Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Moa de Bruin. Foto: Henrietta Bruto

Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att skriva om olika familjekonstellationer. I en berättelse jag skrev när jag var liten hade familjen 24 barn. Lite många karaktärer att hålla koll på kanske så när jag nu i vuxen ålder har skrivit min första kapitelbok består familjen av mamma, pappa, tre barn och en moster. Svanson är efternamnet, och i centrum står Vera 11 år.

Jag har, precis som de flesta skrivande människor, alltid skrivit på olika sätt. Allt från skoltidning, krönikor, copytexter och sedan 2008 en blogg. Till skillnad från bloggandet, eller i mitt jobb som kommunikatör, kan jag i det skönlitterära skrivandet fabricera loss precis som jag vill. Får jag ens hitta på så här? Jo det får jag! Kan det vara så här skruvat? Ja det kan det! Befriande!

Jag älskar att försätta mina karaktärer i olika situationer för att se hur de ska ta sig ur det. Knasiga situationer har det visat sig att familjen Svanson är experter på och jag har haft väldigt roligt när jag skrivit om Vera och hennes familj!

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Möt Vera Linnea Svanson: teaterapa, chokladmilkshake-älskare och dagboksskrivare.
Vera går i femman och ÄNTLIGEN ska hon få vara med och spela Det lilla monsterbarnet, den klassiska pjäs som skolans teatergrupp framför på halloween. Tänk om hon till och med skulle få en huvudroll, det vore drömmen!!!

Samtidigt når galenskapen nya nivåer hemma hos familjen Svanson. Läs mer »

Cissi och Mats Erwald. Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet

Vi är ett gift par som jobbar tillsammans i vårt gemensamma bolag där Mats är mentor, coach, chef att hyra och Cissi är grafisk formgivare. Vi är hängivna friluftsentusiaster som vill inspirera fler till att reflektera och våga förändring. Det här är den första bok vi skriver, men inte den sista.

För några år sedan startade vi ett bolag tillsammans för att få arbeta ihop och kunna styra mer över vår tid. Vi valde att lägga om våra liv för att ha möjlighet att åka mer skidor och vara mer i naturen.

I en sittlift härom året i alperna upplevde vi att alla nedanför var så stressade. De hade så bråttom iväg när de egentligen var där de ville vara. Känslan ledde till långa diskussioner omkring stress, närvaro och prestation. Där och då föddes vår lust till att börja skriva och idén till boken Slow Skiing.

Slow skiing - närvaro och medvetenhet för större upplevelse

Slow skiing - närvaro och medvetenhet för större upplevelse

Slow Skiing är en bok om kärleken till snö. Vi får möta Frida Hansdotter, The Bunch genom Magnus Granér och Alex Hackel, Evelina Nilsson, Andreas Jonsson, Martin Alzén, Per Strömberg samt Mårten Johansson i personliga intervjuer där de berättar om sin syn på livet och skidåkning. Intervjuerna varvas med storslagna bilder och författarnas egna reflektioner och berättelser. Läs mer »
Mia Rindetoft. Foto: Privat

På golvet i studentrummet utanför Kristianstad började jag klottra ner de första raderna, till vad som senare skulle bli min första publicerade barnbok. Fast, egentligen började allt mycket tidigare än så. I källaren ligger lådor med skrivböcker, dagböcker, serieteckningar och lustiga figurer i skolböckerna. Genom fantasin har jag gestaltat tankar och känslor sedan jag lärde mig skriva. Jag hade en underbar lärarinna i grundskolan som lät oss skriva mycket och hitta på egna berättelser. Vi fick ett skrivhäfte med en linjerad sida och en blank. Tanken var att vi skulle rita en bild till texten och ingen behövde be mig två gånger. Det blev hästberättelser, sagor om djur och människor och roliga skämtteckningar.

Rita, skriva och hitta på! Om man nu har ett kall på denna jord, så måste detta vara mitt, men resan har inte varit spikrak. Det handlar om att våga tro på det man gör.

Mobusen och de förtrollade jordgubbarna

Mobusen och de förtrollade jordgubbarna

Mobusen är en liten björn som bor o Dalen med sina vänner, där de lever ett fridfullt liv. En dag dyker en hemsk varelse upp i Mobusens trädgård och kastar en förtrollning på hans jordgubbsplantor.

