Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Ulrika Lepik. Rebecca Lepik Thomasdotter

Som Mankell, uppväxt i Sveg, beskriver att leva och älska i två världar.
Med ena foten i snön och den andra i sanden”. Jag flyttade till Härjedalen och snön i Sveg tidigt 90-tal. Är född i Göteborgs sand och uppväxt på västkustens granitklippor.

En drakes tankar är min debut i bokskriveri. Vill samla mina tankar i ord och dikt. Även illustrera en del av texterna främst med mina akvareller.
Drömmer mig gärna bort i en bok, reser till många spännande platser bland bokraderna. Under åren har jag skrivit på pappersbitar, helt enkelt där det funnits plats. Mest kortare skapelser som meningar, dikter men även någon novell. Tänker gärna symboliskt eller i bilder när jag skriver. Vända och vrida, hitta olika betydelser, hitta meningen i meningen. Först våren 2021 kom jag att tänka på bokformat för mina ord. Efter oerhört vackra ord från lektör, ges nu min diktsamling ut.

På gång framåt är medverkan i en fotobok med temat Skriva med ljus samt medverkan i en ljudboksantologi med novellen Adamas.

En drakes tankar

En drakes tankar

Dela några tankar med en drake. Ett enda ord eller en enda bild kan rymma en stor och hel berättelse.

Diktsamlingen En drakes tankar är en vördnadsfull skildring av naturen och av en kvinnas innersta längtan efter tillhörighet. Dikterna är skrivna med och om kärlek, längtan, mörker och en del frustration, men med fötterna stadigt i marken. Läs mer »

Jan Sandgren. Fotograf: Kristian Pohl

Jag föddes in i fantasins och sagornas världar. Läste allt utom skolböcker. Lyssnade på och berättade sagor. Läste psykologi, arbetade som psykoterapeut, ledarskapskonsult och skrev en bok om ett nytt ledarskap där alla tar makten och ansvaret för sitt eget arbete.
Blev sen entreprenör, byggde psykologiska appar och spel och demokratiserade coaching genom digitalisering så att fler kan få tillgång till personlig utveckling.


Så sa hon, den äldre kvinnan som jag alltid sett upp till: ”Som kvinna över sextio så syns man inte, i affärer och på stan …”. Det gjorde mig först ledsen och sen blev jag förbannad och fick energi. Jag bestämde mig direkt. Jag skall skriva en triller med en supercool äldre kvinna som huvudperson.

Nu skriver jag på en bok om att hitta sin grej i livet, sin livsuppgift och på en annan bok tillsammans med två kvinnliga författare om hur man kan avslöja och göra sig fri från destruktiva kärleksrelationer.

Psykologens testamente

Psykologens testamente

Det närmar sig midsommar. På ett förmöget sommarnöje på ön Gällnö förbereder den urstarka 75-åringen Sigrid Steen helgfirandet tillsammans med sin livs kärlek och sin bästa vän. Hon har allt man kan önska sig i livet. Åtminstone nästan. På en annan del av ön gräver ungkarlen och fiskaren Johnny ett allt större hål i sin själ. Läs mer »
Alexandra Kubresli

Mitt namn är Alexandra Kubresli. Jag är skribent, översättare och student baserad i Sverige. Mina tidigare studier i politik och arabiska, samt sociologi och litteratur inspirerade mig att debutera med Notes From That War – omskakande dikter som skildrar en övergiven mamma och hennes barns liv under krig, terrorstyre och sanktioner.

Dessa anteckningar var inte avsedda att publiceras. Jag skrev dem tyst för mig själv, för att dissekera mörker och bearbeta vad det gör med människan, tron och friheten. Framför våra ögon medan vi ser på. Det finns så mycket att ta in, för mycket ondska. Det här är kriget, livet, rädslan.

Notes from that war

Notes from that war

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2022-10-05
"These notes were not intended to be published. I was writing them silently with myself as the only reader, to dissect darkness and process what it is doing to flesh and blood. To religion and freedom. In front of our eyes as we watch from the sidelines. There is so much to take in, too much evil. It is that war, that life, that fear. Läs mer »
Jesper Sipola. Fotograf Rebecca Thorslund.

Jag arbetar som systemspecialist på ett IT-företag och bor i Örebro med sambo, två söner och hunden Charlie. Sedan barnsben har jag varit en idrottskille, men numera utövar jag idrott mer på hobbynivå för vardagsmotionens skull.

