Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Tove Meyer. Foto: Ernst Henry Photography

Jag skriver hela tiden. I mobiltelefonen, i huvudet, på mina barns teckningar. När jag inte skriver känns det som om jag inte riktigt lever fullt ut. Skrivandet har funnit med sedan barnsben och mycket av uppväxten i Vällingby utanför Stockholm på 90-talet präglar mig fortfarande i mina texter. Det är relationer mellan mödrar och döttrar, bästa vänner, svek och kärlek. 

Med serien ”Ha ett underbart år” är det första gången jag skriver i det längre formatet då jag tidigare skrivit en del poesi. Nu är det direkt för ljud och så man måste man skriva mycket rappare och med mindre tjafs. Det ska vara rakt på annars scrollar lyssnaren vidare. 

Jag har under många år arbetat som journalist på bland annat Sveriges Radio och Sveriges Television men fick 2018 möjlighet att flytta till Strömstad för att bli kulturchef. Västkusten lockade, och drömmen om ett skrivliv blev tydligare. Jag har tidigare varit med och skrivit biografin om vår kung ”Carl XVI – Den motvillige monarken.” (Lind&CO 2010). 

Ha ett underbart år är en Storytel Original. Finns att lyssna på hos Storytel. Missa inte Boktuggs stora test av ljudbokstjänster!

Hanna Nordlander. Foto: Privat

Min bok och jag hänger ihop. Den handlar om min pappa och hans beroende. Alkohol, skam, besvikelser. Men också något som kunde kallas kärlek – om vi haft orden för det.

Jag är uppvuxen i ett litet samhälle utanför Borås. Alkoholister fanns där visst, men det var alltid några andra, några man kunde peka på och mena de där. Jag gjorde det till min uppgift att dölja att min pappa var en av dem. 

Jag tror att vi behöver prata mer om alkoholism och medberoende, det som fortfarande är så skambelagt, så svårt att ändra attityderna till. Kanske kan mina dikter bli åtminstone ett litet bidrag.

När jag inte skriver undervisar jag på en gymnasieskola i Borås. Oftast studerar jag vid sidan av, just nu ett magisterprogram i litteraturpedagogik. 

Mina tidigare alster har publicerats i novellantologier och hos Tidningen Skriva. Mina krönikor har synts i bl.a. Borås Tidning. Jag är också ordförande i Boråsbygds-Lyriker, en poesiförening med litteraturen och skrivandet i centrum.

Stillna

Stillna

Hon ser solljuset, rött genom mönstret i rullgardinen.
Kan säga vad det ska bli för dag,
fint eller mulet,
precis som med vecken
i hans panna.


Det här är berättelsen om en pappa och en dotter och sjukdomen som tränger sig emellan och förgiftar allt. Om den ständiga beredskap som beroendet kräver. Om löften, besvikelse och skam. Läs mer »

Sara Engström. Foto: Helena Berzelius

Jag tycker om att blanda. Det vardagliga med det mystiska, och det goda med det onda. De människor jag skriver om får gärna vara fulla av både brister och ideal.

Min debutbok Falsksken utspelar sig i ett framtida Sverige där troll och huldror existerar, men den handlar framförallt om människor – vad de är beredda att offra av sig själva och andra för att nå sina mål.

För människor fascinerar mig. Vad som driver dem. Hur de rättfärdigar sina handlingar, även när de skadar varandra. Vad de älskar och varför. Det är det som gör att jag vill skriva och berätta.

Även om min berättelse utspelar sig i en värld som inte är riktigt som vår egen är människorna alltid likadana. De vill väl, men det blir ofta fel.

Falsksken

Falsksken

Låt dem inte blända dig.

Vi stannar inne i staden, innanför gränsen som håller oss trygga. Allt annat har de tagit från oss. Landet. Framtiden. Alla sagor säger samma sak – de är ute efter vårt blod.

