Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Felix Rehnberg.Fotograf Linda Svensson.

Du måste springa. Du måste meditera. Du måste skriva.
Ibland är det bäst när någon annan berättar vad som är bra för en. Dessa tre måsten konstaterades rätt nyligen för mig.
Enkelt, när jag tänker efter. Det visste jag väl…
Men ibland tappar jag ändå bort mig och det verkar omöjligt att veta vad jag vill. Det enda jag vet då är att jag måste skapa något, berätta något, det är det allt går ut på. Rita, måla, fota, göra musik, filma.
Det slutar ändå med att jag återkommer till just de tre kärnorna i mig. Skriva, meditera, springa. Gör jag dem regelbundet och kontinuerligt trasslar inte skallen ihop sig. Då svävar livet. Då kan det bli så bra att jag skriver klart en bok och får den publicerad genom ett finfint förlag.

AAA Spåraren

AAA Spåraren

Mamma och pappa hade redan bestämt innan jag föddes att jag skulle heta Alex oavsett om jag var en pojke eller en flicka. Så jag heter Alex Augusta (från min mormor) Ansel. AAA, som ett batteri. Fast jag kallas för Sassa. Det har jag själv kommit på. Sassa är ett bra namn för katter. De gillar s-ljud. Och det passar ju bra eftersom jag är en niondel katt. Läs mer »

Veronica Kronholm

Min kärlek till böcker började i ung ålder och drömmen om att bli författare har funnits där sedan barnsben. Tanken var då också att jag skulle bosätta mig på Australienska landsbygden och rädda kängurur på fritiden. Just den biten av drömmen har kanske svalnat en aning. 

Jag och min sambo kommer från Skåne men flyttade upp till Åretrakten i Jämtland 2019 för ett äventyr på ett par år. Vi trivs fantastiskt bra och njuter till fullo av den vackra naturen och lugnet. Jag arbetar dagtid som uppdragsledare för infrastrukturprojekt och ägnar fritiden åt mitt skrivande. Jag arbetar just nu med ett nytt manus inom samma dystopiska värld som K5, samt två andra science fictions. Jag hoppas det blir fler böcker i framtiden nu när jag äntligen vågat kasta mig ut, istället för att gömma mina historier i skrivbordslådan. 

Berättelsen om Prisma som reseguide genom tiden trodde jag på från dag ett, när jag började skriva hennes historia 2018, och jag är så otroligt glad att hon nu får se dagens ljus. 

K5

K5

Hon igen , viskade Jakob med raspig röst.
Ja, jag igen. Jag vet att detta låter underligt men den här manicken kommer att göra herrn kry igen. Jag tog ut den genomskinliga öronsnäckan ur mitt öra och satte den i hans.
Djävulstyg!
Jag svär att det inte är djävulens verk. Var snäll och lugna sig herrn.
Hans kropp ryckte till. Läs mer »

Emelie de Lancey. Foto: Sara Elisabet Lindström

Min inspiration till Det brinner i skogen! kom en sommar då jag jobbade med skogsbränder och flera andra naturkatastrofer. Jag har länge varit fascinerad av kriser och jobbar sedan ett par år inom krisberedskap. Efter ett arbetspass började jag fundera på hur barn uppfattar kriser och vilka frågor som barn kan tänkas ställa. Dessa tankar blev anteckningar i min mobiltelefon, som så småningom blev ett utkast till ett bokmanus och till sist fanns Det brinner i skogen!

Att boken handlar om just skogen är inte så konstigt, då skogen är den plats där jag tänker som allra bäst och där jag känner mig som tryggast. Det kändes fint att få hylla denna underbara natur genom en barnbok och dessutom väva in mina egna barndomsminnen från Smålands skogar i små detaljer.

Jag hoppas att min barnbok kan få bidra till en spännande sagostund! Och vem vet, kanske kan den inspirera en nyfiken liten läsare till att också fascineras av kriser?

Det brinner i skogen!

Det brinner i skogen!

