Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Anci Lampe. Foto: Emma Pihl

Jag heter Anci Lampe och gav ut min första bok i januari 2023.

Boken kan läsas som en vanlig roman, men jag vill också peka på att vi måste sluta att förminska barn och deras berättelser. Samt att allt inte är vad det ser ut att vara.

Skrivit har jag gjort hela livet, men är inte publicerad förrän nu. Jag läser galet mycket böcker, och har alldeles för många.

Jag är uppväxt i lilla Trosa, som i mycket liknar staden i boken. Helt enkelt på grund av att det till största delen är en sann historia

Numera bor jag vid havet, i Oxelösund med mina två hundar Dina och Douglas. På vintrarna skriver jag, och på somrarna drar vi runt i vår lilla Busvagn. (Den heter så pga mina hundars uppförande)

Hästar och ridning har varit en stor del av mitt liv, liksom musk. Till yrket är jag psykiatrisjuksköterska, vilket man har nytta av i alla möjliga sammanhang. Inte minst i skrivandet.

Det finns gröna hästar

Det finns gröna hästar

Clara växer upp i en liten stad. I ett välbeställt hem, med högutbildade föräldrar. Allt är dock inte som det ser ut. “Du borde verkligen vara tacksam över att du är så priviligerad. Det finns många barn som önskar sig ett sånt hem som du har”, sa Fröken. Clara lyckades trycka undan impulsen att himla med ögonen. Nästan. Läs mer »

Jag är en författare som är bosatt i Norrlands Aten, Härnösand. Där bor jag med mina två barn och min överintelligenta katt (som författare har jag tillstånd att överdriva, även om min katt).

Jag är uppvuxen i den lilla byn Alfta i Hälsingland. I mina tonår så hade jag mitt kompisgäng som träffades varje ledig stund i en av mina bästa vänners garage, där vi försvann in i fantastiska världar som vi skapade med våran fantasi. Hur då tänker du? Ja, men via rollspel så klart!

Tack vare denna fantastiska hobby så har jag alltid skapat egna berättelser och världar i mitt huvud och presenterat dem för mina vänner i våra spelsessioner.

Innan jag doppade fötterna i författarhavet har jag skapat och gett ut serietidningen ‘Crestfallen’, med hjälp av Kickstarter. Dessutom så har jag podcasten ‘En podd om wrestling’. Ja, jag gör ju så klart musik också.

Om man har en så pass excentrisk och skapande hjärna var det bara en tidsfråga innan jag satte mig ned och skrev en bok.

Pojken med elektriska ögon

Pojken med elektriska ögon

Låset klickade, dörren gav vika. Henry vräkte sig in, stängde, låste.

Han backade bakåt i hallen. Vem det än var som hade förföljt honom, så hade personen stannat nedanför trappen upp till dörren. Henry kunde se siluetten genom det frostade fönstret. Sedan försvann den, som i tomma intet. Läs mer »

Natalie Forslind.

Jag heter Natalie Forslind och debuterar som författare i mars 2023. Jag har alltid drömt om att bli författare, när jag var liten skrev jag sagor och när jag blev äldre pluggade jag skrivande på Högskolan i Gävle. Sedan började vuxenlivet med heltidsjobb och amortering. Jag började jobba som kommunikatör och skrev artiklar hela dagarna, vilket ledde till att mina bokmanus hamnade i byrålådan.

När jag senare bytte jobb, från kommunikatör till growth marketer, började jag längta efter att skriva igen. Så jag plockade upp ett manus ur byrålådan och började redigera det än en gång. Efter några månader kände jag mig nöjd och skickade iväg det till förlag. Och jag fick ett ja. Vilken känsla.

Just nu skriver jag på två bokserier, en inom genren magisk realism och en dystopi.

Flykten

Flykten

Cina är 14 år och papperslös. Hans största dröm är att gå i en riktig skola och att ha ett vanligt liv där han inte behöver vara rädd för att myndigheterna ska få tag på honom. När han ännu en gång får sparken från sitt jobb bestämmer han sig därför för att försöka fly till Europa med sin bästa vän. Läs mer »

Ruth Kalfholm Fotograf: Elise Hjalmarsson

Ända sedan jag lärde mig att skriva har jag skrivit dikter, noveller,
bloggar och manus. För mig är skrivandet lika naturligt som att andas.
Det pågår alltid någon berättelse i huvudet. Inspiration får jag av sina
möten med människor, platser, drömmar och vanliga vardagshändelser. Jag
har även tagit teaterlektioner och spelat amatörteater. Det föds
konstant ny dramaturgi i sinnet som behöver komma ut.

