Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Karin Andréason.

Jag är 56 år, bor i Gnesta, förskollärare sedan 35 år och arbetar på förskolan Grinden. Jag har man och tre vuxna barn och ett barnbarn på snart 3 år som jag älskar att umgås med.

Jag arbetar med att förbereda barnen inför skolstart och grundlägga deras färdigheter inom motorik, språk, läs-och skrivutveckling för att få en lyckad skolgång och positiv självkänsla. 

I min ungdom fick jag lyssna på spännande berättarskatter och där föddes nog fantasin och längtan efter att få skriva och göra något kreativt. Jag fascinerades av böckernas magi-hur man kunde leka med orden, uttrycka tankar och berätta för andra. De senaste åren har barns språk och motorikutveckling försämrats betydligt då de är mer stillasittande framför sociala medier. 

Som författare hoppas jag kunna inspirera barn till ett växande läsintresse där de för en stund kan få befinna sig i sagans underbara värld. Min förhoppning med boken Snuffe Kanin är att barn ska komma i gång med rörelse och tycka det är kul! 

Snuffe Kanin i djungeln

Snuffe Kanin i djungeln

 

Vill du följa med på ett spännande äventyr och träffa vilda djur? Den nyfi kna kaninen Snuffe älskar att leka detektiv och upptäcka saker. Idag är Snuffe i djungeln och träffar på djur som ålar, kryper, fl yger, snurrar och rör sig på olika sätt. Läs mer »

Nina Gildert. Foto: Sanna Gildert

Jag heter Nina Gildert och är 51 år och den 6 februari 2024 debuterar jag med sju av mina skräcknoveller. Jag kommer från Vetlanda där jag arbetar som vårdadministratör på vårdcentralen Bra Liv. Sedan jag var tonåring har jag alltid haft en fascination för skräckgenren och ett intresse för folktro. I mars 2020 fick jag med novellen Sömnparalys i Creepypodden och kom därefter igång med sitt skrivande på allvar vilket resulterade i denna bok med 7 skräcknoveller. Jag har plöjt det mesta i skräckväg vad gäller filmer, böcker och poddar och jag har många nya noveller klara i huvudet eller halvfärdiga i datorn. Det är svårt att få tiden att räcka till ibland för det jag älskar mest…Jag är i alla fall stolt över att ha färdigställt dessa noveller och att ha fått ge ut dem på LAVA förlag.

7 skräcknoveller

7 skräcknoveller

Skräck lurar runt varje hörn i denna mörka novellsamling. Sju unika skräckberättelser dyker djupt in i hjärtats dunkla vrår och väcker dina värsta mardrömslika föreställningar. I den första novellen, Det vackraste, hotas du av ett fasansfullt barn i en hemsökt byggnad, medan Tordyveln tar dig med på en löprunda genom skräckens dimma. Läs mer »

Pernilla Björkung

Jag heter Pernilla Björkung och är 30 år. Jag bor i Björneborg, Värmlands län. Arbetar som förskollärare 100% sedan 2 år tillbaka och har innan det varit vikarie inom barnomsorgen i ca 6 år. Ett av mina största intressen är hund. Jag äger två stycken som jag tränar och tävlar i IGP (spår, lydnad och skydd), så mycket av min tid ägnar jag till hundarna. Jag fotograferar i perioder. Min absoluta favoritfilm är Lejonkungen och efter den kommer alla andra disneyfilmer. Jag är en positiv, energisk och drivande person som gillar de flesta typer av utmaningar. ”Om jag inte kunde det innan så lär jag mig när jag testar”. Jag lever efter mottot att allt löser sig. 

Anders och draken

Anders och draken

Anders var på väg hem från förskolan när han såg någonting i diket. Ett ägg!

Undra vad som finns här inne? tänkte han och knackade lite försiktigt på skalet. Jag hoppas att det är en krokodil, eller en stor fågel. Men tänk om det är ett monster? Anders funderade. Finns det monster?

Läs mer »
Carina Englundh

Jag skriver feelgoodberättelser med sorgkant fyllda med humor och hoppfulla slut.

