Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Sofia Sköld debuterar som barnboksförfattare med boken Ljusnyckeln, för åldersgruppen 9-12 år.

Historier om magi har alltid fängslat mig och lockat till funderingar över hur världen fungerar, om det finns mer än bara det vi kan se och förstå. Jag blev fint påverkad av många böcker jag läste som barn. De väckte tankar och formade mina värderingar. Med Ljusnyckeln vill jag berätta en historia som kan påverka andra barn på samma positiva sätt.

Att skriva har alltid varit centralt för mig. Jag har genom åren gjort många små berättelser med viktiga budskap till mina egna barn. Men det var ändå ett hisnande steg att skriva en hel kapitelbok och skicka in den till ett förlag. Men jag är så glad att jag gjorde det! Det har varit en fantastisk upplevelse att få lov att arbeta med en professionell redaktör och alla de andra på förlaget. Både jag och boken har utvecklats av det!

Det är nu med stor stolthet och glädje jag presenterar min bok Ljusnyckeln, med förhoppning om att den ska inspirera andra att se möjligheterna, tro på sig själva och kanske även se lite magi i sina egna liv!

Ljusnyckeln

Ljusnyckeln

När Frejas gammelmormor Signe dör flyr Freja ut i skogen. Hon vaknar upp i en glänta och ingenting är som förut. Vilka är varelserna som står och tittar på henne? Och varför lyser det från kristallen i halsbandet? Kan Signes sagor om Ljusnyckeln vara sanna?

Fler och fler väsen gör sig synliga för Freja under dagarna som kommer. Läs mer »

Marie Lindstedt Cronberg debuterar med barnboken "Vad åt vi då?" – om vår mat under fyra miljoner år

Jag är i grunden docent i historia och har alltid undrat och förundrats över vårt förflutna. Numera är jag pensionär. Det gör att jag kan ställa helt andra frågor till historien än jag brukat göra och jag kan skriva för andra grupper.

Som historiker har jag skrivit vetenskapliga böcker förstås, men nu ser jag min chans att hinna skriva för barn, något som jag alltid velat göra men aldrig hann.

När jag skriver tar jag gärna min utgångspunkt i historien och tycker att barnböcker gärna får vara riktigt spännande, väcka nyfikenhet och ge kunskaper.

Jag bor i vackra Dalby utanför Lund i en av landets äldsta ekobyar. Här odlar jag mina egna frukter, bär och grönsaker och vandrar dagligen i bokskogarna.

Jag älskar att läsa både facklitteratur och skönlitteratur men framför allt älskar jag att sitta uppkrupen i soffan och skriva.

Vad åt vi då?

Vad åt vi då?

När William blir stor vill han öppna en restaurang med mat från alla tider. Men vad åt vi egentligen på stenåldern? Och på medeltiden?  

William får hjälp av sin vän homininen, som är en urtidsmänniska. Homininen vet allt om vad vi har ätit och tar med William på en spännande tidsresa genom matens historia. Läs mer »

Louise Michaelsson släpper roman om chefer och juveler. Foto: Sofia Skarin

När Bokbussen stannade utanför Kiaby skola varannan torsdagseftermiddag tävlade min bästis och jag om att vara först ombord. Men till skillnad från min bästis vars föräldrar var lärare kommer jag inte från ett akademiskt hem. Men min pappa läste romaner och gick på bio, och min mamma musicerade och odlade sin trädgård.

Efter studier i socialantropologi och till kreativ producent, arbetade jag länge med teater, dans och symfonisk musik. Men mitt stora intresse är smycken som är långt mer än bara pynt eller statussymboler. Min instagram Ord och Juvel är plattformen från vilken jag bevakar och diskuterar verk av metallformgivare, smyckekonstnärer och gallerister i Sverige och internationellt.

Jag älskar antihjälten och bär porträtten av Bridget Jones, David Brent och Selina Meyer nära hjärtat. Därför lockades jag mer av att skriva om en antihjälte än om någon som gör allting rätt. Jag har haft roligt när jag skrivit och jag hoppas att det märks i Juvelmetoden.

