Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Författaren och föreläsaren Karin Hägglund. Foto: Pressbild.

Jag började skriva för att komma ihåg och försöka förstå vad som hade hänt med mitt liv. Nu, över fem år senare, är jag redo att dela min historia i boken: Så skilde döden oss åt: Mardrömmen cancer mitt i livet.

Jag har skrivit om sjukdomstiden, sorgen och sökandet efter mening och energi i livet igen. Det svåra med att våga möta alla känslor. När vi delar våra historier blir vi mer mänskliga inför varandra. Så tänker jag. Jag är f.d. elitidrottare, flerfaldig svensk och nordisk mästarinna i karate, och har även varit assisterande förbundskapten för svenska karatelandslaget. Det var inom karaten jag träffade mannen jag delade livet med i över elva år innan han gick bort. Tidigare har jag arbetat med folkhälsofrågor och idag jobbar jag som forskningsassistent inom idrottspsykologi. Jag är helt enkelt nördigt intresserad av vad som får oss att må bra och vilja utvecklas. Jag föreläser också på temat: Konsten att vara hållbar i en föränderlig värld.

Så skilde döden oss åt : mardrömmen - cancer mitt i livet

Så skilde döden oss åt : mardrömmen - cancer mitt i livet


”Han tittar bort, blicken är långt borta. Sen vänder han sig till mig och jag ser hans ångest. Jag känner knappt igen hans röst:

- Jag har fått min dödsdom.”

Karin är 32 år och har varit tillsammans med Peter i tio år. Hon tävlar i karate och är svensk och nordisk mästare. Det är då de får reda på att Peter har cancer. Läs mer »

Författaren Karoline Sakoury Pettersson. Foto: Gal Sakoury.

Orden, till min debutbok, fullständigt bubblade och fräste ur mig efter att vi bott i Israel i några år och under den tiden utkämpat en kamp på liv och död. En berättelse som kändes viktig att få nedskriven och bli berättad började sakta men säkert att ta form. 
Född och uppvuxen i Sveriges sydöstra hörn, i Karlskrona. Flyttade 2009, tillsammans med man och söner, från Stockholm ner till Israel och Medelhavet. 

När jag inte skriver böcker jobbar jag med marknadsföring på ett högteknologiskt företag i norra Israel, skriver krönikor för Blekinge Läns Tidning, samt studerar på Haifa universitet för att bli licensierad turistguide. Licens är ett lagstadgat krav för att få guida turister här i Israel. Landet som är heligt för så många. Det är ett fantastiskt sätt att också få inspiration till att skriva mer, genom att studera religion, historia, arkeologi och politik varje vecka ute i fält under två års tid. 


Titel: Liv
Förlag: Word Audio Publishing
ISBN: 9789178296095 (ljudbok) och 9789178296101 (e-bok)
Utgivningsdag: 01-10-2019

Aja Lund. Foto: Privat

Hela mitt liv har jag skapat, dokumenterat och samlat på saker. Jag växte upp i en enslig landsbygdsmiljö, där hände det inte mycket, men i min fantasivärld hände det desto mer. Varje skräp och udda pryl blev till viktigt material för mig och redan från barn blev jag beroende av saker – jag använde dem för att skapa och för att uttrycka mig. Men jag samlar inte på saker för sakernas skull, jag samlar på saker för att de bekräftar min mänsklighet. Jag samlar inte bara på döda ting. Jag samlar också på liv och känsla. Jag samlar på människor fulla av liv. Människor som var och en alltid innehåller en exklusiv historia. Det är där allting börjar. Plötsligt blir sakerna en bisak.

Jag är utbildad medianom/fotograf och bokprojektet började som ett examensarbete vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad och svällde ut till en omfattande bok. Jag bor med min man och fem barn i den lilla byn Purmo i Finland och driver tillsammans med en kompanjon livsstils- och byggnadsvårdsbutiken Lundagård i Jakobstad. 

Jag är en samlare, jag vill ha mer!

Jag är en samlare, jag vill ha mer!

