Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Cecilia Moldén. Fotograf Susanne Kronholm

Cecilia Moldén heter jag (f 1957 i Eskilstuna) och är civilekonom, rektor, egen företagare och efter den 24 maj 2024 även författare. Jag har bland annat arbetat i IT- branschen som säljare, marknadsförare och VD. Under fem år var jag hemma med barnen och fick då upp ögonen för skolans värld. Under många år arbetade jag som rektor och var aktiv kommunpolitiker inom utbildning och kultur. De senaste fem åren har jag drivit eget företag med uppdrag som interim chef. Spänningsromanen Ms Nobody är min debut som författare.

Berättande, litteratur och musik går som en röd tråd genom mitt liv liksom engagemanget för barn och unga. Jag bor idag med sin man växelvis i Vaxholm, Stockholms skärgård och Sao Rafael vid Algarvekusten, Portugal. Jag har tre egna barn och två bonusbarn. 2021 gick jag på Jakobsbergs författarskola och gör nu allvar av min dröm att skriva på heltid. Två barnböcker, varav en med musik, ligger för bearbetning liksom en andra skönlitterär bok för vuxna; en thriller i skolmiljö.

Ms. Nobody

Ms. Nobody

Susse måste välja mellan att lämna sitt hem eller dö. Hon vet bara inte om det ännu.
Hon är en trettioårig, välutbildad kvinna mitt i karriären men lever med en man som
debuterar i en psykisk sjukdom. De har en tvåårig son tillsammans.

Hon låser länge in sin ångest och håller i det längsta fast drömmen om en väl
fungerande tresamhet. Läs mer »

Sofie Löfberg. Fotograf bild: Nils Schmidt

Min barndoms sommarlov spenderade jag på en gård i Dalarna. Medan min farmor, en enastående varm och humoristisk kvinna, stod vid spisen och stekte plättar cyklade jag runt bland öppna landskap och fantiserade ihop historier. Men kreativitet var sällan något som uppmuntrades i en Stockholmsförort på 1990-talet och med stämpeln som duktig flicka vilandes på mina axlar satsade jag på en karriär inom finansbranschen. Men något skavde och jag började längta bort från karriären och storstaden. Ibland krävs det en smula tur, i det här fallet i form av en dalkarl, för att våga flytta och ändra bana i livet.

Draggängarna tog form när vårt andra barn kom till världen och de första delarna är skrivna i ett badrum. Till ljudet av en torktumlare och med en bebis som inte ville sova någon annanstans än i bärsele, började jag skriva. Många månader senare hade jag ett färdigt manus. Och två små barn som flyttat in till sina sängar.

Draggängarna

Draggängarna

Som karriärist på en av landets största banker kämpar Sanna Olars med att finna mening med tillvaron. Bland självupptagna män i skräddarsydda kostymer gror självföraktet.

I ett försök att hitta tillbaka till sig själv återvänder hon till den idylliska barndomsbyn i hjärtat av Dalarna. Läs mer »

Ieva Kisieliute. Fotograf: Anders Johansson

Byråkrat by day, rockjournalist by night, svarar jag när någon undrar vad jag sysslar med. Men nu backar vi bandet, närmare bestämt till augusti 2005. Jag är 16 år och har som utbytesstudent kommit till ett främmande land där jag kan två ord: köttbulle och kanelbulle. En sak är säker: jag kommer inte att gå hungrig. Eller?

Jo, kanske. Siktet är nämligen inställt på att bli författare, men är man som jag född i skuggan av järnridån får man under hela sin uppväxt höra att man måste skaffa sig ett riktigt jobb först. Därför kommer det att krävas en omväg via juristprogrammet och en statlig tjänst innan jag vågar börja på mitt stora romanprojekt.

Ironiskt nog är tålamod inte min bästa gren, varför jag inte tvekade när möjligheten att börja skriva för musiktidningen GAFFA dök upp. De snabba kickarna av att bli läst har varit guld värda att ha vid sidan av arbetet med romanen. Dessutom är musiken min främsta inspirationskälla. Med facit i hand tror jag resultatet har blivit ännu bättre och jag är glad att få debutera först nu.

Det ingen får veta

Det ingen får veta

Hösten 2006. Alexander har precis kommit till Karlskrona med sin gitarr för att plugga. Kvar i Malmö finns både familjelögnen och den perfekta flickvännen som Alexander känner att det är ganska lätt att lämna utan att förstå varför.

På universitetet blir han snabbt vän med Linda som bor i ett kollektiv och är olyckligt kär i en kompis där. Läs mer »

Jimmy Håkansson.

”När ska du skriva en bok?”

Jag vet inte hur många gånger jag har fått den frågan. Om man som jag jobbar som journalist och copywriter är det underförstått att vad man egentligen vill göra är att skriva är en roman.

Men varför skulle jag vilja skriva en bok? När jag har fått ynnesten och privilegiet att skriva nördiga essäer, roliga recensioner, bitska krönikor och grotta ner mig i dokumentärer om populärkulturella ämnen som jag verkligen brinner för. Vad mer kunde jag önska mig?

Jag vet inte vad det var som till slut kom i kapp mig. Åren? Någon form av oundviklig identitetskris som alltid letar upp en skribent när de nått en viss plats i livet? Eller den där förbannade förbränningsmotorn jag bär i bröstet som hela tiden vill uppåt, framåt och vidare.

Oavsett vad fanns det något som pockade på mig, från insidan, och ställde den där irriterande frågan om och om igen. ”När ska du skriva en bok?”. Det ena ledde till det andra som orsakade det tredje som utlöste en kedja av händelser och, ja … här är vi. 

