Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Carolina Hedin Foto: Karin Tholarp

Skrivandet är för mig en plats där allt är möjligt, en bakdörr ut, en
gränslös frihet, en gränd bortanför Storgatan och gråkalla november där
jag kan skapa det jag vill, vem jag vill, skriva om och redigera, rätta
till och forma. Jag kan läsa mina egna ord och byta ut dem eller gå in i
berättelsen och stanna så länge jag har lust eller behöver.
Jag var fyra månader när jag adopterades från Chile 1974. Jag växte upp
på den skånska landsbygden och bodde under studietiden i Malmö. Idag bor
jag i Halmstad och arbetar som utvecklare vid Regionbibliotek Halland.
Den jag aldrig blev är en fiktiv roman, men jag har utgått ifrån mina
upplevelser av att vara adopterad. Jag ville skriva om hur man som vuxen
bär med sig barnets sårbarhet in i relationer och om hur svårt det kan
vara att veta vem man är eller vill vara, med vem och var någonstans.

Den jag aldrig blev

Den jag aldrig blev

Det är sent 90-tal och Li läser Praktisk filosofi i Lund. Där träffar hon John och de skapar sin relation bortom samhällets normer och förväntningar, efter egna överenskommelser och med stor respekt för friheten.

Men att välja frihet, att inte bli behövande och krävande, är inte så lätt när hon bär med sig en känsla av att en gång ha blivit bortvald. Läs mer »

Ingrid Juliusson.

Allomfattande visdom direkt från skaparkraften, häri ryms ett helt liv

Jag är här för att så frö till nya infallsvinklar, så att en djup förståelse för universums eget inre bibliotek kommer i dagen, den urkälla som är alltets upphov och det är vi tillsammans som byggt dessa förutsättningar som nu råder. Är du nöjd, jag då har du gjort livet enkelt att leva. Är du mindre nöjd, ja då behöver du förändra och förenkla ditt levnadsätt så att du får pusselbitarna att passa in i det levnadspussel du håller på att skapa. Tarotkometen är en bok som tagit flera år att skriva. Att skriva ord som hela tiden hämtats direkt från källan kräver fokus på ett alldeles speciellt sätt. Att fånga magin i varje ord och sedan foga dem samman till visdom, har varit ett sökande och en utmaning och att hela tiden befinna sig i samklang med allt som är och därifrån hämta upp det som så småningom blev denna skrift. Ja, det har varit ett spännande äventyr.

Tarotkometen

Tarotkometen

Allomfattande visdom direkt från Skaparkraften – häri ryms ett helt liv!

Ingrid Juliusson vill så frö till nya infallsvinklar genom boken "Tarotkometen – Hur du kan tolka Tarotkort", så att en djup förståelse för universums eget inre bibliotek kommer i dagen, den urkälla som är alltets upphov, och det är vi tillsammans som byggt dessa förutsättningar som nu råder. Läs mer »

Ulf Jansson. Foto Birger Blomståhl

Jag har gått från 50-talist till 60-talist, och har alltså fyllt 20 tre gånger. Har hunnit med några karriärer på vägen. Yrkesverksam i olika branscher, förälder, musiker. Att leva i en relation pågår fortfarande.

Mitt namn är Ulf Jansson och jag har som synes levt länge och därmed upplevt min del av verkligheten. Bakgrunden har jag i pedagogisk verksamhet så språket har varit ett arbetsverktyg i hela mitt liv. Skriften också. Formellt är jag fil.kand i medie- och kommunikation.

Det var en lycka att äntligen gå i mål med att skriva en bok. En livslång dröm gick i uppfyllelse.

Den viktigaste upptäckten var att en bok skriver sig inte från sidan först till sidan sist. Det en boken vill berätta skriver sig i den ordning tankarna kommer till mig.

Min bok Anna och Mej är inspirerad av låten med samma namn, en släktkrönika från 2008 tillbaka till 1920-talet med en doft av feelgood om hur två arbetarungdomar hanterar kärleken.

Till varandra. Till musiken. Till livet.

Nästa bok är på väg.

Anna och Mej

Anna och Mej

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2022-11-30

Sången Anna och Mej av Lalla Hansson har fängslat publiken sedan 1970-talet, men vilka var personerna låten handlar om? Egentligen?

Det visar sig vara en familjekrönika från 1920-talet fram till en Bruce Springsteen- konsert på Ullevi 2008.

Pojke möter flicka och deras öden och äventyr utspelar sig jorden runt, men också på hemmaplan. Läs mer »

Karolina Mutiso Lundberg.

