Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Jocke Hartzell. Foto: Simon Berg

Efter 15 år i finansbranschen ville jag hitta nytt utlopp för min kreativitet. Utan att det från början fanns någon tydlig avsikt att det skulle bli en hel roman växte en historia fram successivt. Mitt skrivande är på intet sätt självbiografiskt, men jag hämtar mycket av min inspiration i händelser, platser och personer som jag haft förmånen att stifta en nära bekantskap med.

I boken berättar jag om den unge Jonas som letar efter mening i tillvaron. Som en typisk generation X-figur har han alla förutsättningar men saknar en idé om vad han ska göra med dem. Historien är fylld med anekdoter och stundtals humoristiska situationer, men i botten handlar den om en längtan efter frihet och om vad vi väljer att göra med vår tid på jorden. I mitt skrivande gillar jag att väva in kulturella markörer och bygga upp stämningar i miljöerna som historien utspelar sig i.

Kosmopoliten

Kosmopoliten

Vad skulle du göra om du som nyutflyttad och fattig student plötsligt fick reda på att ett stort arv väntar? Jonas har precis lämnat föräldrahemmet och lever studentliv på Stockholms budgetkrogar medan han aktivt skjuter fram tankarna på hur han ska hitta en meningsfull tillvaro som vuxen. Läs mer »
Författaren John Garpike. Foto: Josefine "JoJo" Larsson

Tänk dig att du slungas hundra år framåt i tiden. Du vaknar upp i en ung flickas kropp. Det är med hennes ögon du börjar tjuvlyssna på vår främmande framtidsvärld. Din att utforska. Tanken fascinerade John. Hans debut blir din debut.

Tillsammans drivs vårt drama, om vilka tankar och relationer … som gör dig till dig – en människa oberoende årtal. Då spelar tiden ingen roll.

För John frågar: vem blir du när din tanke tvingas tänjas? John vill utmana den tid du lever i. Den värld du tror dig uppfatta. Gör dig redo. Fjäder från en katt är den första delen inom Tsunamiprojektet.

I professorskorridorerna, under Johns tid som forskningskoordinator, frodades de filosofiska samtalen. Tsunamiprojektet blev arenan som summerade allt som då förtrollade John och som nu driver hans penna. Hans jakt på livets stora frågor. Ett sökande som tar oss in bakom huden på människan, vidare in genom skrevan bortom vår verklighet.

Fjäder från en katt

Fjäder från en katt

Du litar blint till vad du ser och upplever. Gör inte det. Visst, världen är en plats vi tror oss begripa. Vi har löst alla gåtor, våra sinnen övertygar. Lever i en tid utan mysterier? Men om hundra år anar vi sanningen. För hur förklarar vi den röda och blå månen som dykt upp på himlen? Snart nog inser vi att våra sinnen är begränsade. Och du, min vän. Du är grundlurad. Läs mer »
Karin Stammarnäs. Foto: Anders Nicander

Jag är född 1971 i Linköping och bosatt i Bohuslän. Jag är anställd inom kultursektorn. Att skriva är en slags pågående process jag haft sedan jag var barn. Samtidigt som jag uppmuntrar andras skapande varje dag har jag haft en känsla av blygsel i att jag själv gör detta – men nu var det tillslut dags att släppa ut den sidan hos mig själv. Berättelsen krävde det av mig. Jag tillät mig att bli som förälskad. Allt började då jag var i Lund och såg en skylt i ögonvrån. Texten var vacker, som en boktitel tänkte jag. Diktsamlingen ges ut på ett hybridförlag som ger ut manus de anser håller hög kvalitet där författarna har en bok med smalare målgrupp. Det är inte ett traditionellt förlag men inte heller en författares eget förlag. Det passar mig utmärkt. Jag är en mångfacetterad person som är van att göra saker själv.

Debutanten Åse Åsenlund. Foto: Jonas Nerbe

”Du borde skriva en bok om hur det var i tv-världen under 90-talet”, sa en vän för några år sedan. ”Om stalkern som förföljde dig.”

