Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Emmy Walt. Fotograf: Linda Broström

Författardrömmen har följt mig sedan barndomen, har legat likt en pulserande förhoppning längst inuti huvudet. Nu, efter mycket kämpande och en bergochdalbana full av tvivel, kan jag äntligen berätta för den där hoppfulla flickan som dag efter dag satt och knackade på sin skrivmaskin, som kämpade med så väl självkänslan som sin plats i tillvaron: Du gjorde det!

Skrivandet har alltid funnits med mig. I noveller, i bloggande, i journalistiken. Och länge var det nog. Men innerst inne har jag alltid vetat att jag ville mer, att jag ville bli som några av mina idoler, som King, Koontz, Marklund och Svedelid. Att jag ville bjuda in utomstående att få ta del av det virrvarr av tankar och berättelser som ständigt rör sig i mitt huvud.

Nu ser jag fram emot den här nya resan, möjligheten att få väva samman min journalistiska del av hjärnan, som vill lära och förstå, med den skönlitterära där jag själv får bestämma hur verkligheten ser ut. Jag ser fram emot att få dela mina universum med er.

Flykt

Flykt

Nominerad till Crimetime Award 2023!

”Det är en thriller som inleds med en så rafflande start att du tappar andan och bara måste fortsätta läsa.”

Mari Jungstedt

Journalisten Mila är i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen. Plötsligt lamslås Europa av flera samordnade terrorattentat. Läs mer »

Simon Ventus. Foto: Linus Lindholm, All Things Content

Kreativitet har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas. Det började med musik. Mycket av min barndom och ungdomstid spenderades bakom ett trumset eller med gitarr i famnen. Senare blev det också några besök i musikstudio, bland annat med bandet The February Stars.

Sedan 2009 har jag jobbat administrativt i kulturbranschen på olika sätt. Både som promotor, producent och just nu som försäljningschef på Wasa Teater.

När pandemin slog till förändrades mitt jobb. Från att ha gått ut på att försöka få in så mycket publik som möjligt i en lokal, blev jag och mina kolleger nästan över en natt tvungna att planera verksamheten för så få besökare som möjligt istället. När vår verksamhet tidvis blev helt förbjuden, fanns det plötsligt tid för att utforska min kreativitet på ett nytt sätt. Det var då jag såg Christina Gustavsons annons om en udda tävling där priset var att få skriva en deckare tillsammans med henne.

Tillsammans, utan att träffas, skapade vi deckaren Den som offrar sig.

Den som offrar sig

Den som offrar sig

En kvinna har blivit stenad till döds i den österbottniska byn Solf. Ett brev som hittas på platsen får kriminalkommissarie Marcus Tapper och hans kolleger att inse att detta är någonting utöver det vanliga.

Ett mönster börjar uppenbara sig när ytterligare en person hittas mördad under liknande omständigheter. Läs mer »

Marcus Dunberg. Fotograf: Nils Petter Nilsson

”Gräv där du står, berätta om det som finns runtomkring dig.” Ett råd aspirerande författare ofta får. Jag såg mig omkring och vad såg jag? Pengar. 

Plötsligt var, inte alla, men många, i min närhet ofattbart förmögna. Summorna svindlade. Ett nytt Sverige hade tagit form och det gick så snabbt. Här fanns en historia, något att berätta. 

I Skuggland utforskar jag det här nya Sverige i fiktiv form. Pengars kraft är enormt stark, den lämnar ingen opåverkad. Ur förmögenheterna har en ny värld och ny kultur växt fram, okänd för de flesta svenskar- 

Jag tror mig vara tillräckligt mycket insider och samtidigt tillräckligt mycket outsider. Positionen är inte oviktig. Är du för djupt inne i kretsarna saknar du den nödvändiga distansen och blicken. Är du däremot för långt ifrån blir gestaltningarna klichéartade.

Jag valde att förlägga handlingen till en exklusiv friskola, Lyceum, vackert men ensligt belägen på Stora Skuggan på Norra Djurgården. Välkommen till en solskensvärld – förmörkad av pengar. 

Skuggland

Skuggland

En solskensvärld kastar sin skugga

Friskolan Lyceum, en guldskimrande gåva från de rika till de rika, är en värld där barnen till de förmögnaste står högst i kurs. 11-åriga Daniel är längst ner i den hierarkin, något som hans psykopatiska klasskamrat Lucas utnyttjar. Läs mer »

Anci Lampe. Foto: Emma Pihl

Jag heter Anci Lampe och gav ut min första bok i januari 2023.

Boken kan läsas som en vanlig roman, men jag vill också peka på att vi måste sluta att förminska barn och deras berättelser. Samt att allt inte är vad det ser ut att vara.

