Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Nevenka Kronberg. Foto: Anders Kronberg

Jag heter Nevenka Kronberg. Som mitt namn antyder har jag rötter i två länder. Jag har vuxit upp i Malmö och bor med min man strax utanför stan. Bakom mig har jag en lång yrkeskarriär, senast som HR-chef för de nordiska enheterna, i ett multinationellt företag.

Idén om att skriva en självbiografi väcktes för många år sedan. När jag slutade arbeta började den tanken framstå som möjlig. Jag kände att det var angeläget att berätta min familjs historia, hur livet blev i landet i norr. Det var tidigt sextiotal när vi kom till Sverige. Industrin gick på högvarv, och anpassningen till det svenska samhället gick framåt. Framtiden såg ljus ut. Men en dag tog vårt liv en ofattbar vändning, som kom att prägla oss för all framtid.

En skrivarkurs på Folkuniversitet blev startskottet till bokens tillblivelse. För att få ytterligare inspiration till mitt skrivande tog jag en diktkurs på distans. Det öppnade ett fönster till lyrikens värld. Kan hända att min nästa bok blir en poesibok.

Trots allt som hänt

Trots allt som hänt

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2023-10-20

Nevenka Kronbergs självbiografiska bok tar sin början på 60-talet då familjen flyr sitt hemland. Porten till Sverige är välkomnande och arbetsgivarnas dörrar står på vid gavel. Anpassningen till det nya landet genom arbete och skola går framåt. Men en dag förändras livet för alltid. Nevenka är tio år när hon och familjen drabbas av det ofattbara. Läs mer »

Monica Jonsson. Foto Patricia Thern

Min barndom präglades av en känsla av att ha blivit separerad från en tvillingsjäl i livet innan, så min storasyster fick mig att börja läsa Francine Pascals bokserie när jag var nio. Vi plöjde och växlade ungdomsromaner och min fascination för mysterier fick mig snart att gå över till de hundratals Kitty-böcker skrivna under pseudonym. Bokrecensioner var högstadiets höjdpunkter och på litteraturlektionerna i gymnasiet imiterade vi de största författarna, som Kafka och Shakespeare. Läraren undrade hur jag lärt mig stavning, grammatik och interpunktion men för mig var det inga konstigheter – sådant sätter sig i ryggmärgen om man läser mycket, precis som när en förälder introducerar en sport eller ett instrument tidigt. Men allt började långt innan; favoritsysselsättningen var högläsning i kuddrummet på dagis och därefter i klassrummet, medan jag fortfarande berättade historier via teckningar. Jag var förtrollad av Astrid Lindgren, och har nog alltid vetat att jag skulle bli författare en dag.

Ödesbestämda

Ödesbestämda

MADISON är en före detta barnskådespelare som vuxit upp under skakiga omständigheter. Hon har gått vilse i livet och uppsöker mediumet Jenny i hopp om vägledning. Jenny förbereder henne på stora förändringar; kort därefter är ingenting längre som vanligt. Madison flyter fram, tycks få svar på sina existentiella frågor och det känns som att hon drömmer i vaket tillstånd. Läs mer »
Pernilla Elmquist. Foto: Peter Erlandsson

Jag heter Pernilla Elmquist, 60 år och har haft ett spännande liv som fotomodell, journalist med uppdrag för vecko-och-dagspress. Utbildade mig till manusförfattare på Hollywood Script Writing Institut och regisserade kortfilmen Ester. Jag är mamma till två metalmusiker, kom 6: a i Mästerkocken 2011, vann SM-guld i food trucks med min food truck Nordic Street Food 2016 och har gett ut kokboken The Nordic Street food story och kokbok som vann Selmapriset 2022.

Jag bor med min man och min katt i en stuga i mittskåne vid en sjö och gillar utmaningar. 2010 gick min mamma bort i cancer och 2015 drabbades jag av bröstcancer. Då började skriva. Jag fick snälla läsare som tyckte om det jag skrivit, men insåg att det inte var en bok. När jag fick ett stipendium att skriva i Ingmar Bergmans hus vågade jag gå in i texten. Reste till Nice och skrev. Gick två skrivarkurser och när jag under tiden gick i terapi föll allt på plats. 