Nu är det dags! Min debutroman eller snarare kriminalromanen, Offer
Noll, med Jack Nyborn inom Falkenbergspolisen som löser en serie av mord
i Halland. Jag har redan börjat skriva på andra boken inom samma serie.
Däremellan kommer min feel-good roman med mycket humor (“Terapeuten som
inte kunde hålla tätt”). Jag bara måste skriva av mig när inspirationen
infinner sig!

I övrigt är jag aktiv inom kommunen ex. inom sjöräddningen, är invald i
kyrkofullmäktige, kommunfullmäktige, socialnämnden mm. Även om jag trivs
med mitt jobb och mina uppdrag så är det i skrivandet jag lever ut och
frodas.

Offer Noll

Offer Noll

Halland har drabbats av en seriemördare vars signum är att rista tecken i offrens ögon. Två streck på vardera hornhinna. Ingen förstår symboliken och de utvalda verkar inte ha någon uppenbar koppling till varandra. Morden sprider sig som en malign cells metastaser genom hela länet och polisen famlar i blindo utan riktiga ledtrådar. Läs mer »

Jag har alltid varit van att beskriva händelser, förlopp och människor ur en journalistisk synvinkel.

De mest frustrerande uppdragen har inneburit bevakning av krig, svält, övergrepp, naturkatastrofer. Ofta långt bort från mitt eget hemland.

Ändå kan det mest omvälvande ibland hända alldeles nära.

”Baserad på en sann historia” är för mig en mening med oerhörd kraft. I min värld överträffar fiktionen sällan verkligheten, men ibland kan den vara för grym att ta in. Romanen blir därför en annan väg in i samma problematik,  den tar långsamt med läsaren till platser som hen aldrig vågat besöka förut.Steg för steg. Blad för blad.

Där vill jag vara med mina berättelser. Sprungna ur verkligheten men i romanens värld för att aldrig glömmas bort.

Gift : löftet till min väninna

Gift : löftet till min väninna

Mitt i sommaridyllen får svenska Sophia ett samtal från sin amerikanska väninna Amy, som hon inte talat med på flera år. 

Sophia tror att Amy äntligen träffat mannen i sitt liv och lever sin dröm. Istället berättar hon en fasansfull historia om sin relation och mardrömmen hon lever i. Läs mer »

Vill du veta hur du kan göra enkla och goda tilltugg och förrätter med få ingredienser, så att det både blir gott och ser läckert ut. Då ska du ta en titt i denna receptbok. Jag presenterar recepten i enkla steg för steg så att alla ska kunna briljera i köket. Bilderna är tagna i natursköna miljöer som finns runtomkring mig. 

Jag heter Carola Sundling och bor i en liten by som heter Nordansjö. Byn ligger två mil utanför Bjurholm, som även är Sveriges minsta kommun.

Jag är uppvuxen i Bjurholm, min pappa och några vänner bor fortfarande kvar där. Jag har alltid gillat lugnet och naturen, så efter ett avbrott på 15 år i Umeå så flyttade jag tillbaka till ett hus vi äger i själva Nordansjö. 

Fotografering och det estetiska har alltid varit ett intresse hos mig. Jag utbildade mig till inredare och det intresset höll mig i gång i många år. Men då jag även gillar att laga mat, så började mitt engagemang att luta mera åt det hållet, och jag startade mitt instagramkonto Tolismat bara för en kul grej. Att laga tilltugg och fota ger mig utlopp för det estetiska även här. Jag kan vända och vrida på fatet så dekorationen fotas på det perfekta sättet. Min instagram blev mera uppskattat än vad jag hade kunnat ana och många började följa kontot. I och med att följarna blev fler så blev jag taggad att utveckla mig och sedan har det har bara rullat på. Jag startade företaget Tolismat och har vidare planer för det. 

Det är enormt roligt att kunna få göra så mycket kul på grund av sitt intresse, så som denna bok, en del samarbeten med olika företag, och att bli utnämnd till ambassadör för min hemort Bjurholms kommun. Stolt att bo i en sådan vacker miljö med så många sevärdheter att besöka. 

Tolis mat - lättlagade och goda tilltugg

Tolis mat - lättlagade och goda tilltugg

Vill du veta hur du kan göra enkla tilltugg och förrätter med få ingredienser, så att det blir gott och det ser läckert ut? Då ska du genast ta en titt i denna receptbok. Jag presenterar recepten i enkla steg för steg så att alla ska kunna briljera i köket. Bilderna är tagna i natursköna miljöer och avspeglar vem jag är och hur jag bor. Läs mer »