Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Författaren och läkaren Mikael Andersson. Foto: Lena Lee

Jag heter Mikael Andersson och bor tillsammans med min fru och våra två barn i Umeå. Jag jobbar som överläkare på ögonkliniken på Norrlands universitetssjukhus, med inriktning på näthinnekirurgi.

Samhällsvetenskaplig linje på Dragonskolan (den skola där skolskjutningen i min debutbok Den som illa gör utspelar sig). Efter studenten jobbade jag ett år på kibbutz Glil Yam. För den som inte är bekant med volontärkulturen (som numera i stort sett upphört) så var den för unga vuxna på sjuttio- och åttiotalet en möjlighet att utan större ekonomisk uppoffring ”se världen”.

Under läkarutbildningen tillbringade jag ett halvår som auskultant på ett sjukhus i Vietnam, en erfarenhet som lärde mig hur livet och villkoren ser ut i ett land präglat av knappa ekonomiska ramar men också hög arbetsmoral (det här var 1991).

Jag har jägarexamen, men har aldrig jagat. Jag flög sjöflyg i början av tjugohundratalet, men slutade när vi fick vår första son 2004. Jag har åkt tretton Vasalopp och jag är vår familjs sämste förlorare.

Den som illa gör

Den som illa gör

Efter en skolskjutning i Umeå hittas en tonåring död med ett automatvapen i händerna. Men brottet visar sig vara mer invecklat än det först framstår. Kommissarie Roland Fransson leds in på en snårig väg där spåren leder till försvunna miljoner ur regionens kassor, en desperat läkare med spelskulder och en galenskap som driver människor att göra oförlåtliga handlingar. Läs mer »

Författaren Anette Marjeta. Foto: TonAPhoto.

Redan som väldigt ung sökte jag efter svar på livets allehanda mysterium.

De djupa frågorna följde mig och 1995 korsades min väg av en kvinna med samma sökande. Den resan tog med mig på fantastiska upptäckter bortom illusionen och där fanns svaren.

Resan blev omtumlande på många sätt. Mer och mer såg jag livet med nya ögon och dörrar öppnades till helande, vilket gav mig en stor skjuts i min inre utveckling och självklart gjorde det ont många gånger eftersom resan bortom illusionen väckte undermedvetna/undertryckta känslor och det lärde mig ännu mera om hur transformationer av känslor behöver göras för att nå helande i grunden.

Med tiden växte tryggheten inom mig och jag förstod mer och mer meningen med illusionen, att den vill vara oss till hjälp.

Spegelarbete bortom illusionen är idag en vardag för mig.

Jag önskar dig en mycket berikande och helande resa med boken.

Författaren Anna Welin
Författaren Anna Welin. Fotograf: Emma Larsson.

Jag möter dem varje dag i mitt arbete, barn som är i behov av vuxna som orkar älska och trösta, med vetskap om att barnet kan ryckas ifrån dem om de biologiska föräldrarna skulle må bättre.

Socialtjänsten letar desperat efter familjehem. Om detta ville jag skriva. En skönlitterär bok. Om de biologiska föräldrarna som ofta själva drabbats hårt av livet. Om barnen som behöver få sina behov tillgodosedda för att kunna utvecklas. Och om familjehemmen. Om socialsekreterarna. Allt lidande och all kärlek. Om hårt arbete. Att vara socialsekreterare är inte ”bara ett jobb”.

2007 började jag arbeta inom socialtjänsten. Jag hade då arbetat ett antal år som journalist och blev enormt frustrerad när jag läste artiklar eller såg TV-inslag som på ett onyanserat sätt beskrev den verklighet jag mötte. En verklighet som ofta döljs bakom sekretess.

I min skönlitterära bok ”För barnets bästa” har jag försökt fånga familjehemsvårdens själ så som jag upplevt den.

För barnets bästa

För barnets bästa

En drabbande roman om en liten flicka och de vuxna i hennes närhet. Saga är bara sex månader gammal när hon omhändertas av socialtjänsten. En granne hittar henne i en barnvagn under en balkong, övergiven och undernärd.

