Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Bengt Ericsson. Foto: Privat

Jag har tidigare, i mer än trettio år, arbetat med internationell TV-produktion för Röda Korset i Genève och som producent och teknisk redaktör på Sveriges Television. I samband med ett eget filmprojekt för några år sedan snubblade jag över en märklig man, slottsherre, mecenat och storviltjägare i början av förra seklet. Under researcharbetet fann jag också ett utpressningsliknande avtal. Omständigheterna kring avtalet och vilka de inblandade personerna var, gjorde att jag inte kunde släppa historien. Jag bestämde mig för att skriva en bok.

I skuggan av Agnes, utspelar sig i en förfluten tid, i Stockholm, Berlin, Nairobi och annorstädes. Det är en historia som tar sin början en tid när kvinnor varken fått rösträtt, eller ens tilläts råda över sina egna liv. Den handlar också om vänfasta handslag i kungliga salar, ett världsberömt författarskap och om överdåd och armod i spåren av släkten Nobel. Det är en historia om girighet, svek, ondska och en livslögn.

I skuggan av Agnes : en verklighetsbaserad berättelse från förra seklet, om girighet, svek, ondska och en livslögn.

I skuggan av Agnes : en verklighetsbaserad berättelse från förra seklet, om girighet, svek, ondska och en livslögn.

I skuggan av Agnes, är en dokumentärroman som utspelar sig i en förfluten tid, i Stockholm, Berlin, Nairobi och annorstädes. Det som berättas i boken har inträffat i verkligheten. Det är historien om flickan med hermelinboan, den sinnliga blicken och det skälmska leendet. Hon som klippte av sig håret och försvann, in i sin egen värld. Läs mer »
Ellinor Wessel. Foto: Andy Petersel

Ekobrottsromaner fascinerade mig långt mer än frågan om vad jag skulle arbeta med efter avslutade ekonomistudier. Fick det mig att inse att jag borde skriva? Naturligtvis inte, då jag ännu inte bar på en historia att berätta.

Jag tog en magister i finansiering från Lunds Universitet och jobbade ett par slitsamma år på ett managementkonsultbolag. En dag blev jag tillfrågad att delta i ett projekt för en tysk premiumbilstillverkare. Kort därefter fick jag fast anställning inom bilindustrin. Det var då han korsade min väg, han var en känd bilhandlare – och gentleman. Plötsligt stod dörren till min drömvärld på vid gavel.

När jag var föräldraledig passade jag på att skriva ner den berättelse som hade tagit form i mitt huvud. Resultatet är Farliga affärer, som handlar om alla mina besattheter: pengar, makt, kärlek, bilar och ekobrott. Välkommen att besöka denna värld som finns närmre än du kanske tror.

Farliga affärer

Farliga affärer

En svensk thrillerdebut som ger en inblick i en för många okänd värld: den mytomspunna bilindustrin.

Johan Wagner har allt man kan önska sig: ett framgångsrikt bilhandelsföretag, ett lyxigt hus, en vacker fru och tre barn. När han en dag försvinner uppdagas även en älskarinna i den femton år yngre och drivna Emily Tranchell, anställd som regionchef på Porsche. Läs mer »

Susanne Hydén. Foto: Helena Kyrk

Som liten läste jag varenda bokklubbsbok hemma. Skrev dagbok och berättelser. När jag studerade pedagogik, media- och kommunikationsvetenskap blev det flera omfattande uppsatser. Under nästan trettio år som headhunter och ledare, har jag skrivit kandidatpresentationer tillsammans med manualer, interntidningar och Newsletter. Så lättheten med pennan har alltid funnits, och läsintresset. Böcker är ju så magiska.

En vän utmanade mig in i bloggandets värld 2016 – ”Susanne du måste börja skriva igen” och därmed halkade jag in även i författandet via en Facebookgrupp. Novellantologitävlingar blev mycket bra start och skrivskola.

Min debutroman, Det som ingen ser, är baserad på verkliga händelser och har därför krävt tid. Men när den nu möter läsarna, ger den de känslor och reaktioner som jag bara kunnat drömma om. Redan nu tumlar nya bokidéer runt i mitt huvud och jag vill fortsätta skriva om saker vi inte ser och talar om.

Det som ingen ser

Det som ingen ser

I den regniga Göteborgshösten vill Anne helst vara ensam och slicka sina sår efter relationen som bara självdog.

