Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Robert Christensen. Foton: Linus Sundahl-Djerf

47 årig gymnasielärare, som växte upp i mälaridyllen Mariefred, och genomlevde en grundskoletid fylld av mobbning. Sedan 4 år tillbaka kämpar jag med en palliativ cancerdiagnos. Livet vände och mörka perioder följde, samtidigt som jag blev biten av att måla tavlor med akrylfärg. I tider med oro för överlevnad m.m., så har jag även börjat skriva mer.

Det bästa med att vara lärare är att få elever att se bortom sin egen bild av sig själva. Att sätta igång skapandeprocesser och från sidan vara med i resan av deras utveckling.

Min utställning ”Dröm bortom utanförskap” turnerar på bibliotek runt Mälardalen och snart bortom det! Jag har alltid haft ett driv i att delta och förändra i samhället. Politiskt, fackligt och i föreningsliv.

I styrelsen för Strängnäs filmstudio ser jag det som min roll att vidga publikens vyer och se de fantastiska greppen i filmer med zombies, sci-fi eller fantasy.

Favorit regissörer: Terry Gilliam, John Carpenter, Tim Burton och Guillermo del Toro.
Gymnasielärare; Filmnörd; Konstnär; Poet; Ordvitsare.

Dröm bortom utanförskap

Dröm bortom utanförskap

 

Vad är orsaken till mobbning? Finns det någon?

Under min skolgång blev jag mobbad. Framför allt var jag utsatt för glåpord, retningar, knuffar och våld. Det ledde till att jag än idag ifrågasätter min egen person i många lägen. Jag vill berätta vad som hände mig.

Jag berättar här om mina erfarenheter som elev och som lärare. Läs mer »

Konrad Åmark.

Vad är hälsa egentligen och vad är det som får oss att må bra? Dessa frågor blev avgörande i riktningen av mitt liv och därav också utformandet av denna bok.

Mitt namn är Konrad Åmark, en 23-åring från Skåne som har utbildat sig till hälsoutvecklare, massageterapeut och personlig tränare. Det betyder inte att jag sitter på alla svar om hälsa.   Vad jag däremot sitter på är frågor. Jag älskar att ställa frågor och har alltid gjort så länge jag kan minnas. 

Jag utvecklade i tonåren en passion för ord och diktskrivande vilket också blev ett sätt för mig att analysera och bearbeta insikter, idéer och koncept. När diktskrivandet kombinerades med mitt intresse för hälsa var grunden till Hälsohuset satt. 

Hälsohuset är en bok full med frågor men också med ramverk och perspektiv som kan inspirera till reflektion och större självkännedom. Min filosofi bygger på att “ju bättre du dig själv kan förstå, desto bättre kan du också må”. 

Hälsohuset

Hälsohuset

Detta är en diktbok som uppmuntrar till reflektion

innehållandes praktiska ramverk och inspiration

som kan leda dig bort från stress och distraktion

och närmare din egna hälsovision. 

Läs mer »
Emelie Hajas.

Jag heter Emelie Hajas, är 35 år gammal och bor i idylliska Trosa, strax söder om Stockholm. Jag har älskat att läsa så länge jag kan minnas och bestämde mig tidigt för att jobba med skrivandet. Det gjorde jag i många år i jobbet som redaktör inom både webb och print på olika tidningar, men de senaste åren har jag gått över till att jobba med digital utveckling och jobbar numera som digital specialist. 

Kanske är det just därför jag började skriva igen – för att få utlopp för min kreativitet. Några nyfikna frågor från mina barn, kring djur och insekter och var de egentligen tar vägen på vintern, resulterade i barnboksmanuset “Vintervila – vad gör djuren på vintern?” som kommer ut i höst. Kort därpå skrev jag även en saga om ett borttappat gosedjur, vilket blev boken “Var är Herr Kanin?” som kommer ut i juli 2023. 

Den senare är en bok för barn 3-6 år, och vinterboken riktar sig till barn 6-9 år. Illustrationerna står två fantastiskt duktiga illustratörer för (Aina von Segebaden och Sara Nilsson), för som min dotter brukar säga “mamma är bra på att skriva, men inte på att rita tyvärr”. Så jag koncentrerar mig på skrivandet istället och ser fram emot att debutera med mina två första böcker i år!

Läs mer: Var är Herr Kanin? – Idus förlag (idusforlag.se)

Om Emelie: Emelie Hajas – Idus förlag (idusforlag.se)

Hemsida: Författare Emelie Hajas – Aktuella barnböcker

Var är Herr Kanin?

Var är Herr Kanin?