Kriget har lämnat det moderna samhället i spillror. Kontakten mellan olika städer är nästan helt bruten. Läs mer »
Lina Areklew. Foto: Stefan Tell

Jag vet inte varför, men jag har alltid varit intresserad av den mörkare sidan av människors liv. Allt jag skrivit sedan min första novell har handlat om människors inre resor och de mest svåråtkomliga skrymslena i folks själar. Utöver det är jag löjligt förtjust i mordhistorier. Som barn spenderade jag flera somrar på Ulvön utanför Örnsköldsvik och denna idylliska plats blev en självklar motpol till den historia om ond bråd död som jag ville berätta.

I dag bor jag med mina tre barn utanför Stockholm. Utöver författandet frilansar jag som lektör och jobbar som projektledare inom digital bokutgivning. Fritid har jag ingen, men hade jag haft det hade jag gärna ägnat den åt dykning och mer ridning. En vacker dag kanske. Men det finns inget jag ångrar eller skulle vilja ha annorlunda. Jag är lyckligt lottad att ha tre barn och tre jobb som jag älskar.

Ur askan

Ur askan

Fredrik Fröding överlever en av Europas värsta färjekatastofer. Ned i djupet med Estonia följer båda hans föräldrar. Hans bror Niklas spolas av en av flottarna i väntan på räddning. Kroppen hittas aldrig och Fredrik vägrar ge upp hoppet om att han överlevt.

Tjugofem år senare ser Fredrik sin bror utanför ett hotell i Stockholm tillsammans med ägaren Adam Ceder. Läs mer »

Maria Grundvall. Foto: Cata Portin

En solig dag i mars blev det bestämt. Vi skulle inte flytta tillbaka hem till småstaden. I stället skulle vi stanna kvar i metropolen, köpa en lägenhet till överpris och låta barnen utveckla en dialekt med knarrande vokalljud.

Något lätt beslut var det inte. I åratal hade jag fantiserat om att flytta till min barndoms stad. Nu beslöt jag mig för att skriva om det i stället, det liv som jag valt bort till förmån för något annat. Därför handlar min debutroman om en återvändare: hennes drömmar, vänner och kärlekar

Det är förstås inte så att jag började skriva där och då. I likhet med alla andra debutanter har jag ”alltid skrivit”. Mitt första romanförsök började jag på i lågstadieåldern, ett högstämt emigrantepos i Mobergs anda. Texten kom aldrig längre än till kapitel två och det ska vi alla vara glada och tacksamma för.

Till vardags jobbar jag som bibliotekarie med inriktning på kommunikation och marknadsföring. Vid sidan av det skriver jag kulturkolumner och jobbar på nästa roman. 

Sommardrömmen

Sommardrömmen

Äntligen ska Annas dröm bli verklighet. Den slitna trävillan i Kaskö ska renoveras och återuppstå som småstadens klarast lysande pärla: Bed & breakfast Sommardrömmen. Det finns förstås små problem som måste lösas, som att tiden är knapp och budgeten ännu knappare. Läs mer »

Rebecka Raffaele. Foto: Salvatore Raffaele

Jag har alltid velat arbeta med människor och därför blev valet att utbilda mig till sjuksköterska lätt. Men, redan i barndom och tidig ungdom skrev jag mycket. I vuxna år stretade jag sedan envist på i sjukvården, för att en dag komma till vägs ände. Efter arton år som sjuksköterska och med en specialistutbildning i bagaget, satte jag mig ner och började skriva om en sjuksköterska – om hennes liv, hennes familj och hennes arbete. Mitt mål med debutromanen är att belysa vårdpersonal och sjuksköterskors viktiga arbetsinsatser, men också att beskriva den vardag och de livsvillkor som vi alla lever och arbetar i. Att skapa tankar, funderingar och debatt kring vad som är viktigt i livet. Vi lever just nu i en omtumlande tid som ställer stora krav både på individen och på samhället i stort och det vill jag belysa i min debutbok ”Där allt börjar”.

Där allt börjar

Där allt börjar

Att arbeta som sjuksköterska innebär blod, svett och tårar. Det här är något som sjuksköterskan Jenny bittert får erfara efter en tid av stor oro och turbulens på den alltmer pressade vårdcentralen Hälsocentralen i Halmstad . Läs mer »