Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Johan Seltborg. Foto: Oskar Omne

Jag är i grund och botten en komiker som ständigt törstar efter uppmärksamhet och vars största drivkraft är att underhålla. Det finns inget som ger mig större kickar än när andra skrattar åt mina skämt.

Jag är också en karriärist med lång utbildning, som i många år jagat allt viktigare jobb och finare titlar. Under många år lät jag min humor och min kreativitet stå tillbaka eftersom jag inte trodde att flams var förenligt med att göra karriär. Kan man både ha roligt och vara seriös samtidigt? Kan man verkligen förena höger och vänster hjärnhalva? Den högra vill att folk skrattar åt mina skämt, den vänstra att alla ska tycka att jag är smart.

Jag har länge närt en dröm att förena mina två motsägelsefulla sidor och de senaste åren har jag upptäckt att det faktiskt funkar. Jag har med den här boken velat skapa underhållande facklitteratur, du ska få dig ett och annat garv samtidigt som du lär dig något viktigt och intressant.

Ledarskap på besök : 15 framgångsfaktorer för att lyckas som interimschef

Ledarskap på besök : 15 framgångsfaktorer för att lyckas som interimschef

När Johan Seltborg började arbeta som interimschef hittade han nästan ingenting att läsa om rollen. Nu har han samlat handfasta tips och rekommendationer i en lättsam och underhållande guide om allt du kan tänkas vilja veta om interim management – både för dig som jobbar som interimschef eller funderar på att göra det, och för dig som är uppdragsgivare eller förmedlare. Läs mer »

Linda Edgarsson. Foto: Linda Eliasson

”Kära barn, inte ska du klaga inte, du har ju både tvätt- och diskmaskin”, sa min farmor. Jag var mitt uppe i småbarnsåren och tänkte att ingen hade det så eländigt som jag. Hela familjen låg utslagen i magsjuka och torktumlaren började lukta bränt. Femtio år tidigare hade min farmor stått böjd nere i sjön klockan tre på natten och skrubbat husets nedkräkta sängkläder. Min förundran över det gamla slitet var väckt. 

Som journalist och copywriter har skrivandet alltid varit en central del i yrkeslivet, men författande har aldrig funnits i mina tankar. Men så berättade min släktforskande bror att han funnit min mormors morfar som i generationer varit okänd. Nu skulle vi äntligen få svaret.

”En pojkvasker från Bringetofta”, sa han och skrattade åt att vi alla trott något … mer. Spåret tog slut innan det ens börjat. Som så många andra vid 1800-talets slut for den unge mannen till Amerika. Där och då hände något. Min fantasi tog ett skutt ut i något helt annat än mina förfäders förseglade öde.

Där vassen viker

Där vassen viker

Gripande debutroman om kärlek och sorg i 1800-talets Småland

Torpardottern Hilda är en inbunden person, tärd av minnen från barndomen. När hennes faster Anna ber om hjälp på gården Sjölund är det första gången Hilda sätter sin fot där sedan den olycksaliga vinterdagen då hennes far och bror drunknade i sjön. Läs mer »

Jörgen Milton. Foto: Privat

Ända sedan barndomen har jag haft en stark lust att skriva berättelser. Men de hamnade oftast i byrålådan halvfärdiga. Drömmen om att bli författare lät vänta på sig. Istället startade jag tidigt en liten hjälporganisation med hjälp till fattiga familjer i Indien. Att hjälpa människor på olika sätt har alltid varit en stark drivkraft i mitt liv. Därför blev det naturligt att min debut som skönlitterär författare just skulle handla om Indien och kampen mot barnsexhandel. Varje dag utsätts massor av barn i Indien och andra länder för grova övergrepp. Det är något som bör uppmärksammas.

Mitt funktionshinder Aspergers syndrom och ADD sätter ibland käppar i hjulet för mig när det gäller koncentration i skrivande, men jag anser att hinder är till för att övervinnas.

I Tigerns Käftar : En kort roman med starkt budskap

I Tigerns Käftar : En kort roman med starkt budskap

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2022-04-20
En spännande kortroman med starkt budskap.
Efter en skilsmässa bestämmer John sig för att börja ett nytt liv i Indien, och jobba på ett barnhem som volontär.
Han blir kär i Mira, barnhemmets föreståndare.
Men det blir inte riktigt som han tänkt sig. Han blir indragen i en kamp mot Tigern, New Delhis ökände Hallick och trafficking med unga flickor. Läs mer »

Jag är född och uppväxt på Lidingö. Han har en civilexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Han har haft chefsroller i såväl storbolag som startupföretag. Under de senaste tio åren har jag framför allt arbetat inom medicinteknologi.

