Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Åke Reimer. Foto: Kirsti Kvarnerot Reimer

Jag ville bli ishockeyspelare men min far ville att jag skulle bli läkare. Som forskande öron-näsa-halsläkare i Malmö drabbades jag av akademiskt mygel när professorer gjorde upp om forskningsansökningar, en konflikt som slutade med att jag insjuknade i en reaktiv psykos som satte djupa spår i min självbild. Som öronkirurg och hörselspecialist arbetade jag som biståndsarbetare ett år i inbördeskrigets Angola där jag fick uppleva en marxistisk revolution i ett samhälle i sönderfall. Jag blev docent och överläkare på universitetsklinik i Malmö men när klinikens akademiska status hotades flyttade jag till Trelleborg och sedermera privatmottagning i Höllviken. Resor till Kenya, Brasilien och Angola innefattade utbildning och forskning om kroniska öronsjukdomars utbredning i fattigdomen.

I min bok reflekterar jag över hur fadersrelation, kärleksrelationer, familjeförhållanden och u-landserfarenhet påverkat mitt livslopp.

Förlorade illusioner : en öronläkares självbiografi

Förlorade illusioner : en öronläkares självbiografi

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2021-12-20
Jag ville bli ishockeyspelare men min pappa ville att jag skulle bli läkare. Som forskande öron-näsa-halsläkare på Malmö Allmänna sjukhus drabbades jag av akademiskt mygel när professorer gjorde upp om forskningsansökningar. Konflikten slutade med insjuknande i en reaktiv psykos.
Min utbildning till öronkirurg och hörselspecialist fortsatte men händelsen satte djupa spår. Läs mer »
Debutanten Linda Allansson. Foto: Privat

Att skriva har alltid kommit naturligt för mig. Genom skrivandet kunde jag under min uppväxt fly till en annan värld och skapa egna förutsättningar efter ännu en dag av utfrysning i skolan. Jag var ett blygt och tillbakadraget barn som inte gjorde något väsen av mig. Jag skrev hellre än pratade. Det gör jag än idag. Jag har mycket lättare för att uttrycka mig i skrift än genom tal. Mina lärare i högstadiet var övertygade om att jag skulle bli författare.

Under ett par år jobbade jag ideellt som redaktör åt klubbtidningen för Rasklubben för portugisisk vattenhund där jag bland annat skrev artiklar.

Det är också portugisisk vattenhund som blev material till min debutbok. Min egna portugisiska vattenhund Eddie som var världens mest säregna hund och kroniskt sjuk större delen av sitt liv. Min förhoppning med boken, förutom underhållande läsning, är att hjälpa andra hundägare som är i liknande situation med en kroniskt sjuk hund. Att skänka lite hopp om att det kan gå bra trots allt.

Eddie mot alla odds

Eddie mot alla odds

Herregud, han går ju inte att ha i möblerade rum! utbrast Lindas mamma förskräckt första gången hon träffade Eddie.

Häng med på galna upptåg och tokiga påhitt i den sanna historien om livet med den portugisiska vattenhunden Eddie. Läs mer »

Debutanten Cecilia Andersson. Foto: Privat

Kärleken till det skrivna ordet har alltid varit en stor del av mitt liv även om intresset och talangen för siffror och logiska sammanhang har varit min yrkeskarriär som redovisningskonsult.

För några år sedan valde jag att satsa helhjärtat på min passion och startade konsultbyrån Sandebo med fokus på det skrivna ordet. Genom arbetet som story-teller har jag arbetat med att hjälpa företag att skriva sin historia.

Jag är en 48-årig ”passionär” med många intressen – bland annat ord, utmaningar och racingbilar. Intresset för motorsport delar jag med familjen som tävlar med den snart 60-åriga, brittiska Austin Healeyn samt 70-talets gula Oplar. Min passion för utmaningar har lett mig framåt i både skid- och löpspåret och slutligen även som författare.

Spänningsromanen I vikens mörker är starten för min karriär som utgiven författare. I vikens mörker utspelar sig i Sveriges sommarstad nummer ett, Västervik, och passar perfekt för den som söker en spännande stund i läsfåtöljen.

www.ceciliaandersson.nu 

I vikens mörker

I vikens mörker

Som nybliven änka med utflugna barn bryter 53-åriga Anna upp från den småländska landsbygden och tar sitt pick och pack till sommarhuset i Västervik. Hon hoppas att Gamlebyvikens lugna trygghet ska ge henne en nystart. Med nya rutiner och nytt uppdrag som ekonom börjar Anna se på sin omgivning med nya ögon. När den 18 år yngre Conny visar sitt intresse blir hon smickrad, men hon tvekar. Läs mer »
Sanna Lund. Foto: Privat

När jag var liten drömde jag om att bli konstnär, författare eller möjligtvis clown. Min lillebror ville bli polis eller noshörning, men det är en helt annan historia.