Bara några våningar ovanför försöker hennes mamma begå självmord. Läs mer »
Helena Berglund. Foto: Elvira Berglund

Jag minns känslan av eufori när jag knäckte läskoden med böckerna om Pelle Svanslös. Plötsligt fick jag tillgång till nya världar och de mörka kalla vinterkvällarna i Umeå fylldes av berättelser från när och fjärran. Snart började jag själv att skriva. Först dikter och korta berättelser, senare låttexter. Under många år hade jag skrivandet som en hobby men till slut ville jag ge det mer tid. Att bli författare verkade ouppnåeligt så jag läste journalistik istället och började arbeta som frilans. Min nyfikenhet avgjorde vad jag skrev om. Det blev mestadels artiklar om psykologi, personlig utveckling och en hel del författarporträtt.

Jag tycker om att lära nytt och nyfikenheten är min drivkraft. Genom skrivandet undersöker jag min omvärld; mänskliga relationer, konflikter, försoning. Allt möjligt som pågår runtomkring mig och i världen kan bära på ett frö till en berättelse. Fantasin har inga gränser, den kan ta mig vart jag vill.

Du klarar det, Lisa!

Du klarar det, Lisa!

Lisa stirrar på den glödande cigaretten. – Kom igen! Testa! säger Filippa. Även om Lisa helst velat slippa vill hon inte att tjejerna ska tycka att hon är feg. Allt snurrar i huvudet när hon drar ett bloss och snart kommer hela frukosten upp på köksmattan. I panik springer Lisa därifrån. Fan. Varför blir det alltid såhär med Filippa. Läs mer »
Författaren Sabine Schulz-Svensson. Foto: David Kummerfeldt.

Svag för det skrivna ordet, några skrivarkurser och efter närmare 40 publicerade noveller ibland annat veckopress och antologier tar jag nu steget och släpper min första skönlitterära bok. 

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter. En skröna som grundar sig i historien om min farfar som ”försvann” för att dyka upp närmare 10 år efter sitt försvinnande. Historien utspelar sig ibland annat Malmö och Blekinge skärgård.

Jag hittar min inspiration i min omgivning, samtal som jag råkar höra, ord som hänger sig kvar och inte minst möten med människor. Alla bär på en historia och den tar jag tillvara.

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter

Rebecca tar över en fiskarstuga på Hasslö och hittar en gammal koffert. Väl gömda minnen från andra världskriget, rykten om ett mord och en tysk soldat på flykt, flyter upp till ytan.
Medan hon kämpar med egna problem försöker hon lägga ihop pusselbitarna. Men tiden är knapp. De få som kanske vet sanningen finns snart inte längre. Läs mer »
Dag Liljekvist. Foto: Sinikka Liljekvist

Berättelser om helt vanliga människor, med helt vanliga jobb och helt vanliga liv som hamnar i högst ovanliga, ibland direkt farliga, situationer och hanterar det efter förmåga. Så gott de kan helt enkelt. Tycker att det här är ingredienser som kan skapa en viss dynamik i en berättelse.

Yrkesmässigt har jag en brokig bakgrund med en del olika jobb. Är utbildad byggnadssnickare och har jobbat några år i branschen. Har också arbetat en hel massa år som väktare. Så det har genom åren blivit många nattliga timmar i tomma nedsläckta lokaler. Ensam med bara de egna tankarna som sällskap. Inte så dumt faktiskt. Kan till och med vara kreativt. I mer än tjugo år har jag även varit hyfsat framgångsrik som korsordskonstruktör under signaturen DaLi-X.

Vid sidan av har jag alltid skrivit en del. Och nu är det dags att komma ut ur garderoben, ja som författare alltså.

Dalmatinerbalkongen

Dalmatinerbalkongen

Halmstad 2001. Finn Ekdahl är nybliven singel och nyss inflyttad i drömlägenheten där det från början var tänkt att han skulle ha levt i tvåsamhet tillsammans med Vera.
Ett stort bokskåp, som han känt sig påtvingad att ta emot av den förre lägenhetsinnehavaren, kastar en mörk och dyster skugga där det står längs en vägg. Läs mer »