Jordgubbarna börjar växa och blir gigantiska. De får eget liv och kan till och med tala. Läs mer »

Mitch Fredriksson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Hösten 2017 skriver jag dom första raderna på det som ska bli min debutroman. Jag har innan det gått flera skrivutbildningar. Gjort otaliga försök med noveller och romaner, men inte landat i något jag själv gillar ens. Jag kommer bara längre och längre bort från det. Det är nånstans i den där frustrationen som jag fattar ett beslut och börjar skriva dom där första raderna. Det jag bestämmer mej för är att jag aldrig mer ska ödsla tid eller språk på nåt jag inte känner starkt för. Att allt jag skriver måste utgå från sånt jag själv älskar att läsa om. Och då äntligen släpper det.

Jag hoppas att dom som väljer att läsa min bok ska känna att dom får komma riktigt nära en annan människa (om än påhittad), och att läsningen ska kännas i hela kroppen.

Fail

Fail

Av alla tusentals auditions, varför var dom tvungna att visa just min?

När Kattis blir offentligt förnedrad i en artisttävling i teve rasar hennes värld. Hon har varit skolans drottning och styrt både vänner och fiender med järnhand, nu ser hennes fiender chansen att störta henne. En hatkampanj drar igång, men Kattis tänker inte backa. Läs mer »

Peter Sundberg. Foto: Reine Magnusson

Att jag skulle skriva var länge självklart, detta fram till att jag snubblade över en kvällskurs i hur man gör radio. Kärleken var omedelbar. Efter mer än ett decennium i radiostudion och med hundratals timmar direktsänd radio började dock suget efter att återigen få utrycka mig i skrift skapa ett så pass starkt sug att jag anmälde mig till en kvällskurs på Skrivarakademien. Nu har jag min debutroman framför mig.

Låt mig bara vara din tar upp ett ämne som påverkat mig i hela mitt liv, rätten att få älska vem man vill och dessutom göra det så att alla ser. Detta är en självklarhet 2020, kan man tycka. Trots att vi kommit oerhört långt så är det inte alltid självklart att leva som öppet homosexuell, det finns till exempel inte en enda öppet homosexuell hockeyspelare i SHL.

Min roman är dedikerad till alla som gått före och min förhoppning med den är att den ska få andra att våga göra samma sak.

Låt mig bara vara din

Låt mig bara vara din

Adam har allt. Eller har han det? Han är hockeyproffs i Nordamerika, bor i en lyxig våning på Manhattan och har en flickvän som tilldrar sig andra killars blickar. Trots detta tyngs han av en stor hemlighet, en hemlighet han dolt i hela sitt vuxna liv.

En dag kommer det ett brev poststämplat i Sverige som gläntar på den garderobsdörr som Adam desperat har försökt hålla stängd. Läs mer »

Johanna Häger. Foto: Kajsa Göransson

När jag var liten och behövde tröst vände jag mig till böckerna. Genom att skildra allt det vackra fyllde de mig med hopp och med en kärlek till livet som jag bär med mig än idag. Orden och illustrationerna gav mig drömbilder och magiska stämningar att längta till. Så som en slädfärd under en glittrande vinterhimmel, nerbäddad bland mjuka fällar, med Astrid Lindgrens Lisa. Böckerna gav mig dessutom en kärlek till bilder. När jag ritar förlorar jag mig gärna i detaljer. Årsringar i trä, kvällsljuset genom en tunn gardin eller hur en stol är hopsnickrad. Framöver önskar jag få ge mina egna världar liv. Både i ord och i bild. Där kryssar barnen mellan ljusgröna björkar med tårna täckta av vitsippor. Där sitter de på solvarma klippor och hör vattnet klucka. Kanske får barnen även resa tillbaka i tiden och karda ull och baka bröd över öppna eldar. Jag önskar att genom mina ord och illustrationer få ge andra barn det som böcker har gett till mig. Tröst, kärlek och längtan.

Halsduken

Halsduken

Hur förvandlar man en tråkig vardag till en fantastisk lek?

Los nya halsduk kliar. Lo vill INTE ha den! Men mamma säger MÅSTE. De är osams hela vägen hem till morfar. Morfar har en soffa som man kan gömma sig bakom och en sax som är extra bra att klippa halsdukar med. Sen måste morfar laga länge. Läs mer »