Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (i liggande format, minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Peter Lindström. Foto: Kajsa Göransson

Vem vill inte vara med om ett äventyr? Att få känna hur det kittlar i magen när man är med om något utöver det vanliga. Som barn drömde jag ofta om äventyr. Ibland hittade jag det i kvarteren där vi smög omkring, ibland i böckernas fängslande världar. 

Några som också drömmer om det är Ester, Harry och Sigge. De bor på Södermalm i Stockholm och har precis startat deckarklubben De tre tigrarna. Seriens första del, Diamantkungen, är ett äventyr med en försvunnen skatt, giriga tjuvar och hemliga gångar under staden. I boken har jag försökt att skapa en värld av spänning som man ska längta tillbaka till. 

Jag som har skrivit serien heter Peter Lindström. Jag är född i Sundsvall men efter studier inom litteratur- och systemvetenskap flyttade jag till Stockholm. Tidigare bodde jag i området som serien utspelar sig. Men nu bor jag med min familj strax söder om staden.

Diamantkungen

Diamantkungen

Sommarvindarna sveper över takåsarna. I vindsrummet på Åsögatan sitter Ester, Harry och Sigge och funderar över det de just fått höra: En gång har det bott en stenrik diamanthandlare i deras kvarter, men när han dog var hans stora förmögenhet helt försvunnen!
Samtidigt pågår mystiska saker i källaren. Läs mer »

Peter Kvist. Foto: Privat

Jag har egentligen haft författarambitioner hela mitt liv, men verkliga och inbillade hinder har alltid kommit i vägen för skrivandet. Det var först när jag fick barn – under de där evighetslånga läggningarna där bilderbok efter bilderbok följdes av många långa minuter ihoptryckt i en alltför kort barnsäng, väntande på att dottern skulle somna – som idén till en egen barnbok föddes.

Nella har inte tid att gå och lägga sig är den första boken i en serie om Nella och Pappan. Relationen dem emellan bygger på det enda riktigt bra föräldraskapsrådet jag fått, nämligen: Varför bråka med sina barn när de mer än gärna leker sig fram till det man vill att de ska göra? Så när Nella inte vill ha på sig en tråkig pyjamas så behöver hon inte det; med fantasins hjälp får hon en prinsessklänning istället. Hon vill inte borsta tänderna? Då borstar vi tänderna på den här bångstyriga elefanten istället. Välling i sängen? Låt oss gå på gourmetrestaurang!

Nella har inte tid att gå och lägga sig

Nella har inte tid att gå och lägga sig

Nu är klockan nästan halv nio och Nella ska sova, men hon har inte tid att gå och lägga sig. Hon måste leka färdigt, ikväll är hon brandman på viktigt uppdrag. Dockan har fastnat i ett brinnande höghus och nu är det bråttom. Pappa förstår genast, han kör fram brandbilen och Nella hinner fram till Dockan med sin brandbilsstege. Läs mer »

Fredrica Isenborg. Foto: Kajsa Göransson

Under 25 år har jag arbetat med barn, framför allt de yngsta, på förskolor. Under de senaste åren möter jag även barn på andra förskolor genom min teaterföreställning om känslor som jag turnerar med i Stockholm med omnejd. 

Jag har ett förflutet i restaurangbranschen, min man är krögare, och flera andra familjemedlemmar lever och verkar i samma bransch. Så mat, matlagning och att njuta av mat ihop med familj och vänner är en stor del av mitt liv. Det blev då extra roligt när jag ihop med Lotta fick skapa de här två barnböckerna om mat. Idén till böckerna hade legat i byrålådan ihop med en mängd andra texter och delar av bokprojekt. När jag skriver ger det mig både avkoppling och massor av energi. 

Jag hoppas att böckerna ska inspirera de yngsta barnen till språkutveckling och att med alla sina sinnen upptäcka olika råvaror.

Matens färger

Matens färger

Vilken färg har tomaten, gurkan och bananen? Njut av plommonlila, rödbetsröd och päronbrun. Här får de yngsta läsarna utforska matens alla färger med hjälp av Lotta Kühlhorns former, mönster och fantastiska bilder.
En bok i tålig kartong för de yngsta läsarna.

Läs mer »
Mat, mat, mat

Mat, mat, mat

Vad blir det för mat idag? Öppna kylskåpet så får du se. Med en liten människas blick får vi följa med på ett matäventyr som väcker lust och tankar kring former, färger, konsistenser och smak. För mat är ju mer än en smak i munnen. Hur känns spagetti och hur smakar citronen? Och vad händer med det hårda kalla ägget när äggskalet krossas?

