Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Eva Martinsson debuterar i januari 2021. Foto: Privat

Glädje och skyldighet, är orden som bäst betecknar varför jag skriver. Glädjen i att få lyssna till människors berättelser om sig själva och sina liv,
har alltid funnits hos mig. Och genom att ta del av innehåll i olika gamla arkiv, som jag blev tipsad om för några år sedan, såg jag historier växa fram.

Fantasin blev mitt trollspö i skapandet och levandegörandet av personer och händelser, som successivt skulle komma att bli min bok. Detta gav mig en känsla av djup tillfredsställelse.

Tidigt i min skrivprocess kände jag också en skyldighet att, särskilt gentemot kvinnor som kämpat mot fattigdom, fördomar och förtryck, synliggöra dem i vår tid. De levde och drömde, precis som vi – i vårt land, i en tid, inte alls långt borta.

Min drivkraft och glädje, var också att dessa kvinnor skulle bli sedda och lyssnade till av nutida människor, läsarna.

Alma : en kvinnohistoria

Alma : en kvinnohistoria

ALMA – en kvinnohistoria är en historisk roman som spänner över de första sju decennierna på 1900-talet. Berättelsen börjar i ett fattigsverige med avgrundsdjupa skillnader mellan fattig och rik, och skildrar, genom några kvinnoöden, det långsamt framväxande välståndet.
I centrum står Alma, som föds i ett fattigt hem i Dalsland. Läs mer »
Annica Jäverby. Foto: Privat

Jag är född 1974 och har över tjugo års erfarenhet som grundskolelärare med en magister- och masterexamen inom specialpedagogik. Nu arbetar jag som specialpedagog på halvtid inom grundskolans senare del. Utöver det doktorerar jag på halvtid och forskar på ämnet hemmasittande elever.

Utbildning och lärande är en stor passion i mitt liv och jag har deltagit i konferenser runtom i världen för att samtala om och diskutera lärande. För två år sedan väcktes tanken om att skriva skönlitterärt.

Debutromanen Brustna relationer växte fram under en period av intensivt skrivande, och skildrar mina egna upplevelser av kärlek och svek, skriven i romanens berättande form.

Brustna relationer

Brustna relationer

Maries hemliga förälskelse sedan tonåren blir äntligen besvarad och allt tycks gå som på räls för henne. Men kärleken kantas av svårigheter och innan hon vet ordet av står hon inför en sorglig separation. När Marie äntligen vågar älska igen dras hon in i en familjs intriger och hennes liv fylls av händelser så märkliga att de tycks vara tagna ur en saga. Läs mer »
Debutanten Maja Björklöv. Foto: Pressbild

Med boken Äktenskapet har jag försökt göra en litterär relationsroman av någonting jobbigt.

Inledningsvis var skrivandet en berättelse om otrohet. Ett sätt att efter ett decennium lägga det bakom mig. Få mer distans än bara tiden. Sätta punkt. Men efterhand växte historien.

Den kom att handla om mer; ett utforskande av tillkortakommanden, förälskelse, klass, ilska, tystnad, vänskap, jämvikt, acceptans. Framförallt om livet mellan trettio och fyrtio, när man har småbarn och ska försöka få ihop vardagen med familj och arbete. Den tiden av livet då man inte ens hinner läsa en bok.

Först skrev jag under semestrar, kvällar och helger, sedan på heltid. Jag har gått två år på Skrivarakademins heltidsutbildningar. Det var fantastiskt.

Innan arbetade jag i trettiosex år i reklambranschen. Efter många år med korrekturläsning och samtal om reklamtexter så har jag ett språk som förhoppningsvis är ovanligt lättbegripligt. Förebilden är Bodil Malmsten.

När jag inte skriver, läser eller är ute med hunden, då simmar jag. Förra året lärde jag mig att göra voltvändningar, det är jag också stolt över.

Äktenskapet

Äktenskapet

 

De var lyckliga, Hanna och Mårten. Familjen, huset, resorna. Det var ett bra liv. Och nu. Familjeidyllen som slits itu.  

