Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Ilana Eleá. Fotograf: Andrea Belluso

Jag är brasiliansk född 1978 och flyttade från Rio de Janeiro till Sverige 2011. De kulturella skillnaderna gjorde att jag skrev min första bok “Neve e Sol” som handlar om min upplevelse att emigrera till Sverige. Sedan dess har jag publicerat 4 böcker till på portugisiska: prosa, poesi och erotik. Jag har doktorerat inom Pedagogik och jobbade som vetenskaplig koordinator på The International Clearinghouse on Children, Youth and Media/Nordicom (Göteborg Universitet) och som skolbibliotekarie (Europaskolan Gamla Stan). Efter jättefina kommentarer från mina läsare i Brasilen till de två böcker publicerade ur min erotiska trilogi, ”Emma e o sexo” och ”Emma e o poliamor” tog jag en annan väg, och nu läser jag Sexologi/ Sex Coach i USA (Sex Coach U). ”Emma, en erotisk berättelse” är den första volymen av min trilogi, och min debut på svenska. 

Emma : en erotisk berättelse

Emma : en erotisk berättelse

Emma är en ung, svensk antropolog. Hennes studier om mänsklig sexualitet leder henne till Brasilien, där hon har för avsikt att noggrant observera det erotiska beteendet hos sexuellt starka kvinnor. Allteftersom börjar dock Emmas begär hota hennes förmåga att hålla huvudet kallt under sina studier, och blir till bränsle för ett äventyr på jakt efter njutning. Läs mer »

Linda Schönbeck. Foto: Lena Evertsson

Vissa människor växer upp med gamla oförrätter som lever kvar och formar nästkommande generationer. 

Frågorna växte och berättelsen tog form. Vad händer med en människa när hon blir sviken av de hon litar på mest? Vad händer med det lilla barnet när ingen vill se eller lyssna? 

I min spänningsdebut Silverfjärilen har jag hämtat inspiration från min farfars öde som oäkting under första världskriget, och sveket min morfar utsattes för av sin egen far. Relationer påverkar, relationer påverkas. Krafterna är ibland osynliga, ibland övertydliga trots att ingen väljer att se. Vad får detta för konsekvenser?

På denna grund har jag byggt en spänningsintrig i nutid som inleds med att en 19-åring hittas korsfäst i en sjöbod.

Bjärebygden i Skåne fick bli platsen. Den är viktig för mig. Mina egna rötter.. Där det finns människor, både i den lilla byn och i den större staden, finns gömda hemligheter och nergrävda sanningar. 

Röster från förr vill berätta en historia. Frågan är bara om någon vill höra den.

Silverfjärilen

Silverfjärilen

Under studentveckan hittas nittonåriga Emma död och korsfäst i en sjöbod nära hamnen i Skälderviken i Ängelholm. Platsen och motivet visar sig snart leda till händelser flera decennier tidigare. Polisen Max Carlberg och hans kollegor på sektionen för grova brott i Helsingborg slungas nu in i en komplicerad utredning. Läs mer »

Jag heter Sabina Sandberg och är en 37-årig värmländska som bor i Skåne. Förutom författare är jag även konstnär. 

Genom åren har jag gått många skrivkurser eftersom jag älskar utmaningar och att utveckla mitt skrivande. Det är i mötet med andras texter eller när jag uppmanas att skriva någonting jag tidigare inte skrivit som mitt skrivande kan nå nya höjder. 

Berättelserna kommer ofta till mig som en blixt från klar himmel och då är det bara för mig att vara redo att skriva. Ibland behöver kreativiteten en knuff för att komma igång och den inspirationen kan komma varifrån som helst och det är det som är så roligt. Jag upplever berättelsen samtidigt som jag skriver den. Det finns ingenting mer fantastiskt än att dyka in i en helt ny värld som jag, till viss del, styr över (karaktärerna har ibland andra idéer och stretar emot). 

Jag föredrar att skriva i historisk och/eller fantastisk miljö. Med unga vuxna eller vuxna som målgrupp. 

Ulla Andersson. Foto: Tomas Kihlman.

