Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Fotograf: Lisa Jabar på Annalisa foto AB

Jag tog en världskänd traumabehandling och gjorde om den till en psykologisk spänningsroman. Det sammanfattar mitt arbete med thrillern RENINGSELD, min debut i skönlitteraturen.

Allt började med nördintresset psykologi och en fråga: Tänk om fel person, med fel intentioner, försöker behandla någon med Prolonged Exposure?

Det var under min karriär som utbildningsinriktad föreläsare inom patientbemötande, patientsäkerhet och PTSD som jag kom i kontakt med behandlingsmetoden PE.

Jag har alltid dragits åt mörkret och fascinerats av vad människor inte säger. Det lockar mig att gräva djupare och ställa frågor. Nyfikenheten, nördintresset och fascinationen för mänskligt beteende resulterade i min thrillerdebut.

Titeln RENINGSELD togs fram med hjälp av min man som varit bollplank under resan. Han är först med att höra mina manus eftersom jag ofta högläser under redigering. 2023 ger Simusdotter förlag ut en annan av mina psykologiskt twistade berättelser för jag får inte nog av thrillerskrivandet!

Reningseld

Reningseld

Mileja Immonen har genom okonventionell terapi medicinerat sig in i ett känslobefriat liv. Dagarna fylls av bakteriefobiska rutiner och hon undviker all form av närhet. Alla människor bär på hemligheter, men Milejas riskerar att avslöjas när hennes psykiatrikers son försvinner och hon hamnar i polisens rampljus.

Kamilla beskriver sig själv som intensiv på det groteska sättet. Läs mer »

Ann Thörnblad. Foto: Viktoria  Davidsson

När jag var sju år fick jag en skrivmaskin av mina föräldrar. De blev början till ett möte mellan fantasi och verklighet och en allvarlig lek med ord och meningar. 

Sagor blev till berättelser, senare noveller och nu har jag debuterat med ”Innan spåren växer igen”.

Jag har alltid varit en läsande och skrivande person som dragits till livsberättelserna. Vad det är som formar oss och hur vi i mötet med oss själva och andra kan växa och kanske försonas med det som varit. Jag började tidigt läsa Jung och fascinerades av den mänskliga naturen, vad det är som får oss att handla som vi gör och hur olika behov (ska jag stanna eller gå?) skapar konflikter inom oss. 

Idag arbetar jag som samtalsterapeut och skribent, bor vid ett naturreservat en mil utanför Stockholm. Naturen är en stor inspirationskälla, att i närbild få följa årstidernas växlingar och hur det vintertrötta alltid får nytt liv när marssolen återvänder.

Idén till min debutroman växte fram genom möten och egna erfarenheter. Jag ville skriva om en kärleksrelation som inte är helt enkel, som rymmer alla nyanser mellan ljus och mörker, utan att förenkla eller demonisera. Min förhoppning är att berättelsen ska väcka tankar, associationer och bli en ingång till ett inre samtal. 

Innan spåren växer igen

Innan spåren växer igen

Många gånger skulle Sofia komma tillbaka till ögonblicket när hon valde att ta en promenad i Årstaviken efter en brunch. Ett till synes alldagligt beslut kom att ändra riktningen för flera människors liv.

Det som börjar som ett samtal med en främling, Gabriel från Bordeaux, mynnar snart ut i en kärlek som överrumplar dem. Läs mer »

Foto: Bo Malmhester.

Att säga att jag har skrivit hela mitt liv är inte sant. Möjligen kan jag påstå att jag alltid velat skriva. Bara det att livet består av så oerhört många angelägenheter som stjäl ens fokus.

Först efter att ha bytt blöjor, skottat Nackas längsta uppfart, kommit ihåg att köpa salt innan det tagit slut, inte hunnit damma men faktiskt använt tandtråd samt tärts av jämförelser med andra föräldrar och grannar som lyckats så väl med sina kultiveringar – slutför jag några manus.

Först när det blir möjligt att sitta regelbundet och skriva (barnen är nästan vuxna och flytten till radhuset har benådat oss med en konstgräsmatta) växer min thriller fram.

Alla år som skådespelare inom improvisationsteatern hjälper mig att tänka dramaturgiskt och att leva mig in i texten både kroppsligt och rumsligt. Efter refuseringar av flera manus är jag ändå dedikerad: jag vill aldrig sluta skriva. Men ändå, jag vill också bli läst och är så glad över att Agnes i min debutbok får hjälp att komma ut i världen.