Juvelmetoden

Juvelmetoden

När Veronika börjar som chef på ett studie­förbund har hon högt ställda förväntningar – på jobbet men också på sig själv. Hon gör sitt bästa för att tillämpa det hon lärt sig av ledarskapslitteraturen men upptäcker snart att idealen krockar med verkligheten. Personalen fuskar, ljuger och tjallar på varandra. Läs mer »

Författaren Maria Lyly Corlin som boken Sökare 233 tillsammans med C N Persson

Vad gör man om passionen till böcker och läsandet har genomsyrat hela ens liv och man alltid har närt en dröm om att vara författare? Jo, man skriver sina egna böcker.
Jag heter Maria Lyly Corlin och sedan barnsben har böcker varit min största passion, och skrivandet har alltid varit en naturlig del av mitt liv – genom bloggande, i jobbet och nu som författare.​
I maj 2025 debuterar jag med Sökare 233, en mörk ung vuxen fantasy med inslag av romantik, som jag skrivit tillsammans med C N Persson. Boken utspelar sig på det mystiska forskningscentret Bêstia singularis, där Isa får praktik och dras in i en labyrint av sekretess och fara. Samtidigt följer vi Tristan, en så kallad “sökare”, vars uppdrag leder honom till en skrämmande verklighet. Tillsammans tvingas de navigera en dödlig katt- och råttalek, vilket väcker en oväntad dragning mellan dem.​
Att få debutera är en dröm som gått i uppfyllelse, och jag ser fram emot att dela min berättelse med läsarna.

Sökare 233 ges ut via Argentum förlag.

Sökare 233

Sökare 233

I skuggan av det hemlighetsfulla forskningscentret B stia singularis, där undersökningar av hjärnans mörka vrår på grovt kriminella pågår, lyckas Isa få praktik. Hon hamnar mitt i en labyrint av sekretess och mystik, där hennes nyfikenhet drar in henne i farligheter och leder till ödesdigra konsekvenser. Läs mer »

Författaren Emelie Ericsdotter släpper boken Vart du än går. Foto: Nils Karlsson

Att skriva är något som jag har tyckt mycket om sedan jag var barn. Det har varit min alldeles egna värld att vistas i och därför är det också en smula läskigt att släppa in människor till den. Men längtan efter att få underhålla, bjuda på spänning och oförglömliga karaktärer – är starkare än rädslan.

Min strävan efter att alltid bli lite bättre på det jag gör har hjälpt mig hit där jag är idag. Personlig utveckling ligger mig varmt om hjärtat och är en viktig ingrediens i mina texter.

Mitt mål som författare är att bredda utbudet inom svensk romance genom att erbjuda läsaren det bästa (enligt mig) av två världar – kärlek och spänning.

Jag har länge tyckt att det är obehagligt att synas och ta plats, men nu skjuter jag undan de oönskade känslorna och tänker lära mig att vara bekväm i det obekväma.

Vart du än går

Vart du än går

Action, hetta och farlig attraktion i en explosiv romance där gränsen mellan liv och död är lika tunn som den mellan lust och kärlek.

Alicia har levt i en lögn. Hennes make Pontus visar sig vara otrogen och djupt insyltad i kriminella affärer. Chockad och sårad flyr hon från en förödmjukande middag och söker tröst på Club Santos. Där möter hon Jason. Farlig. Intensiv. Läs mer »

Författaren och skådespelaren Vilgot Paulsen släpper sin debut, Gothia kupp, på Ordalaget Bokförlag.

Under en varm sommardag i Sheffield fick jag en idé. Jag och min flickvän, som dagen efter skulle bli min fästmö då jag friade i Liverpool, var på plats i denna engelska industristad för att bland annat titta på det svenska damlandslagets sista gruppspelsmatch i sommarens fotbolls-EM. Ett försnack som handlade om motståndarlagets magsjuka planterade ett litet frö, som sedan växte i takt med att jag vattnade det genom att smattra på mitt tangentbord. Hade jag vetat då hur svårt det skulle vara, hur många gånger jag skulle köra fast och tvivla, så tror jag inte att jag hade börjat. Nu när jag vet hur roligt det är tror jag aldrig att jag kommer sluta.

I och med mitt arbete som skådespelare så är jag van att arbeta med text. Men det har alltid varit någon annans text, inte min egen. Den har gången fick jag bestämma precis allting själv: vem som ska säga vad och när, vad karaktärerna tänker och vad som ska hända i nästa mening. Det var både underbart och läskigt. Underbart för att det var en sån frihet att styra berättelsen i den riktning jag ville, och för att det krävs så lite för att ge den liv. Inga scenografier eller ljusriggar, bara mina idéer och ett dokument. Läskigt för att det inte finns något att skylla på. Om någon inte gillar det kan jag inte gömma mig bakom dramatikern, regissören eller ensemblen. Och det kändes nytt och ensamt. Desto mindre ensamt blev det när samarbetet med förlaget inleddes. Äntligen fick jag bolla texten fram och tillbaka med någon annan än mig själv. Det gav mig verkligen en knuff att ta det hela i mål.

