Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

I barndomen fanns litteraturen alltid nära till hands. Vi besökte ofta biblioteket och de bästa stunderna hemma var att lyssna till högläsning ur tex Narnia. Vid fem års ålder skrev jag egna små berättelser; ville bli ”Bokis”.

Jag ville länge skriva en bok, men började med kortare noveller. Så dök en miljö upp som sporrade fantasin. De ensliga holmarna i Årstaviken gav inspiration till debutromanen.

Skrivandet speglar mitt intresse för historia, mystik blandat med det vardagliga. Jag skriver om sådant jag själv är intresserad av, så att drivet fortsätter. Halva nöjet är att göra research, för att se om scenerna stämmer överens med verkligheten.

Jag fick nypa mig själv i armen när jag förstod att mitt manus skulle publiceras. Många har redan frågat om jag ska skriva en uppföljare. Och visst kliar det i fingrarna att skriva mer.

Till vardags arbetar jag som handläggare vid en statlig myndighet varvat med stuglivet sommartid.

Mannen från det förgångna

Mannen från det förgångna

Jonas Wennhalls pensionsdagar är nära förestående när han får en ny patient. Mannen plågas av självmordstankar och påstår sig ha levt i mer än tvåhundra år. Under samtalet får Dr Wennhall höra en osannolik levnadsberättelse från en svunnen tid. Läs mer »

Christina Lundquist. Fotograf Magnus Svensson, Smajl studio

Jag började skriva skönlitterärt för tio år tillsammans med en av mina söner om en tonårsfamiljs utmaningar. Därefter medverkade jag i en antologi tillsammans med tre andra kvinnor som jag träffade på en skrivarkurs. Min bakgrund är från folkbildningen där jag författat pedagogiska kurs- och studiematerial i många år. Det var något helt nytt att skriva gestaltande och med känslor. En utmaning, men väldigt roligt.

Till sist var det dags att stå helt på egna ben och skriva en roman själv om de eviga frågorna i livet: jag vill bli älskad, jag vill veta vem jag är, jag vill ha frid i mitt sinne. Inspirationen till romanen fick jag från min mans släkting, en sjökapten, vars sjömanskista står hemma hos oss. Ett fritt skapande utifrån hans liv.

Drömtiden

Drömtiden

Sylvia har allt: en framgångsrik karriär, ett lyckligt äktenskap och gott om pengar. Men när det planerade barnet uteblir, blir hon förnedrad och dumpad av sin make, och barndomens trauma gör sig återigen påmint. 

Hennes dåliga självkänsla leder henne till Malta och rakt i armarna på Mike, som snart visar sig ha dolda sidor. Läs mer »

För mig är böcker det bästa av det bästa. Sedan barnsben har jag älskat allt en bok kan ge, i alla känslolägen bringar den energi, glädje och tröst. Under senare tid är det tydligt att den yngre generationen inte har samma dragning till boken som företeelse. Det finns andra kanaler som lockar än mer Ofta med rappa, korta meningar som dragningskraft.  Här föddes min tanke om att skriva en bok med färre ord och i kombination med bild. Ämnet medberoende kom sig av att jag själv har erfarenheten därav men också för att jag vill bidra till det som många kanske inte pratar om. Rädslan för att inte finns till i full utsträckning för dem vi bryr oss om. Rädslan för att vara misslyckad som mamma, pappa, partner eller vän.

Stå bredvid : en tröstebok till hjälpande själar

Stå bredvid : en tröstebok till hjälpande själar

Denna bok är till dig som kämpar bredvid 

En blick räckte, i min fars ögon såg jag allt han ville dölja. Hans ångest och kamp mot alkoholsuget. När jag var som mest orolig för min fars mående önskade jag inget hellre än att jag kunde kliva i hans skor och kontrollera allt på mitt sätt. Ta över hela måendet och låta honom slippa lida. Läs mer »

Oliver Naesh

Oliver Naesh heter jag, en svensk-dansk ubåtsingenjör från Helsingborg som nu även kan titulera sig som barnboksförfattare med boken Jan Pelikan provar banan!

