Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Annika Dahlbom.

Mitt namn är Annika Dahlbom, men jag skriver under författarnamnet Annika Brandt, ett släktnamn som jag kommer att byta till under 2023. 1959 föddes jag i Nol, en liten förort till Göteborg. Min uppväxt var lugn och harmonisk. Redan vid 19 års ålder gifte jag mig och fick med tiden fyra barn. Ett av dem är också författare. 

Skrivandet har varit ett intresse sedan barnsben och numera är jag aktiv i författarföreningen Fåröakademien (www.faroakademien.se), har gått många skrivarkurser och även läst Kreativt skrivande på Växjö universitet. 

Jag är legitimerad gymnasielärare i företagsekonomi och arbetar på en liten skola i Herrljunga kommun. Vedum är min hemort sedan våren 2022. 

Jag är entreprenör i själ och hjärta och mina berättelser handlar ofta om den lilla människans kamp i ett samhälle som mest gynnar de stora aktörerna. Jag har tvingats göra flera svåra vägval i livet, vilket jag tror gör mig bättre som författare.

Den lilla lanthandeln i Vidsunda

Den lilla lanthandeln i Vidsunda

När Ann-Marie bestämmer sig för att öppna en nedlagd lanthandel får hjälp av sina vänner. Hon får slita hårt, men många välkomnar butiken.
Men vem stryker omkring i mörkret utanför hennes torp? Varför är vissa bybor så misstänksamma? Hon oroas över att det fattas pengar i kassan. En akut ekonomisk situation hotar hennes verksamhet. Läs mer »
Tina Ikonomidou

Tina Ikonomidou har ägnat hela sitt liv åt sin själsliga upplevelse och större delen av sitt vuxna liv till att förstå människans olika dimensioner och relaterandet människor emellan. Hon fascineras av livets uttryck och fördjupar sig mer än gärna i existentiella frågor. Människans mångfald, komplexitet och enkelhet är det mest spännande hon vet. Föreningen och mötet mellan kropp och själ. Det inre och det yttre. Möten människor emellan, hur vi relaterar och interagerar. Livet handlar, enligt Tina, om att finna vår egna sanning, upplevelse och väg i genom livet. Att våga leva och vara fria inuti. Det är en enkel beskrivningen av livets alkemi.

Under 20 år har hon guidat tusentals människor i livets frågor, utvecklat grupper och organisationer. Hon vandrar vildkvinnans väg, reser mellan världar, brobygger och förenar det inre med det yttre.

Åsa-Wessand.jpg

Mitt namn är Åsa Wessand och jag är född och uppvuxen i Västra Frölunda. När barnen lämnade boet flyttade maken och jag till Borås där vi båda arbetar.

Just nu arbetar jag som svensklärare på ett praktiskt gymnasium och under några år arbetade jag på en anstalt. Jag har alltid tyckt att det är mer intressant att arbeta med ungdomar som inte tycker att skolan är det roligaste i livet. Under åren har jag också arbetat med ungdomar som har haft svårt för sig av olika anledningar (pedagogiskt, socialt, droger osv). Dessa erfarenheter bidrog till att jag skrev min bok.

Jag har länge velat skriva en bok men inte kommit till skott förrän nu. Tidigare har jag skrivit några krönikor till lokaltidningen men jag har inte försökt mig på längre texter än så. Medan jag jobbade på min bok var jag övertygad att jag aldrig tänkte försöka skriva något mer, men nu har jag fått en ny idé så jag ska inte säga aldrig.

Åren flyger förbi men dagarna går långsamt

Åren flyger förbi men dagarna går långsamt

När Julia blev anställd som lärare på stadens anstalt visste hon inte hur vanligt det jobbet skulle kännas. Och samtidigt så ovanligt. Undervisningen och innehållet i kurserna var likadant men det ovanliga var hur säkerheten satte ramarna för vardagen på insidan. 

Grå dagar blandades med färgstarka individer. Läs mer »
Lena Asker. Fotograf: Niklas Asker

Jag heter Lena Asker och är 79 år. Jag växte upp på en gård på landet och naturen har alltid varit en tillflykt och tröst för mig vid sidan av böckerna. I mitt hem fanns gott om både faktaböcker, skönlitteratur och med tiden allt fler barnböcker. Min mamma läste mycket för mig och min bror tills vi kunde läsa själva. Musik och kultur i allmänhet är också mycket viktigt för mig.

