Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Anneli Olsson. Foto: Privat

Strax efter trettioårsdagen dammade jag av barndomens författarambition. Vid den tiden drömde jag mig dessutom tillbaka till långresor som jag och mannen hade gjort några år tidigare. Längtan och ambition gifte sig och resultatet kom tio år senare i form av min debut Fritt fall. Jag gav ut den på eget förlag efter att ha blivit refuserad av samtliga stora förlag.

Ett förlag som sedan faktiskt trodde på boken är Word Audio Publishing. De ger ut den som ljud- och e-bok 7/10, något som känns stort!

Under skrivandets gång har jag jobbat som arbetsterapeut, administrativt på statliga myndigheter och varit konditorlärling. Lite rastlöst. Sedan hösten 2019 driver jag eget företag som virtuell assistent med fokus på textkommunikation och har hittat rätt. 

Jag lyckas ständigt försätta mig i utmanande situationer, men trots obehaget i stunden gör det verkligen bra saker med en. Det fascinerar mig och det är även temat i Fritt fall. Vad händer när vi tvingar oss att möta rädslor? Det inbäddat i härliga miljöer, eskapism och humor.

Fritt fall

Fritt fall

Att sätta förståndet och kanske livet på spel? Eller riskera att få leva med stämpeln feg lögnare i pannan?

När resesäljaren Alva Bergman utsätts för en riktigt grisig dumpning av pojkvännen kör hennes vinglande självkänsla rakt ner i diket. Läs mer »

Lina Hansson. Foto: Karitas Bergsdóttir

Det finns drömmar så stora att man inte vågar tro att de någonsin ska bli verklighet. Man håller dem inom sig och vårdar dem ömt. 

Jag har drömt om att bli författare sedan jag var 9 år och vi skrev brev till Astrid Lindgren i skolan. En ny värld öppnade sig. Jag blev en ”bokslukare” och upptäckte glädjen i att berätta, att måla med ord och att med mina texter få beröra andra.

Förmågan att skriva och sätta ord på saker har för mig även blivit ett sätt att bearbeta det jag bär på insidan. Jag har erfarenhet av att få ett svårt sjukt barn, att bli utmattad och komma på fötter igen.

Mina texter är enkla och vardagsnära, fyllda med hopp och tillförsikt. Jag vill dela det som ligger på mitt hjärta och visa på den trygghet jag funnit i en tro på Gud som bär genom livets svårigheter.

Mitt liv i dina händer : en annorlunda och kreativ andaktsbok

Mitt liv i dina händer : en annorlunda och kreativ andaktsbok

Vi alla har saker som vi kämpar med. Livet är inte alltid en dans på rosor. Vi kommer att få våra törnar och ibland trasslar det till sig rejält. Läs mer »

Rebecka Raffaele. Foto: Salvatore Raffaele

Jag har alltid velat arbeta med människor och därför blev valet att utbilda mig till sjuksköterska lätt. Men, redan i barndom och tidig ungdom skrev jag mycket. I vuxna år stretade jag sedan envist på i sjukvården, för att en dag komma till vägs ände. Efter arton år som sjuksköterska och med en specialistutbildning i bagaget, satte jag mig ner och började skriva om en sjuksköterska – om hennes liv, hennes familj och hennes arbete. Mitt mål med debutromanen är att belysa vårdpersonal och sjuksköterskors viktiga arbetsinsatser, men också att beskriva den vardag och de livsvillkor som vi alla lever och arbetar i. Att skapa tankar, funderingar och debatt kring vad som är viktigt i livet. Vi lever just nu i en omtumlande tid som ställer stora krav både på individen och på samhället i stort och det vill jag belysa i min debutbok ”Där allt börjar”.

Där allt börjar

Där allt börjar

Att arbeta som sjuksköterska innebär blod, svett och tårar. Det här är något som sjuksköterskan Jenny bittert får erfara efter en tid av stor oro och turbulens på den alltmer pressade vårdcentralen Hälsocentralen i Halmstad . Läs mer »

Peter Lindström. Foto: Kajsa Göransson

Vem vill inte vara med om ett äventyr? Att få känna hur det kittlar i magen när man är med om något utöver det vanliga. Som barn drömde jag ofta om äventyr. Ibland hittade jag det i kvarteren där vi smög omkring, ibland i böckernas fängslande världar. 