Intresset för litteratur och det kreativa gav mig grunden till en karriär inom kommunikation. Jag utbildade mig till journalist och tog en examen i MBA. Rollerna som marknadschef och kommunikationschef för varumärken som Team Olivia, ledande vård och omsorgsbolag, Svenska Spel, Svenska Postkodlotteriet, JCDecuax, Taxi Stockholm, Cancerfonden har genererat reklampriser som Guldägg, Epica, Cannes Lions, One show, för att nämna några. 

Fröet till romanidén kom för drygt tio år sedan när jag studerade psykologi under två år. Jag upptäckte under utbildningen på ett mer djupare plan hur vi oavsett bakgrund ofta bär med oss obearbetade minnen från barndomen. Minnen som präglar våra beslut dagligen. Och hur befriande det är att lösa knutar och gå vidare och bli sann mot sig själv. 

Varje kväll tänker jag på tre saker som hänt under dagen som gjort mig tacksam. Det kan vara både stora och små saker och även tunga dagar finns alltid något ljust att lyfta fram. För mig är det viktigt att prioritera relationer och aktiviteter som ger mening. Som att få vara kreativ i skrivandet, det får mig att må bra.

Skuggor av familjen

Skuggor av familjen

Tvåbarnsmamman Jenny är en glamorös, tuff och smart affärskvinna. Hon är gift med Ted och växte upp i Bromma, Stockholm. Hennes barndom präglades av dominansen från sin alkoholiserade pappa, som styrde familjen med järnhand. Men en dag, när Jenny får ett brev från sin döende, undertryckta mamma, avslöjas hemligheter som får hennes värld att rämna. Läs mer »

Anna Winther. Fotograf: Anja Ekström

Som liten hade jag livlig fantasi och drömde länge om att bli skådespelare för att få gestalta olika roller. Men jag insåg i gymnasiet att jag hade större talang inom det akademiska och utbildade mig så småningom till civilekonom. 

Efter många år med siffror började jag längta efter att få jobba med något mer kreativt. Inspirerad av en bekant inom filmbranschen försökte jag mig på ett filmmanus. Det var en märklig historia jag hittat på utan någon som helst koll på skrivtekniken som exempelvis den dramaturgiska kurvan eller gestaltning. Min bekant var dock snäll och läste tålmodigt igenom min första skapelse och var… inte imponerad. 

Men det gjorde inget, för jag hade hittat något att göra som jag tyckte var riktigt roligt. Så för att råda bot på mina bristande kunskaper anmälde jag mig till en skrivkurs våren 2018. När vi sålde familjens verksamhet 2020 fick jag möjlighet att slutföra det embryo jag påbörjat under skrivkursen och som nu efter många omskrivningar blivit min debutroman.

Kärlek på ön

Kärlek på ön

Sandra lever ensam i sin ex-pojkväns mammas lägenhet mitt i centrala Stockholm. På reklambyrån hunsas hon av sin lynniga chef och byråns krångligaste kund. När en akut vattenläcka tvingar henne att bosätta sig i sin mormors skruttiga gäststuga känns livet hopplöst. Läs mer »

Camilla Karlsson

Jag heter Camilla Karlsson och bor med min sambo, våra två döttrar, två katter och tre hundar utanför Påryd.

Den 25 januari går min dröm i uppfyllelse då min bok, Mollys Mysterier – Piren, får se dagens ljus.

Jag har alltid gillat att skriva och läsa men tyvärr har båda delarna legat på is genom åren men för ca 6 år sedan började jag skriva på min nu debuterande ungdomsdeckare. När pandemin sedan slog till tog jag tillfället i akt och gick skrivarkurser via zoom. Där fick jag lära mig allt som hjälpte mig i mål.

Mitt jobb som skolbusschaufför har hjälpt mig mycket med inspirationen men även mina egna döttrar. Att kunna sitta och prata med barnen i bussen har gett mig många tankar och funderingar. En del är väldigt nyfikna på livet, fråga en hel del och gillar att samtala men det finns även de som hellre sitter med sina mobiler.

Piren

Piren

Dyk in i Mollys värld full av mysterier, vänskap och oväntade äventyr!

Molly, en smart och nyfiken tjej, snubblar över något som förvandlar hennes sommar till en virvelvind av spänning. När en inbrottsvåg sköljer över staden, och en värdefull tavla försvinner från det lokala museet, är det upp till Molly att koppla ihop ledtrådarna och lösa gåtan. Läs mer »