Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Stefan Reitersjö. Foto: Alice Björnsdotter

Året var 1976. Jag fyllde 9 år och mamma gav mig en av sina gamla ungdomsböcker. Jag slog upp boken och började läsa det första lilla tecknet på det då gulvita papperet. Sedan stavade jag mig igenom den och det var också första gången som jag verkligen sögs in i en berättelse. Jag minns också att jag förundrades över att man i fantasin och i berättelserna kunde vara någon annanstans fast man var fysiskt inkapabel att förflytta sig (CP-skada). Vilken känsla! Sedan dess har jag varit fascinerad av deckare i alla dess former. Jag minns hur mysigt det var att krypa upp i sängen med en påse godis, en Poirot i knät och familjens hund ihoprullad vid sidan av en.

När jag nu debuterar som skönlitterär författare återvänder jag till mitt tidiga och livslånga intresse för deckare. Det är verkligen förunderligt hur ett svart litet tecken på ett gulvitt papper kan bli början på ett livslångt äventyr från den lille parveln på 9 år till dagens mogna man på 54 år som känner att cirkeln har slutits.

Tranor och körsbärsträd

Tranor och körsbärsträd

Tranor och körsbärsträd är namnet på en nyupptäckt målning av Carl Larsson. Målningen visar sig dock innehålla hemligheter som många är beredda att göra vad som helst för att antingen komma åt eller dölja. Läs mer »
Författaren Ingela Sand. Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

”Det enda sättet att förlänga livet är att ständigt göra nya saker”, är det motto jag lever efter. När alla dagar blir lika flyter tiden ihop och åren går för fort men med nya intryck kan jag skilja en tid från en annan.

När jag efter tjugo år avvecklade mitt företag för att gå i pension bestämde jag mig för att skriva en bok. Hade en idé till en feelgood, tog en helgkurs i skrivande och fick de grundverktyg jag behövde för att komma igång. Det tog ett år innan jag var klar och efter så många timmars arbete tänkte jag bekosta tryckningen av boken och ge till familjen. Då slog det mig att det inte var likt mig att börja från botten så jag rätade på ryggen och började uppifrån istället. Skickade mitt manus till de fem största förlagen och fick snabbt ett erbjudande från Lind & Co.  

Sedan dess är det inte mycket som är som vanligt. Det är många beslut som ska tas och det händer ständigt nya saker runt utgivningen av min debutroman.

Så jag håller för fullt på att förlänga mitt liv!

Från Djursholm till Hornstull

Från Djursholm till Hornstull

Att hon skrev under ett äktenskapsförord när hon var ung hade Gunhilde faktiskt glömt bort. Men nu, nästan fyrtio år senare, blir hon bryskt påmind och måste lämna sitt liv som lyxhustru i Djursholm och flytta till en sliten lägenhet på Södermalm. Sviken och bedrövad inser hon att hon måste ta tag i sitt liv. Läs mer »

Kocken och författaren Camilla Danilda. Foto: Linda Eliasson

Böcker och mat är två stora saker i mitt liv, med mina recept vill jag skapa matglädje. När jag fick frågan om att göra en kokbok svarade jag ja direkt.

Under min kockutbildning fick jag lära mig grunderna i matlagningskonsten. På den tiden var det vegetariska köket rätt grått och fantasilöst. Det var också under den här perioden som jag bestämde mig för att inte äta djur längre. På det sättet föll det sig naturligt för mig att arbeta mer med vegetariska rätter och allergikost. Under de här åren har olika trender kommit och gått. Jag märker idag ett ökat intresse för vegetariska, veganska och växtbaserade recept i olika åldrar. Hållbara, gröna, matnyttiga koncept, där både miljö och hälsa står i kombination.

Min debutbok Magic Vegan Julbord skrev jag tillsammans med Barbara Kjellström, för att jag som kock ofta fick förfrågningar om växtbaserade recept till just jul och julbordet.