Några som också drömmer om det är Ester, Harry och Sigge. De bor på Södermalm i Stockholm och har precis startat deckarklubben De tre tigrarna. Seriens första del, Diamantkungen, är ett äventyr med en försvunnen skatt, giriga tjuvar och hemliga gångar under staden. I boken har jag försökt att skapa en värld av spänning som man ska längta tillbaka till. 

Jag som har skrivit serien heter Peter Lindström. Jag är född i Sundsvall men efter studier inom litteratur- och systemvetenskap flyttade jag till Stockholm. Tidigare bodde jag i området som serien utspelar sig. Men nu bor jag med min familj strax söder om staden.

Diamantkungen

Diamantkungen

Sommarvindarna sveper över takåsarna. I vindsrummet på Åsögatan sitter Ester, Harry och Sigge och funderar över det de just fått höra: En gång har det bott en stenrik diamanthandlare i deras kvarter, men när han dog var hans stora förmögenhet helt försvunnen!
Samtidigt pågår mystiska saker i källaren. Läs mer »

Peter Kvist. Foto: Privat

Jag har egentligen haft författarambitioner hela mitt liv, men verkliga och inbillade hinder har alltid kommit i vägen för skrivandet. Det var först när jag fick barn – under de där evighetslånga läggningarna där bilderbok efter bilderbok följdes av många långa minuter ihoptryckt i en alltför kort barnsäng, väntande på att dottern skulle somna – som idén till en egen barnbok föddes.

Nella har inte tid att gå och lägga sig är den första boken i en serie om Nella och Pappan. Relationen dem emellan bygger på det enda riktigt bra föräldraskapsrådet jag fått, nämligen: Varför bråka med sina barn när de mer än gärna leker sig fram till det man vill att de ska göra? Så när Nella inte vill ha på sig en tråkig pyjamas så behöver hon inte det; med fantasins hjälp får hon en prinsessklänning istället. Hon vill inte borsta tänderna? Då borstar vi tänderna på den här bångstyriga elefanten istället. Välling i sängen? Låt oss gå på gourmetrestaurang!

Nella har inte tid att gå och lägga sig

Nella har inte tid att gå och lägga sig

Nu är klockan nästan halv nio och Nella ska sova, men hon har inte tid att gå och lägga sig. Hon måste leka färdigt, ikväll är hon brandman på viktigt uppdrag. Dockan har fastnat i ett brinnande höghus och nu är det bråttom. Pappa förstår genast, han kör fram brandbilen och Nella hinner fram till Dockan med sin brandbilsstege. Läs mer »

Fredrica Isenborg. Foto: Kajsa Göransson

Under 25 år har jag arbetat med barn, framför allt de yngsta, på förskolor. Under de senaste åren möter jag även barn på andra förskolor genom min teaterföreställning om känslor som jag turnerar med i Stockholm med omnejd. 

Jag har ett förflutet i restaurangbranschen, min man är krögare, och flera andra familjemedlemmar lever och verkar i samma bransch. Så mat, matlagning och att njuta av mat ihop med familj och vänner är en stor del av mitt liv. Det blev då extra roligt när jag ihop med Lotta fick skapa de här två barnböckerna om mat. Idén till böckerna hade legat i byrålådan ihop med en mängd andra texter och delar av bokprojekt. När jag skriver ger det mig både avkoppling och massor av energi. 

Jag hoppas att böckerna ska inspirera de yngsta barnen till språkutveckling och att med alla sina sinnen upptäcka olika råvaror.

Matens färger

Matens färger

Vilken färg har tomaten, gurkan och bananen? Njut av plommonlila, rödbetsröd och päronbrun. Här får de yngsta läsarna utforska matens alla färger med hjälp av Lotta Kühlhorns former, mönster och fantastiska bilder.
En bok i tålig kartong för de yngsta läsarna.

Läs mer »
Mat, mat, mat

Mat, mat, mat

Vad blir det för mat idag? Öppna kylskåpet så får du se. Med en liten människas blick får vi följa med på ett matäventyr som väcker lust och tankar kring former, färger, konsistenser och smak. För mat är ju mer än en smak i munnen. Hur känns spagetti och hur smakar citronen? Och vad händer med det hårda kalla ägget när äggskalet krossas?

Läs mer »