Hel och ren

Hel och ren

Ellis uppväxt under 60-och 70-talet är perfekt. Prydliga kläder, vackra frisyrer, trendiga möbler och fantastiska maträtter. Men under den polerade ytan befinner hon sig i ett känslomässigt kaos. Otrygghet, försummelse och psykisk stress förvandlar henne till en karaktär i föräldrarnas skådespel och hon tvingas hantera sina traumatiska upplevelser själv. Läs mer »
Josephine Lindqvist

Jag heter Josephine Lindqvist och är född 1989. Jag bor i Stockholm och arbetar till vardags inom säkerhetsbranschen. Drömmen om att bli författare har varit där sedan barnsben. Efter en separation bestämde jag mig för att ägna mig helhjärtat åt skrivandet, vilket resulterade i min debutroman ”Trollbruden”. En bok som är lika personlig som påhittad.  

Folktro och vikingatid har länge varit ett stort intresse vilket avspeglar sig i mitt skrivande. På sociala medier går jag under namnet @thelightelf. 

Trollbruden

Trollbruden

Lilith blir lämnad innan sitt bröllop. För att hantera krisen åker hon till sin farmor i Dalarna. Där visar det sig att märkliga och oförklarliga försvinnanden sker ute i skogarna. En dag träffar hon trollet Ivar och blir bergtagen. Hon hamnar i en ny verklighet där hon får möta olika slags väsen. Läs mer »

Ulrika Frisk.

Mitt namn är Ulrika Frisk, f.d. förskollärare och jag bor i det vackra Hälsingland.  Jag är en vanlig person,  en fembarnsmamma som hamnat i en ovanlig situation i livet som själv cancerdrabbad och anhörig när min man drabbades av cancer.  Detta fick vi reda på tre timmar innan min sista behandling.

Jag skriver om vår resa, hur vi kämpar för att hålla oss kvar genom att ta andra vägar och hur vi fortsätter att leva och resa trots kaoset vi befinner oss i. I boken har jag delat med mig av mina erfarenheter, vad som var bra och fungerande för oss. Jag ger både ris och ros till hur samhället och vården fungerar när man hamnar där vi gjorde. 

Syftet med boken är att försöka hjälpa de som varit eller är i mina skor som drabbad eller anhörig, för att de ska känna igen sig och få hjälp av boken.  Jag hoppas också att den skapar debatt inom och utanför sjukvården. Det som är bra lyfts fram, men ger kängor till det som inte fungerar riktat till ansvariga ända uppe på regeringskansliet. Jag tror att tillsammans kan vi förändra så det inte ska vara plånboken som styr vilken vård man får eller hur driven man är. 

Boken handlar också om hur man kan hitta livsglädje och hur viktigt det är att ha hopp som hjälper en framåt hur litet halmstrået än är. Att aldrig sluta leva, hitta skrattet och glädjen. 

När violerna blommar : om att leva när det inte går att andas

När violerna blommar : om att leva när det inte går att andas

Ulrika Frisks bok Där violerna blommar är en stark berättelse om livet med sjukdomen cancer. Hennes sätt att pratskriva ger ett högt tempo och beskriver naket och sanningsenligt varje känsla som dyker upp under resans gång. Resan vars mål är att bli frisk. Beslutsam­heten, kampen och relationerna till nära och kära finns relaterade i och mellan varje rad. Läs mer »

Ulf Stjernefeldt.

Jag följer nu upp min författardebut, sakprosan ”Smärta i allmänhet – Diskbråck i synnerhet” med en roman i finansmiljö: Vargarna på Kungsträdgårdsgatan.

Jag är född 1952 och uppväxt i Jämtland, men flyttade i början på 1990-talet till Stockholm och Uppsala för arbete inom finansbranschen. Arbetet innebar mycket resande och många kontakter med människor, kontakter som gett inspiration till skrivandet.

Vargarna på Kungsträdgårdsgatan

Vargarna på Kungsträdgårdsgatan

1990-talets Sverige. Trots en galopperande finanskris flödar pengarna in på börsen och börsmäklarna skär guld med täljkniv. Nya placeringsinstrument och en snabb teknisk utvecklingen försvårar övervakningen och oseriösa aktörer ser möjligheter att göra snabba klipp. Mitt i detta kaos försöker två män få ordning på sina liv. Läs mer »