Kapitel Noll

Kapitel Noll

  • Förlag: Lava
  • Utgiven: 2024-05-14
Hur lever man upp till förväntningar som är omöjliga att infria? Efter framgångarna med debuten Luftfickor flyr Niklas Schön rampljuset. I författarens frånvaro formas en kult kring verket och dess upphovsman tills han 19 år senare gör comeback. Läs mer »
Joanna André. Foto: Dea Ludovice.

Mitt namn är Joanna André och jag är mamma till tre barn – Alma, Harry och Laura. Tillsammans med min blivande man, Axel, startade vi för sex år sedan en Youtube-kanal under namnet – The Swedish Family. Vi har sedan dess byggt upp en familjär och tilltalande kanal med 15–20 miljoner visningar i månaden! Jag har en bakgrund i tv-branschen och redigerar alla filmer för vår kanal. 

För vår familj har läsning alltid varit centralt och viktigt och jag har länge velat skriva en bok. Och nu är det äntligen dags! För min del var det viktigt att utgå från vår egen familj – vilka slags böcker vi älskar att läsa och ha högläsning ur. Det var också viktigt med humor och spänning – och självklart är barnen hjältarna! Precis som dem är till vardags. 

Det spökar på äventyrsbadet

Det spökar på äventyrsbadet

The Swedish Family älskas på Youtube, och nu kommer den första boken i en serie för barn i åldrarna 6-9 år. 

Det spökar på äventyrsbadet är historien om en helt vanlig familj. Eller helt vanlig är den kanske inte. Mamma är pinsam och skrattar för ofta och för högt. Pappa är tankspridd och klantar sig nästan jämt. Läs mer »

Annika Kjeller. Fotograf Per Kjeller

Mitt namn är Annika Kjeller, en glad skåning med dialekten intakt efter en flytt till Göteborg för 25 år sedan på grund av kärleken. Här bor jag numera precis utanför staden, i Mölnlycke med man, son och två dansksvenska gårdshundar i ett hus på den allra bästa gatan. Det kan låta som en klyscha och ”så säger alla” men vi har en alldeles särskild sammanhållning bland grannarna här.

Trivs utmärkt men smygköper en spettekaka allt som oftast och känner alltid ett glädjerus i magen när jag kör över Hallandsåsen mot sydligare breddgrader (läs Malmö). I bilen sjunger jag mer än gärna och övar stämmor till kören jag är med i. Kreativitet är viktigt för mig, jag brukar säga att jag tänker i bilder och ser både privat och yrkesmässigt det stora värdet i att uttrycka känslor och tankar med händerna – skriva, måla, skapa, odla och ”göra”. En självläkande process som visade sig bli ett livsviktigt verktyg i mitt  eget liv!

Min bakgrund som pedagog och pedagogista, rektor, familjehandledare och verksamhetschef har bidragit till att jag innehar mångårig erfarenhet av att arbeta med barn och unga samt deras familjer i sorg och svåra situationer, samt att samordna det systematiska kvalitetsarbetet för arbetsgrupp och ledning inom såväl utbildningssektor som ideell organisation.

Engagemanget för att ge stöd i sorg efter olika förluster tog sin början för mig i en aggressiv bröstcancerdiagnos samma vecka som vår son, då fem år, insjuknade i diabetes typ 1. Familjen letade förtvivlat efter något att hålla i när mattan under våra fötter så brutalt rycktes undan. Hälsa och välmående för samtliga i familjen utmanades under många år, stor risk för återfall och tunga biverkningar av cellgifter gjorde mig till en spillra av den person jag en gång var. Min man var anhörig till både en fru och en son med svåra sjukdomar och vårt barn var ett barn som anhörig till en mamma sjuk i cancer med döden flåsandes i nacken och med en egen kronisk sjukdom att hantera. Vår sorg och förtvivlan var avgrundsdjup!

När livet trots allt åter igen rullade på toppades det flera år senare med en oväntad hjärntumörsoperation för min del och familjen föll åter igen handlöst, var och en på sitt sätt. Stödet till vår familj kom från högst oväntade håll och det kom att betyda allt! En avgörande betydelse för min väg framåt till debuterande barnboksförfattare!

Fantastiska människor i vårt nätverk gav familjen och mig personligen under många år stöd på olika sätt genom kärleksfulla och medmänskliga handlingar. Inom mig såddes det ett frö av förundran, att det stödet kom att betyda så mycket för min egen förmåga att fylla på med energi. Det gav mig en oanad styrka och kraft att på nytt skapa trygghet för mig, mitt barn och min familj. Att hitta livsglädjen!

Man kan inte lösa eller återkalla det som händer eller har hänt men man kan återta en ny form av kontroll, tända livsgnistor och därmed skapa framtidshopp! Jag vet!

Att sprida framtidshopp och tända livsgnistor i sorg efter olika förluster, för små och deras stora individer – det är just det jag gör idag genom det egna företaget K Mentorway AB.                                                                                 På en del av min tid hittar ni även mig som verksamhetsutvecklare på Kraftens hus Göteborg, en mötesplats för cancerberörda.

Idag är jag den där grannen på gatan som kan ge tillbaka stöd och medmänsklighet när livet utmanar. I det lilla ligger det stora och tillsammans gör vi skillnad som bidrar till hälsa och välmående!

Det är på riktigt så oerhört viktigt att finnas där för varandra! 

Sorgsörjan och Livsgnistan

Sorgsörjan och Livsgnistan

En dag sveper en osynlig skugga in över familjen. Det kallas för sorg, säger någon. Sorg? Helkonstigt ord!

Sorgen gör allt tungt och svårt. Den följer efter som en kletig, läskig sörja och verkar bli större för varje dag som går. Läs mer »