Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Pia Nykvist, debutant. Foto: Malin Wahlin

Jag har alltid tyckt om att läsa. När jag var liten var det ett äventyr att gå till biblioteket. Ville jag ha spänning, skratt eller kanske lära mig något nytt? Jag känner likadant för böcker idag.

Teckna och måla är också något jag tycker om, en dag när jag målade en tavla hittade jag ett frö till en berättelse i den. Jag funderade över vad jag såg. Vattnade fröet med akvarellfärg och det växte till en liten saga som slutligen blev till en bilderbok.

Att få ge ut en bok är någonting värdefullt för mig. För tänk om just min bok kan göra att ett barn blir glad i hela kroppen.

Hönan och stormen

Hönan och stormen

En bok om missförstånd och vänskap.

Vad hände dagen då hönan blåste iväg?

Läs mer »
Anna Pettersson och Önder Koyuncu. Foto: Privat

Jag, Anna Pettersson, är född 1987 i Mölltorp, Skaraborg. Jag växte upp i en pittoresk och trygg miljö. Jag skrev mycket berättelser, redan som barn. Något som både mina äldsta vänner och gula skrivböcker från den tiden kan bekräfta. 

Jag, Önder Koyuncu, är född 1981 i Pinarbasi, Turkiet. Jag flydde 1988 med min mamma och två äldre systrar till Sverige. Efter andra avslaget på asylansökan kom äntligen nyckeln till friheten, precis som i sagornas värld – tredje gången gillt. Jag har burit på historier i mitt huvud i hela mitt liv. 

Vi bor idag i Uppsala där vi träffades år 2014 och det tog inte lång tid tills en berättelse började att ta fart mellan oss. Vi såg många unga män från Afghanistan vandra på Uppsalas gator och vi började leva oss in i hur de kunde uppleva Sverige. Vi kastade muntliga dialoger från våra fantasifoster mellan oss, men till slut blev karaktärerna så pass starka och levande att de ville bli nedskrivna. Då föddes början till en bok om fyra unga män från Afghanistan och deras drömmar och längtan. Sagan tog fart på riktigt. 

I vårt skrivande brinner vi för att blottlägga riktiga mänskliga känslor och riktiga människor. När vi får en läsare att fastna och inte kunna släppa historien, även om de själva aldrig varit med om det vi berättar, då har vi lyckats. Vi vill underhålla och beröra. Vi debuterar med ett aktuellt ämne men har hjärtat i uråldriga frågor, som förenar oss alla. 

Svenska för kingar

Svenska för kingar

Man kan säga att han har det ganska bra. Han har ett eget företag, det rullar på flera hjul och körs fram av en skogsgrön Volvo 240 med dragkrok. Som en symbol för Sverige, mer svensk än dalahästen.

Hans företag är en korvvagn. Han står i sin korvvagn de flesta vardagar, och för det mesta natten mot både lördag och söndag, tills folk börjar gå hem. Läs mer »

Debutanten Irina Eckhoff. Foto: Privat

Jag planerade aldrig att bli författare när jag var liten men jag har alltid älskat att läsa och fantisera. Som barn hittade jag på olika världar som för mig var både verkliga och overkliga på samma gång. Jag hittade på magiska äventyr och historier som jag sedan memorerade och återberättade för mig själv. Det gör jag än idag.

Ursprungligen är jag utbildad som elektronikingenjör men på senare år arbetar jag med kvalitet.

Inspirationen till min debutbok kom spontant när jag läste sagor för mina egna döttrar. De tyckte om att låtsas vara med i historierna, känna igen sig i huvudpersonerna, ställa sig jämsides med dem.

Varför inte, tänkte jag. En dag la vi sagoboken åt sidan och började hitta på en egen berättelse. Vår katt som alltid höll oss sällskap fick också vara med. Ibland kunde man tro att han verkligen lyssnade, och spann när vi pratade om honom.

På så vis uppkom den här boken med två flickor och en katt i huvudrollerna som nu några år senare roar oss med sina äventyr.

