Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Dag Liljekvist. Foto: Sinikka Liljekvist

Berättelser om helt vanliga människor, med helt vanliga jobb och helt vanliga liv som hamnar i högst ovanliga, ibland direkt farliga, situationer och hanterar det efter förmåga. Så gott de kan helt enkelt. Tycker att det här är ingredienser som kan skapa en viss dynamik i en berättelse.

Yrkesmässigt har jag en brokig bakgrund med en del olika jobb. Är utbildad byggnadssnickare och har jobbat några år i branschen. Har också arbetat en hel massa år som väktare. Så det har genom åren blivit många nattliga timmar i tomma nedsläckta lokaler. Ensam med bara de egna tankarna som sällskap. Inte så dumt faktiskt. Kan till och med vara kreativt. I mer än tjugo år har jag även varit hyfsat framgångsrik som korsordskonstruktör under signaturen DaLi-X.

Vid sidan av har jag alltid skrivit en del. Och nu är det dags att komma ut ur garderoben, ja som författare alltså.

Dalmatinerbalkongen

Dalmatinerbalkongen

Halmstad 2001. Finn Ekdahl är nybliven singel och nyss inflyttad i drömlägenheten där det från början var tänkt att han skulle ha levt i tvåsamhet tillsammans med Vera.
Ett stort bokskåp, som han känt sig påtvingad att ta emot av den förre lägenhetsinnehavaren, kastar en mörk och dyster skugga där det står längs en vägg. Läs mer »
Kristina Uggla med omslaget till boken Visst har Max flax? Foto: Privat

Jag har ända sen jag var barn älskat böcker – att bli läst för, läsa för både mitt eget och andras barn. Nu är jag en storlyssnare på ljudböcker. Det i kombination med att jag är en kreativ person som tycker om att skapa på olika sätt, gjorde att en barnberättelse med illustrationer började ta form i mitt huvud – om den lilla Ugglan Max. Under något halvår så slukade Ugglan Max mitt liv under skapandeprocessen. Detta var för cirka 10 år sen, för sen flyttade Max in i garderoben men dök då och då upp i mina tankar … för inte ville jag gömma min berättelse där. Jag vill ju dela med mig av min berättelse till alla barn. Så nu debuterar jag som barnboksförfattare och känner redan att nästa berättelse om Ugglan Max börjar gro inom mig.

Visst har Max Flax?

Visst har Max Flax?

Författaren Kristina "Tina" Uggla berättar:

En berättelse om vänskap och att aldrig ge upp. Grunden till att en berättelse tog form hos mig är att jag ägnat hela mitt yrkesverksamma liv till våra viktiga barn - Framtidens makthavare. Jag har arbetat som förskollärare över 20 år. Läs mer »

Debutanten Alex Bennheden. Foto: Lina Nylander

Jag har under mitt skrivande liv ofta fått höra att jag förmedlar en stark igenkänning. Framförallt humor. Därför har jag ofta varit en smula förvånad över att människor skrattat eller tyckt om det jag skrivit, kanske eftersom jag bara skriver det jag ser. Att de där små detaljerna som vi alla ser eller är med om tas för givet av så många och att de helt enkelt missar det humoristiska i sammanhanget. Att man känner sig mer naken om man är naken i skor, mäns ovilja att fråga om vägen eller det märkliga i att spara barns mjölktänder. Sådana saker.

I stället för att enbart fokusera på det roliga djupdyker jag i min debutroman på samma sätt inom alla de okontrollerade känslor man hade som tonåring den där sista sommaren innan man blev vuxen. I det här fallet hände det i en liten stad på västkusten sommaren 1998 när tre vänner var med om liv, ångest, död och en jävla massa cyklande.

Jag hoppas att du kommer skratta, gråta och allt däremellan.

Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin

Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin

Detta är en berättelse om saltstänkta, ljumma vindar i en liten sommarstad den där sommaren när Sverige inte spelade fotbolls-VM i Frankrike. Den där sommaren när en oskiljaktig trio var med om liv, ångest och död. Läs mer »
Debutanten David Kamali. Foto: Daniel Olsson

Jag är född 1996 i Mashhad, Iran, i en sträng familj. Jag växte upp under ogynnsamma förhållanden, och böckerna blev min räddning. När jag var 15 år gammal hittade jag en bokhandel som sålde böcker som var förbjudna på grund av sitt innehåll, och jag köpte en Bibel. Jag började läsa Bibeln och då kom Jesus in i bilden, och hans ledarskap och ”view of life” förvandlade mitt liv. Jag valde att tro på honom, trots att det var olagligt. Året 2014 blev jag tagen av rektorn på min skola med Bibeln i min väska, och då insåg jag att jag inte kan stanna i Iran längre. Jag flydde mitt hemland och kom till Sverige, och Sverige blev mitt hemland. Boken Her Melanin, Her Skin kom till när jag insåg att vår ”mess” är en del av vårt ”message”. Utmaningen blev att försöka beskriva en berättelse som är baserad på sanna händelser i form av poesi, men jag intalade mig själv att ”if it doesn’t challenge you, it won’t change you”.

Her Melanin, Her Skin

Her Melanin, Her Skin

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2021-07-07
Passionate, sensitive and affectionate,
Her Melanin, Her Skin is a poetry collection of touching and tender emotional power.
Its story covers the joyous and sometimes heartbreaking relationship of two young lovers and their fiery romance, but it also targets social issues such as racial segregation and domestic violence. Läs mer »
Pelle Wistén debuterar som författare. Foto: Privat

Tänk att det som för många, många år sedan började som en lekfull hobby under fri tid så småningom blev mitt yrke. I nästan femtio år som skådespelare, regissör och konstnärlig ledare har jag fått uppleva hur kärleken och lusten till teater, dans och musik fått unga människor att växa och utvecklas i konstnärliga processer. Även om jag även arbetat som projektledare och kulturproducent har det alltid varit på teatern jag har haft mitt hjärta.

I februari år 2019 satte jag mig vid datorn och började skriva om passion och lust att arbeta nära unga i långa kreativa och sociala processer. När jag äntligen fick hålla i en personligt skriven bok kändes det omtumlande. I två och ett halvt år har jag försökt sammanfatta ett väldigt speciellt yrkesliv som jag haft förmånen att ägna mig åt.

När ljuset släckts

När ljuset släckts

Amatörteatern gör mig alltid rörd. Där finns varken bedrägerier eller förfalskningar. Allt går rakt på. Allt förvånar och är rikt på möjligheter. När ljuset släckts är en minnesresa bakåt om allt och alla som inspirerat mig, både i medgång och motgång. Läs mer »
Anna Larsson. Foto: Stefan Tell

Så många gånger har jag tänkt att jag ska sluta skriva och skaffa en sansad hobby. Istället har det bara blivit värre och värre med åren. Jag frilansade för att få loss skrivtid. Gick upp vid femtiden för att hinna skriva ännu mer. Grät när skrivkurserna tog slut. Irrade runt i Bagarmossen och under Paris broar för att hitta miljöer.

Bokkontraktet gav legitimitet åt galenskapen. Rensa ogräs? Tyvärr, enligt min FÖRLÄGGARE behöver huvudkaraktären bli mer sympatisk. Träna? Nja, nu är det så att minst en ziljon ”så” måste strykas i manuset. Det säger faktiskt min REDAKTÖR. Och boken är ju en romance så passionen måste nog vässas ett snäpp till. Säger FÖRFATTAREN!

Det bästa med utgivningen är ändå läsarna, att få dela min värld. Längtar! Läskigt också, så klart. Men oavsett om det blivit ett bokkontrakt eller inte, eller kanske en egenutgiven ljudbok – så hade jag nog aldrig slutat skriva.

Medan världen ser på

Medan världen ser på

Medan världen ser på är en känsloladdad roman om omöjlig kärlek och kändisskapets mörka baksidor.

Efter en rejäl livskrasch har Sara lagt karriären på hyllan och arbetar nu som ekonom på ett litet förlag i Stockholm. Men allt förändras då Hollywood får upp ögonen för förlagets succéförfattare Eben Carlsson. Läs mer »