En av sakerna som jag såg fram emot mest när jag var liten var godnattsagan med mamma! En favorit var berättelserna om Bu och Bä och deras knasiga påhitt. När jag sedan kom upp i åren lärde min danska pappa mig att leka med ord och hitta på finurliga rim och dikter, precis som pappa hade lärt sig från sin far, som var en ansedd journalist på Politiken. Barnasinnet, ordvitseriet och sedermera passionen för musik har därför oundvikligen lett mig ner på barnboksförfattandets stig. Utöver det flummiga barnboksskrivandet och fyrkantiga ubåtsbyggeriet håller jag på med konstformen @Klatology som jag rekommenderar er att utforska. Jag skriver också musik tillsammans med min fru, till artisten Niklas Hultberg och har släppt ett gäng låtar under året. Jag har också alldeles för många andra intressen men det tar vi en annan gång.

Jan Pelikan provar banan

Jan Pelikan provar banan

Men hur ska det gå?

Hur kommer Jan må?

Alla har ju hört och alla tittar på!

I denna färgsprakande saga på rim får vi följa Jan, en kräsen pelikan som älskar sill. En dag ska Jan gå på kalas och där finns bara konstiga saker att äta. Tomat, banan och äpple, massor som Jan aldrig smakat förut! Vad ska Jan göra nu?

Läs mer »

När mina döttrar på 10 och 13 år förlorade en djupt älskad katt och en avgudad farfar slog sorgen till för första gången. Hur ger man tröst och förklarar något man själv inte förstår? Jag valde att förpacka det i ett stort magiskt äventyr …

Försvinner verkligen den vi älskat för alltid? Huvudkaraktären i Drömmakaren, Amira Jones, leder oss genom ett förbluffande äventyr där just den frågan ställs på sin spets.

”Allt du ser omkring dig är energi och allt är sammankopplat.
När något levande lämnar den här jorden och den fysiska kroppen gett upp,
är den energin fortsatt ständigt närvarande.”
Isaac William Tapper – Ledsagaren

Jag heter Mattias och som musiker och låtskrivare har jag skrivit texter sedan barnsben men även haft en förkärlek till att skapa korta fiktiva berättelser. Manuset ligger mig varmt om hjärtat då både miljö, karaktärer och flera händelseförlopp är plockade från verkligheten. Jag bor på den idylliska skärgårdsön där första boken utspelas och bodde ett par år i Los Angeles där stora delar av andra delen utspelas. Idén inspirerades av min dotter, hennes bakgrund och nära relation till en väldigt speciell katt.

Drömmakaren : Världarnas sten

Drömmakaren : Världarnas sten

Föreställ dig en dröm verkligare än någon vetenskap eller logik kan förklara. En hel värld där endast fantasin sätter gränserna. En värld där din historia, minnen och omgivning format allt. Där ljus inte existerar utan mörker. Kan du se det framför dig? Multiplicera det tusenfalt och krydda varje cell med elektricitet. Välkommen till Roya - Drömvärldarnas Universum. Läs mer »

Maria Balthammar. Fotograf: Emma Roos Frändås

Jag heter Maria Balthammar är utbildad inom konst och design. Jag jobbar sedan 2022 som illustratör och formgivare inom mitt eget företag Balthammar Design AB. Jag är uppväxt i Stockholm och bor nu i Göteborg med min man och mina två söner, Jakob och Isak. Jag har arbetat i flera år som produktdesigner men alltid känt en längtan efter historier och berättelser i bild och textform. Jag har fascinerats av att skapa bilder och berättelser på ett nytt sätt och detta är min önskan med denna barnbok. 

Den bok jag skrivit och illustrerat handlar om Nilja och riktar sig till läsare i åldern 3-6 år: Då jag älskar att kunna inspirera barn till att våga prova, drömma och hitta mod att utforska den fantastiska och ibland tuffa värld vi lever i.

Jag drömmer om att denna bok skall inspirera mor- och farföräldrar att berätta sina egna små historier till sina barnbarn. Att barnen skall få ta del av den magi som finns i deras egen släkthistoria, en skatt som blir deras egen.

Nilja : mormor och skatten i skåpet

Nilja : mormor och skatten i skåpet

Vad är det som gömmer sig i skåpet hos mormor, undrar Nilja. Jo, det är en guldgruva med saker som ingen längre minns. Bortglömda historier och till och med magi, säger mormor. Mamma vill sortera och slänga. Men varför vill mormor inte kasta sin matta?

Följ med Nilja på äventyr med mormor.

Läs mer »