Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Sofia Svarvfar. Fotograf: Malin Robertson Harén

Mitt namn är Sofia Svarfvar. Jag skriver för att förstå den värld vi lever i. I den fria romanformen får upplevelser förvandlas till nya scener. Jag lånar egenskaper och platser från möten på vår globala jord för att skapa något nytt. Ofta utifrån perspektivet att vara kvinna.

Jag ville testa vad som skulle hända om en ung kvinna, som jag själv för flera år sedan, i stället för att jobba med bistånd, åkte till den afrikanska kontinenten som investerare. Och jag hamnade i Uganda, Sydafrika, Värmland, Stockholm, i en global värld där kvinnor får kämpa för att bli sedda.

Med en magisterexamen i ekonomi från SLU arbetar jag med internationellt bistånd och global hållbar utveckling. Jag har mitt ursprung i Värmland och Dalsland, bott i Sydafrika, New York, Costa Rica. Nu fortsätter jag att skriva från mitt hem på landet i Krusenberg utanför Knivsta.

Där träden växer

Där träden växer

Sara Lindqvists karriär i Stockholm står till, hon är själv kvar när kollegor tar för sig. Lindiwe är nyutexaminerad från universitetet i Kapstaden och allt pekar mot att åka till Kampala för att investera i mark. Tillsammans blir de en oväntad del av affärskvinnan Graces plan att skapa utveckling och säkerställa en investering i skog i Uganda. Läs mer »

Cecilia Bergwall. Fotograf: Adam Vesterbacka

Eufori! Hur beskriver man känslan? När jag äntligen gjorde det jag alltid föreställt mig att jag skulle göra, men ändå inte gjort, kändes det som att komma hem. Och lite som att sväva på moln. Inte utan motstånd, men självklart!

Jag har alltid velat skriva, tagit för givet jag skulle göra det – så småningom – men trott att de optimala omständigheterna skulle dyka upp längre fram i livet. 

Nu står jag här med första boken i min serie, andra boken ligger hos min redaktör och den tredje skrivs för dig i detta nu. Oavsett vad framtiden bjuder så har jag gjort det, jag har skrivit!

Fiktion kan vara en lugn och vilsam tillflyktsort där verkligheten mildras och får runda, mjuka kanter. En plats att fly till, en plats för lisa. Fiktion kan även vara verklighetens vassa lans som understryker situationer och skeenden och gör dem kända för världen. Fiktion är också det du aldrig kunde föreställa dig men alltid längtat efter.

Låt se vad du hittar i läsningen av Där Källan springer fram!

Där Källan springer fram

Där Källan springer fram

Tord Brunkel ljuger om vattnet. Han kommer att förstöra allt!

Hälsningar från en som vet

Något står inte rätt till i Viljelösa ... Sören vet det. Träden dör runtomkring dem, men ingen gör någonting. Ingen lyssnar. Kanske för att vuxna sällan bryr sig om sådant som är viktigt på riktigt. Kanske för att han bara är 12 år. Rädslan växer i Sören. Läs mer »

Sten Velander.

Sten Velander född 1962 och uppvuxen i Vinslöv. Jag har under nästan 40 år arbetat inom Hälso- och sjukvårdssektorn där jag haft flera olika roller och befattningar. För närvarande arbetar jag som verksamhetsutvecklare på central nivå inom Region Skåne. På fritiden tillbringar jag mycket tid ute i naturen som är ett balsam för själen. Jag är intresserad av vin och är aktiv inom olika forum för vinprovningar. Förutom hundträning är båtlivet något som jag uppskattar och prioriterar under sommarhalvåret. Jag har även ett stort föreningsintresse där jag har styrelseuppdrag.

Bårhus blues

Bårhus blues

Henry ansvarar för ett bårhus på ett mindre sjukhus. Dessvärre har han en del ekonomiska bekymmer. I ett svagt ögonblick spekulerar han kring om han skulle kunna tjäna pengar på de döda, det är väl ändå ingen som bryr sig. Eller? Vem som helst hade avfärdat det som makabert, men Henry är inte vem som helst ... Läs mer »

Elina Kangas. Fotograf: Joakim Kangas

Kärleken till böcker kom tidigt. Så fort min hand lärde sig att skriva ut bokstäver och sätta ihop dem till ord fylldes sidorna i mina anteckningsblock med sagor och historier som utspelade sig i huvudet. Jag klev in i en annan värld, upplevde äventyr och utforskade min egen fantasi. Och det är precis det som jag älskar med skrivandet. Att experimentera och utforska, skapa karaktärer och världar som andra kan få kliva in i. 

