Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Louisen Nilsson

Jag är Louisen, och min debutbok Tankehärvor utforskar livets stora frågor utifrån de jag själv tampats med. Det var inte meningen att mitt unga liv skulle ha så skarpa kontraster mellan lidande och lycka, men så blev det. Bland hundratusentals ord har denna diktsamlingen formats av ett urval i de senaste fem årens skrivande. Jag har skrivit ord som gör ont, lockar och stärker mot Göteborgs subtila bakgrundsbrus, precis som mitt liv under tiden den skrevs. Aldrig har jag varit så glad, så skadad, så förälskad, så existentiell, uppgiven och hoppfull som åren då jag skrev orden som jag nu får publicera. Kanske kan jag få slippa ha någon mer sådan intensiv period, att balansera utbrändhet och trauman med livsdrömmar och passion är lärorikt men det är också en prövning.

Nu är jag en av dem som uppfyllt drömmen om att kunna hålla sina ord i handen. Nu handlar det inte längre bara om vad mina ord betyder för mig, utan om vad de har möjlighet att få betyda något för någon annan. Det är en gåva.

Tankehärvor

Tankehärvor

  • Förlag: Nyck AB
  • Utgiven: 2023-09-25
Louisen Nilssons debutsamling Tankehärvor är ett poetiskt besök bland de stora fundamentala frågorna i en ung göteborgares tillvaro. Här fångar Louisen såväl utbrändhet och modern dejting som betraktelser av tiden och bildar ett lövverk av existentiella frågor och underfundiga kommentarer om vår samtid och oss själva. Läs mer »
Maria Danielsson Porträttfoto: Björn Fotograf Stockholm

Under 2000-talet studerade jag religionsvetenskap och historia vid Lunds universitet. Vid en föreläsning diskuterades begreppet nåd. Nåd är i kristen uppfattning en Guds gåva till människan. Läran om nåden är starkt förknippad med läran om synden. Mina studieår vid Humanistiska och Teologiska fakulteterna blev startskottet på mitt andliga sökande efter svaren på mina frågor. Finns Gud? Vad är andlighet? Hur når man inre frid och förlåtelse? Vad är försoningens budskap? Vad är ett bra ledarskap? Vem var Maria Magdalena? Vad är den heliga Graal? Vad är det tredje könet? Vad är uppvaknandet och den gyllene tidsåldern? Hur kan jag använda de universella lagarna i mitt liv? Vad är attraktionslagen? De existentiella frågorna är grunden för denna bok och handlar om människans livsvillkor.

Vi går från Fiskarnas tidsålder till Vattumannens tidsålder. Vi ska in i en Gyllene tidsåldern även kallad för Golden age. Det vi ser är en maktkamp och krig mellan ljuset och mörkret. Fiskarnas tidsålder kollapsar och gamla system faller framför våra ögon. Vi vill veta vår framtid. Vi står inför ett paradigmskifte och de existentiella frågorna är viktigare än någonsin.

Jag har under flera år samlat på mig, kunskaper, visdom, utbildning, förhållningsätt, perspektiv, konkreta råd, lärdomar, erfarenheter och hittat min tolkning på livets frågor. När eleven är redo att lyssna dyker läraren upp. Visdom från hjärtat – En handbok för livet ger förklaringar, idéer och förslag för att förbättra ditt tillstånd i livet och som har något viktigt att säga människor i en tid när olika kriser i världen skakar om hela vår tillvaro. Mitt författarskap handlar om att handleda människor till ett högre medvetande. Jag ger vägledning till att förstå vem man är. När du har läst boken och väckt ditt hjärta har du gjort en inre resa av personlig utveckling och transformation. Boken ger inspiration och motivation till att höra ditt hjärtas röst och följa din lycka och ditt ledarskap. Det handlar om att hitta balans i relationer och hur du undviker att hamna i offerrollen och hur du ser till att få det du behöver. Självledarskap, självkärlek, självvärde, självkontroll och självförtroende. Jag har skrivit en framgångshandbok som ger kunskap och visdomsord. Det är andlig bok för nybörjare. Det är ett historiskt uppslagsverk.

“Livet är som ett konstverk. Du är en spirituell varelse som har mänskliga livserfarenheter. Det är ett experiment och du skapar hela tiden i nuet. Ditt liv består av upplevelser, bakslag, besvikelser och lyckliga stunder. Det är en del av konstverket. När du har denna livsfilosofi kan du hantera dina emotioner och acceptera dina motgångar. Din historia är som medicin för världen. Din själ har samlat på sig mycket under årens lopp. Alla dina prövningar, trauman, livsläxor och tuffa tennismatcher har format dig. Din livsresa visar vägen för andra människor.”
Jag är författare, diplomerad coach, konsult, förläggare och lärare. Jag har Filosofie kandidatexamen i historia, religion vid Lunds universitet. Jag är bosatt i Stockholm.