Sprucket ansikte

Sprucket ansikte

Jag ska kyssa henne till döds. Riva sönder hennes silkespapperskropp. Göra hela henne till ett konstprojekt. Denna gång ska jag dokumentera konstförloppet. Fota. Visa utvecklingen från nydöd och vacker till ful och äcklig hennes innersta väsen.

Varje dag iakttar Agnes sin granne Doris genom fönstret. Läs mer »

Helena Adrian

Jag bor i Göteborg och har i drygt 35 år arbetat som auktoriserad revisor och företagsrådgivare. 2020 sålde vi vår revisionsbyrå. Sedan dess satsar jag på skrivandet som funnits i bakgrunden under flera år. Våren 2020 tog jag en kandidatexamen i Kreativt Skrivande.

Liber fångade mig direkt 2020 och mina första böcker blev en utbildningsserie i redovisning som gavs ut våren 2022. Sedan var det dags för ett skönlitterärt verk, en barnbok. Mitt stora intresse har alltid varit psykopater och seriemördare. Därför kom det lite som en överraskning, även för mig själv, att min skönlitterära debut blev en barnbok, dock inte helt fri från blod och död. Nu arbetar jag med en psykologisk spänningsroman för vuxna.

Mina vuxna barn säger att jag är en supernörd som äter flugsvamp till frukost. Lite förenklat kan man säga att jag uppfattas som orädd och envis. Dessutom har jag ett stort mått av fantasi. Även om jag numer är författare kan jag fortfarande njuta av att läsa ett intressant rättsfall.

Vad heter du? Vetinte!

Vad heter du? Vetinte!

Skolstarten har skjutits upp med en hel vecka, det innebär att det är sommar i några dagar till. Den här veckan skulle komma att bli ovanligt händelserik, i alla fall för en ljushårig tjej med en tofs på varje sida. Hon heter Matilda men kallas Vetinte. Varför? Det är en lång historia. Så här ... Läs mer »
Anna Höök

Tydligen kan man bara debutera en gång, läser jag här på Boktugg. Eller två gånger om man skriver en fackbok och en skönlitterär bok. Jag har precis debuterat två gånger i rad med samma bok. Först i Åkers styckebruk, där min bok utspelar sig, och sedan en månad senare till resten av världen. 

Jag skriver. Och skriver. Ibland skriver jag inte. Då tänker jag på att skriva. Jag tänker på annat också. På livet, vad jag ska laga för mat, på barnen, plugget och jobb. Allt sånt, och så är jag ute och går. Jag går på slingan här i Strängnäs, på sörmlandsleden och uppe i Härjedalen. Men nu är jag mest bara lycklig. Euforisk för denna galna tid som är mina bokdebuter! 

Hon reste sig ur askan

Hon reste sig ur askan

Stina är en städerska som bor i Åkers styckebruk. Hennes liv kan nog beskrivas som rätt trist, men en dag träffar hon Märta och då förändras allt. Länge har Stina bittert gnetat på. Sparat pengar till framtidskontot och drömmen. Nu börjar de två istället tillsammans prata om allt skit de ser i samhället. Läs mer »

Jag är född i Tierp och uppvuxen i Stockholm. Efter ett antal år i Umeå i mina tonår, utbildade jag mig till jurist och tog juristexamen vid Uppsala Universitet, Master of Laws, 1986. Sedan 1986 har jag varit bosatt i Stockholm och arbetat med affärsjuridik.  Jag är, i Sverige, tidigare utgiven av JURE Förlag med boken Lag om medling i privaträttsliga tvister. Därutöver har jag skrivit artiklar i många svenska och utländska

Jag debuterar med romanen Låt det bli ljus.

Att skriva en roman var någonting helt annat än att skriva en fackbok. Låt det bli ljus tog mig ett flertal år av research. Det är min förhoppning att boken ska vara en tankeställare samt stimulera till diskussioner bland annat om det finns ett nödvändigt motsatsförhållande mellan vetenskap och tro.

Skrivande är för mig ett sätt att koppla av och om ingen stoppar mig så kommer jag att fortsätta att skriva. För närvarande skriver jag på en novellsamling.

Låt det bli ljus

Låt det bli ljus

Den svenske juristen Niklas lever ett ensamt och händelselöst liv i Uppsala. Men under en regnig joggingtur får han en mystisk otydbar gammal bok i sin hand. I ett försök att tyda bokens innehåll söker han upp sin före detta flickvän Sanna. Hon är den enda person han känner som möjligen kan hjälpa honom att lösa bokens gåta. Läs mer »