Läs mer »
Niclas Franklin. Foto: Niklas Maupoix

För 15 år sedan gick jag en skrivarkurs och därefter gjordes de första försöken att få ihop en längre text. Efter en del prövande, påbörjade jag på allvar att skriva en kriminalroman för sju år sedan. Manuset antogs av Lind & Co som gav ut den som ljudbok i januari 2020. Efter att ha fått flera förfrågningar om en tryckt upplaga gav jag, nu i maj, ut boken på eget förlag i en pocketutgåva. Som f.d. polis är min ambition att ge en realistisk bild av en spaningsenhets arbete mot organiserad brottslighet. Jag vill ge läsarna en inblick i det verkliga arbetet samtidigt som historien självklart ska vara underhållande. Nu skriver jag för fullt på en uppföljare och den här gången har jag satt en deadline på ett år. För att lyckas med det skriver jag något varje dag. Ibland blir det en mening, ibland 1000 ord.

Dödligt dubbelspel

Dödligt dubbelspel

  • Förlag: ISE AB
  • Utgiven: 2020-05-07
Landets farligaste fånge fritas, ett våldsamt rån inträffar och en polis mördas. Händelserna verkar hänga ihop men trots stora polisresurser kommer man inte framåt i utredningarna. Tom Swedman är ordningspolis på Hisingen i Göteborg och dras helt oväntat in i det hela, flyttas till spaningssektionen och får lära sig ett helt annat polisarbete. Läs mer »
Kristoffer Lieng. Foto: Alexander Uggla

I tonåren hittade jag en gammal radioapparat och rattade av en slump in Radio Rysslands rösts sändningar på svenska. Vi började brevväxla och några år senare började jag själv arbeta där. En ryss skulle nog säga att det var ödet.

Jag har befunnit mig i den ryska medie- och universitetsvärlden ungefär lika länge som Putin har suttit vid makten. Jag har varit verksam vid Sveriges Radio, Svenska YLE och RT samt undervisat vid universiteten i Lund, Moskva och Caen i Frankrike. 

Med Sill i päls vill jag ge en personlig (självironisk) och humoristisk inblick i människornas Ryssland så som det inte så ofta skildras i svenska nyheter, om köttiga sallader, tågresor, vardagskorruption, festligheter, studentkorridorer och om hur det är att ligga lungsjuk på ryskt sjukhus eller gunga hem i en lada i Moskvanatten med glad moll i radion och en rökande gubbe med keps vid ratten.

Sedan några år bor jag i Frankrike med min halvryska familj.

Sill i päls : 20 år i Putins skugga

Sill i päls : 20 år i Putins skugga

  • Förlag: LYS
  • Utgiven: 2020-05-07
Det pratas ofta om den ständiga fienden Ryssland, dess trollfabriker och den ledare som suttit vid makten i 20 år. Den här boken handlar inte om troll eller Putin, och ger heller inget svar på huruvida han är snäll, om han snart kommer att inta Sverige eller exakt hur eländigt det är att leva i Ryssland idag. Läs mer »
Erik Nicklagård. Foto: Lars Hallström

Jag har studerat och utbildat mig inom kost, träning och hälsa i tjugo år och coachat inom området i snart tio. Med tiden har fokus skiftat från den fysiska delen av hälsa till den mentala och det är något jag brinner för idag. Efter flera års arbete med viktminskningsklienter har jag börjat se olika mönster, vare sig de lyckas gå ner i vikt och hålla den eller om de återgår till gamla vanor.

Ifall det går att hitta nycklarna till olika beteenden kanske det finns möjlighet att förändra allt man vill i sitt liv, oavsett om det är att bli lyckligare, gå ner i vikt eller något helt annat. Jag inser idag att hälsa, både fysisk och mental, är ett livslångt projekt där omedvetna mönster behöver uppmärksammas. Klienternas erfarenheter har spillt över på min egen personliga utveckling och jag har kommit till insikt med att även jag har ett livslångt projekt framför mig.

Håll vikten : hitta din inre drivkraft

Håll vikten : hitta din inre drivkraft

De flesta som försöker gå ner i vikt misslyckas. Efter en tid med träning och nyttig kost går de tillbaka till sin gamla livsstil. Oavsett hur bra de mådde när de nått sin målvikt.
Men så finns undantagen. De som inte faller tillbaka i gamla vanor. De som lyckas även på lång sikt. Läs mer »