Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred), glöm inte att ange fotograf. Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren, inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Kerstin Bergman. Foto: Andreas Gruvhammar

Jag har beskrivits som både den galnaste och den modigaste. Deckarexperten som ger sig på att skriva en egen deckare – dumdristigt var ordet, sa Bull. Men när jag insåg hur kul det var att skriva skönlitterärt ville jag ändå se om jag kunde få ihop en hel bok. Och när jag fått det, ville jag se om den dög. Och när förlaget sa ja, var det bara att blunda och kasta mig ut.

Jag tillbringade mina första år på Ekerö. Det var där jag hade den trygga barndom som på så många sätt format mig till den jag är idag. Men som van deckarläsare vet jag att det under den idylliska ytan alltid finns något annat. Och när jag började skriva om Ekerö smög det sig in, mina minnen förändrades och blev till någon annans. Den stekande sommarsolen kastade tunga skuggor under villaträdgårdarnas buskage. Nya släktingar och barndomskamrater dök upp bärande på hemligheter. Mystiska saker började hända och själv hade jag fullt sjå med att hinna skriva ner allt det som så småningom blev till Oskuld och oleander.

Oskuld och oleander

Oskuld och oleander

Iris Bure återhämtar sig som bäst från ett stort svek när dödsbudet kommer: Faster Irma har gått bort. Efter sig lämnar hon Iris barndomshem, huset på Ekerö. Med några semesterveckor till godo erbjuder sig Iris att röja upp och återvänder till platsen där hon växte upp. Men det som börjar som en enkel flyttstädning får snart mörkare karaktär. Läs mer »

Emma Rävås. Foto: Nille Leander

Mitt namn är Emma Rävås och jag tror faktiskt inte att jag kan sluta skriva. Ibland har jag försökt och då drömmer jag om att skriva böcker eller musik på nätterna. Så jag har fortsatt att skriva och när folk säger ”när ska du skaffa ett riktigt jobb?” har jag bara skrattat. För det enda jag kan och vill göra är att skriva.

Istället för att skaffa det där riktiga jobbet gick jag på Lunds universitets författarskola. Där fick jag tillfälle att umgås med andra skrivande människor och få personlig handledning. Det var där boken om Andrea växte fram.

När jag inte skriver böcker skriver jag som sagt musik och jag har släppt två skivor under namnet Emma Carolina. Annars tillbringar jag tiden med att umgås med mina vänner, lära mig allt om popmusik och skapa onödigt specifika spotify-spellistor. Fast just nu går mycket tid åt till att hoppas att folk kommer gilla min bok, om jag ska vara helt ärlig.

Jag händer jämt

Jag händer jämt

"Andrea? Har något hänt?"

Nej, fina syster, inget har hänt. Jag har hänt. Jag händer jämt och det kan du inte förstå. Förlåt, fina syster. Jag går ut. Går, springer, cyklar. Fort. Maklig takt är för folk som kan andas.

När sextonåriga Andrea träffar den tre år äldre Hedvig slår förälskelsen till bortom all kontroll. Läs mer »

Moa de Bruin. Foto: Henrietta Bruto

Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att skriva om olika familjekonstellationer. I en berättelse jag skrev när jag var liten hade familjen 24 barn. Lite många karaktärer att hålla koll på kanske så när jag nu i vuxen ålder har skrivit min första kapitelbok består familjen av mamma, pappa, tre barn och en moster. Svanson är efternamnet, och i centrum står Vera 11 år.

Jag har, precis som de flesta skrivande människor, alltid skrivit på olika sätt. Allt från skoltidning, krönikor, copytexter och sedan 2008 en blogg. Till skillnad från bloggandet, eller i mitt jobb som kommunikatör, kan jag i det skönlitterära skrivandet fabricera loss precis som jag vill. Får jag ens hitta på så här? Jo det får jag! Kan det vara så här skruvat? Ja det kan det! Befriande!

Jag älskar att försätta mina karaktärer i olika situationer för att se hur de ska ta sig ur det. Knasiga situationer har det visat sig att familjen Svanson är experter på och jag har haft väldigt roligt när jag skrivit om Vera och hennes familj!

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Möt Vera Linnea Svanson: teaterapa, chokladmilkshake-älskare och dagboksskrivare.
Vera går i femman och ÄNTLIGEN ska hon få vara med och spela Det lilla monsterbarnet, den klassiska pjäs som skolans teatergrupp framför på halloween. Tänk om hon till och med skulle få en huvudroll, det vore drömmen!!!

