Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten David Armini. Foto: Julia Carlström

Jag älskar att berätta. Tillsammans med barnen har jag skapat karaktärer som Sydpolstomten och Discoharen. Vardagen och egna erfarenheter finns ofta med som inspiration med uppväxt på Gotland och i Tanzania, att starta och driva företag, undervisa på Chalmers, pappa till fem barn, fågelskådning.

Redan i tonåren fanns önskan att skriva i långt format men försöken stannade vid några kapitel eller synopsis. För några år sedan klickade något i huvudet och så skrev jag en roman. Det var en milstolpe och just nu, med den första romanen i tryck, passerar jag en annan. Det är ett långsiktigt arbete och jag ser med tillförsikt fram emot att utvecklas som författare.

Det är stort att ge ut en roman, men det är större att arbeta med ord och formuleringar, att skapa världar och historier, att gestalta känslor, relationer och människor.

Det är med kärlek till livet självt jag ser fram emot fortsatt romanskrivande.

Röda siffror

Röda siffror

Leif Ström driver en omåttligt framgångsrik fond. Genom fyra ­personer i hans närhet får vi följa hur dåliga beslut, kortsynthet och egoism driver livet mot kollaps.Inga-Lill är gift med Leif och kämpar för att skapa mening i ett liv som definieras av maken. Läs mer »
Skådespelaren Ewa Fröling. Foto: Malin Nerby

Jag är en läsare. Har alltid varit. Som sjuåring tog jag en rejäl tugga.
Tog ner EN MOR från bokhyllan. En vacker inbunden bok ärvd från farmors bibliotek.
Det knakade alltid i böckerna då.
De doftade något obestämt gammalt och farmors parfym.
Först läste jag snabbt.
GUDSOMHAVERBARNENKÄRSETILLMIGSOMLITENÄR.
TACKOGONATT.
Under kudden låg BOKEN och väntade. När pappa gått då öppnades dörren till mitt rike.
Knirk. Sniffade lite på bokbladen. Sög på tummen och sedan bar det av.
Långt borta hördes pappas
SLÄCK!!!!!!
Du måste släcka
NU!!!!!!!!
Sedan stod han i dörrhålet han som aldrig läste och förstod ingenting.
Han som var en idrottskille och bara höll reda på målstatus och fintar.
Och på mig i bästa fall som var upp och ner och hit och dit och annorstädes.

MODER LIV
Alltings början så fick det bli när jag blev en författare.
Att bära sina barn.
Att få cancer i alltings början.
Att läka därifrån.
Att möta kärleken i samma stund.
Ett viktigt stråk.
Att läka att leva.
Att överleva.
Att ha tillit och styrkor och hög fallhöjd för att kunna omvandla
det som utmanade från hårrötterna.
Så.
Livets magi

Vad var det jag sa.

Det ordnar sig alltid Ewa lilla!
Det gör det.
Alltid.

Moder Liv

Moder Liv

Ewa Fröling, en av våra allra mest kända skådespelare, skriver en poetisk, stark och vindlande text om kvinnoliv och yrkesliv. Moder Liv utgår från det cancerbesked hon fick 2016 och berättar om året med otaliga sjukhusbesök och behandlingar; en tid av ångest, smärta och ilska. Läs mer »

Leif Appelgren, författare. Foto: Eva Lindblad

Dömt och klart!

Rådmannen i rättssalen har precis avkunnat dom i dagens huvudförhandling. Du slår ihop åklagarakten du har framför dig och antecknar domslutet på omslaget. På andra sidan salen gör försvarsadvokaten detsamma med sin akt. Den åtalade förs i handfängsel bort av häktets transportpersonal. Och sedan … glömmer du förhandlingen och den dömde? Med tiden kanske en del faller i glömska, det kommer ju hela tiden nya mål. Men många fall och livsöden etsar sig också fast, berör och väcker frågor. 

Det som spelas upp under en brottsutredning och rättegång är en provkarta över allt från det högsta till det lägsta hos människor. Från storhet och imponerande mod till avskyvärda handlingar. I kontrast till dramatiken kan ibland också humorn oväntat dyka upp och förlösa med skratt, så länge nu skrattet är med och inte åt någon. Brottmålens ensemble av domare, advokater och åklagare, för att inte tala om kriminalpoliser, är också ofta starka karaktärer.

