Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Mathias Gustafsson

Den här boken kokar ihop det mesta av vad jag som barn velat läsa. Åtminstone tror jag det, även om jag inte läste mycket böcker som barn, tråkigt nog.

Det var först i tjugoårsåldern som jag började läsa på riktigt. Men bara de bästa böckerna och författarna. Så den kräsna jag letade klassiker att låna eller köpa. Det är starka minnen och upplevelser i den åldern. Jack London hade ju alla i bokhyllan mer eller mindre, och minns att det fanns en så härlig berättarglädje i de gamla böckerna.

Snart provade jag att skriva själv också. Hade alltid tecknat och insåg att skrivandet var en ny form av kreativitet som var oerhört rik och svår. Nu har det gått flera år, men i huvudet känns det som jag lärt mig något. En spännande resa tar fart och ”Isla” får bli min budbärare denna gång.

Isla : hem till Molnbergen

Isla : hem till Molnbergen

När Isla bevittnar något hemskt i grannbyn ställs hennes hopp om livet på ända. Det sägs att en grym erövrare, mister Stéke, söker efter drottningen för att bli kung och dödar alla som står i vägen. Isla tvingas fly med föräldrarna samma dag hennes bror återvänder, en bror Isla aldrig vetat om. Läs mer »

Ditti Arvidsson. Fotograf: Jan Arvidsson

Jag heter Ditti Arvidsson och debuterade som författare 2021 med spänningsromanen Ryska dockor & kalejdoskop. Då hade jag hunnit gå i pension och fyllt 66 år, alltså en sen författardebut. Året efter gav jag ut romanen Majken – Ett dolt livsöde.

Först gav jag ut bäggeböckerna i egen regi men nu har jag turen att få ge ut Majken via Visto förlag, vilket är jättespännande. Ska bli så intressant att se vad det kan leda till.

Jag är född i Göteborg men har bott en stor del av mitt liv i norra Halland. Sedan ett 20-tal år är jag tillbaka i Göteborg. Min inspiration hämtar jag i vardagen och sitter gärna och skriver på vårt torp som har anor från mitten av 1800-talet.

Förutom att skriva ägnar jag mig gärna åt familjen, man, barn och barnbarn. Middagar och fester är också ett stort intresse.

Jag har arbetat många år i reception, både inom tand- och sjukvård, hoppar fortfarande in och vikarierar en del. Tycker om att träffa och arbeta med människor.

Majken : ett dolt livsöde

Majken : ett dolt livsöde

Det som hände för längesedan tystades ner. Ingen anade då att historien skulle väckas till liv många, många år senare.

Majken är en roman som utspelar sig från ca 1920-talet och närmare 100 år framåt i tiden.

Romanen innehåller förbjuden kärlek, våld i nära relation men även ny vänskap.

Läs mer »
Viktor Bergendal. Foto: Jonas Bergendal

Jag heter Viktor Bergendal, är 35 år gammal och bor i Helsingborg. För något år sedan hade jag några månaders tjänstledigt mellan två olika jobb. Jag hade då arbetat många år inom primärvården och tyckte att debatten i media ofta var negativ mot primärvården. För att råda bot på det och istället lyfta det fantastiska arbete som bedrivs där varje dag beslöt jag att skriva ”Jo, doktorn, det var en sak till …”.

Boken skildrar det vardagliga arbetet med patienter på vårdcentral och har en stor portion av folkbildning i sig. Man följer doktor Henrik under en veckas tid med alla patientbesök, medicinska funderingar och problem han stöter på.

Jag arbetar deltid som läkare på Helsingborgs lasarett och sysselsätter mig med författande och musicerande på fritiden.

Jo, doktorn, det var en sak till ...

Jo, doktorn, det var en sak till ...

"Mamma sa att man får en spruta i armen om man inte är snäll mot doktorn", säger lilla Astrid blygt.

Mamma Sofia tittar lite skamset på mig och jag kan inte låta bli att skratta till.