Det är inte konstigt att min romandebut är en dystopi. Jag har alltid dragits till att både läsa och skriva historier med lite mer svärta och där min fantasi får löpa mer fritt. Därför är det nog inte förvånande att jag även skriver fantastik, men jag utmanar mig gärna och doppar tårna i andra genrer och har gett ut en novell inom erotik. 

För övrigt är jag uppvuxen utanför Jönköping men bor numera i Linköping tillsammans med min familj. Till vardags arbetar jag som Biomedicinsk analytiker och skriver just på en fantasyroman och en kortroman inom skräck. 

Ett illegitimt barn

Ett illegitimt barn

Något fuktigt träffade pannan och fick henne att hoppa upp från bänken. Hon såg förvirrat uppåt och hjärtat skenade när hon fick syn på regndropparna. Kraftfältets skimmer på natthimlen var borta. Åskan måste ha kortslutit den. Hon drog häftigt efter andan och såg förskräckt på sina bara armar som börjat bli blöta. Det brände inte. Läs mer »

Sylvia Sandelin Löfgren. Foto: Jacqueline Sandelin

Sylvia Sandelin Löfgren heter jag som har skrivit pusseldeckaren STOCK. Den kom till under de mörkaste vintermånaderna när isen vare sig bar eller brast och jag blev ”strandad” på ön där jag bor.

Uppvuxen som jag är mellan land och hav känner jag mig lika hemma på vattnet, helst i en segelbåt, som i skogen, gärna tillsammans med egen eller lånad hund.

Jag har en internationell bakgrund och har bott i ett flertal länder i och utanför Europa vilket gjort mig nyfiken på andra kulturer, något som återspeglas i mina böcker. Självklart är det som bäddat för diverse kulturkrockar också, där har jag en rik brunn att ösa ur! Det räcker ibland med att förflytta sig från stad till land eller från stad till ö för att oväntade och roliga situationer ska uppstå. Jag gillar deckare men vill gärna lära mig något under resans gång och sitter hellre och ”klurar” än läser om blodiga mord. Därför är morden i boken även de lite dubbelbottnade och inte så blodiga. Istället kommer mitt intresse för fåglar att löpa som en röd tråd genom handlingen.

Boken är den första delen i en serie på tre. Bok nummer två utkommer 2023.

Stock

Stock

  • Förlag: Navirum
  • Utgiven: 2022-11-25
STOCK är en humoristisk pusseldeckare med många bottnar. Huvudperson är nog Herman som, helt utan egen förskyllan, blir inblandad i både mord och andra skumraskaffärer trots att allt han egentligen vill är att få leva sitt liv i lugn och ro på en ö i Stockholms ytterskärgård. Läs mer »
Michael Skoglund

Jag anlände till New York 1993 som 27-åring för att gå på fotoskola. Hade läst i DN om International Center of Photography flera år innan och tänkt “vilken dröm!”

Drömmen gick i uppfyllelse och jag blev fotograf. Kärleken höll mig kvar och New York är fortfarande min hemstad.

Som barn var jag en riktig boknörd. Gick till Bibblan och tyckte att max tio böcker var alldeles för lite. Låg på mitt pojkrum och läste Enid Blyton med mera och mumsade på chips. Mina föräldrar var oroliga för mig.

Förutom fotografin så har skrivande funnits där i form av dagböcker och bloggande.

2020 började jag skriva en självbiografi om mitt liv i storstaden.
En fotobok till en början men texten tog snart över. En visuell dagbok.

Idag är jag 56. Född smålänning, uppväxt i Västerås och bodde tio år i Stockholm innan utvandringen till USA.

Min kärlek till böckerna och läsandet har återvänt och jag slukar allt av intresse. Läsandet ger inspiration till skrivande.

Nu vill jag skriva autofiktivt. Tänker mig mera abstrakt. Magisk realism?
Vi får se …

NewYork 27År&EttHundraTioDagar : En kärlekshistoria

NewYork 27År&EttHundraTioDagar : En kärlekshistoria

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2022-11-25
Ett brev anlände från Amerika. Jag vågade knappt öppna det. Jag hade kommit in på fotoskolan jag läst om flera år tidigare! International Center of Photography i New York.
Den 6 september, 1993 landade jag på JFK. När taxin körde över bron till Manhattan tittade jag storögt ut genom fönstret. Killarna spelade basket i den varma sensommarkvällen i Harlems utkanter. Läs mer »