Jag har i rättssalar mött en växande skara av händelser, människor och livsöden som det är omöjligt att ställa sig likgiltig inför. Med tiden en sorts smältdegel av mänskligt beteende som väntar på att stöpas om till nya berättelser. Det här är en sådan.

Ingen ond man

Ingen ond man

  • Förlag: Lind & Co
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-04-27
  • ISBN: 9789179035440
Debutanten Karin Wik. Foto: Privat

Ända sedan Tolkiens Sagan om Ringen och Enid Blytons Fem-böcker har de berättelser jag älskat mest haft ett gemensamt: spänningen. Sedan kan en spännande bok handla om precis vad som helst, och jag tror att en viktig nyckel ligger i det som har blivit en sanning i alla fall för mig: läsaren bryr sig mindre om händelseutvecklingen i själva berättelsen än om hur det ska gå för huvudpersonen eller huvudpersonerna i boken.

Idén som nu har blivit till Skolan kom till mig plötsligt, som idéer tenderar att göra. I teorin flygande från ingenstans, men mer sannolikt efter inspiration från författare som John Le Carré och Gillian Flynn. Jag ville skriva en spänningsroman med det slutna rummet som förutsättning. Både i form av en fysisk plats som är begränsad och skild från omvärlden, och med en huvudperson vars egna erfarenheter och bakgrund begränsar hennes förmåga att se verkligheten som den är. Istället drar hon fel slutsatser och går vilse både i sig själv och i berättelsens mordgåta. Och läsaren går vilse med henne.

Skolan

Skolan

En isolerad internatskola. Två mördade elever. Lojalitet och traditioner som går före allt.

Vass och suggestiv spänningsdebut i internatskolemiljö. Djupt inne i granskogen ligger Axelsons, en prestigefylld internatskola där traditioner och lojalitet är viktigare än allt annat. Läs mer »

Emma Steinwall. Foto: Josefine Bergqvist

Jag har ovanligt mycket tur i livet. Gång på gång får jag kärlek och glädje, framgång och härliga upplevelser. Tur får man genom att fånga möjligheter när de kommer, även när det inte passar.

Jag har mycket otur också. Mitt liv är fullt av misslyckanden och felval, sorg och besvikelser. Det kommer på köpet när man fångar möjligheter.

Kärlek och sorg har haft en stor och avgörande plats i mitt liv och det präglar mycket av det jag skriver. Jag vill visa hur familjerelationer kan vara starka och ovärderliga, men också krävande och respektlösa. Jag fascineras av människor som har mod att förändra sin tillvaro, som vågar göra om och göra rätt. Eller fel. Som dem vill jag vara, och om dem vill jag skriva.

Att andra läser Det röda året och blir berörda av vad jag skriver är mitt livs glädje. Min vanliga tur, igen! Och kanske din, om jag får beröra.

Det röda året

Det röda året

Kusinerna Sarah och Mirjam är nära som tvillingar, fastän de på många sätt är varandras motsatser. Mirjam är orädd och impulsiv, Sarah hämmas av förnuft och normer. Men en sak har de gemensamt – de berättar inte om allt.

När det visar sig att även andra i deras svenskjudiska familj bär på dolda sanningar blir det början på ett händelserikt år för dem alla. Läs mer »

Ann Johansson debuterar som författare. Foto: Patricia Falck

Dröm inte bara dina drömmar, låt dem gå i uppfyllelse också har varit mina ledord.

Sagt och gjort, det blev Åsa folkhögskolas skrivarlinje vid fyrtionio års ålder. Har läst sedan jag var barn. Prövade olika saker såsom måleri, keramik men förstod att skrivandet var mitt uttryck först vid trettio års ålder. Jag har bland annat publicerat historiska texter i Björnlunda hembygdsförenings krönikor. Lite andra texter har det också blivit. Situationer och händelser under livets gång kan sätta startknappen till en ny berättelse. Personernas livsöden i denna bok har kommit till nu och då, när som helst under dygnets timmar. Deras berättelse ville bli nedskriven.

Har arbetat som förskollärare och vandrarhemsvärd.  

Över huden stilla är min debutroman.

Över huden stilla

Över huden stilla

Nu är det den förbannade frysen det handlar om, det är den hon tänker på innan de skiljs åt. Man måste trycka till dörren en extra gång för att den ska stängas ordentligt. Hur många gånger har han inte kommit ut i köket och upptäckt vattnet i en liten pöl på golvet? För att han inte tryckt till dörren! Som Gretel har irriterat sig över hans tankspriddhet och glömska. Läs mer »