Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Linda Rönn. Foto: James Arterberry

Jag kommer från Småland men bor sedan länge i USA med min familj. Till vardags arbetar jag som projektledare/dataanalytiker för en läkargrupp i San Diego. Jag trivs med vårt liv i södra Kalifornien, men jag kan bli frustrerad över en del politiska frågor i det här landet, till exempel aborträttsfrågan som är högaktuell just nu.

Att läsa böcker och skriva har alltid varit en stor del av mitt liv. För mig som är en introvert person är det ett sätt att ladda batterierna. Att bli författare är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, men det blev inte deckaren jag trodde utan en personlig berättelse från mitt eget liv.

Jag var gravid och ställdes inför ett val jag aldrig trodde jag skulle behöva göra. Året var 2017, Donald Trump var amerikansk president och aborträtten ständigt hotad. Att skriva om vad vi gick igenom blev min terapi.

Bakom skottsäkert glas

Bakom skottsäkert glas

Det är svårt att förändra samhället. Ordet abort är tabubelagt och det är många kvinnor som inte vill dela med sig av sina erfarenheter. Men om vi inte pratar om aborter öppet utan döljer det och använder andra ord när vi pratar om aborter, hur ska förändring någonsin kunna ske?

Linda inser att hon är gravid. Beskedet kommer oväntat, men är välkomnat. Läs mer »

Julia Hedström. Foto: Privat.

Under början av 2021 tog jag och min familj beslutet att flytta 120 mil norrut. Vi flyttade från en by på östra Öland, där jag en gång växte upp, till skogarna utanför Lycksele i Lappland. Den sommaren vandrade vi i fjällen och välkomnade två jämthundar till familjen. Under hösten samma år hoppade jag av en karriär inom Fintech och började i stället skriva på mitt första manus. Jag har inte haft några författardrömmar tidigare, snarare har jag föredragit att läsa framför att skriva. Trots det så dök en bokidé upp och tanken blev så småningom till verklighet, medan hundarna sov vid mina fötter under köksbordet. Jag märkte också att när jag väl öppnade kranen så började det flöda och den ena bokidén efter den andra dök upp. För mig har skrivandet blivit ett sätt att dokumentera min dotters uppväxt och upplevelser, även om jag också hämtar inspiration från min egen uppväxt och fantasi till mina manus. 2021 var sannerligen ett händelserikt år men 2022 kommer också bli ett år att minnas!

Rut och älgjakten

Rut och älgjakten

Rut och älgjakten är första boken om Rut, en femårig tjej som är nyfiken på livet och vars vardag vi nu får ta del av. I den här boken får vi följa med Rut när hon besöker jaktlagets samlingsplats en dag under älgjakten. Rut träffar jägare, grillar korv, tittar på döda älgar och hittar spännande djurspår. Läs mer »
Systrarna Camilla Hindborg och Erica Hindborg. Foto: Privat

… och fler kommer det att bli!  

Vi är uppväxta i en stor kreativ familj i Lerum där högläsningen för oss barn var en daglig och uppskattad stående punkt. Nu vill vi bidra till nya underhållande och fantasifulla barnböcker som kan roa både barn och vuxna. Havets kalsonger har successivt arbetats fram under flera år, till och med årtionde! Att få till en barnbok på rim, med humor och ett högaktuellt ämne, har varit utmanande men roligt.     

Vi har båda ett stort friluftsintresse så det föll sig naturligt att skriva om den nedskräpning som syns i skog och mark och som på senare tid blivit ett prioriterat problem. Att boken fick ett havstema var dock otippat då vi är inbitna landkrabbor med svår obefogad vattenskräck. 

Havets kalsonger

Havets kalsonger

Humoristisk barnbok på rim med viktigt miljöbudskap. 

Sjöborren Biggan är arg! Arg över allt skräp som dom där upp slänger omkring sig. Det är så mycket skräp i havet att hon måste bo i en stinkande kalsong.

En dag får Biggan nog. Hon ger sig av för att hitta sig ett nytt hem. Men oj, så svårt det visar sig att bli! Det är ju lika skräpigt överallt. Läs mer »

Sofia Sköld. Foto: Privat

”Tänk om jag blir sjuk och dör när jag är ensam hemma med alla fyra barnen, hur ska det då gå för barnen?!”

