Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Rolf Jönsson. Foto: Privat

Jag har skrivit en biografi över min farbror Joel, folkskolläraren som blev skolchef samtidigt som han var den ledande politikern i Eslöv under drygt 40 år, för att inte nämna alla andra intressen och uppdrag som han så framgångsrikt hanterade. Jag fick idén efter att jag blivit engagerad i en arbetsgrupp som skulle sammanställa en jubileumsskrift till Enköpings arbetarekommuns 115-årsjubileum. Då väcktes tanken att lyfta fram Joels gärning, och dessutom bidra till att aktivt bevara minnet av en gigant inom många områden, inte bara politiken. Att jag själv har varit aktiv politiker underlättade. Arbetet blev enormt givande, med många kontakter med gamla vänner från Eslöv.

Jag har hållit på med skrivande ända sedan ungdomen – ett tag var journalist mitt drömyrke. Jag var redaktör för skoltidningen och skrev notiser till lokaltidningen. I min yrkesverksamhet märkte jag att det skrivna ordet ofta gav en stabilitet åt diskussioner och målsökande resonemang.

Joel Sallius : samhällsbyggaren

Joel Sallius : samhällsbyggaren

Ingen annan politiker har haft ett så stort inflytande på utvecklingen av staden Eslöv som Joel Sallius. Under dryga 35 år dominerade han det politiska livet i staden, i många år som ordförande i stadsfullmäktige och drätselkammaren, men också som ledamot och ordförande i olika styrelser, nämnder och kommittéer. Läs mer »
Marie Helmer. Foto: Privat

Jag växte upp i Ydre, en liten kommun i södra Östergötland. Där lever det vilda och vackra i skog och mark. Sjön har i hundratals år varit den viktigaste förbindelsen mellan byarna. Som liten kunde jag trollbindas av gamla sägner och den mystiska stämningen i naturen och jag tillbringade mycket tid i skogen och vid sjön. Under åren har jag flyttat runt och letat efter min plats på jorden. Jag har arbetat med reklam och marknadsföring, både som anställd och frilans. Så småningom hamnade jag i Helsingborg och här trivs jag mycket bra, inte minst för att jag nu har ett fantastiskt jobb som lärarassistent för ungdomar som behöver extra stöd. Historien till Bergtagen har i många år legat och grott och när jag nu lyckades få till mitt liv så att jag kunde få tid över att skriva, så skrev den nästan sig själv.

Bergtagen

Bergtagen

Var det en ond dröm eller var det verklighet det som Jenny upplevde när hon låg i koma? Vad det än var så får det stora konsekvenser både för henne själv och för hennes familj. Läs mer »
Renée Ripman. Foto: Angelica klang

Vårt hem är mer besökt än centralstationen i Stockholm, känns det som i alla fall. Med man och sju barn, två barnbarn, är det en konstant rörelse. Kanske är det därför katten Lennart tycks självmordsbenägen emellanåt, där han sitter mitt på vägen och agerar vägbula. Med flera tonåringar kvar under samma tak (samt alla deras vänner) har jag självutnämnt mig till expert på hur ungdomar tänker och agerar. Jag kan faktiskt inte minnas en enda tråkig dag här hemma. 

Sen jobbar jag ju som chaufför också. Obetald givetvis. De små ska än hit än dit. Det är inte lätt att hitta ”egen tid” när man är förälder. Min man har fått smak för meditation och verkar uppnå bästa effekt genom att bli magiskt onåbar. Det gör mig lite avundsjuk emellanåt. Jag valde att börja skriva, och försvinner då in i en annan värld där tankar, bilder och fantasi smälter samman. Med byrålådan full av manus som endast var tänkta för mig själv, lät jag till slut min syster Lorrain få ta del av historien om Rebecca och djävulens söner. Hon övertalade mig att jobba vidare för att få den publicerad. Tjat, pepp och hejarop under några år … och nu har den blivit publicerad som min första roman på den svenska marknaden.

Om det är något jag vill förmedla till mina barn är det att ”Våga drömma stort, gör slag i saken och lägg upp en plan vad ni vill ha ut av livet. Våga utsätta er för det okända, så är allt möjligt”. Barnen har tackat oss upprepade gånger för att vi finns där för dem. Som familj har vi ett eget motto vi lever under. ”I en riktig familj hjälps man åt.”

