Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Lena Asker. Fotograf: Niklas Asker

Jag heter Lena Asker och är 79 år. Jag växte upp på en gård på landet och naturen har alltid varit en tillflykt och tröst för mig vid sidan av böckerna. I mitt hem fanns gott om både faktaböcker, skönlitteratur och med tiden allt fler barnböcker. Min mamma läste mycket för mig och min bror tills vi kunde läsa själva. Musik och kultur i allmänhet är också mycket viktigt för mig.

Jag har arbetat i bokhandel, på bokförlag och förskolor. Under en period av arbetslöshet gick jag en skrivarkurs och började sedan skriva om böcker i lokaltidningen. När jag gått i pension blev det flera skrivarkurser. Det var roligt att skriva mer fritt och att träffa nya människor. Det blev många korta texter som till slut började forma sig till en helhet.

I Saras hus

I Saras hus

Vem är Sara? Det dröjer innan vi får veta det. Först möter vi Hanna, en äldre kvinna som nyligen flyttat in i ett gammalt hyreshus och efter hand också hennes nya grannar. Dem är hon nyfiken på, men oroar sig också på grund av tidigare erfarenheter. Hon möter dem i trapphuset, vid soptunnorna på gården och i tvättstugan. Läs mer »
Malin Appeltofft.

Vad gör en ståuppkomiker när en pandemi gör så att alla gig ställs in och alla standup comedy-klubbar stänger?

Jag fick existentiell panik, kunde inte skriva standup-material under så oroliga tider och när framtiden var så oviss , men istället tog jag tag i min gamla dröm om att skriva. Och nu har jag faktiskt skrivit min första bok, Logg från Östra, som släpps 22/11. Det första råmanuset skrev jag under några veckor på en mobiltelefon men när jag faktiskt kände att manuset hade potential köpte jag en dator och tog tag i skrivandet på allvar.

För mig har det tagit många år att känna att jag har något att skriva om som kan vara intressant för en utomstående läsare. Det var nog när tv-serien ”Skam” och Elena Ferrantes böcker kom som jag fick mod att tro på att en roman om en tjej på gymnasiet på 80-talet kunde vara läsvärd.
I botten är jag lärare och har läst mycket skönlitteratur med mina klasser. Jag hoppas att min bok ska läsas av tonåringar både på fritiden och i klassrummen och att det finns mycket att diskutera ur boken under läsningen.

Min förhoppning är att den här romanen ska fylla ett tomrum i skönlitteratur för unga vuxna vad det gäller skildringen av tonårens starka känslor och strävan efter gemenskap och tillhörighet. Med en trovärdig röst och humoristisk ton vill jag skildra en ung tjejs identitetssökande, utveckling och mognad, under 80-talet . Även livets skörhet och att alla inte riktigt är rustade att klara av det hårda livet är något som jag ville skriva om.

När jag gick på mellanstadiet läste jag Barbro Lindgrens dagboksromaner
JättehemligtVärldshemligt och Bladen Brinner. De var omvälvande och banbrytande för mig genom att de skildrade livets gilla gång och tragik i sin storhet med en komisk ton ur en flickas perspektiv. De böckerna har inspirerat mig ända sedan jag läste dem.

Jag bor i Hägersten i Stockholm med min man och vi har tre barn som är 16, 20 och 22.
Förutom ståuppkomiker arbetar jag som utbildningsledare.

Logg från Östra

Logg från Östra

Hon tyckte att jag hade sett bra ut på film. Så nu ville hon att jag skulle vara med mer.

Jag tackade ja såklart och vi har filmat lite redan ikväll på ungdomsgården och i tunnelbanan. Jag är bara statist så det är inget märkvärdigt men hon frågade om jag ville läsa in några speakers till filmen. Läs mer »

Jag har tillbringat mitt yrkesverksamma liv som professor i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Som nybliven pensionär ger jag nu ut min första roman.

Romanen “Mühlenbock & Hammar – en grosshandlardröm i 1800-talets Göteborg” bygger på historiska personer och händelser men har dramatiserats av mig. Boken täcker perioden 1856, då murargesällen Friedrich anländer till Göteborg, fram till 1923 då Frida i generation två går bort. Boken är indelad i “tre drömmar”.

