Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Det här är bara början…
När någon frågar vad jag gör svarar jag numera; Säg något – så gör jag säkert det.

Nyfikenhet driver mig. Jag har en reklambyrå, startat radiokanal, klädmärke och är delägare i en cykelfabrik. Bor i Borås, har hund, fru, fyra barn och två barnbarn. Men inte skrivit en bok. Däremot läst journalistik, copywriting och gått skrivarkurs. Skrivandet har fått gro.
Det går att börja skriva när som helst, tänkte jag länge, men varje dag jag inte började blev en dag mindre att skriva. Jag bestämde mig och kontaktade ett stort förlag;
Jag skriver ett kapitel och skickar in, så skriver ni kontrakt. Men så funkar det ju inte.

Då skrev jag en hel bok och byggde samtidigt upp en värld av äventyr som ska bli en serie. Jag skriver för att det ska vara givande för både barn och vuxna att läsa, lyssna och bli underhållna på olika sätt. På inrådan av min konstnär till bror, började jag även skissa mina karaktärer vilket utvecklats till att jag nu även illustrerar till mitt skrivande.

Muränan Marios hemlighet

Muränan Marios hemlighet

Kim och Artur bor i en liten stad som de flesta bara åker förbi med tåg och bil. Men ibland, ganska ofta faktiskt, händer det märkliga och spännande saker där. Det visar sig att Arturs granne, sjömannen Rune, har en hemlighet i sin lägenhet. Ett annorlunda husdjur som inte vill bo kvar. Kim och Artur bestämmer sig för att hjälpa till. Nu måste de bara komma på en listig plan. Läs mer »

Hanna Zeime. Fotograf: Mathilda Fredricson

Jag blev apotekare precis som min mamma. För mig har det alltid varit naturvetenskap och sport som har gällt. Men efter en sjukskrivning på grund av utmattning 2017 var jag tvungen att tänka om. Jag var tvungen att skapa ett liv som jag orkade att leva, ett liv i balans. Jag började att skriva för att bearbeta mina känslor och frustrationer. Jag har alltid tyckt om att skriva, men var ändå inte beredd på förälskelsen som uppstod till att skapa en berättelse. Skrivandet blev en viktig del av mitt liv. Det var både spännande, roligt och ett sätt att fly när verkligheten var för svår att hantera. Som författare blandar jag allvar med humor för det är sådan jag är som människa. Det är svårt att vara människa, så ibland måste man skratta åt skiten. För att må bra utövar jag Mindfulness, vilket också märks i mina texter. Jag tycker fortfarande om mitt jobb som apotekare, tycker fortfarande om att både utöva och se på sport, men det är när jag får prata om min bok som jag lyser upp.

Udda och Jämna

Udda och Jämna

Udda & Jämna är en spänningsroman, men också en varm och humoristisk berättelse om hur svårt det är att vara människa. Om att lyckas se det bästa i sig själv och finna en plats där man blir uppskattad precis som man är. 

Eva är nöjd med sin rutin. Läs mer »

Annelie Mannerström. Fotograf Gabriella P Kjeilen.

Självbilder kan vara bedrägliga. Ingen utom jag är förvånad över att jag äntligen tagit tag i min dröm om att skriva böcker. Mina närmaste har gått och väntat på det här sedan jag var liten. Men för att skriva en bok måste man ju ha en idé – och det har jag väl inga?

Allt började med ett writing prompt. Av det fanns nästan ingenting kvar när jag satte punkt för min första roman, som nu ges ut. Men det fick igång mig. Det var som att min författarhjärna väcktes. Numera kommer idéerna till mig utan filter, och flera gånger i veckan måste jag pausa det jag håller på med för att kludda ner några rader jag inte vill glömma bort.

Hur vi ser på oss själva, särskilt i relation till andra, fascinerar mig och är något jag gärna utforskar i mitt skrivande. Jag skriver ungefär samma saker som jag läser: ljust eller mörkt, kärleksromaner eller thriller och skräck. Och idéer finns det gott om – det kommer garanterat bli fler böcker framöver!

Ingen konst att falla för dig

Ingen konst att falla för dig

När systerns liv faller samman bestämmer sig Olivia Eriksson för att lämna sin internationella karriär som konservator och flytta tillbaka till Göteborg. Hon tar ett jobb på sin väns konstateljé och kunden Pascal fångar hennes intresse. Men rykten kopplar honom till ett omfattande konstbedrägeri, samtidigt som han beskrivs som en playboy. Läs mer »
Stavros Kundromichalis. Foto: Anna Svensson Kundromichalis

Jag heter Stavros Svensson Kundromichalis och jobbar till vardags med kommunikation i alla former. Utdöda djur och dinosaurier i synnerhet är en ständig inspirationskälla. Nya upptäckter om deras liv gör att jag ständigt får omvärdera det jag tror mig veta om dem och utmanar min fantasi.

