Är du debuterande författare? Skicka in ditt debutantporträtt till oss på tips@boktugg.se (max 150 ord/1000 tecken). Bifoga bild i jpg-format (minst 1200 px bred). Ange titel, förlag, utgivningsdag och ISBN för din debutbok. Porträttet ska presentera författaren - inte boken. Skriv i jagform.
Vi tar emot debutantporträtt för böcker som släpptes från och med oktober 2019. För bästa möjliga exponering, skicka in ditt debutantporträtt i god tid före utgivning. Debutantporträtt är kostnadsfria, men för den som vill synas ännu mer erbjuder vi prisvärda Marknadspaket.
Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv - som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Milja Sarkola. Foto: Jarkko Mikkonen

”Jag har en släkting som alltid när han har otur eller upplever en motgång frågar sig varför just jag. Jag frågar mig ofta när jag upplever mig tursam eller privilegierad varför just jag. Jag tror att min roman bland annat handlar om det, om känslan av att få mer än man förtjänar, av att ta för sig mer än man blivit given, om en ständig känsla av skuld. Och om att försöka få bukt på en obestämd upplevelse av att tillvaron inte är trygg.”

Milja Sarkola, född 1975, är en tvåspråkig teaterregissör och dramatiker, bosatt i Helsingfors. Hon är bland annat känd för pjäser som Harriet, I Would Prefer Not To, Allt som sägs och Perheenjäsen. 2017 tilldelades hon det Boismanska dramatikerpriset och 2019 utsågs hon till årets konstnär i Helsingfors.

Mitt kapital

Mitt kapital

Allt börjar med att berättarjaget, tillsammans med sin förmögna far, tar ett bostadslån för att köpa en lägenhet på 84 kvadratmeter nära Helsingfors centrum. Efter det kan hon inte sluta tänka på lånet, på ekonomin, på pengarna och nyttan.   

Kvinnan är teaterregissör, mamma och hustru men snart äter sig räknandet in på alla områden av hennes liv. Läs mer »

Gud Hedlund. Foto: Privat

I pilgrimsvandringens tystnad kan Manuel inte fly. Ett sextio år gammalt fotoalbum får Ester att berätta sanningen. Mellan gamle Gustav och unge Shemal växer de delade minnenas vänskap fram. Illa sköljd potatis sätter stopp för Malins kvävande seglats. Istället en road trip mot friheten.

Jag vill skildra möten som rymmer en förändring av tillvaron. Där individernas öden ingår en kollektiv berättelse om förmågan att hantera sorg och glädje. Främst vill jag skapa nedslag i livet som följer vägar till livsglädje och frihet. Att mina berättelser ska gå under ytan och beröra.

Efter trettio års akademiskt skrivande växte min längtan efter ett annat slags skrivande fram. Genom folkhögskolekurser i kreativt skrivande, så kvalificerade, upptäckte jag en dold folkrörelse, alla skrivande personer som trotsar föreställningen om geniet i storstaden. Där fann jag min berättarröst.


Möten : pilgrimsvandringen och andra berättelser

Möten : pilgrimsvandringen och andra berättelser

Som en klo hugger den välbekanta plågan tag i bröstkorgen, vaktposten är borta, i tystnaden rämnar det skydd han mödosamt byggt upp. Märkligt nog blir han inte rädd. I pilgrimsvandringens tystnad kan Manuel inte fly sin sorg. Han skyddar en kvinna från hennes våldsbenägna man och vinner en syster. Läs mer »

Erik Bovin. Foto: Jimmy Francis

Jag har sedan barnsben haft ett behov av att uttrycka mig konstnärligt. Detta har tagit sig olika uttryck genom åren. Under en period var jag verksam som skådespelare, skrev låttexter och musik. Jag är född och uppvuxen i Lycksele och numera bosatt i Stockholm där jag studerar teatervetenskap.

Musiken, litteraturen och teatern har således en stor plats i mitt liv. Det var genom musiken jag hittade till poesin. Texter av Leonard Cohen, Patti Smith och Lars Winnerbäck är för mig lyrik.

När jag började skriva på Mahogny mood hängav jag mig åt en viss kompromisslöshet. Jag skrev det jag själv skulle vilja läsa, med målet att vända och vrida på språket, utmana gränser och invanda föreställningar. Detta har resulterat i en diktsamling som sannolikt blir en vattendelare för läsarna. Som med all litteratur läses den på egen risk.