Jag har i mer än trettio år arbetat som ledare och chef. Ett stimulerande och spännande jobb, men som också kan vara ensamt och när du behöver fatta svåra beslut. För det krävs insikt, mod och empati. Du blir hela tiden bedömd av både medarbetare och chefer. Alla har sin syn på ledarskap. För att bli trygg i ledarrollen ville jag lära känna mig själv och förstå och hantera mina reaktioner i svåra situationer. Det fick jag lära mig när utbildade mig till organisationskonsult på HumaNova. 

När jag skrev min uppsats ”Ledarutveckling med psykosyntes som grund ”, intervjuade jag ett stort antal chefer om varför de valt att bli chefer, vad som inspirerade dem och vad de tyckte var svårt med ledarrollen. Jag ställde också frågan ”Hur är en bra chef?” till cirka hundra medarbetare.

De svar jag då fick, min egen långa erfarenhet som ledare, chef och coach ligger till grund för Ledarhandboken – en bok som ger användbar kunskap för nya chefer. Som chef vet du vad du ska uppnå, men inte hur du gör det.  I Ledarhandboken beskriver jag mycket tydligt och praktiskt hur man som ledare genomför utvecklingssamtal, ger feedback, hanterar konflikter, rekryterar och mycket mera. I boken finns också en praktisk tipslista.

Mitt mål är att utveckla trygga och bra ledare som skapar gott arbetsklimat.

Jag har skrivit boken som jag önskade fanns när jag fick mitt första chefsjobb.

Ledarhandboken : nycklar till ett framgångsrikt ledarskap

Ledarhandboken : nycklar till ett framgångsrikt ledarskap

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2023-05-30
Ledarhandboken ger dig som är ny ledare konkreta nycklar för att utveckla ditt ledarskap. I den får du praktisk kunskap skrivet på ett användarvänligt sätt. Boken kan också vara till inspiration för dig som arbetat som ledare ett tag.

Du får hjälp att bygga ditt eget unika ledarskap. Läs mer »
Biljana Savic Lundell. Foto: Niklas Palmklint

Jag kom till Sverige, fem år gammal, 1974 från dåvarande Jugoslavien.Hela min skoltid fick jag höra att det aldrig skulle bli något av mig. Det gav mig bränsle och jag skulle visa dem. Efter 2-årig skrivarutbildning på Sörängens folkhögskola tog dock näringslivet mitt intresse. Som bland annat VD för morgontidningar och nationell försäljningschef på börsnoterad nivå – har jag nu klivit av näringslivet och påbörjat en ny karriär på heltid. Som författare. Jag släpper två böcker 2023 och från nästa år en roman per år. 

Allt till rätta

Allt till rätta

Isabella är en iskall karriärkvinna. Hon är också mor, fru och dotter.

Hon söker sig till psykoterapeuten Martin och i hans besöksrum tappar hon greppet om verkligheten. Läs mer »
Robert Söderström.

Jag har underbara minnen från min barndom när mamma eller pappa läste böcker för mig och min syster. Min syster var mest intresserad av handlingen, medan jag var mer intresserad av bilderna. Detta ledde till att de till slut fick läsa för oss var för sig, eftersom min syster inte orkade vänta på att jag skulle se klart bilderna.

Konstigt nog är det fortfarande så. Jag är en person som uppslukas mer av bilder än text. När jag skrev min bok baserade jag texten på de bilder som jag målade upp i mitt huvud.

Nu när jag skrivit och publicerat min första bok känns det som att en ny dörr har öppnat sig, och nya idéer och texter flyger fram både kopplat till ”Tjuv och Polis”, men också helt andra historier som jag har arbetat med.

Min förhoppning är att väcka leklust och glädje hos barnen. Jag hoppas att min bok kan locka fram deras fantasi, så de kan ta karaktärerna ur boken och applicera dem i sina egna lekar, så att Bell, Ringo och Boy kan fortsätta fånga tjuvar utanför bokens pärmar.

Tjuv och polis : jakten på munktjuvarna

Tjuv och polis : jakten på munktjuvarna

Morgonens stillhet vilar över Gröneborg. Det enda man hör är tystnaden. Natten har haft ett otäckt besök av busiga busar, men det vet ingen ännu. Inte förrän staden vaknar av den gamla konditorns höga skrik. Hans munkar har blivit stulna!

Nu är det upp till polisstationens bästa tjuvjägare att lösa fallet och hitta munktjuvarna. Läs mer »