Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

I samband med min resa till Nordkorea 2010 hörde jag ett radioreportage om en smuggelskandal vid nordkoreanska ambassaden i Stockholm. Jag fascinerades av berättelsen om de stackars diplomaterna som kom till Stockholm och bara efter ett halvår fick veta att deras regering inte hade råd att betala för deras ambassad.

Tack vare min frus jobb som diplomat fick jag tid mitt i livet att använda som jag ville. I stället för att ägna dagarna åt att fixa naglarna och dricka champagne valde jag att förverkliga drömmen om en roman. Eftersom jag redan visste vilken historia jag ville berätta satte jag i gång direkt. Efter sju år i Brasilien och USA nappade ett förlag och nu är boken ute!

Jag har bott tolv år utanför Sverige så kulturkrockar har varit något jag upplevt och alltid intresserat mig för. Därför har jag älskat att fantisera om mina nordkoreanska diplomater som nästlat sig in i Stockholms undre värld och tvingats navigera bokstavsvänstern och förnäma diplomater i ett murrigt sjuttiotal!

Smugglarna från Paradiset

Smugglarna från Paradiset

En rafflande, intelligent och underhållande berättelse om hur Nordkoreas ambassad i Stockholm under början av 1970-talet tvingades ägna sig åt smuggling av sprit och cigaretter. Samtidigt som Sverige exporterade mängder av Volvo-bilar till Pyongyang – som ännu inte är betalda. Inspirerad av en sann historia. Läs mer »
Lenita Gullberg. Foto: Privat

Jag heter Lenita och har så länge jag kan minnas drömt om att skriva. Min dator är fylld av olika skrivprojekt som är mer eller mindre färdiga. Jag läste många böcker under uppväxten och tänkte att någon gång ska jag också ge ut en bok. Att skriva är som terapi, jag får utlopp för mina känslor.

Jag har studerat språk och kommunikation vid Vasa universitet. Jag är finlandssvensk och mamma till fyra. Eftersom jag för tillfället är djupt inne i småbarnsträsket finns det inte tid för särskilt mycket fritidsaktiviteter. Det jag brukar sysselsätta mig med, förutom skrivandet, är att baka och promenera.

I framtiden vill jag skriva mer och utvecklas som skribent. Jag drömmer om att ge ut fler böcker och att få underhålla andra med mina texter.

Nu har jag dig!

Nu har jag dig!

Emilia Lövdahl arbetar som polis vid polisinrättningen i Österbotten. I den annars lugna staden Vasa hittas en kvinna död i ett grönområde. Det visar sig att kvinnan blivit strypt till döds och tillsammans med kollegorna Dennis, Anna, Eskil och polischef Nygård startas en utredning som visar sig bli allt mer komplicerad. Läs mer »
Numera är det livet på landet som gäller för Berndt E Karlsson. Här med kompisen Nikki. Foto: Gunilla Sjöö

Mitt namn är Berndt Evert Karlsson och jag har under många år arbetat som journalist i Stockholm, bland annat på Dagens Nyheter och Dagens Industri. För några år sedan flyttade jag ”hem” till Dalarna igen och bor nu en bit utanför Borlänge. Med erfarenheterna från Stockholm i bagaget såg jag hemstaden i delvis nytt ljus. Den har aldrig varit någon idyll men nu hade kriminalitet och politisk och religiös extremism ökat och allt fler av stadens medborgare hade börjat känna sig otrygga. En del av Borlänge hade blivit ett så kallat riskområde.

Den 10 juni släpptes min spänningsroman Rött läge. Den handlar om Borlänge men intrigen skulle kunna vara hämtad från vilken svensk småstad som helst. Rött läge är min skönlitterära debut och den är skriven under pseudonymen B. Evert. Tidigare har jag skrivit en fackbok om Sveriges riksträd Ornäsbjörken. Jag har också fått förlagskontrakt på en kommande bok som inte alls handlar om brott och kriminalitet utan om en lång kärlekshistoria mellan två människor. Att jag börjat skriva nu beror på att jag i stort sett lämnat journalistyrket bakom mig. Nu finns energi över för mitt eget skrivande. Det känns som jag har några böcker kvar att skriva.

Rött läge

Rött läge

En pojke hittas död i en översnöad bil i Borlänge. Han är skjuten i tinningen. Några veckor senare hittas resterna av en människokropp i det stora köp centret. Makabra bilder på offren skickas till journalisten Arvid Falk, men varför just honom?

