Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Britta Ivarsson Possnert Fotograf: Therese Berglund

Jag är en dalkulla ifrån Leksand. Växte upp omgiven av kärleksfulla föräldrar och två omhändertagande äldre bröder.

Mina författardrömmar började en julafton 1960 i Ivarsgården. Som åtta-åring skrev jag en julsaga som högtidligen lästes upp för familjen. När jag ser tillbaks på sagorna, så handlade de ofta om livet utanför det röda staketet, om orättvisor om hur djuren hade det i skogen. Utanförskap och funderingar om livet. Kanske det senare var det som ledde till mitt yrkesval. Jag har arbetat i psykiatrin i 40 år. Jag gjorde många resor, bodde i England och i Schweiz.  Jag gick på  skrivarkurser och på författarskola i Marstrand. Tanken på en bok började bli verklighet. 2018 kom min självbiografi: Under ”bara britta”. En nödvändig bok om möten som påverkat mig på gott och ont. 2019 samlade jag ihop noveller från byrålådan. Det blev en antologi: ”Novellfesten”.

Jag är medlem i Sverigeförfattarna och har stol nummer 18 i Fåröakademien. Redaktör i Bodabygden.

Bruten pakt

Bruten pakt

Helena gav sig ut på sin drömresa, men drömmar blev till mardrömmar, ibland så farliga att det var knappt hon överlevde. Efter hissnande äventyr mötte hon den stora kärleken.
Nu har Helena högst tre månader kvar att leva och ber sonen Matteo att komma. Hon har något viktigt att berätta, en hemlighet som hon gömt i sitt hjärta. Nu måste han få veta. Läs mer »
Liam Sebestyén

Den första skärvan av det som skulle bli min roman dök upp i en dröm. Jag kände redan då att denna berättelse vill jag ha nedskriven. Sedan förflöt tio år med endast några enstaka sidor skrivna. Först när jag övergav staden och flyttade till lugnare omgivningar började jag skriva på allvar. I mötet med de jämtländska gammelskogarna fick jag den ro och perspektiven som krävdes. Bit efter bit grävde jag fram en vindlande, episk berättelse.

Mitt skrivande har sin upprinnelse i två källor som båda härrör ur mina transerfarenheter. Jag hade dels som överlevnadstaktik att i mitt huvud vistas i andra världar, för att komma bort från felkroppskänslan, dels handlade så mycket om ord och ordlöshet; att hitta ett språk för att beskriva mina erfarenheter.

Jag valde att skriva in könsdiversiteten som något självklart. Berättelsens perspektiv utgår från ett annat förhållningssätt till det komplexa och vilda, till stora delar glömt i dagens samhälle.

Drakväckaren

Drakväckaren

Staden och dess invånare hotas. Den gamla kunskapen har försvunnit och de kan inte längre stå emot mörkervarelser från norr som allt oftare passerar gränsen. En grupp ger sig iväg för att söka hjälp. Men det är för sent. När de återvänder är staden förstörd och invånarna borta. Nu måste de ta upp kampen mot mörkrets framryckning. Läs mer »

Sebastian Pau Johansson - foto av Maria Östlin.

Mitt namn är Sebastian Pau Johansson och jag är 24 år. Jag föddes i Stockholm men flyttade två månader gammal tillsammans med min svenska mamma och italienska pappa till Milano i Italien. Jag är uppväxt och utbildad i det katolska och auktoritära italienska skolsystemet med en klassisk utbildning i litteratur. Som många andra hbtqia+-ungdomar i Italien gick jag igenom en tuff period i unga år. Jag utsattes för mobbning, grova trakasserier och våld som blev allt mer allvarligt. Efter år av övergrepp och till slut en våldtäkt flydde jag in i ett destruktivt självskadebetende med överdrivet festande. Först efter sju års terapi kunde jag få tillbaka ett tryggt liv igen. För att ytterligare läka såren började jag att skriva. Vid 17 års ålder hade jag ett utkast av min första roman – Vem fan är Margaret? I boken har jag tagit inspiration från både gott och ont i mitt kaotiska liv med lyxkonsumtion, resor och droger.Trots ett destruktivt leverne fick jag vara med om mycket spännande och mycket av det positiva har inspirerat mig till att skriva sju bokmanus och mitt skrivande fortsätter.

Vem fan är Margaret?

Vem fan är Margaret?

Vem fan är Margaret? är den dramatiska och kärleksfulla överklasshistorien om Margaret. Hon hamnar i fruktansvärt tuffa situationer när hon egentligen bara borde få vara en ung tanklös tjej. I sin resa söker hon frihet med hjälp av droger, shopping och ett oändligt festande. Läs mer »

Jag har hela mitt liv fått höra två saker: 1. Att jag är väldigt nyfiken. 2. Att jag borde skriva en bok. Åren har gått och jag har inte skrivit någon bok. Däremot har jag gjort en massa andra saker. Lett program i TV och radio, skrivit krönikor, bloggat och drivit podcasts bland annat. 