Jag har velat berätta min historia sedan jag var tolv år gammal. Jag växte upp i en mindre ort i Sverige, där de flesta förstod att något var på tok med mig, men de visste inte mer än så. Idén att göra en bok av min historia kom när jag började studera på universitet. Det tog mig åtta år att förverkliga idén och den 30 september debuterar jag med ”Obetrodd: Tills livet blev mitt att påverka”.

Boken handlar om ett dramatiskt sjukdomsförlopp utan diagnos som påverkade mig starkt och ändrade mitt sätt att se på livet. Jag tror att personer som själva har drabbats av oförklarlig sjukdom och deras anhöriga kan ha stor behållning av att läsa boken, men även alla som gillar personliga skildringar av sanna händelser.

Obetrodd : tills livet blev mitt att påverka

Obetrodd : tills livet blev mitt att påverka

Om man säger något tillräckligt ofta blir det en sanning, sägs det. Då borde också något som nästan aldrig nämns sakta suddas ut från historiken. Något som en historia. Min historia. Det vill inte jag

Så inleder Jesper Sipola berättelsen om hur hans liv tog en dramatisk vändning när han bara var elva år gammal. Läs mer »

Olof Eneroth

Att teckna och berätta historier har varit intressen som har funnits med mig nästan så länge jag kan minnas. Även i tider när jag har fokuserat på studier i helt orelaterade ämnen så har jag alltid haft något eget projekt i bakgrunden på fritiden där jag har kunnat ge uttryck för min kreativitet.

Det som gjorde att intresset tog fart för mig på riktigt var när jag i tonåren började läsa manga och serier, vilket verkligen öppnade mina ögon för alla möjligheter inom visuellt berättande. Parallellt med serieintresset har jag under långa perioder också roat mig med att läsa olika böcker i manusförfattande och berättarteknik.

Jag känner nämligen att det är väldigt tillfredsställande med en riktigt välkonstruerad berättelse, där alla delar fyller en funktion och tillsammans skapar en helhet som kommunicerar ett tydligt budskap på ett så effektivt och effektfullt sätt som möjligt.

Min förhoppning med min debutbok är att jag har lyckats skapa en berättelse som känns just så!

Kugg och den upptagna dagen

Kugg och den upptagna dagen

Kugg är ett magiskt, mekaniskt barn som alltid vill kunna hjälpa till!

Men vad händer när det finns mer att hjälpa till med än vad Kugg är van vid?

 

"Mycket bra!" tycker BTJ.

"[...] Kugg och den upptagna dagen är en finstämd bok om att våga stanna upp och känna efter."

Lektör Maria Nestorzon, BTJ-häfte 19:2022.

Läs mer »
Hanna Nolin

”Astronaut” skrev kompisen, själv skrev jag: ”Författare”. Det var i ettan, vi satt och fyllde i ”Mina vänner”-böcker med trubbiga blyertspennor. Nu har jag förverkligat drömmen, det blev en deckare.

Vägen hit var krokig, noveller, halvfärdiga relationsromaner följdes av nyhetstext och reportage, i mitt yrke som journalist. En dag intervjuade jag Camilla Läckberg som gav rådet: Släpp lös karaktärerna så skapar de egna handlingar. I samma veva mötte jag min huvudperson på en bro i Stockholm. En polisbil drog förbi med påslagna sirener, kvinnan bakom ratten var blond, som jag, i min ålder. Fantasin drog iväg, livet som polis… På många sätt likt mitt eget, möten med människor i avgörande situationer. Men där jag träffar de som baxat sig igenom kriser står polisen kvar dag efter dag och möter det mörka och svåra. Det där ville jag utforska, vad får människor att gå över gränsen. Jag släppte lös mina karaktärer, och insåg att vi aldrig fullt ut kan veta vad som pågår inuti en människa…

Ät ur min hand

Ät ur min hand

En intensiv värmebölja lamslår Stockholm. Ute i en förort hittas en kvinna mördad i en skogskoja, placerad på en bädd av rosenblad med rosentaggar instuckna under naglarna.     

Kriminalinspektör Camille Albeck-Schmidt är en tvåbarnsmamma som ifrågasätter det mesta, familjen, jobbet, livets mening. Läs mer »