Men när seglaren Patrik oväntat dyker upp på en fest och sveper in henne i en air av samtal, beröring och erotik, faller hon handlöst. Några veckor senare är de sambos. Läs mer »

Jenny Wuori. Foto: Privat

Jag var den hästtokiga tjejen som hade det svårt med läsningen som liten. Men så en dag fick jag boken om Svarta Hingsten och då började jag läsa av egen fri vilja. Som mamma till tre måttligt läsintresserade döttrar har jag jagat enklare böcker för att väcka deras läslust och det har gått ”sisådär”. Då föddes idén att skriva ner mina ungars favorithistorier om Izza, vildhästen med superkrafter, som jag berättade för dem när de var mindre.

I hela mitt liv har jag jobbat med försäljning, marknadsföring, ledarskap och entreprenörskap som inneburit att jag försökt förstå vad kunderna vill ha och paketerat ett erbjudande som de efterfrågar. Därför tog jag fram en nervkittlande historia fylld med spänning, magi och paketerade den tillsammans med riktigt fina illustrationer. För mig är det också viktigt att barn ser möjligheter istället för problem, att inte ge upp utan känna kraften och försöka en gång till.

Den första berättelsen om vildhästen Izza

Den första berättelsen om vildhästen Izza

Nervkittlande läsning fylld av spänning och magi. Fölet Kurro har försvunnit. Tillsammans med sina vänner ger sig vildhästen Izza iväg för att leta efter honom. Av en olyckshändelse får Izza en magisk kristall i hoven. Kristallen ger henne superkrafter och förändrar både hennes utseende och personlighet. Läs mer »
Marie Helmer. Foto: Privat

Jag växte upp i Ydre, en liten kommun i södra Östergötland. Där lever det vilda och vackra i skog och mark. Sjön har i hundratals år varit den viktigaste förbindelsen mellan byarna. Som liten kunde jag trollbindas av gamla sägner och den mystiska stämningen i naturen och jag tillbringade mycket tid i skogen och vid sjön. Under åren har jag flyttat runt och letat efter min plats på jorden. Jag har arbetat med reklam och marknadsföring, både som anställd och frilans. Så småningom hamnade jag i Helsingborg och här trivs jag mycket bra, inte minst för att jag nu har ett fantastiskt jobb som lärarassistent för ungdomar som behöver extra stöd. Historien till Bergtagen har i många år legat och grott och när jag nu lyckades få till mitt liv så att jag kunde få tid över att skriva, så skrev den nästan sig själv.

Bergtagen

Bergtagen

Var det en ond dröm eller var det verklighet det som Jenny upplevde när hon låg i koma? Vad det än var så får det stora konsekvenser både för henne själv och för hennes familj. Läs mer »
Renée Ripman. Foto: Angelica klang

Vårt hem är mer besökt än centralstationen i Stockholm, känns det som i alla fall. Med man och sju barn, två barnbarn, är det en konstant rörelse. Kanske är det därför katten Lennart tycks självmordsbenägen emellanåt, där han sitter mitt på vägen och agerar vägbula. Med flera tonåringar kvar under samma tak (samt alla deras vänner) har jag självutnämnt mig till expert på hur ungdomar tänker och agerar. Jag kan faktiskt inte minnas en enda tråkig dag här hemma. 

Sen jobbar jag ju som chaufför också. Obetald givetvis. De små ska än hit än dit. Det är inte lätt att hitta ”egen tid” när man är förälder. Min man har fått smak för meditation och verkar uppnå bästa effekt genom att bli magiskt onåbar. Det gör mig lite avundsjuk emellanåt. Jag valde att börja skriva, och försvinner då in i en annan värld där tankar, bilder och fantasi smälter samman. Med byrålådan full av manus som endast var tänkta för mig själv, lät jag till slut min syster Lorrain få ta del av historien om Rebecca och djävulens söner. Hon övertalade mig att jobba vidare för att få den publicerad. Tjat, pepp och hejarop under några år … och nu har den blivit publicerad som min första roman på den svenska marknaden.

Om det är något jag vill förmedla till mina barn är det att ”Våga drömma stort, gör slag i saken och lägg upp en plan vad ni vill ha ut av livet. Våga utsätta er för det okända, så är allt möjligt”. Barnen har tackat oss upprepade gånger för att vi finns där för dem. Som familj har vi ett eget motto vi lever under. ”I en riktig familj hjälps man åt.”

Rebecca och Djävulens söner

Rebecca och Djävulens söner

Starka färger virvlar runt omkring Rebecca och hon är tillbaka i drömmen igen, den där drömmen som återkommit de senaste månaderna. Den som aldrig vill släppa taget om henne.

Rebecca drömmer, färgstarkt och intensivt. En främmande varelse med gröna ögon besöker hennes flickrum om natten, men när hon vaknar bär hennes kropp på fysiska tecken från nattens erotik. Läs mer »