Herr Kanin följer alltid med Lo överallt. Till förskolan, på bussen, till mormor, och allra mest gillar han lekparken. Men en dag är Herr Kanin bara borta. Han finns ingenstans. Vart kan han ha tagit vägen? Bara inte geggamojamonstret har fått tag på honom ...

Var är Herr Kanin? är en spännande saga om det som inte får hända att ett älskat gosedjur försvinner. Läs mer »

Liselott Ulf Gould. Fotograf: Alicia Ulf Gould

Jag bor och verkar i Nyköping där jag också föddes och där min självbiografiska debutbok Finna sin flock till stor del utspelar sig. 

Människor, relationer och psykologi har alltid intresserat mig. Idag arbetar jag som legitimerad Hälso- och sjukvårdskurator. Jag utbildade mig sent i livet till socionom och har en lång erfarenhet av att jobba med människor. Livet och förvärvade erfarenheter har lett mig till det liv och det arbete jag har idag.

Ett annat livslångt intresse är skrivandet. De senaste dryga tio åren har jag arbetat med boken som jag drömt om att skriva sedan jag var barn. Det har varit en lång process för mig att förstå och sortera i vad som är min berättelse. Reflektion är ett viktigt verktyg för mig och det har också fört mitt skrivande framåt. Det är mina tankar, betraktelser och erfarenheter genom olika tidpunkter i mitt liv som beskrivs i Finna sin flock. Jag tycker om att lämna till läsaren själv att förstå det som händer. Min förhoppning är att jag i min bok lyckats skriva på ett sätt som förutom att ge en läsupplevelse också ger läsaren egna tankar och känslor.

Finna sin flock

Finna sin flock

Livets höjdpunkt är att vara på rockkonsert. Och att vara kär. 

Året är 2007 och jag är gravid. Jag har längtat efter att vara en m­amma som myser hemma, äter chokladpraliner och läser böcker. Men v­erkligheten visar sig bli en helt annan ... 

Det här är min livshistoria. Ett brokigt persongalleri kantar min väg från födseln 1968. Läs mer »

Efter ett arbetsliv som arkitekt, informatör/grafisk formgivare och organisationskonsult unnar jag mig att vara författare och skriva skönlitterärt. Det är ett gott liv. Min skönlitterära debut vid 73 är Gul jonne, en biografisk roman, om en person som fascinerat mej, motvilligt utgiven i eget förlag. Därmed har jag gått och blivit förläggare också och mitt företag, som jag haft sedan -84, har blivit ett förlag. Nu jobbar jag flitigt med lanseringen av Gul jonne. Omdömena är överväldigande fina och folk vill veta hur det går för huvudpersonen. Nästa projekt blir nog en uppföljare, typ Gul jonne -2, med utgivning om 1-2 år. 

Tillsammans med en kollega har jag skrivit två fackböcker inom organisation och ledarskap utgivna på 2010-talet. 

Gul jonne

Gul jonne

När Henrik Törnqwist lärde sej cykla på morsans gula jonne vidgades hans värld. Ivrig att prova nytt och med retstickan som vapen verkade han i krävande miljöer, på Operakällaren, Skansen och bland glassens bodknoddar i Gamla Stan. Han blev en mångkunnig yrkesman - och urusel affärsman. Dessutom lämnar familjelivet, sorgligt nog, något övrigt att önska. Läs mer »
Ilana Eleá. Fotograf: Andrea Belluso

Jag är brasiliansk född 1978 och flyttade från Rio de Janeiro till Sverige 2011. De kulturella skillnaderna gjorde att jag skrev min första bok “Neve e Sol” som handlar om min upplevelse att emigrera till Sverige. Sedan dess har jag publicerat 4 böcker till på portugisiska: prosa, poesi och erotik. Jag har doktorerat inom Pedagogik och jobbade som vetenskaplig koordinator på The International Clearinghouse on Children, Youth and Media/Nordicom (Göteborg Universitet) och som skolbibliotekarie (Europaskolan Gamla Stan). Efter jättefina kommentarer från mina läsare i Brasilen till de två böcker publicerade ur min erotiska trilogi, ”Emma e o sexo” och ”Emma e o poliamor” tog jag en annan väg, och nu läser jag Sexologi/ Sex Coach i USA (Sex Coach U). ”Emma, en erotisk berättelse” är den första volymen av min trilogi, och min debut på svenska. 

Emma : en erotisk berättelse

Emma : en erotisk berättelse

Emma är en ung, svensk antropolog. Hennes studier om mänsklig sexualitet leder henne till Brasilien, där hon har för avsikt att noggrant observera det erotiska beteendet hos sexuellt starka kvinnor. Allteftersom börjar dock Emmas begär hota hennes förmåga att hålla huvudet kallt under sina studier, och blir till bränsle för ett äventyr på jakt efter njutning. Läs mer »