2012 kom jag ut med min första bok: Photoshop-recept. Drömmen hade på sätt och vis uppfyllts. Jag fick lära andra människor bildbehandling. Ligga på deras skrivbord medan de drog i reglage på datorskärmen. Tänk, så fantastiskt.

Men egentligen var det en halv dröm som hade gått i uppfyllelse. Photoshop-recept var facklitteratur, jag ville skriva fiktion. Hitta på grejer och bjuda in läsaren till fängslande världar. Låta dem möta märkliga människor. Få dem att känna en massa känslor. 

Arkiv för upphittade anteckningar får du ta del av sex skräcknoveller (rättelse: upphittade anteckningar). Och du, akta dig för mannen på trehjuling …

Någonstans i någon tid står en jänta vid ett stigskäl. Hon tar stigen åt vänster och gömmer sig. Ett paket anländer till en tobaksbutik. Avsändaren är View-master master. En kvinna lägger 67 post-it-lappar i en byrålåda och känner på ett stubb i mungipan. Något gräver hål och gångar under skogens tak och en pojke tar med en yrvaken tax på en kissrunda. I en husvagn utan hjul lyser lampans sken ut i natten. Det knarrar och knäcker runt knuten. Det är inte mannen på trehjuling som låter. Inte denna gång.

Om dessa händelser läser du när du träder in i arkivet för upphittade anteckningar. Det är anteckningar som handlar om livet. Om det verkligen vanliga och sannerligen verkliga. Men även om det synnerligen ovanliga, fast utan tvivel också sanna. Anteckningarna belyser det relativt ljusa, men även det mycket mörka. Det som kallas skräck.

Debutanten Robel Malki. Foto: Crelle Ekstrand

När jag var 5 år hade min familj och jag hunnit fly två länder för att slutligen bosätta oss i Sverige. Oron satt i familjens ryggrad. Oron för att inte få asyl, jobb eller för att inte passa in och accepteras. Den kunde styrt mitt liv, men det var med kunskap och modet att drömma stort som jag trotsade oddsen. Varför begränsa sina drömmar? Gränslösheten är ju hela syftet med dem.

Vi lästes inte för som barn, men vi var omgivna av ord som dikterade hur vi borde bete oss och tänka. Fantasin, den fick vi själva stå för. När jag började läsa fantasy lärde jag mig att bläcket på papperet också kunde vara en tillflykt. Det omsluter dig och låter dig sväva över till en annan verklighet där allt är möjligt.

Som vuxen har jag läst många böcker för mina barn men ingen har varit som den jag ville skriva. En bok med karaktärer som de känner igen sig i och som utbildar barn och föräldrar på ett lekfullt sätt. En berättelse som visar att vi är en del av ett ekosystem som vi alla kan och bör värna om.

Helaneh och den magiska skogen

Helaneh och den magiska skogen

- Ser du inte att den lever ...?
- Meh, alla träd lever ju!

Syskonen Edessa och Tobil är som raka motsatser och står knappt ut med varandra. Men en dag när de tar en genväg genom skogen förändras allt. Den magiska eken Helaneh har planer för syskonen som nu tvingas samarbeta trots sina olikheter. Läs mer »

Debutanten Lina Asadi. Foto: Privat

Var tredje person i Sverige kommer under sin livstid att få ett cancerbesked. Det innebär att de flesta av oss kommer att drabbas av cancer. En del kommer att bli sjuka själva, medan andra kommer att bli närstående vid sjukdomen. En sak vi kommer att ha gemensamt är dock att vi alla kommer att vara ofrivilligt drabbade. Trots detta är det vanligt att man känner sig ensam. Det gjorde även jag när min pappa blev sjuk.

Jag hade precis fyllt 22 när jag förlorade min pappa, bara 56 år gammal. Hans sjukdom och bortgång gav mig nya perspektiv på livet. Tiden vi hade tillsammans kom plötsligt att bli det allra viktigaste. Jag delar gärna med mig av min historia i syfte att andra ska finna stöd, och hoppas att jag med den kan göra skillnad och få andra att må bättre. Pappa var den som alltid fanns där för andra, och den personen hoppas jag att jag också kan vara.

Mitt namn är Lina Asadi. Jag är civilekonom, Årets designer 2021 av Ung Cancers medlemsarmband, och mår bäst av att hjälpa andra.

För att du ska bli bättre krävs ett mirakel : att vara närstående vid cancer

För att du ska bli bättre krävs ett mirakel : att vara närstående vid cancer

Linas pappa får reda på att han har en tumör. Helt plötsligt, från ingenstans. Så som det ofta är med sjukdomar, att de dyker upp mitt i livet. Lina har flyttat till Spanien för att studera till läkare, hennes föräldrar har planer på att starta en ny restaurang. En tumör passar inte in i bilden som de har målat upp tillsammans. Läs mer »