Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Författaren Moa Backe Åstot. Foto: Carl-Johan Utsi

Jag har hört två saker om att skriva för barn och unga: Enligt vissa är det väldigt svårt, enligt andra alldeles för enkelt. Jag vet inte vad som är sant. Jag vet bara att berättelserna finns kvar hos mig, om inte i minnet så mellan pärmar. I hyllorna, kartongerna, i de tjugosju dagböcker som skildrar mitt liv fram till nitton års ålder. Jag behöver bara öppna dem. Orden lever fortfarande, de sprakar och bränner. Där finns en källa som går att hämta kraft ifrån. En karta över hur en ung människa har tänkt och känt. Jag berättar någon annans berättelse, men använder glöden från min egen. Lägger känslorna i en kropp som inte är min. Skriver, pusslar, känner efter. Pusslar och skriver om igen. Kanske är det på sätt och vis enkelt. Men också det svåraste jag någonsin har gjort.

Himlabrand

Himlabrand

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Läs mer »
Debutanten Jenny Danielsson. Foto: Oliver Grassman

Mycket av det jag skriver kommer till mig när jag springer. Allra bäst blir det när jag sprungit någon timme, helst ännu längre. Då brukar det dyka upp meningar som jag tycker är bra, och så fort löprundan är klar skriver jag snabbt ner dem i mobilen. Efter det kan jag vid ett senare tillfälle sätta mig framför datorn och spinna vidare. Det var så min debutroman, Barnet jag aldrig, till stor del kom till.  

För mig är språket minst lika viktigt som berättelsen. Jag lägger mycket tid på att försöka hitta de exakta orden, och möblerar om meningsuppbyggnaden till förbannelse för att få en bra rytm.  

Mycket i min bok är självupplevt och jag tror att jag kommer att utgå från mig själv även i mitt fortsatta skrivande. På gott och ont. Det är omtumlande att vända ut och in på sig själv offentligt. 

Barnet jag aldrig

Barnet jag aldrig

En barnlängtande kvinna som närmar sig 40 blir utan för­varning lämnad av sin sambo, mitt under pågående prov­rörsprocess. I stället för att fortsätta kämpa vidare mot det som länge har varit deras gemensamma dröm behöver han plötsligt tid för att komma fram till vad han verkligen vill. Men han släpper inte taget på riktigt, utan kommer tillbaka och lämnar, gång på gång. Läs mer »

Debutanten Britta Kasholm Tengve. Foto: Privat

Min debutbok publicerades dagen före min 85-årsdag. Jag valde titeln: Livet öppnar dörrar men du måste själv gå in eftersom jag alltid varit villig att anta de utmaningar som livet bjuder.

Boken handlar om mina nära fem år i Tanzania. Där arbetade jag först som ensam läkare på en avlägsen ort och undervisade sedan blivande Medical Assistants. Åter i Sverige blev jag till slut överläkare i kirurgi vid regionsjukhuset i Örebro. Jag beskriver också min uppväxt i en småstad i Sverige under krigs- och efterkrigsåren och ett collegeår i en amerikansk sydstat. Det ryms också en kärlekshistoria. 

Både min man och jag reste mycket, gärna i Asien, helst utanför allfartsvägarna för att försöka lära känna människor och kulturer. Tyvärr gled min älskade make de sista åren av sitt liv in i en allt djupare demens och jag beskriver de känslomässiga och praktiska bekymmer som möter en anhörig. 

Livet öppnar dörrar, men du måste själv gå in

Livet öppnar dörrar, men du måste själv gå in

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2021-01-13
”Vägen är klar, när kommer ni?” Tolv mil från Mwezi vid Lake Tanganjika, låg byn Ulimba.När jag berättade att vi inte kunde komma för mottagning och vaccinationer eftersom det inte fanns någon väg, dröjde det bara tre månader innan budet kom. Vägen hade nu röjts. Läs mer »
Debutanten Isabelle Zachrisson. Foto: Privat

Jag har skrivit berättelser sen jag lärde mig stava. Min morfar, som var författare, lät mig sitta vid hans skrivmaskin och knåpa ihop små historier och dikter. Jag minns fortfarande hur det lät när tangenterna trycktes ner och jag minns lukten av färgbanden.

Som vuxen arbetade jag i många år med det skrivna ordet. Jag skrev debattartiklar, pressmeddelanden och rapporter. Däri föddes en längtan efter att skriva mer och annat, något som inte var styrt av debattsidornas teckenbegränsningar och ämnesområden. När jag fyllde 30 fick jag en skrivarkurs i födelsedagspresent och äntligen tog jag återigen tag i mitt skrivande och gav det en chans.