I debutboken Jag är en samlare, jag vill ha mer! tar Aja Lund avstamp i sin barndom, där hennes eget samlande började i en enslig landsbygdsmiljö i Markby, Nykarleby. Där hände det inte mycket, men varje sak och skräp blev till viktigt material för hennes fantasifullhet och uttrycksbehov. Trettio år senare gör hon en bok av sin resa genom livet som samlare. Läs mer »


Författaren Izabelle Åman. Foto: Privat.

Izabelle Åman heter jag. Jag är uppvuxen i Tornedalen men bosatt sedan femton år i Luleå. Att skriva är något jag alltid älskat – det är förknippat med frihet för mig. Jag kan både skapa och förstöra, förändra och förbättra. Just nu skriver jag på ett nytt manus och händelserna utspelar sig i Luleå. 

Min debutroman är verklighetsbaserad och skrevs för att öka förståelsen för vad som händer i en våldsam relation. Jag föredrar egentligen att skriva fiktivt. Jag håller mig inte till någon specifik genre, gissningsvis för att jag låter kreativiteten styra och då kan det mesta hända. Det enda jag ännu inte bemästrat är fantasy-genren. Jag skriver något varje dag, vissa dagar mer, andra mindre. 

När jag inte skriver tillbringar jag min tid med min man och bonusdotter. De ger mig både inspiration och motivation. Jag värderar tiden med familjen väldigt högt. Mina passioner är vitt och brett spridda, och de berör bland annat litteratur, inredning, mode, musik, teater, film, vetenskap, filosofi. Att bli kallad kulturnörd är en komplimang för mig.

Titel: Spår av dina händer
Förlag: Word Audio Publishing
ISBN: 9789178295432 (ljudbok)
9789178295449 (e-bok)
Utgivningsdag: 16-09-2019

Författaren Emelie Ljungberg. Foto: Peter Muld.

Jag har alltid drömt om att skriva en bok, men först när jag själv drabbades av en djup och utdragen livskris och började skriva för att bearbeta den, blev det en bok.

Jag började skriva kortare blogginlägg när jag ställdes inför situationer i livet som jag som ofrivilligt barnlös upplevde starka känslor kring. När jag sedan gick en skrivarkurs sommaren 2016 insåg jag att jag redan hade skrivit ganska mycket i ämnet och tänkte för första gången att det kunde bli en bok. Skrivandet har för mig delvis varit terapi och hjälpt mig bearbeta den utdragna livskris som ofrivillig barnlöshet innebär. Men ännu viktigare har det varit att genom boken försöka minska tabut att prata om ofrivillig barnlöshet, att nå ut med berättelsen om hur det känns att vara drabbad och att öka kunskapen och förståelsen hos omgivningen. Jag hoppas också att Längtansresan ska få andra i samma situation att känna sig mindre ensamma.

Längtansresan : en berättelse om ofrivillig barnlöshet

Längtansresan : en berättelse om ofrivillig barnlöshet

Längtansresan är en självbiografisk roman om ofrivillig barnlöshet. Det är en berättelse om en sorg som aldrig tar slut, om ett utanförskap som är svårt att förstå för alla som har barn och om att leva med en längtan efter barn som dagligen gör sig påmind. Läs mer »

Författaren Erik Ehrnst. Foto: Privat.

Platsen var helt enkelt för bra för att inte skriva om den. Det var precis så jag kände när byrån jag jobbade på skulle flytta från de vackra, gamla, anrika våningarna till mer moderna lokaler. Drömmen om debutromanen hade länge funnits där, så en gråslaskig vårdag satte jag mig ner och bara började. Jag visste redan tidigt att jag ville skriva spänning, en klassisk mysdeckare med en touch av feelgood. Det stod också klart att jag ville ha en kvinnlig huvudkaraktär, samt att miljöerna skulle spela en näst intill lika viktig roll som karaktärerna och själva intrigen, och då började berättelsen sakta men säkert växa fram.

När jag inte skriver umgås jag så mycket jag kan med familj och vänner, samt arbetar som administrativ chef. Har ofta en ljudbok i lurarna, och ägnar mig (medvetet eller omedvetet) åt ständig research för nästa bokprojekt, vilket faktiskt ger en extra krydda åt tillvaron.
Foto: privat

Titel: Byrån
Förlag: Word Audio Publishing
ISBN: 9789178293261 (ljudbok) och 9789178293278 (e-bok)
Utgivningsdag: 08-07-2019