Att jag valde att skriva för slukaråldern trodde jag till en början var en slump, men jag förstår nu att det beror på att jag själv upptäckte läsandet ordentligt i den åldern. Jag har under skrivandets gång återvänt till mina gamla favoritböcker från mellanstadiet och förstår i efterhand hur mycket de fortfarande inspirerar mig. Och även om jag är fotbollsintresserad nu, är det ingenting mot vad jag var i den åldern. Eftersom berättelsen kretsar kring fotboll kändes det helt rätt att låta huvudpersonerna var i åldern jag själv var när mycket i mitt liv handlade om den där runda bollen och lagkamrater.

Nu återstår bara att låta boken möta läsaren. Också det känns ovant. Jag är van att titta min publik i ögonen, att befinna mig i samma rum när berättelsen framförs. När jag själv läser uppskattar jag dock känslan av att vara själv med min upplevelse. Och det ska ungdomarna som läser min bok också få vara, själva med sin upplevelse. Jag lovar att de ska slippa applådera åt mig när de är klara. Och jag kommer inte behöva memorera hela boken utantill. Bara en sån sak!

Gothia kupp

Gothia kupp

"Boken vänder sig både till bokslukare och sportintresserade... Bra och välskriven, även för en vuxen... Författaren lyfter många intressanta frågor."

Monica Lindgren, SVT Go'kväll

 

Sommaren är här, och snart drar Gothia Cup igång. Läs mer »

Författaren Cicki Granberg släpper boken "Barn behöver inte perfekta föräldrar - en hoppfull bok om föräldraskap". Foto: Jenny Puronne

Tankar och funderingar om hur man bemöter barn och ungdomar på ett sätt som stärker dem och ger dem förutsättningar att utveckla en god självkänsla har alltid funnits med mig i mitt arbete som lärare, skolledare och föräldra- och familjecoach. När jag sedan fick egna barn stärktes detta intresse än mer. I både mitt arbete och mitt föräldraskap har jag haft otaliga möjligheter att finslipa denna viktiga förmåga genom att prova, misslyckas, göra om, lära och utvecklas. Redan för 10 år sedan började jag funderar på att samla mina kunskaper i en bok för att kunna dela med mig av de erfarenheter jag gjort under årens lopp. När jag sedan för ett par år sedan bytte inriktning på mitt arbetsliv fick jag äntligen tid att ta itu med boken som funnits med där i bakhuvudet i så många år. Med utgångspunkt i mina bloggtexter och föreläsningar och med hjälp av två terminer på Jakobsbergs folkhögskolas skrivprojekt ”Berättande faktalitteratur” kunde jag börja arbeta på min efterlängtade bok.

Barn behöver inte perfekta föräldrar – en hoppfull bok om föräldraskap

Barn behöver inte perfekta föräldrar – en hoppfull bok om föräldraskap

Vill du bara läsa en bok om livet som förälder så är det DEN HÄR. Detta är en bok som har som målsättning att inspirera och uppmuntra föräldrar av idag till att sänka axlarna och våga vara lite mer good enough. Barn behöver verkligen inte perfekta föräldrar. De behöver modiga, autentiska vuxna som vågar visa sig sårbara och som tar ansvar för sina misstag. Läs mer »
Författaren Karin Valtonen Knutsson släpper boken "John Lennon och jag. Konsten att välja sig själv". Foto: Oscar Knutsson

Intresset för hur vi människor fungerar och hur vi väljer att leva våra liv, har funnits med mig ända sedan barndomen. Särskilt kopplat till hur vi både påverkas av och själva påverkar världen vi lever i. Jag har genom åren därför gått ett flertal utbildningar kopplat till denna nyfikenhet, bland annat som beteendevetare och holografisk kinesiolog. Parallellt med detta intresse har skrivandet funnits med mig som min ständiga följeslagare – det är mitt uttryckssätt. Därför utbildade jag mig även inom media och skrivande, vilket under min praktik på ”P3 Musikdokumentär” i Sveriges Radio fick mig att ”möta” John Lennon. Detta möte kom att bli avgörande för mig, eftersom han visade sig ha haft likadana tankar och funderingar som jag. Vilket fick mig att inse att vi människor genom historien går igenom samma saker, oavsett om vi är världskändisar eller ”vanliga” människor. Där både du och jag har valet att välja oss själva, om vi bara ser till att först ta reda på vilka vi faktiskt är.

John Lennon och jag : konsten att välja sig själv

John Lennon och jag : konsten att välja sig själv

Tänk om det liv du lever inte är ditt eget. Tänk om du, utan att märka det, formats av andra människors drömmar, förväntningar och krav. Kanske känner du det djupt inom dig – en längtan efter något mer, efter något sant.


John Lennon hade allt. Ändå stod han vid världens topp och såg ner i ett tomrum. Läs mer »