Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Emelie de Lancey. Foto: Sara Elisabet Lindström

Min inspiration till Det brinner i skogen! kom en sommar då jag jobbade med skogsbränder och flera andra naturkatastrofer. Jag har länge varit fascinerad av kriser och jobbar sedan ett par år inom krisberedskap. Efter ett arbetspass började jag fundera på hur barn uppfattar kriser och vilka frågor som barn kan tänkas ställa. Dessa tankar blev anteckningar i min mobiltelefon, som så småningom blev ett utkast till ett bokmanus och till sist fanns Det brinner i skogen!

Att boken handlar om just skogen är inte så konstigt, då skogen är den plats där jag tänker som allra bäst och där jag känner mig som tryggast. Det kändes fint att få hylla denna underbara natur genom en barnbok och dessutom väva in mina egna barndomsminnen från Smålands skogar i små detaljer.

Jag hoppas att min barnbok kan få bidra till en spännande sagostund! Och vem vet, kanske kan den inspirera en nyfiken liten läsare till att också fascineras av kriser?

Det brinner i skogen!

Det brinner i skogen!

Freddie är hos farmor och farfar i deras  stuga i skogen. Plötsligt ser hon stora lågor  som sprider sig på andra sidan sjön. 
Det brinner! ropar Freddie.
Freddie och familjen måste lämna stugan  tills branden är under kontroll.
Det känns läskigt i magen, tycker Freddie. Läs mer »

Veronica Kronholm

Min kärlek till böcker började i ung ålder och drömmen om att bli författare har funnits där sedan barnsben. Tanken var då också att jag skulle bosätta mig på Australienska landsbygden och rädda kängurur på fritiden. Just den biten av drömmen har kanske svalnat en aning. 

Jag och min sambo kommer från Skåne men flyttade upp till Åretrakten i Jämtland 2019 för ett äventyr på ett par år. Vi trivs fantastiskt bra och njuter till fullo av den vackra naturen och lugnet. Jag arbetar dagtid som uppdragsledare för infrastrukturprojekt och ägnar fritiden åt mitt skrivande. Jag arbetar just nu med ett nytt manus inom samma dystopiska värld som K5, samt två andra science fictions. Jag hoppas det blir fler böcker i framtiden nu när jag äntligen vågat kasta mig ut, istället för att gömma mina historier i skrivbordslådan. 

Berättelsen om Prisma som reseguide genom tiden trodde jag på från dag ett, när jag började skriva hennes historia 2018, och jag är så otroligt glad att hon nu får se dagens ljus. 

K5

K5

Hon igen , viskade Jakob med raspig röst.
Ja, jag igen. Jag vet att detta låter underligt men den här manicken kommer att göra herrn kry igen. Jag tog ut den genomskinliga öronsnäckan ur mitt öra och satte den i hans.
Djävulstyg!
Jag svär att det inte är djävulens verk. Var snäll och lugna sig herrn.
Hans kropp ryckte till. Läs mer »

Kristofer Vernmark. Fotograf: David Brohede

Jag är psykolog och författare. I mitt yrke är verkligheten strukturerad, definierbar och vetenskaplig. Därför blir kontrasterna stora till poesin som främst varit en uttrycksform för det mest personliga, svårdefinierade och outtalade. Ändå söker sig de här världarna allt mer in i varandra.

Min poesidebut nu som då på Visto förlag är en diktsamling om ensamhet, sorg, tro, tvivel och livets rundgång. Att vilja röra sig framåt, men ge efter för passiviteten. Diktsamlingen är skriven på bunden vers med inspiration från stora svenska poeter som Dan Andersson, Anna Greta Wide och Karin Boye, och lyfter universella teman som lever i oss från tonåren, genom hela vuxenlivet.

Nu som då

Nu som då

det en gång tänkta ristat in
i rökstensrader står
och ingen plats att kalla min
där vänlig tanke går

Det är så självklart när jag väl upptäcker det. Att de här raderna kommer från en annan plats, en annan tid, ett annat jag. Ett ständigt närvarande eko. Ljuden och tankarna som jagar mig, utanförskapets lockrop och flyktens bris. Läs mer »

Marie Ek

Jag började skriva utan tanke på att det skulle bli en bok. Det var helt enkelt lustfyllt. Eftersom jag arbetade i skolan med yngre barn och deras skrivande blev det naturligt för mig att ta in dem i processen. De gav respons och idéer.