Jag debuterar som författare och illustratör med boken ”De första dinosaurierna”. Idén till boken uppkom för 17 år sen när jag skulle rita alla dinosaurier som någonsin har funnits. Börja med den äldsta och bygga upp hela deras släktträd, art för art. Ganska omgående stötte jag på problem. Det fanns inte så mycket information om de tidigaste dinosaurierna. Det kändes inte som att dessa gamla stackare och den tid de levde i fick så mycket kärlek i böcker om dinosaurier. Jag bestämde mig därför att förnya bilden av de första dinosaurierna och samtidigt lära mig mer om dem och deras värld. Det gick inte så snabbt som jag trodde, men här är till slut min hyllning till de som startade det hela.

De första dinosaurierna

De första dinosaurierna

Triceratops och Tyrannosaurus rex känner de flesta till, men hur såg de första dinosaurierna ut?

Denna bok är en hyllning till en bortglömd del av dinosaurie-familjen, nämligen de allra första dinosaurierna. De levde under en tid med extremt klimat och tuff konkurrens, men lyckades ändå utvecklas från små ovanliga djur till att dominera livet på jorden i 135 miljoner år. Läs mer »

Karin Martinsson. Porträttfotograf: Björn Mattisson

Jag växte upp i Ångermanland. Som barn tyckte jag om att läsa och skriva. ”Kära dagbok, idag har jag talat med Honom” stod det i dagboken när jag var tretton. I senare dagböcker kan man läsa om viktiga saker som apartheidsystemet i Afrika, kampen mot svensk atombomb och om president Kennedy som jag beundrade.
Det jag inte skrev om var våldet i familjen, att pappa slog mamma. Det var inte heller något jag talade med kamraterna om. Vi hade det ändå bra i vår familj, pappa var inte elak mot mig och mina bröder. Som vuxen började jag fundera på det dubbla i detta – en lycklig barndom med en pappa som misshandlade mamma. Var det så? Hade jag svikit mamma?

Jag kände behov av att så neutralt som möjligt beskriva min barndom, även våldet som förekom. Fick tips om föreningen Liv i Sverige som uppmuntrar alla att skriva sin livshistoria. Flera kurser blev det och här fann jag också många nya vänner, lika ivriga att skriva som jag själv.

Det kommer bli bra

Det kommer bli bra

Det hela verkade vara en perfekt tillvaro, utifrån. Snygga och välanpassade föräldrar, som kämpade för att komma upp sig i livet, och som tog hand om oss barn. Allt hade kunnat vara fint.

Men en osäkerhet smög sig in. Läs mer »

Malin Sellergren. Porträttfoto: Carina Lindgren

Den 27 januari debuterar jag som barnboksförfattare med ”Den gyllene dalen” – en konstsaga med poetiska sånger och 72 fantasifulla bilder. Boken handlar om barnhemsflickan Elara som längtar efter att finna en plats där hon kan vara sig själv och inte behöver anpassa sig efter barnhemmets alla krav och regler. När hennes lillebror dör i lungsot, bestämmer hon sig för att finna ”Den gyllene dalen” – en magisk plats där hon kan få ett friare liv och kanske även återförenas med sin bror.

Att skriva och illustrera den ”Den gyllene dalen” har hjälpt mig att bearbeta mitt eget liv och min barndom på ett symboliskt sätt. Den där känslan av att inte riktigt passa in och vara lite annorlunda följde mig genom barndomen. Vuxna i min närhet fanns sällan där känslomässigt, vilket bidrog till att jag ofta dagdrömde mig bort. Antagligen tycker nästan ingen som tittar tillbaka på sin uppväxt att den har varit perfekt, men i dagens stressiga samhälle finns det nog väldigt många barn som känner sig förbisedda och därför kan relatera till bokens huvudkaraktär, Elara.

Jag bor i Stockholm och arbetar som konstnär, illustratör, formgivare och dekorationsmålare. Jag håller även i målarkurser för barn på Medborgarskolan Lidingö. Tidigare har jag gett ut en diktsamling och illustrerat kapitelboken ”Klinga och Kapulko i rymden”.

Den gyllene dalen

Den gyllene dalen

Har du varit i dalen som glimmar, där småfolk och småkryp i bäckarna simmar? En gyllene dal, där du kan göra allt du någonsin drömt om. Där du är perfekt som du är, bara genom att finnas till?

Barnhemsflickan Elara längtar efter att finna en plats där hon kan vara sig själv. En plats där hon inte behöver anpassa sig efter barnhemmets alla krav och regler. Läs mer »