Efteråt. Genom närtid, nutid och dåtid försöker Hanna förstå.
Vilka de var och vilka de blev.
Trohet, godtrogenhet, otrohet? Klass? Makt, tigande och vanmakt. Obalans, jämvikt. Ilska, kyla, irritation. Läs mer »

Debutanten Philomène Grandin. Foto: Carla Orrego Veliz

Jag är uppvuxen bland ord, konst och musik. Mitt i kärlek och mitt i Stockholm. Ibland fanns sedlar i pappas ficka, ibland fanns inget. Ibland kom journalister som ville veta hur pappa kände Bob Dylan, Patti Smith, Allen Ginsberg och en massa andra. Ibland tittade jag och pappa på folkdansare som hade på sig knätofs. Jag levde i en svensk värld med dagis, skola och fritids och så en annan fylld av konserter och minnen från pappas tid i New York. Ett eko från 60-talet när hans Folklore Center var ett mecka för musiker och poeter.

Var vi än var fanns pappas och min dagbok alltid med. Vi skrev, han i sin lilla och jag i min stora. Så fortsatte jag att skriva, som tonåring, som vuxen, som mamma och till sist som den dotter jag blev till ett pappabarn. Jag skrev om allt det vackra och allt det svåra, om alzheimer, farväl, fattigdom och hemlöshet, om glädjen att få dansa med honom, både som liten och på Nobelbanketten 2016. Jag skrev om ”true pure love” som pappa skulle säga.

Glöm allt men inte mig

Glöm allt men inte mig

Det är 80-tal och Philomène och hennes pappa lever ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Pappa är Izzy Young, legendaren som upptäckte Bob Dylan och vars Folklore Center i New York utgjorde scen för musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg.

Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens. Läs mer »

Debutanten Per Starke. Foto: Mikael Ringlander

Jag är född och uppvuxen i Göteborg. Jag har studerat teologi i sju år, med inriktning mot religionsfilosofi. Därefter har jag gjort en chefskarriär inom diverse branscher: IT, forskning och utbildning, rehabilitering, hotell och vård. Idag arbetar jag som chef inom Svenska kyrkan med ansvar för hela Svenska kyrkans digitalisering och samverkan inom IT, administration, lönehantering och ekonomi.

Jag har tre vuxna barn och bor på en ö på västkusten, där jag ägnar mig åt mina fritidsintressen segling, havskajak och idéhistoria.

Min debutroman Den florentinska liljan är första boken i en planerad svit om Europas utveckling från 1400-talet till idag. Jag arbetar också med en bok om ledarskap, där modern ledarskapsteori exemplifieras genom FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld.

Den florentinska liljan

Den florentinska liljan

Ett underbart vackert litet flickebarn med mörkt yvigt hår föds 1420 på studentområdet i Padua norr om Florens. Kommer skandalen leda till att kvinnor förbjuds på universitetet? I hennes omedelbara närhet finns de tre studentkamraterna Cusanus, Toscanelli och Cesarini. Den första gav oss en modern vetenskapssyn. Läs mer »

Debutanten Johan Arnerlind. Foto: Karl-Henrik Larsson

I större delen av mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat med att skapa koncept för att få människor att lyckas komma igång med sin träning och fortsätta träna – att etablera en träningsvana. Från Personlig Tränare till koncernledande positioner för en av Nordens största träningskedjor.

Min största drivkraft och passion för branschen är och har alltid varit att göra skillnad för människor och göra träning till något enkelt – så att det blir av. Att lägga fokus på ATT träna snarare än vad eller hur. Jag vet hur jobbigt det första steget till träning kan vara för många, men också hur liten insats som behövs för att höja din livskvalitet.

För tre år sedan slog mig tanken att paketera min erfarenhet, kunskap och filosofi till en bok och metod som många kan få hjälp av, och nu är den äntligen publicerad.

Bokens syfte är att få dig att ta de första stegen till träningsvana, och bli en person som mår bättre, har mindre ont och orkar det du vill i vardagen.

Jag är 35 år, älskar att umgås med min familj och vänner – gärna utomhus. Min egen aktivitetstid lägger jag gärna på ultradistanslöpning, styrketräning, golf och kite-surfing. 

Den enkla vägen till träningsvana - en metod av Johan Arnerlind

Den enkla vägen till träningsvana - en metod av Johan Arnerlind

Det finns många böcker om hälsa och träning på marknaden, men detta är inte en i mängden. Den enkla vägen till träningsvana är en unik bok som ger dig precis det du behöver – den enklaste möjliga metoden för att komma igång och, framförallt, fortsätta med din träning. Läs mer »