Jag ville skriva en bok för att stimulera barns läslust. Eftersom jag la märke till att mysterieböcker fångar många barn blev det inom den genren. Min ambition var också att belysa barns olika livssituationer. Genom huvudkaraktärerna blev det möjligt. Alma är en tjej med dålig impulskontroll och koncentration, Maria är en kristen flyktingtjej och August engagerar sig i miljöfrågor.

De tre spanarna : ett mystiskt försvinnande

De tre spanarna : ett mystiskt försvinnande

Instängda i en mörk jordkällare.  En orubblig dörr. Långt hemifrån. 

Alma vaknade denna första skoldag utan att ana vad som skulle hända. Hon visste ännu inget om det spännande mysterium som hon tillsammans med Maria och August  skulle försöka lösa. Och det var nog tur. Läs mer »

Louise Hultqvist och Lise-Lotte Lundgren.

Hej vi är Lisen och Lotta. Eller ja Louise och Lise-Lotte som vi egentligen heter. Men våra hela namn låter ju som två vuxna kvinnor som har ordning och kontroll på allt i livet. Fy va tråkigt!

Låt oss i stället presentera Lisen och Lotta. Vi är två mammor som verkligen vet hur livet med barn kan se ut både till vardags och i deras läromiljö. Genom att på nära håll följa barns utveckling i livet, har vi som mammor och barnpedagog lärt oss så otroligt mycket och nu vill vi ge dem något kul tillbaka.

Vi kommer genom våra böcker och spel göra det lättare att bygga självkänsla och att våga låta barn prova själva. Vi njuter av tanken att vi i framtiden inte bara hjälpt till att väcka ett intresse hos barnen, utan att vi också öppnat ögonen på vuxna över vilka kompetenta personer dom har där hemma. Det finaste vi vet är när det glittrar i barnens ögon! Dom ska nu få bjuda in till en fika som inte bara är god utan som dom gjort helt på egen hand. Vi har verkligen fördjupat oss och iakttagit barnen när dom bakar. Vart hittar dom information? Hur länge varar koncentrationen? Vilka moment klarar dom själva?

Den största utmaningen har egentligen inte varit barnvärlden utan att som förälder själv våga kliva åt sidan och låta dem prova sig fram. Vi släpper nu vår första bakbok för barn! Boken är illustrerad med bilder och symboler samt med minimal text för att vara så enkel som möjligt att följa steg för steg. Vi är stoltare än någonsin över att få presentera denna bakbok som vi vet kommer skänka så mycket glädje, självkänsla och roliga stunder tillsammans i köket.

Baka med Alma : strösselkaka

Baka med Alma : strösselkaka

Följ med in i Almas kök och baka en ljuvlig strösselkaka. I hennes kök är alla välkomna och med hjälp av färger och former kan alla följa med. Njut av den stoltaste fikan ni någonsin smakat! 

Med förberedelser och klistermärken, som finns längst bak i boken, hoppas vi skapa självständiga bagare världen över.

Läs mer »
Jenny Tapper.

Jag har jobbat som lärare i över tjugo år och skrivandet har hela tiden funnits med som ett intresse. Tallblod har jag skrivit på i femton år, fram och tillbaka men det är först nu som jag har tagit mitt författarskap på allvar och sett till att berättelsen har blivit klar.

Det är bara skogen som kan få mig att stressa av och hitta andningen igen. Att vara lärare och att ha familj innebär att vardagen viner fram och när jag blir tårögd av farten är det ut i skogen jag beger mig. I skogen, bland träd och mossa, infinner sig det lugn jag behöver. Där jag går på mina promenader är det få människor och det är bara min hund som ser mig när jag står lutad med pannan mot en tall. Min familj är ganska van vid att jag drar in kottar och grenar i huset. Jag måste ha skogen nära mig hela tiden. 

Med min bok Tallblod har jag kommit ännu djupare in i skogen och träden är ständigt närvarande, även mitt i stan där jag bor. Bland skorstenar och bilar hör jag dem, träden.

Tallblod

Tallblod

Sommarlovet är bara några dagar bort när något mörkt flyttar in i Myrans hem. Myrans pappa beter sig underligt och plötsligt en dag är han borta. Myran börjar höra viskningar från dungen bakom huset och en brännande saliv väller upp i munnen utan anledning. Något är på väg att hända med henne. Läs mer »