Magic Vegan - Julbord

Magic Vegan - Julbord

Älskar du julen, men vill ha växtbaserad mat på julbordet då är det här den perfekta kokboken för dig. Har du dessutom släkt eller vänner som rynkar på näsan åt vegansk mat kan du överraska dem genom att laga supergoda julrecept. Magic Vegan JULBORD innehåller tydliga och enkla recept för hemmakocken. Läs mer »
Debutanten Helena Carlsson. Foto: Privat

Utanförskap har präglat hela mitt liv. Som ung skrev jag dikter och noveller på temat, och det ledde till ett intresse för samer. (Same och lapp i tid och otid, Ord & visor förlag 2006)

Att vara i ett utanförskap som andra generationens invandrare präglade min barn- och ungdom. Ett utländskt namn och ett annat medborgarskap var tufft att ha eftersom jag inte behärskade något av de språk som jag förutsattes kunna eller hade någon koppling till mina föräldrars släktingar i hemländerna.

Det var också utanförskapet som fick mig att välja läraryrket. Jag ville göra skillnad, och åren som högstadie- och gymnasielärare lärde mig om ungdomars sökande efter identitet, ställt i relation till ett ibland hårt samhälle. När jag sedan började jobba med utlandsfödda, kände jag att min kunskap om människor och världen fick en djupare dimension, och här hämtar jag också inspiration.

I eldens onda öga

I eldens onda öga

Alexander och Belicia hatar varandra redan från första stund. Han ger Sanna, Belicias bästa kompis, böter när hon försöker åka på barnbiljett på tåget där han gör sin samhällstjänst. Det leder till ett bråk mellan dem som kommer att förändra deras liv. Läs mer »

Debutanten Sara Gren. Foto: Märta Westholm

Det är med orden jag navigerar genom livet. Inte de ord som lämnar min mun utan de som lämnar min penna. Jag är oändligt tacksam för att jag alltid haft detta verktyg. Det har hjälpt mig att stå ut med känslor som varit för smärtsamma, det har hjälpt mig att sortera tankarna som dansat runt till förbannelse och yrsel. Det har fått mig att känna mig mindre ensam, mindre utlämnad.

Ett sådant överlevnadsverktyg bär jag med mig, i innerfickan på min hud. Men det är inte bara ett verktyg för överlevnad. Det är därtill en porlande glädjekälla. Där finner jag kreativitetens, fantasins och lekfullhetens glädje.

När jag nu debuterar, med diktsamlingen Timmar i glas, kliar det och kittlas mer än någonsin i skrivarsinnet. Alla budskap jag vill förmedla, alla känslor jag behöver uttrycka, all kreativitet jag vill dela med mig av – allt detta ligger och puttrar längtansfullt under ytan. Min bokdebut är bara början.

Timmar i glas

Timmar i glas

tänk om livet kunde levas
flera gånger per person
då hade jag kunnat pröva
flera vägar från en station

Timmar i glas är en diktsamling som utforskar rädslan och tryggheten inför tidens förgänglighet. Smärtande avsked och längtan efter något evigt gestaltas intill magiska ögonblick och tacksamhet för viktiga sekunder. Läs mer »

Debutanten Cecilia Cardot. Foto: Privat

Jag var sex år och lurade alla att jag kunde läsa. Mamma läste sagor och jag memorerade varje ord och mening, visste när ett blad skulle vändas och när berättelsen tog en ny vändning. Stolt kunde jag bläddra och återge hela historien från början till slut. Alla kompisar var imponerade förutom den smartaste flickan i byn som hade genomskådat mig och såg att min blick inte följde textraderna.

Idag behöver jag inte låtsas utan tar mina erfarenheter från resor till exotiska platser, människor jag träffat, konstig mat jag ätit och sätter ihop dem till meningar som blir till fängslande berättelser. Det här är min debut för att få skildra en unik historia med orden som fascinerat mig sedan jag var sex år. Det är mitt nya äventyr, lika spännande och skrämmande som att vandra i Mexikos djungler, dyka bland hajar eller äta färska sköldpaddsägg. Det är inte målet som är det viktiga utan resan dit, som så många ordspråk i världen hävdar. Jag kan bara instämma.

Cecilia Cardot är en pseudonym.

Falska löften

Falska löften

Anna och Jonas flyttar från byn i Blekinge till miljonstaden Lyon i Frankrike med sina två barn. Anna har stora förväntningar på sitt nya jobb som underrättelseanalytiker på en EU-instans och längtar efter att få bidra att göra världen bättre genom att bekämpa den ökade brottsligheten. Läs mer »