Mer information om Maria Danielsson hittar du på webbplatsen: mariadanielsson.se

Visdom från hjärtat – En handbok för livet

Visdom från hjärtat – En handbok för livet

Maria Danielsson presenterar här Visdom från hjärtat - En handbok för livet. Boken handlar om personlig utveckling, självförverkligande, medvetandet, andlighet, hälsa och relationer. Det är en framgångshandbok som ger kunskap, visdomsord och som består av egna erfarenheter, tolkningar, insikter, konkreta råd, övningar, affirmationer och frågeställningar. Läs mer »

Peter de Gooyert.

​”Du borde skriva en bok”, sa en politiker till mig efter en diskussion om svensk alkoholpolitik.

Tanken var ny för mig, men jag samlade på mig bakgrundsmaterial och när jag hade fått ihop hundrasjuttio tusen ord, köpte jag en lektörsläsning av en deckarexpert.

Sommaren 2022 kom det omvälvande telefonsamtalet.

”Vi gillar ditt manus och skulle vilja ge ut det.”

Plötsligt blev det allvar. Finslipningar, korrekturläsningar och faktakontroller fyllde dagarna. Jag hade dessutom förmånen att vara med i studion under inspelningen av ljudboken.

Att jag har bott i både Nederländerna och i Sverige, och vet hur folk resonerar, dels i ett samhälle där individen ska vara till nytta för staten, dels i ett vanligt europeiskt land, var ovärderligt under skrivprocessen. Likaså att jag har drivit en vinimport under många år.

Med mina berättelser vill jag bjuda läsaren på underhållning och samtidigt uppmärksamma den propaganda vi medborgare ständigt utsätts för. I min bransch är fenomenet extra framträdande.

Monopol : en roman om propagandans makt

Monopol : en roman om propagandans makt

Ekobrottsmyndigheten och Säkerhetspolisen är sedan en längre tid införstådda med att det bakom kulisserna på den svenska alkoholbranschen byggs miljardverksamheter med tvivelaktiga metoder. När ett sprängattentat raserar Monopolets huvudkontor i centrala Stockholm är det uppenbart att någon har fått nog. Läs mer »
Madeleine Olofsson. Foto Teodor Axlund.

Hela mitt liv har jag varit högkänslig. Under en lång period förstod jag inte det, jag hade svårt att sortera mina egna känslor och intryck. Som barn var det en utmaning att ständigt känna, analysera och bearbeta olika energier. Högkänsliga personer tar in alla känslor och olika sinnesstämningar när vi kliver in i ett rum. Om vi inte vet om känslorna tillhör oss själva eller någon annan så blir det ibland svårt att filtrera, vilket barn kan ha svårt att göra. 

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 20–30% hos den globala befolkningen. Att vara högkänslig kan vara en superkraft om vi har kunskap om vårt personlighetsdrag och lär oss hur vi kan hantera energier. Som högkänsligt barn tog jag tidigt in mina föräldrars sorg, de hade just förlorat min bror i leukemi. Även om jag aldrig träffade min storebror fysiskt har jag känt av honom energimässigt, vilket jag är otroligt tacksam för. Han har guidat mig genom livet, och berättelsen om Neo är baserad på honom men inspirerad av min son.

Neo och de fyra elementen

Neo och de fyra elementen

Följ med den energifyllda Neo på olika äventyr i skogen, där han bor med sina föräldrar i en koja. Neo guidas på sina vandringar av en fjäder och möter i berättelsen olika djur som alla representerar de fyra elementen: eld, vatten, jord och luft. Läs mer »

Fredrik Börjesson. Foto: Fanny Westergren

Mitt namn är Fredrik och jag är en helt vanlig människa. Jag är nog väldigt lik många andra egentligen. Så långt tillbaka som jag kan minnas så har jag alltid varit en person som velat mer – men jag har också varit frustrerad för att jag oftast satt fast i gamla hjulspår. Jag sa att jag ville göra förändring – men mina handlingar sa alltid något annat. Det kändes som att jag ständigt kämpade en evig kamp och hur mycket jag än ville göra framsteg – så stod jag till slut alltid med samma resultat om och om igen. Jag hade en riktigt taskig självbild och tröstade mig mer än gärna med både mat och alkohol. Det kändes som att jojo-bantning var mitt liv. Som barn när kompisarna var på stranden var jag hemma och gjorde desperata försök att gå ner i vikt med mina TV-shops inhandlade träningsredskap – men helt förgäves. Min självbild gick hand i hand med mitt beteende och till slut i tjugoårsåldern så frågade jag mig själv: ”varför gör jag som jag gör – när jag vill så mycket mer?” och det gav mig en insikt: – Jag saknar kunskap om det här. För elva år sedan bestämde jag mig för att söka den kunskapen och det visade sig bli min största passion i livet – att studera personlig utveckling för kunskap och förståelse för att leva ett bättre liv.