"Du verkar vara snäll, Astrid, så du behöver inte vara orolig för att få någon spruta", svarar jag med ett leende. Läs mer »

Emma Billgren Söderström. Fotograf: Jonas Sonnius

Emma Billgren Söderström heter jag. Jag började att skriva berättelser och historier redan som liten. Ibland bara som ursäkt för att få rita någonting till. Min mamma sa åt mig att jag borde fortsätta på det spåret, och en lärare på gymnasiet fick mig att tänka åt det hållet på riktigt. Han sa åt mig att jag skulle satsa på mitt skrivande, och här är jag nu. Tack Herbert!
Att det blev just Fantasy får jag skylla på min gudfar, och min pappa som gav mig boken Bilbo redan som liten. 

 Jag är född i Göteborg och uppvuxen i Landvetter – Härryda, tillsammans med min mamma och pappa. Jag har studerat Arkeologi och Antik Historia på Uppsala universitet – Campus Gotland i Visby och det stora arkeologi – och historieintresset har jag med som en röd tråd i mitt skrivande. Även mina många timmar framför digitala rollspel samt rollspelstimmar med tärningar och papper tillsammans med Gotlandsvännerna är en stor inspiration till mina böcker.

Ur aska och eld

Ur aska och eld

Domarringen i Stenglänta har stått orörd i hundratals, kanske tusentals år. Det är ingen som vet. De tre skogsgnomerna Ibun, Tomasin och Kalonis beger sig dit över dagen och hittar konstiga symboler inristade på stenarna. Det visar sig vara nyckelhål och domarringen verkar inte alls vara vad alla trott. Läs mer »
Kukkamariia Valtola Sjöberg. Fotograf: Edith Valtola Sjöberg

En Jane Austen älskande kattfantast som skriver sin första fantasybok. Hur går det ihop? Jag är uppvuxen i ett hem med en pappa som samlade på böcker och samtidigt var jag lite eljest i de andra barnens ögon i skolan, så böckerna och skrivande blev tidigt mina bästa vänner.  Med bokvännerna skrattade och grät jag, böckerna var något att hålla i handen och att åka på äventyr med samtidigt som jag sveptes in i en varm kokong av välbehag. På resan i ordens värld blev jag fäst vid tre fantastiska företeelser: Jane Austens förtrollande värld, fantasyböcker och historiska romaner. Jag älskade tidigt att skriva berättelser både i skolan och hemma, så diktböcker och dagböcker fylldes med rader av inre tankar och bilder. Nu har jag vuxit in mig ordentligt i kärleken till orden, såtillvida att jag nu blivit mogen att skriva mina egna böcker. Legenden om Stjärnvalvets folk är en fantasybok som innehåller allt jag själv gillar att läsa om: kärlek, spänning och magi (och några katter inspirerade av min underbara katt Luna). Boken är en kärleksförklaring till allt det jag och många med mig håller kärt. För vad kan vara större än kärlek och passion, och striden för det som är rätt och riktigt?

Legenden om Stjärnvalvets folk : Sagas bok

Legenden om Stjärnvalvets folk : Sagas bok

Isma började spektaklet som inledde spelet om hennes och om världens öde.
Är du den utvalda?
Hon satt alldeles tyst en stund och svarade sen så starkt och bestämt som hon kunde.
Nej.

Samma natt som Thor föds, arvingen till Gorms tron, föds också hövdingadottern Saga i en liten by långt därifrån. Läs mer »

Kim Vizins Kjellberg. Fotograf: Joakim Kjellberg

Jag har ända sedan jag var liten haft en stor passion för böcker. Jag lärde mig tidigt att både läsa själv men också skriva egna sagor. Jag minns med glädje hur jag brukade åka till biblioteket med mamma i början av somrarna och samla på mig stora travar med böcker att läsa under lovet. I skolan var det bästa jag visste när man fick skriva egna berättelser helt fritt.

Sedan jag fick egna barn har jag återupptäckt bilderböcker och vi läser mycket tillsammans. Jag har också genom mina barn fått inspiration till att återvända till den barnsliga fantasin. Därför känns det fantastiskt roligt att få debutera med just en bilderbok. Jag hoppas att den ska kunna ge glädje och mysiga lässtunder till många barn tillsammans med deras vuxna.

Rote går vilse

Rote går vilse

Rote bor hos farfar nu, men han har inga saker där. Bara sånt som han hittat hos farfar, som det där trähornet till exempel. Det som ligger i fickan.
Det är en av Rotes första dagar i nya huset och han står ute vid klipporna och leker. Plötsligt blir det mörkt och Rote ska börja vandra tillbaka. Läs mer »