Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Carol Sjögren. Författarfoto: Jessika Nord

Ända sedan jag blev yogainstruktör har jag funderat på att skriva en bok om yoga för barn. När jag jobbade på förskola märkte jag att yogaövningar gjorde barnen mer avstressade och lugna. Jag testade att kombinera övningarna med sagoberättande och rollspel. Det fick barnen att uppleva övningarna som en spännande lek och gjorde dem mer fokuserade på yogans olika rörelsemoment. 

En dag sa min sons förra flickvän att om hon utövat yoga när hon var yngre, hade hon klarat skolan bättre. Det lockade mig att förverkliga min idé om en bok som på ett pedagogiskt sätt introducerar barn till yoga. Men det krävdes mycket förberedelser och arbete innan det kunde bli verklighet. 

”Yogahgaia: En lekfull yogaresa för barn” vänder sig till lärare, föräldrar och andra vårdnadshavare som vill lära barn att utöva yoga genom sagoberättande och rollspel. Boken visar hur man, steg för steg, kan introducera yogaträning i en barngrupp och avslutas med sagan om resan till landet Yogahgaia.

Jag är född i Enköping 1957 men flyttade tidigt till Schweiz och senare till England med min engelska mamma. Efter att ha studerat grafisk design vid Bournemouth & Poole College of Art återvände jag till Sverige för att lära mig svenska. I Sverige har jag bland annat arbetat som formgivare på bokförlag i många år. Senare har jag utbildat mig till yogalärare vid Yoga & Ayurveda Center i USA, samtidigt som jag har arbetat inom barnomsorgen. Efter att jag blev diplomerad yogalärare 2018, har jag arbetat som lärare i såväl traditionell yoga som yin- och barnyoga.

Yogahgaia : en lekfull yogaresa för barn

Yogahgaia : en lekfull yogaresa för barn

Yogahgaia: En lekfull yogaresa för barn är en lättläst manual och sagobok som öppnar dörren till yogans universum på ett fantasifullt och inspirerande sätt. Boken vänder sig till lärare, föräldrar och andra vårdnadshavare som vill lära barn att utöva yoga genom sagoberättande och rollspel. Läs mer »

Nathalie Svensson

Det var i samband med min sons födelse som jag bestämde mig för att skriva denna bok. Skrivandet har länge varit en del av mitt liv, men jag trodde aldrig att jag en dag faktiskt skulle ge ut en bok. Men här är jag. Berättelsen behövde komma ut. Boken representerar så många barn i en grupp som sällan får synas på ett upplyftande sätt.

Mitt namn är Nathalie och jag är en helt vanlig tvåbarnsmamma. Jag bor i Malmö och jobbar som logoped. Både jag och min son har ett unikt leende. Vi båda är födda med dubbelsidig spalt och det är inget konstigt alls.

Skrivprocessen har varit stärkande och lärorik. Jag fick möjlighet att möta barnet inom mig och omfamna alla känslor som jag själv burit på. Jag ville återspegla dubbelheten som kan rymmas i våra känslor; att oron över det okända kan vara stark ena stunden, för att i nästa vara förbytt till ett självklart mod. 

Det är med stor glädje som jag ser fram emot att dela berättelsen med fler.

Lillebror och spalten

Lillebror och spalten

Fyraåriga Mila har alltid längtat efter ett syskon. En dag får hon veta att hon ska få en lillebror. Äntligen! Men glädjen byts ut mot oro när hon också får veta att hennes lillebror kommer att födas med spalt. Vad är det egentligen? Är lillebror trasig?

Vi får följa Mila i hennes känslofyllda resa att bli storasyster till ett barn med läpp-, käk- och gomspalt. Läs mer »

Författaren Sara Andersson släpper sin debutbok: Nora och Maries magiska äventyr.

Jag är född i Norrbotten och älskar att bo här. Därför blev det naturligt att på något sätt inkludera norra delen av Sverige i min bok. Det hela började då jag sökte efter en ny bok att läsa till min dotter, som jag ofta läser för innan lägg dax. Det började bli svårt att hitta något då vi läst massor.

Så bestämde jag mig för att försöka skriva en egen bok. Jag har aldrig skrivit tidigare. Men man måste våga prova på nya saker.

Vi lever i ett land som styrs väldigt mycket av Jante lagen. Att man inte får sticka ut eller vara annorlunda och inte synas för mycket och allt sånt. Jag vill föra fram budskapet om att vara olik och annorlunda, kan vara en styrka. Var den du är!

I den här boken finns det många som är annorlunda och dom är helt fantastiska, precis som du som läsare.

Nora och Maries magiska äventyr

Nora och Maries magiska äventyr

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2024-06-18

Tvillingflickorna Nora och Marie har magiska förmågor. De kan tala med varandra genom telepati och de kan få saker att explodera eller sväva. För att lära sig att kontrollera och hantera sina förmågor skickas flickorna till en specialskola för liknande barn som alla är olika men väldigt kraftfulla. Skolan ligger på en fjälltopp i norra delen av Sverige. Läs mer »

Kim Spolén. Fotograf: Göran Thomér

Jag är född i Stockholm men flyttade som 10-åring till trakterna runt några av Sveriges mest historiska platser: Skara, Varnhem och Axvall. 