Det är speciellt vackert i Lidköping där jag kommer ifrån. Där finns slott, mjuka stränder, varma doftande rapsfält och det finns skugga i bokskogen och klippor mot den kalla sjön. Jaktslottet på stadens torg sprider en doft av historia och kaffe och en viss sorts stolthet. Allt detta har skapat en miljö för sagor att växa inom mig. 

Idag är Surte mitt hem. Här fortsätter närmiljön inspirera med Vättlefjälls trollskogar och det kvarvarande ljudet av svingande svärd från Bohus Fästning 

I mitt författarskap leds jag av en stark vilja att visa oss människor det som vi har men inte alltid ser och lyfta frågan om vad som egentligen har ett värde eller på vilket sätt ett värde skapas.

Det är särskilt viktigt att barn omfamnas av livet. Barn ska få veta att det finns en oändlig värld av fantasi och kunskap på andra sidan av nyfikenhetens bro. Alla är inbjudna och en värme skapar trygghet och modet och viljan att försöka och försöka igen på vägen mot stolthet.

Fumla rycker ut på något riktigt akut

Fumla rycker ut på något riktigt akut

Fumla är en charmig och hjälpsam humla. En dag ser Fumla något som verkar akut. När Fumla kommer fram möter hon en ledsen fågelunge som inte kan flyga. Fumla tar tag i saken och uppmuntrar och hjälper Fjunis att våga fortsätta försöka och tro på sig själv och sin förmåga att lära. Läs mer »
Sofia Svarvfar. Fotograf: Malin Robertson Harén

Mitt namn är Sofia Svarfvar. Jag skriver för att förstå den värld vi lever i. I den fria romanformen får upplevelser förvandlas till nya scener. Jag lånar egenskaper och platser från möten på vår globala jord för att skapa något nytt. Ofta utifrån perspektivet att vara kvinna.

Jag ville testa vad som skulle hända om en ung kvinna, som jag själv för flera år sedan, i stället för att jobba med bistånd, åkte till den afrikanska kontinenten som investerare. Och jag hamnade i Uganda, Sydafrika, Värmland, Stockholm, i en global värld där kvinnor får kämpa för att bli sedda.

Med en magisterexamen i ekonomi från SLU arbetar jag med internationellt bistånd och global hållbar utveckling. Jag har mitt ursprung i Värmland och Dalsland, bott i Sydafrika, New York, Costa Rica. Nu fortsätter jag att skriva från mitt hem på landet i Krusenberg utanför Knivsta.

Där träden växer

Där träden växer

Sara Lindqvists karriär i Stockholm står till, hon är själv kvar när kollegor tar för sig. Lindiwe är nyutexaminerad från universitetet i Kapstaden och allt pekar mot att åka till Kampala för att investera i mark. Tillsammans blir de en oväntad del av affärskvinnan Graces plan att skapa utveckling och säkerställa en investering i skog i Uganda. Läs mer »

Cecilia Bergwall. Fotograf: Adam Vesterbacka

Eufori! Hur beskriver man känslan? När jag äntligen gjorde det jag alltid föreställt mig att jag skulle göra, men ändå inte gjort, kändes det som att komma hem. Och lite som att sväva på moln. Inte utan motstånd, men självklart!

Jag har alltid velat skriva, tagit för givet jag skulle göra det – så småningom – men trott att de optimala omständigheterna skulle dyka upp längre fram i livet. 

Nu står jag här med första boken i min serie, andra boken ligger hos min redaktör och den tredje skrivs för dig i detta nu. Oavsett vad framtiden bjuder så har jag gjort det, jag har skrivit!

Fiktion kan vara en lugn och vilsam tillflyktsort där verkligheten mildras och får runda, mjuka kanter. En plats att fly till, en plats för lisa. Fiktion kan även vara verklighetens vassa lans som understryker situationer och skeenden och gör dem kända för världen. Fiktion är också det du aldrig kunde föreställa dig men alltid längtat efter.

Låt se vad du hittar i läsningen av Där Källan springer fram!

Där Källan springer fram

Där Källan springer fram

Tord Brunkel ljuger om vattnet. Han kommer att förstöra allt!

Hälsningar från en som vet

Något står inte rätt till i Viljelösa ... Sören vet det. Träden dör runtomkring dem, men ingen gör någonting. Ingen lyssnar. Kanske för att vuxna sällan bryr sig om sådant som är viktigt på riktigt. Kanske för att han bara är 12 år. Rädslan växer i Sören. Läs mer »