Skrivit har jag gjort hela livet, men är inte publicerad förrän nu. Jag läser galet mycket böcker, och har alldeles för många.

Jag är uppväxt i lilla Trosa, som i mycket liknar staden i boken. Helt enkelt på grund av att det till största delen är en sann historia

Numera bor jag vid havet, i Oxelösund med mina två hundar Dina och Douglas. På vintrarna skriver jag, och på somrarna drar vi runt i vår lilla Busvagn. (Den heter så pga mina hundars uppförande)

Hästar och ridning har varit en stor del av mitt liv, liksom musk. Till yrket är jag psykiatrisjuksköterska, vilket man har nytta av i alla möjliga sammanhang. Inte minst i skrivandet.

Det finns gröna hästar

Det finns gröna hästar

Clara växer upp i en liten stad. I ett välbeställt hem, med högutbildade föräldrar. Allt är dock inte som det ser ut. “Du borde verkligen vara tacksam över att du är så priviligerad. Det finns många barn som önskar sig ett sånt hem som du har”, sa Fröken. Clara lyckades trycka undan impulsen att himla med ögonen. Nästan. Läs mer »
Helen Burman. Fotograf: Tore Burman

Jag är Helen Burman och är född i Norrbotten. När jag var liten skrev jag i alla mina kompisars ”Mina vänner böckerna” att jag ville bli författare och skådespelare. Jag har sysslat en del med amatörteater som yngre, statist som äldre och skrivit har jag alltid gjort. 

Mitt första manus skrev jag på en antik skrivmaskin som jag hade fått av min morfar. Några bokstäver syntes mindre än andra. Jag var sexton år när jag skickade in en bunt med dikter till flera förlag. Det var på den tiden man fick refuseringarna på riktigt brevpapper och de tog sig tid att svara. Och japp, jag fick många refuseringsbrev.

Nu som femtiofemåring kan jag titulera mig som debutantförfattare (icke som poet). Äntligen! 

Jag bor med min man och två golden retrievers i södra Frankrike. Förutom att skriva sitter jag ofta vid drejskivan i vår keramikstudio. Jag har alltid haft en dröm om att bo i Frankrike, nära havet och bergen. Två drömmar uppfyllda med andra ord.

Om boken

Vad händer när man säger ifrån och när ett nej inte räcker?

En av Sveriges mest kända skådespelare hittas en sen natt fastbunden i trappuppgången utanför sin bostad på Östermalm. Runt halsen hänger en skylt med ett pinsamt erkännande. Hans ego är kränkt, men annars är han oskadd.  

En månad senare hittar ett par kvällsflanörer i Linköping en av universitetets professorer irrandes i närheten av stadens domkyrka. Han är fåordig när paret stoppar honom och erbjuder hjälp. Även han bär en skylt med en generande bekännelse.

Det har gått några år sedan Metoo-debatten svepte över landet och kvinnorna i bokklubben ”Bokälskarna” förundras över att ingenting tycks ha förändrats fastän så mycket har sagts. En händelse under hösten utlöser en ilska i gruppen och de börjar utarbeta en plan som snart verkställs med önskat resultat. Vem kunde ana att fem medelålders kvinnor som läser böcker tillsammans besitter en urkraft när de säger nej? 

Jag är en författare som är bosatt i Norrlands Aten, Härnösand. Där bor jag med mina två barn och min överintelligenta katt (som författare har jag tillstånd att överdriva, även om min katt).

Jag är uppvuxen i den lilla byn Alfta i Hälsingland. I mina tonår så hade jag mitt kompisgäng som träffades varje ledig stund i en av mina bästa vänners garage, där vi försvann in i fantastiska världar som vi skapade med våran fantasi. Hur då tänker du? Ja, men via rollspel så klart!

Tack vare denna fantastiska hobby så har jag alltid skapat egna berättelser och världar i mitt huvud och presenterat dem för mina vänner i våra spelsessioner.

Innan jag doppade fötterna i författarhavet har jag skapat och gett ut serietidningen ‘Crestfallen’, med hjälp av Kickstarter. Dessutom så har jag podcasten ‘En podd om wrestling’. Ja, jag gör ju så klart musik också.

Om man har en så pass excentrisk och skapande hjärna var det bara en tidsfråga innan jag satte mig ned och skrev en bok.

Pojken med elektriska ögon

Pojken med elektriska ögon

Låset klickade, dörren gav vika. Henry vräkte sig in, stängde, låste.

Han backade bakåt i hallen. Vem det än var som hade förföljt honom, så hade personen stannat nedanför trappen upp till dörren. Henry kunde se siluetten genom det frostade fönstret. Sedan försvann den, som i tomma intet. Läs mer »