Jag har skrivit boken utifrån gedingen släktforskning som jag sysslat med under många år. Nu under pandemin när jag läste om Per-Anders Fogelströms “Mina drömmars stad” fick jag idén att berätta historien i roman-form.

Kukkamariia Valtola Sjöberg. Fotograf: Edith Valtola Sjöberg

En Jane Austen älskande kattfantast som skriver sin första fantasybok. Hur går det ihop? Jag är uppvuxen i ett hem med en pappa som samlade på böcker och samtidigt var jag lite eljest i de andra barnens ögon i skolan, så böckerna och skrivande blev tidigt mina bästa vänner.  Med bokvännerna skrattade och grät jag, böckerna var något att hålla i handen och att åka på äventyr med samtidigt som jag sveptes in i en varm kokong av välbehag. På resan i ordens värld blev jag fäst vid tre fantastiska företeelser: Jane Austens förtrollande värld, fantasyböcker och historiska romaner. Jag älskade tidigt att skriva berättelser både i skolan och hemma, så diktböcker och dagböcker fylldes med rader av inre tankar och bilder. Nu har jag vuxit in mig ordentligt i kärleken till orden, såtillvida att jag nu blivit mogen att skriva mina egna böcker. Legenden om Stjärnvalvets folk är en fantasybok som innehåller allt jag själv gillar att läsa om: kärlek, spänning och magi (och några katter inspirerade av min underbara katt Luna). Boken är en kärleksförklaring till allt det jag och många med mig håller kärt. För vad kan vara större än kärlek och passion, och striden för det som är rätt och riktigt?

Legenden om Stjärnvalvets folk : Sagas bok

Legenden om Stjärnvalvets folk : Sagas bok

Isma började spektaklet som inledde spelet om hennes och om världens öde.
Är du den utvalda?
Hon satt alldeles tyst en stund och svarade sen så starkt och bestämt som hon kunde.
Nej.

Samma natt som Thor föds, arvingen till Gorms tron, föds också hövdingadottern Saga i en liten by långt därifrån. Läs mer »

Stefan Haglund. Foto: Mats på Rappsfoto.se

Mitt förhållande till böcker har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag brukar säga att jag i princip läser all text jag kommer över, och ur denna så får man alltid till sig någon kunskap i vad mån det än må gälla. Men jag har en stark förkärlek för historisk litteratur och då gärna fackböcker. Intresset för detta bygger delvis på att försöka förstå sig på människans beteende och utveckling över tid. Vilket har lett till att det har under lång tid funnits en tanke på att själv skriva någon skönlitterär roman, och då med historiskt tema med i viss mån faktabakgrund, vilket nu då har blivit av, men dock inte ur perspektivet självutvecklande.

En resa mot kärleken

En resa mot kärleken

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2022-11-30
En roman om knekten Olovs öden och äventyr under stormaktstiden. Olov upplever en personlig tragedi, och besöker sina bröder som har olika karriärer, och sin mor under konvalescensen, där han dras in i olika händelser, tragiska som äventyrliga, både på land som till havs. Han plågas av traumatiska återblickar på händelser han har upplevt under kriget. Läs mer »
Kim Vizins Kjellberg. Fotograf: Joakim Kjellberg

Jag har ända sedan jag var liten haft en stor passion för böcker. Jag lärde mig tidigt att både läsa själv men också skriva egna sagor. Jag minns med glädje hur jag brukade åka till biblioteket med mamma i början av somrarna och samla på mig stora travar med böcker att läsa under lovet. I skolan var det bästa jag visste när man fick skriva egna berättelser helt fritt.

Sedan jag fick egna barn har jag återupptäckt bilderböcker och vi läser mycket tillsammans. Jag har också genom mina barn fått inspiration till att återvända till den barnsliga fantasin. Därför känns det fantastiskt roligt att få debutera med just en bilderbok. Jag hoppas att den ska kunna ge glädje och mysiga lässtunder till många barn tillsammans med deras vuxna.

Rote går vilse

Rote går vilse

Rote bor hos farfar nu, men han har inga saker där. Bara sånt som han hittat hos farfar, som det där trähornet till exempel. Det som ligger i fickan.
Det är en av Rotes första dagar i nya huset och han står ute vid klipporna och leker. Plötsligt blir det mörkt och Rote ska börja vandra tillbaka. Läs mer »