllda med hopp och tillförsikt. Jag vill dela det som ligger på mitt hjärta och visa på den trygghet jag funnit i en tro på Gud som bär genom livets svårigheter.

Mitt liv i dina händer : en annorlunda och kreativ andaktsbok

Mitt liv i dina händer : en annorlunda och kreativ andaktsbok

Vi alla har saker som vi kämpar med. Livet är inte alltid en dans på rosor. Vi kommer att få våra törnar och ibland trasslar det till sig rejält. Läs mer »

Rebecka Raffaele. Foto: Salvatore Raffaele

Jag har alltid velat arbeta med människor och därför blev valet att utbilda mig till sjuksköterska lätt. Men, redan i barndom och tidig ungdom skrev jag mycket. I vuxna år stretade jag sedan envist på i sjukvården, för att en dag komma till vägs ände. Efter arton år som sjuksköterska och med en specialistutbildning i bagaget, satte jag mig ner och började skriva om en sjuksköterska – om hennes liv, hennes familj och hennes arbete. Mitt mål med debutromanen är att belysa vårdpersonal och sjuksköterskors viktiga arbetsinsatser, men också att beskriva den vardag och de livsvillkor som vi alla lever och arbetar i. Att skapa tankar, funderingar och debatt kring vad som är viktigt i livet. Vi lever just nu i en omtumlande tid som ställer stora krav både på individen och på samhället i stort och det vill jag belysa i min debutbok ”Där allt börjar”.

Där allt börjar

Där allt börjar

Att arbeta som sjuksköterska innebär blod, svett och tårar. Det här är något som sjuksköterskan Jenny bittert får erfara efter en tid av stor oro och turbulens på den alltmer pressade vårdcentralen Hälsocentralen i Halmstad . Läs mer »