Rebecca och Djävulens söner

Rebecca och Djävulens söner

Starka färger virvlar runt omkring Rebecca och hon är tillbaka i drömmen igen, den där drömmen som återkommit de senaste månaderna. Den som aldrig vill släppa taget om henne.

Rebecca drömmer, färgstarkt och intensivt. En främmande varelse med gröna ögon besöker hennes flickrum om natten, men när hon vaknar bär hennes kropp på fysiska tecken från nattens erotik. Läs mer »

Författaren Per Hallén debuterar med den politiska thrillern Utan samvete.

Jag började skriva på Utan samvete för ett par år sedan för att utmana mig själv. Det är en politisk thriller som utspelar sig i nutid och är den första bok jag skrivit. Jag håller just nu på med del två i serien Utan Samvete, den har fått namnet Guldrånet

Jag är nog vad man skulle kunna kalla en mångsysslare. Jag har startat och gett ut tidningarna Vi Båtägare och Segling, har även gett ut Båtvärlden för alla båtintresserade under många år. Startat och drivit företaget Familjebåtar som tillverkade Omega segelbåtar, tillsammans med Rolf Gyhlenius, en gammal kompis. Jag har också arbetat som marknadschef på ett mässföretag i Stockholm och sysslat med affärsutveckling på Skandinaviens största mässbolag. Jag har arbetat en hel del med marknadsföring och reklam och är inte helt obekant med copywriting.

Jag ger ut boken Utan samvete på eget förlag eftersom det är trångt i portgången till de stora etablerade förlagen. Boken finns som ljudbok där böcker säljs på nätet. Kommer även som e-bok inom kort.

Utan samvete

Utan samvete

Åsa blir utsatt för sexuella övergrepp i tonåren och har nu i vuxen ålder bestämt sig för att söka rätt på gärningsmannen och hämnas. Kort därpå omkommer hon i vad som ser ut som en olycka. Hennes vänner anar att allt inte står rätt till och börjar snoka. Läs mer »
Gunnar Svebring. Foto: Privat

Jag har en fil mag i Litterärt skapande. Är vispoet och musiker. Har varit fascinerad av ordet ända sedan jag var ett litet tecken. Ordet gör oss till människor. I romanform försöker jag komma åt det som annars aldrig skulle bli sagt, även om det innefattar mörker – och ljus. Inom oss finns djup större än allt utanför. Vi är vandrande minnen. Min roman hade ingen plan, den kom till mig, skrevs genom mig – samtidigt som jag skrev ner den. Utan att kunna veta bars jag av en känsla att det skulle hålla. Känslan ledde rätt.

Min syn på skrivandeprocessen är för evigt förändrad genom denna resa. Liksom i livet måste man våga bejaka det oväntade. Jag skriver för att ta reda på, inte för att nedteckna det jag vet. I begynnelsen var ordet – och jag ser med skälvande förväntan fram emot det kommande …

Pakten

Pakten

En man som säger sig vara författare och i desperat behov av en bärande idé till den roman som skall ta honom ur hans prekära ekonomiska situation, får ett telefonsamtal av en för honom okänd man. Mannen säger sig ringa på uppdrag av ett äldre par, vars son försvann för mer än 30 år sedan och att han, den uppringde, var närvarande när det hände. Läs mer »

Författaren Yvonne Ehn. Foto: Johan Bonde Ferm.

Efter att ha utbildat mig till grafisk formgivare i USA, flyttade jag tillbaka till Sverige. Jag arbetade länge som konsult i Stockholm innan jag sökte mig till en mindre ort för en lugnare tillvaro. Åren i småstaden blev precis så trivsamma som jag hade hoppats. Medan hunden snarkade under skrivbordet, formgav jag flygplansmanualer. Sommarkvällar tillbringades med en picknickkorg i det gröna eller med vovven i cykelkorgen på väg till ett kafé. Jag är numera tillbaka i Stockholm, men lever ett stillsammare liv. Jag gillar att gå på bio och teater med mina vänner och klappar alla hundar som kommer i min väg.

Debutromanen Mina drömmars värde skrev jag för att jag ville berätta om en kvinna som inte längtade till storstaden och dess puls, utan som snarare sökte sig därifrån. Jag tycker om att skriva hoppfulla berättelser med lite, lite svärta, men som ändå slutar lyckligt.

Titel: Mina drömmars värde
Förlag: Word Audio Publishing
ISBN: 9789178293346 (ljudbok)
9789178293353 (e-bok)
Utgivningsdag: 20-11-2019 (e-bok) och 05-12-2019 (ljudbok)