Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Fredrik Lennartsson

För ca 9 år sedan skrev jag på sex månader en mordhistoria. Det här var en dröm jag burit på i stora delar av mitt vuxna liv, men inte tagit tag i. Men efter två diskbråcksoperationer, över 30 år som VD i eget industriföretag, tog jag mig i kragen och började utveckla mitt skrivande. Att skapa ordföljder, där fiktiva gestalter placeras i händelsemönster. Det är jag så ödmjuk inför, samt att mina tankar rusar fram i ett tempo jag knappt hinner med. Någon frågade om Den mörka strofen var slutet, att jag skulle känna mig nöjd. Men så är det inte, utan nästa bok är redan på gång, och inget kan få mig att sluta skriva. Jag säger inte att det skall bli tre böcker i en serie eller så, men det positiva bemötandet jag fått, inspirerar verkligen att trumma på.

Den mörka strofen

Den mörka strofen

En naken man hittas spetsad med två notställ på Stockholms konserthus. Snart uppdagas galna händelser på fler musikscener runt om i Europa. I och med dessa börjar jakten på en bestialisk mördare, där ondskan inte visar några tecken på barmhärtighet. Läs mer »

Jag är utbildad verkstadsmekaniker, gymnasium ekonom, filosofie kandidat från systemvetenskaplig linje 120p med inriktning mot företagsekonomi och mariningenjör KY 90p. Jag har varit verksam som postsorterare, verkstads-, flygplan- och vapenmekaniker, montör, försäljare, sjukvårdsbiträde, lärarvikarie, restaurangbiträde, musiker och studiotekniker, stansoperatör, systemerare/programmerare, it-konsult där jag var underleverantör till IBM som utbildningsansvarig för SWIT-kurser i IBM AS 400 miljö, fritidspolitiker, bagare, designer/konstruktör, körsångare och senast yrkesförare då jag under mitt sextioförsta levnadsår började skriva på min debutroman ”Den Ofrivillige Busschauffören”. Jag är gift och bosatt på västkusten.

Den Ofrivillige Busschauffören

Den Ofrivillige Busschauffören

Lindegrens är en mycket framgångsrik familj som helt och fullt lever ut La Dolce Vita, det ljuva livet. Den präglas av i det närmaste helt gränslösa valmöjligheter och bosatt i de mer fashionabla kvarteren i den lilla charmiga byn Grundsund, längst ut i kustbandet på Skaftölandet. Läs mer »
Robert Eklöf

Född i Eskilstuna 1953 och upptäckte relativ sent i livet glädjen med att skapa en berättelse. Har jobbat med inköpsfrågor i större delen av mitt yrkesliv och har under åren skrivit mängder av mail och affärsbrev. Tyckte jag var bra på att uttrycka mig så att skriva en bok borde väl inte vara så svårt … trodde jag i min enfald. Att skriva en roman är dock något helt annorlunda har jag dock fått lära mig den hårda vägen. I mitt skrivande lägger jag stor vikt på att händelseförloppet ska vara realistisk, gillar att skriva dialog, gärna om känslor. Trots att det ligger otaliga timmar och sena nätter bakom min debutantbok så har jag inte blivit avskräck. Tvärt om så jobbar jag vidare på en ny bok med samma huvudpersoner som den första.

Hotell Baobab

Hotell Baobab

En ung karismatisk forskare, Hannah Oxelsparre får sitt internationella genombrott för banbrytande idéer inom klimatforskningen. I och med framgången blir hon inbjuden till Afrikanska unionens miljökonferens i Johannesburg. En resa som kombineras med safari och fältstudier i ett sydafrikanskt naturreservat. Läs mer »

Foto: You Photography

Tio dagar tog det att skriva Den gyllene cirkeln. En film rullades upp i mitt huvud och fingrarna steppade loss på tangentbordet och – BAEM – färdigt! Tio dagar och hundrasjuttiotusen tecken och nu ska jag debutera som författare. Så kan det gå.

Jag växte upp i Sveriges tråkigaste stad. Köping utsågs till det, någon gång på 1980-talet. Vad som gjorde Köping tråkigare än andra småstäder vet jag inte, vi sysslade väl med sånt som ungar gjorde överallt: cyklade, körde anden i flaskan, läste böcker och käkade lakritspuck. Men det kanske blev tråkigt i längden. Kanske började jag att skriva för att jag längtade bort.

