Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Sophie G Hallgren. Foto: Privat

Jag vill läsa och skriva om det som känns och bränns, relationer och svåra ämnen, gärna snårigt och lite skav, men ändå spännande och roligt. Mest skriver jag för barn och ungdomar.

När jag var liten älskade jag att läsa. Jämt gick, satt, låg och åt jag med näsan i en bok, skrattade, ryste och grät. Försökte också själv skriva en och annan rad. Drömjobbet blev förstås bibliotekarie, men skrivandet tappade jag bort på vägen. Tror det hamnade någonstans mellan jobbet, familjen, mataffären och tvättmaskinen. På en skrivworkshop återfann jag skrivglädjen och snart hittade jag berättelserna. Nu utbildar jag mig till skrivpedagog samtidigt som jag går skrivarkurs efter skrivarkurs, för det är så himla roligt. Drömmen är att kunna väcka samma känslor i det jag skriver som jag själv upplevt som läsare.

Min debutbok Flickan från andra sidan havet skrev jag för att jag som adoptivförälder vill göra allt jag kan för mitt barn, även när det ibland är omöjligt. Hoppas den kan hjälpa andra också.

Flickan från andra sidan havet

Flickan från andra sidan havet

Vem kan vara ledsen efter ett kalas? Jo, Maya. Hon fyller sex år idag, men är ändå inte glad. Hon saknade sin biologiska mamma på kalaset. För att trösta Maya berättar hennes adoptivmamma sagan om flickan från andra sidan havet.

I sagan räddar Elena sin älskade dotter från hunger och nöd genom att hitta en ny familj åt henne. Läs mer »

Humor och skrivande har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag började skriva serier när jag gick i lågstadiet och noveller i högstadiet. Mitt skrivande är främst inspirerat av den klassiska brittiska humorn. Jag hade inga idrottsstjärnor eller popstjärnor som idoler när jag växte upp utan min idoldyrkan handlade istället om humorgruppen Monty Python.

Eftersom mitt andra stora intresse var djur och natur fanns det egentligen bara två yrkesval: författare eller biolog. Min träffsäkerhet när det gäller felaktiga val ledde såklart till att jag istället valde teknik och pluggade till civilingenjör. Att ingenjörer, som per definition är tråkiga, skulle syssla med humor kändes såklart som en paradox varför skrivandet lades på is under flera år.

Under dessa år hämtade jag inspiration till framtida skrivande genom alla resor. Besökte alla sju kontinenter och runt femtio länder. Inget var dock mer magiskt än kryssningen till Antarktis. Finns nog nåt i allt jag skriver som är inspirerat därifrån.

Och så var de bara två

Och så var de bara två

Efter en händelserik kryssning på Nilen uppstod en oväntad romans mellan Asta och Evert, utan hänsyn till deras höga ålder. Trots att Astas väninna ansåg att till och med trädgårdstomten Rasmus var ett bättre val av make stundar nu bröllopet ute på en enslig ö i Östersjön. Läs mer »

Sara Hammarkrantz debuterar som författare. Foto: Simon Cederquist

”Men det ligger alldeles i närheten. Kom, vi åker dit.”

Cristina är blek och sammanbiten. Vi sitter utanför kyrkan där hennes födelseattest förfalskades. När jag nu vill dra med henne till klostret där hon föddes väller övergivenhetskänslorna över.

Vi har rest från Stockholm till Bogotá i Colombia. Hon har ett behov av ett vittne till allt det otäcka som hon plötsligt minns i vuxen ålder. Hon berättar, jag antecknar. Sedan lämnar hon mig på en sandstrand där jag skriver de första kapitlen på det som vi då tror ska bli en biografi och ett självhjälpsverktyg.

Några år senare får vi ett oväntat besked från bokförlaget.

”Det här är ett bra råmanus till en roman.”

Min värld kastas om. Jag är journalist och fackboksförfattare. En roman?

Friheten är lockande. Men var går gränsen mellan verklighet och fiktion? Ja, överallt. I varje mening jag inte kunnat lyssna på, i varje person som inte längre är i livet, i varje plats jag inte besökt. Men också på de platser jag besökt och de människor jag mött.  

Jag bestämmer mig för att anta utmaningen. Det är det svåraste och det roligaste jag gjort.

Cristina, din vilja bor i skogen : baserad på en sann historia

Cristina, din vilja bor i skogen : baserad på en sann historia

 

"Jag har alltid trott att jag skulle gå sönder om jag mindes. Men till slut hade jag inget val. Minnena pockade på, skavde, krävde att få komma till ytan."   