Som författare är jag kreativ, spontan och med en ambition att uppnå en logisk händelsekedja. Viktigt är att storyn känns levande och lättläst, med återkommande ”Cliff hanger” för att skapa flyt och spänning.

Jag bor på en egen ö utanför Lidingö, vid vattnet trivs jag bäst. Där sitter jag i brygghuset och skriver på mitt manus. När jag inte skriver så sportar jag och bygger på huset och dess inredning. Livet är fantastiskt.

Virusjakten är min debutroman, en spänningshistoria om en läkare och medicinsk forskares kamp mot sina egna demoner, internationella utpressare och jakten på uppmärksamhet. Trängd mellan olika intressegrupper måste han välja mellan den egna framgången, sina älskande och sitt eget liv.

Virusjakten

Virusjakten

I en skoningslös jakt på pengar och makt slår maffian sina klor i läkemedels­industrins miljardvinster. Den svenske läkaren och medicinska forskaren Martin Walentin har lyckats med det som många bara drömmer om. Efter år av outtröttlig forskning kantad av både framsteg och bakslag har han och hans team äntligen lyckats lösa virusets gåta. Läs mer »
Debutanten Catarina Kent. Foto: Privat

Jag har skrivit i dagboksform sedan jag var tretton men alltid trott att det var bildkonst som var mitt konstnärliga uttryck. Efter en skilsmässa för drygt tio år sedan började jag skriva i romanform och tanken på att skriva något publicerbart föddes.

För mig är det logiskt att debutera vid sextiotre års ålder, nu har jag ett vettigt betraktelseavstånd till alla berättelser som vill ut. Jag är också modigare nu, vågar bjuda på pinsamheter utan att desperat famla efter skämskudden.

Min skrivprocess är enkel, ofta i ett flow som jag väntar in. Inte sällan sitter jag i sängen med frukostkaffet. Hjärnan är så molnfri just den tiden på dygnet. 

Relationer, reaktioner och hur hjärnan funkar fascinerar mig. Min äldste son fick sin ADHD-diagnos för några år sedan och i samband med det lärde jag mig mycket om min egen hjärna.

En annan sak jag gärna fördjupar mig i är genusperspektivet. Att skriva utifrån de olika horisonterna maskulint, feminint och ickebinärt. Jag har påbörjat utforskandet av detta i ett tidigare manus och skriver just nu på ett annat där det perspektivet är centralt.  

Infarkt

Infarkt

Martin sveper in i Johannas liv med en passion och en öppet redovisad bipolaritet som rubbar hennes välordnade tillvaro i grunden. Förälskelsen får Johanna att tappa taget om sina föreställningar om vad som är sant och riktigt i livet. När är kärlekens pris för högt? Hennes förnuft hamnar i konflikt med passionen och lusten. Läs mer »

Ulrika Goude Westby. Foto: Odd Westby

Att skriva och fantisera ihop berättelser har alltid varit en viktig del av mitt liv. Redan som liten skrev jag böcker och gav ut tidningar. Men det är först nu som jag har gjort verklighet av mina författardrömmar.

Till vardags jobbar jag som verksamhetsutvecklare på Litteraturhuset Trampolin i Sandviken. Mitt uppdrag är bland annat att levandegöra berättelser genom olika estetiska uttrycksformer, ett jobb som är som klippt och skuret för mig som älskar att spela teater och att sjunga. Som utbildad dramapedagog har jag förmånen att jobba med barn och ungas berättande både i teaterns och litteraturens värld, vilket ger mycket inspiration och näring till mitt skrivande.

Jag gillar spänning och mystik och skriver ofta om vänskap, relationer och sköra livsöden. I mitt skrivande vill jag på ett lekfullt sätt hitta det ljusa i det mörka. Sorg och familjehemligheter i en oskuldsfull inramning full av fantasi är nog jag i ett nötskal. I min debutroman Glas-sommar vill jag ge unga tjejer kraft och mod att ta kommandot över sina egna livsberättelser.

Glas-sommar

Glas-sommar

Vi skulle precis släcka lamporna för att sova då det plötsligt knackade på dörren. Innan någon av oss ens hunnit ropa Kom in stod Tanja mitt i rummet.

Det blir ingen riktig sommar här på Björkenäs om vi inte gör anden i glaset. Ni är väl med?

För att inte göra bästa kompisen besviken åker Marika med på ridlägret. Läs mer »