Min resa som föreläsare började som 23åring när jag fick möjligheten att tala till högstadieelever och uppdraget var tydligt: ”motivera dem!”. Det var verkligen superkul men jag insåg att det fattades något. 

En gång hörde jag uttrycket ”motivation är som att duscha och för att det ska ge långvarig effekt så måste man göra det varje dag.” Jag ville ge människor inspiration och förståelse till varaktig förändring och för att göra det så var jag tvungen att börja studera ämnet på en högre nivå. Detta blev nästan som ett beroende och jag började studera världsledande coacher på djupet. De här ledarna jobbade och hjälpte många av vår världs mest resultatrika människor inom alla livets områden och de alla hade många gemensamma nämnare. En av dem var att de framför allt hade kunskap om hur de skulle stänga gapet mellan att veta och göra. 

Det fina i det hela var att jag upptäckte att ju mer jag lärde mig och ju mer förståelse jag fick – desto mer kunde jag hjälpa andra människor till insikt och se förändring i deras liv och det… det är precis allt detta handlar om för mig. Att utvecklas och kunna ge.

2019 skapade jag föreläsningen ”Du väger vad du tänker” för att hjälpa människor som kämpade med att gå ner i vikt. Jag hade själv kämpat den eviga kampen men det var inte förrän jag förstod att om jag kan ändra min självbild – så kan jag förändra mitt liv! För det finns ingenting som styr en människas beteende så hårt som identiteten man håller fast vid om sig själv.

När pandemin slog till så kändes det som ett förstklassigt tillfälle att skriva min första bok och det har fram till i dag varit något av det roligaste och mest utvecklade jag gjort. Denna bok ägnar jag åt alla som vill göra förändring, men som jag gjorde, sitter fast. Kunskapen, strategierna och förståelsen är baserad på världsledande coachers metoder. Den här boken är ingen mirakelkur och den innehåller inte alla svar – det jag vill förmedla är hur jag gjorde för att gå från trött, omotiverad med en riktigt taskig självbild – till att behöva en stjärnkikare för att titta tillbaka där jag var för 11 år sedan. 

Du väger vad du tänker

Du väger vad du tänker

Många drömmer om att en dag vakna upp och äntligen börja röra sig åt ett håll som de så länge har gått och tänkt på – men majoriteten sitter fast i gamla hjulspår. Vi investerar för lite tid i oss själva och åren går utan någon större framgång. Känner du igen dig?

Fredrik Börjesson kämpade länge med övervikt och föll hela tiden tillbaka i samma mönster. Läs mer »

Linnea Schumacher. Författarporträtt: Anders Wieslander

Jag är kriminolog och forskar om våld i nära relationer på Malmö Universitet. Människor med avvikande beteende och frågor som varför vissa begår brott och andra inte och vad vi kan göra för att förebygga brottslighet har alltid intresserat mig. Genom mitt arbete använder jag min forskning för att försöka besvara dessa frågor kopplat till våld i nära relationer.

Innan jag utbildade mig till kriminolog arbetade jag med film och dramaproduktion i många år med produktioner som Bron, Monica Z, Utvandrarna mfl. Att berätta historier har alltid legat mig varmt om hjärtat.

Arbetet med boken började sommaren 2019 och under 2020 fick skrivandet alltmer utrymme i mitt liv då vi tvingades förändra vår vardag på grund av coronapandemin. Boken är en spänningsroman som berör såväl politiska maktspel, vänskap och hemligheter.

Att skriva en spänningsroman har varit en möjlighet för mig att kombinera den kunskap jag erhållit genom mitt arbete med en dröm jag närt sedan barnsben.

I bergets skugga

I bergets skugga

Det är den varmaste sommaren i mannaminne. Journalisten Tina Schultze är på väg till det gamla fiskeläget Arild vid foten av Kullaberg för att skriva ett porträtt om den framstående politikern Axel Gunnarsson som förväntas kamma hem en ministerpost i det nalkande valet. Läs mer »