Freddie är hos farmor och farfar i deras  stuga i skogen. Plötsligt ser hon stora lågor  som sprider sig på andra sidan sjön. 
Det brinner! ropar Freddie.
Freddie och familjen måste lämna stugan  tills branden är under kontroll.
Det känns läskigt i magen, tycker Freddie. 
Varför brinner det i skogen? Och vad händer med alla djuren när det brinner?

Läs mer »
Kristofer Vernmark. Fotograf: David Brohede

Jag är psykolog och författare. I mitt yrke är verkligheten strukturerad, definierbar och vetenskaplig. Därför blir kontrasterna stora till poesin som främst varit en uttrycksform för det mest personliga, svårdefinierade och outtalade. Ändå söker sig de här världarna allt mer in i varandra.

Min poesidebut nu som då på Visto förlag är en diktsamling om ensamhet, sorg, tro, tvivel och livets rundgång. Att vilja röra sig framåt, men ge efter för passiviteten. Diktsamlingen är skriven på bunden vers med inspiration från stora svenska poeter som Dan Andersson, Anna Greta Wide och Karin Boye, och lyfter universella teman som lever i oss från tonåren, genom hela vuxenlivet.

nu som då

nu som då

det en gång tänkta ristat in
i rökstensrader står
och ingen plats att kalla min
där vänlig tanke går

Det är så självklart när jag väl upptäcker det. Att de här raderna kommer från en annan plats, en annan tid, ett annat jag. Ett ständigt närvarande eko. Ljuden och tankarna som jagar mig, utanförskapets lockrop och flyktens bris. Läs mer »

Marie Ek

Jag började skriva utan tanke på att det skulle bli en bok. Det var helt enkelt lustfyllt. Eftersom jag arbetade i skolan med yngre barn och deras skrivande blev det naturligt för mig att ta in dem i processen. De gav respons och idéer.

Jag ville skriva en bok för att stimulera barns läslust. Eftersom jag la märke till att mysterieböcker fångar många barn blev det inom den genren. Min ambition var också att belysa barns olika livssituationer. Genom huvudkaraktärerna blev det möjligt. Alma är en tjej med dålig impulskontroll och koncentration, Maria är en kristen flyktingtjej och August engagerar sig i miljöfrågor.

De tre spanarna - Ett mystiskt försvinnande

De tre spanarna - Ett mystiskt försvinnande

Instängda i en mörk jordkällare.  En orubblig dörr. Långt hemifrån. 

Alma vaknade denna första skoldag utan att ana vad som skulle hända. Hon visste ännu inget om det spännande mysterium som hon tillsammans med Maria och August  skulle försöka lösa. Och det var nog tur. Läs mer »

Ulrika Wickstrand

Jag har alltid älskat att förflyttas till nya världar och verkligheter. Som barn hittade jag till dem genom skönlitteraturen, jag plöjde bok efter bok och inspirerades till att börja skrivna egna berättelser. Under tonåren var skrivandet en nödvändig ventil för att sätta ord på och reda i tankar och känslor. Ett behov av att få uttrycka mig kreativt väcktes alltså tidigt och har sedan följ mig genom livet även om pennan & orden i vuxen ålder alltmer byttes ut mot penslar & färger. Genom färg och form har jag format mina egna världar och tolkat det jag erfarit i ett skapande som blivit livsnödvändigt.

Min kärlek till skönlitteraturen har hela tiden funnits kvar men det skulle krävas ett tvärstopp i livet för att jag skulle hitta tillbaka till de egna orden, öppna upp för fiktionen och ge utrymme för de karaktärer som plötsligt steg fram i ljuset. Det är en ynnest att nu fått hitta tillbaka till skrivandet och jag gläds åt att få fortsätta resan med mina karaktärer och utforska deras sammanhang. Sista punkten i boken innebär inte slutet för vår relation.

Grön signal

Grön signal

Stormen viner runt fyren natten då Gaspar får syn på ett mystiskt grönt ljussken på himlen. Vad är det för ljus? Varför fortsätter det lysa så väl natt som dag? I jakten på svar börjar oväntade saker hända. Vägar vävs samman för fyra nya vänner som förstår att någonting är i rörelse. Inom kort står de mitt i stormens öga. Läs mer »