Cristina, din vilja bor i skogen är baserad på en sann berättelse. En utvecklingsroman om en familj i tvärdrag mellan olika tidsepoker, kulturer och samhällsskikt. Läs mer »

Anna Rasegård. Foto: Anton Rasegård

Jag heter Anna Rasegård. Jag är 61 år, född och uppvuxen i Stockholm, men efter många år i först Göteborg och sedan Malmö landade jag nyligen i Ystad, där jag njuter av den historiska småstadens lugn tillsammans med make och katt. Härliga promenader längs havet ger näring åt min kreativa sida. Många rader i debutboken har tillkommit under vardagarnas tågpendlande till arbetet på Malmö Kulturskola.

Med en Fil. Kand. i litteraturvetenskap och dramatik i ryggsäcken arbetar jag sedan drygt trettio år som teaterpedagog. Skrivandet har gått som en röd tråd genom livet, från teaterpjäser för skolklasser till ett sjuttiotal publicerade veckotidningsnoveller inom feelgoodgenren. Både min man Rolle och min son Anton har alltid varit mycket stöttande och uppmuntrat mitt skrivande, även om det emellanåt inneburit att jag försvunnit in i min egen lilla bubbla.

Förutom att skriva sjunger jag i Skånska kören i Lund och längtar efter att återuppta ett gammalt intresse, keramik – att forma i lera.

Drömslottet bland vildrosor och äppelblom

Drömslottet bland vildrosor och äppelblom

Helena stirrar på annonsen. Drömslottet är till salu, farföräldrarnas hus uppe på Söders höjder. Både kåken och trädgården är förfallna, trots detta väcks en längtan ...
Hemma i Dalarna driver Helena Fridakulls handelsträdgård. Något kärvar i förhållandet till särbon Jörgen och hon kämpar för att hålla balansen i en alltmer tumultartad tillvaro. Läs mer »
Sanna de Mander. Foto: Privat

Jag älskar att läsa böcker och titta på film, gärna lite skruvade och oförutsägbara berättelser, gärna i vackra och omväxlande miljöer, gärna psykologiska men inte för tunga mörka draman med sorgliga slut. Ur detta föddes min debutroman.

Jag hade börjat få svårt att hitta nya böcker, just av den anledningen att de var så mörka och allvarliga. Och var de inte allvarliga så var de lite för pigga. Så jag testade att skriva en bok som var lite mitt emellan, ett vanskligt projekt om man vill bli utgiven. Det bör ju vara en tydlig genre. Men jag struntade i det och skrev på, drevs av lusten av att berätta och befinna mig i alla de här inspirerande miljöerna tillsammans med karaktärerna. Och det blev en bok, som nog också sammanfattar mina egna intressen ganska bra; resor, psykologi, vackra miljöer och filosoferande om både vardagligheter och samhället vi lever i.

En stor blombukett till de förlag som vågar satsa på lite mitt-emellan-böcker så vi får en mångfald även i litteraturens värld!

Rotskott

Rotskott

Det är en söndag i början av juni då Liv bestämmer sig för att ge sig av. Snabbt packar hon lite kläder och några få tillhörigheter och kör ner för den lummiga villagatan. Någon utstakad plan finns inte.   Uppbrottet tar henne till en stuga i försommarens Östergötland där tranorna skriker nerifrån åkern och göken gal långt inne i den djupa skogen. Läs mer »

Jag har alltid varit intresserad av berättande, både muntligt berättande och skrivande. Jag har 20 års erfarenhet av amatörteater vilket också smittar av sig på mitt skrivande. Jag gillar dialoger och låter dem föra historien framåt. Min utbildning inom berättandet är universitetsutbildning i kreativt skrivande, drama, teater och film samt populärfiktion. Det gläder mig när jag lyckas beröra åskådaren eller läsaren.

Jag har varit lantbrukare i Västerbotten större delen av mitt liv, mjölkat kor och alltid haft naturen nära mig. Efter min tid som lantbrukare har jag arbetat med ensamkommande ungdomar som sökt asyl. Numer är jag pensionär.

Sparka bollen till månen : Verklighetsskildring

Sparka bollen till månen : Verklighetsskildring

I denna verklighetsbaserade bok får läsaren följa Mohammeds uppväxt på ett barnhem i den marockanska staden Fez. Uppväxten är kantad av många umbäranden och svårigheter. När några ur barnhemmets personal försöker skörda hans organ lyckas han fly för sitt liv. Läs mer »