Katastroftankar som dessa är vardagsmat för någon med generaliserat ångestsyndrom, eller psykisk ohälsa som det också kallas. Tankar som dessa är mina egna och har brottats med min hjärna många gånger. Rädslor av olika slag har samsats med oro kring framtid, dåtid och nutid, stundtals alltid. Men trots detta har jag tagit mig framåt genom livet och pluggat, jobbat, stressat och pressat mig själv.

Men en dag säger kroppen stopp och man får tänka om. Min kropp har sagt stopp flera gånger redan. Och efter min femte omgång av sjukskrivningar under 10 år behövde jag omvärdera livet. Jag mindes vad ett av mina fyra barn en gång sagt: ”Mamma, du är typ rädd för allting”, vilket gav mig idén till att skriva en barnbok att ha som utgångspunkt i samtal kring psykisk ohälsa och mod. Allt jag skriver har stark naturtematik och djupa budskap. Jag vill skapa meningsfulla texter för mina läsare.

Signes mamma är rädd för allting

Signes mamma är rädd för allting

Signes mamma är rädd för allting. Hon vågar inte fylla på fågelmataren, hon är rädd för dålig luft och iskallt vatten. Och allt som Signe tycker är kul. Men en dag får Signe nog. Nu måste hon våga säga ifrån!

Detta är en bok att läsa tillsammans, barn och vuxen. Den handlar om att leva i en familj där en förälder lider av överdriven oro och ångest (psykisk ohälsa). Läs mer »

Annika Hjelmqvist Sjöholm. Foto: Privat

I min personliga portal fanns det gamla livet som projektledare, lärare, coach och yogalärare. På andra sidan anade jag en magi som öppnade vägen för ett varande bortom samhällets normer och programmeringar. Jag sa JA och släppte allt!

För mig handlar skrivandet om möjligheten att få leva mig in i olika karaktärer, andra typer av liv och gärna i samklang med högvibrerande dimensioner. På så sätt blir även mitt liv större, härligare och mer helt. Allt det som mina karaktärer upplever har jag också upplevt i en eller annan form, men däremellan har jag låtit fantasin och min kanal mot andra andliga dimensioner ta över. I det skifte som världen genomgår behövs högvibrerande människor som tänker i linje med det nya som är på väg att födas. I min bok Portalen vill jag väcka tanken att det kanske är just dig och din gåva som jorden väntar på.

Portalen

Portalen

Borde inte livet vara roligare, mer passionerat magiskt eller åtminstone något sånär meningsfullt? Inom mig gnagde känslan av att ha anpassat mig till andra i hela mitt liv och att jag på vägen tappat bort mig själv. Jag visste varken vem jag var eller vad jag ville, bara att det inte gick längre. Mitt skrik ut i världen började på en bergstopp i Grekland. Läs mer »
Debutanten Denize Karabuda. Foto: Magnus Liam Karlsson

Mina föräldrar var dokumentärfilmare och släpade i väg mig och mina syskon tvärsöver jordklotet utan att vi hade någon talan. När de inte flyttade runt skrev mamma böcker och fick inte störas. Det var då jag bestämde mig: När jag blir stor ska jag bara resa i fantasin. Och någon bok ska jag aldrig någonsin skriva.

I stället satsade jag på skådespeleriet, och jag älskade att tränga in i huvudet på någon annan. Ändå står jag här nu med min debutbok. Vad hände?

Suget efter att skapa en egen värld tog överhanden och mitt första filmmanus Se upp för dårarna blev etta på biotoppen. Nu var jag plötsligt manusförfattare, och det ledde till nya skrivprojekt.

Att skriva för film var fantastiskt, men en författarväns kärleksfulla tjat om att jag borde skriva en bok slog till slut rot. Det visade sig vara ungefär en miljon gånger roligare att helt fritt få skapa mitt eget universum och skriva oförutsägbara och gränslösa berättelser. Jag är så glad att jag bröt mitt barndomslöfte.

Ambassadören på Portland Place

Ambassadören på Portland Place

Som nyutnämnd ambassadör i London har William Fogelström nått en höjdpunkt i karriären. Men just när han ska börja njuta frukterna av många års hårt arbete överraskar hans fru Louise honom med att vilja satsa på sin egen karriär i Stockholm. Deras förhållande har länge gått på sparlåga, men William står ändå handfallen och saknar sin dotter Julia djupt. Läs mer »