Det blev kicken i baken jag behövde för att även lyssna på rösten från insidan, den som ohörd knackat på så många gånger. Fokus, tänkte jag, gick ner i arbetstid och hyrde ut en del av mitt hus för att finansiera mitt tilltag. Jag fick flow och det blev en spänningsroman i storstadsmiljö. Färdig men outgiven.

Debuten blev istället en roman i feelgoodanda som utspelar sig i en fiktiv liten ort. Om en kvinnlig präst med dunkelt förflutet som chockar bygdens invånare med sin brist på impulskontroll och fördomsfulla människosyn.

När jag inte skriver jobbar jag med research för tv-programmet Malou efter tio. Det är fantastiskt att få tala med människor som bär på spännande och drabbande livsöden. En skatt jag har med mig i mitt skrivande.

Saligt uppdrag

Saligt uppdrag

Efter åratal av kringflackande prästliv har Ulrika Johannesson, 45, nått höjden av sin karriär som kyrkoherde i Vassätra, en gudsförgäten ort utanför Halmstad. Med bra lön, stort ansvar och vacker prästgård har hon äntligen hittat hem. Läs mer »

Virve Hedenborg. Foto: Fredrick Francke

När jag var barn älskade jag böcker fulla av dimmiga hedar, osaliga andar, tidsresor och tavlor som egentligen var fönster till andra världar, så när jag skrev mina första barnboksmanus var det givna teman. Men inget förlag nappade.

Då tänkte jag på andra böcker som gjort stort intryck, som Den långa vägen hem och Barnen från Frostmofjället. Jag ville skriva en bok om barn som klarar sig i ett äventyr genom att lita till sig själva och sina kunskaper. Så jag skrev Skärgårdsstorm. En bok som också handlar om gryende vänskap.

Jag har jobbat som journalist i över tjugo år. Det är ett spännande och roligt jobb, men jag hade sällan ork över till att skriva annat än artiklar. För några år sedan sadlade jag om till analytiker vid polisen. Det har gett mig lusten att läsa och skriva skönlitterärt tillbaka. 

Jag har tänkt att jag ska leta upp mina gamla skrivböcker från skolan. Kanske kan jag återanvända någonting? Men först ska Skärgårdsstorm släppas, och så ska jag skriva klart uppföljaren.

Skärgårdsstorm

Skärgårdsstorm

A.K. Sydegård debuterar som författare. Foto: Magnus Liam Karlsson

Allt börjar med en diffus dröm om att få skriva. Jag vet bara inte om vad. Så jag blir journalist och arbetar på tidning. Jag skriver om klosterbyggen och 5:2-metoden. Intervjuar popstjärnor och fotvårdsspecialister. En dag har jag gjort mina 10 000 timmar, plus några till. De där det sägs man behöver ha övat för att bli bra på någonting.

Då blir det en barnbok.

Jag trodde det var en deckare jag hade i mig. Eller kanske chick lit. Men det var en feelgood-bok för unga, om en tjej som är modigare än jag: smart, rolig och framåt. Som är nära att tjäna en miljon tack vare att hennes brorsa är lik Justin Bieber.

Hur blev det så?

Jag började skriva. Och jag visste redan från början att det skulle bli ett fartfyllt äventyr utan pekpinnar. Och att huvudpersonen skulle vara en tjej – som är rolig på ett galet sätt. Sådär som mest killar har fått vara i barnlitteraturen. Resten gav sig själv.

Av bara farten fick jag idén till bok nummer två. Den är redan på gång.

Bror till salu

Bror till salu

Det är en perfekt affärsidé och 13-åriga Zoe har allt som krävs: Ambitionen att bli världens yngsta it-miljonär. En mobil med bra kamera. Ett Instagramkonto med hundratusentals följare. Och förstås: en brorsa som ser exakt ut som Justin Bieber. Nästan. Läs mer »