Jag debuterar nu i januari med Du var här förut. Det är en historia om förlust och sorg, men också om kärlek. Det är oftast där jag hamnar i mitt skrivande. Bland känslorna. Gärna kärlek och olika typer av sorg.

Du var här förut

Du var här förut

Erik är 38 år när han träffar Helena; en snygg, cool, men väldigt skrämmande kvinna. Hon förändrar hela hans ungkarlsliv. En kväll, när de träffats i tre månader, bestämmer hon helt plötsligt att de är tillsammans. Erik säger inte emot, men hänger inte riktigt med i svängarna. Och mer förvirrad ska han bli. För samma vecka kissar Helena på en sticka i hans badrum. Läs mer »

Debutanten Jenny Holmqvist. Foto: Ida Borg

För mig har skrivandet inte alltid varit självklart, det smög sig snarare på. Lusten, modet – till slut nödvändigheten. Längs vägen har olika skrivarsammanhang varit oumbärliga, både för att alls våga och för att behålla energin. Cirklar, författarskolor, skrivande vänner – det har givit skapandet en ram. Och ett rum. Det är också där som jag fått ett av de bästa skrivråden: Var en skata – gå dit det blänker och glimmar.

Min debutroman Drift var både ljuvlig och kaotisk att skriva, processen har tagit sin tid. Romanen har tre huvudpersoner, utspelar sig på flera tidsplan och under tre olika decennier. Den rör sig också mellan många platser, de flesta så långt bort från mig att de numer blivit till bleknande semesterminnen. En av platserna var bara ett fantastiskt namn som jag av tillfällighet fann på en karta: Thunder Bay. Nu är det förunderligt att tänka på allt som vävts in i berättelsen. Minnestrådar, bilder, tidningsartiklar, böcker, resor …

Men det var helt enkelt där det glimmade.

Drift

Drift

En storslagen berättelse som spänner över generationer och kontinenter. Eva växer upp i Uppsala på fyrtiotalet, hon blir förälskad i en läkarstudent men tvingas bryta upp och lämna Sverige. Marta i Thunder Bay, Kanada, på sextiotalet, försöker förstå sin mammas försvinnande. James flyttar till San Francisco på åttiotalet, och blir besatt av en man han möter på en fest. Läs mer »

Mari Wigren. Foto: Privat

Det är kanske självcentrerat att vara besatt av en bok om sig själv. Men jag har varit helt förtrollad av min första året-bok. Som 7-åring, när det var svårt att lära sig läsa och räkna, byggde jag en identitet kring att jag minsann var tidig med att gå. När jag var strax över 30 blev den en förberedelse inför föräldraskapet och gav nya samtalsämnen med mina föräldrar: ”Va? Bytte pappa aldrig blöjor?”

Så när jag själv fick barn kammade jag marknaden på första året-böcker. En besvikelse. Många var gräsliga med bilder på bebisar (som inte var mina) från bildbyråer med rosa rosetter eller blå skor. Andra var extremt omfattande och begärde att jag skulle hålla intresset uppe och fylla i vilket datum alla tänder tappades. Då föddes tanken på att jag skulle göra en genomtänkt bok som kunde bli ett kärleksfullt minne till mina egna barn. 

Det är så skönt att jag lyckats omge mig med begåvade människor som kan allt det jag inte kan. Skribenten Terri Herrera trillade storslaget in i projektet och tillsammans har vi försökt göra något innerligt, snyggt – OCH ROLIGT. En bok som inte ger föräldrar prestationsångest och som kan läsas som en saga när barnet vill vältra sig i sin egen identitet.

Vi bestämde oss tidigt för att inte vända oss till förlag utan göra det själva genom vår egen byrå Mi Madre. Förmodligen idiotiskt självskadebeteende, men vi hade ändå varit förlagens jobbigaste klienter med idéer kring sociala medie-strategier och SEO-optimerade sajter. Det är inte säkert att vi gör det bättre än ett traditionellt förlag, men vi måste testa!

Sagan om dig : ditt första år

Sagan om dig : ditt första år

Det här är en fylla i-bok om barnets första år och graviditeten. En bok som inte ger föräldrar prestationsångest och som passar oavsett vilken familjekonstellation man har (om man är en, två, tre eller fyra föräldrar).
Kapsla in den omtumlande första tiden på en timma – eller ägna veckor åt att dekorera och formulera dig. Läs mer »