Men skriveriet har fortsatt, trots att jag flyttade från Köping till Stockholm för länge sen. Skrivandet är nog ett sätt för mig att förstå något om det här med att vara människa. Jag vill deala med tunga frågor som sexualitet, könsidentitet, missbruk, rasism och förhoppningsvis bidra till att rita om kartan över vilka normer som får dominera.

Den gyllene cirkeln

Den gyllene cirkeln

Lo har tillsammans med bästa kompisarna Mirre och Lilja startat en mycket hemlig spionverksamhet: Den gyllene cirkeln. Deras första uppdrag är att snoka fram vad den mystiska gubben med taxen pysslar med för olagliga farligheter, självklart för att förhindra en hemsk katastrof. Läs mer »

Jenny Hansson. Foto: Richard Hansson

Jag älskar lyckliga slut. Så när jag tänker efter är det nog inte så märkligt att jag började skriva just romantisk feelgood. Dessutom skriver jag för att få lite verklighetsflykt, jag menar verkligheten är ju redan … ja, verklighet.

En hel del läsare som inte läser feelgood tror ofta att genren innehåller berättelser utan djup. Men jag skulle vilja påstå det motsatta. De flesta feelgoodförfattare är duktiga på att väcka viktiga teman till liv i sina berättelser och jag strävar själv efter att inte bli något undantag. Faktum är att även om löftet till läsaren är just det där lyckliga slutet så kan mycket bli fel på vägen.

Mina berättelser tillkommer för att roa och underhålla. Jag siktar på fart, fläkt och härliga karaktärer. Och vilken historia blir inte bättre om den kryddas med lite romantik liksom? Men jag skriver också om teman som ligger mig nära hjärtat. Min målsättning är att den som tar del av mina verk ska bli berörd på djupet.

Mytomanen på Madeira finns på bland annat Nextory och Adlibris.

Rasmus är stjärnsäljare på resebyrå och livet leker. Men när flickvännen börjar längta efter villa, Volvo och vovve känns det plötsligt som en lysande idé att söka jobb som reseledare tillsammans med bäste vännen Patrik.

Rasmus är flygrädd och har aldrig rest längre än till Nordnorge, så han och Patrik förbättrar varandras ansökningar med fantasifulla lögner. Till sin stora lycka får de jobb på Madeira men väl på plats har de nya arbetskamraterna hört talas om deras fantastiska meriter och de två vännerna får fullt upp med att upprätthålla fasaden. När Rasmus inleder en relation med den norska kollegan Leah är kaoset ett faktum.

Foto: Magnus Lindblom

Jag är intresserad av historia, andlighet och äventyr och gillar fantasy. Så det finner sig naturligt att jag skriver om sådant. Mitt skrivande ser jag även som en form av själslig och psykologisk läkning, ett sätt att få ur mig vad mitt inre vill förmedla, och även ett sätt att i romanform dela med mig av tankar, verktyg och visioner.

Mina berättelser är tänkta att få läsaren att reflektera över vad som egentligen kan vara verkligt och sant. Är den accepterade verkligheten så verklig som den sägs vara? Är fantasy bara fantasier? Vad finns dolt i vårt inre, och vad finns gömt i vår historia? Att skriva i form av äventyrliga berättelser, kryddade med lite romantik och mystik gör det hela mer lättillgängligt för läsaren. Jag hoppas att mitt skrivande ska vara både underhållande och kunna beröra läsaren på djupet.

Förutom att skriva gillar jag att måla akvarell och göra grafik. Jag älskar även naturen och att odla (och äta!) grönsaker på min lilla kolonilott.

Stjärnskådaren från Nabta Playa

Stjärnskådaren från Nabta Playa

Leoni är 17 år. Efter en naturkatastrof där hans mor och syster omkommer ger han sig med sin far iväg på en resa genom norra Afrika till Nabta. Där utbildar han sig till stjärnskådare. Han får lära sig se med sitt hjärtas inre kammare, blir förälskad i den vackra Muroa och lär sig om stjärnorna. Men fadern får ett uppdrag i Giza, och där tar Leonis äventyr ny fart. Läs mer »