Samtidigt slåss nazister och religiösa extremister på stadens gator. Läs mer »

Ingrid Ljungström. Foto: Privat

Jag heter Ingrid Ljungström och har 45 år som sjuksköterska bakom mig. Nu när jag äger min tid som pensionär kommer nästa utmaning som författare. Har sedan barnsben hittat på berättelser och ”satte upp pjäser” som jag hittat på tillsammans med min syster och kusin redan i tidig skolålder.

När mina två söner var i uppväxande ålder hittade jag på olika sagor och senare lite mer äventyr. Då jag är begåvad med en dyslektisk hjärna var det roligare att skapa historierna själv än att läsa dem högt. En av historierna är nu min kommande bok. Jag har många historier och idéer som trängs i huvudet och vill komma ut och bli nedskrivna, det är bara min självdisciplin som borde bli bättre. Har lätt att prioritera hemmastök framför skrivandet, trots att jag verkligen gillar att sitta framför datorn och låta berättelsen komma ut.

Skuggbarnen i parken

Skuggbarnen i parken

Maggan och Åke flyttar med sina tvillingar Lars och Anna till Kalmarsvik under sommarlovets första vecka. Att den idylliska hamnstaden döljer en mörk hemlighet är inget familjen anar. Läs mer »

Martine Christensen Odenhall. Foto: Privat

Jag är en mångsidig person som vid sidan av en yrkeskarriär som jurist och samhällsbyggnadschef, alltid odlat mitt kreativa, konstnärliga jag. Detta har yttrat sig i måleri, musik, sömnad, stickning – och inte minst skrivande. Skrivandet har följt mig sedan barnsben och kommit av både lust och förmåga, för att efterhand utvecklas till ett rent behov. Över 100 dagböcker har producerats! Med denna stora vana av skrivande, såväl privat som yrkesmässigt, följer helt naturligt viljan att uttrycka sig rent litterärt, att skapa ett fristående verk att publicera. Jag lever med språket! Så fick jag plötsligt tiden och chansen, uppslagen strömmade till och allt bara flödade. Det är en stor upplevelse att till slut förverkliga sin dröm om publicering och jag hoppas att min bok ska nå fram, underhålla, engagera och framför allt gå från hjärta till hjärta på det sätt jag tänkt …

Ellen på Tuvängen

Ellen på Tuvängen

Skriver du så mycket måste du ha en riktig bok! Så säger mamma när Ellen och hon går till mataffären, och Ellen gång på gång vill ha ett litet randat kollegieblock. Då köper mamma det första riktiga skrivhäftet med svarta pärmar åt henne. Ellen börjar skriva dagbok när hon är sju.

Ellen är en ganska blyg liten tjej, men mycket fantasifull. Läs mer »

Susanna Carolusson. Foto: Mårten Carolusson

Jag är en nyfiken, analytisk, livsbejakande, aktiv och kreativ kvinna. Oj, det ser ut som en kontaktannons. Jag är även stabilt gift, intensivt engagerad i min psykologpraktik, utbildningar, barnbarn, jitterbuggande och vinterbad. Med mera. En upptagen människa med andra ord. Så! Där försvann eventuella dejtingvibbar i texten. Pust.

Jag mår bra. Bäst att framföra det, innan du tror att min nya bok handlar om den trasiga person jag faktiskt hade kunnat bli, med den galna mamman och missbrukande pappan! Ni vet, på 50- och 60-talen var barn utomhus i ur och skur. Det var en fantastisk flyktväg i väntan på bättre tider. På somrarna levde jag med och av naturen: Dyröns vilda skönhet, branta berg och salta klippor mot väster, lekandet som aldrig tog slut. På vintern: Majorna, Karl Johans torgs julmarknader, Karl Johansskolans fritidskeramik, syslöjd, Lingföreningen Energos truppgymnastik, de fria lekarna på baksidan mot Gråberget. Indianer, cowboys, brännboll, snökojebyggande, snöbollskrig, kälkåkning på gatan, hopprep, Jag-begär-krig-mot …, twisthopp. För hemma var det krig. 

Mamma var psykopat, jag blev psykolog

Mamma var psykopat, jag blev psykolog

Min pappa var okomplicerat dubbel. En fin, intelligent och stabil man och en jävla alkoholist. Han ville ha mig, det gav mig självkänsla. Det var mer komplicerat med mamma. Hon var sin nervöse våldsbenägne fars favorit, vilket kan ha bidragit till hennes utveckling av två personligheter: en intagande kvinna och en våldsam despot. Läs mer »