Här är spåren av gammal civilisation inte svår att finna och lämningar finns från Sveriges första kristna samhällen vilket brukar ses som en övergång från vikingatiden till svensk medeltid.  Kata gård intill klostret i Varnhem dateras till 900-talet vilket mer eller mindre skriver om Sveriges medeltida historieskrivning. 

Men det är en sak att vara intresserad av medeltiden och en helt annan att beskriva och levandegöra den, alla fakta måste kontrolleras – fallgroparna är enorma och oerhört många! Vilka djur fanns här, vilka träd? Vad åt man och hur klädde man sig? Och viktigast av allt – vad “visste” man, hur tänkte man och hur såg man på sin omgivning? 

När man skriver en bok i “jag-form” sätter man strikta begränsningar för sig själv – varenda tanke min huvudperson tänker måste kunna tänkas av en 17-åring på 1300-talet. 

Många böcker fick bli referenslitteratur och sedan fick man “fly” in i sin egen värld för att avskärma sig från moderna tankar. Boken är i första hand skriven mellan midnatt och 02 på natten, när jag kunde finna denna frid. 

Det blev en resa in i medeltiden som inte alls slutade som jag tänkt mig…

Törnet och rosen

Törnet och rosen

Herrens år 1350, när pestens härjningar skapar en värld av förlust och överlevnad, möter vi Adrian – oäkta son till en enkel sockenpräst inte långt från Varnhem i Västergötland vars liv förändras i sjukdomens mörka skugga. Han finner sig plötsligt ensam och jagad efter att ha förlorat sina föräldrar till den obevekliga smittan. Läs mer »

Tobias Widberg. Bild: Thess Krönell

Jag är utbildad fritidsledare och har i över tio år jobbat i gymnasiet och grundskolan. Där insåg jag att det som en gång i tiden hänt mig i skolan sker än idag.

Herregud, jag minns så väl hur det var att läsa alla dammiga böcker som mina lärare prackade på mig. Lärare, som verkade tycka att Strindberg och Kafka var rätt väg att gå för att locka en fjortonåring till läsning. Böckerna såg ut att vara skrivna innan färgen ens var påtänkt och första hundrafemtio sidorna handlade om vilka blommor som blommade på huvudrollsinnehavarens väg till jobbet.

Jag vet inte vad skolan ville att dessa läsupplevelser skulle ge mig men jag antar att det var någonting annat än insikten att oavsett hur många gånger jag kollar på klockan så går den inte snabbare för det.

När jag även som pedagog såg detta hända så bestämde jag mig för att ta saken i egna händer och själv skriva en bok. Och inte vilken bok som helst, utan den bok jag själv hade velat ha som ung.

Brev från en vampyr

Brev från en vampyr

Vad skulle du göra om du delade stad med en vampyr? Den frågan har sextonåriga William inte funderat speciellt mycket på. Kanske är det som de flesta i det lilla fiskesamhället tror, att greve Lazbor är en vänlig vampyr som får sin föda levererad till sig från stadens sjukhus. Även om Williams mardrömmar säger honom något annat. Läs mer »

Margaretha Wilson. Foto: C Stahl

Margaretha Wilson heter jag men kallas ofta för Maggie.
Min bok heter ”Bada i vasken och andra lärdomar”. Ett passande namn kanske, eftersom jag som barn blev badad i kökets vask.
Det blev sen ytterligare lärdomar och lärandet pågår ju som vi vet, alltid!
På tal om lärande, så utbildade jag mig i ungdomen till lågstadielärare. Kunskapstörsten var dock stor och det blev även en fil.kand i media, filosofi och konstvetenskap. Ja, och så en gymnasielärarexamen i media.

Mitt yrkesliv har växlat mellan journalistik och undervisning och jag har också under många år, varit engagerad i vår lokala tevekanal i Helsingborg, Sundskanalen.

Jag skriver för att det är så kul, för att jag inte kan låta bli och för att jag tror att jag har något att berätta. För att ”göra glad”, för att dela tankar om livet och tillvaron.

Så här säger förlaget: ”Boken är en humoristisk berättelse om en uppväxt på 50- och 60-talet, varvad med nuet. Men det finns även allvarliga tankar om ensamhet, stress, mödrar/döttrar och att åldras”. 

De skriver också:. 

”Jag vill bidra till att sprida lite värme, kärlek och humor. Vår samtid har många utmaningar och vi behöver ibland stanna upp och reflektera över vilka vi är och vart vi är på väg. Minnas tokigheter vi upplevt, lärdomar vi fått. Se samband mellan dåtid och nutid, kanske fälla en tår. Och skratta.”

Kunde inte sagt det bättre själv.

Eller, javisst ja … det var ju jag som sa det!

Kram från mig!

Bada i vasken och andra lärdomar

Bada i vasken och andra lärdomar

En mamma som älskar vackra klänningar och har talets gåva, en spjuveraktig pappa som spelar dragspel, och en mycket skånsk mormor som har kommentarer till det mesta.

Längre fram i tiden kommer utmaningar uppstå i relationen med en yngre man, även humoristiska sådana. Han vill kanske ha barn men hon har redan barnbarn och börjar skymta konturerna av nästa fas i livet. Läs mer »