Samtidigt når galenskapen nya nivåer hemma hos familjen Svanson. Läs mer »

Cissi och Mats Erwald. Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet

Vi är ett gift par som jobbar tillsammans i vårt gemensamma bolag där Mats är mentor, coach, chef att hyra och Cissi är grafisk formgivare. Vi är hängivna friluftsentusiaster som vill inspirera fler till att reflektera och våga förändring. Det här är den första bok vi skriver, men inte den sista.

För några år sedan startade vi ett bolag tillsammans för att få arbeta ihop och kunna styra mer över vår tid. Vi valde att lägga om våra liv för att ha möjlighet att åka mer skidor och vara mer i naturen.

I en sittlift härom året i alperna upplevde vi att alla nedanför var så stressade. De hade så bråttom iväg när de egentligen var där de ville vara. Känslan ledde till långa diskussioner omkring stress, närvaro och prestation. Där och då föddes vår lust till att börja skriva och idén till boken Slow Skiing.

Slow skiing - närvaro och medvetenhet för större upplevelse

Slow skiing - närvaro och medvetenhet för större upplevelse

Slow Skiing är en bok om kärleken till snö. Vi får möta Frida Hansdotter, The Bunch genom Magnus Granér och Alex Hackel, Evelina Nilsson, Andreas Jonsson, Martin Alzén, Per Strömberg samt Mårten Johansson i personliga intervjuer där de berättar om sin syn på livet och skidåkning. Intervjuerna varvas med storslagna bilder och författarnas egna reflektioner och berättelser. Läs mer »
Mia Rindetoft. Foto: Privat

På golvet i studentrummet utanför Kristianstad började jag klottra ner de första raderna, till vad som senare skulle bli min första publicerade barnbok. Fast, egentligen började allt mycket tidigare än så. I källaren ligger lådor med skrivböcker, dagböcker, serieteckningar och lustiga figurer i skolböckerna. Genom fantasin har jag gestaltat tankar och känslor sedan jag lärde mig skriva. Jag hade en underbar lärarinna i grundskolan som lät oss skriva mycket och hitta på egna berättelser. Vi fick ett skrivhäfte med en linjerad sida och en blank. Tanken var att vi skulle rita en bild till texten och ingen behövde be mig två gånger. Det blev hästberättelser, sagor om djur och människor och roliga skämtteckningar.

Rita, skriva och hitta på! Om man nu har ett kall på denna jord, så måste detta vara mitt, men resan har inte varit spikrak. Det handlar om att våga tro på det man gör.

Mobusen och de förtrollade jordgubbarna

Mobusen och de förtrollade jordgubbarna

Mobusen är en liten björn som bor o Dalen med sina vänner, där de lever ett fridfullt liv. En dag dyker en hemsk varelse upp i Mobusens trädgård och kastar en förtrollning på hans jordgubbsplantor.

Jordgubbarna börjar växa och blir gigantiska. De får eget liv och kan till och med tala. Läs mer »

Mitch Fredriksson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Hösten 2017 skriver jag dom första raderna på det som ska bli min debutroman. Jag har innan det gått flera skrivutbildningar. Gjort otaliga försök med noveller och romaner, men inte landat i något jag själv gillar ens. Jag kommer bara längre och längre bort från det. Det är nånstans i den där frustrationen som jag fattar ett beslut och börjar skriva dom där första raderna. Det jag bestämmer mej för är att jag aldrig mer ska ödsla tid eller språk på nåt jag inte känner starkt för. Att allt jag skriver måste utgå från sånt jag själv älskar att läsa om. Och då äntligen släpper det.

Jag hoppas att dom som väljer att läsa min bok ska känna att dom får komma riktigt nära en annan människa (om än påhittad), och att läsningen ska kännas i hela kroppen.

Fail

Fail

Av alla tusentals auditions, varför var dom tvungna att visa just min?

När Kattis blir offentligt förnedrad i en artisttävling i teve rasar hennes värld. Hon har varit skolans drottning och styrt både vänner och fiender med järnhand, nu ser hennes fiender chansen att störta henne. En hatkampanj drar igång, men Kattis tänker inte backa. Läs mer »