När jag för några år sedan kom tillbaka efter en sjukskrivning för utmattningsdepression kom jag äntligen på vad jag skulle skriva om. Jag skulle skriva en bok som kunde fungera som en guide för hur jag skulle leva resten av mitt liv på ett sätt som skulle ge mig förutsättningar att må så bra som möjligt. 

Det blev boken Livet efter 40 – en guide för män. I den här boken kombinerar jag de två saker jag alltid fått höra om mig själv. Jag använder min nyfikenhet och söker upp diverse experter för att ta reda på hur man egentligen gör för att ta hand om sig så bra som möjligt och så skriver jag en bok där jag berättar vad jag kommit fram till.

Förutom att vara debuterande författare är jag tvåbarnspappa till två söner. Jag bor i Farsta i Stockholm med, förutom barnen, min fru och vår knäppa lilla hund. 

______________________________

Livet efter 40 : en guide för män

Livet efter 40 : en guide för män

Jakten på ett lyckligare åldrande!

Varför är 40-årskriser så pass vanliga att det till och med finns ett begrepp för dem? Varför får många män pinnben, platt röv och putmage när de blir äldre och vad kan man göra för att hålla kroppen i trim efter 40? Vad innebär en förstorad prostata och stämmer det att testosteronhalten sjunker hos män när de blir äldre? Och hur kommer det sig att bilden av en äldre man ofta är den av en ensam och vresig farbror?

Det finns en uppsjö av böcker om klimakteriet, hormoner och vad som händer i kroppen när kvinnor åldras. Läs mer »

Sabine Mickelsson. Foto: Josefin Westin Photography

Mitt första möte med magi var när jag lärde mig att skapa ord av bokstäver, och redan som femåring skrev jag min första bok. Under samma period hittade jag vägen till Narnia och min kärlek till det förtrollande och fantastiska var ett faktum. En kärlek som bara växt och nog aldrig kommer att överge mig.

Helst av allt skriver jag fantastik förankrad i vår värld, oavsett om det är magisk realism eller en dystopisk framtid. När målgruppen består av barn, som den gör i min debutbok, är det extra viktigt att bibehålla barnperspektivet och låta läsaren få stänga boken med en varm känsla i magen.

I övrigt är jag finlandssvensk och bosatt i Österbotten, där jag bland annat jobbar med hälsofrämjande verksamhet för barn och unga. (Debuthösten 2022 kommer jag däremot att vara ledig från arbetet och skriva på heltid. Då ligger fokus på en kapitelbokserie för mellanåldern samt en fantasytrilogi för vuxna, men kanske blir det en ny bilderbok så småningom. Det får framtiden utvisa.)

Gåblin och de vilda dammråttorna

Gåblin och de vilda dammråttorna

 

Hjälp! Dammråttorna måste bort!

Hustrollet Gåblin vill så gärna vara vän med sexåriga Stella. Hon är nyinflyttad och vet inte om att hon har ett eget troll, de får nämligen inte visa sig för människor. En morgon sker den stora katastrofen. Läs mer »

Foto: Alva och Agnes

Min mamma läste ofta högt för mig och mina syskon när vi var små. Hon öppnade upp nya världar fyllda av sagoväsen och spännande livsöden. Världar som jag allt sedan dess har gjort mitt bästa för att dela med mig av till min omgivning. Jag blev en sagosamlare och en bokmal av rang, som lika ofta bor i böckerna som utanför. Mina barn delar samma bokslukeri.

När min äldsta dotter föddes, föddes även idén till en egen bok. Jag skrev den under de första småbarnsåren, de stunder då hon sov. Den var tänkt att bara vara hennes berättelse. Men för två år sedan så förlorade jag hastigt min egen mamma i sviterna av cancer. Känslan av att vilja föra hennes högläsning vidare på nya sätt växte sig starkare.

Jag och barnen bestämde oss för att se om fler skulle vilja läsa vår berättelse högt, tyst eller mittemellan. Vi ville ge boken en chans att få äran att bläddras i av andra lässugna fingrar, eller att få lånas av någon förväntansfull sagojägare på ett bibliotek någonstans. Det vore ren magi!

En lägenhet full av stjärnor

En lägenhet full av stjärnor

När Alvas granne flyttar ut ur deras lägenhetshus börjar mystiska saker hända. Samma dag som Alva ska gå på jullov träffar hon en märklig flicka i källaren. Och när Alva nyfiket sneglar in genom grannens fönster blir frågorna fler och fler. Hon kan svära på att det var en riktig stjärnhimmel hon såg bakom persiennerna. Men det är väl knappast möjligt. Läs mer »