Mahogny mood

Mahogny mood

Grenar i det förflutna har brustit, en förlorad kärlek, riktning, identitet. I nattens slummer, från avgrundens uppehållsort betraktar berättarjaget omvärlden, tiden, och sin egen tynande tillvaro. Erik Bovins första diktsamling "Mahogny Mood" är en gränsöverskridande, existentiell och hudlös bok. Läs mer »
Ingrid Tosteberg. Foto: Privat

”You are never too old to set another goal or to dream a new dream.” Jag har precis släppt min debutbok och jag är 57 år fast ibland känner jag mig fortfarande som ett barn. Jag skriver för barn för att jag vill att alla barn ska få lära känna fantasins värld. För att barn ska vilja läsa behövs det fantasifulla barnböcker som lockar in barnen i läsandets magiska värld.

Jag skrivit och läst så länge jag minns. Min mormor var föreståndare på ett bibliotek och vi bar hem kassar med böcker därifrån. I skolan var uppsatsskrivning mitt favoritämne och min fröken läste ofta mina uppsatser högt i klassen. Jag började skriva på allvar när jag fick mina barn för cirka 20 år sedan. Jag gick kurser i kreativt skrivande och barnbokslitteratur och jag läste kurslitteraturen för mina barn. Astrid Lindgrens böcker var en del av min uppväxt och jag har påverkats mycket av hennes texter. Fantasyns värld öppnade sig för mig med C.S. Lewis värld i Narnia. Mina två andra stora inspirationskällor är Tolkiens Sagan om ringen och såklart J.K Rowlings och Harry Potters värld. Jag skriver fantasy eftersom jag älskar magin i dessa fantastiska världar och med mitt skrivande vill jag få fler barn att upptäcka fantasins värld.

Stendrottningens hemlighet

Stendrottningens hemlighet

Magi, äventyr, vänskap, spänning och en kamp mellan det onda och det goda – följ med till Evlonia! Plötsligt händer det märkliga ting på farmors och farfars vind! Lådor flyttas omkring, som om någon är rädd att Oliver ska avslöja en hemlighet som göms där uppe. Föräldralöse Oliver bor hos sina farföräldrar. När han hittar en magisk sten öppnar sig en helt ny värld. Läs mer »
Elisabet Palmqvist. Foto: Privat

Två män möts – på nytt. Båda bär på känslor av förlust. Viktor är en nyligen pensionerad kirurg, vilsen och vingklippt. Kurt har en panisk skräck för att förlora någon kroppsdel och spar på hår och avklippta naglar. Han hatar Viktor som tidigare opererat honom. Mötet leder fram till en katastrof. Viktor kämpar allt mer trängd och insnärjd i lögner för att återfå styrfart i livet. Det handlar om skuld, skam och kärlek – med komplikationer.

Allt detta utspelas huvudsakligen i Kalmar, med nedslag i Eksjö, Vetlanda och en mindre ort. 

Själv är jag uppvuxen i småländsk skogsbygd. Jag tog studenten i Tranås och har studerat bland annat nordiska språk, psykologi och medicin i Lund. Sedan har jag arbetat som läkare i Oskarshamn, Linköping, Kalmar och periodvis i Norge. På senare år har jag också åkt runt som urologvikarie i flera svenska städer.

De kastrerade

De kastrerade

Detta är historien om två män med en stor kastrationsskräck. Kurt har en panisk förskräckelse för att förlora någon kroppsdel och sparar på hår och naglar. Han hatar Viktor som opererat bort hans gallblåsa. Kurt blir våldsam och angriper Viktor, men det slutar med att Viktor slår ihjäl Kurt och i panik gömmer undan liket.
Läs mer »

Sonny Laguna. Foto: Privat

Jag har sedan tonåren spelat in kortfilm och sedan i vuxen ålder också långfilm. Haft turen att arbeta sida vid sida med två av mina barndomsvänner; tillsammans har vi släppt fyra långfilmer på marknaden – helt självfinansierade. Efter ett år av arbete genom en amerikansk producent under 2017 så har det blivit en ofrivilligt lång paus från filmskapandet. Det gjorde att jag tog tillfället i akt att äntligen förverkliga en annan dröm: att skriva en bok. 

Jag har alltid inspirerats av tv-spel, science fiction och skräck. Att måla upp en klassisk dystopisk framtid med en del egna idéer om hur den skulle kunna se ut har varit väldigt givande, och för mig har det varit en självklarhet att skriva på engelska. 

Utöver skapandet älskar jag god, vegetarisk mat, är en stor djurvän och är en ganska djupt rotad spelnörd. Gillar en god öl, barhäng och fascineras ständigt av japansk kultur.

Code Walkers

Code Walkers

The first chapter in a planned trilogy, "Code Walkers" paints a grim picture of the future. Set centuries from now, the world is controlled by a powerful A.I program to maintain the peace, but nothing lasts forever. Läs mer »