Väktarens gåta

Väktarens gåta

Viktoria var en helt vanlig tonåring, tills en vacker dag ... eller nej, inte så ... tills hon en kall, regnig dag plockade upp en frusen katt på gatan. Tillsammans med honom följde en värld som hon aldrig kunnat föreställa sig - en värld fylld av gåtor, äventyr och magi. Läs mer »

Olivia Iliasdottir. Foto: Privat

Jag har alltid föredragit det skrivna ordet. I skolan dök jag ner i läroböckerna, men räckte aldrig upp handen. Läste Harry Potter, Vargbröder och Fem-böckerna mer än vad jag träffade kompisar på fritiden. Jag var inte antisocial, men medveten om att jag inte riktigt passade in. Det störde mig inte särskilt mycket, inte då.

Sedan kom tonåren. Jag hängde inte med i svängarna och fick allt svårare att relatera till jämnåriga. Jag har nog alltid klickat bättre med personer från tidigare generationer. Lärare, äldre släktingar, mina föräldrars bekanta. Ibland får jag en svårbeskrivlig känsla av att jag borde ha fötts i en helt annan tid.

Den känslan, i kombination med min förkärlek för fantastik, inspirerade mig i skapandet av Nattfödd och huvudkaraktären Zoey. När jag skriver är det jag som diktar upp reglerna, men samtidigt inte.

Vad som helst kan hända. 

Köp Nattfödd på Bokus >>

Köp Nattfödd på Adlibris >>

Zoey sitter bakom ratten med fullt adrenalinpåslag samtidigt som Five Finger Death Punch ångestridna musik fyller Toyotan. Händerna kramar ratten så hårt att knogarna vitnar och hastighetsmätaren pekar på över 100 km/h. Från ingenstans dyker en hjort upp. Framrutan krossas och Zoey kastas runt i bilen. Ett skarpt vitt ljus möter henne. Är det från ambulanssirener eller något ännu värre?

Zoey vaknar upp ute på ett fält där hon möts av en man. Han undrar hur gammal Zoey är. Tekniskt sett är hon född 1843, men det är bara den första upplagan…

Nattfödd är en gripande, kreativ och hjärnskrynklande berättelse för unga vuxna.

Lisa Hagsten. Foto: Privat

Med mitt skrivande vill jag skapa igenkänning och beröra andra människor. Jag har en bakgrund som journalist, och inför att jag och min familj skulle göra en stor livsförändring – att flytta från den växande Stockholmsförorten till en skånsk by vid havet – bestämde jag mig för att skildra min familjs resa i dagboksform, både före, under och efter flytten. Dagboken från vårt flyttår, som även blev ett pandemiår, har nu blivit min debutbok! Jag hoppas att min berättelse ska kunna inspirera andra som också drömmer om att göra en större livsförändring.

Ända sedan jag var liten har jag skrivit dagbok och egna berättelser. Idag arbetar jag med det skrivna ordet som kommunikatör på Lunds universitet. På fritiden försöker jag få till eget skrivande, kanske blir min nästa bok skönlitterär …

Jag är själv en bokslukare, framför allt när det gäller deckare. Annat som jag gillar är att gå på upptäcktsfärd längs havet med mina söner, att galoppera på en stubbåker och att förundras över stjärnhimlen.

Lottie Barrklev. Foto: Privat

Jag älskade att göra egna böcker i lågstadiet. Det var en speciell känsla när fröken nitade ihop sidorna med ett färgat papper som omslag.  

Jag har alltid haft ett stort intresse för skapande och drömmen om en riktig bilderbok har funnits länge. Det skapade dock lite skrivkramp. Jag tänkte att jag måste ha en perfekt story innan jag kan börja. 

Så jag började lite bakvänt med att måla miljöer och sidokaraktärer, med inspiration från ishotellet och en av mina favoritlekar som liten. I leken låtsades vi vara pingvinfamiljer som bodde i olika snöhögar. Vi sålde isskulpturer till varandra och betalade med kreditkort av is.  

Fantasin fick flöda precis som i lågstadiet igen, utan krav eller regler. Historien fick växa fram av sig själv. Pingvinen Lukas utvecklades efterhand och är en spegling av mig själv. Jag är precis som honom en drömmare som ofta tror att gräset är grönare på andra sidan.  

Lille Lukas rymmer hemifrån

Lille Lukas rymmer hemifrån

Pingvinen Lukas gör samma saker varje dag i sin hemby i Arktis.

En dag så tröttnar han och bestämmer sig för att rymma hemifrån. Han vill vara med om ett äventyr!  Eller ett lite lagom i alla fall ...

Men hur ska det gå? Vart ska han ta vägen och kommer han någonsin att träffa sin familj igen?

Läs mer »