Jag har arbetat i bokhandel, på bokförlag och förskolor. Under en period av arbetslöshet gick jag en skrivarkurs och började sedan skriva om böcker i lokaltidningen. När jag gått i pension blev det flera skrivarkurser. Det var roligt att skriva mer fritt och att träffa nya människor. Det blev många korta texter som till slut började forma sig till en helhet.

I Saras hus

I Saras hus

Vem är Sara? Det dröjer innan vi får veta det. Först möter vi Hanna, en äldre kvinna som nyligen flyttat in i ett gammalt hyreshus och efter hand också hennes nya grannar. Dem är hon nyfiken på, men oroar sig också på grund av tidigare erfarenheter. Hon möter dem i trapphuset, vid soptunnorna på gården och i tvättstugan. Läs mer »
Malin Appeltofft.

Vad gör en ståuppkomiker när en pandemi gör så att alla gig ställs in och alla standup comedy-klubbar stänger?

Jag fick existentiell panik, kunde inte skriva standup-material under så oroliga tider och när framtiden var så oviss , men istället tog jag tag i min gamla dröm om att skriva. Och nu har jag faktiskt skrivit min första bok, Logg från Östra, som släpps 22/11. Det första råmanuset skrev jag under några veckor på en mobiltelefon men när jag faktiskt kände att manuset hade potential köpte jag en dator och tog tag i skrivandet på allvar.

För mig har det tagit många år att känna att jag har något att skriva om som kan vara intressant för en utomstående läsare. Det var nog när tv-serien ”Skam” och Elena Ferrantes böcker kom som jag fick mod att tro på att en roman om en tjej på gymnasiet på 80-talet kunde vara läsvärd.
I botten är jag lärare och har läst mycket skönlitteratur med mina klasser. Jag hoppas att min bok ska läsas av tonåringar både på fritiden och i klassrummen och att det finns mycket att diskutera ur boken under läsningen.

Min förhoppning är att den här romanen ska fylla ett tomrum i skönlitteratur för unga vuxna vad det gäller skildringen av tonårens starka känslor och strävan efter gemenskap och tillhörighet. Med en trovärdig röst och humoristisk ton vill jag skildra en ung tjejs identitetssökande, utveckling och mognad, under 80-talet . Även livets skörhet och att alla inte riktigt är rustade att klara av det hårda livet är något som jag ville skriva om.

När jag gick på mellanstadiet läste jag Barbro Lindgrens dagboksromaner
JättehemligtVärldshemligt och Bladen Brinner. De var omvälvande och banbrytande för mig genom att de skildrade livets gilla gång och tragik i sin storhet med en komisk ton ur en flickas perspektiv. De böckerna har inspirerat mig ända sedan jag läste dem.

Jag bor i Hägersten i Stockholm med min man och vi har tre barn som är 16, 20 och 22.
Förutom ståuppkomiker arbetar jag som utbildningsledare.

Logg från Östra

Logg från Östra

Hon tyckte att jag hade sett bra ut på film. Så nu ville hon att jag skulle vara med mer.

Jag tackade ja såklart och vi har filmat lite redan ikväll på ungdomsgården och i tunnelbanan. Jag är bara statist så det är inget märkvärdigt men hon frågade om jag ville läsa in några speakers till filmen. Läs mer »

Jag har tillbringat mitt yrkesverksamma liv som professor i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Som nybliven pensionär ger jag nu ut min första roman.

Romanen “Mühlenbock & Hammar – en grosshandlardröm i 1800-talets Göteborg” bygger på historiska personer och händelser men har dramatiserats av mig. Boken täcker perioden 1856, då murargesällen Friedrich anländer till Göteborg, fram till 1923 då Frida i generation två går bort. Boken är indelad i “tre drömmar”.

Jag har skrivit boken utifrån gedingen släktforskning som jag sysslat med under många år. Nu under pandemin när jag läste om Per-Anders Fogelströms “Mina drömmars stad” fick jag idén att berätta historien i roman-form.

[Book: ISBN hittades ej]